Οι 10 ταινίες που πρέπει να δει κάθε επίδοξος επιχειρηματίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 ταινίες που πρέπει να δει κάθε επίδοξος επιχειρηματίας
Σκάνδαλα, χρηματιστηριακές απάτες, επιχειρηματική κατασκοπεία και κλεμμένες επιχειρηματικές ιδέες στο Χόλιγουντ.

Τα business stories που έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με την υπογραφή κορυφαίων σκηνοθετών και ηθοποιών δεν είναι λίγα.

Σκάνδαλα, χρηματιστηριακές απάτες, επιχειρηματική κατασκοπεία και κλεμμένες επιχειρηματικές ιδέες είναι η «μαγιά» αυτών των αριστουργημάτων που πρέπει οπωσδήποτε να δει ένας (επίδοξος) επιχειρηματίας –και να μην ξεχνά ότι η ζωή, πολλές φορές, ξεπερνά τη φαντασία.

Τι να θελήσει ένας άνθρωπος που έχει τα πάντα; Ο Michael Douglas υποδύεται έναν πλούσιο τραπεζίτη από το Σαν Φρανσίσκο που ολόκληρη η ζωή του είναι η δουλειά του –με τίμημα τη μοναξιά. Ο αδερφός του, όμως, του δείχνει πώς είναι να ζει πραγματικά κανείς και ολόκληρος ο κόσμος του Nicholas Van Orton ανατρέπεται. Γιατί αξίζει να ζει τελικά κανείς –για την καριέρα, τα χρήματα ή απλά για να ζει;

Άλλη μία ταινία για την κρίση του 2008 που συγκλόνισε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Διηγείται πώς μια τράπεζα επενδύσεων προσπαθεί να σωθεί πριν βουλιάξει στη δίνη που δίνει τη θέση της στη φούσκα. Ένας υπάλληλος της τράπεζας, ο Peter Sullivan ανακαλύπτει μέσω μιας συνάρτησης αυτό που θα επακολουθήσει, και όλοι οι υψηλά ιστάμενοι της εταιρίας βρίσκονται στο πόδι σε χρόνο dt. Προσπαθώντας να βρουν έναν τρόπο να βγουν από την δύσκολη κατάσταση, σιγά σιγά ανακαλύπτουν πως ο καθένας κοιτάει την πάρτη του και πως το σύστημα έχει τόσο βαθιά θεμέλια που δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξει.

Δύο ταινίες έχουν γυριστεί μέχρι στιγμής για το «φαινόμενο» Steve Jobs: τον ιδρυτή της Apple που δεν ακολουθούσε αλλά διαμόρφωνε τις τάσεις, τον άνθρωπο που έκανε το design βασική ανάγκη κάθε καταναλωτή. Η δεύτερη ταινία, που κυκλοφόρησε το 2015, είναι καλύτερη, καθώς διεισδύει πραγματικά στα άδυτα της ιδιαίτερης αυτής προσωπικότητας, παρακολουθώντας την πορεία του τα πρώτα χρόνια του στην Apple.

Άλλη μία ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η οποία διεισδύει στα πρώτα βήματα του διευθυντή και πιλότου Howard Hughes στη βιομηχανία της αεροπλοΐας τις δεκαετίες 1920 έως 1940. Δεν ήταν τα χρήματα που επένδυσε ούτε ο χρόνος που αφιέρωσε που έκαναν τον «ιπτάμενο κροίσο» σπουδαίο –ήταν η εμμονή του με τη λεπτομέρεια και την τελειότητα που άφησαν πίσω τον ανταγωνισμό.  

Σε μια από τις πολλές θρυλικές ερμηνείες της, η Meryl Streep «ξεναγεί» την άπειρη Anne Hathaway στα επικίνδυνα μονοπάτια της μόδας, αλλά κυρίως του αδίστακτου επιχειρείν, μη διστάζοντας να πατήσει επί πτωμάτων (με ψηλά τακούνια).

Πολλά έχουν ακουστεί για τον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, και πώς κατόρθωσε να αναρριχηθεί στους 10 νεώτερους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως «δικτυώνοντας» περισσότερους από 1 δισ. ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Η ταινία ρίχνει φως στα πρώτα βήματα του ιδιοφυούς προγραμματιστή που αποδεικνύεται αδίστακτος επιχειρηματίας όταν «κλέβει» τον κώδικα από τους συμφοιτητές τους και στη συνέχεια κατορθώνει με μια σειρά από εξωδικαστικούς συμβιβασμούς να τους βγάλει τελείως από το παιχνίδι. Τουλάχιστον έτσι λέει η ταινία.

Από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Λύκος, τον οποίο υποδύθηκε εξαιρετικά ο Leonardo di Caprio στο ρόλο ενός άπληστου χρηματιστή. Η ταινία παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο πώς σε πολύ σύντομο διάστημα αναπτύσσονται ειδικές κουλτούρες στο περιβάλλον των εταιρειών που αναπτύσσονται ραγδαία, πάντα ανάλογα με τις συνθήκες. Η κραυγή του Jordan Belfort  «Μην δέχεσαι το όχι ως απάντηση» είναι ενδεικτικό της αδηφάγου κουλτούρας στις χρηματιστηριακές και χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ιδίως σε εποχές ανάπτυξης.

Μια αληθινή ιστορία ενός νεαρού κομπιναδόρου που κατάφερε να παριστάνει με επιτυχία έναν πιλότο, έναν γιατρό, έναν δικηγόρο και έναν καθηγητή ιστορίας –όλα αυτά ενώ δούλευε ως ταμίας σε τράπεζα. Το εκπληκτικό με τον χαρακτήρα της ταινίας είναι πώς καταφέρνει να αντεπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες ακραίου στρες υπό τις οποίες πολλοί θα λύγιζαν. Όπως και να έχει, η δουλειά είναι δουλειά και ο Frank το ξέρει αυτό καλύτερα απ’ όλους.

Στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κόσμο του real estate στο Σικάγο στη δεκαετία του 1990, ο ανταγωνισμός και τα κίνητρα αναδεικνύουν αυτόν που πουλάει καλύτερα. Τα έπαθλα είναι τρία: μια Cadillac El Dorado για τον πρώτο, ένα σετ από μαχαίρια για τον δεύτερο και μια απόλυση για τον τρίτο. Η πίεση για τους πωλητές είναι τεράστια, αφού εδώ παίζονται όλα για όλα.

Δεν είναι μία αλλά τρεις ταινίες που μας έκαναν, αν όχι να λατρέψουμε, τουλάχιστον να σεβαστούμε τη μαφία. Ιστορικές ερμηνείες από κορυφαίους ηθοποιούς του Χόλιγουντ και «πιπεράτες» λεπτομέρειες για το πώς κάνουν business οι Ιταλοί μαφιόζοι.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:12

Alpha Bank: Αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

10:05

Ανδρουλάκης: Το Pretador ήταν το όπλο ενός παρακράτους που έστησε ο Πρωθυπουργός

10:00

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από επίθεση ενόπλου σε πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια - «Τρομοκρατική ενέργεια» λέει το FBI

09:49

Προς τρίτη συναπτή εβδομάδα κερδών το πετρέλαιο - «Κρατά» τα 100 δολάρια το Brent

09:42

Στάσιμη η βρετανική οικονομία στο ξεκίνημα του έτους

09:29

ΗΠΑ: Ξεκινούν έρευνα σε 60 χώρες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σχετικά με την καταναγκαστική εργασία

09:23

Με φωτογραφίες και αριθμό χιλιομέτρων πλέον τα οχήματα που δημοπρατούνται

09:10

Οικονομολόγοι στο Bloomberg: Στον «πάγο» τα επιτόκια της ΕΚΤ για όλο το 2027

09:09

ΗΠΑ: «Στοχευμένη ενέργεια εναντίον της εβραϊκής κοινότητας» η επίθεση εναντίον συναγωγής στο Μίσιγκαν

09:02

Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός στις θεραπείες της παχυσαρκίας

08:56

Γεωργιάδης: Αποκαλεί «Ραν ταν Πλαν» τον Ανδρουλάκη μετά τη διαγραφή Κωνσταντινόπουλου

08:45

Η Ιαπωνία θέλει να ενταχτεί στον «Χρυσό Θόλο» του Τραμπ

08:37

Οπαδικό επεισόδιο στην Θεσσαλονίκη: Νεκρός 20χρονος από επίθεση με μαχαίρι

08:32

Το γεν υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2024

08:25

Τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες σε βομβαρδισμούς του Πακιστάν στο Αφγανιστάν

08:17

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Παραδίδει την έδρα στο ΠΑΣΟΚ μετά τη διαγραφή του

08:12

Κάλας στους FT: «Οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαιρέσουν την Ευρώπη»

08:06

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία - Σειρήνες στη βάση Ιντσιρλίκ

08:00

Οι 10 πλουσιότεροι ιδιοκτήτες ομάδων για το 2026

07:50

Πώς να αναγνωρίσετε ένα deepfake

07:42

Όμιλος Σαράντη: Σε πλήρη επαγρύπνηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Τα επόμενα σχέδια

07:34

Zalando: Προτεραιότητα η ελληνική αγορά για τον online retailer από τη Γερμανία

07:30

Έρχεται η νέα κλαδική σύμβαση σε επισιτισμό, τουρισμό και αρτοποιεία - Τι θα προβλέπει

07:24

Προσωρινή άδεια για πώληση ρωσικού πετρελαίου από ΗΠΑ

07:20

Γιατί οι πετρελαϊκές επενδύουν σε έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

07:16

ΑΒΑΞ: Τι σχεδιάζει (και γιατί) στο real estate - Τα projects σε Αττική, Θεσσαλονίκη και νησιά

07:12

«Κατά κύματα» μέτρα στήριξης σχεδιάζει η κυβέρνηση - Τα επόμενα βήματα

07:08

Τραμπ για Ιράν: «Δείτε τι θα συμβεί σήμερα σε αυτούς τους αλήτες» - Αεροσκάφος των ΗΠΑ συνετρίβη στο Ιράκ

07:04

Ισχυρή παράσταση νίκης στη ΝΔ δίνει η Real Polls - Φουλ εσωστρέφεια με διαγραφή Οδυσσέα ξαφνικά ο Ανδρουλάκης

07:00

Οι επενδυτές επιμένουν τράπεζες - Η αγορά διάβασε Moody's - Το Commercial Hub και ο ΝΟΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider