Διεθνή
25-12-2018 | 09:05

Οι 10 αριθμοί που «έγραψαν» ιστορία το 2018

Μοιράσου το
Οι 10 αριθμοί που «έγραψαν» ιστορία το 2018

Οι 10 διαφάνειες αποτυπώνουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο σημαντικές αλλαγές που σημάδεψαν το 2018 σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Μπορεί να μην είναι τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα του 2018, ούτε τα 10 γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο τον χρόνο που μας πέρασε.

Οι 10 διαφάνειες που ακολουθούν, όμως, αποτυπώνουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο σημαντικές αλλαγές που σημάδεψαν το 2018 και θα επηρεάσουν ενδεχομένως και τις επόμενες χρονιές, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Στις τομές της οικονομίας, εντάσσεται η εκτίναξη της απασχόλησης στις ΗΠΑ σε ιστορικά υψηλά και η εκτόξευση των πωλήσεων οχημάτων. Στις περιβαλλοντικές, η αισθητή αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρατίας και η κορύφωση των παγκόσμιων πυρκαγιών, όπως και η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, το Brexit και το Bitcoin δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την ανασκόπηση του προηγούμενου έτους.

Σε ιστορικό ρεκόρ εκτοξεύτηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2018, κυρίως λόγω της αύξησης των οχημάτων. Οι χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα και ο Καναδάς.

Με τον μεγαλύτερο ρυθμό της δεκαετίας αποψιλώθηκε τη χρονιά που πέρασε ο Αμαζόνιος στη Βραζιλία, της τάξης του 14%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 7.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότερου δάσους και αποδίδεται κυρίως σε 

Σχεδόν 2.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στην Καλιφόρνια, παρασύροντας στον θάνατο 42 ανθρώπους. Εκτεταμμένες ήταν οι πυρκαγιές και σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, αλλά και της Πορτογαλίας και Βρετανίας. 

 

Κατά 50% περίπου αυξήθηκαν οι ημέρες καύσωνα (θερμοκρασία υψηλότερη από το φυσιολογική) το έτος που πέρασε, σε σύγκριση με το 1970. Τους καλοκαιρινούς μήνες, καταγράφηκαν υψηλότερες θερμοκρασίες τόσο στις αστικές όσο και στις αγορτικές περιοχές προκαλώντας εκτεταμμένες πυρκαγιές.

Στην Κίνα καταγράφεται η ταχύτερη διάδοση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με το ποσοστό τους να αγγίζει φέτος το 18% στο σύνολο των αυτοκινήτων της χώρας. Το αντίστοιχο ποσοστό διείσδυσης είναι 14% στην Ευρώπη και 11% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ναυάγιο του Brexit και η αβεβαιότητα που περικλείει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ έχει ρίξει βαριά σκιά στα χρηματιστήρια, αλλά και το βρετανικό νόμισμα. Η κατάσταση δεν αναμένεται να εξομαλυνθεί το 2019, τουλάχιστον όχι «βελούδινα».

Βουτιά 80% κατέγραψε το Bitcoin το 2018, από το ιστορικό υψηλό που είχε σημειώσει τον περυσινό Δεκέμβριο σχεδόν στα 20.000 δολάρια.

Η τελευταία φορά που η ανεργία βρισκόταν το 3,7% ήταν όταν μεσουρανούσαν στα Billboard η Νταιάνα Ρος και ο Έλβις Πρίσλεϊ. Τον Νοέμβριο, η ανεργία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 49 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει αυξήσεις στους μισθούς το 2019.

 

Αισθητή μείωση παρουσίασε ο δείκτης παγκόσμιας ειρήνης το 2018, με 92 χώρες να βιώνουν επιδείνωση των συνθηκών και 71 βελτίωση.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σχεδόν 70 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν παγκοσμίως, ποσοστό που αναλογεί στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και σηματοδοτεί ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία.

Η διείσδυση του Internet συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο σχήμα βλέπουμε τι συμβαίνει ανά λεπτό στον παγκόσμιο ιστό. Μεταξύ αυτών:

  • 3,7 εκατ. διαδικτυακές αναζητήσεις
  • 4,3 εκατ. βίντεο στο YouTube
  • 18 εκατ. μηνύματα
  • 481.000 tweets
  • 973 συνδέσεις στο Facebook
  • 375.000 λήψεις εφαρμογών
Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.