Καλή φώτιση… γενικώς

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα τυχαίνει να συμπίπτουν φέτος χρονικά και έτσι όπως είναι τα πράγματα διεθνώς, η ευχή για «Καλή Φώτιση» έχει ειδική σημασία. Βιώνουμε παγκοσμίως μία οξύτατη σύγκρουση, θέσεων, τάσεων και συμφερόντων σε κάθε επίπεδο και μία αυξανόμενη ένταση στη «γειτονιά» μας. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα χτυπάει κόκκινο.

Το μόνο δεδομένο είναι πώς δεν έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα.  Δεν έχουμε την πλήρη εικόνα, όσο ο Τραμ κρατά κλειστά κάποια από τα χαρτιά του. Μένει λοιπόν να φανεί αν ισχύει η περιρρέουσα εκτίμηση πως το θέμα των δασμών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσων μπορεί να εκτυλιχθούν το επόμενο διάστημα, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε γεωπολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Στα.. δικά μας η Ελλάδα συνεχίζει το «σερί» καλών νέων για την ανθεκτικότητά της σε μακροοικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο, αναμένοντας την πιστοποίηση από την Eurostat του υπερπλεονάσματος που πέτυχε το 2024 (το οποίο ωστόσο πλέον δεν μπορεί να διανεμηθεί ως μέρισμα στην κοινωνία), αλλά και τις προβλέψεις περί ανθεκτικότητας του ΑΕΠ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας τράπεζας. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει επίσης να παρουσιάσει μία αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης (που να διασφαλίσει πως θα αξιοποιηθούν οι πόροι στον έναν χρόνο που απομένει), αλλά και να αυξήσει ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις με πρώτο βήμα το μοντέλο ΔΕΗ στον ΟΣΕ και τα άλλα πακέτα που έχει προαναγγείλει ότι θα ακολουθήσουν.
Όλα αυτά αρκούν; Κανείς δεν ξέρει έτσι όπως είναι οι καιροί που διανύουμε. Ωστόσο, καλό θα είναι να περάσουμε από τον σχεδιασμό και τις εξαγγελίες σε πράξεις. Γιατί πέρα από την - προφανέστατα πολύ σημαντική για την αξιοπιστία της χώρας ειδικά εν μέσω τέτοιας συγκυρίας -  δημοσιονομική αξιοπιστία και μακροοικονομική σταθερότητα, υπάρχουν πολλές άλλες πλευρές της οικονομίας που καθορίζουν το πόσο ανθεκτική είναι και το πόσο μπορεί να προφυλάξει πολίτες και επιχειρήσεις εν μέσω δύσκολων καταστάσεων όπως αυτές που αρχίζουν να γίνονται ορατές.

Άλλωστε αυτές ακριβώς οι δύσκολες συνθήκες οδήγησαν την ΕΚΤ στην ανάληψη δράσης με τα «όπλα» που έχει. Γιατί η βασική πυριτιδαποθήκη είναι στα χέρια των  ηγετών της ΕΕ που πρέπει να λάβουν το μήνυμα. Προς το παρόν απτή πράξη είναι μόνο η 90ήμερη αναστολή του Κανονισμού για περιφερειακού τύπου δασμολογικά αντίμετρα. Από εκεί και μετά έχουμε απλά αναγγελίες σχημάτων δανειοδότησης και σχεδίων ελαστικοποίησης κονδυλίων που ήδη υπάρχουν και καλύπτουν υφιστάμενες ανάγκες (πχ ΕΣΠΑ). Ακόμα και στις αμυντικές δαπάνες (για τις οποίες θεωρητικά τρέχει ο χρόνος με την κατάθεση αιτήματος στο τέλος Απριλίου από τα κράτη), δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εξαίρεσης που δικαίως «καίει» την Αθήνα (η οποία αναγκάζεται να υπεροπλίζεται με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος).

Να ευχηθούμε λοιπόν «Καλή Φώτιση»… γενικώς. Προφανώς διεθνώς και ειδικά  στους εταίρους μας (που θα πρέπει να δείξουν και με πράξεις αν πιστεύουν σε μία ταχύτερη και πραγματική ενοποίηση της ΕΕ), αλλά και εγχωρίως. Με κατανόηση πως οι δύσκολες εποχές απαιτούν ενότητα και υπευθυνότητα σε όλα τα  επίπεδα και από όλους.

Όλες οι ειδήσεις

00:16

Φιντάν: Λανθασμένη στρατηγική η επίθεση του Ιράν στις χώρες του Κόλπου

00:09

Διεθνή ΜΜΕ: Νέος ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν ο Μοτζτάμπα Χοσεϊνί Χαμενεΐ

23:58

Η Ιρλανδία θα στείλει για πρώτη φορά στρατιωτικούς ακολούθους σε πρεσβείες της

23:47

Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ: «Ο πόλεμος δεν ήταν η επιλογή μας» - «Πυρά» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

23:35

Ανδρουλάκης: «Νέο κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης ανάμεσα σε κράτος και πολίτη»

23:22

Γλύτωσε τα χειρότερα η Wall Street μετά την πρωτοβουλία Τραμπ

23:10

Μαρινάκης: Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό

22:57

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε υπόγεια εγκατάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

22:44

Growth Awards 2026: Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις βραβεύτηκαν για επενδύσεις και καινοτομία

22:31

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 3,2 εκατ. ευρώ

22:19

Πιερρακάκης: Οι 3 βασικές προτεραιότητες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

22:07

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:56

Χατζηδάκης: Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας

21:45

Ιράν: Το υπ. Άμυνας διαβεβαιώνει πως δεν έχει χρησιμοποιήσει τα πλέον προηγμένα όπλα του

21:34

Διάγγελμα Μακρόν: Στέλνουμε αμυντικά συστήματα στην Κύπρο

21:25

Δολάριο, ομόλογα και επιτόκια έστειλαν τον χρυσό σε χαμηλό 2 εβδομάδων

21:12

Εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο της Ερμπίλ του Ιράκ - Έκκληση Ομάν για κατάπαυση πυρός

21:10

Πάνω από 58.000 εκτοπισμένοι στον Λίβανο - Το Τελ Αβίβ θα πλήξει νέους στόχους της Χεζμπολάχ

21:03

Νέο ράλι για το πετρέλαιο με ώθηση από τα Στενά του Ορμούζ

20:57

ΗΠΑ: Ο υφυπουργός για την Αμυντική Πολιτική απέδωσε τον θάνατο του Χαμενεΐ στο Ισραήλ

20:44

Ισραήλ: Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ετοιμάζεται για να επανεκκινήσει τις πτήσεις

20:31

Μητράκος (ΤτΕ): Στα 3 δισ. ευρώ τα στεγαστικά δάνεια το 2026 - Δεν απαιτούνται παρεμβάσεις στα επιτόκια

20:30

Πυρηνική ομπρέλα Μακρόν: Πώς ξεδιπλώνεται το νέο δόγμα - Επιταχυντής η Μέση Ανατολή

20:23

Κικίλιας: «Η ασφάλεια των ναυτικών μας είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου»

20:14

Από τα στενά του Ορμούζ στο καλάθι της νοικοκυράς

20:11

Καραβίας (Eurobank): Χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις

20:07

Ρούτε: «Στήριξη στις επιχειρήσεις κατά του Ιράν, χωρίς εμπλοκή του ΝΑΤΟ»

19:54

Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για την επιστολική ψήφο την Τετάρτη

19:53

Η TotalEnergies θα λάβει μέτρα για επαναπατρισμό των υπαλλήλων της από τη Μέση Ανατολή

19:49

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα διακόψουν κάθε εμπορική συναλλαγή με την Ισπανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider