Ο κρίσιμος αγώνας δρόμου για την ευημερία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ζούμε σε μία Ευρώπη που ταλανίζεται, με τις δύο πιο μεγάλες οικονομικές δυνάμεις να παλεύουν και με τις εσωτερικές τους πολιτικές αναταράξεις αλλά και με το φάσμα της ύφεσης (Γερμανία) ή της δημοσιονομικής εκτροπής (Γαλλία). Η ΕΕ ως οργανισμός, δίνει και αυτή τη δική της μάχη, θα ανασχηματίζεται τους επόμενους μήνες και έτσι θα παραμένει άγνωστος «Χ» αν θα υπάρξει μία κοινή δύναμη πυρός (δηλαδή επαρκής νέος κοινός δανεισμός), ενώ μένει να φανεί η διαχείριση της πρώτης «καυτής πατάτας», των νέων πολυετών προϋπολογισμών που αυτές τις ημέρες διαπραγματεύονται οι Βρυξέλλες  με τα κράτη, και με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα, όπως δείχνουν οι αριθμοί, τα πάει καλά (δεδομένων των καταστάσεων στο εξωτερικό). Έχει τη δική της οικονομική και αναπτυξιακή δυναμική. Έχει και τη δύναμη πυρός του Ταμείου Ανάκαμψης και έτσι θα πορεύεται μεσοπρόθεσμα με ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ άνω του 2%. Σχεδιάζει και υλοποιεί επιπλέον, πολυεπίπεδες κινήσεις για να θωρακισθεί από πιθανές νέες κρίσεις, εξομαλύνοντας το προφίλ του χρέους της.

Αλλά, οι πιέσεις από την κατάσταση στην ΕΕ φαίνονται ήδη και στα εγχώρια «στοιχεία», είτε αυτά είναι η πτώση στην κατανάλωση των τουριστών, είτε οι αναταράξεις στην πορεία των εξαγωγών, είτε η διόρθωση στο οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο (που παρέμεινε πάντως σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα από την ΕΕ). Με τους καταναλωτές να δηλώνουν (όλο και πιο έντονα), την πίεση στην «τσέπη» τους παρά την ονομαστική άνοδο των εισοδημάτων.

Μία που μιλάμε με δείκτες, που δείχνουν μία σταθερή πορεία βελτίωσης, ας δούμε και που είμαστε ως χώρα, πόσο δρόμο έχουμε ακόμη μπροστά. Η Επιτροπή στην ετήσια έκθεση Employment and Social Developments in Europe 2024 περιγράφοντας την μεγάλη πρόοδο σε πολλούς κοινωνικούς δείκτες στην Ελλάδα, αναφέρει και το εξής: πως «στην Ελλάδα, το πραγματικό μέσο διαθέσιμο εισόδημα παραμένει πολύ χαμηλότερο από τα επίπεδα που είχε πριν από την οικονομική κρίση». Στον πίνακα που παραθέτει δείχνει πως το εισόδημα είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ και δέχθηκε νέες πιέσεις το 2023.

Για το ίδιο θέμα η ΤτΕ στην περιοδική έκδοση Note on the Greek economy, αναφέρει πως και το 2024 ενώ το ονομαστικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 1,1% το πρώτο τρίμηνο κυρίως λόγω των αυξήσεων μισθών και εισοδημάτων, αλλά το πραγματικό εισόδημα  μειώθηκε κατά 2,2% «καθρεφτίζοντας την επίπτωση του αυξημένου πληθωρισμού». Ενδιαφέρον έχει πως διαχρονικά, και πάλι σύμφωνα με την ΤτΕ, μόνο από τις τιμές στην αγορά κατοικίας η πίεση στο εισόδημα είναι έντονη: οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν κατά 69,3% από το 2017 (παραμένοντας και σήμερα σε επίπεδα 2,5% πιο χαμηλά από τα υψηλά της «φούσκας» του 2008) και μόνο φέτος η άνοδος ήταν 9,2% (2ο τρίμηνο).

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και έναντι της ακρίβειας στο «καλάθι» του νοικοκυριού ή στην στέγη, έχουν ανακοινωθεί, αλλά και είναι σαφές πως έχουν ξεκάθαρους  περιορισμούς. Κάθε κίνηση πλέον πρέπει να είναι πλήρως συμμορφωμένη με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ (με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης κατά το ήμισυ μετά από σχετική έγκριση) είναι μία ένδειξη για πόσο μετρημένα πρέπει να είναι όλα πλέον, αλλά και για το πόσο σημαντικά είναι τα κονδύλια της ΕΕ, και πόσο κρίσιμο είναι να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία και δυνατότητα.

Με άλλα λόγια, σε μία οικονομία και κοινωνία που ακόμη παλεύει όχι μόνο να επιστρέψει στα επίπεδα ευημερίας που είχε πριν τα δεινά που μεσολάβησαν, αλλά και να προχωρήσει πιο πέρα συγκλίνοντας με την ΕΕ σε πραγματικούς όρους, οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Επίσης, οι δυσκολίες είναι «μπροστά» γιατί  διεθνώς ο ορίζοντας κάθε άλλο παρά ξεκάθαρος είναι.  Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνει «εντός» το καλύτερο δυνατό και με τα κονδύλια που τώρα ως χώρα μπορούμε να έχουμε, αλλά και με τις δομικές κινήσεις που μπορούν να δρομολογηθούν. Αλλά και με τη στάση και τις επιλογές όλων, και του κράτους και του πολιτικού κόσμου αλλά και του  ιδιωτικού τομέα. Ώστε τα οφέλη από όλα όσα γίνονται, από την πρόοδο που υπάρχει να μην εξαερωθούν ως πρόσκαιρά κέρδη και (επιπλέον) να διαχυθούν σε όλους, κερδίζοντας τον αγώνα δρόμου προς την ευημερία.

Όλες οι ειδήσεις

10:12

Σεισμός στην Κολομβία: Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες - Σχεδόν 300 νεκροί και 140 αγνοούμενοι

09:56

Χαλκιδική: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων κρατικής αρωγής σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις

09:52

Κάλας: Έρχεται το πιο φιλόδοξο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

09:48

Σημαντική η αναπτυξιακή δυναμική του Ε65, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

09:44

Bitcoin: Οι επενδυτές τραβούν χρήματα από τα ETF - Οι μεγαλύτερες εκροές από τον Ιούνιο

09:39

ΕΛΑΣ: «Παράνομη η κήρυξη τουρκικών θαλάσσιων πάρκων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας»

09:23

Συνάντηση Κούσνερ με Νετανιάχου στο Ισραήλ - Στο επίκεντρο το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Γάζα

09:18

Bally's Intralot: Έσοδα 544,2 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο

09:05

Οι ΗΠΑ «μειώνουν σημαντικά» τη συμμετοχή τους στα γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

08:43

Ιαπωνία: Στο 1,1% η ανάπτυξη στο β΄ τρίμηνο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις

08:32

Η νέα «βασίλισσα» του σκακιού είναι μόλις 11 ετών

08:25

Οι πρωταθλητές της ανακύκλωσης: Οι χώρες που κατάφεραν να κάνουν τα σκουπίδια ... πρώτη ύλη

08:18

Ο Τραμπ δηλώνει «πολύ ευτυχής» για τη συμφωνία της Μέκκας - «Η Μέση Ανατολή ενώνεται»

08:06

Η πληθυσμιακή εικόνα της Ευρώπης: Σε ποια χώρα ζουν οι περισσότερες γυναίκες, ποια είναι η πιο γερασμένη και η πιο νεανική

07:59

Καφές: Πενταετία ακρίβειας, ώρα ανάσας;

07:50

Η Ευρώπη αλλάζει τον τρόπο που επιδοτεί τις ανακαινίσεις κατοικιών - Τι έρχεται μετά το «Εξοικονομώ»

07:44

GSI: Σε γαλλικό φόντο πλέον οι προκλήσεις υλοποίησης του έργου - Ποια είναι τα επόμενα βήματα

07:37

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις - Τι εξετάζουν οι αρχές

07:26

Θεαγένειο: «Ξεμπλοκάρει» το ιατρικό ΣΔΙΤ των 435 εκατ. - «Προσκλητήριο» σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR - Metlen, ΑΒΑΞ

07:18

IRIS: Πότε οι μεταφορές χρημάτων μπαίνουν στο «ραντάρ» της εφορίας - Τι ισχύει για χαρτζιλίκι και καθημερινά μικροέξοδα

07:10

Προετοιμασία για ΔΕΘ, λίγες διακοπές ακόμα και το διακομματικό αντίο στον Στ. Μάνο

07:00

Ο MSCI ανεβάζει τον πήχη - Μαζεύουν δύναμη για το breakout - Ευνοούνται τα διυλιστήρια

23:58

ΙΣΑ: Η αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική επιβάλλει ενίσχυση των μέτρων πρόληψης

23:35

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια των αρχών τρεις μεθυσμένοι οδηγοί – Ανάμεσά τους και οδηγός φορτηγού

23:15

Γεραπετρίτης: Επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Σιμπίχα

22:47

Κατερίνη: Χειροπέδες σε άνδρα για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών

22:17

Ινδονησία: 53 οι νεκροί από το φονικό σεισμό - Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια

22:16

Κούσνερ: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου για το «Σχέδιο Τραμπ» για την Γάζα

21:50

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα: «Δεν μπορούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα»

21:18

Συνελήφθησαν τρεις κηδεμόνες στα Χανιά - Δεν προστάτευσαν τρεις ανήλικους από κατανάλωση αλκοόλ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider