Ειδήσεις | Διεθνή
05-10-2020 | 13:21

Forbes: Ποιοι κροίσοι έχουν δώσει τα περισσότερα σε φιλανθρωπίες και ποιοι τα λιγότερα

Χρυσάνθη Στέτου
Μοιράσου το
Forbes: Ποιοι κροίσοι έχουν δώσει τα περισσότερα σε φιλανθρωπίες και ποιοι τα λιγότερα

Είτε διαθέτουν το αίσθημα του γενικού καλού, είτε το κάνουν για φορολογικούς σκοπούς, οι 400 δισεκατομμυριούχοι που βρίσκονται στη λίστα των... γενναιόδωρων του Forbes έχουν διαθέσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια...

Πόσο «φιλάνθρωποι» είναι πραγματικά οι «μεγάλοι φιλάνθρωποι» που ανακοινώνουν ότι δίνουν από χιλιάδες μέχρι εκατομμύρια ευρώ / δολάρια από τις προσωπικές τους περιουσίες σε κοινωφελείς οργανισμούς;

Είτε διαθέτουν το αίσθημα του γενικού καλού, είτε το κάνουν για φορολογικούς σκοπούς, οι 400 δισεκατομμυριούχοι που βρίσκονται στη λίστα των... γενναιόδωρων του Forbes έχουν διαθέσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια για την ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων (προσωπικών και μη). Όμως το ότι κάποια χρήματα μπήκαν στα ταμεία αυτά, δεν σημαίνει ότι «βγήκαν» κιόλας. Για την ακρίβεια, η εφορία «επιτρέπει» στα φιλανθρωπικά ιδρύματα να αξιοποιούν μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό από τις δωρεές που δέχονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να μένουν στα ταμεία τους «παχυλά» ποσά με ασαφή προγραμματισμό δωρεών.

Με τη νέα του «λίστα», το Forbes παρουσιάζει τους δισεκατομμυριούχους, σύμφωνα με τα χρήματα που έχουν δώσει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. 

Δείτε ποιοι έχουν δώσει λιγότερο από 1% της περιουσίας τους και ποιοι είναι οι πραγματικά γενναιόδωροι:

Ο ιδρυτής της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ, ο ιδρυτής του Soros Fund Management Τζορτζ Σόρος και οι, Τζον Άρνολντ, Έλι Μπρόντ, Άμος Χοστέτερ Τζούνιορ, Τζόρτζ Κάιζερ, Τζόρντον Μουρ, Λιν Σούστερμαν, Τζούλιαν Ρόμπερτσον Τζούνιορ και Τέντ Τέρνερ είναι ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους που έχουν δώσει περισσότερο από το 20% της περιουσίας τους σε φιλανθρωπίες. 

Διαβάστε επίσης:

Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ είναι ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους που έχουν δώσει από 10% έως 19,99% της περιουσίας τους σε φιλανθρωπίες. 

Ο μεγαλοεπενδυτής Ρέι Ντάλιο και ο ιδιοκτήρης της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου New England Patriots, Ρόμπερτ Κραφτ, είναι ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους που έχουν δώσει από 5% έως 9,99% της περιουσίας τους σε φιλανθρωπίες. 

Η σταρ της τηλεόρασης Όπρα Γουίνφρεϊ και ο ιδρυτής τουTwitter Τζακ Ντόρσεϊ είναι ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους που έχουν δώσει από 1% έως 4,99% της περιουσίας τους σε φιλανθρωπίες. 

 

Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος και οι κληρονόμοι και διαχειριστές της Walmart, Τζιμ και Ρομπ Γουόλτον έχουν δώσει λιγότερα από το 1% της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image.
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.