Γιατί η Ινδία και η Κίνα είναι πλέον ένα σοβαρό «Plan B»

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα για τις (αμφίβολες) αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης και ειδικά της Γερμανίας, αλλά και της Ιταλίας και της Γαλλίας, ήταν μεν «στρογγυλεμένα» ελπίζοντας σε μία καθυστερημένη ανάκαμψη το 2ο εξάμηνο, αλλά μετέφεραν το μήνυμα. Το ίδιο προσεκτικά γραμμένες ήταν και οι περιγραφές των -πολλών- κινδύνων που μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Η μπόρα λοιπόν δεν πλησιάζει είναι... εδώ και μπορεί να γίνει πιο ισχυρή. Άρα, καλό είναι εμείς να κρατήσουμε -εγκαίρως- ομπρέλα.

Η ελληνική οικονομία -όπως φαίνεται στις ίδιες προβλέψεις αλλά και στα στοιχεία για την πορεία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν με αφορμή το πόρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης- αποδεικνύει πως είναι ανθεκτική. Η Γερμανία αναμένεται να «τρέξει» φέτος με ρυθμό ανόδου ΑΕΠ 0,3%, η Ευρωζώνη με 0,9% και η Ελλάδα με 2,3%. Στο Ταμείο Ανάκαμψης επίσης πάμε «σφαίρα» στα αιτήματα πληρωμών που συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και ορόσημα υλοποίησης επενδύσεων και σε λίγο ετοιμαζόμαστε και για νέο αίτημα έλευσης δόσης από τα δάνεια.

Ναι, η ελληνική οικονομία είναι μικρή και «ρηχή», με την έννοια πως μεγάλο μέρος της είναι μη εμπορεύσιμα αγαθά και μοχλός ανάπτυξης ο τουρισμός. Γι αυτό και όταν υπάρχουν καλές συνθήκες, η «βελτίωση» είναι γρήγορα ορατή. Η πολύ καλή πορεία του τουρισμού αλλά και των εξαγωγών το 2023 άλλωστε βοήθησε και στο ΑΕΠ αλλά και στα (αυξημένα) κρατικά φορολογικά έσοδα που τροφοδοτούν και τα νέα μέτρα στήριξης αλλά και όσα – ενδεχομένως- ακολουθήσουν για τους ευάλωτους αλλά και για τους αγρότες.

Υπάρχει όμως και το «αλλά»: τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από οικονομίες που συνιστούν μεγάλους εμπορικούς εταίρους αλλά και ισχυρές τουριστικές αγορές. Έτσι, θα πρέπει να βρεθεί ένα «Plan B». Η δεδομένη πλέον μείωση της κατανάλωσης και της διάθεσης για ταξίδια από πλευράς Γηραιάς Ηπείρου πρέπει να βρει αντιστάθμισμα. Και – σε δεύτερο χρόνο – το αντιστάθμισμα αυτό να γίνει μοχλός επιπλέον ώθησης.

Η αγορά της Ινδίας – στην οποία επικεντρώνει το βλέμμα της αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση – κρύβει πολλές ευκαιρίες. Να μην μιλήσουμε για τις επενδύσεις αλλά μόνο για τα 1,4 δισεκατομμύρια πληθυσμού. Βεβαίως, πολύ μεγάλο μέρος τους αντιμετωπίζει πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης, αλλά υπάρχουν και εκατομμύρια «εύποροι» καταναλωτές και δυνητικοί ταξιδιώτες. Διαφορετική δομή, αλλά παρόμοια δυναμική έχει προφανώς και η αγορά της Κίνας.  Είναι καλό λοιπόν που λαμβάνονται αυτές οι διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Θα πρέπει να γίνουν δομημένα και να έχουν συνέχεια. Να είναι μέρος ενός συνολικού προληπτικού σχεδιασμού με ευρύτερες κινήσεις και η χάραξη μίας στρατηγικής οικονομικής επέκτασης της χώρας εκτός της ΕΕ και δημιουργίας νέων συμμαχιών και διεξόδων.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

ΟΗΕ: Ανησυχία σχετικά με τα νέα ισραηλινά μέτρα για την Δυτική Όχθη

23:45

Μαχμούντ Αμπάς: Ζητά «αποφασιστική αντίδραση» των ΗΠΑ

23:34

Υπόθεση κατασκοπείας: «Στίβεν» το όνομα του Κινέζου πράκτορα - Η πρώτη επαφή με τον σμήναρχο

23:30

Η γαλλική κυβέρνηση προτρέπει τις γυναίκες που υπήρξαν θύματα του Έπστιν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη

23:29

McDonald's: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα το τέταρτο τρίμηνο

23:20

Πέθανε ο Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ, πρωταγωνιστής του «Dawson’s Creek»

23:12

Wall Street: Δεν έκανε το 4X4 o Dow - «Φρέναρε» η χαρά της ισχυρής αγοράς εργασίας

22:57

Γαλλία: Αυξήθηκαν στα τρία τα μωρά που πέθαναν αφού κατανάλωσαν ύποπτο βρεφικό γάλα

22:38

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ

22:35

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1% έφερε η συνεχιζόμενη τριβή ΗΠΑ-Ιράν

22:20

Συνάντηση Δήμα με τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου - Στην ατζέντα η ενίσχυση συνδεσιμότητας των δύο χωρών

22:13

95 χρόνια Παπαστράτος: Νέες επενδύσεις και διεθνής εξωστρέφεια

22:07

Τραμπ: Επέμεινα στον Νετανιάχου ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν

21:56

Ιταλία: Αυστηρότερα μέτρα για το μεταναστευτικό, μόνο όμως με την έγκριση του κοινοβουλίου

21:53

Χρυσός: Ενισχύθηκε περισσότερο από 1% - Εκτόξευση για το ασήμι

21:29

ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Έλλειμμα συγκροτημένης στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης

21:11

Ζελένσκι για εκλογές στην Ουκρανία: «Είναι πολύ εύκολο να γίνουν: Εφαρμόστε μια εκεχειρία με την Ρωσία»

20:59

Πώς η Ευρώπη επιχειρεί το μεγάλο «άλμα» στις άμεσες πληρωμές

20:58

ΣΕΒ: Χωρίς «δυνατή» βιομηχανία δεν μπορεί να υπάρξει ανθεκτική και ασφαλής Ευρώπη

20:48

Συρία: Οι αμερικανικές δυνάμεις εκκένωσαν τη βάση Αλ Τανφ

20:40

Βενεζουέλα: Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας στο Καράκας για συναντήσεις με τον πετρελαϊκό τομέα

20:36

Βρετανία: Ο πρίγκιπας Άντριου φέρεται να παρέδωσε απόρρητα οικονομικά έγγραφα στον Έπστιν

20:23

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση Ζάκυνθος και Κεφαλονιά λόγω κακοκαιρίας

20:06

Το πρώτο σίριαλ αποκλειστικά με ΑΙ χαρακτήρες για την Αμερικανική ανεξαρτησία διχάζει

20:04

Θεοδωρικάκος: Συνεργασία αμοιβαίου συμφέροντος Ελλάδας-Τουρκίας σε έρευνα, καινοτομία και βιομηχανία

19:59

Μακρόν: Η έκδοση ευρωομολόγων η μοναδική λύση απέναντι στις «οικονομικές απειλές» Κίνας και ΗΠΑ

19:47

Πτώση στις ευρωαγορές, «έλαμψε» μόνο ο FTSE 100 - Άλμα σχεδόν 8,5% για Siemens Energy

19:37

Η Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Ερντογάν μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα

19:23

Τζιτζικώστας: «Διασφαλίζουμε ότι δεν θα σηκώνεται drone στην ΕΕ αν δεν ξέρουμε τον χειριστή του» - Δέσμη τριών δράσεων

19:15

Κάλας: Ευελιξία στο δάνειο των 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider