Καλή φώτιση… γενικώς

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα τυχαίνει να συμπίπτουν φέτος χρονικά και έτσι όπως είναι τα πράγματα διεθνώς, η ευχή για «Καλή Φώτιση» έχει ειδική σημασία. Βιώνουμε παγκοσμίως μία οξύτατη σύγκρουση, θέσεων, τάσεων και συμφερόντων σε κάθε επίπεδο και μία αυξανόμενη ένταση στη «γειτονιά» μας. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα χτυπάει κόκκινο.

Το μόνο δεδομένο είναι πώς δεν έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα.  Δεν έχουμε την πλήρη εικόνα, όσο ο Τραμ κρατά κλειστά κάποια από τα χαρτιά του. Μένει λοιπόν να φανεί αν ισχύει η περιρρέουσα εκτίμηση πως το θέμα των δασμών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσων μπορεί να εκτυλιχθούν το επόμενο διάστημα, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε γεωπολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Στα.. δικά μας η Ελλάδα συνεχίζει το «σερί» καλών νέων για την ανθεκτικότητά της σε μακροοικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο, αναμένοντας την πιστοποίηση από την Eurostat του υπερπλεονάσματος που πέτυχε το 2024 (το οποίο ωστόσο πλέον δεν μπορεί να διανεμηθεί ως μέρισμα στην κοινωνία), αλλά και τις προβλέψεις περί ανθεκτικότητας του ΑΕΠ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας τράπεζας. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει επίσης να παρουσιάσει μία αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης (που να διασφαλίσει πως θα αξιοποιηθούν οι πόροι στον έναν χρόνο που απομένει), αλλά και να αυξήσει ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις με πρώτο βήμα το μοντέλο ΔΕΗ στον ΟΣΕ και τα άλλα πακέτα που έχει προαναγγείλει ότι θα ακολουθήσουν.
Όλα αυτά αρκούν; Κανείς δεν ξέρει έτσι όπως είναι οι καιροί που διανύουμε. Ωστόσο, καλό θα είναι να περάσουμε από τον σχεδιασμό και τις εξαγγελίες σε πράξεις. Γιατί πέρα από την - προφανέστατα πολύ σημαντική για την αξιοπιστία της χώρας ειδικά εν μέσω τέτοιας συγκυρίας -  δημοσιονομική αξιοπιστία και μακροοικονομική σταθερότητα, υπάρχουν πολλές άλλες πλευρές της οικονομίας που καθορίζουν το πόσο ανθεκτική είναι και το πόσο μπορεί να προφυλάξει πολίτες και επιχειρήσεις εν μέσω δύσκολων καταστάσεων όπως αυτές που αρχίζουν να γίνονται ορατές.

Άλλωστε αυτές ακριβώς οι δύσκολες συνθήκες οδήγησαν την ΕΚΤ στην ανάληψη δράσης με τα «όπλα» που έχει. Γιατί η βασική πυριτιδαποθήκη είναι στα χέρια των  ηγετών της ΕΕ που πρέπει να λάβουν το μήνυμα. Προς το παρόν απτή πράξη είναι μόνο η 90ήμερη αναστολή του Κανονισμού για περιφερειακού τύπου δασμολογικά αντίμετρα. Από εκεί και μετά έχουμε απλά αναγγελίες σχημάτων δανειοδότησης και σχεδίων ελαστικοποίησης κονδυλίων που ήδη υπάρχουν και καλύπτουν υφιστάμενες ανάγκες (πχ ΕΣΠΑ). Ακόμα και στις αμυντικές δαπάνες (για τις οποίες θεωρητικά τρέχει ο χρόνος με την κατάθεση αιτήματος στο τέλος Απριλίου από τα κράτη), δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εξαίρεσης που δικαίως «καίει» την Αθήνα (η οποία αναγκάζεται να υπεροπλίζεται με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος).

Να ευχηθούμε λοιπόν «Καλή Φώτιση»… γενικώς. Προφανώς διεθνώς και ειδικά  στους εταίρους μας (που θα πρέπει να δείξουν και με πράξεις αν πιστεύουν σε μία ταχύτερη και πραγματική ενοποίηση της ΕΕ), αλλά και εγχωρίως. Με κατανόηση πως οι δύσκολες εποχές απαιτούν ενότητα και υπευθυνότητα σε όλα τα  επίπεδα και από όλους.

Όλες οι ειδήσεις

12:50

Κικίλιας: Στα λιμάνια μας η ασφάλεια επιβατών, νησιωτών και ταξιδιωτών είναι αδιαπραγμάτευτη

12:41

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΑΠ για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη

12:40

Επιστολή ΕΣΠ προς υπουργείο Ανάπτυξης για τις νέες επιβαρύνσεις στις ταχυμεταφορές

12:39

EY Ελλάδος και Πανεπιστήμιο Πειραιώς ενώνουν δυνάμεις στο Project Management

12:38

Πού κατευθύνονται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ - Οι τελευταίες αλλαγές

12:18

Τσιόδρας προς Κομισιόν: Δέσμευση για ξεχωριστή και επαρκή χρηματοδότηση για τον αμπελοοινικό τομέα

12:12

Δεν υφίσταται από σήμερα κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς

12:09

Δήμας: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη αναβάθμιση συστημάτων αεροναυτιλίας

12:05

Θεοδωρικάκος: «Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες»

11:46

Πώς αλλάζει τις ταξιδιωτικές του συνήθειες ο σύγχρονος Ευρωπαίος; Τι αποκαλύπτει η έρευνα της ETC

11:46

ΕΒΕΠ: Γέφυρες επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας - Νοτίου Αφρικής

11:32

Η Klarna λανσάρει το νέο in-app inbox στην εφαρμογή της για την προστασία των χρηστών από απάτες

11:31

Ευρωαγορές: Άνοδος παρά τη γεωπολιτική ένταση - Στο επίκεντρο Ιράν και Universal

11:27

ΕΤΜΕ: Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις Δοκιμές Αποδοχής και Επίδειξης Δυνατοτήτων της πλατφόρμας «Πανόπτης»

11:13

Eurobank και ΟΠΑ δημιουργούν γέφυρα μεταξύ πανεπιστημίου και αγοράς εργασίας

11:11

Allwyn: Ισχυρή δυναμική το α' τρίμηνο - Αύξηση 24% στα προσαρμοσμένα EBITDA

11:07

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το AKTOR4TheFuture, το μεγαλύτερο εταιρικό πρόγραμμα υποτροφιών στην Ελλάδα

11:05

Νέος Κώδικας Χωροταξίας και Πολεοδομίας: Ερωτήσεις-απαντήσεις

11:00

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις στις τράπεζες «βαραίνουν» τον Γενικό Δείκτη

10:53

Βουλή: Στην Ολομέλεια η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

10:35

Συμμαχία Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ξενοδόχων στον αθλητικό τουρισμό

10:27

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:24

ΠΟΥ: Τα μη ασφαλή τρόφιμα προκαλούν κάθε χρόνο κάπου 1,5 εκατ. θανάτους παγκοσμίως

10:23

Πολεοδομία: Ο νέος οδηγός για άδειες, αυθαίρετα και δόμηση περνά σήμερα από τη Βουλή

10:08

Παπασταύρου: Η Ελλάδα στηρίζει το OceanEye της ΕΕ για την προστασία των θαλασσών

10:07

Το μισογεμάτο το ποτήρι του Εξαμήνου και το μισοάδειο νέο «ενεργειακό πακέτο» για την Ελλάδα

10:05

Σκέρτσος: Κράτος Δικαίου - Η Ελλάδα της σύγκλισης και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων

09:58

Επιχείρηση «Θερισμός»: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισέπραττε παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

09:53

Παπαθανάσης: 110 εκατ. ευρώ για τη 2η φάση του έργου «Κοινωνικοοικονομική Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας»

09:36

Capgemini: Ο αριθμός των πλουσίων και η περιουσία τους στα ύψη το 2025


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider