Η ώρα της ευθύνης του επιχειρηματικού κόσμου

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μετά την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού το μήνυμα έγινε ακόμη πιο σαφές. Έχει έρθει η ώρα της ευθύνης του επιχειρηματικού κόσμου. Η μισθολογική σύγκλιση, η συγκράτηση των ανατιμήσεων, η πάταξη της φοροδιαφυγής, ακόμα και η εθελοντική συμμετοχή στο κόστος της κλιματικής κρίσης θα απαιτεί όλο και πιο έντονη συνεισφορά από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα.

Το βάρος, όπως ειπώθηκε, μεταφέρεται από τη μείωση φόρων στη δικαιότερη κατανομή τους. Και καθώς η δημοσιονομική σταθερότητα «αποτελεί το θεμέλιο της προόδου» της χώρας και υπό το βάρος των αυξημένων αναγκών που προκάλεσαν οι καταστροφές, καθίσταται ακόμη πιο ταχεία αυτή η «μεταφορά» της ευθύνης.

Ενδεικτική είναι η απόφαση να ξεπαγώσουν νωρίτερα οι τριετίες, αν και η κίνηση έγινε σχετικά «ισορροπημένα», αφού δεν θα υπάρξουν αναδρομικές αξιώσεις από πλευράς εργαζομένων για το διάστημα μεταξύ 14/2/2012 έως 31/12/2023, ενώ οι αυξήσεις θα συμψηφισθούν με αυτές που έχουν γίνει το διάστημα 2012 -2023 ως οικειοθελής παροχή. Είναι πολλά ακόμη τα μέτρα που έχουν τον ίδιο προσανατολισμό: Από την νέα αύξηση του κατώτατου και την αλλαγή της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, έως την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι καταστροφών και το αυξημένο τέλος διαμονής.

Είναι δεδομένο λοιπόν πως γίνονται βήματα για μία πιο ισότιμη κατανομή των βαρών, αλλά και των κερδών από την ανάπτυξη. Και ορθώς βεβαίως γίνονται όλα αυτά τα βήματα. Είναι άλλωστε αλήθεια ότι υπάρχουν και θύλακες υψηλής φοροδιαφυγής και πολλά κρούσματα αισχροκέρδειας. Επίσης υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για μισθολογική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά τώρα που η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται από το ολοένα και πιο υψηλό κόστος ζωής, με το κράτος να αδυνατεί να παράσχει άλλη οριζόντια επιδοματική στήριξη (π.χ. επιδότηση στο ρεύμα ή στο καλάθι του νοικοκυριού).  

Από την άλλη πλευρά να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν οι επιχειρήσεις που δεν φοροδιαφεύγουν ούτε κερδοσκοπούν και που έχουν επιβιώσει μέσα από πολυετείς και διαφορετικού είδους κρίσεις, προσφέροντας θέσεις εργασίας και πρέπει να στηριχθούν επίσης. Και επιπλέον να έχουμε κατά νου πως οι «μεγάλοι» αντέχουν πιο πολύ από την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ειδικά τώρα, μετά τις πολυπόθητες και τόσο σημαντικές αναβαθμίσεις. Γι' αυτό και τα νέα βάρη θα πρέπει να διαχυθούν με προσοχή, αλλά και να ισορροπούν με το αντιστάθμισμα που θα προκύψει από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων. Με στόχο να υπάρξουν επιχειρηματικές διέξοδοι, πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό και ένα πολύ πιο απλό και διάφανο περιβάλλον λειτουργίας.

Η ισορροπία είναι λεπτή και απαιτεί ταχείες και ορθές κινήσεις προς πολλές κατευθύνσεις. Και τούτο συνιστά μία ιδιαίτερα απαιτητική πρόκληση στην παρούσα - ιδιαίτερα δύσκολη - συγκυρία που όλη η προσοχή της κρατικής μηχανής είναι στραμμένη στο πως θα κλείσουν οι πληγές στη Θεσσαλία. 

Όλες οι ειδήσεις

20:45

Λάιεν για 10ήμερη εκεχειρία Ισραήλ - Λιβάνου: Αποτελεί ανακούφιση

20:32

Bloomberg: Θα χρειαστούν περίπου 6 μήνες για ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

20:28

Πρέμιερ Λιγκ: Ζημίες - ρεκόρ 900 εκατ. ευρώ το 2025

20:16

Μυτιλήνη: Αποζημιώσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ σε τυροκομικές επιχειρήσεις λόγω αφθώδους πυρετού

20:05

Συρία: Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης όλες οι βάσεις αμερικανικών δυνάμεων

19:57

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

19:48

Πιερρακάκης από G7: Οφείλουμε να δράσουμε συντονισμένα απέναντι στις προκλήσεις

19:39

Συμμετοχή Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ για τα Στενά του Ορμούζ

19:31

Έρχονται οι super champions επιχειρήσεις στην ΕΕ - Το σχέδιο της Κομισιόν και οι κίνδυνοι

19:20

Συμφωνία για την κατασκευή drones πρότεινε ο Ζελέσνκι στην Ολλανδία

19:09

Reuters: Αναθεώρηση επί τα χείρω για τη γερμανική ανάπτυξη το 2026 και 2027

18:57

CrediaBank: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100.000 ευρώ μέσω κεφαλαιοποίησης με δωρεάν διάθεση μετοχών

18:44

Τραμπ: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε 10ήμερη κατάπαυση πυρός

18:34

Θεμιστοκλέους: «Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν μέτρα προστασίας των ανηλίκων στα social media»

18:19

ΝΔ: Νέος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο Δημήτρης Μαρκόπουλος

18:14

Επίθεση σε σχολείο στην Τουρκία: Νέα στοιχεία για τον δράστη

18:13

Εγκαίνια της νέας γέφυρας στο Αλιγαρόρεμα παρουσία Δήμα

18:07

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τράπεζες και ΔΕΗ πίεσαν τον Γενικό Δείκτη

17:55

Κομισιόν: Διατάζει τη Meta να αποκαταστήσει τον αποκλεισμό βοηθών ΤΝ από το WhatsApp

17:43

Η Lufthansa βάζει λουκέτο στη θυγατρική της CityLine σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα

17:40

Axios: Πιθανή μια εκεχειρία στον Λίβανο απόψε - Επικοινωνία Τραμπ με Αούν

17:40

Fais Group: Επαναλειτουργεί το πλήρως ανανεωμένο κατάστημα Manmgo στο River West

17:38

Ολλανδία: Η KLM ακυρώνει 160 πτήσεις τον επόμενο μήνα λόγω αύξησης του κόστους των καυσίμων

17:34

SOS από τον μεγαλύτερο παραγωγό σοκολάτας στον κόσμο - Κατακρημνίζεται η τιμή του κακάο

17:33

Ιράν: Τουλάχιστον δύο υπερτάνκερ πέρασαν τα Στενά του Ορμούζ με προορισμό το Ιράκ

17:30

ΥΠΑΜ Ισραήλ: «Αν το Ιράν απορρίψει την αμερικανική πρόταση, θα οδηγηθεί στην άβυσσο»

17:29

Ο Όρμπαν δεν θα παραστεί στην τελευταία του Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

17:28

Lidl Ελλάς: Μειώσεις τιμών σε 300 προϊόντα καθημερινής ανάγκης

17:10

"ReconKering": Η Kering παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιό της για να αναγεννήσει τη Gucci

17:06

Κομισιόν: Η Google θα πρέπει να μοιράζεται δεδομένα των μηχανών αναζήτησης με τρίτους

gazzetta
gazzetta reader insider insider