Η σημασία του να γίνει το σχέδιο πράξη

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η σύνθεση του  νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως προέκυψε μετά το «rotation» επιτυχημένων σε άλλα πεδία στελεχών, φαίνεται να είναι πολύ μεθοδικά σχεδιασμένη και δομημένη. Δεν μιλάμε μόνο για την απόφαση που ελήφθη για το... αυτονόητο, αυτό που άλλωστε ίσχυε πριν μπούμε σε μνημόνια. Δηλαδή, το (ενισχυμένο και αναβαθμισμένο όπως φάνηκε και από την Πρωθυπουργική Επίσκεψη) υπουργείο Οικονομικών ή «Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών» όπως πλέον λέγεται, να έχει και τον έλεγχο της άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής, να έχει στα χέρια του τον σχεδιασμό και την εποπτεία των κοινοτικών επιδοτήσεων/χρηματοδοτήσεων, αλλά και γενικότερα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μιλάμε και για την έμφαση που δίδεται στα παραγωγικά υπουργεία. Δηλαδή στα υπουργεία που θα πρέπει να υλοποιήσουν τους επόμενους μήνες μια πάρα πολύ καλά ενορχηστρωμένη και μεγάλης δυσκολίας σκυταλοδρομία: θα πρέπει να κάνουν πράξη όλα όσα σχεδιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Να μην ξεχνάμε πως τώρα είναι η ώρα της «ωρίμασης» των μεταρρυθμίσεων αλλά και των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και της πλήρους ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ.

Το έργο δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι μεγάλο και πάρα πολύ κρίσιμο. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπάρχει (μεταξύ πολλών άλλων), ένας τεράστιος όγκος έργων και διαγωνισμών, καθώς και θεσμικές αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν. Αλλά και στο πεδίο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος τα στοιχήματα είναι μεγάλα όχι μόνο για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και για τον (επίσης) τεράστιο όγκο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την ενεργειακή μετάβαση που έχουν ήδη σχεδιαστεί, αλλά και όσων… έρχονται μέσω του REPowerEU. Ανάλογα απαιτητικό είναι και το έργο στο υπουργείο Ανάπτυξης (με έμφαση πλέον στη βιομηχανία, στον καταναλωτή αλλά και στις στρατηγικές επενδύσεις και στον Αναπτυξιακό Νόμο), αλλά και σε άλλα υπουργεία που σχετίζονται με τον ιδιωτικό τομέα.

Το στοίχημα της διασφάλισης της ανόδου του ΑΕΠ, αλλά και της μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, καινοτόμο και εξαγωγικό, θα κριθεί ουσιαστικά τους επόμενους μήνες. Οι βάσεις που τέθηκαν την προηγούμενη τετραετία είναι πάρα πολύ σημαντικές και γερές. Παρ όλα αυτά, πάντα, η πλήρης υλοποίηση μίας πολιτικής συνιστά μια πρόκληση.

Τα πρώτα θετικά μηνύματα πάντως, ήδη υπάρχουν. Σε ελάχιστο χρόνο έχουμε τον ορισμό της κυβέρνησης, την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, τους «μπλε φακέλους» με το έργο που καλείται να εφαρμόσει το κάθε υπουργείο, αλλά και τα πρώτα νομοσχέδια που θα επικυρώσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Υπάρχουν λοιπόν πολύ καλές, ελπιδοφόρες, πρώτες ενδείξεις. Πλέον, όλα είναι θέμα δουλειάς και η αξιολόγηση θα γίνει εκ του αποτελέσματος. Προς το παρόν ας μείνουμε στην πρώτη αίσθηση – που φαίνεται να αντιλαμβάνονται και οι αγορές  - πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνει η μετάβαση από το σχεδιασμό στην εφαρμογή των έργων και των παρεμβάσεων που έχει αν ανάγκη η οικονομία και – γενικότερα - η χώρα.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

ΗΠΑ: Το BBC ζητά να απορριφθεί η αγωγή Τραμπ για δυσφήμιση σε βάρος του

23:36

Βανς: «Ο Τραμπ θα διασφαλίσει πως λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν»

23:22

Νέα πλήγματα στο Αφγανιστάν από πακιστανικά αεροσκάφη - Εκρήξεις στην Καμπούλ

23:06

Πετραλιάς: «Η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια πολιτική ενίσχυσης των εισοδημάτων»

22:54

Μελόνι: «Παρέμβαση στο Ορμούζ θα σήμαινε ένα βήμα προς την εμπλοκή στον πόλεμο»

22:38

Axios: «Ενεργός δίαυλος επικοινωνίας» μεταξύ Γουίτκοφ - Αραγτσί για τη Μέση Ανατολή

22:26

Μερτς: «Δεν τίθεται θέμα συμμετοχής της Γερμανίας σε επιχειρήσεις στον Κόλπο»

22:13

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 5% για το WTI, στα 100 δολάρια το brent

22:06

Κέρδη στη Wall Street με στήριξη από την πτώση του πετρελαίου

21:54

Ιράκ: Έξι μαχητές φιλοϊρανικής οργάνωσης σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα

21:40

Reuters: Εγκρίθηκαν «Ασπίδα του Αχιλλέα» και αναβάθμιση 38 F-16

21:35

Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

21:17

Βουλή: Στοιχεία για τους Έλληνες ναυτικούς που είναι εγκλωβισμένοι στον Περσικό Κόλπο

21:12

ΟΠΑΠ: Από 17/3 ο διακριτικός τίτλος στο XA αλλάζει σε Allwyn

21:10

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά των Χανίων

21:04

Γενικό μπλακ άουτ στην Κούβα - 10 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ρεύμα

20:51

Κάλας: «Δεν επεκτείνεται προς το παρόν η αποστολή ASPIDES στα Στενά του Ορμούζ»

20:38

Μείωση 60% στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Μ. Ανατολή με τα Στενά του Ορμούζ κλειστά

20:27

Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα για τις ελληνικές σπουδές ανά τον κόσμο

20:22

Attica Group: Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου

20:16

Παπαϊωάννου: «Οι διαγραφές των αιώνιων φοιτητών αφορούν στην αξιοπιστία των πτυχίων των ΑΕΙ»

20:12

Επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες στο Ισραήλ, θραύσματα πυραύλων στην Ιερουσαλήμ - Εκρήξεις σε Βαγδάτη, Αμπου Ντάμπι

20:00

Ναυάγιο σκάφους της Frontex ανοιχτά του Καστελορίζου, δύο τραυματίες

19:53

Με μοντέλο ΤΑΑ το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο και το Ταμείο Εκσυγχρονισμού

19:29

Το Ιράν απειλεί με επιθέσεις σε αμερικανικές εταιρείες - Ποιοι είναι στο στόχαστρο της Τεχεράνης

19:24

Aegean: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς προορισμούς της Μέσης Ανατολής

19:13

Διστακτική άνοδος στις ευρωαγορές

19:04

Θεοδωρικάκος: Πώς ο Αναπτυξιακός Νόμος συμβάλλει στον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας

19:01

«Γκρίνια» Τραμπ για χώρες που δεν στέλνουν πλοία στο Ορμούζ: «Εδώ και σαράντα χρόνια σας προστατεύουμε»

18:57

Παπαθανάσης: Στις 29 Μαΐου η καταληκτική ημερομηνία σύναψης δανειακών συμβάσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider