Η εις βάθος ψηφιοποίηση είναι μεγάλο στοίχημα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Από την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, έως την πλήρη διασύνδεση των συστημάτων που σχετίζονται με τα φορολογικά έσοδα και με τις δαπάνες, με τις συμβάσεις, με τους διαγωνισμούς και με τις υπόλοιπες δοσοληψίες του ελληνικού Δημοσίου, ένα πολύ μεγάλο στοίχημα είναι η σε βάθος αλλά και αποτελεσματική και λειτουργική ψηφιοποίηση. Προφανώς, όλο το τελευταίο διάστημα  - και ειδικά την περίοδο της πανδημίας - έγιναν πάρα πολλά βήματα. Είναι σημαντικό, επίσης, πως σχέδιο υπάρχει και συνεχίζεται και εφαρμόζεται. Υπάρχει συνεχής πρόοδος σε πολλά πεδία.

Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι ξεκινήσαμε (ως χώρα) από πολύ χαμηλά. Με τεράστιες ελλείψεις και με πολλά παρωχημένα συστήματα, αλλά και με ελλείψεις σε όρους τεχνογνωσίας και αποτελεσματικής αξιοποίησης των κονδυλίων που υπήρχαν. Και έτσι, ακόμη και σήμερα, πρέπει να γίνουν πολλά και σε πολλές κατευθύνσεις: στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, στην καταγραφή της μοναδιαίας δοσοληψίας του Δημοσίου, στη Δικαιοσύνη, στις διαγωνιστικές διαδικασίες, στα ασφαλιστικά ταμεία. Γενικά, σε όλες τις πτυχές της επαφής του ιδιώτη ή του επιχειρηματία με το κράτος.

Να μην ξεχνάμε, επίσης, πως η αξιοποίηση των ψηφιακών συστημάτων που δημιουργούμε, προϋποθέτει σωστή και έγκαιρη κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και να είναι λειτουργικά. Διαφορετικά, όλη η προσπάθεια πάει χαμένη...

Το όφελος, στο τέλος της διαδρομής, δεν θα είναι μόνο η καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου και η μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και η αύξηση του ποσοστού της εισπραξιμότητας των φόρων, η μείωση της σπατάλης στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, ακόμη και η ενίσχυση της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας στην καθημερινότητα του πολίτη .  

Τώρα είναι η κρίσιμη περίοδος για να γίνει αυτό το άλμα. Γιατί υπάρχει και σχέδιο αλλά και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ.  Θέλει προσοχή όμως, γιατί το θέμα δεν είναι να γίνουν μερικά (ακόμη) πληροφοριακά συστήματα. Είναι κρίσιμο να υπάρξει συνεκτικός σχεδιασμός αλλά και πρόνοια για τα άλματα που λαμβάνουν χώρα στην ψηφιακή εποχή παγκοσμίως. Πολλά είναι, άλλωστε, τα παραδείγματα από το παρελθόν για πληροφοριακά συστήματα που αναπτύχθηκαν (και σε κάποιες περιπτώσεις αντικατέστησαν το ένα το άλλο) χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν καταφέρει να εκπληρώσουν πλήρως το σκοπό για τον οποίο έγιναν ή να μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται διαρκώς και ταχύτατα. Το δυστύχημα στα Τέμπη είναι ένα τραγικό παράδειγμα των κινδύνων που ελλοχεύουν, ενώ χαρακτηριστική είναι επίσης η προσπάθεια που γίνεται τώρα να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών ή το Κτηματολόγιο, δηλαδή δύο σχέδια που τα συζητάμε δεκαετίες.

Ανοίγεται μπροστά μας, λοιπόν, μία ευκαιρία που μπορεί να αλλάξει το προφίλ της Ελλάδος ως μία χώρα που πραγματικά κυριαρχεί διεθνώς στο «doing business» αλλά και που διακρίνεται στους ποιοτικούς δείκτες για τις  συνθήκες. Αλλά, και ως μίας χώρας που θα μπορεί να διαχειρίζεται πάρα πολύ καλά τα δημοσιονομικά της, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία για κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική. Αρκεί, αυτό το μεγάλο στοίχημα της ψηφιοποίησης να προχωρήσει με τον ίδιο καλό σχεδιασμό, με συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα και στα επόμενα κρίσιμα βήματα.

Όλες οι ειδήσεις

15:15

Διυλιστήριο πετρελαίου και σταθμοί άντλησης επλήγησαν από ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή της Μόσχας

14:46

Ρουσόπουλος: Η ΝΔ εγγύηση σταθερότητας για την Ελλάδα του αύριο

14:39

Μετσόλα στο Συνέδριο ΝΔ: Τα τελευταία επτά χρόνια η χώρα σας έχει πετύχει έναν εντυπωσιακό μετασχηματισμό

14:26

DW: Αν δεν είχε πει ο Ντράγκι «Whatever it takes»

14:09

Ομόλογα: Η απότομη άνοδος των αποδόσεων κίνδυνος για τις απροετοίμαστες αγορές μετοχών

13:32

Μητσοτάκης: Πάμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, να κερδίσουμε 3η τετραετία

13:23

Σδούκου: Το συνέδριό μας ήταν κάλεσμα στους πολίτες

13:15

Γιούνκερ για Μητσοτάκη: Είσαι ένας σπουδαίος πρωθυπουργός, έθεσες την Ελλάδα εκ νέου στην καρδιά της ευρωπαϊκής διαδικασίας

13:06

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα φυσική γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και χωρών του Κόλπου

13:00

Ακίνητα - Golden Visa: Πού επενδύουν σήμερα οι ξένοι επενδυτές - Τα νέα δεδομένα στην αγορά

12:49

Οι παγκόσμιες ανισορροπίες απασχολούν τη G7 στον απόηχο της συνάντησης Τραμπ με την Κίνα

12:33

Ιταλία: Δύο τραυματίες της επίθεσης με αυτοκίνητο στη Μόντενα υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό

12:27

Τασουλας: Εδώ στον Έβρο, υπάρχει ένας αέρας ο οποίος σε γεμίζει αυτοπεποίθηση

12:21

Alpha Bank Campus: Ένα τραπεζικό τετράγωνο που ενώνει την ιστορία της Αθήνας με το μέλλον της οικονομίας

12:11

Diaplous: Πρόταση για ένοπλους φρουρούς σε ποντοπόρα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα για τον εντοπισμό θαλάσσιων drones

11:57

Ρωσία: Τουλάχιστον 3 νεκροί σε σημαντική επίθεση με drones που είχαν στόχο τη Μόσχα

11:53

ΠΟΥ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κονγκό και Ουγκάντα λόγω επιδημίας Έμπολα

11:46

Τσουκαλάς: Δεν πείθει πλέον κανέναν ο πρωθυπουργός που «θυμώνει και λυπάται»

11:39

Χατζηδάκης: Δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι μεγάλες εθνικές επιτυχίες των τελευταίων 7 ετών

11:31

Bloomberg: Το μπλόκο στα στενά του Ορμούζ συνεχίζεται και η προσφορά πετρελαίου περιορίζεται

11:16

Βρετανία: Αναβάλλεται η προγραμματισμένη αύξηση φόρου στα καύσιμα

11:01

Κοντογεώργης: Διπλή σύγκλιση, ισχυρή περιφέρεια και κοινωνική δικαιοσύνη στην πράξη

10:53

Ν. Κορέα: Η κυβέρνηση θα επιδιώξει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να αποτρέψει απεργία στη Samsung

10:41

Βιολογική παραγωγή: Υψηλά ποσοστά μη συμμόρφωσης σε ελέγχους για μελισσοκομία και κτηνοτροφία

10:28

Στην τελική ευθεία προς τη συμβασιοποίηση ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά

10:09

5 ιδέες για καλοκαιρινά road trips στην Ελλάδα

10:02

Τράπεζες: Υψηλά ο πήχης της πιστωτικής επέκτασης

09:39

ΑΠΕ: Υπόσχονται φθηνότερο ρεύμα σε συνδυασμό με μπαταρίες έναντι των συμβατικών πηγών παραγωγής

09:31

Περισσότερα από 100 drones στη διάθεση του ΠΣ και της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο

09:24

Καναδός βρέθηκε θετικός στον χανταϊό

gazzetta
gazzetta reader insider insider