Γιατί η Ινδία και η Κίνα είναι πλέον ένα σοβαρό «Plan B»

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα για τις (αμφίβολες) αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης και ειδικά της Γερμανίας, αλλά και της Ιταλίας και της Γαλλίας, ήταν μεν «στρογγυλεμένα» ελπίζοντας σε μία καθυστερημένη ανάκαμψη το 2ο εξάμηνο, αλλά μετέφεραν το μήνυμα. Το ίδιο προσεκτικά γραμμένες ήταν και οι περιγραφές των -πολλών- κινδύνων που μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Η μπόρα λοιπόν δεν πλησιάζει είναι... εδώ και μπορεί να γίνει πιο ισχυρή. Άρα, καλό είναι εμείς να κρατήσουμε -εγκαίρως- ομπρέλα.

Η ελληνική οικονομία -όπως φαίνεται στις ίδιες προβλέψεις αλλά και στα στοιχεία για την πορεία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν με αφορμή το πόρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης- αποδεικνύει πως είναι ανθεκτική. Η Γερμανία αναμένεται να «τρέξει» φέτος με ρυθμό ανόδου ΑΕΠ 0,3%, η Ευρωζώνη με 0,9% και η Ελλάδα με 2,3%. Στο Ταμείο Ανάκαμψης επίσης πάμε «σφαίρα» στα αιτήματα πληρωμών που συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και ορόσημα υλοποίησης επενδύσεων και σε λίγο ετοιμαζόμαστε και για νέο αίτημα έλευσης δόσης από τα δάνεια.

Ναι, η ελληνική οικονομία είναι μικρή και «ρηχή», με την έννοια πως μεγάλο μέρος της είναι μη εμπορεύσιμα αγαθά και μοχλός ανάπτυξης ο τουρισμός. Γι αυτό και όταν υπάρχουν καλές συνθήκες, η «βελτίωση» είναι γρήγορα ορατή. Η πολύ καλή πορεία του τουρισμού αλλά και των εξαγωγών το 2023 άλλωστε βοήθησε και στο ΑΕΠ αλλά και στα (αυξημένα) κρατικά φορολογικά έσοδα που τροφοδοτούν και τα νέα μέτρα στήριξης αλλά και όσα – ενδεχομένως- ακολουθήσουν για τους ευάλωτους αλλά και για τους αγρότες.

Υπάρχει όμως και το «αλλά»: τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από οικονομίες που συνιστούν μεγάλους εμπορικούς εταίρους αλλά και ισχυρές τουριστικές αγορές. Έτσι, θα πρέπει να βρεθεί ένα «Plan B». Η δεδομένη πλέον μείωση της κατανάλωσης και της διάθεσης για ταξίδια από πλευράς Γηραιάς Ηπείρου πρέπει να βρει αντιστάθμισμα. Και – σε δεύτερο χρόνο – το αντιστάθμισμα αυτό να γίνει μοχλός επιπλέον ώθησης.

Η αγορά της Ινδίας – στην οποία επικεντρώνει το βλέμμα της αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση – κρύβει πολλές ευκαιρίες. Να μην μιλήσουμε για τις επενδύσεις αλλά μόνο για τα 1,4 δισεκατομμύρια πληθυσμού. Βεβαίως, πολύ μεγάλο μέρος τους αντιμετωπίζει πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης, αλλά υπάρχουν και εκατομμύρια «εύποροι» καταναλωτές και δυνητικοί ταξιδιώτες. Διαφορετική δομή, αλλά παρόμοια δυναμική έχει προφανώς και η αγορά της Κίνας.  Είναι καλό λοιπόν που λαμβάνονται αυτές οι διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Θα πρέπει να γίνουν δομημένα και να έχουν συνέχεια. Να είναι μέρος ενός συνολικού προληπτικού σχεδιασμού με ευρύτερες κινήσεις και η χάραξη μίας στρατηγικής οικονομικής επέκτασης της χώρας εκτός της ΕΕ και δημιουργίας νέων συμμαχιών και διεξόδων.

Όλες οι ειδήσεις

19:00

Σημαντική σύγκλιση Μελόνι - Μερτς: Ενισχύεται η ιταλογερμανική συνεργασία

18:54

Πιερρακάκης: Η ΑΑΔΕ δείχνει τον δρόμο για το πώς πρέπει να λειτουργεί το Δημόσιο

18:48

Ideal: Από 4/2 η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου 0,15 ευρώ/μετοχή

18:33

BBC: Στους 165.661 νεκρούς, οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο της Ουκρανίας

18:20

Profile: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Algosystems έναντι €3,7 εκατ.

18:06

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες στην τριμερή για Ουκρανία

18:03

ΧΑ: Το rotation κράτησε τον Γενικό Δείκτη κοντά στα νέα υψηλά

17:55

Politico: 10ετές σχέδιο 800 δισ. δολαρίων από ΗΠΑ και ΕΕ για Ουκρανία - Τι προβλέπει

17:43

Ελβετία: 70 από τους 116 τραυματίες στη φωτιά στο Κραν Μοντανά εξακολουθούν και νοσηλεύονται

17:32

Παπασταύρου: Ο ΔΕΣΦΑ συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο

17:20

Η Euronext Amsterdam «υποδέχθηκε» την CSG στη μεγαλύτερη IPO αμυντικής εταιρείας παγκοσμίως

17:08

Bloomberg: Η ΕΕ θα αναστείλει για ακόμα έξι μήνες τους αντιδασμούς στις ΗΠΑ ύψους 93 δισ. ευρώ

16:54

Wall Street: Προς «κόκκινο» φίνις στην εβδομάδα με βαρίδι την Intel

16:49

Ζαχαράκη: «Θα επεκτείνουμε το ψηφιακό φροντιστήριο σε όλο το Λύκειο» - Η προσφορά από την Microsoft

16:47

Παπαθανάσης: Ανάπλαση κεντρικής πλατείας στο Βελβεντό Κοζάνης με δαπάνη 850.000 ευρώ

16:35

Παπασταύρου: Η Ελλάδα γίνεται μία γέφυρα που ενώνει τον Ατλαντικό

16:30

Η Binance «ψήφισε» την Ελλάδα ως βάση για παρουσία στην Ευρώπη

16:24

Ιράν: Πάνω από 5.000 οι νεκροί κατά την καταστολή των διαδηλώσεων σύμφωνα με ΜΚΟ

16:15

ΜΕΤΚΑ: Υπογραφή σύμβασης εργολαβίας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος

16:07

ΔΥΠΑ: Περισσότερες από 300 επιχειρήσεις στην 50ή «Ημέρα Καριέρας»

16:00

Προκήρυξη για τον δεύτερο υπερυπολογιστή της Ελλάδας στην Κοζάνη μέχρι τον Ιούνιο του 2026

15:49

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Δύο εκδηλώσεις στην Αρκαδία για τις ευκαιρίες πρόσβασης των ΜμΕ σε χρηματοδοτικά εργαλεία

15:39

Η Λαγκάρντ ευχαριστεί «εκείνους που επικρίνουν» την Ευρώπη

15:37

Τράπεζα Θεσσαλίας: Δυναμική αύξηση μεγεθών και μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων στο 2025

15:29

Οι 10 μικρές «Βενετίες» της Ευρώπης

15:16

Μαγνήσιο και ύπνος: Πώς αυτό το απαραίτητο μέταλλο ενισχύει την ξεκούραση και τη μεταβολική υγεία

15:09

Τεχνολογία: Το ένα τρίτο του κώδικα λογισμικού στις ΗΠΑ γράφεται από τεχνητή νοημοσύνη

14:41

Το Άμστερνταμ απαγορεύει τα μεγάλα ηλεκτρικά ποδήλατα λόγω ατυχημάτων

14:32

Υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας στα Ιόνια Νησιά - Προτάσεις του ΚΕΠΕ

14:26

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από πλήγμα ρωσικών drone - 1.940 πολυκατοικίες χωρίς θέρμανση στο Κίεβο

gazzetta
gazzetta reader insider insider