Η ώρα της ευθύνης του επιχειρηματικού κόσμου

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μετά την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού το μήνυμα έγινε ακόμη πιο σαφές. Έχει έρθει η ώρα της ευθύνης του επιχειρηματικού κόσμου. Η μισθολογική σύγκλιση, η συγκράτηση των ανατιμήσεων, η πάταξη της φοροδιαφυγής, ακόμα και η εθελοντική συμμετοχή στο κόστος της κλιματικής κρίσης θα απαιτεί όλο και πιο έντονη συνεισφορά από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα.

Το βάρος, όπως ειπώθηκε, μεταφέρεται από τη μείωση φόρων στη δικαιότερη κατανομή τους. Και καθώς η δημοσιονομική σταθερότητα «αποτελεί το θεμέλιο της προόδου» της χώρας και υπό το βάρος των αυξημένων αναγκών που προκάλεσαν οι καταστροφές, καθίσταται ακόμη πιο ταχεία αυτή η «μεταφορά» της ευθύνης.

Ενδεικτική είναι η απόφαση να ξεπαγώσουν νωρίτερα οι τριετίες, αν και η κίνηση έγινε σχετικά «ισορροπημένα», αφού δεν θα υπάρξουν αναδρομικές αξιώσεις από πλευράς εργαζομένων για το διάστημα μεταξύ 14/2/2012 έως 31/12/2023, ενώ οι αυξήσεις θα συμψηφισθούν με αυτές που έχουν γίνει το διάστημα 2012 -2023 ως οικειοθελής παροχή. Είναι πολλά ακόμη τα μέτρα που έχουν τον ίδιο προσανατολισμό: Από την νέα αύξηση του κατώτατου και την αλλαγή της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, έως την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι καταστροφών και το αυξημένο τέλος διαμονής.

Είναι δεδομένο λοιπόν πως γίνονται βήματα για μία πιο ισότιμη κατανομή των βαρών, αλλά και των κερδών από την ανάπτυξη. Και ορθώς βεβαίως γίνονται όλα αυτά τα βήματα. Είναι άλλωστε αλήθεια ότι υπάρχουν και θύλακες υψηλής φοροδιαφυγής και πολλά κρούσματα αισχροκέρδειας. Επίσης υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για μισθολογική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά τώρα που η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται από το ολοένα και πιο υψηλό κόστος ζωής, με το κράτος να αδυνατεί να παράσχει άλλη οριζόντια επιδοματική στήριξη (π.χ. επιδότηση στο ρεύμα ή στο καλάθι του νοικοκυριού).  

Από την άλλη πλευρά να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν οι επιχειρήσεις που δεν φοροδιαφεύγουν ούτε κερδοσκοπούν και που έχουν επιβιώσει μέσα από πολυετείς και διαφορετικού είδους κρίσεις, προσφέροντας θέσεις εργασίας και πρέπει να στηριχθούν επίσης. Και επιπλέον να έχουμε κατά νου πως οι «μεγάλοι» αντέχουν πιο πολύ από την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ειδικά τώρα, μετά τις πολυπόθητες και τόσο σημαντικές αναβαθμίσεις. Γι' αυτό και τα νέα βάρη θα πρέπει να διαχυθούν με προσοχή, αλλά και να ισορροπούν με το αντιστάθμισμα που θα προκύψει από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων. Με στόχο να υπάρξουν επιχειρηματικές διέξοδοι, πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό και ένα πολύ πιο απλό και διάφανο περιβάλλον λειτουργίας.

Η ισορροπία είναι λεπτή και απαιτεί ταχείες και ορθές κινήσεις προς πολλές κατευθύνσεις. Και τούτο συνιστά μία ιδιαίτερα απαιτητική πρόκληση στην παρούσα - ιδιαίτερα δύσκολη - συγκυρία που όλη η προσοχή της κρατικής μηχανής είναι στραμμένη στο πως θα κλείσουν οι πληγές στη Θεσσαλία. 

Όλες οι ειδήσεις

19:20

ΟΣΕ: Επ’ αόριστον αναστολή λειτουργία του Οδοντωτού στα Καλάβρυτα

19:19

Πτωτικό «2 στα 2» στις ευρωαγορές

19:06

Πιερρακάκης: Η ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης απαιτεί ισχυρές επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο

18:57

Στουρνάρας: Η Μέση Ανατολή μπορεί να ξαναφέρει στασιμοπληθωριστικές πιέσεις

18:45

EE: Ζήτησε να επισκεφθεί την Ουκρανία για να επιθεωρήσει τον αγωγό Druzhba

18:38

ΔΟΕ: «Η μεγαλύτερη διαταραχή εφοδιασμού πετρελαίου στην ιστορία»

18:31

Eurobank: Η οικονομία ανέκτησε το 48,7% των απωλειών της κρίσης χρέους - Οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης το 2025

18:30

Ουκρανία: Ανοίγει στους συμμάχους την πρόσβαση στα δεδομένα του πεδίου της μάχης στα μοντέλα AI

18:22

Νέο κύμα αεροπορικών βομβαρδισμών στο κέντρο της Βηρυτού

18:20

Παπασταύρου σε Φάμελλο: Ρεσιτάλ ανακρίβειας και καιροσκοπισμός από ΣΥΡΙΖΑ

18:13

Δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο οι συνταξιούχοι και παράλληλα εργαζόμενοι

18:06

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλοιός πιέσεων στις τράπεζες - Στο «κόκκινο» το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό

18:04

MIG: Αύξηση 82,4% στα EBITDA το 2025 - Στα 14,8 εκατ. τα συνολικά έσοδα

17:51

Οι Φρουροί της Επανάστασης υπόσχονται να κρατήσουν κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

17:45

ΚΕΦΙΜ: Θετική η δήλωση Μητσοτάκη για την αξιοποίηση των Μικρών Αρθρωτών Πυρηνικών Αντιδραστήρων

17:42

Αμερικανός Υπ. Ενέργειας: Μόνο «μερικές εβδομάδες θα διαρκέσει η αναστάτωση στις αγορές λόγω του πολέμου»

17:31

Τσιάρας: Στόχος επενδύσεις άνω των 3 δισ. στον πρωτογενή τομέα - Από τα σημαντικότερα εργαλεία το ΕΣΠΑ

17:23

Γερμανία: Σε ύψος ρεκόρ οι εξαγωγές όπλων

17:21

Φωτιά στο αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford - Δύο τραυματίες

17:16

«Μπροστά για την Παιδεία»: Η Eurobank βράβευσε τους «Πρώτους των Πρώτων» παρουσία του ΠτΔ

17:07

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδα αντιβιοτικού φαρμάκου

17:00

Πόλεμος στο Ιράν: Ο Θουκυδίδης, ο Τραμπ και οι προσδοκίες των αγορών για το τέλος της σύγκρουσης

16:59

Λίβανος: Το Ισραήλ καλεί τους κατοίκους της κεντρικής Βηρυτού να εκκενώσουν την περιοχή

16:54

Ρωσία: Καταδικάζει τις δηλώσεις Τραμπ περί «κατάληψης» της Κούβας

16:50

Δένδιας: Η άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας στο αίτημα της Βουλγαρίας ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα

16:44

Μητσοτάκης: «Να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα αν παραταθεί η κρίση στο Ιράν» - Τι είπε για πρόωρες εκλογές, ανασχηματισμό

16:34

Υπ. Ανάπτυξης: Συνάντηση για την ασφάλεια και το κανονιστικό πλαίσιο στα πάρκα αναψυχής

16:30

Air France και KLM αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων για διηπειρωτικές πτήσεις

16:19

ΗΠΑ: Οριακή μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

16:16

Όμιλος LEGO: Αποτελέσματα-ρεκόρ και αύξηση μεριδίου αγοράς το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider