Καλή φώτιση… γενικώς

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα τυχαίνει να συμπίπτουν φέτος χρονικά και έτσι όπως είναι τα πράγματα διεθνώς, η ευχή για «Καλή Φώτιση» έχει ειδική σημασία. Βιώνουμε παγκοσμίως μία οξύτατη σύγκρουση, θέσεων, τάσεων και συμφερόντων σε κάθε επίπεδο και μία αυξανόμενη ένταση στη «γειτονιά» μας. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα χτυπάει κόκκινο.

Το μόνο δεδομένο είναι πώς δεν έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα.  Δεν έχουμε την πλήρη εικόνα, όσο ο Τραμ κρατά κλειστά κάποια από τα χαρτιά του. Μένει λοιπόν να φανεί αν ισχύει η περιρρέουσα εκτίμηση πως το θέμα των δασμών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσων μπορεί να εκτυλιχθούν το επόμενο διάστημα, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε γεωπολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Στα.. δικά μας η Ελλάδα συνεχίζει το «σερί» καλών νέων για την ανθεκτικότητά της σε μακροοικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο, αναμένοντας την πιστοποίηση από την Eurostat του υπερπλεονάσματος που πέτυχε το 2024 (το οποίο ωστόσο πλέον δεν μπορεί να διανεμηθεί ως μέρισμα στην κοινωνία), αλλά και τις προβλέψεις περί ανθεκτικότητας του ΑΕΠ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας τράπεζας. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει επίσης να παρουσιάσει μία αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης (που να διασφαλίσει πως θα αξιοποιηθούν οι πόροι στον έναν χρόνο που απομένει), αλλά και να αυξήσει ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις με πρώτο βήμα το μοντέλο ΔΕΗ στον ΟΣΕ και τα άλλα πακέτα που έχει προαναγγείλει ότι θα ακολουθήσουν.
Όλα αυτά αρκούν; Κανείς δεν ξέρει έτσι όπως είναι οι καιροί που διανύουμε. Ωστόσο, καλό θα είναι να περάσουμε από τον σχεδιασμό και τις εξαγγελίες σε πράξεις. Γιατί πέρα από την - προφανέστατα πολύ σημαντική για την αξιοπιστία της χώρας ειδικά εν μέσω τέτοιας συγκυρίας -  δημοσιονομική αξιοπιστία και μακροοικονομική σταθερότητα, υπάρχουν πολλές άλλες πλευρές της οικονομίας που καθορίζουν το πόσο ανθεκτική είναι και το πόσο μπορεί να προφυλάξει πολίτες και επιχειρήσεις εν μέσω δύσκολων καταστάσεων όπως αυτές που αρχίζουν να γίνονται ορατές.

Άλλωστε αυτές ακριβώς οι δύσκολες συνθήκες οδήγησαν την ΕΚΤ στην ανάληψη δράσης με τα «όπλα» που έχει. Γιατί η βασική πυριτιδαποθήκη είναι στα χέρια των  ηγετών της ΕΕ που πρέπει να λάβουν το μήνυμα. Προς το παρόν απτή πράξη είναι μόνο η 90ήμερη αναστολή του Κανονισμού για περιφερειακού τύπου δασμολογικά αντίμετρα. Από εκεί και μετά έχουμε απλά αναγγελίες σχημάτων δανειοδότησης και σχεδίων ελαστικοποίησης κονδυλίων που ήδη υπάρχουν και καλύπτουν υφιστάμενες ανάγκες (πχ ΕΣΠΑ). Ακόμα και στις αμυντικές δαπάνες (για τις οποίες θεωρητικά τρέχει ο χρόνος με την κατάθεση αιτήματος στο τέλος Απριλίου από τα κράτη), δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εξαίρεσης που δικαίως «καίει» την Αθήνα (η οποία αναγκάζεται να υπεροπλίζεται με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος).

Να ευχηθούμε λοιπόν «Καλή Φώτιση»… γενικώς. Προφανώς διεθνώς και ειδικά  στους εταίρους μας (που θα πρέπει να δείξουν και με πράξεις αν πιστεύουν σε μία ταχύτερη και πραγματική ενοποίηση της ΕΕ), αλλά και εγχωρίως. Με κατανόηση πως οι δύσκολες εποχές απαιτούν ενότητα και υπευθυνότητα σε όλα τα  επίπεδα και από όλους.

Όλες οι ειδήσεις

08:19

Ιράν: Θα αναλάβουμε δράση εναντίον οποιουδήποτε πολεμικού πλοίου αποπειραθεί να διασχίσει το Ορμούζ

08:10

Crédit Agricole: Έρχονται τρεις αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ, αλλά όχι ύφεση

08:00

Παραμένουν οι τριγμοί στην ελληνική οικονομία – Χαμηλώνει ο πήχης για την ανάπτυξη

07:53

Άγρια κόντρα Νετανιάχου - Ερντογάν με αφορμή την κατάπαυση του πυρός ΗΠΑ - Ιράν

07:30

ΗΠΑ - Ιράν: No deal ύστερα από 21 ώρες διαπραγματεύσεων

23:58

Ιράν: Διατηρεί επαφή με το Λίβανο αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων της εκεχειρίας σε όλα τα μέτωπα

23:38

Θεσσαλονίκη: Άντρας βρέθηκε νεκρός σε ρέμα στην Ευκαρπία

23:16

Επίσκεψη Ν. Δένδια στην έδρα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Θράκης

22:48

Σαλαμίνα: Κατασχέθηκαν πάνω από 2.000 κροτίδες και φωτοβολίδες - Πέντε συλλήψεις

22:18

Λιβύη: Έγκριση του πρώτου ενοποιημένου προϋπολογισμού πλέον της δεκαετίας

21:47

Τα έθιμα του Πάσχα στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες

21:18

Θεσσαλονίκη: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 20χρονου συνελήφθη άνδρας στη Σταυρούπολη

21:00

Αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

20:24

ΗΠΑ: Δύο πολεμικά πλοία διέπλευσαν σήμερα το Στενό του Ορμούζ

20:00

Εκλογές Ουγγαρία: Τα προγνωστικά για νίκη Μαγιάρ – Η «παγίδα» Όρμπαν στις μονοεδρικές

19:47

Έφτασε στην Ελλάδα το Άγιο Φως

19:22

ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκαν 229 πολυτελή ΙΧ με ξένες πινακίδες

19:17

Γερμανία: Απεργία των πιλότων της Lufthansa στις 13 και 14 Απριλίου

19:10

Κύπρος: Νεκρός ανασύσρθηκε εγκλωβισμένος στο κτίριο που κατέρρευσε στη Γερμασόγεια

18:11

Φάμελλος: Το φως της Ανάστασης μας δείχνει τον δρόμο για την κοινωνία που αξίζουμε

17:58

Ιράν: Αμερικανικό πολεμικό ανέκρουσε πρύμναν στο Ορμούζ μετά από προειδοποίηση μας - Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

17:28

Καβάλα: Ένα παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο

17:16

Μητσοτάκης: Mπορούμε να υπερβούμε κάθε εμπόδιο, αρκεί να έχουμε ενότητα μεταξύ μας και πίστη στο αύριο

17:00

Το ενεργειακό κόστος βαρίδι για τον τουρισμό

16:54

Τραμπ: Αδεια τάνκερ κατευθύνονται στις ΗΠΑ για να φορτώσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο

16:46

Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για την Ελλάδα της ελπίδας

16:37

Μακρόν: Βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας για το Ιράν

16:19

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών ΗΠΑ και Ιράν - Αδιέξοδο για το Ορμούζ

16:07

ΒοΕ: Σε επαφές με τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές για το Mythos της Anthropic

15:52

Κύπρος: Κατέρρευσε πολυκατοικία στα Γερμασόγεια - Τρεις τραυματίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider