Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Brexit

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Brexit
Τι θα αλλάξει και τι όχι το Brexit προσεχώς.

Μετά από πολλές περιπέτειες – κι ακόμη περισσότερες διαπραγματεύσεις – το περιβόητο «διαζύγιο» της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να προχωρά. Με όπλο του τη θριαμβευτική του νίκη στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να προχωρήσει το Brexit και να βγάλει τη χώρα του από την ευρωπαϊκή οικογένεια στις 31 Ιανουαρίου.

Και μπορεί όλοι να αναφέρονται στην 31η Ιανουαρίου σαν το «σημείο λήξης», ωστόσο ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν πως η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί και «σημείο εκκίνησης» ταυτόχρονα. Σημείο εκκίνησης της μάχης για το πώς θα πορευθούν χωριστά η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα αναφορικά με το Brexit;

Το Bloomberg παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων:

Το Brexit μπορεί να μην έχει ακόμη υλοποιηθεί, ωστόσο πλέον έχει πάρει το δρόμο του. Ιδίως, μετά τη σαρωτική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος του Μπόρις Τζόνσον στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 12ης Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ για το Brexit πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις 20 Δεκεμβρίου, γεγονός που εκμηδενίζει τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ενός «άτακτου» δηλαδή Brexit. Μετά το πράσινο φως από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη συμφωνία, οι Βρετανοί έχουν στη διάθεσή τους μια 11μηνη μεταβατική περίοδο για να αντιληφθούν πώς είναι η ζωή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της 11μηνης περιόδου, η Βρετανία θα μπορεί να κάνει ελεύθερα εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ και να υπόκειται στους περισσότερους από τους νόμους της, χωρίς ωστόσο να έχει δικαίωμα λόγου στην κατάρτιση και ψήφιση αυτών των νόμων.

Η Βρετανία έχει ήδη αλλάξει τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων διαβατηρίων που έχουν εκδοθεί, ωστόσο δρομολογούνται κι άλλες, πολύ σημαντικές αλλαγές. Ευτυχώς, η ελεύθερη κίνηση Ευρωπαίων και Βρετανών πολιτών, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παραμείνει η ίδια, ενώ άμεσα θα τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία, η οποία προβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων για περισσότερα από 3 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που κατοικούν στη Βρετανία και για ένα εκατομμύριο Βρετανών που κατοικούν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν λόγω συμφωνία τους επιτρέπει να παραμείνουν στη χώρα που βρίσκονται και να συνεχίσουν να λαμβάνουν συντάξεις και πρόσβαση στο σύστημα υγείας της εν λόγω χώρας. Προσεχώς, η Βρετανία θα καταβάλλει και το τίμημα της απόφασής της να πάρει «διαζύγιο» από την Ευρωπαϊκή Ένωσης, ήτοι ένα ποσό της τάξης των 43 δισ. δολαρίων (33 δισ. στερλίνες). Τα σχέδια για να αποτραπούν τα πιο σκληρά και πιο αυστηρά σύνορα με την Ιρλανδία δεν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Η νομοθεσία που αφορά στο Brexit και έχει μέχρι τώρα καταρτιστεί, δεν δίνει απαντήσεις στην πιο σημαντική ερώτηση: Ποια θα είναι η μελλοντική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας; Πώς θα είναι τα πράγματα μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο του 2020;

Στη θεωρία, ΕΕ και Βρετανία θα έχουν υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μέχρι τότε. Στην πράξη, όλα μπορούν να συμβούν γιατί μια τέτοια συμφωνία απαιτεί πολιτικές διαπραγματεύσεις. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα σε ό,τι αφορά τους όρους με τους οποίους θα γίνεται το εμπόριο από τις αρχές του 2021 και ύστερα.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν προειδοποιήσει πως η προθεσμία του Δεκεμβρίου 2020 δεν είναι ρεαλιστική, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου.

Εάν Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει στο… παρελθόν, διαπραγματευόμενη με την ΕΕ σύμφωνα με τους εμπορικούς όρους που τέθηκαν σε ισχύ το 1995 από τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μια τέτοια κατάσταση θα θυμίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνίας.

Σύμφωνα με το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, η Βρετανία μπορεί να επιδιώξει μια «γρήγορη και βρώμικη συμφωνία», διασφαλίζοντας πως δεν θα επιβάλλονται δασμοί στα προϊόντα της. Μια συμφωνία, ωστόσο, η οποία αφορά στα προϊόντα και εξαιρεί τις υπηρεσίες, μπορεί να πλήξει σφόδρα την οικονομική και χρηματοπιστωτική βιομηχανία του Λονδίνου.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:06

Κρήτη: Αφρικανική σκόνη «σκέπασε» το Ηράκλειο - Προβλήματα στο «Ν. Καζαντζάκης»

17:04

ΥΠΑΑΤ: Εντατική επιτήρηση για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

16:48

Wall Street: Στα «πράσινα» υποδέχονται οι δείκτες τον Απρίλιο

16:47

Eurostat: Διπλάσιο το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη σε σχέση με την Ελλάδα

16:39

Ο βασιλιάς Κάρολος θα απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 28 Απριλίου

16:20

Ο Μακρόν αντιπαρέβαλε την «προβλεψιμότητα» της Ευρώπης με το «απρόβλεπτο» των ΗΠΑ

16:16

Στάρμερ: «Η Βρετανία δεν θα εμπλακεί στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής»

16:15

Τρ. Πειραιώς: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία - Τι θα κρίνει την επίπτωση από τη γεωπολιτική ένταση

16:13

ΗΠΑ: Άνοδος 0,6% για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

16:05

Τραμπ: «Ο νέος ηγέτης του Ιράν ζήτησε κατάπαυση του πυρός»

16:02

Νομοσχέδιο ΥΠΕΝ για ανανεώσιμες πηγές - αποθήκευση, πολεοδομικές, δασικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις

15:59

LVMH: Η μετοχή σημειώνει τις χειρότερες απώλειες πρώτου τριμήνου στην ιστορία της

15:59

Και εγένετο… Euronext Athens

15:55

ΗΠΑ: 62.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Μάρτιο

15:50

Μαρινάκης: Τέλος στη χρόνια ομηρία των περιφερειακών σταθμών - Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για αδειοδότηση

15:47

Ιαπωνία: Ριζική αλλαγή στην επιμέλεια παιδιών, μετά το διαζύγιο

15:42

Παλαιστίνη: Διάχυτη ανησυχία για μαζικές καταδίκες σε θάνατο μετά τη θέσπιση νέου νόμου στο Ισραήλ

15:25

Artemis II: Γιατί η ανθρωπότητα επιστρέφει στο φεγγάρι 50 χρόνια μετά;

15:23

Δένδιας: Συνάντηση με τον αν. πρωθυπουργό του Κατάρ για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή

15:17

Υγεία: Ισχυρός συσχετισμός της έκθεσης σε φυτοφάρμακα με τον κινδύνο εμφάνισης καρκίνου

15:12

Αντίθετος με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Γ. Στουρνάρας

15:12

Ψήφος εμπιστοσύνης σε Credia - Πάνω από 1,13 δισ. ευρώ προσφορές για την ΑΜΚ

15:04

Ληξιπρόθεσμα χρέη 113,86 δισ. ευρώ στην εφορία το 2025

15:00

Έδεσσα: Οι καταρράκτες και όσα αξίζει να δείτε στην πόλη των νερών

14:53

Βατικανό: Έκκληση του Πάπα Λέοντα για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή ενόψει Πάσχα

14:40

Κρεμλίνο: «Οι ουκρανικές δυνάμεις θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί χθες από το Ντονμπάς»

14:25

Καμπανάκι ΔΟΕ για Ευρώπη: «Διπλάσιες οι απώλειες πετρελαίου τον Απρίλιο»

14:24

Κόκκινη προειδοποίηση και μήνυμα 112 για Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια

14:21

Έρευνα kariera.gr: 7 στους 10 εργαζόμενους σκέφτονται να αλλάξουν εργασία

14:20

ETS: Η Κομισιόν «χτίζει» νέο δίχτυ ασφαλείας στην αγορά άνθρακα – Τέλος στην ακύρωση δικαιωμάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider