Σε αναζήτηση συλλογικής συνείδησης και ενός παγκόσμιου συνασπισμού

Ιωάννης Ανδρεάδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε αναζήτηση συλλογικής συνείδησης και ενός παγκόσμιου συνασπισμού

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία του Covid19 είναι ένα πολύ πρόσφατο γεγονός, είναι ήδη αμέτρητες οι μελέτες και οι αναλύσεις που πραγματοποιούνται από ειδικούς επιστήμονες που ενδιαφέρονται για το μέλλον της ανθρωπότητας με αφορμή τον μικροσκοπικό ιο της Γουχαν που κατάφερε να αναστατώσει και να απομονώσει την παγκόσμια κοινότητα,σε χρόνο ρεκόρ.

Η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και η πολυπλοκότητα είναι μερικοί από τους όρους που καθορίζουν το παρόν αλλά και το μέλλον στη διαδικασία ανάπτυξης του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη Γη. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος αυτών των προκλήσεων στη ζωή μας, χρειαζόμαστε δεδομένα, μελέτες και οδηγίες που να μας επιτρέπουν να δημιουργούμε την την «αμυντική γραμμή» πουχρειάζεται προσαρμόζοντας τις κατάλληλες στρατηγικές, με την πάροδοτου χρόνου,ενάντια σε κάθε πρόκληση.

Από την άλλη πλευρά έχοντας ως δεδομένο την πρόσφατη υγειονομική κρίση, παρατηρούμε πως όσο φιλότιμεςκαι αν είναι οι ενέργειες και οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα στον τομέα της υγείας , δεν μπορούν να αποδώσουν αποτελεσματικά στην πρόληψη των κινδύνων υγείας .

Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε πως οι ηγέτες όλου του κόσμου ενώ εμπλέκονται σε μια τεράστια κρίση εντός των εθνικών τους συνόρων, θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι διαταραχές της πανδημίας δεν γνωρίζουν σύνορα και πως ένα πρόβλημα υγείας κινείται γρηγορότερα από τις σκόρπιες αποφάσεις των κρατών της παγκόσμιας κοινότητας. Συμφωνά με τα παραπάνω είναι επιτακτικό περισσότερο από ποτέ να ξεκινήσουν ευρύτερες και ισχυρότερες συμμαχίες μεταξύ των εθνών. Η συγκέντρωση διαφορετικών υποβάθρων και τεχνογνωσίας και η ανταλλαγήιδεών θα αποτελέσουν βασικούς πυλώνες για την υποστήριξη της δημιουργίαςέξυπνων και ολιστικών μέτρων κατάλληλων για την επίλυση σύνθετων προκλήσεων στον 21ο αιώνα.

Πέρα από την προαναφερθείσα διεθνή συνεργασία, αναδεικνύεται περίτρανα η σημασία της αύξησης της συμβολής των επιστημονικών και τεχνικών κοινοτήτων για την προώθηση των αποφάσεων που βλέπουν - προβλέπουν το μέλλον. Μια ισχυρή αλληλεπίδραση μεταξύ πανεπιστημίων, κυβερνήσεων, εταιρειών και κοινωνίας των πολιτών μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των μελλοντικών προκλήσεων, διασφαλίζοντας την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων και την άμεση προσαρμογή στις επερχόμενες αλλαγές.

Με γνώμονα τα παραπάνω, αναμένουμε ότι η παρούσα κατάσταση κρίσης, κινδύνου και ανασφάλειας θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε μια βαθιά αλλαγή των δομών και των προτύπων που συνθέτουν τη ζωή μας. Κοντολογίς θα πρέπει να βρούμε νέους και διαφορετικούς τρόπους κατανάλωσης και παραγωγής. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα τρέχοντα οικονομικά και πολιτικά συστήματα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Αρχής γενομένης της υγειονομικής πανδημίας, οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις και η κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτήν τη στιγμή για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό αίσθημα, χρησιμοποιώντας τον αντίκτυπο της υγειονομικής αλλά και της κλιματικής κρίσης, οι οποίες έχουν την ικανότητα αλλά και την δυνατότητα να δημιουργήσουν διαταραχές μεγάλου μεγέθους και διάρκειας στην παγκόσμια κοινότητα.

Τέλος, γνωρίζοντας πως οι καιροί βαθιάς κρίσης προκαλούν πόνο, απώλειες και ζημίες, συχνά ανεπανόρθωτες στην παγκόσμια κοινότητα κρίνεται αναγκαίο περισσότερο από ποτέ η δημιουργία ενός παγκόσμιου συνασπισμού κρατών και μιας συλλογικής συνείδησης, με απώτερο σκοπό και στόχο την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση στους μελλοντικούς κινδύνους και τις προκλήσεις που αναμφίβολα θα εμφανιστούν στο άμεσο και απώτερο μέλλον .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider