Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την περιποίηση του πρασίνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την περιποίηση του πρασίνου
Από τους βασικούς κανόνες ποτίσματος μέχρι τα μηχανήματα με μπαταρία της Husqvarna.

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη το πράσινο. Τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και γιατί αποτελεί πηγή ζωής. Μπορεί τις τελευταίες δεκαετίες η άκρατη αστικοποίηση να μας έχει απομακρύνει από το φυσικό περιβάλλον, ωστόσο προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βάλουμε την φύση ξανά στη ζωή μας. Είτε σε ιδιωτικό επίπεδο με την τοποθέτηση γλαστρών στο μπαλκόνι και τη δημιουργία ενός κήπου είτε σε δημόσιο, όπως με την πρόσφατη δημιουργία του Μεγάλου Περιπάτου στην Αθήνα.

Η ύπαρξη, όμως, του πρασίνου δεν είναι αρκετή από μόνη της για να γευτούμε τα πλεονεκτήματά του. Τα λουλούδια, οι κήποι, τα κτήματα χρειάζονται περιποίηση. Και όσο περισσότερο τα περιποιούμαστε τόσο περισσότερο απολαμβάνουμε κυριολεκτικά και μεταφορικά τους καρπούς τους. 

insider

Σε αυτό το κείμενο, με αφορμή τη σειρά μηχανημάτων με μπαταρία της Husqvarna για τον κήπο, προσπαθήσαμε να μαζέψουμε μερικές βασικές αρχές που πρέπει να γνωρίζουν τόσο όσοι σχεδιάζουν να προσθέσουν λίγο πράσινο στο χώρο τους όσο και όσοι έχουν μεγαλώσει μέσα σε αυτό.

Το πότισμα

insider

Κάθε φυτό, από το γρασίδι μέχρι την ελιά, έχει τις δικές του ανάγκες για νερό. Δεν σημαίνει πως από τη στιγμή που αποκτήσαμε κάποιο φυτό πρέπει να το ποτίζουμε κάθε μέρα προκειμένου να ανθίσει και να μας δώσει τους καρπούς τους. Ίσα ίσα μερικά φυτά χρειάζονται τόσο λίγο νερό που το συχνό πότισμα τους κάνει κακό.

Για αυτό, το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε από τη στιγμή που θα αναλάβουμε τη φροντίδα κάποιου φυτού είναι να αναζητήσουμε πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες του σε νερό. Έτσι, θα διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα ποτίσματος ανεξάρτητα από το αν θα το κάνουμε εμείς ή θα γίνεται αυτόματα. Επίσης, είναι σημαντικό να το ποτίζουμε με τον σωστό τρόπο (πχ. το νερό το ρίχνουμε στη ρίζα και όχι στα φύλλα), ενώ και ο χώρος γύρω από το φυτό πρέπει να φροντίζουμε να είναι τέτοιος ώστε να βοηθά στην απορρόφηση του νερού (πχ. η γλάστρα να έχει τρύπες για να φεύγει το νερό).

Η φροντίδα του κηπουρού

insider

Για να μπορείς να φροντίζεις τον κήπο σου πρέπει πρώτα να φροντίζεις τον εαυτό σου. Οι εργασίες στον κήπο όπως και κάθε εργασία έχουν το δικό τους πρωτόκολλο. Κάθε φορά που πηγαίνεις για κηπουρικές εργασίες, πρέπει να φροντίζεις από το τι θα φοράς και τι εργαλεία -θα αναφερθούμε εκτενέστερα παρακάτω σε αυτά-  θα έχεις μαζί σου μέχρι το πώς θα προστατέψεις τον εαυτό σου από τις καιρικές συνθήκες και από πιθανό τραυματισμό.

Για αυτό, ο σωστός κηπουρός έχει πάντα μαζί του καπέλο, αντηλιακό και μπόλικο νερό. Επίσης, επειδή αρκετές από τις δουλειές του κήπου περιλαμβάνουν το σήκωμα κάποιου βάρους, αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις, ενώ μοιράζουμε το βάρος (πχ. μια σακούλα με χώμα) σε δύο ή και σε τρία ίσα μέρη προκειμένου να ολοκληρώσουμε την δουλειά μας ξεκούραστα και με ασφάλεια ακόμα κι αν μας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο.

Τα μηχανήματα μπαταρίας

insider

Ας επιστρέψουμε στα εργαλεία που αναφέραμε παραπάνω. Υπάρχουν αρκετές δουλειές στον κήπο ή το κτήμα που γίνονται με τα χέρια ή με κάποιο εργαλείο που μπορεί να μας δανείσει ένα συγγενής ή ένας φίλος. Παρ΄όλα αυτά, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, υπάρχει στη διάθεσή μας η σειρά μηχανημάτων με μπαταρία της Husqvarna

Δεν υπάρχει κανένας λόγος η λέξη «μπαταρία» πλάι στα συγκεκριμένα μηχανήματα να σας δημιουργεί αμφιβολίες, αφού η τεχνογνωσία και η εμπειρία δεκαετιών της Husqvarna έχει οδηγήσει στη δημιουργία μηχανημάτων με μπαταρία με μοτέρ απόδοσης αντίστοιχης των βενζινοκίνητων, ενώ παράλληλα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον. Κάνουν πολύ λίγο θόρυβο και έχουν χαμηλό επίπεδο κραδασμών, ενώ δεν εκπέμπουν και καυσαέριο. Ιδιότητες πολύ σημαντικές ειδικά όταν τα χρησιμοποιούμε σε κατοικημένες περιοχές.

Επίσης, αυτό που είναι εντυπωσιακό στα μηχανήματα μπαταρίας είναι η μεγάλη ευκολία στη χρήση, αφού ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ κάνουν και πολύ γρήγορα απόσβεση της επένδυσής μας χάρη στην μηδενική κατανάλωση καυσίμου και το πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης. Το καλύτερο; Όλα τα μηχανήματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια μπαταρία. 

Η γνώση και η εμπειρία

insider

Όπως στην περίπτωση των μηχανημάτων εμπιστευόμαστε τη Husqvarna για την αξιοπιστία και την εμπειρία της, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και σχετικά με τους ανθρώπους από τους οποίους θα ζητήσουμε συμβουλές. 

Η περιποίηση του πρασίνου δεν είναι καινούργια υπόθεση. Ο άνθρωπος φροντίζει το φυσικό του περιβάλλον εδώ και χιλιάδες χρόνια και η συγκεκριμένη γνώση μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Έτσι, θα πρέπει να είστε ανοιχτοί και δεκτικοί σε συμβουλές που θα σας δίνουν άνθρωποι που έχουν φάει τα χρόνια τους στα χωράφια. Μπορεί κάποιες φορές οι συμβουλές τους σχετικά με την περιποίηση του πρασίνου να σας μοιάζουν παρωχημένες, η εμπειρία, όμως, χρόνων σπάνια λαθεύει. 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider