Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Brexit

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Brexit
Τι θα αλλάξει και τι όχι το Brexit προσεχώς.

Μετά από πολλές περιπέτειες – κι ακόμη περισσότερες διαπραγματεύσεις – το περιβόητο «διαζύγιο» της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να προχωρά. Με όπλο του τη θριαμβευτική του νίκη στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να προχωρήσει το Brexit και να βγάλει τη χώρα του από την ευρωπαϊκή οικογένεια στις 31 Ιανουαρίου.

Και μπορεί όλοι να αναφέρονται στην 31η Ιανουαρίου σαν το «σημείο λήξης», ωστόσο ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν πως η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί και «σημείο εκκίνησης» ταυτόχρονα. Σημείο εκκίνησης της μάχης για το πώς θα πορευθούν χωριστά η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα αναφορικά με το Brexit;

Το Bloomberg παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων:

Το Brexit μπορεί να μην έχει ακόμη υλοποιηθεί, ωστόσο πλέον έχει πάρει το δρόμο του. Ιδίως, μετά τη σαρωτική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος του Μπόρις Τζόνσον στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 12ης Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ για το Brexit πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις 20 Δεκεμβρίου, γεγονός που εκμηδενίζει τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ενός «άτακτου» δηλαδή Brexit. Μετά το πράσινο φως από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη συμφωνία, οι Βρετανοί έχουν στη διάθεσή τους μια 11μηνη μεταβατική περίοδο για να αντιληφθούν πώς είναι η ζωή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της 11μηνης περιόδου, η Βρετανία θα μπορεί να κάνει ελεύθερα εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ και να υπόκειται στους περισσότερους από τους νόμους της, χωρίς ωστόσο να έχει δικαίωμα λόγου στην κατάρτιση και ψήφιση αυτών των νόμων.

Η Βρετανία έχει ήδη αλλάξει τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων διαβατηρίων που έχουν εκδοθεί, ωστόσο δρομολογούνται κι άλλες, πολύ σημαντικές αλλαγές. Ευτυχώς, η ελεύθερη κίνηση Ευρωπαίων και Βρετανών πολιτών, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παραμείνει η ίδια, ενώ άμεσα θα τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία, η οποία προβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων για περισσότερα από 3 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που κατοικούν στη Βρετανία και για ένα εκατομμύριο Βρετανών που κατοικούν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν λόγω συμφωνία τους επιτρέπει να παραμείνουν στη χώρα που βρίσκονται και να συνεχίσουν να λαμβάνουν συντάξεις και πρόσβαση στο σύστημα υγείας της εν λόγω χώρας. Προσεχώς, η Βρετανία θα καταβάλλει και το τίμημα της απόφασής της να πάρει «διαζύγιο» από την Ευρωπαϊκή Ένωσης, ήτοι ένα ποσό της τάξης των 43 δισ. δολαρίων (33 δισ. στερλίνες). Τα σχέδια για να αποτραπούν τα πιο σκληρά και πιο αυστηρά σύνορα με την Ιρλανδία δεν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Η νομοθεσία που αφορά στο Brexit και έχει μέχρι τώρα καταρτιστεί, δεν δίνει απαντήσεις στην πιο σημαντική ερώτηση: Ποια θα είναι η μελλοντική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας; Πώς θα είναι τα πράγματα μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο του 2020;

Στη θεωρία, ΕΕ και Βρετανία θα έχουν υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μέχρι τότε. Στην πράξη, όλα μπορούν να συμβούν γιατί μια τέτοια συμφωνία απαιτεί πολιτικές διαπραγματεύσεις. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα σε ό,τι αφορά τους όρους με τους οποίους θα γίνεται το εμπόριο από τις αρχές του 2021 και ύστερα.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν προειδοποιήσει πως η προθεσμία του Δεκεμβρίου 2020 δεν είναι ρεαλιστική, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου.

Εάν Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει στο… παρελθόν, διαπραγματευόμενη με την ΕΕ σύμφωνα με τους εμπορικούς όρους που τέθηκαν σε ισχύ το 1995 από τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μια τέτοια κατάσταση θα θυμίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνίας.

Σύμφωνα με το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, η Βρετανία μπορεί να επιδιώξει μια «γρήγορη και βρώμικη συμφωνία», διασφαλίζοντας πως δεν θα επιβάλλονται δασμοί στα προϊόντα της. Μια συμφωνία, ωστόσο, η οποία αφορά στα προϊόντα και εξαιρεί τις υπηρεσίες, μπορεί να πλήξει σφόδρα την οικονομική και χρηματοπιστωτική βιομηχανία του Λονδίνου.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:02

Βρετανία: Οι βάσεις στην Κύπρο δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες

18:47

Ο Τραμπ απειλεί να στείλει πράκτορες της ICE στα αεροδρόμια

18:29

Κεφαλογιάννης: «Προχωράμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των Canadair»

18:18

ΗΠΑ: «Έχουμε μειώσει την ιρανική απειλή στα Στενά του Ορμούζ»

18:03

Ιταλία: Δυο νεκροί και πέντε τραυματίες από χιονοστιβάδα στο Άνω Αδίγη

17:55

Οι Metallica «σώζουν ζωές» - 40.000 μονάδες αίματος σε έναν χρόνο

17:32

Αποζημιώσεις στο πλαίσιο των μέτρων για τον αφθώδη πυρετό - Τι θα αφορούν

17:16

Η OpenAI διπλασιάζει σχεδόν το προσωπικό της

16:59

Είκοσι χώρες δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

16:38

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων - 1 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο

16:27

Reuters: Ο πόλεμος στο Ιράν ξεφεύγει από τον έλεγχο του Τραμπ - Όρια εξουσίας και λάθος υπολογισμοί

16:11

ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την Ελλάδα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

15:54

220.000 εργαζόμενοι εντάσσονται στην Ψηφιακή κάρτα από 1η Απριλίου - Οι νέοι ΚΑΔ και οι κλάδοι

15:35

Grocery Tourism: Η τάση που έχει μετατρέψει το σούπερ μάρκετ σε γαστρονομικό προορισμό

15:18

Η Γερμανία προωθεί νομοσχέδιο για την ψηφιακή βία και τα deepfakes

15:00

Επίτροπος Ενέργειας ΕΕ σε κράτη-μέλη: «Γεμίστε έγκαιρα τις αποθήκες φυσικού αερίου»

14:51

Πούτιν: «Η Μόσχα παραμένει φίλη και αξιόπιστος εταίρος της Τεχεράνης»

14:33

Συνάντηση Μητσοτάκη με Έλληνες που επαναπατρίστηκαν με τα κατοικίδιά τους από τον Κόλπο

14:14

Πώς κοιμάται η Gen Z: Κοινωνικό jet lag, άπνοιες Σαββατοκύριακου και bed rotting

14:03

Ισραήλ: Η Ο υπ. Άμυνας προειδοποιεί οτι η ένταση των πληγμάτων στο Ιράν «θα αυξηθεί σημαντικά»

13:44

Σε επ' αόριστον απεργία τα πρατήρια βενζίνης στις Κυκλάδες από τη Δευτέρα

13:34

Το Ιράν εκδίδει νέο χαρτονόμισμα 10 εκατ. ριάλ εν μέσω του πολέμου

13:25

Κώτσηρας: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία»

13:07

Ενεργειακές υποδομές στο στόχαστρο: Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του νέου ενεργειακού ρίσκου

12:46

ΕΚΤ: Η αξιοσωμείωτη πορεία της Ελλάδας προς την ανάκαμψη και οι προκλήσεις που παραμένουν

12:34

Επίθεση drone στις ιρακινές υπηρεσίες πληροφοριών στη Βαγδάτη - Ένας νεκρός

12:17

Θεοδωρικάκος: «Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας»

12:04

Τράπεζα που δάνειζε χρήματα σε πάπες και αυτοκράτορες βγαίνει προς πώληση

11:47

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 27 Μαρτίου

11:32

Πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ στο Ιράν: Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή το Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider