Ελλάδα
29-10-2020 | 15:10

Κορονοϊός: Ποια μέτρα εξετάζονται – Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο ενός μήνα

Μοιράσου το
Κορονοϊός: Ποια μέτρα εξετάζονται – Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο ενός μήνα

Με τις συσκέψεις να δίνουν και να παίρνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο πλαίσιο της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο διάρκειας ενός μήνα που θα ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, το πακέτο μέτρων θα έχει την ίδια διάρκεια με αυτό που ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία και η Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία.

Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, αλλά και στη σημερινή συνέχειά της, οι ειδικοί επιστήμονες εξετάζουν το σύνολο των μέτρων που θα αφορά κυρίως στις «πορτοκαλί», αλλά και τις «κίτρινες» περιοχές, τα επίπεδα 3 και 2 δηλαδή. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου θα εξεταστούν και τα οικονομικά αντίμετρα σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τον νέο περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας.

Περιορισμός του ωραρίου στην εστίαση

Στην αιχμή των μέτρων, αναμφίβολα, είναι ο περιορισμός του ωραρίου στην εστίαση. Κατά πληροφορίες, στην Αττική και στις λοιπές «πορτοκαλί» περιοχές, η εστίαση δεν θα κλείσει γενικώς, αλλά τα καταστήματα θα κλείνουν πολύ νωρίτερα, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μπαρ. Στο τραπέζι είναι η επιλογή να κλείνουν τα εστιατόρια και μπαρ στις 22:00, αλλά και η πιο σκληρή εναλλακτική να κλείνουν στις 21:00, όπως έχουν ζητήσει αρκετοί ειδικοί επιστήμονες. Όπως είναι αναμενόμενο, περιορισμός στο ωράριο της εστίασης θα επιφέρει και αλλαγές στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς είναι σαφές ότι η απαγόρευση δεν θα ξεκινά στις 00:30, αλλά νωρίτερα.

Διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Από εκεί και πέρα, σοβαρά εξετάζεται ο περιορισμός των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Ήδη, στις περιοχές του επιπέδου 4 απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας, ενώ για τις περιοχές του επιπέδου 3 οι επιλογές που συζητούνται είναι δύο: ή καθολική απαγόρευση ή απαγόρευση από τις 21:00 έως τις 05:00, προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνηση για διασκέδαση, όπως έγινε π.χ. από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες.

Τηλεργασία

Στο τραπέζι, βεβαίως, είναι και η αύξηση του επιπέδου της τηλεργασίας από το σημερινό 40%, αν και τα καταστήματα του λιανεμπορίου θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως γίνεται και στο «κόκκινο» επίπεδο 4. Βεβαίως, θα παραμείνουν ανοιχτά και τα σχολεία, τα οποία, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, αποδεδειγμένα δεν σχετίζονται με τη διάδοση του ιού στην κοινότητα.

Παράλληλα, «κλειδωμένη» θεωρείται και η μεταφορά ορισμένων μέτρων από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστούν και αλλαγές στο ωράριο της εστίασης και στο εύρος των ατομικών συναθροίσεων.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.