Καλή φώτιση… γενικώς

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα τυχαίνει να συμπίπτουν φέτος χρονικά και έτσι όπως είναι τα πράγματα διεθνώς, η ευχή για «Καλή Φώτιση» έχει ειδική σημασία. Βιώνουμε παγκοσμίως μία οξύτατη σύγκρουση, θέσεων, τάσεων και συμφερόντων σε κάθε επίπεδο και μία αυξανόμενη ένταση στη «γειτονιά» μας. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα χτυπάει κόκκινο.

Το μόνο δεδομένο είναι πώς δεν έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα.  Δεν έχουμε την πλήρη εικόνα, όσο ο Τραμ κρατά κλειστά κάποια από τα χαρτιά του. Μένει λοιπόν να φανεί αν ισχύει η περιρρέουσα εκτίμηση πως το θέμα των δασμών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσων μπορεί να εκτυλιχθούν το επόμενο διάστημα, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε γεωπολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Στα.. δικά μας η Ελλάδα συνεχίζει το «σερί» καλών νέων για την ανθεκτικότητά της σε μακροοικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο, αναμένοντας την πιστοποίηση από την Eurostat του υπερπλεονάσματος που πέτυχε το 2024 (το οποίο ωστόσο πλέον δεν μπορεί να διανεμηθεί ως μέρισμα στην κοινωνία), αλλά και τις προβλέψεις περί ανθεκτικότητας του ΑΕΠ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας τράπεζας. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει επίσης να παρουσιάσει μία αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης (που να διασφαλίσει πως θα αξιοποιηθούν οι πόροι στον έναν χρόνο που απομένει), αλλά και να αυξήσει ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις με πρώτο βήμα το μοντέλο ΔΕΗ στον ΟΣΕ και τα άλλα πακέτα που έχει προαναγγείλει ότι θα ακολουθήσουν.
Όλα αυτά αρκούν; Κανείς δεν ξέρει έτσι όπως είναι οι καιροί που διανύουμε. Ωστόσο, καλό θα είναι να περάσουμε από τον σχεδιασμό και τις εξαγγελίες σε πράξεις. Γιατί πέρα από την - προφανέστατα πολύ σημαντική για την αξιοπιστία της χώρας ειδικά εν μέσω τέτοιας συγκυρίας -  δημοσιονομική αξιοπιστία και μακροοικονομική σταθερότητα, υπάρχουν πολλές άλλες πλευρές της οικονομίας που καθορίζουν το πόσο ανθεκτική είναι και το πόσο μπορεί να προφυλάξει πολίτες και επιχειρήσεις εν μέσω δύσκολων καταστάσεων όπως αυτές που αρχίζουν να γίνονται ορατές.

Άλλωστε αυτές ακριβώς οι δύσκολες συνθήκες οδήγησαν την ΕΚΤ στην ανάληψη δράσης με τα «όπλα» που έχει. Γιατί η βασική πυριτιδαποθήκη είναι στα χέρια των  ηγετών της ΕΕ που πρέπει να λάβουν το μήνυμα. Προς το παρόν απτή πράξη είναι μόνο η 90ήμερη αναστολή του Κανονισμού για περιφερειακού τύπου δασμολογικά αντίμετρα. Από εκεί και μετά έχουμε απλά αναγγελίες σχημάτων δανειοδότησης και σχεδίων ελαστικοποίησης κονδυλίων που ήδη υπάρχουν και καλύπτουν υφιστάμενες ανάγκες (πχ ΕΣΠΑ). Ακόμα και στις αμυντικές δαπάνες (για τις οποίες θεωρητικά τρέχει ο χρόνος με την κατάθεση αιτήματος στο τέλος Απριλίου από τα κράτη), δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εξαίρεσης που δικαίως «καίει» την Αθήνα (η οποία αναγκάζεται να υπεροπλίζεται με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος).

Να ευχηθούμε λοιπόν «Καλή Φώτιση»… γενικώς. Προφανώς διεθνώς και ειδικά  στους εταίρους μας (που θα πρέπει να δείξουν και με πράξεις αν πιστεύουν σε μία ταχύτερη και πραγματική ενοποίηση της ΕΕ), αλλά και εγχωρίως. Με κατανόηση πως οι δύσκολες εποχές απαιτούν ενότητα και υπευθυνότητα σε όλα τα  επίπεδα και από όλους.

Όλες οι ειδήσεις

13:43

Mercedes-Benz: Από τα πολυτελή αυτοκίνητα στην αμυντική βιομηχανία;

13:34

Τραμπ για Ιράν: «Ή θα είναι σπουδαία και ουσιαστική η συμφωνία ή δεν θα υπάρξει»

13:30

Eurobank: Έξι νέες δράσεις για το δημογραφικό στον Έβρο

13:14

Μαρινάκης: Ενισχυμένος ο μηχανισμός πυροπροστασίας - Διπλάσια ανάπτυξη από την Ευρωζώνη

13:12

Santander: Διατηρεί outperform για τη «νέα» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τι περιμένει στα αποτελέσματα α’ τριμήνου

13:00

Την αναίρεση της αποφυλάκισης Γιωτόπουλου προτείνει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

12:57

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον 9ο Κύκλο Επιτάχυνσης του CapsuleT!

12:50

Κομισιόν: Στην Ελλάδα το βαρύτερο πλήγμα ακρίβειας στην Ευρωζώνη - Επίμονος πληθωρισμός ακόμα αν σταματήσει ο πόλεμος

12:50

Κεραμέως: Η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε είναι η επένδυση στον άνθρωπο

12:40

Θεοδωρικάκος: «Δημιουργούμε χιλιάδες θέσεις εργασίας στη ναυπηγική βιομηχανία»

12:39

Κικίλιας: 51% περισσότεροι έκτακτοι έλεγχοι στα πλοία - Μηδενική ανοχή σε θέματα ασφάλειας

12:32

Πώς ο Σκότι Πίπεν μετέτρεψε την μπασκετική του φήμη σε κρυπτονόμισμα

12:27

Καφούνης: Ακόμη ένα δύσκολο τρίμηνο για το εμπόριο - Επείγουν τα μέτρα στήριξης

12:10

Ξενοκώστας (ONEX): Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε νέο ναυπηγικό κόμβο της Μεσογείου και της Ευρώπης

12:08

50 χρόνια Vican: Η  οικογενειακή εταιρεία στα προϊόντα φαρμακείου επενδύει στον άνθρωπο και την καινοτομία

12:06

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για νέο «Σπίτι μου» - Τον Ιούνιο η έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί

11:41

EY: Αυξάνεται η υιοθέτηση της αυτόνομης τεχνητής νοημοσύνης, παρά τις ανησυχίες

11:27

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή πάνω από τις 2.300 μονάδες

11:23

Ισχυρή ανάπτυξη του Factoring στην Ελλάδα το 2025 - Στα €29,4 δισ. ο κύκλος εργασιών

11:12

Η Revolut αναθέτει στην Action Global Communications Greece την εταιρική της επικοινωνία στην Ελλάδα

11:05

Πιερρακάκης: «Ο Γ. Στουρνάρας ήταν παρών στις κρίσιμες στιγμές της ελληνικής οικονομίας»

10:58

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Κρήτη - 20 συλλήψεις

10:43

Σε υψηλό 2,5 μηνών και προς «πράσινο 5x5» οι ευρωαγορές

10:28

Δήμος Αθηναίων: Εξωραϊσμός της πλατείας Δικαιοσύνης με την υποστήριξη της Visa

10:11

Ρεκόρ για τη μετοχή της SoftBank - Ελπίδες για IPO από OpenAI

10:02

Προϋπολογισμός: Μειωμένα κατά 118 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα στο 4μηνο

09:47

Bally’s Intralot: Υπογράφει νέο συμβόλαιο λοταρίας με την Ελληνικά Λαχεία

09:39

Γαλλία: Πρωτοφανές για την εποχή κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα

09:34

Τεχεράνη: Πρόοδος για κατάρτιση μνημονίου κατανόησης με ΗΠΑ, αλλά όχι συμφωνία - Τα «αγκάθια»

09:30

Ρόδος: Περισσότεροι από 100 περιφερειάρχες και δήμαρχοι από όλη την Ευρώπη στις 29/5

reader insider