Οι 10 ταινίες που πρέπει να δει κάθε επίδοξος επιχειρηματίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 ταινίες που πρέπει να δει κάθε επίδοξος επιχειρηματίας
Σκάνδαλα, χρηματιστηριακές απάτες, επιχειρηματική κατασκοπεία και κλεμμένες επιχειρηματικές ιδέες στο Χόλιγουντ.

Τα business stories που έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με την υπογραφή κορυφαίων σκηνοθετών και ηθοποιών δεν είναι λίγα.

Σκάνδαλα, χρηματιστηριακές απάτες, επιχειρηματική κατασκοπεία και κλεμμένες επιχειρηματικές ιδέες είναι η «μαγιά» αυτών των αριστουργημάτων που πρέπει οπωσδήποτε να δει ένας (επίδοξος) επιχειρηματίας –και να μην ξεχνά ότι η ζωή, πολλές φορές, ξεπερνά τη φαντασία.

Τι να θελήσει ένας άνθρωπος που έχει τα πάντα; Ο Michael Douglas υποδύεται έναν πλούσιο τραπεζίτη από το Σαν Φρανσίσκο που ολόκληρη η ζωή του είναι η δουλειά του –με τίμημα τη μοναξιά. Ο αδερφός του, όμως, του δείχνει πώς είναι να ζει πραγματικά κανείς και ολόκληρος ο κόσμος του Nicholas Van Orton ανατρέπεται. Γιατί αξίζει να ζει τελικά κανείς –για την καριέρα, τα χρήματα ή απλά για να ζει;

Άλλη μία ταινία για την κρίση του 2008 που συγκλόνισε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Διηγείται πώς μια τράπεζα επενδύσεων προσπαθεί να σωθεί πριν βουλιάξει στη δίνη που δίνει τη θέση της στη φούσκα. Ένας υπάλληλος της τράπεζας, ο Peter Sullivan ανακαλύπτει μέσω μιας συνάρτησης αυτό που θα επακολουθήσει, και όλοι οι υψηλά ιστάμενοι της εταιρίας βρίσκονται στο πόδι σε χρόνο dt. Προσπαθώντας να βρουν έναν τρόπο να βγουν από την δύσκολη κατάσταση, σιγά σιγά ανακαλύπτουν πως ο καθένας κοιτάει την πάρτη του και πως το σύστημα έχει τόσο βαθιά θεμέλια που δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξει.

Δύο ταινίες έχουν γυριστεί μέχρι στιγμής για το «φαινόμενο» Steve Jobs: τον ιδρυτή της Apple που δεν ακολουθούσε αλλά διαμόρφωνε τις τάσεις, τον άνθρωπο που έκανε το design βασική ανάγκη κάθε καταναλωτή. Η δεύτερη ταινία, που κυκλοφόρησε το 2015, είναι καλύτερη, καθώς διεισδύει πραγματικά στα άδυτα της ιδιαίτερης αυτής προσωπικότητας, παρακολουθώντας την πορεία του τα πρώτα χρόνια του στην Apple.

Άλλη μία ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η οποία διεισδύει στα πρώτα βήματα του διευθυντή και πιλότου Howard Hughes στη βιομηχανία της αεροπλοΐας τις δεκαετίες 1920 έως 1940. Δεν ήταν τα χρήματα που επένδυσε ούτε ο χρόνος που αφιέρωσε που έκαναν τον «ιπτάμενο κροίσο» σπουδαίο –ήταν η εμμονή του με τη λεπτομέρεια και την τελειότητα που άφησαν πίσω τον ανταγωνισμό.  

Σε μια από τις πολλές θρυλικές ερμηνείες της, η Meryl Streep «ξεναγεί» την άπειρη Anne Hathaway στα επικίνδυνα μονοπάτια της μόδας, αλλά κυρίως του αδίστακτου επιχειρείν, μη διστάζοντας να πατήσει επί πτωμάτων (με ψηλά τακούνια).

Πολλά έχουν ακουστεί για τον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, και πώς κατόρθωσε να αναρριχηθεί στους 10 νεώτερους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως «δικτυώνοντας» περισσότερους από 1 δισ. ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Η ταινία ρίχνει φως στα πρώτα βήματα του ιδιοφυούς προγραμματιστή που αποδεικνύεται αδίστακτος επιχειρηματίας όταν «κλέβει» τον κώδικα από τους συμφοιτητές τους και στη συνέχεια κατορθώνει με μια σειρά από εξωδικαστικούς συμβιβασμούς να τους βγάλει τελείως από το παιχνίδι. Τουλάχιστον έτσι λέει η ταινία.

Από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Λύκος, τον οποίο υποδύθηκε εξαιρετικά ο Leonardo di Caprio στο ρόλο ενός άπληστου χρηματιστή. Η ταινία παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο πώς σε πολύ σύντομο διάστημα αναπτύσσονται ειδικές κουλτούρες στο περιβάλλον των εταιρειών που αναπτύσσονται ραγδαία, πάντα ανάλογα με τις συνθήκες. Η κραυγή του Jordan Belfort  «Μην δέχεσαι το όχι ως απάντηση» είναι ενδεικτικό της αδηφάγου κουλτούρας στις χρηματιστηριακές και χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ιδίως σε εποχές ανάπτυξης.

Μια αληθινή ιστορία ενός νεαρού κομπιναδόρου που κατάφερε να παριστάνει με επιτυχία έναν πιλότο, έναν γιατρό, έναν δικηγόρο και έναν καθηγητή ιστορίας –όλα αυτά ενώ δούλευε ως ταμίας σε τράπεζα. Το εκπληκτικό με τον χαρακτήρα της ταινίας είναι πώς καταφέρνει να αντεπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες ακραίου στρες υπό τις οποίες πολλοί θα λύγιζαν. Όπως και να έχει, η δουλειά είναι δουλειά και ο Frank το ξέρει αυτό καλύτερα απ’ όλους.

Στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κόσμο του real estate στο Σικάγο στη δεκαετία του 1990, ο ανταγωνισμός και τα κίνητρα αναδεικνύουν αυτόν που πουλάει καλύτερα. Τα έπαθλα είναι τρία: μια Cadillac El Dorado για τον πρώτο, ένα σετ από μαχαίρια για τον δεύτερο και μια απόλυση για τον τρίτο. Η πίεση για τους πωλητές είναι τεράστια, αφού εδώ παίζονται όλα για όλα.

Δεν είναι μία αλλά τρεις ταινίες που μας έκαναν, αν όχι να λατρέψουμε, τουλάχιστον να σεβαστούμε τη μαφία. Ιστορικές ερμηνείες από κορυφαίους ηθοποιούς του Χόλιγουντ και «πιπεράτες» λεπτομέρειες για το πώς κάνουν business οι Ιταλοί μαφιόζοι.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:50

Γερμανία: Πάνω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στο α' τρίμηνο - Στα 3 εκατομμύρια οι άνεργοι

11:34

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Μάχη» για τις 2.200 μονάδες

11:33

Μιχαηλίδου: Πάνω από 30.000 επισκέψεις για τις Νταντάδες της Γειτονιάς

11:25

Unilever: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι πωλήσεις τριμήνου λόγω των αναδυόμενων αγορών

11:23

Χατζηδάκης: Αυτονόητη υποχρέωσή μας η μη άσκηση ένδικων μέσων για Τέμπη

11:18

Μειώθηκε άνω του 50% η χιονοκάλυψη σε ελληνικά βουνά τα τελευταία 40 χρόνια

11:12

Ο καλύτερος μήνας του Kospi τα τελευταία 28 χρόνια λόγω tech αισιοδοξίας

11:11

H Aktor oλοκλήρωσε την εξαγορά της κατασκευαστικής Εντελέχεια έναντι 30,06 εκατ. ευρώ

11:06

Σε διαβούλευση δύο στρατηγικές επενδύσεις άνω των 55 εκατ. σε βιομηχανία πλαστικών, αγροδιατροφή

10:54

ΕΥΔΑΠ: Μεταβατική χρονιά το 2025 - Μείωση 2,4% στον κύκλο εργασιών

10:52

Παπασταύρου: «Συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος ηλεκτροδότησης»

10:51

AXIA-Alpha Finance: Παραμένουν ελκυστικές οι ελληνικές αποτιμήσεις

10:48

Ευρωαγορές: Πιέσεις στους δείκτες μετά το νέο ράλι πετρελαίου

10:44

Αφοί Κορδέλου: Διπλασιασμός των EBITDA το 2025 - Στα 2,028 εκατ. ευρώ

10:42

Moda Bagno: Αύξηση τζίρου κατά 4,47% το 2025

10:36

Από 4/5 οι αιτήσεις για πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (τ. ΟΑΕΕ)

10:23

Βογιατζόγλου: Πτώση του κύκλου εργασιών και κερδοφορίας το 2025

10:15

Interwood Ξυλεμπορία: Αύξηση κύκλου εργασιών και EBITDA το 2025

10:08

Societe Generale: Ξεπέρασαν με άνεση τις εκτιμήσεις τα κέρδη τριμήνου

10:06

Πειραιώς: Ισχυρή κερδοφορία 281 εκατ. ευρώ, σε τροχιά επίτευξης των στόχων του 2026

10:03

Όμιλος Aktor: Πώς εξασφάλισε μακροχρόνια συμβόλαια αξίας 9 δισ. ευρώ

10:02

Στην ασφάλιση, ο σύμβουλος που εμπιστεύεσαι είναι το insurancemarket

09:55

Credit Agricole: Έχασε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα πρώτου τριμήνου

09:43

Αγωνιούν για πρόσβαση στα φάρμακα οι 500.000 ασθενείς με σπάνια νοσήματα στην Ελλάδα

09:38

Γαλλία: Απέτυχε να αναπτυχθεί η οικονομία το πρώτο τρίμηνο

09:35

Νέο fund άνω των 100 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η ομάδα του Phaistos

09:24

Volkswagen: Πτώση 14% στα κέρδη πρώτου τριμήνου λόγω δασμών και Κίνας

09:16

Samsung Electronics: Οκταπλασιάστηκαν τα λειτουργικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο

09:10

Ο χορός της τοξικότητας και η «κουκούλα» του Διαδικτύου

09:04

Παίζει τα ρέστα του με τη βίλα του «Σημαδεμένου»

gazzetta
gazzetta reader insider insider