Διεθνή
18-01-2020 | 10:31

Kakeibo: 5 τρόποι για να μειώσετε τα έξοδά σας αλά ιαπωνικά

Μοιράσου το
Kakeibo: 5 τρόποι για να μειώσετε τα έξοδά σας αλά ιαπωνικά

Η ιαπωνική τέχνη kakeibo για να εξοικονομήσει κανείς χρήματα έχει γίνει «τάση» σε όλο τον κόσμο.

Μία ιαπωνική τέχνη μπορεί να σε βοηθήσει να αποταμιεύσεις χρήματα; Και όμως ναι!

Η ιδέα πίσω από την ιαπωνική τέχνη kakeibo είναι να βοηθήσει τον καταναλωτή να καταλάβει την πραγματική του σχέση του με τα χρήματα, καταγράφοντας όλες τις οικονομικές του κινήσεις. Σημειώνοντας τόσο τα έσοδα, όσο και τα έξοδά του, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Σύμφωνα με τη μέθοδο kakeibo, ο καθένας πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά στρατηγικών, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αγορά μη απαραίτητου προϊόντος ή υπηρεσίας.

Το CNBC, αναλύοντας την τέχνη του kakeibo, παραθέτει τις εξής στρατηγικές ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα:

 

Ως μια απέλπιδα προσπάθεια να μειώσετε τις δαπάνες σας, η ιαπωνική τέχνη αναφέρει πως θα πρέπει να βάλετε αυτοκόλλητα υπενθύμισης στο πορτοφόλι σας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CNBC, θα είχε ίσως αποτελέσματα η τοποθέτηση ενός αυτοκόλλητου στην πιστωτική κάρτα κάποιου, η οποία να να λέει απλά: «Τη χρειάζεσαι πραγματικά;».

Το σύνθημα του kakeibo είναι «πληρώστε με μετρητά».

Φυσικά η πληρωμή μετρητών, αντί κανείς χτυπάει απλώς την κάρτα του, είναι μια πιο συνειδητή επιλογή για το τι ξοδεύει.

Το kakeibo προτείνει να ορίζετε ένα προκαθορισμένο ποσό μετρητών για την εβδομάδα και να ξοδέψετε μόνο αυτά.

Σύμφωνα με το kakeibo, ο τακτικός έλεγχος των οικονομικών σας θα σας βοηθήσει να έχετε το πάνω χέρι των οικονομικών σας σε καθημερινή βάση. 

Δύσκολο στην αρχή να το συνηθίσετε, αλλά όπως επισημαίνει το CNBC, κάνει θαύματα στη νευρικότητα και την ανησυχία πολλών ανθρώπων γύρω από τα οικονομικά τους.

Πολλοί άνθρωποι μέσα στις εκπτώσεις αδειάζουν το πορτοφόλι τους βλέποντας τις μειωμένες τιμές. Ωστόσο πολλές αγορές είναι αχρείαστες.

Έτσι, για κάθε αγαθό που ρίχνετε στο καλάθι σας, αναρωτηθείτε αν θα το αγοράζατε αν δεν ήταν σε έκπτωση.

Μία από τις στρατηγικές του kakeibo είναι να αφήσετε 24 ώρες να περάσουν πριν προβείτε σε μία σημαντική αγορά. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα προβληματιστείτε έντονα αν θέλετε πραγματικά να αγοράσετε αυτό το αγαθό ή αν το χρειάζεστε τόσο πολύ.

Εάν εξακολουθείτε να σκέφτεστε την αγορά μετά το πέρας των 24 ωρών  και μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, τότε κάντε την αγορά. Θα νιώσετε μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης για την απόφασή σας.

 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.