Διεθνή
07-10-2019 | 12:30

Οι 5 πιο πλούσιες πόλεις στην ιστορία

Μοιράσου το
Οι 5 πιο πλούσιες πόλεις στην ιστορία

Αυτές είναι οι 5 πιο πλούσιες πόλεις στην ιστορία

Πόλεις που γνώρισαν μεγαλή ακμή, ανέπτυξαν πολιτισμό και αποτέλεσαν σημαντικά εμπορικά κέντρα.

Η γεωγραφική τους θέση, οι ιστορικές συγκυρίες και άλλοι παράγοντες συνετέλεσαν ώστε οι πόλεις αυτές να θεωρούνται σημαντικές από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα.

Το Τhe Richest παρουσιάζει τις 5 πιο πλούσιες πόλεις στην ιστορία.

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη»: με τη φράση αυτή αποτυπώνεται ο ρόλο της αρχαίας Ρώμης στο παγκόσμιο εμπόριο καθώς η κατασκευή ενός εκτενούς και αποτελεσματικού οδικού δικτύου βοήθησε ώστε να αποτελέσει η πόλη, σταυροδρόμι για τις εμπορικές συναλλαγές.

Η πόλη ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση το 735 π.Χ. Εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου, ενώ υπήρξε η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του αρχαίου κόσμου με 50-90.000.000 κατοίκους και καλύπτοντας έκταση 6,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια του 1ου και του 2ου αιώνα μ.Χ.

Η οικονομία του κράτους στηρίχτηκε στον αγροτικό τομέα και στο εμπόριο καθώς η Αρχαία Ρώμη είχε υπό την κυριαρχία της τεράστιες εκτάσεις γης, με αμέτρητους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους. Ο ρωμαϊκός πολιτισμός επίσης είχε πολύ σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση της νομοθεσίας, της τέχνης, της λογοτεχνίας, της πολεμικής τέχνης, της αρχιτεκτονικής, της τεχνολογίας και της γλώσσας στον δυτικοευρωπαϊκό κόσμο.

Το  σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Η Κωνσταντινούπολη χτίστηκε από το 324 μέχρι το 336 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και εγκαινιάστηκε επίσημα στις Μαΐου του 330.

Ο χώρος που καταλάμβανε η νέα πόλη ήταν τετραπλάσιος σε έκταση από την πόλη του παλιού Βυζάντιου. Η Κωνσταντινούπολη, η οποία ονομάστηκε «Νέα Ρώμη» ήταν διακοσμημένη με αριστουργήματα που, με εντολή του αυτοκράτορα, είχαν μεταφερθεί εκεί από ολόκληρη την αυτοκρατορία.

Από τον 5ο έως και τις αρχές του 13ου αιώνα, η Κωνσταντινούπολη ήταν η μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη στην Ευρώπη, ευνοημένη και από τη γεωγραφική της θέση,  και αποτέλεσε μια από τις κύριες έδρες του Χριστιανισμού ως η βάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Σε καμία άλλη πόλη της αρχαίας Ελλάδας δεν αναπτύχθηκαν τόσο πολύ οι τέχνες και τα γράμματα όσο στην αρχαία Αθήνα. Η αρχαία Αθήνα ήταν  μία από τις σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου κόσμου γενικότερα.

Οι λόγοι που αυτό συνέβη ιδιαίτερα στην Αθήνα ήταν η ύπαρξη δημοκρατικού πολιτεύματος, η μεγάλη εισροή πλούτου στην πόλη, αλλά και η έντονη συναναστροφή και ανταλλαγή ιδεών με ξένους λαούς και πολιτισμούς μέσω του ιδιαίτερα ανεπτυγμένου Αθηναϊκού εμπορίου.

Ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και κατά την αρχαιότητα υπήρξε το σπουδαιότερο λιμάνι και πρωτεύουσα της χώρας, ενώ στην ακμή της αποτελούσε το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο ολόκληρης της Αφρικής και μία από τις επιφανέστερες εστίες πολιτισμού του κόσμου.

Άρχισε να ακμάζει, όταν έγινε πρωτεύουσα της Αιγύπτου, κατά τη βασιλεία του Πτολεμαίου Α' Σωτήρα. Υπό τη δυναστεία των Πτολεμαίων η Αλεξάνδρεια έφτασε να θεωρείται μέσα σε έναν αιώνα η μεγαλύτερη πόλη του τότε κόσμου. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε και έγινε κέντρο πολιτισμού και γραμμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βαβυλωνίας αποτέλεσε θρησκευτικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο όλης της Μεσοποταμίας για περίπου δύο αιώνες φτάνοντας στην ύψιστη ακμή της επί βασιλείας Χαμουραμπί.

Κατακτήθηκε πρώτα από τους Ασσύριους αλλά ανακτήθηκε από τον Ναβοπολάσσαρ (658 - 605 π.Χ.) ο οποίος ίδρυσε νέο κράτος που εξελίχθηκε σε μια παντοδύναμη και ένδοξη αυτοκρατορία που έφτασε στο απόγειο της δόξας της επί της βασιλείας του Ναβουχοδονόσωρ Β' (605 - 562 π.Χ.). 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.