Καλή φώτιση… γενικώς

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα τυχαίνει να συμπίπτουν φέτος χρονικά και έτσι όπως είναι τα πράγματα διεθνώς, η ευχή για «Καλή Φώτιση» έχει ειδική σημασία. Βιώνουμε παγκοσμίως μία οξύτατη σύγκρουση, θέσεων, τάσεων και συμφερόντων σε κάθε επίπεδο και μία αυξανόμενη ένταση στη «γειτονιά» μας. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα χτυπάει κόκκινο.

Το μόνο δεδομένο είναι πώς δεν έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα.  Δεν έχουμε την πλήρη εικόνα, όσο ο Τραμ κρατά κλειστά κάποια από τα χαρτιά του. Μένει λοιπόν να φανεί αν ισχύει η περιρρέουσα εκτίμηση πως το θέμα των δασμών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσων μπορεί να εκτυλιχθούν το επόμενο διάστημα, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε γεωπολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Στα.. δικά μας η Ελλάδα συνεχίζει το «σερί» καλών νέων για την ανθεκτικότητά της σε μακροοικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο, αναμένοντας την πιστοποίηση από την Eurostat του υπερπλεονάσματος που πέτυχε το 2024 (το οποίο ωστόσο πλέον δεν μπορεί να διανεμηθεί ως μέρισμα στην κοινωνία), αλλά και τις προβλέψεις περί ανθεκτικότητας του ΑΕΠ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας τράπεζας. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει επίσης να παρουσιάσει μία αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης (που να διασφαλίσει πως θα αξιοποιηθούν οι πόροι στον έναν χρόνο που απομένει), αλλά και να αυξήσει ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις με πρώτο βήμα το μοντέλο ΔΕΗ στον ΟΣΕ και τα άλλα πακέτα που έχει προαναγγείλει ότι θα ακολουθήσουν.
Όλα αυτά αρκούν; Κανείς δεν ξέρει έτσι όπως είναι οι καιροί που διανύουμε. Ωστόσο, καλό θα είναι να περάσουμε από τον σχεδιασμό και τις εξαγγελίες σε πράξεις. Γιατί πέρα από την - προφανέστατα πολύ σημαντική για την αξιοπιστία της χώρας ειδικά εν μέσω τέτοιας συγκυρίας -  δημοσιονομική αξιοπιστία και μακροοικονομική σταθερότητα, υπάρχουν πολλές άλλες πλευρές της οικονομίας που καθορίζουν το πόσο ανθεκτική είναι και το πόσο μπορεί να προφυλάξει πολίτες και επιχειρήσεις εν μέσω δύσκολων καταστάσεων όπως αυτές που αρχίζουν να γίνονται ορατές.

Άλλωστε αυτές ακριβώς οι δύσκολες συνθήκες οδήγησαν την ΕΚΤ στην ανάληψη δράσης με τα «όπλα» που έχει. Γιατί η βασική πυριτιδαποθήκη είναι στα χέρια των  ηγετών της ΕΕ που πρέπει να λάβουν το μήνυμα. Προς το παρόν απτή πράξη είναι μόνο η 90ήμερη αναστολή του Κανονισμού για περιφερειακού τύπου δασμολογικά αντίμετρα. Από εκεί και μετά έχουμε απλά αναγγελίες σχημάτων δανειοδότησης και σχεδίων ελαστικοποίησης κονδυλίων που ήδη υπάρχουν και καλύπτουν υφιστάμενες ανάγκες (πχ ΕΣΠΑ). Ακόμα και στις αμυντικές δαπάνες (για τις οποίες θεωρητικά τρέχει ο χρόνος με την κατάθεση αιτήματος στο τέλος Απριλίου από τα κράτη), δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εξαίρεσης που δικαίως «καίει» την Αθήνα (η οποία αναγκάζεται να υπεροπλίζεται με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος).

Να ευχηθούμε λοιπόν «Καλή Φώτιση»… γενικώς. Προφανώς διεθνώς και ειδικά  στους εταίρους μας (που θα πρέπει να δείξουν και με πράξεις αν πιστεύουν σε μία ταχύτερη και πραγματική ενοποίηση της ΕΕ), αλλά και εγχωρίως. Με κατανόηση πως οι δύσκολες εποχές απαιτούν ενότητα και υπευθυνότητα σε όλα τα  επίπεδα και από όλους.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ολλανδία - έρευνα: Η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία βελτίωσε τη συγκέντρωση των μαθητών

23:43

Παπασταύρου: Εθνικός ρέκορντμαν στα ευρωπαϊκά πρόστιμα παραμένει το ΠΑΣΟΚ

23:29

Πολωνία: Η στάθμη του ποταμού Βιστούλα στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο

23:19

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και Μονή Ιβήρων

23:14

Ιταλία: Δύο ακόμη θάνατοι από το κύμα καύσωνα - Σε «κόκκινο συναγερμό» 15 πόλεις

22:59

Μέρτς: «Η Βουλή δεν είναι τσίρκο» - Η πρόεδρος της Bundestag είπε «όχι» στην ΛΟΑΤΚΙ+ σημαία

22:38

Άρειος Πάγος: Νέα πρόεδρος η Αναστασία Παπαδοπούλου - Νέος εισαγγελέας ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας

22:31

Χατζηδάκης: Παρά το τουρκολυβικό μνημόνιο εμείς πετύχαμε τη συμφωνία με τη Chevron

22:24

Στην Κρήτη αύριο ο Χρίστος Δήμας – Θα επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών του νέου αεροδρομίου στο Καστέλ

22:03

Γάζα: Θετική απάντηση της Χαμάς στην πρόταση ΗΠΑ για εκεχειρία

21:54

Πυροσβεστική: 47 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

21:34

Συνομιλία Μερτς - Τραμπ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία - Στο επίκεντρο τα συστήματα Patriot

21:30

UEFA: Πρόστιμο 400.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό λόγω Cost Control - Ποινή «μαμούθ» στην Τσέλσι

21:21

Βουλγαρία: Η κυβέρνηση Ζελιάσκοφ επιβίωσε της τρίτης πρότασης μορφής

21:07

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Χαλκιδική

20:49

Ιωάννινα: Βαριές κατηγορίες για τους συλληφθέντες τελωνειακούς

20:34

ΑΑΔΕ: Ανάκληση αλκοολούχων ποτών λόγω μη αναγραφής αλλεργιογόνου συστατικού

20:16

FT: Οι ΗΠΑ απειλούν την ΕΕ με δασμούς 17% στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων

20:04

Χατζηδάκης: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Li Qiang της Κίνας στη Ρόδο

19:57

Φωτιά στα Μεσοχώρια Ευβοίας: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο, απειλεί κατοικημένες περιοχές

19:43

Hμέρα Ανεξαρτησίας: Η επέτειος της 4ης Ιουλίου και το μέλλον της Αμερικής - Το στίγμα Τραμπ

19:39

Απώλειες στις ευρωαγορές με την απειλή των δασμών να επιστρέφει

19:38

ΔΟΑΕ: Εκτός λειτουργίας όλες οι γραμμές ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

19:35

Κυριακούλης: «Πράσινο φως» από Δ.Σ. για δάνειο 6,5 εκατ. ευρώ από την DE.AL Deutsche Aluminium

19:16

ΕΚΤΕΡ: Διανέμει μικτό μέρισμα €0,065/μετοχή – Στις 18 Ιουλίου η καταβολή

19:10

Όνυξ Τουριστική: Σχέδιο στρατηγικής επένδυσης 388,1 εκατ. ευρώ στη Σάνη Χαλκιδικής

19:08

Γάζα: Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ - 40 νεκροί σήμερα από ισραηλινά πυρά

18:51

Τράπεζα Πειραιώς: Διάθεση δωρεάν μετοχών 1,17 εκατ. ευρώ σε 65 δικαιούχους

18:48

Reuters: Ο Antenna Group ενδιαφέρεται για εξαγορά της Gedi, ιδιοκτήτριας των La Repubblica και La Stampa

18:42

Optima Bank: Στις 9 Ιουλίου η αποκοπή του δικαιώματος στο split μετοχών

gazzetta
gazzetta reader insider insider