Διεθνή
23-05-2020 | 09:21

Πόσα βγάζουν κάθε χρόνο οι αστροναύτες της NASA

Χρυσάνθη Στέτου
Μοιράσου το
Πόσα βγάζουν κάθε χρόνο οι αστροναύτες της NASA

Στην πιο πρόσφατη «ανοιχτή πρόσκληση» υποβολής αιτήσεων για νέους υποψήφιους, οι αποδοχές εμφανίζουν σημαντικές διαφορές από τη βασική κρατική μισθολογική κλίμακα.

Μία «αγγελία» από τη NASA για νέους υποψήφιους αστροναύτες αποκαλύπτει το πόσο απαιτητικό, αλλά και πόσο «καλοπληρωμένο» είναι το επάγγελμα του αστροναύτη στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Business Insider, με βάση τις πληροφορίες που παρέχει η NASA, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι αμερικανοί πολίτες, να διαθέτουν πτυχίο επιστήμονα, μηχανικού ή μαθηματικού και να έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια σχετικής επαγγελματικής προϋπηρεσίας ή 1.000 ώρες πτήσης, για τους πιλότους, ενώ πρέπει να πληρούν και κάποια ειδικά χαρακτηριστικά. 

Η διαδικασία επιλογής για τους υποψηφίους της NASA εκτιμάται ότι είναι περί τις 74 φορές πιο δύσκολη και απαιτητική από αυτή που περνούν οι υποψήφιοι για να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Μάλιστα, αναφέρεται πως, από το 2017 που έγινε η τελευταία διαλογή, μόλις 12 υποψήφιοι κατάφεραν να ξεχωρίσουν, από τους συνολικά 18.300.

Πόσα κερδίζουν οι αστροναύτες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της NASA, η ετήσια αποζημίωση ενός αντροναύτη στη NASA βασίζεται στη μισθολογική κλίμακα που καθορίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ σε δεύτερο επίπεδο, ο ακριβής μισθός υπολογίζεται ανάλογα με τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις και επαγγελματική τους προϋπηρεσία. Συνήθως οι αστροναύτες ανήκουν στις κλίμακες GS-12 & GS-14.

insider

Στην πιο πρόσφατη «ανοιχτή πρόσκληση» υποβολής αιτήσεων για νέους υποψήφιους, - η οποία ολοκληρώθηκε στις 31/3 - η NASA ανέφερε πως οι θέσεις αφορούν σε μισθούς μεταξύ 104.898 δολαρίων και 161.141 δολαρίων το χρόνο. Μάλιστα, οι αποδοχές αυτές εμφανίζουν σημαντικές διαφορές από τη βασική κρατική μισθολογική κλίμακα.

Φυσικά, οι επαγγελματίες του χώρου δεν περιορίζονται στις μισθολογικές κλίμακες GS-12 και GS-13 σε όλη τους την καριέρα, καθώς μπορούν να εξελιχθούν, μέσω μετεκπαιδεύσεων, έως και τα ανώτατα επίπεδα της κλίμακας GS-15. Σε αυτά τα επίπεδα, οι αποδοχές ξεκινούν από τις 142.000 δολάρια το χρόνο και εξελίσσονται ανοδικά, ανάλογα με τη θέση και την απόδοση.

Την ίδια ώρα, ένας αστροναύτης με μεγάλη προϋπηρεσία και εξειδίκευση, ο οποίος βρίσκεται στη μισθολογική κλίμακα GS-13, θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μία νέα θέση με 78.681 δολάρια το χρόνο και να φτάσει τις 102.288 δολάρια το χρόνο, μετά από αρκετά χρόνια στην ίδια θέση. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχει η NASA, για το 2020, ένας νέος αστροναύτης που ανήκει στην κλίμακα GS-12 με τη βασική προϋπηρεσία θα μπορούσε να κεερδίζει 66.167 δολάρια το χρόνο. 

Ο ίδιος αστροναύτης, αν έχει εξαίρετη επαγγελματική απόδοση, θα είχε τη δυνατότητα να φτάσει στο ανώτατο πεδίο της κλίμακας, με τις αποδοχές του να φτάνουν τις 86.021 δολάρια το χρόνο.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.