Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Brexit

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Brexit
Τι θα αλλάξει και τι όχι το Brexit προσεχώς.

Μετά από πολλές περιπέτειες – κι ακόμη περισσότερες διαπραγματεύσεις – το περιβόητο «διαζύγιο» της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να προχωρά. Με όπλο του τη θριαμβευτική του νίκη στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να προχωρήσει το Brexit και να βγάλει τη χώρα του από την ευρωπαϊκή οικογένεια στις 31 Ιανουαρίου.

Και μπορεί όλοι να αναφέρονται στην 31η Ιανουαρίου σαν το «σημείο λήξης», ωστόσο ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν πως η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί και «σημείο εκκίνησης» ταυτόχρονα. Σημείο εκκίνησης της μάχης για το πώς θα πορευθούν χωριστά η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα αναφορικά με το Brexit;

Το Bloomberg παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων:

Το Brexit μπορεί να μην έχει ακόμη υλοποιηθεί, ωστόσο πλέον έχει πάρει το δρόμο του. Ιδίως, μετά τη σαρωτική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος του Μπόρις Τζόνσον στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 12ης Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ για το Brexit πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις 20 Δεκεμβρίου, γεγονός που εκμηδενίζει τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ενός «άτακτου» δηλαδή Brexit. Μετά το πράσινο φως από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη συμφωνία, οι Βρετανοί έχουν στη διάθεσή τους μια 11μηνη μεταβατική περίοδο για να αντιληφθούν πώς είναι η ζωή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της 11μηνης περιόδου, η Βρετανία θα μπορεί να κάνει ελεύθερα εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ και να υπόκειται στους περισσότερους από τους νόμους της, χωρίς ωστόσο να έχει δικαίωμα λόγου στην κατάρτιση και ψήφιση αυτών των νόμων.

Η Βρετανία έχει ήδη αλλάξει τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων διαβατηρίων που έχουν εκδοθεί, ωστόσο δρομολογούνται κι άλλες, πολύ σημαντικές αλλαγές. Ευτυχώς, η ελεύθερη κίνηση Ευρωπαίων και Βρετανών πολιτών, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παραμείνει η ίδια, ενώ άμεσα θα τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία, η οποία προβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων για περισσότερα από 3 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που κατοικούν στη Βρετανία και για ένα εκατομμύριο Βρετανών που κατοικούν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν λόγω συμφωνία τους επιτρέπει να παραμείνουν στη χώρα που βρίσκονται και να συνεχίσουν να λαμβάνουν συντάξεις και πρόσβαση στο σύστημα υγείας της εν λόγω χώρας. Προσεχώς, η Βρετανία θα καταβάλλει και το τίμημα της απόφασής της να πάρει «διαζύγιο» από την Ευρωπαϊκή Ένωσης, ήτοι ένα ποσό της τάξης των 43 δισ. δολαρίων (33 δισ. στερλίνες). Τα σχέδια για να αποτραπούν τα πιο σκληρά και πιο αυστηρά σύνορα με την Ιρλανδία δεν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Η νομοθεσία που αφορά στο Brexit και έχει μέχρι τώρα καταρτιστεί, δεν δίνει απαντήσεις στην πιο σημαντική ερώτηση: Ποια θα είναι η μελλοντική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας; Πώς θα είναι τα πράγματα μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο του 2020;

Στη θεωρία, ΕΕ και Βρετανία θα έχουν υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μέχρι τότε. Στην πράξη, όλα μπορούν να συμβούν γιατί μια τέτοια συμφωνία απαιτεί πολιτικές διαπραγματεύσεις. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα σε ό,τι αφορά τους όρους με τους οποίους θα γίνεται το εμπόριο από τις αρχές του 2021 και ύστερα.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν προειδοποιήσει πως η προθεσμία του Δεκεμβρίου 2020 δεν είναι ρεαλιστική, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου.

Εάν Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει στο… παρελθόν, διαπραγματευόμενη με την ΕΕ σύμφωνα με τους εμπορικούς όρους που τέθηκαν σε ισχύ το 1995 από τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μια τέτοια κατάσταση θα θυμίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνίας.

Σύμφωνα με το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, η Βρετανία μπορεί να επιδιώξει μια «γρήγορη και βρώμικη συμφωνία», διασφαλίζοντας πως δεν θα επιβάλλονται δασμοί στα προϊόντα της. Μια συμφωνία, ωστόσο, η οποία αφορά στα προϊόντα και εξαιρεί τις υπηρεσίες, μπορεί να πλήξει σφόδρα την οικονομική και χρηματοπιστωτική βιομηχανία του Λονδίνου.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:15

Έρκυνα: Ο μαγευτικός ποταμός όπου η φύση συναντά τον μύθο μία «ανάσα» από την Αθήνα

15:11

Σειρήνες σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ - Πλήγμα σε πλοίο στα στενά του Ορμούζ

15:05

Κόστα: «Η ΕΕ είναι απολύτως αλληλέγγυα με την Ισπανία»

14:59

Η Ολλανδία εξετάζει γαλλικό αίτημα για στήριξη αποστολής της στη Μεσόγειο

14:48

Μπέσεντ: Εντός εβδομάδας σε ισχύ οι νέοι δασμοί Τραμπ 15%

14:36

Μαντζουράνης - Ραγκούσης: Εθνικό, ιστορικό και ηθικό καθήκον της Ελλάδας η υπεράσπιση της Κύπρου

14:29

My market: Επενδύσεις 16,75 εκατ. ευρώ για νέα καταστήματα και ανακαινίσεις

14:20

Η Τεχεράνη κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί» για να διορίσει άμεσα νέο ανώτατο ηγέτη

14:07

Έκτακτα μέτρα για δωρεάν επικοινωνία Ελλήνων σε χώρες της Μέσης Ανατολής

14:03

Ιράν: Αναβλήθηκε η κηδεία του Χαμενεΐ

14:00

Μασούτης - Kontzoglou Distribution: Εν αναμονή εγκρίσεων το deal

13:58

Το Ισραήλ εξέδωσε εντολή εκκένωσης περιοχών στον νότιο Λίβανο

13:52

Άγκυρα: «Eξουδετερώθηκε ιρανικός πύραυλος πριν μπει στην Τουρκία»

13:39

Σόλομον (Goldman Sachs): Θέλουμε «μερικές εβδομάδες» για να δούμε τις επιπτώσεις του πολέμου

13:38

Φάμελλος: Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών - Αδιαπραγμάτευτη η στήριξη στην Κύπρο

13:37

ΤτΕ: «Άνοιξε η ψαλίδα» των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων τον Ιανουάριο

13:30

Λίγες οι πτήσεις στη Μέση Ανατολή, σε εξέλιξη οι απομακρύνσεις πολιτών

13:26

Ανδρουλάκης: «Καμία εμπλοκή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή»

13:25

Κίνα: Άρχισαν τα «Δύο Συνέδρια», το μεγάλο ετήσιο πολιτικό γεγονός της χώρας

13:21

Παπασταύρου: Η Ελλάδα επένδυσε από το 2019 στη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών

13:14

Η Vodafone στηρίζει έμπρακτα τους συνδρομητές της στις χώρες της Μέσης Ανατολής

13:12

Ρωσία: «Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράν με ψεύτικο πρόσχημα»

13:06

ΟΔΔΗΧ: Στο 1,97% η απόδοση των 12μηνων εντόκων ύψους 400 εκατ. ευρώ

13:05

Μέση Ανατολή: Όταν η ΕΕ (δυστυχώς) δεν έχει λόγο, έχει όμως ρόλο και μάλιστα σημαντικό

13:05

Το Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue διακρίνεται στα Greek Hotel of the Year 2026

13:04

Η ΕΕ «έτοιμη να αντιδράσει» για τα συμφέροντά της μετά τις απειλές Τραμπ κατά Ισπανίας

13:01

«Πολεμικό σοκ» στον Τουρισμό - Τα σενάρια και οι πιέσεις από την Κρουαζιέρα

12:51

Prodexpo North 2026: Ρηχή η αγορά γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη

12:50

Ναυάγιο πλοίου που μετέφερε LNG ανοικτά της Λιβύης - Η Ρωσία κατηγορεί τους Ουκρανούς

12:40

Reuters: «Ο γιος του Αλί Χαμενεΐ και επικρατέστερος διάδοχος επιβίωσε των επιθέσεων στο Ιράν»

gazzetta
gazzetta reader insider insider