Το μεγάλο στοίχημα της καθημερινότητας

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η δεύτερη τετραετία κάθε κυβέρνησης υπό συνθήκες «κανονικότητας» κρίνεται με βάση την καθημερινότητα του πολίτη. Αυτό ήταν πάντα το μεγάλο πολιτικό στοίχημα τα χρόνια πριν έρθουν τα μνημόνια (τα οποία έφθειραν την μία κυβέρνηση μετά την άλλη, συμπιέζοντας τον πολιτικό χρόνο). Πλέον, καθώς ο εφιάλτης των δημοσιονομικών κρίσεων είναι πίσω μας, η καθημερινότητα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο και μάλιστα πολύ πιο έντονα, αφού η ακρίβεια λειτουργεί ως επιταχυντής της πίεσης που νιώθουν όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις/επαγγελματίες.

Το στίγμα λοιπόν αυτών των προθέσεων για έμφαση στην καθημερινότητα δόθηκε από τον Πρωθυπουργό στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό. «Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, το πιο αποτελεσματικό κράτος, η αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, η καλύτερη υγεία και παιδεία» ήταν η «εντολή» προς το νέο υπουργικό σχήμα για την στόχευση από εδώ και πέρα, με την επεξήγηση πως «μεταρρυθμίσεις σημαίνει ένα αποτύπωμα στην καθημερινότητα». 

Οι μεταρρυθμίσεις λοιπόν αποκτούν νέα διάσταση και σημασία την προσεχή τριετία αλλά και η στόχευση περί «καθημερινότητας» δεν αφορά μόνο στους ιδιώτες. Και τούτο αφού ήταν σαφές στο αποτέλεσμα της «κάλπης» πόσο στοίχησε η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών (με τα σχετικά μερεμέτια να είναι προ των πυλών), αλλά και το αγροτικό ζήτημα.

Τις επόμενες ημέρες θα έρθουν από «έξω» αρκετές ειδήσεις/πορίσματα για το πόσο καλά τα πηγαίνει η οικονομία, αλλά και για τις υποχρεώσεις των επόμενων ετών στο μεταρρυθμιστικό και στο δημοσιονομικό, αφού η δημοσιονομική θηλειά (που κληροδοτήθηκε) παραμένει. Η οικονομική πρόοδος αυτή θα πρέπει να διασφαλισθεί αλλά και να συνδυασθεί με – όλο και πιο μεγάλη – ευημερία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Κάτι που περνά και μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Είτε πρόκειται για τόνωση των συνθηκών ανταγωνισμού (για να συγκρατηθούν/μειωθούν οι τιμές) και του κοινωνικού κράτους, είτε πρόκειται για παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν την οικονομία, την ανάπτυξη και θα διασφαλίσουν μία συνεχή ενίσχυση των πραγματικών εισοδημάτων και της ευημερίας. Τα επόμενα βήματα δεν θα είναι εύκολα, θα συνιστούν ένα μεγάλο, αλλά και ουσιαστικό, στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί.

Όλες οι ειδήσεις

23:15

Πρόεδρος ΕΚΑΒ: «Η νησιωτική Ελλάδα αποτελεί κάθε καλοκαίρι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρησιακές προκλήσεις»

22:52

Λίβανος: Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη του στρατού

22:30

Βραζιλία: Ανακαλεί τον πρέσβη της στην Αργεντινή μετά από προσβλητικές δηλώσεις του Μιλέι

22:03

Η Ρωσία λέει ότι έπληξε ουκρανικά λιμάνια και πλοία - Βυθίστηκε το Golden Leo

21:49

Ο Γερμανός υπ. Μεταφορών ζητά την απόλυσή του από τον Μερτς

21:28

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η ανάπτυξη της «Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης» στη Γάζα

21:16

ΥΠΕΞ: Τρίτος γύρος συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας - Λιβύης

21:00

Συμφωνία ή αδιέξοδο; Το πυρηνικό deal ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας στον αέρα

20:42

Ονδούρα: Επέστρεψε ο πρώην πρόεδρος Ερνάντες μετά τη χάρη που του απένειμε ο Τραμπ

20:36

Αυστραλία: Ο Αλμπανέζι σκοπεύει να θέσει στον Τραμπ το ζήτημα των νέων δασμών

20:17

Στο Σάλτσμπουργκ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας

20:06

Δύο ελληνικά Canadair επιχειρούν στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές της Ισπανίας

19:53

Αραγτσί: «Η επίθεση της Ουκρανίας σε ιρανικό πλοίο δεν θα μείνει αναπάντητη»

19:40

Ιταλία: Πάνω από 400 τουρίστες απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης λόγω πυρκαγιάς στην Απουλία

19:20

Ζημία 99 εκατ. δολαρίων για τη Shein λίγο πριν την IPO στο Χονγκ Κονγκ

19:04

Οι καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς

18:47

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά χωριά και έκαψαν δύο τζαμιά

18:28

Μπέρναμ: «Θα θέτω πάντοτε τα συμφέροντα της Βρετανίας πάνω απ’ όλα»

18:09

Πεσκόφ: «Πρόωρο να σχολιάσουμε τις πληροφορίες για παύση των εναέριων επιθέσεων»

17:49

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο οι δύο πυρκαγιές σε Πυλαία και Μονόλοφο Ωραιόκαστρου

17:38

Κίνα: Δέκα νεκροί από ξαφνική πλημμύρα στα βορειοδυτικά - Συναγερμός για τον τυφώνα Νουλ

17:17

Βερολίνο: Νεκρός ο φερόμενος δράστης της επίθεσης σε εκδήλωση του Pride

17:02

Τράπεζες και επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες στον επανεξοπλισμό της Ευρώπης

16:49

Δύο συλλήψεις για σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα στην Αττική - Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

16:32

Tasnim: Έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ που προσέκρουσε σε νάρκη

16:16

Άντι Μπέρναμ: Ο πρώτος Βρετανός Πρωθυπουργός που στηρίζει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

16:06

Η Ινδία εξασφάλισε χαμηλότερους δασμούς έπειτα από συνομιλίες με τις ΗΠΑ

15:51

Σάντσεθ: Έκκληση για εθνική «συμφωνία» απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

15:31

Ιράν: «Οι ΗΠΑ δεν μας βομβαρδίζουν, οπότε σταματάμε τις επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου»

15:20

Από τη Μόνα Λίζα μέχρι την Έναστρη Νύχτα: Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από τα διασημότερα έργα τέχνης


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider