Το κόστος δανεισμού, τα επιχειρηματικά κέρδη και η... τρίτη παγίδα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η ελληνική οικονομία θα είναι σε θέση να διατηρεί υψηλούς (σχετικά με την υπόλοιπη ΕΕ) ρυθμούς ανάπτυξης, άνω του 2%. Με την αρωγή των κοινοτικών κονδυλίων αφού η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ετήσια δαπάνη άνω του 3% του ΑΕΠ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. 

Με τη συνδρομή λοιπόν της ανάπτυξης, αλλά και του... πληθωρισμού (που τροφοδοτεί το ονομαστικό ΑΕΠ), καθώς και με ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο, τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (έως το 2,6% του ΑΕΠ), η Ελλάδα «πιστοποιείται» από τώρα ότι θα συνεχίσει να επιτυγχάνει πανευρωπαϊκά ρεκόρ στο ρυθμό μείωσης του χρέους: την περίοδο 2022-2025 εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα μειωθεί επιπλέον κατά 25% του ΑΕΠ παραμένοντας και πάλι βεβαίως το υψηλότερο πανευρωπαϊκά (αν και κοντά πλέον σε αυτό της Ιταλίας).

Κανονικά, όλα αυτά τα στοιχεία θα έπρεπε να προκαλούν μόνο πανηγυρισμούς στην κυβέρνηση. Αλλά, όσοι ξέρουν να διαβάζουν καλά πίσω από τις... γραμμές, βλέπουν και τις παγίδες. Παγίδες που ναι μεν έχουν «στηθεί» από το παγκόσμιο δυσμενές οικονομικό σκηνικό, αλλά αποκτούν πλέον «εγχώρια» χαρακτηριστικά.

Η πρώτη και η πιο μεγάλη «παγίδα» είναι η ακρίβεια. Πλέον -λέει η Επιτροπή-  δεν θα τροφοδοτείται τόσο από εξωγενείς παράγοντες, όπως από το ενεργειακό κόστος ή οι τιμές εισαγωγών, αλλά από «ενδογενείς» πηγές. Τα καλά νέα στο σημείο αυτό είναι ότι δεν εκτιμάται πως οι μισθολογικές αυξήσεις θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τον δείκτη τιμών στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και «κακά» νέα:  υπολογίζει πως οι ανατιμήσεις θα επηρεάζονται πάρα πολύ έντονα (σε σχέση με τα άλλα κράτη) από τον παράγοντα κέρδη επιχειρήσεων. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει πως περίπου τα τρία τέταρτα της πληθωριστικής πίεσης στην Ελλάδα από εδώ και πέρα θα συνδέεται με τα επιχειρηματικά κέρδη (ή αλλιώς με το περιθώριο κέρδους), σε συνδυασμό με τα υψηλά (ακόμα) φορολογικά βάρη που επωμίζεται η ελληνική οικονομία.

Η παραπάνω πρώτη «παγίδα» οδηγεί σε μία δεύτερη για την οποία έχει αναφερθεί κατ επανάληψη το Οικογράφημα. Πρόκειται για το υψηλό κόστος δανεισμού που πλέον επηρεάζει πάρα πολύ και το ελληνικό χρέος: αυξάνεται το κόστος για την αποπληρωμή του καθώς η χώρα επιστρέφει σε συνθήκες κανονικότητας και τούτο στερεί πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν αλλού.  Τα στοιχεία το αποδεικνύουν: ενώ η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα (με τόκους) αναμένεται ελλειμματικό έως και το 2025.  

Τι σημαίνει αυτό; Πως ενώ υπό άλλες συνθήκες θα υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία χρήσης ενός «κουμπαρά» υπερπλεονάσματος για μείωση φόρων, για μέτρα στήριξης ή για δαπάνες ενίσχυσης κρίσιμων τομέων, τώρα αυτό δεν ισχύει. Τωρα, λόγω της κρίσης τιμών και του υψηλού κόστους δανεισμού πρέπει πιο μεγάλο ποσό να οδεύει στην απομείωση του χρέους.

Άρα έχουμε μία παγίδα υψηλού κόστους δανεισμού η οποία τροφοδοτείται από την πρώτη παγίδα, από την ακρίβεια. Η πάταξη λοιπόν της ακριβείας ανάγεται όχι μόνο σε Νο 1 στόχο για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις, αλλά και για το ίδιο το κράτος. Το θέμα βεβαίως εδώ είναι και το εξής:  το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, ειδικά αν μιλάμε οι εταιρείες με διεθνή δραστηριότητα. Αυτό άλλωστε διαπιστώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά, ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο απαιτεί – πέρα από αποτελεσματική κρατική δράση  και από επιχειρηματική υπευθυνότητα – και συνολική ευρωπαϊκή παρέμβαση. Η οποία, προς το παρόν δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν αν δεν ενταθεί ακόμη πιο πολύ το μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Αν δηλαδή δεν λάβει σάρκα και οστά το κακό σενάριο μιας ευρύτερης σύρραξης στη Μέση Ανατολή που η ίδια η Επιτροπή παραδέχεται πως μπορεί να οδηγήσει ακόμη και νέα άνοδο του κόστους δανεισμού. Τότε θα έχουμε να κάνουμε και με μία επιπλέον, 3η «παγίδα» ακόμη πιο μεγάλων πιέσεων στις τιμές, στο κόστος δανεισμού αλλά και στο ΑΕΠ. Χωρίς να συνυπολογίσουμε και πιθανά νέα συμβάντα στο πεδίο της κλιματικής κρίσης ή σε άλλα μέτωπα.

Με άλλα λόγια, αν δεν ξεφύγουμε -σαν Ευρώπη και σαν Ελλάδα- από την πρώτη παγίδα, από την ακρίβεια, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με καλύτερους όρους ούτε όσα άλλα προβλήματα ήδη είναι ορατά, ούτε κινδύνους που ελλοχεύουν...

Όλες οι ειδήσεις

21:29

Οι ΗΠΑ επικήρυξαν με 10 εκατ. δολάρια την ιρανική ηγεσία - Ποιοι είναι στο στόχαστρο

21:20

Γροιλανδία: Παραιτήθηκε η ΥΠΕΞ, το κόμμα της αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό

21:06

Ιράν: Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων και drones προς το Ισραήλ - Εκρήξεις στην Τεχεράνη

20:57

Back to back εβδομαδιαίες απώλειες για τον χρυσό

20:50

Πλαφόν στα καύσιμα: Τι προβλέπεται για τα νησιά

20:43

WSJ: Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον 5.000 πεζοναύτες και πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή

20:38

«Η Κύπρος θα μπορούσε να παράγει φυσικό αέριο για εξαγωγή από το 2028» λέει ο ΥΠΕΝ

20:22

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν καταρρίψει 111 drones - Οι ΗΠΑ επικήρυξαν την ιρανική ηγεσία

20:13

Πετρέλαιο, γεωπολιτική ένταση και ευρωπαϊκή εταιρική πίστη: Πόσο ανθεκτικές είναι οι επιχειρήσεις

20:09

Πόση λάμψη έχει η οικονομία της Μέσης Ανατολής - Τα κράτη που εμπλέκονται

20:08

Κωνσταντινίδης: «Ο ΟΤΕ εξασφαλίζει τις υποδομές που χρειάζονται για να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ψηφιακό κόμβο»

20:01

Η Ρωσία χαρακτήρισε τη δισέγγονη του Σοβιετικού ηγέτη Χρουστσόφ «ξένο πράκτορα»

19:56

Το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος καταφέρονται κατά του CNN

19:47

Το Ιράν επέτρεψε σε δύο τάνκερ που μεταφέρουν αέριο να περάσουν τα Στενά του Ορμούζ

19:44

ΟΗΕ: Πάνω από 100 πρέσβεις και διπλωμάτες σε ειδική ισραηλινή ενημέρωση για την απειλή του Ιράν

19:36

Βραζιλία: Σε ΜΕΘ ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου - «Σοβαρή» η κατάστασή του

19:35

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους: Η τελική λίστα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά

19:17

Γαλλία: Περίπου 10.000 πολίτες έχουν επιστρέψει από τα ΗΑΕ από την αρχή του πολέμου

19:10

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο τις τιμές του αργού

19:06

Στη Λάρισα το Σάββατο ο Κυρ. Μητσοτάκης για το προσυνέδριο της ΝΔ

19:00

Πιερρακάκης: «Θα παρέμβουμε άμεσα αν εκτιμήσουμε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα»

18:52

Λίβανος: Στους 773 οι νεκροί από την έναρξη των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών

18:52

Ο Τραμπ κρίνει πως ο Πούτιν «βοηθά λίγο» το Ιράν

18:46

Εθνική Τράπεζα: Στις 12 Ιουνίου η καταβολή του μερίσματος

18:39

Hellenic Seaplanes – NOEMI: Συμφωνία έως 80 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ηλεκτρικών υδροπλάνων στην Ελλάδα

18:34

Παρατείνεται η προθεσμία αιτήσεων για πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης πολιτών άνω των 65

18:19

Ισραήλ: Εκρήξεις στο Τελ Αβίβ μετά από νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν

18:18

Παρατάσεις σε 8 προγράμματα εξοικονόμησης του Ταμείου Ανάκαμψης - Οι νέες προθεσμίες

17:55

Αντίρροπες δυνάμεις στο ταμπλό του ΧΑ - Οριακά θετικό το εβδομαδιαίο πρόσημο του Γενικού Δείκτη

17:50

Με 100% στα δικαιώματα ψήφου της Ακρίτας η Κύκλος Συμμετοχών

gazzetta
gazzetta reader insider insider