Οι 5 πιο πλούσιες πόλεις στην ιστορία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 5 πιο πλούσιες πόλεις στην ιστορία
Αυτές είναι οι 5 πιο πλούσιες πόλεις στην ιστορία

Πόλεις που γνώρισαν μεγαλή ακμή, ανέπτυξαν πολιτισμό και αποτέλεσαν σημαντικά εμπορικά κέντρα.

Η γεωγραφική τους θέση, οι ιστορικές συγκυρίες και άλλοι παράγοντες συνετέλεσαν ώστε οι πόλεις αυτές να θεωρούνται σημαντικές από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα.

Το Τhe Richest παρουσιάζει τις 5 πιο πλούσιες πόλεις στην ιστορία.

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη»: με τη φράση αυτή αποτυπώνεται ο ρόλο της αρχαίας Ρώμης στο παγκόσμιο εμπόριο καθώς η κατασκευή ενός εκτενούς και αποτελεσματικού οδικού δικτύου βοήθησε ώστε να αποτελέσει η πόλη, σταυροδρόμι για τις εμπορικές συναλλαγές.

Η πόλη ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση το 735 π.Χ. Εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου, ενώ υπήρξε η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του αρχαίου κόσμου με 50-90.000.000 κατοίκους και καλύπτοντας έκταση 6,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια του 1ου και του 2ου αιώνα μ.Χ.

Η οικονομία του κράτους στηρίχτηκε στον αγροτικό τομέα και στο εμπόριο καθώς η Αρχαία Ρώμη είχε υπό την κυριαρχία της τεράστιες εκτάσεις γης, με αμέτρητους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους. Ο ρωμαϊκός πολιτισμός επίσης είχε πολύ σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση της νομοθεσίας, της τέχνης, της λογοτεχνίας, της πολεμικής τέχνης, της αρχιτεκτονικής, της τεχνολογίας και της γλώσσας στον δυτικοευρωπαϊκό κόσμο.

Το  σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Η Κωνσταντινούπολη χτίστηκε από το 324 μέχρι το 336 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και εγκαινιάστηκε επίσημα στις Μαΐου του 330.

Ο χώρος που καταλάμβανε η νέα πόλη ήταν τετραπλάσιος σε έκταση από την πόλη του παλιού Βυζάντιου. Η Κωνσταντινούπολη, η οποία ονομάστηκε «Νέα Ρώμη» ήταν διακοσμημένη με αριστουργήματα που, με εντολή του αυτοκράτορα, είχαν μεταφερθεί εκεί από ολόκληρη την αυτοκρατορία.

Από τον 5ο έως και τις αρχές του 13ου αιώνα, η Κωνσταντινούπολη ήταν η μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη στην Ευρώπη, ευνοημένη και από τη γεωγραφική της θέση,  και αποτέλεσε μια από τις κύριες έδρες του Χριστιανισμού ως η βάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Σε καμία άλλη πόλη της αρχαίας Ελλάδας δεν αναπτύχθηκαν τόσο πολύ οι τέχνες και τα γράμματα όσο στην αρχαία Αθήνα. Η αρχαία Αθήνα ήταν  μία από τις σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου κόσμου γενικότερα.

Οι λόγοι που αυτό συνέβη ιδιαίτερα στην Αθήνα ήταν η ύπαρξη δημοκρατικού πολιτεύματος, η μεγάλη εισροή πλούτου στην πόλη, αλλά και η έντονη συναναστροφή και ανταλλαγή ιδεών με ξένους λαούς και πολιτισμούς μέσω του ιδιαίτερα ανεπτυγμένου Αθηναϊκού εμπορίου.

Ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και κατά την αρχαιότητα υπήρξε το σπουδαιότερο λιμάνι και πρωτεύουσα της χώρας, ενώ στην ακμή της αποτελούσε το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο ολόκληρης της Αφρικής και μία από τις επιφανέστερες εστίες πολιτισμού του κόσμου.

Άρχισε να ακμάζει, όταν έγινε πρωτεύουσα της Αιγύπτου, κατά τη βασιλεία του Πτολεμαίου Α' Σωτήρα. Υπό τη δυναστεία των Πτολεμαίων η Αλεξάνδρεια έφτασε να θεωρείται μέσα σε έναν αιώνα η μεγαλύτερη πόλη του τότε κόσμου. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε και έγινε κέντρο πολιτισμού και γραμμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βαβυλωνίας αποτέλεσε θρησκευτικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο όλης της Μεσοποταμίας για περίπου δύο αιώνες φτάνοντας στην ύψιστη ακμή της επί βασιλείας Χαμουραμπί.

Κατακτήθηκε πρώτα από τους Ασσύριους αλλά ανακτήθηκε από τον Ναβοπολάσσαρ (658 - 605 π.Χ.) ο οποίος ίδρυσε νέο κράτος που εξελίχθηκε σε μια παντοδύναμη και ένδοξη αυτοκρατορία που έφτασε στο απόγειο της δόξας της επί της βασιλείας του Ναβουχοδονόσωρ Β' (605 - 562 π.Χ.). 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:05

Το Ισραήλ κινείται νομικά κατά των NYT μετά από άρθρο περί εκτεταμένης σεξουαλικής βίας κατά Παλαιστινίων κρατουμένων

17:57

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.300 ο Γενικός Δείκτης, με τραπεζικό άλμα

17:56

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 293 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο - Στα 140 εκατ. τα καθαρά κέρδη

17:46

Γκάλι (ΑΚΤΩΡ LNG): «Κλειδί οι υποδομές και η σταθερότητα για την ενεργειακή ασφάλεια»

17:35

ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών Λιβάνου - Ισραήλ με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας

17:24

Ρωσία: «Η Ευρώπη δεν είναι κατάλληλη να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία»

17:15

«Πράσινο φως» στην επένδυση παραγωγής γαλλίου από το υπ. Ανάπτυξης

17:08

Μπέσεντ: Ο Τραμπ θα μιλήσει περισσότερο για την Ταϊβάν μέσα «στις επόμενες ημέρες»

17:06

Επέστρεψε στην κερδοφορία η Klarna στο πρώτο τρίμηνο - Πάνω από 1 δισ. ο τζίρος

17:00

Wall Street: Το ράλι της Cisco ωθεί τον Dow ξανά στο ορόσημο των 50.000 μονάδων

16:57

Τουρκία: Απέπλευσε για τη Γάζα ο τρίτος κατά σειρά στολίσκος Global Sumud

16:54

Μακρόν: «Δείγμα της ρωσικής υποκρισίας οι τελευταίες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας»

16:46

ΥΠΑΑΤ: Αποζημιώσεις 3,6 εκατ. ευρώ σε 226 κτηνοτρόφους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

16:41

Μελέτη ΙΟΒΕ: Κίνητρα αποταμίευσης μπορούν να φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη

16:26

ΔΟΑΕ: Μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας drones κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας

16:25

Μητσοτάκης στη βράβευση Ντράγκι: Καμία χώρα δεν υπέφερε πιο πολύ από την Ελλάδα στην κρίση

16:22

Theon: Στρατηγική επένδυση σε αμερικανική εταιρεία AI για εφαρμογές άμυνας

16:14

Ήπια άνοδος στις αιτήσεις των Αμερικανών για επίδομα ανεργίας

16:01

ΗΠΑ: Νέα αύξηση στις λιανικές πωλήσεις για τρίτο συνεχόμενο μήνα

15:59

Data.gov.gr: Η νέα εθνική πύλη ανοικτών δεδομένων που αλλάζει το ψηφιακό αποτύπωμα της χώρας

15:47

Ποια είναι η ιδανική μουσική για το γυμναστήριο;

15:40

Ανάκληση παξιμαδιών από τον ΕΦΕΤ

15:34

Cisco: «Εκτόξευση» 19% της μετοχής μετά το ισχυρό guidance και τις 4.000 απολύσεις λόγω ΑΙ

15:26

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ

15:21

Ιρανικά ΜΜΕ: Η Τεχεράνη άρχισε να επιτρέπει τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

15:17

Βόρεια Κέρκυρα: Οι στάσεις που αξίζει να κάνετε

15:12

Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, στην «κόψη του ξυραφιού» ο Στάρμερ

15:11

Στο χαρτοφυλάκιο της Coface Ελλάδος δύο νέα, πρωτοποριακά προϊόντα

15:06

Kaspersky: Αυξάνονται οι απάτες με στόχο ταξιδιώτες του Μουντιάλ 2026

15:05

Nvidia: «Πράσινο φως» των ΗΠΑ σε 10 κινεζικές εταιρείες για την αγορά των AI chip H200 - Κέρδη 2% για τη μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider