Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Brexit

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Brexit
Τι θα αλλάξει και τι όχι το Brexit προσεχώς.

Μετά από πολλές περιπέτειες – κι ακόμη περισσότερες διαπραγματεύσεις – το περιβόητο «διαζύγιο» της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να προχωρά. Με όπλο του τη θριαμβευτική του νίκη στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να προχωρήσει το Brexit και να βγάλει τη χώρα του από την ευρωπαϊκή οικογένεια στις 31 Ιανουαρίου.

Και μπορεί όλοι να αναφέρονται στην 31η Ιανουαρίου σαν το «σημείο λήξης», ωστόσο ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν πως η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί και «σημείο εκκίνησης» ταυτόχρονα. Σημείο εκκίνησης της μάχης για το πώς θα πορευθούν χωριστά η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα αναφορικά με το Brexit;

Το Bloomberg παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων:

Το Brexit μπορεί να μην έχει ακόμη υλοποιηθεί, ωστόσο πλέον έχει πάρει το δρόμο του. Ιδίως, μετά τη σαρωτική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος του Μπόρις Τζόνσον στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 12ης Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ για το Brexit πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις 20 Δεκεμβρίου, γεγονός που εκμηδενίζει τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ενός «άτακτου» δηλαδή Brexit. Μετά το πράσινο φως από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη συμφωνία, οι Βρετανοί έχουν στη διάθεσή τους μια 11μηνη μεταβατική περίοδο για να αντιληφθούν πώς είναι η ζωή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της 11μηνης περιόδου, η Βρετανία θα μπορεί να κάνει ελεύθερα εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ και να υπόκειται στους περισσότερους από τους νόμους της, χωρίς ωστόσο να έχει δικαίωμα λόγου στην κατάρτιση και ψήφιση αυτών των νόμων.

Η Βρετανία έχει ήδη αλλάξει τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων διαβατηρίων που έχουν εκδοθεί, ωστόσο δρομολογούνται κι άλλες, πολύ σημαντικές αλλαγές. Ευτυχώς, η ελεύθερη κίνηση Ευρωπαίων και Βρετανών πολιτών, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παραμείνει η ίδια, ενώ άμεσα θα τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία, η οποία προβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων για περισσότερα από 3 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που κατοικούν στη Βρετανία και για ένα εκατομμύριο Βρετανών που κατοικούν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν λόγω συμφωνία τους επιτρέπει να παραμείνουν στη χώρα που βρίσκονται και να συνεχίσουν να λαμβάνουν συντάξεις και πρόσβαση στο σύστημα υγείας της εν λόγω χώρας. Προσεχώς, η Βρετανία θα καταβάλλει και το τίμημα της απόφασής της να πάρει «διαζύγιο» από την Ευρωπαϊκή Ένωσης, ήτοι ένα ποσό της τάξης των 43 δισ. δολαρίων (33 δισ. στερλίνες). Τα σχέδια για να αποτραπούν τα πιο σκληρά και πιο αυστηρά σύνορα με την Ιρλανδία δεν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Η νομοθεσία που αφορά στο Brexit και έχει μέχρι τώρα καταρτιστεί, δεν δίνει απαντήσεις στην πιο σημαντική ερώτηση: Ποια θα είναι η μελλοντική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας; Πώς θα είναι τα πράγματα μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο του 2020;

Στη θεωρία, ΕΕ και Βρετανία θα έχουν υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μέχρι τότε. Στην πράξη, όλα μπορούν να συμβούν γιατί μια τέτοια συμφωνία απαιτεί πολιτικές διαπραγματεύσεις. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα σε ό,τι αφορά τους όρους με τους οποίους θα γίνεται το εμπόριο από τις αρχές του 2021 και ύστερα.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν προειδοποιήσει πως η προθεσμία του Δεκεμβρίου 2020 δεν είναι ρεαλιστική, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου.

Εάν Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει στο… παρελθόν, διαπραγματευόμενη με την ΕΕ σύμφωνα με τους εμπορικούς όρους που τέθηκαν σε ισχύ το 1995 από τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μια τέτοια κατάσταση θα θυμίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνίας.

Σύμφωνα με το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, η Βρετανία μπορεί να επιδιώξει μια «γρήγορη και βρώμικη συμφωνία», διασφαλίζοντας πως δεν θα επιβάλλονται δασμοί στα προϊόντα της. Μια συμφωνία, ωστόσο, η οποία αφορά στα προϊόντα και εξαιρεί τις υπηρεσίες, μπορεί να πλήξει σφόδρα την οικονομική και χρηματοπιστωτική βιομηχανία του Λονδίνου.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:00

Walmart: Συμβιβασμός 50 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ για τα οπιοειδή

22:03

Έβγαλε 107.000 δολάρια ποντάροντας στις λέξεις του Τραμπ

21:30

Η Ρωσία χάνει 6.000 περισσότερους στρατιώτες τον μήνα απ’ όσους στρατολογεί

20:47

Παλαιστίνη: Το Ισραήλ στόχευσε έναν διοικητή της Χαμάς μέσα στον χώρο νοσοκομείου της Γάζας

20:20

Γιατί τα σούπερ μάρκετ ποντάρουν στο έτοιμο φαγητό

19:35

Βέροια: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

19:13

Ένταση Άγκυρας-Κιέβου μετά από επιθέσεις σε τουρκικά πλοία

18:54

Πυροσβεστική: Συνολικά 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

18:46

Φυσικό αέριο: Δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη με χαμηλά 13 ετών στις αποθήκες

18:26

Με τρακτέρ στον Λευκό Πύργο οι αγρότες στα εγκαίνια της 90ής ΔΕΘ

18:09

Νορβηγία: Η χώρα αποχαιρετά τον βασιλιά Χάραλντ με πλήθη κόσμου να συρρέουν στο βασιλικό παλάτι

17:54

Μιχαηλίδου: Να αποφασίζεις εσύ για τη ζωή σου

17:40

ΥΠΕΞ σε Τουρκία για Χωροταξικό: Απαράδεκτοι ισχυρισμοί χωρίς κανένα νομικό έρεισμα

17:27

Στο μικροσκόπιο της Άγκυρας τα hedge funds

17:14

Νεπάλ: Στους 675 οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

17:00

Ακίνητα: Το ράλι σε τιμές και μεταβιβάσεις γεμίζει τα κρατικά ταμεία

16:45

Γιατί o ιός του Δυτικού Νείλου φέτος «χτυπά» την Αττική

16:30

Telegraph: Το θαύμα της φύσης στην Ελλάδα που πρέπει να δεις μία φορά στη ζωή σου

16:16

Μερτς: Στη Μόσχα η ευθύνη για τα drones στη Λειψία - Εκτεταμένες γερμανικές κυρώσεις

16:01

Η Ουάσιγκτον πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας: «Σπουδαίος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ

15:47

«Πώς το πράσινο γίνεται μπλε»: Το βίντεο της περιοδείας Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία

15:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον 37 οι νεκροί σε ρωσική επιδρομή με drones στο Κίεβο

15:16

Πώς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία παράγουν «αόρατο» τοπικό ΑΕΠ;

15:00

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα πορεία κι αυτή η στιγμή είναι τώρα

14:46

Διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για το νέο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης

14:32

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Κρήτη και νησιά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου - Οι περιοχές σε «Red Code»

14:18

Η Τουρκία χάνει το πλεονέκτημα των φθηνών διακοπών

14:02

Μενδώνη: Το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερα από 900 έργα σε όλη την Ελλάδα

13:57

Νεπάλ: «Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια» το κόστος ανοικοδόμησης από τις φονικές πλημμύρες, εκτιμά η κυβέρνηση

13:45

Κομισιόν για ευλογιά αιγοπροβάτων: Υπάρχουν εργαλεία στήριξης των κτηνοτρόφων


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider