Φρενοκομείον «Η ΕΛΛΑΣ»

Ξενοφών Γιαταγάνας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φρενοκομείον «Η ΕΛΛΑΣ»

Σταχυολογώ πρόχειρα μερικά πρόσφατα δεδομένα που δικαιολογούν –κατά τη γνώμη μου- τον τίτλο του σημειώματος.

Κορυφαία η δήλωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ότι με τους βομβιστές έχουμε κοινό στόχο τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, αλλά διαφωνούμε ως προς τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να το πετύχουμε. Άραγε η κα Δημητρίου συμμερίζεται στους στόχους των αναρχικών ομάδων; Ακόμα και αν το πίστευε, από σεβασμό στο αξίωμά της, δεν θα έπρεπε να το εκστομίσει.

Η πεποίθηση του Υπουργού Παιδείας ότι η ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους μπορεί να διασφαλιστεί από ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Δηλαδή, ανοιχτή πρόσκληση του κ. Γαβρόγλου στους σπουδαστές να συγκρουστούν (άραγε και με όπλα;) με τους πάσης φύσεως μπαχαλάκηδες, εμπόρους ναρκωτικών και ρουβίκωνες που νέμονται, με ασπίδα το άσυλο, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Άλλωστε, τις προάλλες ήρθε και ο ίδιος ενώπιος ενωπίω με το ρωμαλέο κίνημα που ονειρεύεται.

Οι αναρτήσεις του Υφυπουργού Υγείας περί ανάγκης φυλάκισης ορισμένων στελεχών της αντιπολίτευσης προκειμένου να κερδηθούν οι εκλογές και ο έμμεσος χλευασμός των νεκρών στο Μάτι με το εντυπωσιακό επιχείρημα ότι και στην Καλιφόρνια υπάρχουν νεκροί από πυρκαγιές.

Η ρήση της Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ζητούν την ταυτότητα των αστυνομικών. Βεβαίως και έχουν αυτό το δικαίωμα όταν κάποιος άγνωστος με πολιτικά τους υποβάλει σε οιονδήποτε έλεγχο. Όχι όμως όταν οιαδήποτε οργάνωση ή μεμονωμένα άτομα θέλουν να προστατεύσουν, με τον τρόπο αυτό, το άβατο των εγκαταστάσεών τους.

Και πιο πρόσφατα, η έκφραση ικανοποίησης και η απόδοση ευσήμων στην αστυνομία για τον τρόπο που ενήργησε στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Δεν λέω, για πρώτη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χρησιμοποίησε τις αύρες εκτόξευσης νερού, την χρήση των οποίων είχε καταδικάσει στο παρελθόν, και αυτό μπορούμε να το χαιρετίσουμε. Μπορούμε όμως να είμαστε ικανοποιημένοι από τις εκτεταμένες καταστροφές που γίνονται σε ένα εμβληματικό κτήριο της πρωτεύουσας και από την κατάσταση που επικρατεί σε μια από τις πιο κεντρικές και ιστορικές συνοικίες της Αθήνας;

Και δεν αναφέρομαι στους παντοειδείς και συνεχόμενους πανηγυρισμούς περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι το χρέος της χώρας αυξάνει αντί να μειώνεται και ότι η εξυπηρέτησή του στο μέλλον προοιωνίζεται μάλλον προβληματική εφόσον εξακολουθούμε να είμαστε εκτός αγορών και οι επενδυτές δεν φαίνεται να μας εμπιστεύονται. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, που αναμένεται μάλιστα να επιδεινωθούν ενόψει προεκλογικών παροχών, ο κίνδυνος δεν θα είναι πλέον ένα τέταρτο μνημόνιο, που κανείς δεν θα θελήσει να μας παράσχει, αλλά μια άτακτη χρεωκοπία.

Και όταν ακόμα η κυβέρνηση κάνει κάτι προς την σωστή κατεύθυνση, η ίδια το υπονομεύει εντάσσοντάς το σε μικροπολιτικούς σχεδιασμούς. Αναφέρομαι κυρίως στη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό των Σκοπίων και στην πιο πρόσφατη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, τουλάχιστον για την εναργέστερη ανάδειξη των διακριτών τους ρόλων.

Προσωπικά στηρίζω την συμφωνία για το Μακεδονικό με πολλά επιχειρήματα που παρέλκει να αναφερθούν εδώ. Όμως, δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι το εγχείρημα στόχευσε περισσότερο στην πρόκληση προβλημάτων και στην ενδεχόμενη διάσπαση της αντιπολίτευσης παρά στη δημιουργία ενός εθνικού μετώπου για την επίλυση του προβλήματος. Φυσικά, τούτο έγινε αντιληπτό από την Κα Γεννηματά και κυρίως από τον Κο Μητσοτάκη, που δεν θέλησαν να θυσιάσουν την ενότητα του κόμματος στο εθνικό ζήτημα, όπως, άλλωστε, είχε πράξει και το ΑΚΕΛ κατά το δημοψήφισμα για την έγκριση του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο. Παρά ταύτα, το βέβαιο είναι ότι η διαιώνιση τέτοιων ζητημάτων οδηγεί σε όλο και πιο αρνητικές προϋποθέσεις για την ενδεχόμενη επίλυσή τους σε ένα τόσο απώτερο όσο και αβέβαιο μέλλον.

Όσον αφορά στο εκκλησιαστικό, και πάλι η σπουδή να εξαγγελθούν οι 10.000 θέσεις στο Δημόσιο σε αντικατάσταση των ισάριθμων ιερέων που θα διεγράφοντο από το μισθολόγιο, αποκάλυψε την προεκλογική στόχευση του μέτρου. Έτσι, μάλλον το όλο εγχείρημα μοιάζει νεκρό, ενώ πολλές από τις λοιπές πρόνοιες του σχεδίου συμφωνίας σίγουρα αποτελούσαν μια πραγματική πρόοδο στα σχετικά ζητήματα και ιδίως στο περιουσιακό.

Ποτέ δεν ήμουνα καλός στην πολιτική. Ίσως γιατί πάντα έβαζα το κοινό συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό. Ίσως γιατί είμαι πιο ορθολογικός απ’ότι η πλειοψηφία των συμπατριωτών μου. Πρέπει να παραδεχθώ όμως ότι ο βολονταρισμός στην πολιτική και η συνάδουσα χρήση κάθε πρόσφορου μέσου για την κατάκτηση της εξουσίας είναι ίσως ο μόνος δρόμος προς αυτήν. Στην Ελλάδα, όπου υφίσταται επιπλέον κραυγαλέα έλλειψη στοιχειωδών έστω συναινέσεων, η πορεία αυτή από όλες ανεξαιρέτως τις πολιτικές δυνάμεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τη χώρα.

Εύχομαι όμως να έχω άδικο και η χώρα να μην είναι φρενοκομείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider