Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Brexit

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Brexit
Τι θα αλλάξει και τι όχι το Brexit προσεχώς.

Μετά από πολλές περιπέτειες – κι ακόμη περισσότερες διαπραγματεύσεις – το περιβόητο «διαζύγιο» της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να προχωρά. Με όπλο του τη θριαμβευτική του νίκη στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να προχωρήσει το Brexit και να βγάλει τη χώρα του από την ευρωπαϊκή οικογένεια στις 31 Ιανουαρίου.

Και μπορεί όλοι να αναφέρονται στην 31η Ιανουαρίου σαν το «σημείο λήξης», ωστόσο ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν πως η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί και «σημείο εκκίνησης» ταυτόχρονα. Σημείο εκκίνησης της μάχης για το πώς θα πορευθούν χωριστά η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα αναφορικά με το Brexit;

Το Bloomberg παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων:

Το Brexit μπορεί να μην έχει ακόμη υλοποιηθεί, ωστόσο πλέον έχει πάρει το δρόμο του. Ιδίως, μετά τη σαρωτική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος του Μπόρις Τζόνσον στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 12ης Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ για το Brexit πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις 20 Δεκεμβρίου, γεγονός που εκμηδενίζει τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ενός «άτακτου» δηλαδή Brexit. Μετά το πράσινο φως από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη συμφωνία, οι Βρετανοί έχουν στη διάθεσή τους μια 11μηνη μεταβατική περίοδο για να αντιληφθούν πώς είναι η ζωή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της 11μηνης περιόδου, η Βρετανία θα μπορεί να κάνει ελεύθερα εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ και να υπόκειται στους περισσότερους από τους νόμους της, χωρίς ωστόσο να έχει δικαίωμα λόγου στην κατάρτιση και ψήφιση αυτών των νόμων.

Η Βρετανία έχει ήδη αλλάξει τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων διαβατηρίων που έχουν εκδοθεί, ωστόσο δρομολογούνται κι άλλες, πολύ σημαντικές αλλαγές. Ευτυχώς, η ελεύθερη κίνηση Ευρωπαίων και Βρετανών πολιτών, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παραμείνει η ίδια, ενώ άμεσα θα τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία, η οποία προβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων για περισσότερα από 3 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που κατοικούν στη Βρετανία και για ένα εκατομμύριο Βρετανών που κατοικούν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν λόγω συμφωνία τους επιτρέπει να παραμείνουν στη χώρα που βρίσκονται και να συνεχίσουν να λαμβάνουν συντάξεις και πρόσβαση στο σύστημα υγείας της εν λόγω χώρας. Προσεχώς, η Βρετανία θα καταβάλλει και το τίμημα της απόφασής της να πάρει «διαζύγιο» από την Ευρωπαϊκή Ένωσης, ήτοι ένα ποσό της τάξης των 43 δισ. δολαρίων (33 δισ. στερλίνες). Τα σχέδια για να αποτραπούν τα πιο σκληρά και πιο αυστηρά σύνορα με την Ιρλανδία δεν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Η νομοθεσία που αφορά στο Brexit και έχει μέχρι τώρα καταρτιστεί, δεν δίνει απαντήσεις στην πιο σημαντική ερώτηση: Ποια θα είναι η μελλοντική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας; Πώς θα είναι τα πράγματα μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο του 2020;

Στη θεωρία, ΕΕ και Βρετανία θα έχουν υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μέχρι τότε. Στην πράξη, όλα μπορούν να συμβούν γιατί μια τέτοια συμφωνία απαιτεί πολιτικές διαπραγματεύσεις. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα σε ό,τι αφορά τους όρους με τους οποίους θα γίνεται το εμπόριο από τις αρχές του 2021 και ύστερα.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν προειδοποιήσει πως η προθεσμία του Δεκεμβρίου 2020 δεν είναι ρεαλιστική, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου.

Εάν Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει στο… παρελθόν, διαπραγματευόμενη με την ΕΕ σύμφωνα με τους εμπορικούς όρους που τέθηκαν σε ισχύ το 1995 από τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μια τέτοια κατάσταση θα θυμίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνίας.

Σύμφωνα με το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, η Βρετανία μπορεί να επιδιώξει μια «γρήγορη και βρώμικη συμφωνία», διασφαλίζοντας πως δεν θα επιβάλλονται δασμοί στα προϊόντα της. Μια συμφωνία, ωστόσο, η οποία αφορά στα προϊόντα και εξαιρεί τις υπηρεσίες, μπορεί να πλήξει σφόδρα την οικονομική και χρηματοπιστωτική βιομηχανία του Λονδίνου.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:16

Μηνιγγίτιδα Β: Προγενέστερες λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο για βαριά νόσηση

17:09

Πάιατ: Πώς θα γίνει ανταγωνιστικός ο Κάθετος Άξονας

17:01

Μπέσεντ: Η Ουάσινγκτον ενδέχεται να άρει ορισμένες κυρώσεις κατά ιρανικού πετρελαίου

17:00

Ράλι στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας λόγω Μ. Ανατολής - Άλμα 10,4% στην αμόλυβδη και 19,7% στο ντίζελ

16:52

ΕΕΤ: Ολοκληρώθηκε ο 9ος Εθνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα “European Money Quiz”

16:48

Δήμος Αθηναίων: Τέσσερις γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας με 17 λεωφορεία

16:40

QatarEnergy για ιρανικές επιθέσεις στο Ras Laffan: «Έως 5 χρόνια για αποκατάσταση ζημιών»

16:34

Κοινή δήλωση 6 χωρών για τα Στενά του Ορμούζ: «Θα συμβάλλουμε στην ασφαλή διέλευση πλοίων»

16:21

ΕΕ: Αμετακίνητος ο Όρμπαν από το βέτο για το δάνειο 90 δισ. ευρώ προς Ουκρανία

16:12

Τελ Αβίβ: «Η επίθεση στο South Pars έγινε σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ»

16:10

Βασιλικός (ΞΕΕ): Η ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας αναδιαμορφώνει τον τουρισμό

16:08

Ζαχαράκη: Ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών - Αντίδραση από τα υπόλοιπα κόμματα

15:55

CrediaBank: Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην Κρήτη

15:49

Επεκτείνεται το πτωτικό σερί στην Wall Street - Νέες απώλειες για τους δείκτες

15:43

SMERC: Νέες Επενδύσεις ύψους €12 εκατ. στις εταιρείες Άροσις-Γης Βοΐου και Organic3S

15:38

Ισραήλ: Ο πόλεμος εναντίον του Ιράν είναι «μια ευλογία», σύμφωνα με υπουργό

15:36

«Βουτιά» 7% για τον χρυσό, στο -12% το ασήμι

15:34

Υδρογονάνθρακες: Στη δεύτερη φάση ερευνών το υπεράκτιο οικόπεδο «Μπλοκ 2» στο Ιόνιο

15:28

Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης: Η METRO δίνει νέα ζωή σε χιλιάδες τόνους υλικών

15:28

Προκαταρκτική συμφωνία Cooke - Avramar Ελλάδας

15:15

ΕΚΤ: Σταθερά για 6η συνεχόμενη φορά τα επιτόκια - «Καμπανάκι» για πληθωρισμό, ανάπτυξη

15:14

Παπαστεργίου: «Θέμα ημερών οι αποφάσεις για την απαγόρευση των social media σε ανηλίκους»

15:09

Χέγκσεθ για Ιράν: Ο κόσμος και οι αχάριστοι Ευρωπαίοι πρέπει να ευχαριστούν τον Τραμπ

14:56

Πώς η κλιματική αλλαγή μειώνει τη σωματική δραστηριότητα και αυξάνει τους πρόωρους θανάτους

14:49

Μ. Ανατολή: Ποιες ενεργειακές υποδομές του Κόλπου έχουν γίνει στόχος επιθέσεων

14:35

Εντείνεται η εσωτερική καταστολή στο Ιράν - 97 συλλήψεις για «σχέσεις με Ισραήλ και ΗΠΑ»

14:27

Καύσιμα: Αποφεύχθηκαν οι απεργίες - Παραμένει το πλαφόν, voucher 3.000 ευρώ στα πρατήρια

14:26

Παπασταύρου: Νέες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας

14:19

Αμετάβλητα τα επιτόκια από ΒοΕ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων

14:14

Μακρόν: «Απερίσκεπτη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή» - Έκκληση για εκεχειρία

gazzetta
gazzetta reader insider insider