Το μεγάλο στοίχημα της καθημερινότητας

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η δεύτερη τετραετία κάθε κυβέρνησης υπό συνθήκες «κανονικότητας» κρίνεται με βάση την καθημερινότητα του πολίτη. Αυτό ήταν πάντα το μεγάλο πολιτικό στοίχημα τα χρόνια πριν έρθουν τα μνημόνια (τα οποία έφθειραν την μία κυβέρνηση μετά την άλλη, συμπιέζοντας τον πολιτικό χρόνο). Πλέον, καθώς ο εφιάλτης των δημοσιονομικών κρίσεων είναι πίσω μας, η καθημερινότητα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο και μάλιστα πολύ πιο έντονα, αφού η ακρίβεια λειτουργεί ως επιταχυντής της πίεσης που νιώθουν όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις/επαγγελματίες.

Το στίγμα λοιπόν αυτών των προθέσεων για έμφαση στην καθημερινότητα δόθηκε από τον Πρωθυπουργό στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό. «Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, το πιο αποτελεσματικό κράτος, η αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, η καλύτερη υγεία και παιδεία» ήταν η «εντολή» προς το νέο υπουργικό σχήμα για την στόχευση από εδώ και πέρα, με την επεξήγηση πως «μεταρρυθμίσεις σημαίνει ένα αποτύπωμα στην καθημερινότητα». 

Οι μεταρρυθμίσεις λοιπόν αποκτούν νέα διάσταση και σημασία την προσεχή τριετία αλλά και η στόχευση περί «καθημερινότητας» δεν αφορά μόνο στους ιδιώτες. Και τούτο αφού ήταν σαφές στο αποτέλεσμα της «κάλπης» πόσο στοίχησε η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών (με τα σχετικά μερεμέτια να είναι προ των πυλών), αλλά και το αγροτικό ζήτημα.

Τις επόμενες ημέρες θα έρθουν από «έξω» αρκετές ειδήσεις/πορίσματα για το πόσο καλά τα πηγαίνει η οικονομία, αλλά και για τις υποχρεώσεις των επόμενων ετών στο μεταρρυθμιστικό και στο δημοσιονομικό, αφού η δημοσιονομική θηλειά (που κληροδοτήθηκε) παραμένει. Η οικονομική πρόοδος αυτή θα πρέπει να διασφαλισθεί αλλά και να συνδυασθεί με – όλο και πιο μεγάλη – ευημερία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Κάτι που περνά και μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Είτε πρόκειται για τόνωση των συνθηκών ανταγωνισμού (για να συγκρατηθούν/μειωθούν οι τιμές) και του κοινωνικού κράτους, είτε πρόκειται για παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν την οικονομία, την ανάπτυξη και θα διασφαλίσουν μία συνεχή ενίσχυση των πραγματικών εισοδημάτων και της ευημερίας. Τα επόμενα βήματα δεν θα είναι εύκολα, θα συνιστούν ένα μεγάλο, αλλά και ουσιαστικό, στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί.

Όλες οι ειδήσεις

23:40

Περού: Κάθειρξη 11,5 ετών στον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο

23:29

Κάλεσμα από Nexperia στις κινεζικές θυγατρικές της να επιλύσουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

23:18

Ολλανδία: Αγορά 100 ραντάρ για την ανίχνευση drones

23:05

Μικρή πτώση για τον χρυσό με το βλέμμα στη Fed

22:53

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τη βία στη Δυτική Όχθη

22:41

Νέα κέρδη για το πετρέλαιο στην σκιά του ρωσο-ουκρανικού

22:29

Πούτιν σε ΕΕ: Η «κλοπή» των «παγωμένων» ρωσικών assets θα προκαλέσει αντίποινα

22:25

Γάζα: Διαπραγματεύσεις για παγιδευμένους μαχητές της Χαμάς στις υπόγειες σήραγγες

22:17

Το Λούβρο αυξάνει το εισιτήριο 45% για επισκέπτες εκτός ΕΕ

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,2 εκατ. ευρώ

21:52

«Πυρά» ΕΕ κατά ΗΠΑ: «Μας εκβιάζουν στις εμπορικές διαπραγματεύσεις»

21:41

Κακοκαιρία Adel: Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία - Σε «Red Code» ακόμη 3 περιφέρειες

21:30

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά ζητούν ενημέρωση για την COP30

21:26

Ερντογάν σε Πάπα Λέοντα: Να εξαλειφθούν οι αιτίες της μετανάστευσης

21:19

ΗΠΑ: Ο ΥΠΑΜ Χέγκσεθ επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford στην Καραϊβική

21:05

Χατζηδάκης: Η χώρα δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ από τις αγροτικές επιδοτήσεις

20:53

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα ΝΔ με 25,2% - Πόσοι θα ψήφιζαν Τσίπρα

20:41

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αθήνας

20:29

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Αλάσκα

20:15

Πετραλιάς: Μεταρρυθμιστικός με θετικά μέτρα ο προϋπολογισμός του 2026

20:03

Κακοκαιρία Adel: Σφορδή βροχόπτωση τώρα στην Αθήνα

19:50

Οικοδομικές άδειες και Κτηματολόγιο υπό την ομπρέλα του ΕΟΚΕΔ - Τι αλλάζει για ιδιώτες, δήμους, μηχανικούς

19:40

Μερτς: Η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρό στρατό ακόμη και μετά από μία ειρηνευτική συμφωνία

19:30

Κλείσιμο με μικρά κέρδη στις ευρωαγορές - «Εκτοξεύθηκε» σχεδόν 19% η Puma

19:28

Ερευνάται η Jefferies για τη First Brands - Τι ψάχνει η SEC

19:18

Στο «μικροσκόπιο» ο CEO της Monte dei Paschi για την εξαγορά της Mediobanca

19:06

Θεοδωρικάκος για e-καταναλωτής: Ο πολίτης προστατεύεται και η αγορά λειτουργεί με κανόνες

18:54

ΕΥΔΑΠ: Ολοκλήρωση φορολογικού ελέγχου από το ΚΕ.ΜΕ.Φ. έτους 2019

18:46

Σε συζητήσεις για εξαγορά της Allfunds έναντι 5,3 δισ. ευρώ η Deutsche Boerse

18:39

Ισπανία: Προφυλακιστέος ο πρώην υπ. Μεταφορών που κατηγορείται για διαφθορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider