Οι 10 ταινίες που πρέπει να δει κάθε επίδοξος επιχειρηματίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 ταινίες που πρέπει να δει κάθε επίδοξος επιχειρηματίας
Σκάνδαλα, χρηματιστηριακές απάτες, επιχειρηματική κατασκοπεία και κλεμμένες επιχειρηματικές ιδέες στο Χόλιγουντ.

Τα business stories που έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με την υπογραφή κορυφαίων σκηνοθετών και ηθοποιών δεν είναι λίγα.

Σκάνδαλα, χρηματιστηριακές απάτες, επιχειρηματική κατασκοπεία και κλεμμένες επιχειρηματικές ιδέες είναι η «μαγιά» αυτών των αριστουργημάτων που πρέπει οπωσδήποτε να δει ένας (επίδοξος) επιχειρηματίας –και να μην ξεχνά ότι η ζωή, πολλές φορές, ξεπερνά τη φαντασία.

Τι να θελήσει ένας άνθρωπος που έχει τα πάντα; Ο Michael Douglas υποδύεται έναν πλούσιο τραπεζίτη από το Σαν Φρανσίσκο που ολόκληρη η ζωή του είναι η δουλειά του –με τίμημα τη μοναξιά. Ο αδερφός του, όμως, του δείχνει πώς είναι να ζει πραγματικά κανείς και ολόκληρος ο κόσμος του Nicholas Van Orton ανατρέπεται. Γιατί αξίζει να ζει τελικά κανείς –για την καριέρα, τα χρήματα ή απλά για να ζει;

Άλλη μία ταινία για την κρίση του 2008 που συγκλόνισε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Διηγείται πώς μια τράπεζα επενδύσεων προσπαθεί να σωθεί πριν βουλιάξει στη δίνη που δίνει τη θέση της στη φούσκα. Ένας υπάλληλος της τράπεζας, ο Peter Sullivan ανακαλύπτει μέσω μιας συνάρτησης αυτό που θα επακολουθήσει, και όλοι οι υψηλά ιστάμενοι της εταιρίας βρίσκονται στο πόδι σε χρόνο dt. Προσπαθώντας να βρουν έναν τρόπο να βγουν από την δύσκολη κατάσταση, σιγά σιγά ανακαλύπτουν πως ο καθένας κοιτάει την πάρτη του και πως το σύστημα έχει τόσο βαθιά θεμέλια που δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξει.

Δύο ταινίες έχουν γυριστεί μέχρι στιγμής για το «φαινόμενο» Steve Jobs: τον ιδρυτή της Apple που δεν ακολουθούσε αλλά διαμόρφωνε τις τάσεις, τον άνθρωπο που έκανε το design βασική ανάγκη κάθε καταναλωτή. Η δεύτερη ταινία, που κυκλοφόρησε το 2015, είναι καλύτερη, καθώς διεισδύει πραγματικά στα άδυτα της ιδιαίτερης αυτής προσωπικότητας, παρακολουθώντας την πορεία του τα πρώτα χρόνια του στην Apple.

Άλλη μία ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η οποία διεισδύει στα πρώτα βήματα του διευθυντή και πιλότου Howard Hughes στη βιομηχανία της αεροπλοΐας τις δεκαετίες 1920 έως 1940. Δεν ήταν τα χρήματα που επένδυσε ούτε ο χρόνος που αφιέρωσε που έκαναν τον «ιπτάμενο κροίσο» σπουδαίο –ήταν η εμμονή του με τη λεπτομέρεια και την τελειότητα που άφησαν πίσω τον ανταγωνισμό.  

Σε μια από τις πολλές θρυλικές ερμηνείες της, η Meryl Streep «ξεναγεί» την άπειρη Anne Hathaway στα επικίνδυνα μονοπάτια της μόδας, αλλά κυρίως του αδίστακτου επιχειρείν, μη διστάζοντας να πατήσει επί πτωμάτων (με ψηλά τακούνια).

Πολλά έχουν ακουστεί για τον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, και πώς κατόρθωσε να αναρριχηθεί στους 10 νεώτερους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως «δικτυώνοντας» περισσότερους από 1 δισ. ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Η ταινία ρίχνει φως στα πρώτα βήματα του ιδιοφυούς προγραμματιστή που αποδεικνύεται αδίστακτος επιχειρηματίας όταν «κλέβει» τον κώδικα από τους συμφοιτητές τους και στη συνέχεια κατορθώνει με μια σειρά από εξωδικαστικούς συμβιβασμούς να τους βγάλει τελείως από το παιχνίδι. Τουλάχιστον έτσι λέει η ταινία.

Από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Λύκος, τον οποίο υποδύθηκε εξαιρετικά ο Leonardo di Caprio στο ρόλο ενός άπληστου χρηματιστή. Η ταινία παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο πώς σε πολύ σύντομο διάστημα αναπτύσσονται ειδικές κουλτούρες στο περιβάλλον των εταιρειών που αναπτύσσονται ραγδαία, πάντα ανάλογα με τις συνθήκες. Η κραυγή του Jordan Belfort  «Μην δέχεσαι το όχι ως απάντηση» είναι ενδεικτικό της αδηφάγου κουλτούρας στις χρηματιστηριακές και χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ιδίως σε εποχές ανάπτυξης.

Μια αληθινή ιστορία ενός νεαρού κομπιναδόρου που κατάφερε να παριστάνει με επιτυχία έναν πιλότο, έναν γιατρό, έναν δικηγόρο και έναν καθηγητή ιστορίας –όλα αυτά ενώ δούλευε ως ταμίας σε τράπεζα. Το εκπληκτικό με τον χαρακτήρα της ταινίας είναι πώς καταφέρνει να αντεπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες ακραίου στρες υπό τις οποίες πολλοί θα λύγιζαν. Όπως και να έχει, η δουλειά είναι δουλειά και ο Frank το ξέρει αυτό καλύτερα απ’ όλους.

Στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κόσμο του real estate στο Σικάγο στη δεκαετία του 1990, ο ανταγωνισμός και τα κίνητρα αναδεικνύουν αυτόν που πουλάει καλύτερα. Τα έπαθλα είναι τρία: μια Cadillac El Dorado για τον πρώτο, ένα σετ από μαχαίρια για τον δεύτερο και μια απόλυση για τον τρίτο. Η πίεση για τους πωλητές είναι τεράστια, αφού εδώ παίζονται όλα για όλα.

Δεν είναι μία αλλά τρεις ταινίες που μας έκαναν, αν όχι να λατρέψουμε, τουλάχιστον να σεβαστούμε τη μαφία. Ιστορικές ερμηνείες από κορυφαίους ηθοποιούς του Χόλιγουντ και «πιπεράτες» λεπτομέρειες για το πώς κάνουν business οι Ιταλοί μαφιόζοι.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ζάκυνθος: Τρεις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών

23:37

Μνημόνιο Συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

23:15

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός μοτοσικλέτας, αγνόησε σήμα αστυνομικών, παραβίασε κόκκινο σηματοδότη και πινακίδα STOP

22:47

Συνελήφθη άνδρας για εμπρησμό από αμέλεια στην Ηγουμενίτσα

22:16

Δυτική Ελλάδα: Μειώθηκαν κατά περίπου 7.000 οι επικίνδυνες παραβάσεις το Ά εξάμηνο του 2026 σε σύγκριση με το 2025

21:47

Βουλή: Κατατέθηκαν προς κύρωση δύο νέες συμβάσεις αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με Βουλγαρία και Μαυροβούνιο

21:18

ΟΠΑ: Πενήντα υποτροφίες για φοιτητές από την περιφέρεια, παραχωρεί το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

21:00

Τραμπ: Δήλωσε πως «μόλις τελείωσε» ένα τσεκ-απ στο Walter Reed

20:45

Η Τουρκία εξακολουθεί να αξιολογεί τη συμμετοχή της στην Παγκόσμια Τράπεζα για την Άμυνα και Ασφάλεια

20:27

Τεχνολογία: Μειώνεται αργά το ψηφιακό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

20:20

Έξι νεκροί στην Ουκρανία και 12 τραυματίες στο Κίεβο από ρωσικά πλήγματα

20:10

Στην Λέσβο η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

19:53

Ιράν: Η «εκδίκηση» για τον Αλί Χαμενεΐ είναι «αναπόφευκτη» λέει ο ανώτατος ηγέτης

19:47

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

19:30

Τα Στενά του Ορμούζ αλλάζουν τους κανόνες – Πώς λειτουργούν τα υπόλοιπα θαλάσσια περάσματα

19:24

ΗΠΑ: Κλητεύσεις σε δημοσιογράφους των ΝΥΤ για ρεπορτάζ των ζητημάτων ασφαλείας του Air Force One

19:06

Γεωργιάδης: Εγκαινίασε τα ανακαινισμένα ΤΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Καλύμνου «Βουβάλειο»

18:54

Γαλλία: Ο πύργος του Άιφελ, το Λούβρο και το μουσείο Ορσέ έκλεισαν νωρίτερα σήμερα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών

18:38

Holtec Nuclear Corporation: Κατέθεσε αίτηση για IPO εν μέσω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

18:28

Πυρκαγιά στο ισόγειο του Θριάσιου Νοσοκομείου- Αντιμετωπίστηκε άμεσα από την Πυροσβεστική

18:05

Δίωξη για πέντε κακουργήματα στους 3 συλληφθέντες για την φονική εμπρηστική επίθεση στο σπίτι της Αφρ. Νέστορα

17:55

Κικίλιας από Κάλυμνο: Το νησί πρέπει να έχει σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο τον χρόνo

17:49

ΣΥΡΙΖΑ -ΚΕ: Επιταχύνει άμεσα την προετοιμασία του για τις επερχόμενες εκλογές

17:34

Αλβανία: Επιχειρηματίας που πούλησε γη για το θέρετρο του Κούσνερ ύποπτος για πλαστογράφηση των τίτλων ιδιοκτησίας

17:17

Γιαννιτσά: Κάθειρξη 7 ετών και 3 μηνών σε γιατρό για τον θάνατο 14χρονης, έπειτα από χειρουργείο τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου

17:00

Global X: Η Ελλάδα στην κορυφαία 11άδα των αναδυόμενων αγορών με σημαντικά περιθώρια ανόδου

16:50

ΛΣ: Κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών, όπλων και φυσιγγίων στο λιμάνι του Πειραιά

16:46

Ανδρουλάκης: Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι πολιτική προτεραιότητα

16:36

Συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΑ στο «European F-35 Air Chiefs Meeting»

16:31

Θεσσαλονίκη: Αγροτοδασική πυρκαγιά στην περιοχή Περιβολάκι στον Λαγκαδά


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider