Ο κρίσιμος αγώνας δρόμου για την ευημερία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ζούμε σε μία Ευρώπη που ταλανίζεται, με τις δύο πιο μεγάλες οικονομικές δυνάμεις να παλεύουν και με τις εσωτερικές τους πολιτικές αναταράξεις αλλά και με το φάσμα της ύφεσης (Γερμανία) ή της δημοσιονομικής εκτροπής (Γαλλία). Η ΕΕ ως οργανισμός, δίνει και αυτή τη δική της μάχη, θα ανασχηματίζεται τους επόμενους μήνες και έτσι θα παραμένει άγνωστος «Χ» αν θα υπάρξει μία κοινή δύναμη πυρός (δηλαδή επαρκής νέος κοινός δανεισμός), ενώ μένει να φανεί η διαχείριση της πρώτης «καυτής πατάτας», των νέων πολυετών προϋπολογισμών που αυτές τις ημέρες διαπραγματεύονται οι Βρυξέλλες  με τα κράτη, και με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα, όπως δείχνουν οι αριθμοί, τα πάει καλά (δεδομένων των καταστάσεων στο εξωτερικό). Έχει τη δική της οικονομική και αναπτυξιακή δυναμική. Έχει και τη δύναμη πυρός του Ταμείου Ανάκαμψης και έτσι θα πορεύεται μεσοπρόθεσμα με ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ άνω του 2%. Σχεδιάζει και υλοποιεί επιπλέον, πολυεπίπεδες κινήσεις για να θωρακισθεί από πιθανές νέες κρίσεις, εξομαλύνοντας το προφίλ του χρέους της.

Αλλά, οι πιέσεις από την κατάσταση στην ΕΕ φαίνονται ήδη και στα εγχώρια «στοιχεία», είτε αυτά είναι η πτώση στην κατανάλωση των τουριστών, είτε οι αναταράξεις στην πορεία των εξαγωγών, είτε η διόρθωση στο οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο (που παρέμεινε πάντως σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα από την ΕΕ). Με τους καταναλωτές να δηλώνουν (όλο και πιο έντονα), την πίεση στην «τσέπη» τους παρά την ονομαστική άνοδο των εισοδημάτων.

Μία που μιλάμε με δείκτες, που δείχνουν μία σταθερή πορεία βελτίωσης, ας δούμε και που είμαστε ως χώρα, πόσο δρόμο έχουμε ακόμη μπροστά. Η Επιτροπή στην ετήσια έκθεση Employment and Social Developments in Europe 2024 περιγράφοντας την μεγάλη πρόοδο σε πολλούς κοινωνικούς δείκτες στην Ελλάδα, αναφέρει και το εξής: πως «στην Ελλάδα, το πραγματικό μέσο διαθέσιμο εισόδημα παραμένει πολύ χαμηλότερο από τα επίπεδα που είχε πριν από την οικονομική κρίση». Στον πίνακα που παραθέτει δείχνει πως το εισόδημα είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ και δέχθηκε νέες πιέσεις το 2023.

Για το ίδιο θέμα η ΤτΕ στην περιοδική έκδοση Note on the Greek economy, αναφέρει πως και το 2024 ενώ το ονομαστικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 1,1% το πρώτο τρίμηνο κυρίως λόγω των αυξήσεων μισθών και εισοδημάτων, αλλά το πραγματικό εισόδημα  μειώθηκε κατά 2,2% «καθρεφτίζοντας την επίπτωση του αυξημένου πληθωρισμού». Ενδιαφέρον έχει πως διαχρονικά, και πάλι σύμφωνα με την ΤτΕ, μόνο από τις τιμές στην αγορά κατοικίας η πίεση στο εισόδημα είναι έντονη: οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν κατά 69,3% από το 2017 (παραμένοντας και σήμερα σε επίπεδα 2,5% πιο χαμηλά από τα υψηλά της «φούσκας» του 2008) και μόνο φέτος η άνοδος ήταν 9,2% (2ο τρίμηνο).

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και έναντι της ακρίβειας στο «καλάθι» του νοικοκυριού ή στην στέγη, έχουν ανακοινωθεί, αλλά και είναι σαφές πως έχουν ξεκάθαρους  περιορισμούς. Κάθε κίνηση πλέον πρέπει να είναι πλήρως συμμορφωμένη με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ (με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης κατά το ήμισυ μετά από σχετική έγκριση) είναι μία ένδειξη για πόσο μετρημένα πρέπει να είναι όλα πλέον, αλλά και για το πόσο σημαντικά είναι τα κονδύλια της ΕΕ, και πόσο κρίσιμο είναι να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία και δυνατότητα.

Με άλλα λόγια, σε μία οικονομία και κοινωνία που ακόμη παλεύει όχι μόνο να επιστρέψει στα επίπεδα ευημερίας που είχε πριν τα δεινά που μεσολάβησαν, αλλά και να προχωρήσει πιο πέρα συγκλίνοντας με την ΕΕ σε πραγματικούς όρους, οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Επίσης, οι δυσκολίες είναι «μπροστά» γιατί  διεθνώς ο ορίζοντας κάθε άλλο παρά ξεκάθαρος είναι.  Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνει «εντός» το καλύτερο δυνατό και με τα κονδύλια που τώρα ως χώρα μπορούμε να έχουμε, αλλά και με τις δομικές κινήσεις που μπορούν να δρομολογηθούν. Αλλά και με τη στάση και τις επιλογές όλων, και του κράτους και του πολιτικού κόσμου αλλά και του  ιδιωτικού τομέα. Ώστε τα οφέλη από όλα όσα γίνονται, από την πρόοδο που υπάρχει να μην εξαερωθούν ως πρόσκαιρά κέρδη και (επιπλέον) να διαχυθούν σε όλους, κερδίζοντας τον αγώνα δρόμου προς την ευημερία.

Όλες οι ειδήσεις

12:40

Wall Street και επενδυτές στρέφονται σε ΑΙ μοντέλα υπολογισμού πιθανών πολέμων

12:20

Τσουκαλάς: Το ΠΑΣΟΚ και ξέρει και θέλει και μπορεί να στηρίξει τη δημόσια υγεία

12:10

Περιφερειακά κανάλια: Ο οδικός χάρτης για τις άδειες και η μετάβαση σε HD μετά την ψήφιση του ν/σ

12:06

Ουκρανία: Πλήγματα σε πετρελαϊκή εγκατάσταση και εργοστάσιο χημικών στη Ρωσία

11:54

Amazon: Πρώτη βάρεσε «καμπανάκι» για θέματα κυβερνοασφάλειας για το νέο μοντέλο ΑΙ της Anthropic

11:42

ΠΑΣΟΚ: Το Μ. Μαξίμου οφείλει να απαντήσει - Έχουν εκδοθεί κρατικές συστατικές επιστολές για το Predator;

11:34

NBA: Πρωταθλητές οι Νικς μετά από 53 χρόνια

11:27

Φιλιππίνες: Σε 61 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό

11:18

Bloomberg: Οι διαδικτυακές απάτες θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν τα πράγματα

11:07

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν άβατα στη μάχη με τη διαφθορά

11:04

Βρετανία: Αναχαιτίστηκε πετρελαιοφόρο του ρωσικού σκιώδους στόλου που επιχειρούσε να διασχίσει τη Μάγχη

10:53

Πόλεμος χωρίς μπλόκο στο πετρέλαιο: Πώς αλλάζει ο χάρτης στις ροές «μαύρου χρυσού» στη Μέση Ανατολή

10:45

Οι οικονομολόγοι του μέλλοντος στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

10:39

Συμφωνία Βρετανίας–Ιαπωνίας για επενδύσεις και τεχνολογικές συνεργασίες ύψους 24 δισ. δολαρίων

10:25

Ελβετία: Οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν εάν ο πληθυσμός της χώρας θα περιοριστεί στα 10 εκατομμύρια

10:19

Ιαπωνία: Σχεδιάζει αποστολή αντιπροσωπείας στη Γροιλανδία για να αξιολογήσει το ενδεχόμενο εξόρυξης σπάνιων γαιών

10:15

Επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 149 νεκροί επί συνόλου 710 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

10:11

Βόρεια Κορέα: Το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα

10:04

«Δίψα» των ξένων επενδυτών για ελληνικά assets

09:38

Μουντιάλ 2026: Θα πάρουν 50.000 δολάρια για να δουν όλους τους αγώνες από διάφανο κουτί στην Times Square

09:28

Κτηματολόγιο: Νέα ψηφιακή εποχή με τη μετάβαση όλων των συστημάτων στο Κυβερνητικό Νέφος

09:14

Πανελλαδικές: Συνέχεια με Ειδικά Μαθήματα

09:05

Φορολογικές δηλώσεις 2026: έως τη Δευτέρα 15 Ιουνίου η προθεσμία για έκπτωση 3%

08:57

5 προορισμοί στην Ελλάδα ιδανικοί για camping με παιδιά

08:50

Ζωγράφος: Η οικογενειακή εταιρεία τροφίμων με 130 χρόνια ιστορίας και το στοίχημα της νέας εποχής

08:40

Νέες ειδικότητες και επαγγέλματα του μέλλοντος που θα έρθουν στην Ελλάδα έως το 2035

08:30

East Mediterranean Energy Center: Τι κρύβεται πίσω από το νέο ενεργειακό στρατηγείο της Ανατολικής Μεσογείου

08:20

Περίπου 20.000 Νέοι Αγρότες σε... «ομηρία»

08:09

Η πρόληψη γίνεται καθημερινά πράξη, με το Σύστημα Υγείας να φτάνει στην πόρτα όλων των πολιτών

08:07

Η συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν προκαλεί έντονη ανησυχία στο Ισραήλ - Όχι σήμερα δηλώνει η Τεχεράνη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider