Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Brexit

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Brexit
Τι θα αλλάξει και τι όχι το Brexit προσεχώς.

Μετά από πολλές περιπέτειες – κι ακόμη περισσότερες διαπραγματεύσεις – το περιβόητο «διαζύγιο» της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να προχωρά. Με όπλο του τη θριαμβευτική του νίκη στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να προχωρήσει το Brexit και να βγάλει τη χώρα του από την ευρωπαϊκή οικογένεια στις 31 Ιανουαρίου.

Και μπορεί όλοι να αναφέρονται στην 31η Ιανουαρίου σαν το «σημείο λήξης», ωστόσο ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν πως η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί και «σημείο εκκίνησης» ταυτόχρονα. Σημείο εκκίνησης της μάχης για το πώς θα πορευθούν χωριστά η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα αναφορικά με το Brexit;

Το Bloomberg παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων:

Το Brexit μπορεί να μην έχει ακόμη υλοποιηθεί, ωστόσο πλέον έχει πάρει το δρόμο του. Ιδίως, μετά τη σαρωτική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος του Μπόρις Τζόνσον στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 12ης Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ για το Brexit πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις 20 Δεκεμβρίου, γεγονός που εκμηδενίζει τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ενός «άτακτου» δηλαδή Brexit. Μετά το πράσινο φως από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη συμφωνία, οι Βρετανοί έχουν στη διάθεσή τους μια 11μηνη μεταβατική περίοδο για να αντιληφθούν πώς είναι η ζωή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της 11μηνης περιόδου, η Βρετανία θα μπορεί να κάνει ελεύθερα εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ και να υπόκειται στους περισσότερους από τους νόμους της, χωρίς ωστόσο να έχει δικαίωμα λόγου στην κατάρτιση και ψήφιση αυτών των νόμων.

Η Βρετανία έχει ήδη αλλάξει τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων διαβατηρίων που έχουν εκδοθεί, ωστόσο δρομολογούνται κι άλλες, πολύ σημαντικές αλλαγές. Ευτυχώς, η ελεύθερη κίνηση Ευρωπαίων και Βρετανών πολιτών, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παραμείνει η ίδια, ενώ άμεσα θα τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία, η οποία προβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων για περισσότερα από 3 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που κατοικούν στη Βρετανία και για ένα εκατομμύριο Βρετανών που κατοικούν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν λόγω συμφωνία τους επιτρέπει να παραμείνουν στη χώρα που βρίσκονται και να συνεχίσουν να λαμβάνουν συντάξεις και πρόσβαση στο σύστημα υγείας της εν λόγω χώρας. Προσεχώς, η Βρετανία θα καταβάλλει και το τίμημα της απόφασής της να πάρει «διαζύγιο» από την Ευρωπαϊκή Ένωσης, ήτοι ένα ποσό της τάξης των 43 δισ. δολαρίων (33 δισ. στερλίνες). Τα σχέδια για να αποτραπούν τα πιο σκληρά και πιο αυστηρά σύνορα με την Ιρλανδία δεν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Η νομοθεσία που αφορά στο Brexit και έχει μέχρι τώρα καταρτιστεί, δεν δίνει απαντήσεις στην πιο σημαντική ερώτηση: Ποια θα είναι η μελλοντική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας; Πώς θα είναι τα πράγματα μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο του 2020;

Στη θεωρία, ΕΕ και Βρετανία θα έχουν υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μέχρι τότε. Στην πράξη, όλα μπορούν να συμβούν γιατί μια τέτοια συμφωνία απαιτεί πολιτικές διαπραγματεύσεις. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα σε ό,τι αφορά τους όρους με τους οποίους θα γίνεται το εμπόριο από τις αρχές του 2021 και ύστερα.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν προειδοποιήσει πως η προθεσμία του Δεκεμβρίου 2020 δεν είναι ρεαλιστική, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου.

Εάν Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει στο… παρελθόν, διαπραγματευόμενη με την ΕΕ σύμφωνα με τους εμπορικούς όρους που τέθηκαν σε ισχύ το 1995 από τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μια τέτοια κατάσταση θα θυμίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνίας.

Σύμφωνα με το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, η Βρετανία μπορεί να επιδιώξει μια «γρήγορη και βρώμικη συμφωνία», διασφαλίζοντας πως δεν θα επιβάλλονται δασμοί στα προϊόντα της. Μια συμφωνία, ωστόσο, η οποία αφορά στα προϊόντα και εξαιρεί τις υπηρεσίες, μπορεί να πλήξει σφόδρα την οικονομική και χρηματοπιστωτική βιομηχανία του Λονδίνου.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:10

ΗΠΑ: Ποιός είναι ο δράστης των πυροβολισμών στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

13:00

Ακίνητα: Πώς διαμορφώνεται η αγορά πολυτελών ακινήτων – Η ζήτηση, οι «επισκέψεις», η μέση αξία

12:56

ΗΠΑ: Εγκρίνουν την κάλυψη της δαπάνης υπεράσπισης του πρώην προέδρου Μαδούρο από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας

12:52

Brain regain: Επαναπατρισμός με συνείδηση - Όταν η διεθνής εμπειρία γίνεται καταλύτης ευκαιριών

12:44

Disinformation και Disnews: Φαινόμενα που... πληγώνουν τη δημοκρατία

12:36

Σε υψηλό 17 ετών το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το 2025 - Άνοδος και στην κατανάλωση

12:32

Παναμάς: Οι αγρότες εναντίον σχεδίου για την κατασκευή φράγματος με σκοπό να τροφοδοτείται η Διώρυγα

12:25

Καλογεράκης (Qualco Group): Η «τέλεια» ωρα του Embedded Finance

12:19

Δυο νεκροί στη βορειοανατολική Ουκρανία σε επιδρομή drones της Ρωσίας

12:12

Ράσμουσεν: Γαλλία και Βρετανία πρέπει να ηγηθούν του ευρωπαϊκού «ΝΑΤΟ»

11:54

Παράταση αιτήσεων για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

11:45

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για την προστασία των ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό

11:39

Bloomberg: Ένας πιο θερμός κόσμος θα είναι πιο ακριβός

11:30

Ιράν: Εκτελέσθηκε άνδρας ως μέλος μαχητικής σουνιτικής οργάνωσης

11:22

Η Ελλάδα στους κορυφαίους προορισμούς για destination weddings

11:17

Ουκρανία: Τιμά την επέτειο των 40 ετών από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ

11:07

Κεφαλογιάννη: Η Αθήνα δεν χρειάζεται κατασκευασμένες εικόνες κρίσης - Βολές σε Δούκα

10:56

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Γαλλία γινόμαστε ένας ισχυρός άξονας στη Μεσόγειο

10:45

Αμοιβαία Κεφάλαια: Ξεπέρασε τα 30 δισ. το ενεργητικό, σε υψηλά 22 ετών

10:35

ΕΚΤ: Αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την ερχόμενη Πέμπτη

10:29

Κονδύλια 450 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικής επιχειρηματικότητας

10:03

Αναμένεται νέο πακέτο ελαφρύνσεων 1,2 δισ. ευρώ στην ΔΕΘ έως και το 2027

09:49

Τζια: Όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε στο πιο κοντινό νησί των Κυκλάδων

09:40

ΔΥΠΑ: Πώς αναβαθμίζει τις Επαγγελματικές Σχολές της και ενισχύει την απασχολησιμότητα των νέων

09:12

Συνταγματική Αναθεώρηση και «Έκθεση Πισσαρίδη 2» ξεδιπλώνουν το κυβερνητικό αφήγημα για την 3η τετραετία

08:59

Πού ανοίγει νέο κατάστημα Burger King

08:51

Διακοπές με έως 12 ευρώ την ημέρα για 25.000 συνταξιούχους e-ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ)

08:43

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι αλλάζει στο νέο πλαίσιο – Ποιοι δηλώνουν, μέχρι πότε και τι πληρώνουν

08:36

Απάτητες παραλίες στην Ελλάδα: Θα τις δούμε φέτος ή θα μείνουν ξανά μόνο στα χαρτιά;

08:19

Το κρυφό ενεργειακό ρίσκο της Ευρώπης και η βραδυφλεγής «βόμβα» στα τρόφιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider