Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Θάνου και οι Ανεξάρτητες Αρχές

Πέτρος Παπασαραντόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Θάνου και οι Ανεξάρτητες Αρχές

Η κυβερνητική πρόταση για την Βασιλική Θάνου πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι άρνηση της ίδιας της ουσίας των Ανεξάρτητων Αρχών.

Σκοπός της ύπαρξής τους είναι η προστασία της λεγόμενης «τρίτης γενιάς δικαιωμάτων», δεδομένου ότι έχουν λειτουργική αυτονομία από την πολιτική εξουσία, δεν υπάγονται στον έλεγχό της και διατηρούν ρυθμιστικό ρόλο στα πλαίσια της παρέμβασης του Κράτους στην Κοινωνία. Επιτελούν την περίφημη λειτουργία των «θεσμικών αντιβάρων», που είναι απαραίτητη στα δημοκρατικά πολιτεύματα προκειμένου να αποτραπεί η υπερσυγκέντρωση και ο αυταρχισμός της πολιτικής εξουσίας.

Η ίδια η λογική της ύπαρξης και λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών είναι θεμελιωδώς αντίθετη με τις πολιτικές επιλογές της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός, είχε εξαγγείλει προεκλογικά την υπαγωγή όλων των Ανεξάρτητων Αρχών στην άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού. Δεν τόλμησε να το κάνει.

Η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στις ανεξάρτητες αρχές εδράζεται στον «νεοφιλελεύθερο» χαρακτήρα των Ανεξάρτητων Αρχών και σκιαγραφείται χαρακτηριστικά σε κείμενο που συνυπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Χριστόφορος Βερναρδάκης: «Το θεωρητικό και πολιτικό επομένως πρόβλημα που έχει ανακύψει στο πεδίο της αριστερής πολιτικής είναι ότι αναλαμβάνοντας την «Κυβέρνηση» αναλαμβάνεις ουσιαστικά την εποπτεία και το συντονισμό μιας «κλειδωμένης» νεοφιλελεύθερης δομής. Μιας δομής δηλαδή που έχει διαμορφώσει ένα ασφυκτικά δομημένο μοντέλο κρατικής διοίκησης (πολυδιάσπαση διοικητικών αρμοδιοτήτων, Ανεξάρτητες Αρχές, πρότυπα διοίκησης, κλπ)».

Δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider