Καλή φώτιση… γενικώς

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα τυχαίνει να συμπίπτουν φέτος χρονικά και έτσι όπως είναι τα πράγματα διεθνώς, η ευχή για «Καλή Φώτιση» έχει ειδική σημασία. Βιώνουμε παγκοσμίως μία οξύτατη σύγκρουση, θέσεων, τάσεων και συμφερόντων σε κάθε επίπεδο και μία αυξανόμενη ένταση στη «γειτονιά» μας. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα χτυπάει κόκκινο.

Το μόνο δεδομένο είναι πώς δεν έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα.  Δεν έχουμε την πλήρη εικόνα, όσο ο Τραμ κρατά κλειστά κάποια από τα χαρτιά του. Μένει λοιπόν να φανεί αν ισχύει η περιρρέουσα εκτίμηση πως το θέμα των δασμών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσων μπορεί να εκτυλιχθούν το επόμενο διάστημα, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε γεωπολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Στα.. δικά μας η Ελλάδα συνεχίζει το «σερί» καλών νέων για την ανθεκτικότητά της σε μακροοικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο, αναμένοντας την πιστοποίηση από την Eurostat του υπερπλεονάσματος που πέτυχε το 2024 (το οποίο ωστόσο πλέον δεν μπορεί να διανεμηθεί ως μέρισμα στην κοινωνία), αλλά και τις προβλέψεις περί ανθεκτικότητας του ΑΕΠ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας τράπεζας. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει επίσης να παρουσιάσει μία αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης (που να διασφαλίσει πως θα αξιοποιηθούν οι πόροι στον έναν χρόνο που απομένει), αλλά και να αυξήσει ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις με πρώτο βήμα το μοντέλο ΔΕΗ στον ΟΣΕ και τα άλλα πακέτα που έχει προαναγγείλει ότι θα ακολουθήσουν.
Όλα αυτά αρκούν; Κανείς δεν ξέρει έτσι όπως είναι οι καιροί που διανύουμε. Ωστόσο, καλό θα είναι να περάσουμε από τον σχεδιασμό και τις εξαγγελίες σε πράξεις. Γιατί πέρα από την - προφανέστατα πολύ σημαντική για την αξιοπιστία της χώρας ειδικά εν μέσω τέτοιας συγκυρίας -  δημοσιονομική αξιοπιστία και μακροοικονομική σταθερότητα, υπάρχουν πολλές άλλες πλευρές της οικονομίας που καθορίζουν το πόσο ανθεκτική είναι και το πόσο μπορεί να προφυλάξει πολίτες και επιχειρήσεις εν μέσω δύσκολων καταστάσεων όπως αυτές που αρχίζουν να γίνονται ορατές.

Άλλωστε αυτές ακριβώς οι δύσκολες συνθήκες οδήγησαν την ΕΚΤ στην ανάληψη δράσης με τα «όπλα» που έχει. Γιατί η βασική πυριτιδαποθήκη είναι στα χέρια των  ηγετών της ΕΕ που πρέπει να λάβουν το μήνυμα. Προς το παρόν απτή πράξη είναι μόνο η 90ήμερη αναστολή του Κανονισμού για περιφερειακού τύπου δασμολογικά αντίμετρα. Από εκεί και μετά έχουμε απλά αναγγελίες σχημάτων δανειοδότησης και σχεδίων ελαστικοποίησης κονδυλίων που ήδη υπάρχουν και καλύπτουν υφιστάμενες ανάγκες (πχ ΕΣΠΑ). Ακόμα και στις αμυντικές δαπάνες (για τις οποίες θεωρητικά τρέχει ο χρόνος με την κατάθεση αιτήματος στο τέλος Απριλίου από τα κράτη), δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εξαίρεσης που δικαίως «καίει» την Αθήνα (η οποία αναγκάζεται να υπεροπλίζεται με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος).

Να ευχηθούμε λοιπόν «Καλή Φώτιση»… γενικώς. Προφανώς διεθνώς και ειδικά  στους εταίρους μας (που θα πρέπει να δείξουν και με πράξεις αν πιστεύουν σε μία ταχύτερη και πραγματική ενοποίηση της ΕΕ), αλλά και εγχωρίως. Με κατανόηση πως οι δύσκολες εποχές απαιτούν ενότητα και υπευθυνότητα σε όλα τα  επίπεδα και από όλους.

Όλες οι ειδήσεις

08:16

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από 66 διεθνείς οργανισμούς με απόφαση Τραμπ

08:06

Βενεζουέλα: Εκατό νεκροί στην επιχείρηση των ΗΠΑ για την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο

07:56

Εντείνουν τη στάση τους οι αγρότες με μπλόκα και πολύωρους αποκλεισμούς του οδικού δικτύου

07:51

Οι 10 κορυφαίοι πολιτιστικοί προορισμοί της Ευρώπης

07:47

ΕΣΠΑ: Νέα δράση επιδότησης για πράσινες επενδύσεις στην Κρήτη

07:42

Διεθνής Αθλητική: Τι προβλέπει το 15ετές business plan για την εξυγίανσή της

07:38

ΗΠΑ: Ένοπλη επίθεση στο Σολτ Λέικ Σίτι - Τουλάχιστον 2 νεκροί

07:34

Επιδότηση έως 1.000 ευρώ για την πρόσληψη 10.000 άνεργων γυναικών - Έμφαση σε μητέρες, πριμ σε part time συμβάσεις

07:29

Μετρό Αθήνας: Τι «τρέχει» με τους νέους συρμούς και το Αεροδρόμιο - Επενδύσεις 300 εκατ. από ΣΤΑΣΥ

07:23

Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Στάση αναμονής από τη Nexans - «Κλειδί» οι νέες μελέτες

07:15

Πολεοδομίες στο Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει στην πράξη, ποια «μπλοκαρίσματα» λύνει και ποια ρίσκα ανοίγει

07:09

Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν το ΦΠΑ για συναλλαγές στην ΕΕ - Τα όρια του τζίρου και οι βασικές προϋποθέσεις

07:04

Σκληραίνει η κυβέρνηση στα μπλόκα - Διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ - Που θα κριθεί η μάχη της δεύτερης θέσης κατά Μοσχονά

07:01

Έρχονται οι εισπρακτικές - Τα «πακέτα» της Alpha Bank - Στο περίμενε οι βιομηχανίες

23:55

Απαγορευτικό απόπλου από τη Ραφήνα προς τις Κυκλάδες την Πέμπτη

23:48

Ταγιάνι: Δεν νομίζω ότι ο Τραμπ θέλει να πραγματοποιήσει εισβολή στη Γροιλανδία

23:32

Ουκρανία: Διακοπές ηλεκτροδότησης στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων

23:23

Ρούμπιο: «Σταθερότητα, ανάκαμψη, μετάβαση» είναι το τρίπτυχο του σχεδίου για τη Βενεζουέλα

23:18

Wall Street: Έχασε το momentum (και) δια χειρός Τραμπ

23:10

ΗΠΑ: Άνδρας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών μετανάστευσης πυροβόλησε και σκότωσε 37χρονη οδηγό στη Μινεάπολις

22:58

Γάζα: Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες εξαιτίας ισραηλινού πλήγματος

22:34

Πετρέλαιο: Νέα πτώση καθώς ο Τραμπ περιμένει εξαγωγές από την Βενεζουέλα

22:11

Αντικαγκελάριος Αυστρίας για Γροιλανδία: Η ΕΕ πρέπει να ετοιμάσει κυρώσεις για να αποτρέψει τον Τραμπ

22:05

Τραμπ: Τέλος σε μερίσματα και επαναγορά μετοχών για τις αμυντικές εταιρείες

21:50

Χρυσός: Απώλειες 1% καθώς οι επενδυτές «κλειδώνουν» τα κέρδη - «Βουτιά» για το ασήμι

21:37

Φον ντερ Λάιεν: Απόλυτη προτεραιότητα η επανένωση της Κύπρου

21:34

Ουκρανία: Ο ΥΠΕΞ Σιμπίχα χαιρετίζει τη σύλληψη ρωσικού τάνκερ στον Βόρειο Ατλαντικό

21:17

Ήπειρος: Μήνυμα 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες

21:09

Tο Ταμείο ΗΠΑ-Ουκρανίας εγκαινιάζει διαδικτυακή πύλη για πιθανά επενδυτικά έργα

20:51

Theon: Ολοκληρώνει την εξαγορά ποσοστού 9,8% της Exosens έναντι 268,7 εκατ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider