Το κόστος δανεισμού, τα επιχειρηματικά κέρδη και η... τρίτη παγίδα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η ελληνική οικονομία θα είναι σε θέση να διατηρεί υψηλούς (σχετικά με την υπόλοιπη ΕΕ) ρυθμούς ανάπτυξης, άνω του 2%. Με την αρωγή των κοινοτικών κονδυλίων αφού η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ετήσια δαπάνη άνω του 3% του ΑΕΠ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. 

Με τη συνδρομή λοιπόν της ανάπτυξης, αλλά και του... πληθωρισμού (που τροφοδοτεί το ονομαστικό ΑΕΠ), καθώς και με ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο, τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (έως το 2,6% του ΑΕΠ), η Ελλάδα «πιστοποιείται» από τώρα ότι θα συνεχίσει να επιτυγχάνει πανευρωπαϊκά ρεκόρ στο ρυθμό μείωσης του χρέους: την περίοδο 2022-2025 εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα μειωθεί επιπλέον κατά 25% του ΑΕΠ παραμένοντας και πάλι βεβαίως το υψηλότερο πανευρωπαϊκά (αν και κοντά πλέον σε αυτό της Ιταλίας).

Κανονικά, όλα αυτά τα στοιχεία θα έπρεπε να προκαλούν μόνο πανηγυρισμούς στην κυβέρνηση. Αλλά, όσοι ξέρουν να διαβάζουν καλά πίσω από τις... γραμμές, βλέπουν και τις παγίδες. Παγίδες που ναι μεν έχουν «στηθεί» από το παγκόσμιο δυσμενές οικονομικό σκηνικό, αλλά αποκτούν πλέον «εγχώρια» χαρακτηριστικά.

Η πρώτη και η πιο μεγάλη «παγίδα» είναι η ακρίβεια. Πλέον -λέει η Επιτροπή-  δεν θα τροφοδοτείται τόσο από εξωγενείς παράγοντες, όπως από το ενεργειακό κόστος ή οι τιμές εισαγωγών, αλλά από «ενδογενείς» πηγές. Τα καλά νέα στο σημείο αυτό είναι ότι δεν εκτιμάται πως οι μισθολογικές αυξήσεις θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τον δείκτη τιμών στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και «κακά» νέα:  υπολογίζει πως οι ανατιμήσεις θα επηρεάζονται πάρα πολύ έντονα (σε σχέση με τα άλλα κράτη) από τον παράγοντα κέρδη επιχειρήσεων. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει πως περίπου τα τρία τέταρτα της πληθωριστικής πίεσης στην Ελλάδα από εδώ και πέρα θα συνδέεται με τα επιχειρηματικά κέρδη (ή αλλιώς με το περιθώριο κέρδους), σε συνδυασμό με τα υψηλά (ακόμα) φορολογικά βάρη που επωμίζεται η ελληνική οικονομία.

Η παραπάνω πρώτη «παγίδα» οδηγεί σε μία δεύτερη για την οποία έχει αναφερθεί κατ επανάληψη το Οικογράφημα. Πρόκειται για το υψηλό κόστος δανεισμού που πλέον επηρεάζει πάρα πολύ και το ελληνικό χρέος: αυξάνεται το κόστος για την αποπληρωμή του καθώς η χώρα επιστρέφει σε συνθήκες κανονικότητας και τούτο στερεί πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν αλλού.  Τα στοιχεία το αποδεικνύουν: ενώ η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα (με τόκους) αναμένεται ελλειμματικό έως και το 2025.  

Τι σημαίνει αυτό; Πως ενώ υπό άλλες συνθήκες θα υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία χρήσης ενός «κουμπαρά» υπερπλεονάσματος για μείωση φόρων, για μέτρα στήριξης ή για δαπάνες ενίσχυσης κρίσιμων τομέων, τώρα αυτό δεν ισχύει. Τωρα, λόγω της κρίσης τιμών και του υψηλού κόστους δανεισμού πρέπει πιο μεγάλο ποσό να οδεύει στην απομείωση του χρέους.

Άρα έχουμε μία παγίδα υψηλού κόστους δανεισμού η οποία τροφοδοτείται από την πρώτη παγίδα, από την ακρίβεια. Η πάταξη λοιπόν της ακριβείας ανάγεται όχι μόνο σε Νο 1 στόχο για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις, αλλά και για το ίδιο το κράτος. Το θέμα βεβαίως εδώ είναι και το εξής:  το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, ειδικά αν μιλάμε οι εταιρείες με διεθνή δραστηριότητα. Αυτό άλλωστε διαπιστώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά, ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο απαιτεί – πέρα από αποτελεσματική κρατική δράση  και από επιχειρηματική υπευθυνότητα – και συνολική ευρωπαϊκή παρέμβαση. Η οποία, προς το παρόν δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν αν δεν ενταθεί ακόμη πιο πολύ το μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Αν δηλαδή δεν λάβει σάρκα και οστά το κακό σενάριο μιας ευρύτερης σύρραξης στη Μέση Ανατολή που η ίδια η Επιτροπή παραδέχεται πως μπορεί να οδηγήσει ακόμη και νέα άνοδο του κόστους δανεισμού. Τότε θα έχουμε να κάνουμε και με μία επιπλέον, 3η «παγίδα» ακόμη πιο μεγάλων πιέσεων στις τιμές, στο κόστος δανεισμού αλλά και στο ΑΕΠ. Χωρίς να συνυπολογίσουμε και πιθανά νέα συμβάντα στο πεδίο της κλιματικής κρίσης ή σε άλλα μέτωπα.

Με άλλα λόγια, αν δεν ξεφύγουμε -σαν Ευρώπη και σαν Ελλάδα- από την πρώτη παγίδα, από την ακρίβεια, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με καλύτερους όρους ούτε όσα άλλα προβλήματα ήδη είναι ορατά, ούτε κινδύνους που ελλοχεύουν...

Όλες οι ειδήσεις

23:49

Στη Λέσβο την Τρίτη ο Ν. Ανδρουλάκης - Σύσκεψη με κτηνοτρόφους για αφθώδη πυρετό

23:20

ΔΕΠΥ: Δεν εξαφανίζεται με την ηλικία - Με ποιες παθήσεις συνδέεται

22:52

Πρόσβαση του ασθενή στο ΕΣΥ ανά Επικράτεια - Σε τροχιά βελτιώσεων η Ελλάδα

22:24

Παχυσαρκία: Νέα φάρμακα, βιοδείκτες πρόβλεψης και το μέλλον της εξατομικευμένης θεραπείας

21:56

Πέθαναν οι ηθοποιοί Ναταλί Μπαγιέ και Νάντια Φαρές

21:28

Βουλή: Προς κύρωση οι συμφωνίες με Ιταλία - Πολωνία για «αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών»

21:00

Γιατί τα κρέατα «έχουν προτεραιότητα» στις αυξήσεις τιμών λόγω πολέμου;

20:45

Η Rosatom έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν

20:30

Πρώτο κύμα απολύσεων στη Meta στις 20 Μαΐου - Στην έξοδο 8.000 εργαζόμενοι

20:16

Ευρωομόλογα: Πιο κοντά από ποτέ αλλά ακόμη μακριά

20:02

Ψήφος εμπιστοσύνης στη διοίκηση της BP από το νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύσεων

19:48

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την Τουρκία: Αναφαίρετο το δικαίωμα στα 12 μίλια

19:34

Τι αναζητά το μικρότερο κατοικημένο νησί στην Ισπανία

19:20

WSJ: Απόβαση σε πλοία που συνδέονται με το Ιράν σχεδιάζει ο αμερικανικός στρατός

19:06

Στη Βαρκελώνη ο Νίκος Ανδρουλάκης

18:52

Πάπας Λέων: «Δεν με ενδιαφέρει να μπω σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ»

18:38

Σε επέμβαση για ειλεό υπεβλήθη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη

18:24

Κίεβο: Τουλάχιστον 5 νεκροί από πυροβολισμούς - 58χρονος από τη Μόσχα ο δράστης

18:10

Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη

17:56

ΕΔΕ για την αντιμετώπιση της Μυρτώς στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς με εντολή Γεωργιάδη

17:42

Δύο συλλήψεις για πυρκαγιές σε Κορινθία και Αχαΐα - Tα πρόστιμα

17:28

Χειροπέδες σε μεθυσμένο οδηγό που έτρεχε με πάνω από 200 χλμ/ώρα στη Λεωφόρο Κηφισού

17:14

Μακρόν: Νεκρός Γάλλος στρατιώτης σε επίθεση στον Λίβανο

17:00

Στην 4η θέση της ΕΕ η Ελλάδα στην ανεπίσημη εργασία - Μάστιγα η υποδηλωμένη απασχόληση

16:45

Χεζμπολάχ: «Δεν μας απασχολούν οι συνομιλίες Τελ Αβίβ - Βηρυτού»

16:30

Τραμπ: Το Ιράν δεν μπορεί να μας εκβιάσει - «Η Τεχεράνη εξετάζει νέες προτάσεις από Ουάσιγκτον»

16:16

Χρυσοχοΐδης από Κρήτη: Η μάχη που δίνουμε δεν έχει χρώματα και κομματική διάσταση

16:02

FT: Και ξενοδοχεία στην πλατφόρμα της Airbnb

15:48

Τραμπ: «Σύντομα» η δημοσιοποίηση κυβερνητικών εγγράφων για τα UFO

15:34

Ο ισραηλινός στρατός καθόρισε «κίτρινη γραμμή» στον Λίβανο, όπως στη Γάζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider