Η σημασία του να γίνει το σχέδιο πράξη

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η σύνθεση του  νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως προέκυψε μετά το «rotation» επιτυχημένων σε άλλα πεδία στελεχών, φαίνεται να είναι πολύ μεθοδικά σχεδιασμένη και δομημένη. Δεν μιλάμε μόνο για την απόφαση που ελήφθη για το... αυτονόητο, αυτό που άλλωστε ίσχυε πριν μπούμε σε μνημόνια. Δηλαδή, το (ενισχυμένο και αναβαθμισμένο όπως φάνηκε και από την Πρωθυπουργική Επίσκεψη) υπουργείο Οικονομικών ή «Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών» όπως πλέον λέγεται, να έχει και τον έλεγχο της άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής, να έχει στα χέρια του τον σχεδιασμό και την εποπτεία των κοινοτικών επιδοτήσεων/χρηματοδοτήσεων, αλλά και γενικότερα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μιλάμε και για την έμφαση που δίδεται στα παραγωγικά υπουργεία. Δηλαδή στα υπουργεία που θα πρέπει να υλοποιήσουν τους επόμενους μήνες μια πάρα πολύ καλά ενορχηστρωμένη και μεγάλης δυσκολίας σκυταλοδρομία: θα πρέπει να κάνουν πράξη όλα όσα σχεδιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Να μην ξεχνάμε πως τώρα είναι η ώρα της «ωρίμασης» των μεταρρυθμίσεων αλλά και των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και της πλήρους ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ.

Το έργο δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι μεγάλο και πάρα πολύ κρίσιμο. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπάρχει (μεταξύ πολλών άλλων), ένας τεράστιος όγκος έργων και διαγωνισμών, καθώς και θεσμικές αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν. Αλλά και στο πεδίο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος τα στοιχήματα είναι μεγάλα όχι μόνο για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και για τον (επίσης) τεράστιο όγκο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την ενεργειακή μετάβαση που έχουν ήδη σχεδιαστεί, αλλά και όσων… έρχονται μέσω του REPowerEU. Ανάλογα απαιτητικό είναι και το έργο στο υπουργείο Ανάπτυξης (με έμφαση πλέον στη βιομηχανία, στον καταναλωτή αλλά και στις στρατηγικές επενδύσεις και στον Αναπτυξιακό Νόμο), αλλά και σε άλλα υπουργεία που σχετίζονται με τον ιδιωτικό τομέα.

Το στοίχημα της διασφάλισης της ανόδου του ΑΕΠ, αλλά και της μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, καινοτόμο και εξαγωγικό, θα κριθεί ουσιαστικά τους επόμενους μήνες. Οι βάσεις που τέθηκαν την προηγούμενη τετραετία είναι πάρα πολύ σημαντικές και γερές. Παρ όλα αυτά, πάντα, η πλήρης υλοποίηση μίας πολιτικής συνιστά μια πρόκληση.

Τα πρώτα θετικά μηνύματα πάντως, ήδη υπάρχουν. Σε ελάχιστο χρόνο έχουμε τον ορισμό της κυβέρνησης, την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, τους «μπλε φακέλους» με το έργο που καλείται να εφαρμόσει το κάθε υπουργείο, αλλά και τα πρώτα νομοσχέδια που θα επικυρώσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Υπάρχουν λοιπόν πολύ καλές, ελπιδοφόρες, πρώτες ενδείξεις. Πλέον, όλα είναι θέμα δουλειάς και η αξιολόγηση θα γίνει εκ του αποτελέσματος. Προς το παρόν ας μείνουμε στην πρώτη αίσθηση – που φαίνεται να αντιλαμβάνονται και οι αγορές  - πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνει η μετάβαση από το σχεδιασμό στην εφαρμογή των έργων και των παρεμβάσεων που έχει αν ανάγκη η οικονομία και – γενικότερα - η χώρα.

Όλες οι ειδήσεις

15:53

ΗΠΑ: 41.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Δεκέμβριο

15:38

Kaspersky: Πενταπλάσια αύξηση στις επιθέσεις phishing μέσω κωδικών QR το β' εξάμηνο του 2025

15:31

Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας του ΕΒΕΠ με το Ελληνο-Κενυατικό Επιμελητήριο

15:28

Βενεζουέλα: Απόπειρα σύλληψης τάνκερ από τις αμερικανικές δυνάμεις έπειτα από εβδομάδες καταδίωξης

15:23

Πρώτη αντίδραση αγροτών στις εξαγγελίες της κυβέρνησης: «Σκέτη απογοήτευση»

15:22

Το ΔΣ της Warner Bros απορρίπτει την προσφορά της Paramount - «Πράσινο φως» για την Netflix

15:16

Στάρμερ: Τυχόν ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή

15:01

Δένδιας: Πιο σημαντικό από την πολιτική επιβίωση το συμφέρον της χώρας

15:00

Συρία: Ο στρατός άρχισε να βομβαρδίζει τις κουρδικές συνοικίες του Χαλεπίου

14:52

Παπαστεργίου: Kάθε ελληνικό προϊόν θα έχει barcode που θα το συνοδεύει από το χωράφι ως την απόδειξη

14:51

«Πράσινο φως» για συνένωση ΟΠΑΠ - Allwyn από την έκτακτη ΓΣ

14:49

Τσιάρας: Πενταπλό σχέδιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα

14:43

Πετραλιάς: Με διευρυμένα όρια η επιστροφή ΕΦΚ μέχρι τον Οκτώβριο

14:29

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκάλυψε δύο ξεχωριστούς τύπους πολλαπλής σκλήρυνσης

14:14

Άρειος Πάγος για αγρότες: Να εφαρμοστεί άμεσα η παραγγελία για τα μπλόκα

14:12

Εκτός της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φαραντούρης - Δεν παραδίδει την έδρα

14:08

Με νομοθετική πρωτοβουλία η ενίσχυση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών - Τι προβλέπει

13:57

ΟΔΔΗΧ: Στο 1,70% η απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων

13:48

Η Κομισιόν χορηγεί πάνω από 40.000 δωρεάν ταξιδιωτικές κάρτες DiscoverEU σε νέους

13:39

Το 2025 η πιο ζεστή χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί στη Νορβηγία

13:36

Φερεντσβάρος - Παναθηναϊκός: Πόσο κοστίζει το ταξίδι στη Βουδαπέστη

13:34

Θεμιστοκλέους: «Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη - Το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο»

13:33

Γροιλανδία: Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να απαντήσουν σε κάθε είδους εκφοβισμό των ΗΠΑ

13:28

ΤτΕ: Αμετάβλητο το επιτόκιο νέων καταθέσεων το Νοέμβριο - Αυξήθηκε στο 4,65% για νέα δάνεια

13:27

ΕΥ: CFOs και επικεφαλής φορολογικών διευθύνσεων αξιοποιούν την AI για τις νέες προκλήσεις

13:13

Καταιγίδα Γκορέτι: Ακυρώσεις πτήσεων σε Γαλλία και Ολλανδία

13:05

Η Κομισιόν ενέκρινε την εξαγορά της NRG και της HERON από τη MOH και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

13:01

Η SecGrid ξεκινά τη λειτουργία της - Στο επίκεντρο λύσεις σε θέματα ασφάλειας και προηγμένου λογισμικού

12:49

Χατζηδάκης για αγρότες: Στα 8,5 λεπτά η κιλοβατώρα - Μέσω εφαρμογής επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στην αντλία

12:46

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως αύριο - Πού θα εκδηλωθούν

gazzetta
gazzetta reader insider insider