Καλή φώτιση… γενικώς

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα τυχαίνει να συμπίπτουν φέτος χρονικά και έτσι όπως είναι τα πράγματα διεθνώς, η ευχή για «Καλή Φώτιση» έχει ειδική σημασία. Βιώνουμε παγκοσμίως μία οξύτατη σύγκρουση, θέσεων, τάσεων και συμφερόντων σε κάθε επίπεδο και μία αυξανόμενη ένταση στη «γειτονιά» μας. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα χτυπάει κόκκινο.

Το μόνο δεδομένο είναι πώς δεν έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα.  Δεν έχουμε την πλήρη εικόνα, όσο ο Τραμ κρατά κλειστά κάποια από τα χαρτιά του. Μένει λοιπόν να φανεί αν ισχύει η περιρρέουσα εκτίμηση πως το θέμα των δασμών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσων μπορεί να εκτυλιχθούν το επόμενο διάστημα, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε γεωπολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Στα.. δικά μας η Ελλάδα συνεχίζει το «σερί» καλών νέων για την ανθεκτικότητά της σε μακροοικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο, αναμένοντας την πιστοποίηση από την Eurostat του υπερπλεονάσματος που πέτυχε το 2024 (το οποίο ωστόσο πλέον δεν μπορεί να διανεμηθεί ως μέρισμα στην κοινωνία), αλλά και τις προβλέψεις περί ανθεκτικότητας του ΑΕΠ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας τράπεζας. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει επίσης να παρουσιάσει μία αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης (που να διασφαλίσει πως θα αξιοποιηθούν οι πόροι στον έναν χρόνο που απομένει), αλλά και να αυξήσει ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις με πρώτο βήμα το μοντέλο ΔΕΗ στον ΟΣΕ και τα άλλα πακέτα που έχει προαναγγείλει ότι θα ακολουθήσουν.
Όλα αυτά αρκούν; Κανείς δεν ξέρει έτσι όπως είναι οι καιροί που διανύουμε. Ωστόσο, καλό θα είναι να περάσουμε από τον σχεδιασμό και τις εξαγγελίες σε πράξεις. Γιατί πέρα από την - προφανέστατα πολύ σημαντική για την αξιοπιστία της χώρας ειδικά εν μέσω τέτοιας συγκυρίας -  δημοσιονομική αξιοπιστία και μακροοικονομική σταθερότητα, υπάρχουν πολλές άλλες πλευρές της οικονομίας που καθορίζουν το πόσο ανθεκτική είναι και το πόσο μπορεί να προφυλάξει πολίτες και επιχειρήσεις εν μέσω δύσκολων καταστάσεων όπως αυτές που αρχίζουν να γίνονται ορατές.

Άλλωστε αυτές ακριβώς οι δύσκολες συνθήκες οδήγησαν την ΕΚΤ στην ανάληψη δράσης με τα «όπλα» που έχει. Γιατί η βασική πυριτιδαποθήκη είναι στα χέρια των  ηγετών της ΕΕ που πρέπει να λάβουν το μήνυμα. Προς το παρόν απτή πράξη είναι μόνο η 90ήμερη αναστολή του Κανονισμού για περιφερειακού τύπου δασμολογικά αντίμετρα. Από εκεί και μετά έχουμε απλά αναγγελίες σχημάτων δανειοδότησης και σχεδίων ελαστικοποίησης κονδυλίων που ήδη υπάρχουν και καλύπτουν υφιστάμενες ανάγκες (πχ ΕΣΠΑ). Ακόμα και στις αμυντικές δαπάνες (για τις οποίες θεωρητικά τρέχει ο χρόνος με την κατάθεση αιτήματος στο τέλος Απριλίου από τα κράτη), δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εξαίρεσης που δικαίως «καίει» την Αθήνα (η οποία αναγκάζεται να υπεροπλίζεται με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος).

Να ευχηθούμε λοιπόν «Καλή Φώτιση»… γενικώς. Προφανώς διεθνώς και ειδικά  στους εταίρους μας (που θα πρέπει να δείξουν και με πράξεις αν πιστεύουν σε μία ταχύτερη και πραγματική ενοποίηση της ΕΕ), αλλά και εγχωρίως. Με κατανόηση πως οι δύσκολες εποχές απαιτούν ενότητα και υπευθυνότητα σε όλα τα  επίπεδα και από όλους.

Όλες οι ειδήσεις

16:17

Sky express: Νέα απευθείας σύνδεση Αθήνα - Λυών δύο φορές την εβδομάδα

16:16

Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να αλλάξει απολύτως τίποτα

15:59

Οι 5 πιο καλοπληρωμένοι ηγέτες του κόσμου

15:38

Euronext: Κορυφαίος προορισμός παγκοσμίως για εισαγωγές εταιρειών-ομολόγων και το 2025

15:22

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Χαμηλές προσδοκίες για μαζική ένταξη στη ρύθμιση

15:21

Τιτάν: Στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο F.H.L. Η. Κυριακίδης

15:19

Υπό ρωσική πολιορκία η Οδησσός - Ζελένσκι: Η Μόσχα θέλει να σπείρει το χάος

15:14

Πρόστιμο σχεδόν 100 εκατ. ευρώ στην Αpple από την ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού

14:55

Γίνεται πράξη το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας - 365 εκατ. ευρώ για τον αγροδιατροφικό τομέα

14:49

Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων του ΚΕΦίΜ: Ναι στην πρόωρη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους

14:37

Κίνα: Σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου η κατάσχεση πλοίων από τις ΗΠΑ στην Βενεζουέλα

14:35

Οι νέοι Γενικοί Γραμματείς στα Υπουργεία

14:34

Η LPC στηρίζει τις οικογένειες του Ασπροπύργου

14:34

Lamda Development: Δωρεάν ίδιες μετοχές σε 25 στελέχη

14:32

Μητσοτάκης προς Αμπάς: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Γάζας

14:30

Συνάντηση Παπασταύρου - Γκίλφοϊλ: Η ενέργεια βρίσκεται στον πυρήνα της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας

14:24

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει τίποτα εκδικητικό απέναντι στους αγρότες - Το πάρτι των επιδοτήσεων τελείωσε

14:20

Κίνα: Προσωρινοί δασμοί σε εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από την ΕΕ

14:10

ΔΥΠΑ: 2.000 νέες θέσεις εργασίας για ΑμεΑ σε Δήμους - Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

14:06

Ιαπωνία: Ετοιμάζεται να θέσει ξανά σε λειτουργία το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό του κόσμου

14:03

Πιερρακάκης: Η πολιτική μας στοχεύει σε συνολική και διαρκή ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος

14:00

Δημοσκόπηση Interview: Σταθερό προβάδισμα για τη ΝΔ - Τα πρόσωπα της χρονιάς

13:55

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Από το φυσικό αέριο στην καθετοποίηση και τη διαφοροποίηση

13:52

Τσιάρας: Ο διάλογος είναι απόδειξη ευθύνης και όχι υποχώρησης – Τα βασικά αιτήματα των αγροτών έχουν αντιμετωπιστεί

13:47

Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα

13:42

Ιράν: Το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων δεν είναι διαπραγματεύσιμο

13:32

Μαρινάκης: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ θα ενισχύσει τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

13:25

L’ Espresso: Η ρεβάνς της Ελλάδας - Ήταν ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ και πέρασε στην ανάκαμψη

13:21

Μυστικές Yπηρεσίες ΗΠΑ: Οι στόχοι του Πούτιν για την Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει - Πάντα θέλει περισσότερα

13:17

Πότε θα σταλούν τα πρώτα ειδοποιητήρια για τις παραβάσεις που «έπιασαν» οι ΑΙ κάμερες

gazzetta
gazzetta reader insider insider