Το μεγάλο στοίχημα της καθημερινότητας

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η δεύτερη τετραετία κάθε κυβέρνησης υπό συνθήκες «κανονικότητας» κρίνεται με βάση την καθημερινότητα του πολίτη. Αυτό ήταν πάντα το μεγάλο πολιτικό στοίχημα τα χρόνια πριν έρθουν τα μνημόνια (τα οποία έφθειραν την μία κυβέρνηση μετά την άλλη, συμπιέζοντας τον πολιτικό χρόνο). Πλέον, καθώς ο εφιάλτης των δημοσιονομικών κρίσεων είναι πίσω μας, η καθημερινότητα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο και μάλιστα πολύ πιο έντονα, αφού η ακρίβεια λειτουργεί ως επιταχυντής της πίεσης που νιώθουν όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις/επαγγελματίες.

Το στίγμα λοιπόν αυτών των προθέσεων για έμφαση στην καθημερινότητα δόθηκε από τον Πρωθυπουργό στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό. «Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, το πιο αποτελεσματικό κράτος, η αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, η καλύτερη υγεία και παιδεία» ήταν η «εντολή» προς το νέο υπουργικό σχήμα για την στόχευση από εδώ και πέρα, με την επεξήγηση πως «μεταρρυθμίσεις σημαίνει ένα αποτύπωμα στην καθημερινότητα». 

Οι μεταρρυθμίσεις λοιπόν αποκτούν νέα διάσταση και σημασία την προσεχή τριετία αλλά και η στόχευση περί «καθημερινότητας» δεν αφορά μόνο στους ιδιώτες. Και τούτο αφού ήταν σαφές στο αποτέλεσμα της «κάλπης» πόσο στοίχησε η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών (με τα σχετικά μερεμέτια να είναι προ των πυλών), αλλά και το αγροτικό ζήτημα.

Τις επόμενες ημέρες θα έρθουν από «έξω» αρκετές ειδήσεις/πορίσματα για το πόσο καλά τα πηγαίνει η οικονομία, αλλά και για τις υποχρεώσεις των επόμενων ετών στο μεταρρυθμιστικό και στο δημοσιονομικό, αφού η δημοσιονομική θηλειά (που κληροδοτήθηκε) παραμένει. Η οικονομική πρόοδος αυτή θα πρέπει να διασφαλισθεί αλλά και να συνδυασθεί με – όλο και πιο μεγάλη – ευημερία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Κάτι που περνά και μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Είτε πρόκειται για τόνωση των συνθηκών ανταγωνισμού (για να συγκρατηθούν/μειωθούν οι τιμές) και του κοινωνικού κράτους, είτε πρόκειται για παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν την οικονομία, την ανάπτυξη και θα διασφαλίσουν μία συνεχή ενίσχυση των πραγματικών εισοδημάτων και της ευημερίας. Τα επόμενα βήματα δεν θα είναι εύκολα, θα συνιστούν ένα μεγάλο, αλλά και ουσιαστικό, στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί.

Όλες οι ειδήσεις

17:51

Goldman Sachs: Πού φυλάσσουν τον χρυσό τους οι κεντρικές τράπεζες

17:29

Οι αμερικανικές επικρίσεις σχετικά για τις επιθέσεις στη Συρία είναι «γεμάτες ανακρίβειες», λέει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

17:09

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην πυρκαγιά στα Λευκόγια Δράμας

16:59

Συρία: Ένας τραυματίας έπειτα από επίθεση ισραηλινού drone

16:49

Βουλγαρία: Επενδύσεις έως 180 εκατ. ευρώ σε εταιρείες καινοτομίας

16:34

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ορειβάτης που έπεσε σε χαράδρα στον Όλυμπο

16:18

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Ινδό ομόλογό του - Θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη

15:56

Καλάθι ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις με «μπόνους» στους συνεπείς - Πώς και για ποιους επαγγελματίες καταργείται σταδιακά το τεκμαρτό εισόδημα

15:49

Η Τεχεράνη επέτρεψε σε ιρακινά πετρελαιοφόρα να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ

15:35

Θεσσαλονίκη: Νυχτερινός αποκλεισμός στην Περιφερειακή Οδό τη Δευτέρα 24 Αυγούστου

15:17

Το οικονομικό crash test του Τραμπ: Xρέος 40 τρισ. δολ, επιτόκιο στεγαστικών 6,7% και ντίζελ 5 δολαρίων

15:10

Ρωσία: Τουλάχιστον 6 νεκροί σε σειρά πληγμάτων από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

14:50

Πρόεδρος βενζινοπωλών: Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη – «Άμεση ανάγκη για μέτρα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου»

14:42

Ο στρατηγός που έχασε τον γιο του και απειλεί να γκρεμίσει τον Νετανιάχου από την εξουσία

14:31

Σουηδία: Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας διαδικτυακές κοινότητες μετά τον θάνατο 17χρονης σε σχολείο

14:12

Ισπανία: Eπτά τραυματίες από σφοδρές βροχοπτώσεις – Εκκενώθηκε κάμπινγκ

13:59

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ προειδοποιεί το Ισραήλ για επικίνδυνη κλιμάκωση με την Τουρκία

13:47

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές αύριο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

13:34

Τι σκέφτεται ο Τραμπ για την Κορέα

13:15

Euronext Athens: Στην τελική ευθεία η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές

13:02

Σιδηρόδρομος: Η (κυβερνητική) λίστα με τα μεγάλα έργα ανά την Ελλάδα - Η πρόοδος και τα χρονοδιαγράμματα

12:54

ΠΑΣΟΚ: Στον «αέρα» την Κυριακή το νέο vidcast για την Παιδεία

12:36

Ιός Δυτικού Νείλου: Κορύφωση για ακόμη 2 με 3 εβδομάδες – Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν

12:27

Οι διαιτητές κερδίζουν έως και 3.000 δολάρια ανά αγώνα - Γιατί έχουν βαρεθεί και τα παρατάνε

12:11

«Τουρισμός για Όλους 2026-2027»: Πάνω από 1,15 εκατ. αιτήσεις – Πότε αναμένεται η κλήρωση

11:52

Φονέας: Η παραλία με την άγρια ομορφιά στη Μεσσηνιακή Μάνη

11:36

ΟΑΣΘ: Έρχονται 12 νέες γραμμές λεωφορείων από 1η Σεπτεμβρίου

11:20

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 60χρονο με ένταλμα σύλληψης και Ερυθρά Αγγελία της Interpol

11:09

Τι επιλέγουν να σπουδάσουν οι νέοι στην ΕΕ: Το χάσμα των δύο φύλων στα.. πτυχία - Η εικόνα στην Ελλάδα

10:58

Ουκρανία: Επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Βάντεφουλ στο Κίεβο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider