Ισχυρή εντολή, μεγάλη ευθύνη

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η ξεκάθαρη αυτοδυναμία που κατέκτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία -κόντρα στη συνήθη φθορά που συνεπάγεται η παραμονή στην εξουσία, αλλά και παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις που έπρεπε να διαχειρισθεί- του δίνει μία πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή. Οι πολίτες έδωσαν το «πράσινο φως» στη Νέα Δημοκρατία για να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της.

Αυτή όμως η ισχυρή λαϊκή εντολή, συνεπάγεται και μία, εξίσου μεγάλη, πολιτική ευθύνη. Ο λόγος για μία ευθύνη η οποία είναι πλήρως αντιληπτή από τον κ. Μητσοτάκη όπως φάνηκε στην – ξεκάθαρη – τοποθέτησή του μετά το κλείσιμο της κάλπης. Μετέφερε το μήνυμα της σκληρής δουλειάς χωρίς έπαρση ή αλαζονικές συμπεριφορές, για να είναι ο Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.

Η νέα κυβέρνηση λοιπόν, έχει την εντολή και τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να οδηγήσει με ασφάλεια την Ελλάδα σε μία νέα εποχή. Θα πρέπει, εν μέσω συνεχώς μεταβαλλόμενων διεθνών συνθηκών, να εξαλείψει κάθε εμπόδιο που έχει απομείνει ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα η επιχειρηματικότητα. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει (αφουγκραζόμενη και το μήνυμα που μετέφερε η κάλπη από τα «δεξιά» της Νέας Δημοκρατίας), πως η ανάπτυξη θα διαχυθεί σε όλους, ενισχύοντας -άμεσα και εμφανώς- την κοινωνική συνοχή.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα, που «χτίστηκαν» την προηγούμενη 4ετία μέσα και από τη συστηματική δουλειά του οικονομικού επιτελείου. Μετά και την ισχυρή αυτοδυναμία, ανοίγει ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα, με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτή κομίζει για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τα κρατικά ταμεία. Επίσης, η ισχυρή πορεία των κοινοτικών προγραμμάτων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κλπ) δίνουν αναπτυξιακή πνοή, το ίδιο και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που πλέον λαμβάνει νέα λαϊκή ψήφο, μαζί βεβαίως με το πακέτο του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά,  είναι ξεκάθαρο πως η συγκυρία που διανύουμε είναι πάρα πολύ δύσκολη. Όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο, αλλά και ευρύτερα. Υπάρχουν πάρα πολλά μέτωπα και απειλές. Εγχωρίως πρέπει να αντιμετωπισθεί ο πληθωρισμός, το υψηλό κόστος δανεισμού και τα υπόλοιπα προβλήματα που παραμένουν σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που προσπαθεί να ξεφύγει από τα βαρίδια των μνημονίων σε επίπεδο ευημερίας και παραγωγικότητας, ώστε να φτάσει τη «Δύση». Διεθνώς, πέρα από τις πολύ κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα πλεονάσματα και για το χρέος, υπάρχουν και οι διεθνείς απειλές που εκτείνονται από την ενεργειακή κρίση και τα ελληνοτουρκικά, έως τα νέα μέτωπα που προκύπτουν, όπως έδειξε  και η ανταρσία στη Ρωσία.

Την επομένη των εκλογών, το επόμενο «σήμα» θα δοθεί μέσα από τη σύνθεση της Κυβέρνησης, αλλά και από τις δομικές αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί αναφορικά με τη λειτουργία της. Ο πήχης προσδοκιών είναι υψηλός, όχι μόνο λόγω της προεκλογικής δέσμευσης για ταχύτατη εκκίνηση του κυβερνητικού έργου, αλλά και γιατί αυτήν την ταχύτητα επιτάσσουν τα (πολλά) ανοικτά μέτωπα σε διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Η ισχυρή λαϊκή εντολή δίνει το δικαίωμα για ρήξεις, για ριζικές αλλαγές, για άλματα που θα δημιουργήσουν νέες συνθήκες για την οικονομία και για την κοινωνία. Οι επιλογές που θα γίνουν και η επιτυχής υλοποίησή τους είναι και η μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση.  

Όλες οι ειδήσεις

21:28

Βουλή: Προς κύρωση οι συμφωνίες με Ιταλία - Πολωνία για «αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών»

21:00

Γιατί τα κρέατα «έχουν προτεραιότητα» στις αυξήσεις τιμών λόγω πολέμου;

20:45

Η Rosatom έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν

20:30

Πρώτο κύμα απολύσεων στη Meta στις 20 Μαΐου - Στην έξοδο 8.000 εργαζόμενοι

20:16

Ευρωομόλογα: Πιο κοντά από ποτέ αλλά ακόμη μακριά

20:02

Ψήφος εμπιστοσύνης στη διοίκηση της BP από το νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύσεων

19:48

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την Τουρκία: Αναφαίρετο το δικαίωμα στα 12 μίλια

19:34

Τι αναζητά το μικρότερο κατοικημένο νησί στην Ισπανία

19:20

WSJ: Απόβαση σε πλοία που συνδέονται με το Ιράν σχεδιάζει ο αμερικανικός στρατός

19:06

Στη Βαρκελώνη ο Νίκος Ανδρουλάκης

18:52

Πάπας Λέων: «Δεν με ενδιαφέρει να μπω σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ»

18:38

Σε επέμβαση για ειλεό υπεβλήθη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη

18:24

Κίεβο: Τουλάχιστον 5 νεκροί από πυροβολισμούς - 58χρονος από τη Μόσχα ο δράστης

18:10

Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη

17:56

ΕΔΕ για την αντιμετώπιση της Μυρτώς στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς με εντολή Γεωργιάδη

17:42

Δύο συλλήψεις για πυρκαγιές σε Κορινθία και Αχαΐα - Tα πρόστιμα

17:28

Χειροπέδες σε μεθυσμένο οδηγό που έτρεχε με πάνω από 200 χλμ/ώρα στη Λεωφόρο Κηφισού

17:14

Μακρόν: Νεκρός Γάλλος στρατιώτης σε επίθεση στον Λίβανο

17:00

Στην 4η θέση της ΕΕ η Ελλάδα στην ανεπίσημη εργασία - Μάστιγα η υποδηλωμένη απασχόληση

16:45

Χεζμπολάχ: «Δεν μας απασχολούν οι συνομιλίες Τελ Αβίβ - Βηρυτού»

16:30

Τραμπ: Το Ιράν δεν μπορεί να μας εκβιάσει - «Η Τεχεράνη εξετάζει νέες προτάσεις από Ουάσιγκτον»

16:16

Χρυσοχοΐδης από Κρήτη: Η μάχη που δίνουμε δεν έχει χρώματα και κομματική διάσταση

16:02

FT: Και ξενοδοχεία στην πλατφόρμα της Airbnb

15:48

Τραμπ: «Σύντομα» η δημοσιοποίηση κυβερνητικών εγγράφων για τα UFO

15:34

Ο ισραηλινός στρατός καθόρισε «κίτρινη γραμμή» στον Λίβανο, όπως στη Γάζα

15:20

Πιο επιτυχημένη εμπορικά ηθοποιός στην ιστορία του σινεμά η Ζόε Σαλντάνα

15:06

Νέα «πυρά» από την αντιπολίτευση για την παραίτηση Λαζαρίδη

14:52

Λαβρόφ: Να συζητήσουμε τους μελλοντικούς οικονομικούς δεσμούς Μόσχας - Ουάσιγκτον

14:38

Χαμενεΐ: Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν είναι έτοιμο να επιφέρει «νέες πικρές ήττες» στους εχθρούς

14:25

ΥΠΑΑΤ: 43 κρούσματα αφθώδους πυρετού σε 54 εκτροφές της Λέσβου

gazzetta
gazzetta reader insider insider