Γιατί η Ινδία και η Κίνα είναι πλέον ένα σοβαρό «Plan B»

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα για τις (αμφίβολες) αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης και ειδικά της Γερμανίας, αλλά και της Ιταλίας και της Γαλλίας, ήταν μεν «στρογγυλεμένα» ελπίζοντας σε μία καθυστερημένη ανάκαμψη το 2ο εξάμηνο, αλλά μετέφεραν το μήνυμα. Το ίδιο προσεκτικά γραμμένες ήταν και οι περιγραφές των -πολλών- κινδύνων που μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Η μπόρα λοιπόν δεν πλησιάζει είναι... εδώ και μπορεί να γίνει πιο ισχυρή. Άρα, καλό είναι εμείς να κρατήσουμε -εγκαίρως- ομπρέλα.

Η ελληνική οικονομία -όπως φαίνεται στις ίδιες προβλέψεις αλλά και στα στοιχεία για την πορεία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν με αφορμή το πόρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης- αποδεικνύει πως είναι ανθεκτική. Η Γερμανία αναμένεται να «τρέξει» φέτος με ρυθμό ανόδου ΑΕΠ 0,3%, η Ευρωζώνη με 0,9% και η Ελλάδα με 2,3%. Στο Ταμείο Ανάκαμψης επίσης πάμε «σφαίρα» στα αιτήματα πληρωμών που συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και ορόσημα υλοποίησης επενδύσεων και σε λίγο ετοιμαζόμαστε και για νέο αίτημα έλευσης δόσης από τα δάνεια.

Ναι, η ελληνική οικονομία είναι μικρή και «ρηχή», με την έννοια πως μεγάλο μέρος της είναι μη εμπορεύσιμα αγαθά και μοχλός ανάπτυξης ο τουρισμός. Γι αυτό και όταν υπάρχουν καλές συνθήκες, η «βελτίωση» είναι γρήγορα ορατή. Η πολύ καλή πορεία του τουρισμού αλλά και των εξαγωγών το 2023 άλλωστε βοήθησε και στο ΑΕΠ αλλά και στα (αυξημένα) κρατικά φορολογικά έσοδα που τροφοδοτούν και τα νέα μέτρα στήριξης αλλά και όσα – ενδεχομένως- ακολουθήσουν για τους ευάλωτους αλλά και για τους αγρότες.

Υπάρχει όμως και το «αλλά»: τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από οικονομίες που συνιστούν μεγάλους εμπορικούς εταίρους αλλά και ισχυρές τουριστικές αγορές. Έτσι, θα πρέπει να βρεθεί ένα «Plan B». Η δεδομένη πλέον μείωση της κατανάλωσης και της διάθεσης για ταξίδια από πλευράς Γηραιάς Ηπείρου πρέπει να βρει αντιστάθμισμα. Και – σε δεύτερο χρόνο – το αντιστάθμισμα αυτό να γίνει μοχλός επιπλέον ώθησης.

Η αγορά της Ινδίας – στην οποία επικεντρώνει το βλέμμα της αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση – κρύβει πολλές ευκαιρίες. Να μην μιλήσουμε για τις επενδύσεις αλλά μόνο για τα 1,4 δισεκατομμύρια πληθυσμού. Βεβαίως, πολύ μεγάλο μέρος τους αντιμετωπίζει πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης, αλλά υπάρχουν και εκατομμύρια «εύποροι» καταναλωτές και δυνητικοί ταξιδιώτες. Διαφορετική δομή, αλλά παρόμοια δυναμική έχει προφανώς και η αγορά της Κίνας.  Είναι καλό λοιπόν που λαμβάνονται αυτές οι διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Θα πρέπει να γίνουν δομημένα και να έχουν συνέχεια. Να είναι μέρος ενός συνολικού προληπτικού σχεδιασμού με ευρύτερες κινήσεις και η χάραξη μίας στρατηγικής οικονομικής επέκτασης της χώρας εκτός της ΕΕ και δημιουργίας νέων συμμαχιών και διεξόδων.

Όλες οι ειδήσεις

19:49

Πυροσβεστική: 83 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 48 ώρες - 7 συλλήψεις

19:30

Νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών: Οι ενστάσεις των φορέων και το αίτημα για μεταβατική περίοδο εφαρμογής

19:15

Λίβανος: Στους 4.106 οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

18:57

Νετανιάχου: «Ο ισραηλινός στρατός θα μείνει στον Λίβανο για όσο χρειαστεί»

18:38

Διμερείς επαφές Ιράν - Κατάρ μετά τις συνομιλίες με ΗΠΑ: Επίσημη διαμαρτυρία από Τεχεράνη

18:19

Αρχηγός ισραηλινού στρατού: «Σε πολύ δύσκολη θέση η Χεζμπολάχ»

18:00

«Απέτυχε παταγωδώς» - Ο Τραμπ παραιτεί τον Στάρμερ

17:41

Το λίφτινγκ Γουόρς στη Fed - «Αλλαγή καθεστώτος αλλά... με το γάντι»

17:22

Μητσοτάκης και Δένδιας στο Πεντάγωνο τη Δευτέρα - Εγκαινιάζουν το νέο Κέντρο Κυβερνοάμυνας

17:06

Τραμπ για Ιράν: «Να σταματήσει τη Χεζμπολάχ - Θα χτυπήσουμε πιο σκληρά»

16:48

Βανς: «Ιστορική συνάντηση» με Ιράν - Ο Τραμπ ζήτησε «αλλαγή σελίδας» στις σχέσεις με Τεχεράνη

16:30

Ο τουρισμός «τρώει» τον αγρότη;

16:17

Είναι εκατομμυριούχος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς;

16:05

Κικίλιας: «Λύσεις στα νησιά από ανθρώπους που γνωρίζουν βαθιά τις τοπικές ανάγκες»

15:50

Νέες συνομιλίες για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με εντολή Ερντογάν

15:35

Θεμιστοκλέους: «Μέσα στους επόμενους μήνες ενισχύεται το ΕΚΑΒ με επιπλέον 250 νέα ασθενοφόρα»

15:19

Πώς το άγχος επηρεάζει το βάρος σου χωρίς να τρως περισσότερο

15:02

Κατς: Κανένας περιορισμός για τις ισραηλινές δυνάμεις στον Λίβανο

14:46

Φωτιά τώρα στο Πικέρμι

14:31

Κεφαλογιάννη: Η Σύρος ξεχωρίζει για διασύνδεση του πολιτισμού με ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

14:19

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στην Ελβετία: Στο μικροσκόπιο Λίβανος, πυρηνικά και Στενά του Ορμούζ

14:06

Δημοσκόπηση: 9 στους 10 Ισραηλινούς θεωρούν το Ιράν νικητή του πολέμου

13:54

Υπό έλεγχο η η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην Σύρο

13:42

Ιαπωνία: Στα σκαριά επενδύσεις 2,3 τρισ. δολαρίων έως το 2040

13:29

Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά - Νεκρός 28χρονος μοτοσικλετιστής

13:14

Αναχώρησε από Ραφήνα το «Hyperspeed Jet 4» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου

13:00

Ακίνητα - Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ποιες είναι οι τιμές στις top περιοχές - Τι ψάχνουν ξένοι και Έλληνες αγοραστές

12:45

Δήμας: Εντός 2026 τα έργα στον κόμβο της Μεταμόρφωσης - Ιούλιο τα εγκαίνια του Ε65

12:31

Ιράν: Ο Λίβανος βασικό θέμα των συνομιλιών - Κλειστά τα Στενά του Ορμούζ μέχρι νεωτέρας

12:19

Επτά νεκροί σε δυο εκρήξεις στο Πακιστάν


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider