Καλή φώτιση… γενικώς

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα τυχαίνει να συμπίπτουν φέτος χρονικά και έτσι όπως είναι τα πράγματα διεθνώς, η ευχή για «Καλή Φώτιση» έχει ειδική σημασία. Βιώνουμε παγκοσμίως μία οξύτατη σύγκρουση, θέσεων, τάσεων και συμφερόντων σε κάθε επίπεδο και μία αυξανόμενη ένταση στη «γειτονιά» μας. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα χτυπάει κόκκινο.

Το μόνο δεδομένο είναι πώς δεν έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα.  Δεν έχουμε την πλήρη εικόνα, όσο ο Τραμ κρατά κλειστά κάποια από τα χαρτιά του. Μένει λοιπόν να φανεί αν ισχύει η περιρρέουσα εκτίμηση πως το θέμα των δασμών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσων μπορεί να εκτυλιχθούν το επόμενο διάστημα, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε γεωπολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Στα.. δικά μας η Ελλάδα συνεχίζει το «σερί» καλών νέων για την ανθεκτικότητά της σε μακροοικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο, αναμένοντας την πιστοποίηση από την Eurostat του υπερπλεονάσματος που πέτυχε το 2024 (το οποίο ωστόσο πλέον δεν μπορεί να διανεμηθεί ως μέρισμα στην κοινωνία), αλλά και τις προβλέψεις περί ανθεκτικότητας του ΑΕΠ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας τράπεζας. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει επίσης να παρουσιάσει μία αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης (που να διασφαλίσει πως θα αξιοποιηθούν οι πόροι στον έναν χρόνο που απομένει), αλλά και να αυξήσει ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις με πρώτο βήμα το μοντέλο ΔΕΗ στον ΟΣΕ και τα άλλα πακέτα που έχει προαναγγείλει ότι θα ακολουθήσουν.
Όλα αυτά αρκούν; Κανείς δεν ξέρει έτσι όπως είναι οι καιροί που διανύουμε. Ωστόσο, καλό θα είναι να περάσουμε από τον σχεδιασμό και τις εξαγγελίες σε πράξεις. Γιατί πέρα από την - προφανέστατα πολύ σημαντική για την αξιοπιστία της χώρας ειδικά εν μέσω τέτοιας συγκυρίας -  δημοσιονομική αξιοπιστία και μακροοικονομική σταθερότητα, υπάρχουν πολλές άλλες πλευρές της οικονομίας που καθορίζουν το πόσο ανθεκτική είναι και το πόσο μπορεί να προφυλάξει πολίτες και επιχειρήσεις εν μέσω δύσκολων καταστάσεων όπως αυτές που αρχίζουν να γίνονται ορατές.

Άλλωστε αυτές ακριβώς οι δύσκολες συνθήκες οδήγησαν την ΕΚΤ στην ανάληψη δράσης με τα «όπλα» που έχει. Γιατί η βασική πυριτιδαποθήκη είναι στα χέρια των  ηγετών της ΕΕ που πρέπει να λάβουν το μήνυμα. Προς το παρόν απτή πράξη είναι μόνο η 90ήμερη αναστολή του Κανονισμού για περιφερειακού τύπου δασμολογικά αντίμετρα. Από εκεί και μετά έχουμε απλά αναγγελίες σχημάτων δανειοδότησης και σχεδίων ελαστικοποίησης κονδυλίων που ήδη υπάρχουν και καλύπτουν υφιστάμενες ανάγκες (πχ ΕΣΠΑ). Ακόμα και στις αμυντικές δαπάνες (για τις οποίες θεωρητικά τρέχει ο χρόνος με την κατάθεση αιτήματος στο τέλος Απριλίου από τα κράτη), δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εξαίρεσης που δικαίως «καίει» την Αθήνα (η οποία αναγκάζεται να υπεροπλίζεται με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος).

Να ευχηθούμε λοιπόν «Καλή Φώτιση»… γενικώς. Προφανώς διεθνώς και ειδικά  στους εταίρους μας (που θα πρέπει να δείξουν και με πράξεις αν πιστεύουν σε μία ταχύτερη και πραγματική ενοποίηση της ΕΕ), αλλά και εγχωρίως. Με κατανόηση πως οι δύσκολες εποχές απαιτούν ενότητα και υπευθυνότητα σε όλα τα  επίπεδα και από όλους.

Όλες οι ειδήσεις

07:51

Έρχονται προσφορές για τη mega ΣΔΙΤ 765 εκατ. των νέων Φυλακών Ασπροπύργου - «Πράσινο» από ΥΠΕΝ

07:42

ΑΔΜΗΕ: Η ΑΜΚ «όχημα» για νέα αναπτυξιακή τροχιά - Πως θα μοιραστεί το 1 δισ. - «Αισιοδοξία» για GSI

07:33

«Προσωπική διαφορά» στο Δημόσιο: Ποιοι κερδίζουν έως 300 ευρώ και πώς αλλάζει ο μισθός τους

07:26

Οι έμποροι του τζάμπα στο στόχαστρο του Κυριάκου - Η «Κοινωνική Συμφωνία» πάει Βρυξέλλες - Το καλόπιασμα Φάμελλου στον Τσίπρα

07:18

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επενδύσεις 5 δισ. με αιχμή τις Παραχωρήσεις - Πώς προχωρούν μεγάλα projects

07:10

Νέα ευκαιρία σε 1,5 εκατ. οφειλέτες - Ποιοι μπαίνουν στις 72 δόσεις

07:04

Τα γενέθλια με ρεκόρ της Πειραιώς - Οι ψίθυροι για τις κατασκευές - Η ορμή του ΑΔΜΗΕ

23:57

Πάπας Λέων: «Ας ελπίσουμε ο πόλεμος να τελείωσε πραγματικά»

23:42

Πεζεσκιάν: Η Τεχεράνη δεν πρέπει να αφήσει αυτήν την ευκαιρία «ανεκμετάλλευτη»

23:33

Χεζμπολάχ: Το Ιράν δεν θα υπογράψει οριστική συμφωνία εάν το Ισραήλ δεν αποσύρει τα στρατεύματά του από τον Λίβανο

23:25

Wall Street: Άγγιξε τις 52.000 μονάδες ο Dow, το tech sell off «πλήγωσε» τον Nasdaq

22:55

ΟΗΕ: Το παράθυρο αποκλιμάκωσης πρέπει να αξιοποιηθεί για πολιτική λύση στην Υεμένη

22:40

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια καθώς οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στο Ιράν να πουλήσει πετρέλαιο αμέσως

22:25

Συνέχισε ανοδικά ο χρυσός με φόντο την συμφωνία

22:15

Ουκρανία: Τουλάχιστον 8 νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε Ντνιπροπετρόφσκ, Ντονέτσκ και Χερσώνα

21:59

Οι 12 όροι του μνημονίου κατανόησης ΗΠΑ και Ιράν - Τι προβλέπεται για Ορμούζ και πυρηνικά

21:44

Μαρινάκης για Τσίπρα: Αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται ένα κόμμα όταν έρχεται δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές

21:26

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Τουρκία δεν μπορεί να επανέλθει στην ενταξιακή πορεία υπό τις σημερινές συνθήκες

21:14

Ισραήλ: Ο στρατός αναχαίτισε ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς τον νότιο Λίβανο

21:04

Επιδημία Έμπολα: 196 νεκροί επί συνόλου 837 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη ΛΔ Κονγκό

20:57

ΑΑΔΕ - AGEA: Συνάντηση εργασίας για αγροτικές πληρωμές και αξιοποίηση ιταλικής τεχνογνωσίας

20:48

Σερβία: Παράταση 15 ημερών στις διαπραγματεύσεις για πώληση της NIS στη MOL

20:33

Μητσοτάκης: Όποιος σας υπόσχεται τζάμπα παροχές να ξέρετε ότι θα σας τα πάρει - Η πτώση του πετρελαίου θα περάσει στην αγορά

20:28

Μ. Ανατολή: Ιράν και ΗΠΑ θα ξεκινήσουν «επί της ουσίας» συνομιλίες την Παρασκευή στην Ελβετία

20:23

Reuters: Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα απορρίψει την αίτηση της Binance για άδεια - Τι απαντά η εταιρεία

20:16

Βρετανία: Πάνω από 700 μετανάστες διέσχισαν χθες τη Μάγχη, ρεκόρ μέσα στο 2026

20:02

Κρεμλίνο: Πούτιν και Τραμπ δεν συζήτησαν το θέμα της συνάντησης με τον Ζελένσκι

19:54

WSJ: To Ιράν θα μπορεί να πουλάει πετρέλαιο αμέσως μόλις υπογραφεί η συμφωνία

19:53

Με γνωστοποίηση η έναρξη λειτουργίας των συνεδριακών κέντρων

19:43

Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για 1.131 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider