Διεθνή
21-05-2019 | 15:45

Το πορτραίτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 5 αριθμούς

Μοιράσου το
Το πορτραίτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 5 αριθμούς

Το πορτραίτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκλέγει τους βουλευτές της στις 23-26 Μαΐου, σε πέντε αριθμούς.

Λίγες μέρες απέμειναν για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στις 23-26 Μαΐου και οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν ποιον θα ψηφίσουν για να τους εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ΕΕ.

Όμως πόσοι ξέρουν ποιο είναι το πορτραίτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Δείτε εδώ τα 5 στοιχεία που συνθέτουν την ΕΕ:

Τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της Ένωσης το 1% του ΑΕΠ τους και επωφελούνται από οικονομικές ενισχύσεις για τη γεωργία, την δημιουργία θέσεων απασχόλησης, για μη προνομιούχες περιοχές, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία.

Ο προϋπολογισμός της, που φθάνει σχεδόν τα 1.000 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, θα επανεξεταστεί μετά την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου.

Οι 24 επίσημες γλώσσες της περιλαμβάνουν αυτές που ομιλούνται περισσότερο στον κόσμο, όπως τα αγγλικά και τα γαλλικά, αλλά και αυτές που χρησιμοποιούνται λιγότερο όπως τα γαελικά ιρλανδικά, τα φινλανδικά και τα βουλγαρικά.

Αυτό το μείγμα δημιουργεί 552 πιθανούς γλωσσικούς συνδυασμούς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, κάτι που απαιτεί έναν στρατό μεταφραστών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι 60 τοπικές γλώσσες όπως τα ουαλικά και τα καταλανικά.

Με 513 εκατ. κατοίκους, η ΕΕ είναι η περιοχή με τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό του κόσμου, μπροστά από τις ΗΠΑ και πίσω από την Κίνα και την Ινδία, που η καθεμία έχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους. Η Γερμανία είναι το πολυπληθέστερο κράτος-μέλος της ΕΕ (82 εκατ.). Τον μικρότερο πληθυσμό έχει η Μάλτα (468.000 κατοίκους).

Εκτεινόμενη από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως τη Μαύρη Θάλασσα, από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο, η ΕΕ καλύπτει έκταση 4,3 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι πιο μικρή από τη Ρωσία (17 εκατ. τετρ.χλμ) ή τις ΗΠΑ (9,8 εκατ. τετρ.χλμ) αλλά πιο μεγάλη από την Ινδία (3,2 εκατ. τετρ.χλμ).

Οι συστηματικοί έλεγχοι στα σύνορα έχουν καταργηθεί μεταξύ 22 χωρών της ΕΕ, ως μελών του χώρου Σένγκεν.

Μαζί, τα μέλη της ΕΕ διαμορφώνουν μια ενιαία αγορά στην οποία υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, ανθρώπων, κεφαλαίων και υπηρεσιών χωρίς τις τυπικές διαδικασίες των εσωτερικών συνόρων.

Η ενιαία αυτή αγορά,που ιδρύθηκε το 1993, καθιστά την Ένωση «τη μεγαλύτερη εμπορική περιοχή του κόσμου» για τα προϊόντα μεταποίησης και τις υπηρεσίες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των 17.200 δισ. δολαρίων (15.200 δισ. ευρώ) το 2017 είναι χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ (19.300 δισ. δολάρια) αλλά υψηλότερο πάνω από αυτό της Κίνας (12.200 δισ. δολάρια), σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Κάποτε ήταν η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) των έξι κρατών που ιδρύθηκε το 1958, όμως σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση της συνθήκης του Μάαστριχτ (1993) περιλαμβάνει πλέον 28 κράτη-μέλη. Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να αποχωρήσει στο πλαίσιο του Brexit, του οποίου η ημερομηνία έχει παραταθεί για τις 31 Οκτωβρίου του 2019. Μέχρι να γίνει αυτό όμως ο ρόλος τους είναι ενεργός.

Η πιο σημαντική διεύρυνση πραγματοποιήθηκε το 2004 με την είσοδο 10 χωρών: 8 πρώην κομμουνιστικών χωρών, μεταξύ των οποίων η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, καθώς και των μεσογειακών νήσων της Μάλτας και της Κύπρου.

Τα 19 από τα κράτη-μέλη της συναλλάσσονται σε ευρώ, το οποίο θεσπίστηκε το 1999. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Σουηδία έχουν επιλέξει να διατηρήσουν το εθνικό τους νόμισμα, ενώ άλλες χώρες μέλη ετοιμάζονται να υιοθετήσουν το ενιαίο νόμισμα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.