Διεθνή
23-04-2020 | 17:36

Φρουροί της Επανάστασης: Το Ιράν θα καταστρέψει πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αν απειληθεί

Μοιράσου το
Φρουροί της Επανάστασης: Το Ιράν θα καταστρέψει πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αν απειληθεί

Το Ιράν θα καταστρέψει πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αν η ασφάλεια του απειληθεί στον Κόλπο, δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής του επίλεκτου ιρανικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς την Τεχεράνη σχετικά με «παρενόχληση» πλοίων των ΗΠΑ.

«Διέταξα τις ναυτικές μας δυνάμεις να καταστρέψουν οποιαδήποτε αμερικανική τρομοκρατική δύναμη στον Περσικό Κόλπο η οποία απειλεί την ασφάλεια είτε των πολεμικών είτε των μη πολεμικών πλοίων του Ιράν», δήλωσε ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί. «Η ασφάλεια του Περσικού Κόλπου είναι τμήμα των στρατηγικών προτεραιοτήτων του Ιράν».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ο Τραμπ δήλωσε χθες πως έδωσε οδηγίες στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να πυροβολεί εναντίον οποιουδήποτε ιρανικού πλοίου το παρενοχλεί στη θάλασσα, αλλά δήλωσε αργότερα πως δεν αλλάζει τους στρατιωτικούς όρους εμπλοκής.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε πως 11 πλοία του ΠΝ των Φρουρών της Επανάστασης ήρθαν κοντά σε ένα πλοίο του ΠΝ των ΗΠΑ και σε ένα πλοίο της ακτοφυλακής των ΗΠΑ στον Κόλπο, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις «επικίνδυνες και προκλητικές».

Η Τεχεράνη επέρριψε την ευθύνη για το περιστατικό στις ΗΠΑ. Σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον Ελβετό πρεσβευτή στην Τεχεράνη, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη χώρα, προκειμένου να του επιδώσει διαμαρτυρία για τις πρόσφατες εντάσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.

«Λέω στους Αμερικανούς πως είμαστε απολύτως αποφασισμένοι και σοβαροί στην προάσπιση της εθνικής μας ασφάλειας, των θαλάσσιων συνόρων μας, της ασφάλειας των πλοίων μας, και των δυνάμεων ασφαλείας μας, και θα απαντήσουμε αποφασιστικά σε οποιαδήποτε δολιοφθορά», είπε ο Σαλαμί.

«Οι Αμερικανοί έχουν νιώσει τη δύναμή μας στο παρελθόν και πρέπει να μάθουν από αυτό.»

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κλιμακωθεί από το 2018, όταν ο Τραμπ αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με έξι παγκόσμιες δυνάμεις το 2015 και επανέφερε τις κυρώσεις που πλήττουν την οικονομία της.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ είπε πως ο Τραμπ θα πρέπει να εστιάσει στη διάσωση μελών του στρατού των ΗΠΑ από το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.

«Ο στρατός των ΗΠΑ έχε πάνω από 5.000 μολύνσεις #covid19... Επίσης, οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν έχουν καμιά δουλειά 7.000 μίλια μακριά από την πατρίδα τους, προκαλώντας τους ναύτες μας έξω από τις ακτές του ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ Περσικού Κόλπου», έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν θεωρούν πως η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Τροφοδοτώντας τον ανταγωνισμό για το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, οι Φρουροί δήλωσαν χθες πως πραγματοποίησαν με επιτυχία την πρώτη εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου σε τροχιά. Η ανακοίνωση προκάλεσε διαμαρτυρίες από την Ουάσινγκτον.

Ο στρατός των ΗΠΑ υποστηρίζει πως η ίδια βαλλιστική τεχνολογία μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση δορυφόρων σε τροχιά μπορεί να επιτρέψει στην Τεχεράνη να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι κάποια μέρα θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.