Το πορτραίτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 5 αριθμούς

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το πορτραίτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 5 αριθμούς
Το πορτραίτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκλέγει τους βουλευτές της στις 23-26 Μαΐου, σε πέντε αριθμούς.

Λίγες μέρες απέμειναν για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στις 23-26 Μαΐου και οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν ποιον θα ψηφίσουν για να τους εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ΕΕ.

Όμως πόσοι ξέρουν ποιο είναι το πορτραίτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Δείτε εδώ τα 5 στοιχεία που συνθέτουν την ΕΕ:

Τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της Ένωσης το 1% του ΑΕΠ τους και επωφελούνται από οικονομικές ενισχύσεις για τη γεωργία, την δημιουργία θέσεων απασχόλησης, για μη προνομιούχες περιοχές, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία.

Ο προϋπολογισμός της, που φθάνει σχεδόν τα 1.000 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, θα επανεξεταστεί μετά την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου.

Οι 24 επίσημες γλώσσες της περιλαμβάνουν αυτές που ομιλούνται περισσότερο στον κόσμο, όπως τα αγγλικά και τα γαλλικά, αλλά και αυτές που χρησιμοποιούνται λιγότερο όπως τα γαελικά ιρλανδικά, τα φινλανδικά και τα βουλγαρικά.

Αυτό το μείγμα δημιουργεί 552 πιθανούς γλωσσικούς συνδυασμούς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, κάτι που απαιτεί έναν στρατό μεταφραστών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι 60 τοπικές γλώσσες όπως τα ουαλικά και τα καταλανικά.

Με 513 εκατ. κατοίκους, η ΕΕ είναι η περιοχή με τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό του κόσμου, μπροστά από τις ΗΠΑ και πίσω από την Κίνα και την Ινδία, που η καθεμία έχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους. Η Γερμανία είναι το πολυπληθέστερο κράτος-μέλος της ΕΕ (82 εκατ.). Τον μικρότερο πληθυσμό έχει η Μάλτα (468.000 κατοίκους).

Εκτεινόμενη από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως τη Μαύρη Θάλασσα, από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο, η ΕΕ καλύπτει έκταση 4,3 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι πιο μικρή από τη Ρωσία (17 εκατ. τετρ.χλμ) ή τις ΗΠΑ (9,8 εκατ. τετρ.χλμ) αλλά πιο μεγάλη από την Ινδία (3,2 εκατ. τετρ.χλμ).

Οι συστηματικοί έλεγχοι στα σύνορα έχουν καταργηθεί μεταξύ 22 χωρών της ΕΕ, ως μελών του χώρου Σένγκεν.

Μαζί, τα μέλη της ΕΕ διαμορφώνουν μια ενιαία αγορά στην οποία υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, ανθρώπων, κεφαλαίων και υπηρεσιών χωρίς τις τυπικές διαδικασίες των εσωτερικών συνόρων.

Η ενιαία αυτή αγορά,που ιδρύθηκε το 1993, καθιστά την Ένωση «τη μεγαλύτερη εμπορική περιοχή του κόσμου» για τα προϊόντα μεταποίησης και τις υπηρεσίες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των 17.200 δισ. δολαρίων (15.200 δισ. ευρώ) το 2017 είναι χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ (19.300 δισ. δολάρια) αλλά υψηλότερο πάνω από αυτό της Κίνας (12.200 δισ. δολάρια), σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Κάποτε ήταν η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) των έξι κρατών που ιδρύθηκε το 1958, όμως σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση της συνθήκης του Μάαστριχτ (1993) περιλαμβάνει πλέον 28 κράτη-μέλη. Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να αποχωρήσει στο πλαίσιο του Brexit, του οποίου η ημερομηνία έχει παραταθεί για τις 31 Οκτωβρίου του 2019. Μέχρι να γίνει αυτό όμως ο ρόλος τους είναι ενεργός.

Η πιο σημαντική διεύρυνση πραγματοποιήθηκε το 2004 με την είσοδο 10 χωρών: 8 πρώην κομμουνιστικών χωρών, μεταξύ των οποίων η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, καθώς και των μεσογειακών νήσων της Μάλτας και της Κύπρου.

Τα 19 από τα κράτη-μέλη της συναλλάσσονται σε ευρώ, το οποίο θεσπίστηκε το 1999. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Σουηδία έχουν επιλέξει να διατηρήσουν το εθνικό τους νόμισμα, ενώ άλλες χώρες μέλη ετοιμάζονται να υιοθετήσουν το ενιαίο νόμισμα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:40

Συρία: Η εκεχειρία με τους Κούρδους έληξε, χωρίς επίσημη ανακοίνωση για την παράτασή της

22:00

Η Ελίζαμπεθ Χολμς ζητά πρόωρη αποφυλάκιση από τον Τραμπ

21:32

Γαλλία: Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ζητά μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος

20:55

Συνομιλίες για την Ουκρανία: Την επόμενη Κυριακή στο Αμπού Ντάμπι ο επόμενος γύρος

20:51

Ο πρόεδρος Τραμπ χαιρέτισε τους «πολύ γενναίους» Βρετανούς στρατιώτες» μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του

20:43

Γαλλία: «Απαράδεκτες» οι δηλώσεις του Τραμπ για τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

20:29

Αναβολή των Ασιατικών Χειμερινών Αγώνων 2029 – Πλήγμα για τις αθλητικές φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας

20:03

S&P: Ευκολότερη η έναρξη νέων στρατιωτικών συγκρούσεων, πιο αβέβαιη η πρόσβαση σε αμυντικές τεχνολογίες

19:50

Γερμανός παράγοντας καλεί σε μποϊκοτάζ του Μουντιάλ 2026 λόγω Τραμπ

19:39

Κούβα: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας

19:22

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την ηγεσία της Fed;

18:48

Νεκρός άνδρας στη Μινεάπολη από πυρά ομοσπονδιακών – Δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό σε δύο εβδομάδες

18:29

Στα Καλάβρυτα, στο χιονοδρομικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

18:22

«Φέρτε πίσω τον χρυσό»: Γερμανοί οικονομολόγοι πιέζουν για απόσυρση από τα αμερικανικά θησαυροφυλάκια

18:03

Η Γερμανία και η Ιταλία υπενθυμίζουν στον Τραμπ τη θυσία των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν

17:54

Γιατί τα 60 θεωρούνται η πιο ευτυχισμένη ηλικία της ζωής μας, σύμφωνα με τους ειδικούς

17:43

Νέες συναντήσεις Ουκρανίας-Ρωσίας πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, λέει ο Ζελένσκι

17:35

Η Σιγκαπούρη «πέφτει με τα μούτρα» στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης

17:17

BYD: Στόχος να πουληθούν 1,3 εκατομμύρια οχήματα εκτός Κίνας το 2026

17:02

Γ. Γεραπετρίτης για Συμβούλιο Ειρήνης: Είμαστε υπέρ των πρωτοβουλιών που προωθούν την ειρήνη

16:53

Ο Τραμπ απειλεί τον Καναδά με δασμούς 100%

16:35

Γερμανός ταξίαρχος: Το ΝΑΤΟ θέλει να δημιουργήσει μια «αυτοματοποιημένη ζώνη» άμυνας στα σύνορα με τη Ρωσία

16:10

Αυξημένα 24% τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών – «Όπλο» για συγκράτηση των τιμών

15:55

Αλβανία: Ενώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος θέλουν να σταματήσουν τουριστικό σχέδιο του γαμπρού του Τραμπ

15:33

Κραν Μοντανά: Έντονη διαμαρτυρία της Ιταλίας για την αποφυλάκιση του ιδιοκτήτη του κλαμπ

15:16

Στο Ισραήλ οι αμερικανοί ειδικοί απεσταλμένοι για να συζητήσουν το μέλλον της Γάζας

14:59

Σε επιφυλακή 150 εκατ. Αμερικανοί λόγω χιονοθύελλας - 14 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

14:44

ΗΠΑ: Ο αντιπρόεδρος Βανς θα ταξιδέψει τον Φεβρουάριο στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

14:29

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα 1,2 εκατ. κατοικίες μετά το μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών

14:18

DW: Οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν έδαφος στην ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider