Ισχυρή εντολή, μεγάλη ευθύνη

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η ξεκάθαρη αυτοδυναμία που κατέκτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία -κόντρα στη συνήθη φθορά που συνεπάγεται η παραμονή στην εξουσία, αλλά και παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις που έπρεπε να διαχειρισθεί- του δίνει μία πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή. Οι πολίτες έδωσαν το «πράσινο φως» στη Νέα Δημοκρατία για να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της.

Αυτή όμως η ισχυρή λαϊκή εντολή, συνεπάγεται και μία, εξίσου μεγάλη, πολιτική ευθύνη. Ο λόγος για μία ευθύνη η οποία είναι πλήρως αντιληπτή από τον κ. Μητσοτάκη όπως φάνηκε στην – ξεκάθαρη – τοποθέτησή του μετά το κλείσιμο της κάλπης. Μετέφερε το μήνυμα της σκληρής δουλειάς χωρίς έπαρση ή αλαζονικές συμπεριφορές, για να είναι ο Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.

Η νέα κυβέρνηση λοιπόν, έχει την εντολή και τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να οδηγήσει με ασφάλεια την Ελλάδα σε μία νέα εποχή. Θα πρέπει, εν μέσω συνεχώς μεταβαλλόμενων διεθνών συνθηκών, να εξαλείψει κάθε εμπόδιο που έχει απομείνει ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα η επιχειρηματικότητα. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει (αφουγκραζόμενη και το μήνυμα που μετέφερε η κάλπη από τα «δεξιά» της Νέας Δημοκρατίας), πως η ανάπτυξη θα διαχυθεί σε όλους, ενισχύοντας -άμεσα και εμφανώς- την κοινωνική συνοχή.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα, που «χτίστηκαν» την προηγούμενη 4ετία μέσα και από τη συστηματική δουλειά του οικονομικού επιτελείου. Μετά και την ισχυρή αυτοδυναμία, ανοίγει ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα, με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτή κομίζει για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τα κρατικά ταμεία. Επίσης, η ισχυρή πορεία των κοινοτικών προγραμμάτων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κλπ) δίνουν αναπτυξιακή πνοή, το ίδιο και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που πλέον λαμβάνει νέα λαϊκή ψήφο, μαζί βεβαίως με το πακέτο του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά,  είναι ξεκάθαρο πως η συγκυρία που διανύουμε είναι πάρα πολύ δύσκολη. Όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο, αλλά και ευρύτερα. Υπάρχουν πάρα πολλά μέτωπα και απειλές. Εγχωρίως πρέπει να αντιμετωπισθεί ο πληθωρισμός, το υψηλό κόστος δανεισμού και τα υπόλοιπα προβλήματα που παραμένουν σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που προσπαθεί να ξεφύγει από τα βαρίδια των μνημονίων σε επίπεδο ευημερίας και παραγωγικότητας, ώστε να φτάσει τη «Δύση». Διεθνώς, πέρα από τις πολύ κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα πλεονάσματα και για το χρέος, υπάρχουν και οι διεθνείς απειλές που εκτείνονται από την ενεργειακή κρίση και τα ελληνοτουρκικά, έως τα νέα μέτωπα που προκύπτουν, όπως έδειξε  και η ανταρσία στη Ρωσία.

Την επομένη των εκλογών, το επόμενο «σήμα» θα δοθεί μέσα από τη σύνθεση της Κυβέρνησης, αλλά και από τις δομικές αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί αναφορικά με τη λειτουργία της. Ο πήχης προσδοκιών είναι υψηλός, όχι μόνο λόγω της προεκλογικής δέσμευσης για ταχύτατη εκκίνηση του κυβερνητικού έργου, αλλά και γιατί αυτήν την ταχύτητα επιτάσσουν τα (πολλά) ανοικτά μέτωπα σε διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Η ισχυρή λαϊκή εντολή δίνει το δικαίωμα για ρήξεις, για ριζικές αλλαγές, για άλματα που θα δημιουργήσουν νέες συνθήκες για την οικονομία και για την κοινωνία. Οι επιλογές που θα γίνουν και η επιτυχής υλοποίησή τους είναι και η μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση.  

Όλες οι ειδήσεις

09:41

ΕΒΕΠ: «Η Ελλάδα στο επίκεντρο των ενεργειακών συμφωνιών»

09:29

ΤΙΤΑΝ: Ισχυρή αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας στο γ' τρίμηνο - Αύξηση 19,9%% στα EBITDA

09:26

Commerzbank: Αναβαθμίζει την ετήσια πρόβλεψη για τα έσοδα από τόκους παρά την πτώση στα κέρδη τριμήνου

09:26

Miele Hellas: Αύξηση τζίρου το 2025 και νέα καταστήματα στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια

09:11

Παπαθανάσης: Αύξηση των ορίων υπέρ-δέσμευσης στο Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021–2027

09:10

Metlen: Αυξημένα κατά 22% τα έσοδα - Παραμένει σε πορεία επίτευξης του ετήσιου στόχου EBITDA

09:07

Η Nissan πούλησε τα κεντρικά της γραφεία και θα τα επανανοικιάσει για να μειώσει το κόστος

09:01

Algida Ice Cream Company: Η «πρωτιά» και η επόμενη μέρα της νέας εταιρείας της Unilever για το παγωτό

08:57

«Κομμουνισμός ή κοινή λογική»: Ο Τραμπ πολώνει το κλίμα μετά τις εκλογικές ήττες των Ρεπουμπλικάνων

08:48

ΗΠΑ: Δώδεκα νεκροί από συντριβή αεροσκάφους - Κινητήρας αποκολλήθηκε πριν από την απογείωση

08:47

Νότια Κορέα: Κατέρρευσε τμήμα ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού - Επτά άνθρωποι παγιδευμένοι

08:42

Φιλιππίνες: 140 νεκροί εξαιτίας του τυφώνα Καλμάγκι

08:40

Υγεία: 48ωρη απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία - 24ωρη στα ιδιωτικά εργαστήρια

08:34

Black Friday: Πώς να αξιοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη με ασφάλεια

08:29

Ο ΠΟΥ ετοιμάζει εκστρατεία εμβολιασμού 44.000 παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας

08:22

Το στοίχημα του νέου επικεφαλής της Lidl Ελλάς

08:19

Στήριξη στο Ψήφισμα των ΗΠΑ για τη Γάζα από το Συμβούλιο Ασφαλείας

08:10

Νικητές και χαμένοι δισεκατομμυριούχοι από τη νίκη του Ζοχράν Μαμντάνι

08:08

Οι ΗΠΑ θέλουν μειώσεις των πτήσεων λόγω του shutdown

07:54

Δημογραφικό: Οι μεσήλικες θα κυριαρχούν στις αγορές εργασίας του μέλλοντος - Υπό εξαφάνιση οι 30άρηδες

07:49

Αναπτυξιακός: Αντίστροφη μέτρηση 90 ημερών για 361 επενδυτικά σχέδια €1,5 δισ.

07:45

Ημέρα του Παπασταύρου - Λύνει τη σιωπή του ο Σαμαράς - Πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για οπλοκατοχή στην Κρήτη

07:41

Ελαφρύνσεις σε βιομηχανικό ρεύμα: Στοχευμένα μέτρα ανά κατηγορία επιχειρήσεων - Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

07:30

Αέριο: Ποια deals «ψήνονται» στην Αθήνα - Ανακοινώσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις

07:20

Οδικά έργα Αττικής: Ρεαλισμό ζητάει το υπουργείο, έργα η αγορά - Οι προτεραιότητες, η χρηματοδότηση, οι παραχωρήσεις

07:12

Ψηφιακό πελατολόγιο: Μετά τα συνεργεία «μπαίνει» σε γάμους και πάρτι

07:06

Αγριεύουν τα πράγματα - Δυνατή είσοδος - Η ΜΕΤΚΑ και το Χρηματιστήριο

03:43

Αφαιρείται από τη σύνθεση του MSCI Greece ο τίτλος της Metlen

23:53

ΗΠΑ: Δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III

23:43

Ισχυρό forecast δ' τριμήνου για Snap - Deal 400 εκατ. δολαρίων με Perplexity και δυνατό buyback

gazzetta
gazzetta reader insider insider