Οι 10 αριθμοί που «έγραψαν» ιστορία το 2018

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 αριθμοί που «έγραψαν» ιστορία το 2018
Οι 10 διαφάνειες αποτυπώνουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο σημαντικές αλλαγές που σημάδεψαν το 2018 σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Μπορεί να μην είναι τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα του 2018, ούτε τα 10 γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο τον χρόνο που μας πέρασε.

Οι 10 διαφάνειες που ακολουθούν, όμως, αποτυπώνουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο σημαντικές αλλαγές που σημάδεψαν το 2018 και θα επηρεάσουν ενδεχομένως και τις επόμενες χρονιές, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Στις τομές της οικονομίας, εντάσσεται η εκτίναξη της απασχόλησης στις ΗΠΑ σε ιστορικά υψηλά και η εκτόξευση των πωλήσεων οχημάτων. Στις περιβαλλοντικές, η αισθητή αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρατίας και η κορύφωση των παγκόσμιων πυρκαγιών, όπως και η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, το Brexit και το Bitcoin δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την ανασκόπηση του προηγούμενου έτους.

Σε ιστορικό ρεκόρ εκτοξεύτηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2018, κυρίως λόγω της αύξησης των οχημάτων. Οι χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα και ο Καναδάς.

Με τον μεγαλύτερο ρυθμό της δεκαετίας αποψιλώθηκε τη χρονιά που πέρασε ο Αμαζόνιος στη Βραζιλία, της τάξης του 14%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 7.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότερου δάσους και αποδίδεται κυρίως σε 

Σχεδόν 2.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στην Καλιφόρνια, παρασύροντας στον θάνατο 42 ανθρώπους. Εκτεταμμένες ήταν οι πυρκαγιές και σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, αλλά και της Πορτογαλίας και Βρετανίας. 

 

Κατά 50% περίπου αυξήθηκαν οι ημέρες καύσωνα (θερμοκρασία υψηλότερη από το φυσιολογική) το έτος που πέρασε, σε σύγκριση με το 1970. Τους καλοκαιρινούς μήνες, καταγράφηκαν υψηλότερες θερμοκρασίες τόσο στις αστικές όσο και στις αγορτικές περιοχές προκαλώντας εκτεταμμένες πυρκαγιές.

Στην Κίνα καταγράφεται η ταχύτερη διάδοση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με το ποσοστό τους να αγγίζει φέτος το 18% στο σύνολο των αυτοκινήτων της χώρας. Το αντίστοιχο ποσοστό διείσδυσης είναι 14% στην Ευρώπη και 11% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ναυάγιο του Brexit και η αβεβαιότητα που περικλείει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ έχει ρίξει βαριά σκιά στα χρηματιστήρια, αλλά και το βρετανικό νόμισμα. Η κατάσταση δεν αναμένεται να εξομαλυνθεί το 2019, τουλάχιστον όχι «βελούδινα».

Βουτιά 80% κατέγραψε το Bitcoin το 2018, από το ιστορικό υψηλό που είχε σημειώσει τον περυσινό Δεκέμβριο σχεδόν στα 20.000 δολάρια.

Η τελευταία φορά που η ανεργία βρισκόταν το 3,7% ήταν όταν μεσουρανούσαν στα Billboard η Νταιάνα Ρος και ο Έλβις Πρίσλεϊ. Τον Νοέμβριο, η ανεργία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 49 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει αυξήσεις στους μισθούς το 2019.

 

Αισθητή μείωση παρουσίασε ο δείκτης παγκόσμιας ειρήνης το 2018, με 92 χώρες να βιώνουν επιδείνωση των συνθηκών και 71 βελτίωση.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σχεδόν 70 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν παγκοσμίως, ποσοστό που αναλογεί στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και σηματοδοτεί ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία.

Η διείσδυση του Internet συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο σχήμα βλέπουμε τι συμβαίνει ανά λεπτό στον παγκόσμιο ιστό. Μεταξύ αυτών:

  • 3,7 εκατ. διαδικτυακές αναζητήσεις
  • 4,3 εκατ. βίντεο στο YouTube
  • 18 εκατ. μηνύματα
  • 481.000 tweets
  • 973 συνδέσεις στο Facebook
  • 375.000 λήψεις εφαρμογών
Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Έδεσσα: Σύλληψη για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών

23:37

Γερμανία: Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ εκφράζει ανησυχία για την παγκόσμια εξάπλωση απολυταρχικών τάσεων

23:15

Attica Green Expo 2026: Ανεπαρκή στελέχωση υπηρεσιών πολιτικής προστασίας διαπίστωσαν εκπρόσωποι αυτοδιοίκησης

22:46

Χαρακόπουλος: Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι δεν διδάχτηκε τίποτα

22:18

Ebola: Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Ιτούρι, επίκεντρο της επιδημίας

22:09

Η MHP επενδύει στη Νιτσιάκος, στηρίζοντας την επόμενη φάση ανάπτυξης της εταιρείας

21:47

Ρωσία: Ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Αρμενία για «διαβουλεύσεις» σχετικά με τους δεσμούς του Γερεβάν με την ΕΕ

21:18

Φλώρινα: Συνελήφθησαν 24χρονη και ανήλικη για κλοπή από πολυκατάστημα

21:04

Συνάντηση της Κ. Γκιλφόιλ με εκπροσώπους των ONEX και Hanwha Ocean

20:58

Λίβανος: Ο πρωθυπουργός καταδικάζει την επικίνδυνη και άνευ προηγουμένου κλιμάκωση του πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ

20:48

Συνελήφθη 62χρονη για πυρκαγιά στην Αίγινα

20:42

Άννα Καραμανλή: Η βιωσιμότητα είναι ο δρόμος για τον τουρισμό του μέλλοντος

20:34

Βραζιλία: Ύποπτο κρούσμα ΄Έμπολα στο Σάο Πάολο

20:22

ΕΛΑΣ: 2.453 ψηφιακές κλήσεις έχουν ήδη εκδοθεί μέσω καμερών και «έξυπνων» συστημάτων

20:13

Συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος» 33χρονος που καταζητούνταν για υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων

20:00

Τα «αόρατα» εμπόδια στο Ορμούζ: Από τις νάρκες μέχρι τα… οστρακοειδή

19:48

Τραμπ: Εξετάζει να ακυρώσει τις επετειακές συναυλίες στην Ουάσιγκτον μετά την απροθυμία πολλών καλλιτεχνών να συμμετάσχουν

19:22

Welt: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιταχύνουν την αποχώρηση στρατιωτικών δυνάμεων τους απ' την Ευρώπη

18:57

Ρωσία: Ουκρανικό drone έπληξε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σύμφωνα με τη Rosatom

18:18

Γερμανία: Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι εξελέγη αρχηγός του FDP

17:51

Λίβανος: Νέες επιδρομές του ισραηλινού στρατού στα νότια της χώρας

17:16

Χέγκσεθ: Επίθεση στους Ευρωπαίους - «Να σταματήσουν τα κηρύγματα»

16:38

Ανδριανός: Ανάγκη για μια ενιαία στρατηγική που θα συνδέει οργανικά τον τουρισμό με την αγροδιατροφή και τον πολιτισμό

16:20

Nvidia: Παρουσιάζει τους πρώτους υπολογιστές Windows που χρησιμοποιούν δικά της τσιπ ως κύριο επεξεργαστή

16:00

Θα κοπούν έγκαιρα τα άφθονα χόρτα στις άκρες των δρόμων και στα χωράφια;

15:50

Κώτσηρας: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία

15:24

Τσουκαλάς: Η στέγαση είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο των λίγων

15:17

Νέα Αριστερά: Προς ανεξαρτητοποίηση Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος και Ζεϊμπέκ

14:55

Blue Origin: Αντιμετωπίζει καθυστερήσεις μηνών μετά την έκρηξη πυραύλου που προκάλεσε ζημιές στην εξέδρα εκτόξευσης

14:37

Φλωρίδης: Οι αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων θα γίνουν μόνο αν υπάρχει απόλυτη συμφωνία του δικηγορικού σώματος


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider