Γιατί η Ινδία και η Κίνα είναι πλέον ένα σοβαρό «Plan B»

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα για τις (αμφίβολες) αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης και ειδικά της Γερμανίας, αλλά και της Ιταλίας και της Γαλλίας, ήταν μεν «στρογγυλεμένα» ελπίζοντας σε μία καθυστερημένη ανάκαμψη το 2ο εξάμηνο, αλλά μετέφεραν το μήνυμα. Το ίδιο προσεκτικά γραμμένες ήταν και οι περιγραφές των -πολλών- κινδύνων που μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Η μπόρα λοιπόν δεν πλησιάζει είναι... εδώ και μπορεί να γίνει πιο ισχυρή. Άρα, καλό είναι εμείς να κρατήσουμε -εγκαίρως- ομπρέλα.

Η ελληνική οικονομία -όπως φαίνεται στις ίδιες προβλέψεις αλλά και στα στοιχεία για την πορεία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν με αφορμή το πόρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης- αποδεικνύει πως είναι ανθεκτική. Η Γερμανία αναμένεται να «τρέξει» φέτος με ρυθμό ανόδου ΑΕΠ 0,3%, η Ευρωζώνη με 0,9% και η Ελλάδα με 2,3%. Στο Ταμείο Ανάκαμψης επίσης πάμε «σφαίρα» στα αιτήματα πληρωμών που συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και ορόσημα υλοποίησης επενδύσεων και σε λίγο ετοιμαζόμαστε και για νέο αίτημα έλευσης δόσης από τα δάνεια.

Ναι, η ελληνική οικονομία είναι μικρή και «ρηχή», με την έννοια πως μεγάλο μέρος της είναι μη εμπορεύσιμα αγαθά και μοχλός ανάπτυξης ο τουρισμός. Γι αυτό και όταν υπάρχουν καλές συνθήκες, η «βελτίωση» είναι γρήγορα ορατή. Η πολύ καλή πορεία του τουρισμού αλλά και των εξαγωγών το 2023 άλλωστε βοήθησε και στο ΑΕΠ αλλά και στα (αυξημένα) κρατικά φορολογικά έσοδα που τροφοδοτούν και τα νέα μέτρα στήριξης αλλά και όσα – ενδεχομένως- ακολουθήσουν για τους ευάλωτους αλλά και για τους αγρότες.

Υπάρχει όμως και το «αλλά»: τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από οικονομίες που συνιστούν μεγάλους εμπορικούς εταίρους αλλά και ισχυρές τουριστικές αγορές. Έτσι, θα πρέπει να βρεθεί ένα «Plan B». Η δεδομένη πλέον μείωση της κατανάλωσης και της διάθεσης για ταξίδια από πλευράς Γηραιάς Ηπείρου πρέπει να βρει αντιστάθμισμα. Και – σε δεύτερο χρόνο – το αντιστάθμισμα αυτό να γίνει μοχλός επιπλέον ώθησης.

Η αγορά της Ινδίας – στην οποία επικεντρώνει το βλέμμα της αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση – κρύβει πολλές ευκαιρίες. Να μην μιλήσουμε για τις επενδύσεις αλλά μόνο για τα 1,4 δισεκατομμύρια πληθυσμού. Βεβαίως, πολύ μεγάλο μέρος τους αντιμετωπίζει πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης, αλλά υπάρχουν και εκατομμύρια «εύποροι» καταναλωτές και δυνητικοί ταξιδιώτες. Διαφορετική δομή, αλλά παρόμοια δυναμική έχει προφανώς και η αγορά της Κίνας.  Είναι καλό λοιπόν που λαμβάνονται αυτές οι διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Θα πρέπει να γίνουν δομημένα και να έχουν συνέχεια. Να είναι μέρος ενός συνολικού προληπτικού σχεδιασμού με ευρύτερες κινήσεις και η χάραξη μίας στρατηγικής οικονομικής επέκτασης της χώρας εκτός της ΕΕ και δημιουργίας νέων συμμαχιών και διεξόδων.

Όλες οι ειδήσεις

17:56

Επιφυλακτικοί αρκετοί ηγέτες της διεθνούς κοινότητας σε ένα ευρύτερο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

17:47

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις στην προοπτική νέων δασμών Τραμπ

17:35

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει λάβει πρόσκληση από τον Τραμπ για το Συμβούλιο Ειρήνης

17:23

Νορβηγία: Προς το παρόν δεν εξετάζει αντίμετρα στους νέους δασμούς Τραμπ

17:00

Ρεύμα: Οι τιμές για τα νοικοκυριά συγκριτικά με την υπόλοιπη ΕΕ – Ομαλοποίηση της αγοράς

16:32

Καζάκς (ΕΚΤ): Η Ευρώπη ήδη βρίσκεται σε «πόλεμο» με τη Ρωσία

16:15

Μεγάλη διασπορά της γρίπης και νόσηση του 20% του εγχώριου πληθυσμού «βλέπουν» τα προγνωστικά μοντέλα -Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

15:51

Κοινή αντίδραση των 8 κρατών που στοχεύει ο Τραμπ: Οι απειλές για επιβολή δασμών υπονομεύουν τις διατλαντικές σχέσεις

15:41

Reuters: Με το βλέμμα στην αντίδραση των αγορών μετά τους νέους δασμούς Τραμπ

15:25

Μπακογιάννης: Η πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος

15:03

Χατζηδάκης: Δεν πάμε μπροστά με πετροπόλεμο

14:56

Ολλανδία: Εκβιασμός η απειλή Τραμπ για επιβολή νέων δασμών λόγω Γροιλανδίας

14:50

Αναγεννητική φιλοξενία: Το επόμενο βήμα μετά τη βιωσιμότητα στον Τουρισμό

14:45

Οι συριακές δυνάμεις κατέλαβαν δύο ενεργειακά πεδία στα ανατολικά της χώρας

14:37

Ουκρανία: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από μαζική ρωσική επίθεση με drones

14:33

Χαρδαλιάς: Η Αττική διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ώστε να εξελιχθεί σε διεθνή κόμβο θαλάσσιου τουρισμού και yachting

14:26

Πατούλης: Δεσμευόμαστε για νέους αγώνες με περισσότερες καινοτομίες, διαφάνεια και ουσιαστικές παρεμβάσεις

14:08

Μακρόν: Θα ζητήσει ενεργοποίηση του ACI κατά των ΗΠΑ - Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ στις Βρυξέλλες

14:03

Επιδότηση έως 30.000 ευρώ για νέο αυτοκίνητο - Οι δικαιούχοι

13:57

Τσουκαλάς Είναι όρος αναγέννησης της χώρας να πάει η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση

13:48

Χρηματοδότηση από 10.000 έως 3,5 εκατ. ευρώ φέρνουν τα νέα εργαλεία της ΚΑΠ για αγρότες και επιχειρήσεις

13:43

Γεωργιάδης: Περιμένουμε νέο κύμα γρίπης τον Φεβρουάριο, έκκληση για εμβολιασμό ακόμα και τώρα

13:38

Η άμυνα ως νέο επιχειρηματικό Eldorado: Οι επενδύσεις των METLEN και THEON

13:23

Παπαστεργίου: Η Ελλάδα περνάει από το σχεδιασμό στην πράξη - Εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες του διαστήματος

13:14

Πρέσπες: Έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο 2300 αργυροεπελεκάνων από τη γρίπη των πτηνών το 2022

13:00

Λιανεμπόριο: Ποια ελληνικά brands μπαίνουν «σφήνα» στις πολυεθνικές

12:41

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα κριθούν τα όρια του Τραμπ για την προσπάθεια επιβολής στη Fed

12:14

Νέο μοντέλο για τη ΔΑΕΕ- Τι αλλάζει και πώς αναβαθμίζεται

12:08

Reuters: Τουλάχιστον 5.000 οι νεκροί στην εξέγερση στο Ιράν

12:00

ΗΠΑ: Διαδηλωτές κατά της ICE έδιωξαν κάπου 10 ακτιβιστές της ακροδεξιάς από το κέντρο της Μινεάπολης

gazzetta
gazzetta reader insider insider