Το κόστος δανεισμού, τα επιχειρηματικά κέρδη και η... τρίτη παγίδα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η ελληνική οικονομία θα είναι σε θέση να διατηρεί υψηλούς (σχετικά με την υπόλοιπη ΕΕ) ρυθμούς ανάπτυξης, άνω του 2%. Με την αρωγή των κοινοτικών κονδυλίων αφού η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ετήσια δαπάνη άνω του 3% του ΑΕΠ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. 

Με τη συνδρομή λοιπόν της ανάπτυξης, αλλά και του... πληθωρισμού (που τροφοδοτεί το ονομαστικό ΑΕΠ), καθώς και με ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο, τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (έως το 2,6% του ΑΕΠ), η Ελλάδα «πιστοποιείται» από τώρα ότι θα συνεχίσει να επιτυγχάνει πανευρωπαϊκά ρεκόρ στο ρυθμό μείωσης του χρέους: την περίοδο 2022-2025 εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα μειωθεί επιπλέον κατά 25% του ΑΕΠ παραμένοντας και πάλι βεβαίως το υψηλότερο πανευρωπαϊκά (αν και κοντά πλέον σε αυτό της Ιταλίας).

Κανονικά, όλα αυτά τα στοιχεία θα έπρεπε να προκαλούν μόνο πανηγυρισμούς στην κυβέρνηση. Αλλά, όσοι ξέρουν να διαβάζουν καλά πίσω από τις... γραμμές, βλέπουν και τις παγίδες. Παγίδες που ναι μεν έχουν «στηθεί» από το παγκόσμιο δυσμενές οικονομικό σκηνικό, αλλά αποκτούν πλέον «εγχώρια» χαρακτηριστικά.

Η πρώτη και η πιο μεγάλη «παγίδα» είναι η ακρίβεια. Πλέον -λέει η Επιτροπή-  δεν θα τροφοδοτείται τόσο από εξωγενείς παράγοντες, όπως από το ενεργειακό κόστος ή οι τιμές εισαγωγών, αλλά από «ενδογενείς» πηγές. Τα καλά νέα στο σημείο αυτό είναι ότι δεν εκτιμάται πως οι μισθολογικές αυξήσεις θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τον δείκτη τιμών στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και «κακά» νέα:  υπολογίζει πως οι ανατιμήσεις θα επηρεάζονται πάρα πολύ έντονα (σε σχέση με τα άλλα κράτη) από τον παράγοντα κέρδη επιχειρήσεων. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει πως περίπου τα τρία τέταρτα της πληθωριστικής πίεσης στην Ελλάδα από εδώ και πέρα θα συνδέεται με τα επιχειρηματικά κέρδη (ή αλλιώς με το περιθώριο κέρδους), σε συνδυασμό με τα υψηλά (ακόμα) φορολογικά βάρη που επωμίζεται η ελληνική οικονομία.

Η παραπάνω πρώτη «παγίδα» οδηγεί σε μία δεύτερη για την οποία έχει αναφερθεί κατ επανάληψη το Οικογράφημα. Πρόκειται για το υψηλό κόστος δανεισμού που πλέον επηρεάζει πάρα πολύ και το ελληνικό χρέος: αυξάνεται το κόστος για την αποπληρωμή του καθώς η χώρα επιστρέφει σε συνθήκες κανονικότητας και τούτο στερεί πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν αλλού.  Τα στοιχεία το αποδεικνύουν: ενώ η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα (με τόκους) αναμένεται ελλειμματικό έως και το 2025.  

Τι σημαίνει αυτό; Πως ενώ υπό άλλες συνθήκες θα υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία χρήσης ενός «κουμπαρά» υπερπλεονάσματος για μείωση φόρων, για μέτρα στήριξης ή για δαπάνες ενίσχυσης κρίσιμων τομέων, τώρα αυτό δεν ισχύει. Τωρα, λόγω της κρίσης τιμών και του υψηλού κόστους δανεισμού πρέπει πιο μεγάλο ποσό να οδεύει στην απομείωση του χρέους.

Άρα έχουμε μία παγίδα υψηλού κόστους δανεισμού η οποία τροφοδοτείται από την πρώτη παγίδα, από την ακρίβεια. Η πάταξη λοιπόν της ακριβείας ανάγεται όχι μόνο σε Νο 1 στόχο για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις, αλλά και για το ίδιο το κράτος. Το θέμα βεβαίως εδώ είναι και το εξής:  το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, ειδικά αν μιλάμε οι εταιρείες με διεθνή δραστηριότητα. Αυτό άλλωστε διαπιστώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά, ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο απαιτεί – πέρα από αποτελεσματική κρατική δράση  και από επιχειρηματική υπευθυνότητα – και συνολική ευρωπαϊκή παρέμβαση. Η οποία, προς το παρόν δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν αν δεν ενταθεί ακόμη πιο πολύ το μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Αν δηλαδή δεν λάβει σάρκα και οστά το κακό σενάριο μιας ευρύτερης σύρραξης στη Μέση Ανατολή που η ίδια η Επιτροπή παραδέχεται πως μπορεί να οδηγήσει ακόμη και νέα άνοδο του κόστους δανεισμού. Τότε θα έχουμε να κάνουμε και με μία επιπλέον, 3η «παγίδα» ακόμη πιο μεγάλων πιέσεων στις τιμές, στο κόστος δανεισμού αλλά και στο ΑΕΠ. Χωρίς να συνυπολογίσουμε και πιθανά νέα συμβάντα στο πεδίο της κλιματικής κρίσης ή σε άλλα μέτωπα.

Με άλλα λόγια, αν δεν ξεφύγουμε -σαν Ευρώπη και σαν Ελλάδα- από την πρώτη παγίδα, από την ακρίβεια, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με καλύτερους όρους ούτε όσα άλλα προβλήματα ήδη είναι ορατά, ούτε κινδύνους που ελλοχεύουν...

Όλες οι ειδήσεις

07:48

Premia Properties: Σε δανεισμό και επενδύσεις τα 150 εκατ. του ομολόγου – Η «ακτινογραφία» της ΑΕΕΑΠ

07:38

Fuel Pass: Στήριξη με κοινωνικό πρόσημο μόνο για όσους διαθέτουν όχημα - Ποιοι είναι οι χαμένοι

07:30

Τράπεζες: Η διόρθωση ανοίγει νέο παράθυρο ευκαιρίας

07:25

ΕΚΤΕΡ: «Χτίζει» ανεκτέλεστο άνω των 225 εκατ. - Ποιες μεγάλες συμβάσεις διεκδικεί

07:21

Με ΠΝΠ οι παρεμβάσεις για την ακρίβεια - Πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα

07:12

Ίλιγγος υψηλού ρίσκου - Οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη ΠΑΟ στον Βοτανικό - Οι «μονομάχοι» του ΔΑΑ

07:04

Η πρόβλεψη Γιαννίτση για την επόμενη τριετία - Τι προτείνει ο Χριστοδουλάκης - Παππάς για Καρτερό

23:56

Για πρώτη φορά η Ελλάδα εκπροσωπείται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης αστροναυτών της ESA

23:43

Κολομβία: Τουλάχιστον 8 νεκροί και 80 τραυματίες από τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους

23:40

Μεταφορές: Υπερψηφίστηκε το ν/σ για εκσυγχρονισμό, διαφάνεια και αυστηροποίηση ποινών

23:25

Ο Στάρμερ χαιρετίζει τις αναφορές για συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν

23:15

Το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ, η «17Ν», η ΕΥΠ και ένα σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων

23:06

Κομισιόν: «Ανησυχία» για τη δικαιοσύνη στην Τουρκία, έναν χρόνο από τη σύλληψη Ιμάμογλου

22:58

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Ρωσία σχεδιάζει νέο μπαράζ αεροπορικών πληγμάτων

22:44

ΗΠΑ: Πράκτορες της αστυνομίας μετανάστευσης ανέλαβαν την ασφάλεια σε 14 αεροδρόμια

22:25

Πακιστάν: Συνομιλία του πρωθυπουργού με Πεζεσκιάν - Επιθυμεί να έχει ειρηνευτικό ρόλο

22:16

Ράλι «ανακούφισης» στη Wall Street - Κέρδη άνω του 1% για όλους τους δείκτες

22:09

Λίβανος: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό - Αιχμαλωτίστηκαν μαχητές της Χεζμπολάχ

22:05

Παπασταύρου στο CERAWeek στο Χιούστον: «Η Ελλάδα φάρος σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή»

22:02

ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2026 οι νοσοκομειακοί γιατροί

21:59

Λιθουανία: Συντριβή drone κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία

21:58

«Βουτιά» 11% για το πετρέλαιο μετά τις δηλώσεις Τραμπ - Κάτω από τα 100 δολάρια το brent

21:43

Νετανιάχου: «Οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν θα διασφαλίζει τα ζωτικά μας συμφέροντα»

21:29

Επτά ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τo Ιράκ προς αμερικανική βάση στη Συρία - Εκρήξεις στο Μπαχρέιν

21:25

Aktor AI: Νέα θυγατρική του ομίλου για επενδύσεις σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

21:23

Χατζηδάκης: «Οι μειώσεις στα καύσιμα θα περάσουν απευθείας στην τσέπη του καταναλωτή»

21:11

Ερυθρός Σταυρός: «Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να φθάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή»

21:08

Austriacard: Προσαρμοσμένο EBITDA 51,8 εκατ. ευρώ το 2025 - Μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή

20:59

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ κατηγόρησε τον Γερμανό πρέσβη για «έλλειψη ενσυναίσθησης» προς τους Ισραηλινούς

20:51

CrediaBank: Προ-δέσμευση της Fiera Capital UK για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider