Η σημασία του να γίνει το σχέδιο πράξη

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η σύνθεση του  νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως προέκυψε μετά το «rotation» επιτυχημένων σε άλλα πεδία στελεχών, φαίνεται να είναι πολύ μεθοδικά σχεδιασμένη και δομημένη. Δεν μιλάμε μόνο για την απόφαση που ελήφθη για το... αυτονόητο, αυτό που άλλωστε ίσχυε πριν μπούμε σε μνημόνια. Δηλαδή, το (ενισχυμένο και αναβαθμισμένο όπως φάνηκε και από την Πρωθυπουργική Επίσκεψη) υπουργείο Οικονομικών ή «Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών» όπως πλέον λέγεται, να έχει και τον έλεγχο της άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής, να έχει στα χέρια του τον σχεδιασμό και την εποπτεία των κοινοτικών επιδοτήσεων/χρηματοδοτήσεων, αλλά και γενικότερα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μιλάμε και για την έμφαση που δίδεται στα παραγωγικά υπουργεία. Δηλαδή στα υπουργεία που θα πρέπει να υλοποιήσουν τους επόμενους μήνες μια πάρα πολύ καλά ενορχηστρωμένη και μεγάλης δυσκολίας σκυταλοδρομία: θα πρέπει να κάνουν πράξη όλα όσα σχεδιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Να μην ξεχνάμε πως τώρα είναι η ώρα της «ωρίμασης» των μεταρρυθμίσεων αλλά και των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και της πλήρους ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ.

Το έργο δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι μεγάλο και πάρα πολύ κρίσιμο. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπάρχει (μεταξύ πολλών άλλων), ένας τεράστιος όγκος έργων και διαγωνισμών, καθώς και θεσμικές αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν. Αλλά και στο πεδίο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος τα στοιχήματα είναι μεγάλα όχι μόνο για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και για τον (επίσης) τεράστιο όγκο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την ενεργειακή μετάβαση που έχουν ήδη σχεδιαστεί, αλλά και όσων… έρχονται μέσω του REPowerEU. Ανάλογα απαιτητικό είναι και το έργο στο υπουργείο Ανάπτυξης (με έμφαση πλέον στη βιομηχανία, στον καταναλωτή αλλά και στις στρατηγικές επενδύσεις και στον Αναπτυξιακό Νόμο), αλλά και σε άλλα υπουργεία που σχετίζονται με τον ιδιωτικό τομέα.

Το στοίχημα της διασφάλισης της ανόδου του ΑΕΠ, αλλά και της μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, καινοτόμο και εξαγωγικό, θα κριθεί ουσιαστικά τους επόμενους μήνες. Οι βάσεις που τέθηκαν την προηγούμενη τετραετία είναι πάρα πολύ σημαντικές και γερές. Παρ όλα αυτά, πάντα, η πλήρης υλοποίηση μίας πολιτικής συνιστά μια πρόκληση.

Τα πρώτα θετικά μηνύματα πάντως, ήδη υπάρχουν. Σε ελάχιστο χρόνο έχουμε τον ορισμό της κυβέρνησης, την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, τους «μπλε φακέλους» με το έργο που καλείται να εφαρμόσει το κάθε υπουργείο, αλλά και τα πρώτα νομοσχέδια που θα επικυρώσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Υπάρχουν λοιπόν πολύ καλές, ελπιδοφόρες, πρώτες ενδείξεις. Πλέον, όλα είναι θέμα δουλειάς και η αξιολόγηση θα γίνει εκ του αποτελέσματος. Προς το παρόν ας μείνουμε στην πρώτη αίσθηση – που φαίνεται να αντιλαμβάνονται και οι αγορές  - πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνει η μετάβαση από το σχεδιασμό στην εφαρμογή των έργων και των παρεμβάσεων που έχει αν ανάγκη η οικονομία και – γενικότερα - η χώρα.

Όλες οι ειδήσεις

13:51

Οι τιμές στόχοι για Πειραιώς - Alpha από Jefferies - Τι βλέπει για το τρίτο τρίμηνο

13:46

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησε η δίκη του πρώην προέδρου Δ. Μελά

13:45

Θεοδωρικάκος: Η ακραία πόλωση δεν βοηθά ούτε τη δημοκρατία ούτε την οικονομία

13:40

Δέκα προορισμοί στην Ευρώπη ακόμη και για τριήμερο το φθινόπωρο

13:39

Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση αποδίδει το μέρισμα ανάπτυξης που μπορεί με τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί

13:36

Κρεμλίνο: Ο Όρμπαν τα πάει καλά με Πούτιν και Τραμπ - Ενίσχυση σχέσεων με Ιράν

13:34

Επιπλέον 10 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για αποζημιώσεις λόγω ευλογιάς

13:28

Η υψηλή φορολογία τροφοδοτεί το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών

13:21

Ιαπωνία: Συμφωνία για κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής την Τακαΐτσι

13:17

Bain & Company: Απαιτούνται 2 τρισ. νέων εσόδων για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του AI

13:13

Νέα εποχή για το Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Πεντέλης - Δωρεά 2,5 εκατ. ευρώ από την ΤΕΡΝΑ

13:07

ΕΕ: Οριστικό τέλος σε ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και LNG από 1/1/2028 - Η παρέμβαση Παπασταύρου

13:07

Δακτύλιος: Μέσω gov.gr η άδεια ελεύθερης κυκλοφορίας - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

13:01

Χαλκός: Άνοδος 1% με ώθηση από την «χαλάρωση» των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ - Κίνας

12:53

Γάζα: Το Ισραήλ επιτρέπει εκ νέου την είσοδο βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα

12:48

Μείωση 1% στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία τον Αύγουστο

12:48

iPhone 17: Εκρηκτική εκκίνηση πωλήσεων - Άλμα 14% στις πρώτες 10 ημέρες κυκλοφορίας

12:47

Παπασταύρου: Να αποτραπεί ενδεχόμενη παράκαμψη της απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου

12:41

IWG: Η υβριδική εργασία διευκολύνει την επιστροφή στην αγορά εργασίας

12:41

AHEPA MARATHON MILTIADES – Βράβευση του Μαραθωνοδρόμου & Υπεραθλητή Σήφη Τζουγανάκη

12:35

Γιατί η UBS αναβαθμίζει τώρα τις μετοχές - Οι καταλύτες ανόδου

12:32

Γεραπετρίτης: Είναι η εποχή της συνδεσιμότητας και των περιφερειακών συνεργασιών

12:31

Άνοιξε η πλατφόρμα για φορείς παροχής υπηρεσιών Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης – Έως 3/11 οι αιτήσεις

12:22

Stéphane Boujnah (Euronext): Δεν θα αυξήσουμε το τίμημα για την ΕΧΑΕ και δεν υπάρχει plan B

12:16

Τσιάρας: Συνεργασία και δράσεις για τη στήριξη του βαμβακιού

12:06

Η Πειραιώς χρυσός χορηγός στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας (FCEM) 2025

12:06

ΔΥΠΑ: Στους 720.039 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Σεπτέμβριο - Μηνιαία μείωση 9%

12:01

IKEA: Επένδυση - ρεκόρ 720 εκατ. ευρώ σε Λετονία και Εσθονία για βιώσιμη ξυλεία

12:00

ΔΕΔΔΗΕ: «Θωράκιση» δεδομένων με νέες τεχνολογίες - Άμεση ανάκαμψη από κυβερνοεπιθέσεις

11:51

Γεωργιάδης για «1566»: Μέχρι την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου είχαμε ημερησίως 40.000 τηλέφωνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider