Το μεγάλο στοίχημα της καθημερινότητας

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η δεύτερη τετραετία κάθε κυβέρνησης υπό συνθήκες «κανονικότητας» κρίνεται με βάση την καθημερινότητα του πολίτη. Αυτό ήταν πάντα το μεγάλο πολιτικό στοίχημα τα χρόνια πριν έρθουν τα μνημόνια (τα οποία έφθειραν την μία κυβέρνηση μετά την άλλη, συμπιέζοντας τον πολιτικό χρόνο). Πλέον, καθώς ο εφιάλτης των δημοσιονομικών κρίσεων είναι πίσω μας, η καθημερινότητα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο και μάλιστα πολύ πιο έντονα, αφού η ακρίβεια λειτουργεί ως επιταχυντής της πίεσης που νιώθουν όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις/επαγγελματίες.

Το στίγμα λοιπόν αυτών των προθέσεων για έμφαση στην καθημερινότητα δόθηκε από τον Πρωθυπουργό στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό. «Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, το πιο αποτελεσματικό κράτος, η αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, η καλύτερη υγεία και παιδεία» ήταν η «εντολή» προς το νέο υπουργικό σχήμα για την στόχευση από εδώ και πέρα, με την επεξήγηση πως «μεταρρυθμίσεις σημαίνει ένα αποτύπωμα στην καθημερινότητα». 

Οι μεταρρυθμίσεις λοιπόν αποκτούν νέα διάσταση και σημασία την προσεχή τριετία αλλά και η στόχευση περί «καθημερινότητας» δεν αφορά μόνο στους ιδιώτες. Και τούτο αφού ήταν σαφές στο αποτέλεσμα της «κάλπης» πόσο στοίχησε η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών (με τα σχετικά μερεμέτια να είναι προ των πυλών), αλλά και το αγροτικό ζήτημα.

Τις επόμενες ημέρες θα έρθουν από «έξω» αρκετές ειδήσεις/πορίσματα για το πόσο καλά τα πηγαίνει η οικονομία, αλλά και για τις υποχρεώσεις των επόμενων ετών στο μεταρρυθμιστικό και στο δημοσιονομικό, αφού η δημοσιονομική θηλειά (που κληροδοτήθηκε) παραμένει. Η οικονομική πρόοδος αυτή θα πρέπει να διασφαλισθεί αλλά και να συνδυασθεί με – όλο και πιο μεγάλη – ευημερία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Κάτι που περνά και μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Είτε πρόκειται για τόνωση των συνθηκών ανταγωνισμού (για να συγκρατηθούν/μειωθούν οι τιμές) και του κοινωνικού κράτους, είτε πρόκειται για παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν την οικονομία, την ανάπτυξη και θα διασφαλίσουν μία συνεχή ενίσχυση των πραγματικών εισοδημάτων και της ευημερίας. Τα επόμενα βήματα δεν θα είναι εύκολα, θα συνιστούν ένα μεγάλο, αλλά και ουσιαστικό, στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί.

Όλες οι ειδήσεις

19:29

Χάκαμπι προς Ισραηλινούς εποίκους: «Ου κλέψεις» τις περιουσίες Αμερικανοπαλαιστινίων στη Δυτ. Όχθη

19:19

Παρατείνονται έως 3 Σεπτεμβρίου τα μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη

19:09

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Ξεκάθαρη η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

19:02

ΕΛΑΣ σε ΥΠΕΝ για AntiNero: «Ανεξάρτητη αξιολόγηση του προγράμματος αντί κυβερνητικής αυτοεπιβεβαίωσης»

18:52

ΗΠΑ: Η «οικονομική D-Day» κατά Ιράν απομακρύνει μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση

18:52

«Οικονομική τρομοκρατία»: Η Τεχεράνη καταδικάζει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις

18:44

Αυστρία και Φινλανδία ζητούν από την Ιταλία να δεχθεί επιστροφές αιτούντων άσυλο

18:32

«Παράθυρο» από Μπέσεντ για επαναγορές ομολόγων άνω των 4 δισ. δολαρίων ανά έκδοση

18:22

Χρηματιστήριο: Οριακά κέρδη με αδύναμο τζίρο

18:19

Επιθέσεις των Χούθι σε αεροδρόμιο και εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία

18:11

Ντάλι: Η αγορά ομολόγων εμπιστεύεται τη νομισματική πολιτική της Fed

17:57

Δύο συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών σε Αττική κι Εύβοια

17:41

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τις επιταγές βιβλίων της ΔΥΠΑ

17:25

Βραχυπρόθεσμη η «ανακούφιση» στην αγορά ομολόγων από την απόφαση Μπέσεντ

17:06

Μία νεκρή και εκτεταμένες ζημιές από σφοδρές καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους σε περιοχές της Γερμανίας

16:52

Πιέσεις στη Wall Street από πετρέλαιο και ομόλογα

16:45

Απευθείας πτήσεις Αθήνα - Σιάτλ από Alaska Airlines: Πότε ξεκινούν

16:35

Υψηλά 15 μηνών για την ακατέργαστη ζάχαρη

16:26

Ουκρανικό το drone που καταρρίφθηκε στον λετονικό εναέριο χώρο

16:17

Τουρκία, Αίγυπτος και Κατάρ καταδικάζουν το Ισραήλ για τις πρόσφατες επιθέσεις στη Γάζα

16:11

Μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές ρεύματος με debt flagging - Θα προστατεύονται οι συνεπείς

16:01

Φόροι, προκαταβολές και ενέργεια: Το «πακέτο» της ΔΕΘ για επιχειρήσεις και βιομηχανία

15:53

Μειώθηκαν κατά 6.000 οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ

15:39

Τουρκία: «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα» του Νετανιάχου

15:31

Υψηλό εξαμήνου για τη στερλίνα

15:23

Ρουμανικό F-16 κατέστρεψε θαλάσσιο drone με εκρηκτικά στη Μαύρη Θάλασσα

15:19

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ επιστρέφουν στη Βρετανία

15:18

Κομισιόν: Δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο

15:06

Φωτιά τώρα στην Κρεμαστή Λακωνίας - Επιχειρούν 3 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο

15:00

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών: Στην Αττική τα πρωτεία του ιού Δυτικού Νείλου


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider