Οι 10 ταινίες που πρέπει να δει κάθε επίδοξος επιχειρηματίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 ταινίες που πρέπει να δει κάθε επίδοξος επιχειρηματίας
Σκάνδαλα, χρηματιστηριακές απάτες, επιχειρηματική κατασκοπεία και κλεμμένες επιχειρηματικές ιδέες στο Χόλιγουντ.

Τα business stories που έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με την υπογραφή κορυφαίων σκηνοθετών και ηθοποιών δεν είναι λίγα.

Σκάνδαλα, χρηματιστηριακές απάτες, επιχειρηματική κατασκοπεία και κλεμμένες επιχειρηματικές ιδέες είναι η «μαγιά» αυτών των αριστουργημάτων που πρέπει οπωσδήποτε να δει ένας (επίδοξος) επιχειρηματίας –και να μην ξεχνά ότι η ζωή, πολλές φορές, ξεπερνά τη φαντασία.

Τι να θελήσει ένας άνθρωπος που έχει τα πάντα; Ο Michael Douglas υποδύεται έναν πλούσιο τραπεζίτη από το Σαν Φρανσίσκο που ολόκληρη η ζωή του είναι η δουλειά του –με τίμημα τη μοναξιά. Ο αδερφός του, όμως, του δείχνει πώς είναι να ζει πραγματικά κανείς και ολόκληρος ο κόσμος του Nicholas Van Orton ανατρέπεται. Γιατί αξίζει να ζει τελικά κανείς –για την καριέρα, τα χρήματα ή απλά για να ζει;

Άλλη μία ταινία για την κρίση του 2008 που συγκλόνισε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Διηγείται πώς μια τράπεζα επενδύσεων προσπαθεί να σωθεί πριν βουλιάξει στη δίνη που δίνει τη θέση της στη φούσκα. Ένας υπάλληλος της τράπεζας, ο Peter Sullivan ανακαλύπτει μέσω μιας συνάρτησης αυτό που θα επακολουθήσει, και όλοι οι υψηλά ιστάμενοι της εταιρίας βρίσκονται στο πόδι σε χρόνο dt. Προσπαθώντας να βρουν έναν τρόπο να βγουν από την δύσκολη κατάσταση, σιγά σιγά ανακαλύπτουν πως ο καθένας κοιτάει την πάρτη του και πως το σύστημα έχει τόσο βαθιά θεμέλια που δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξει.

Δύο ταινίες έχουν γυριστεί μέχρι στιγμής για το «φαινόμενο» Steve Jobs: τον ιδρυτή της Apple που δεν ακολουθούσε αλλά διαμόρφωνε τις τάσεις, τον άνθρωπο που έκανε το design βασική ανάγκη κάθε καταναλωτή. Η δεύτερη ταινία, που κυκλοφόρησε το 2015, είναι καλύτερη, καθώς διεισδύει πραγματικά στα άδυτα της ιδιαίτερης αυτής προσωπικότητας, παρακολουθώντας την πορεία του τα πρώτα χρόνια του στην Apple.

Άλλη μία ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η οποία διεισδύει στα πρώτα βήματα του διευθυντή και πιλότου Howard Hughes στη βιομηχανία της αεροπλοΐας τις δεκαετίες 1920 έως 1940. Δεν ήταν τα χρήματα που επένδυσε ούτε ο χρόνος που αφιέρωσε που έκαναν τον «ιπτάμενο κροίσο» σπουδαίο –ήταν η εμμονή του με τη λεπτομέρεια και την τελειότητα που άφησαν πίσω τον ανταγωνισμό.  

Σε μια από τις πολλές θρυλικές ερμηνείες της, η Meryl Streep «ξεναγεί» την άπειρη Anne Hathaway στα επικίνδυνα μονοπάτια της μόδας, αλλά κυρίως του αδίστακτου επιχειρείν, μη διστάζοντας να πατήσει επί πτωμάτων (με ψηλά τακούνια).

Πολλά έχουν ακουστεί για τον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, και πώς κατόρθωσε να αναρριχηθεί στους 10 νεώτερους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως «δικτυώνοντας» περισσότερους από 1 δισ. ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Η ταινία ρίχνει φως στα πρώτα βήματα του ιδιοφυούς προγραμματιστή που αποδεικνύεται αδίστακτος επιχειρηματίας όταν «κλέβει» τον κώδικα από τους συμφοιτητές τους και στη συνέχεια κατορθώνει με μια σειρά από εξωδικαστικούς συμβιβασμούς να τους βγάλει τελείως από το παιχνίδι. Τουλάχιστον έτσι λέει η ταινία.

Από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Λύκος, τον οποίο υποδύθηκε εξαιρετικά ο Leonardo di Caprio στο ρόλο ενός άπληστου χρηματιστή. Η ταινία παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο πώς σε πολύ σύντομο διάστημα αναπτύσσονται ειδικές κουλτούρες στο περιβάλλον των εταιρειών που αναπτύσσονται ραγδαία, πάντα ανάλογα με τις συνθήκες. Η κραυγή του Jordan Belfort  «Μην δέχεσαι το όχι ως απάντηση» είναι ενδεικτικό της αδηφάγου κουλτούρας στις χρηματιστηριακές και χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ιδίως σε εποχές ανάπτυξης.

Μια αληθινή ιστορία ενός νεαρού κομπιναδόρου που κατάφερε να παριστάνει με επιτυχία έναν πιλότο, έναν γιατρό, έναν δικηγόρο και έναν καθηγητή ιστορίας –όλα αυτά ενώ δούλευε ως ταμίας σε τράπεζα. Το εκπληκτικό με τον χαρακτήρα της ταινίας είναι πώς καταφέρνει να αντεπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες ακραίου στρες υπό τις οποίες πολλοί θα λύγιζαν. Όπως και να έχει, η δουλειά είναι δουλειά και ο Frank το ξέρει αυτό καλύτερα απ’ όλους.

Στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κόσμο του real estate στο Σικάγο στη δεκαετία του 1990, ο ανταγωνισμός και τα κίνητρα αναδεικνύουν αυτόν που πουλάει καλύτερα. Τα έπαθλα είναι τρία: μια Cadillac El Dorado για τον πρώτο, ένα σετ από μαχαίρια για τον δεύτερο και μια απόλυση για τον τρίτο. Η πίεση για τους πωλητές είναι τεράστια, αφού εδώ παίζονται όλα για όλα.

Δεν είναι μία αλλά τρεις ταινίες που μας έκαναν, αν όχι να λατρέψουμε, τουλάχιστον να σεβαστούμε τη μαφία. Ιστορικές ερμηνείες από κορυφαίους ηθοποιούς του Χόλιγουντ και «πιπεράτες» λεπτομέρειες για το πώς κάνουν business οι Ιταλοί μαφιόζοι.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:31

TotalEnergies: Άλμα 67% στα κέρδη του β' τριμήνου λόγω υψηλότερων τιμών πετρελαίου και ισχυρών περιθωρίων διύλισης

11:29

Βρετανία: Ο καύσωνας του Ιουνίου στοίχισε 1,35 δισ. ευρώ στην οικονομία

11:16

Συμφωνία ΕΕ για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Έγινε το χατίρι της Αθήνας για το LNG

11:10

Έρευνα Pulse: Η ακρίβεια κυρίαρχο πρόβλημα για το 83% των πολιτών

11:04

Χρηματιστήριο: Πτώση άνω του 1% με φόντο το άλμα των τιμών του πετρελαίου

10:58

Βάσεις 2026: Ανακοινώθηκαν οι σχολές εισαγωγής - Πού να μπείτε

10:55

ΕΟΔΥ: Πού έχουν καταγραφεί τα 21 κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου - Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

10:49

Πιέσεις στις ευρωαγορές εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας και αναμονής για την ΕΚΤ

10:45

Νομοσχέδιο θα μπορούσε να αποκλείσει την Mercedes από τις ΗΠΑ

10:42

Westnet: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία το 2025 με σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας

10:31

Euroxx: Ελκυστικό σημείο εισόδου στη Cenergy - Βλέπει περιθώριο ανόδου 26% και υπέρβαση στόχων το 2026

10:28

Το Ιράν χτύπησε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Ιορδανία και στο Κουβέιτ

10:20

EasyJet: «Βουτιά» 70% στα κέρδη τριμήνου

10:13

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δερβενίου, ήχησε το 112

10:10

Κίνα: Νέο ρεκόρ στη συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

10:04

ΔΥΠΑ: 16.395 ωφελούμενοι απασχόλησης και 33.910 ωφελούμενοι κατάρτισης στην Περ. Διεύθυνση Ηπείρου

09:52

Δυο νεκροί και πέντε τραυματίες σε ουκρανικά πλήγματα σε Ρωσία και Κριμαία

09:51

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2026

09:39

Η Βρετανία αποσύρει τους εναπομείναντες διπλωμάτες της από το Ιράν

09:37

Nestlé: Στην Platinum Equity περνά το 50% του τομέα εμφιαλωμένου νερού

09:32

Τι να κάνετε αν ο ιδιοκτήτης ζητήσει αύξηση στο ενοίκιο

09:30

8 χρόνια από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι

09:29

Unicredit: Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη στο β' τρίμηνο - Ορσέλ: «Μέσα στο 4ο τρίμηνο η εξαγορά της Commerzbank»

09:11

Ιαπωνία: Λόγω καύσωνα οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία

08:47

«Πάει» Κύπρο η Zakcret – Το στοίχημα στον χώρο του αθλητισμού

08:43

Ανεβαίνει το πετρέλαιο παράλληλα με την ένταση στο Ορμούζ

08:36

Η Βουλή των ΗΠΑ εγκρίνει στρατιωτικές δαπάνες 1,15 τρισ. δολαρίων το 2027

08:26

Σχεδόν 5.400 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα

08:21

Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα η ενίσχυση των σχέσεων με τους Έλληνες του εξωτερικού

08:16

Πανελλαδικές 2026: Σήμερα μετά τις 11:00 το πρωί ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider