Η σημασία του να γίνει το σχέδιο πράξη

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η σύνθεση του  νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως προέκυψε μετά το «rotation» επιτυχημένων σε άλλα πεδία στελεχών, φαίνεται να είναι πολύ μεθοδικά σχεδιασμένη και δομημένη. Δεν μιλάμε μόνο για την απόφαση που ελήφθη για το... αυτονόητο, αυτό που άλλωστε ίσχυε πριν μπούμε σε μνημόνια. Δηλαδή, το (ενισχυμένο και αναβαθμισμένο όπως φάνηκε και από την Πρωθυπουργική Επίσκεψη) υπουργείο Οικονομικών ή «Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών» όπως πλέον λέγεται, να έχει και τον έλεγχο της άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής, να έχει στα χέρια του τον σχεδιασμό και την εποπτεία των κοινοτικών επιδοτήσεων/χρηματοδοτήσεων, αλλά και γενικότερα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μιλάμε και για την έμφαση που δίδεται στα παραγωγικά υπουργεία. Δηλαδή στα υπουργεία που θα πρέπει να υλοποιήσουν τους επόμενους μήνες μια πάρα πολύ καλά ενορχηστρωμένη και μεγάλης δυσκολίας σκυταλοδρομία: θα πρέπει να κάνουν πράξη όλα όσα σχεδιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Να μην ξεχνάμε πως τώρα είναι η ώρα της «ωρίμασης» των μεταρρυθμίσεων αλλά και των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και της πλήρους ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ.

Το έργο δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι μεγάλο και πάρα πολύ κρίσιμο. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπάρχει (μεταξύ πολλών άλλων), ένας τεράστιος όγκος έργων και διαγωνισμών, καθώς και θεσμικές αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν. Αλλά και στο πεδίο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος τα στοιχήματα είναι μεγάλα όχι μόνο για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και για τον (επίσης) τεράστιο όγκο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την ενεργειακή μετάβαση που έχουν ήδη σχεδιαστεί, αλλά και όσων… έρχονται μέσω του REPowerEU. Ανάλογα απαιτητικό είναι και το έργο στο υπουργείο Ανάπτυξης (με έμφαση πλέον στη βιομηχανία, στον καταναλωτή αλλά και στις στρατηγικές επενδύσεις και στον Αναπτυξιακό Νόμο), αλλά και σε άλλα υπουργεία που σχετίζονται με τον ιδιωτικό τομέα.

Το στοίχημα της διασφάλισης της ανόδου του ΑΕΠ, αλλά και της μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, καινοτόμο και εξαγωγικό, θα κριθεί ουσιαστικά τους επόμενους μήνες. Οι βάσεις που τέθηκαν την προηγούμενη τετραετία είναι πάρα πολύ σημαντικές και γερές. Παρ όλα αυτά, πάντα, η πλήρης υλοποίηση μίας πολιτικής συνιστά μια πρόκληση.

Τα πρώτα θετικά μηνύματα πάντως, ήδη υπάρχουν. Σε ελάχιστο χρόνο έχουμε τον ορισμό της κυβέρνησης, την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, τους «μπλε φακέλους» με το έργο που καλείται να εφαρμόσει το κάθε υπουργείο, αλλά και τα πρώτα νομοσχέδια που θα επικυρώσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Υπάρχουν λοιπόν πολύ καλές, ελπιδοφόρες, πρώτες ενδείξεις. Πλέον, όλα είναι θέμα δουλειάς και η αξιολόγηση θα γίνει εκ του αποτελέσματος. Προς το παρόν ας μείνουμε στην πρώτη αίσθηση – που φαίνεται να αντιλαμβάνονται και οι αγορές  - πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνει η μετάβαση από το σχεδιασμό στην εφαρμογή των έργων και των παρεμβάσεων που έχει αν ανάγκη η οικονομία και – γενικότερα - η χώρα.

Όλες οι ειδήσεις

00:15

Ουάσινγκτον: Επεισόδιο με πυροβολισμούς κοντά στον Λευκό Οίκο - Εκκενώθηκε η αίθουσα Τύπου

23:57

Ιράν: Σε κίνδυνο η ζωή της νομπελίστριας Ναργκίς Μοχαμαντί

23:53

Πιερρακάκης: «Στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης - Η Ευρώπη διαθέτει ισχυρά θεμέλια»

23:45

Σουηδία: 23 περαστικοί έχουν σκοτωθεί σε ένοπλες επιθέσεις συμμοριών από το 2023

23:34

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία θα τηρήσει την διήμερη κατάπαυση του πυρός»

23:22

Κώτσηρας: Εργαλείο ενίσχυσης για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής το φορολογικό νομοσχέδιο

23:05

Πιέσεις στην Wall Street στη «σκιά» της αναταραχής στη Μέση Ανατολή

22:56

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας η Αστυπάλαια - Παράταση για Πάτμο

22:40

Ουκρανία: Έρευνες σε δεκάδες στρατιωτικούς αξιωματούχους που θεωρούνται ύποπτοι για διαφθορά

22:27

«Άλμα» 6% για το πετρέλαιο μετά το ιρανικό χτύπημα στα ΗΑΕ

22:12

Χρυσοχοΐδης: «Να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την κουλτούρα οδικής ασφάλειας»

21:58

Νάγκελ για επιτόκια: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης τον Ιούνιο λόγω πληθωρισμού

21:51

Αυστρία: Διαρροή χημικών από αμαξοστοιχία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σάλτσμπουργκ

21:36

Απώλειες 2% για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου και Μέσης Ανατολής

21:28

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα ταξιδέψει στο Βατικανό και την Ιταλία 6-8 Μαΐου

21:15

Ο Τραμπ καλεί την Νότια Κορέα να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ελευθερία»

21:11

Οι Ρώσοι έχασαν έδαφος στην Ουκρανία για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2023

20:57

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ - Πότε πρέπει να γίνουν εκλογές

20:49

Τραμπ: Το Ιράν θα σβηστεί από τον χάρτη αν επιτεθεί σε αμερικανικά πλοία

20:49

Ο Πούτιν ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για τις 8 και 9 Μαΐου

20:39

Αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ιρανικά σκάφη, αναχαίτισαν drones και πυραύλους

20:30

Πρόεδρος Λιβάνου: «Συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ πριν οποιαδήποτε συνάντηση με Νετανιάχου»

20:16

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου δεν θα σώσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας

20:07

Κυρανάκης: Επιδοτούμενη εκπαίδευση σε σχολή της ΟΣΥ για να αυξηθεί ο αριθμός των οδηγών λεωφορείων

20:00

Τραμπ: Από την επίδειξη ισχύος στη φθορά - Πόλεμος και κατάρρευση δημοτικότητας

19:53

Στο 96% η αποκατάσταση για το παγκόσμιο δίκτυο της Emirates

19:38

Γαλλία: Πρόστιμα σε Novo Nordisk και Eli Lilly για διαφημίσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

19:32

ΟΠΕΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις στα προγράμματα διακοπών και πολιτισμού της Αγροτικής Εστίας

19:20

Πτώση στις ευρωαγορές - Ισχυρό «πλήγμα» στα αυτοκίνητα

19:17

ΗΑΕ: Ιρανική επίθεση σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Φουτζάιρα - Αναχαιτίστηκαν τρεις πύραυλοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider