Η παγίδα μίας λανθασμένης εκτίμησης περί ανάπτυξης

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η Επιτροπή στις Εαρινές Προβλέψεις αναθεώρησε προς τα «πάνω» τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος (στο 2,4% από 1,2% που ανέμενε τον Φεβρουάριο). Είναι μία επίδοση υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ (στο 1%) και η μόνη «σκιά» που υπάρχει είναι πως αναθεωρείται οριακά προς τα «κάτω» η πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2024 (στο 1,9% από 2% πριν).

Γενικότερα, οι προβλέψεις για την αναπτυξιακή δυναμική τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την ΕΕ, είναι αρκετά συντηρητικές. Μιλάνε για δυνητικό ΑΕΠ της τάξης του 1,2% το 2027. Μια πρώτη ανάγνωση για αυτή τη «συντηρητική» στάση είναι πως καθώς τότε το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται,  τα σημαντικά αυτά κονδύλια της ΕΕ θα λείψουν από την αγορά (φτάνουν ετησίως στο 3,5% του ΑΕΠ στην περίπτωση της Ελλάδας). Έτσι, είναι λογικό να υπάρξει μία «καθίζηση» μεσοπρόθεσμα.

Υπάρχει όμως και μία άλλη άποψη, που διακινείται ειδικά ανάμεσα στα κράτη του «Νότου». Λέγεται πως μία συγκρατημένη πρόβλεψη για την ανάπτυξη ανά την ΕΕ «βολεύει» στο πλαίσιο του συμβιβασμού που επιχειρείται αναφορικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Ο λόγος είναι ο (υπό συζήτηση) νέος κανόνας των «καθαρών πρωτογενών δαπανών» που επιχειρείται να αντικαταστήσει αυτόν των πλεονασμάτων που ισχύει τώρα. Αν λοιπόν ένα κράτος έχει χαμηλή ανάπτυξη, μοιραία θα πρέπει – με βάση το νέο αυτό προτεινόμενο πλαίσιο - να συγκρατεί πιο πολύ τις δαπάνες του, γιατί θα υπάρχει «οροφή» στο πόσο θα μπορεί να ξοδέψει.

Υπάρχει όμως μία «παγίδα» εδώ. Αν ισχύσουν οι νέοι αυτοί κανόνες και εκτιμάται από τα όργανα της ΕΕ πως ένα κράτος έχει πιο χαμηλή ανάπτυξη από αυτή που τελικά επιτυγχάνει, τότε οι κανόνες θα το έχουν υποχρεώσει σε συγκράτηση δαπανών μεγαλύτερη από ότι απαιτούν τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας. Δηλαδή, θα υποβάλλεται σε υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή, κάτι που θα ωφελήσει μεν το χρέος, αλλά όχι την αγορά, την κοινωνία,  τις επενδύσεις και εν τέλει την ίδια την ανάπτυξη.

Το αν θα υπάρχει κάποια «κάλυψη» για αυτή τη διαφαινόμενη «παγίδα», αν δηλαδή θα μπει κάποια ρήτρα που να δίνει το δικαίωμα στο εν λόγω κράτος αν υπάρχουν τέτοια «υπερκέρδη» αυτά να μοιράζονται, δεν είναι ούτε γνωστό, ούτε δεδομένο. Θα φανεί τους επόμενους μήνες αν θα προκύψει κάτι τέτοιο από τη διαπραγμάτευση με το «Βορρά».

Αν κάτι πάντως μας «διδάσκει» όλη αυτή η ιστορία της πολυετούς πλέον διαμάχης για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες είναι πως είναι καλύτερο να προφυλαχθούμε με δικές μας δυνάμεις από τις «παγίδες», πριν διαμορφωθούν όροι που δεν μας βολεύουν. Πρέπει η αναπτυξιακή δυναμική να γίνει φανερό πως θα είναι βιώσιμα υψηλή, κάτι που είναι και δύσκολο και απαιτεί πολλές παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς: από τις επενδύσεις και από την αγορά εργασίας, έως την ποιότητα του δημοσίου και τη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Η Κομισιόν πάντως αναμένει φέτος από την Ελλάδα μία πολύ μεγάλη προσαρμογή: Πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ και στο 2,5% το 2024 με ρυθμό ανάπτυξης 2,4% και 1,9% αντίστοιχα. Που θα πάνε άραγε τα πλεονάσματα αν οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη πολύ υψηλότερη και από το 3% αποδειχθούν ορθές;

Όλες οι ειδήσεις

19:52

Χατζηδάκης για εξαγορά HSBC Μάλτας από Credia Bank: Σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο και την ελληνική οικονομία

19:47

Νετανιάχου: Το Ισραήλ πρέπει να γίνει «Αθήνα και σούπερ-Σπάρτη» για να αντιμετωπίσει την απομόνωση

19:44

Τσιάρας: Καταστροφικό για γεωργία και κτηνοτροφία ένα lockdown λόγω ζωονόσων

19:35

Reuters: Η Ρωσία μπορεί να μειώσει την εξόρυξη πετρελαίου εξαιτίας των επιθέσεων ουκρανικών drones

19:31

Παπασταύρου: Σε χρόνο ρεκόρ η εκκίνηση έργων πρόληψης και αποκατάστασης στον πυρόπληκτο Φενεό

19:18

Ευρωαγορές: Βουτιά στους δείκτες με πιέσεις στις τράπεζες

19:12

CrediaBank: Στα 200 εκατ. ευρώ το τίμημα για την HSBC Μάλτας

19:10

Intralot: Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των ομολογιούχων

18:46

«Ένα λιοντάρι έφυγε»: Μέριλ Στριπ, Τζέιν Φόντα και Ντόναλντ Τραμπ αποχαιρετούν τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ

18:45

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πότε ξεκινάει η δημόσια προσφορά του ομολόγου 500 εκατ. ευρώ

18:43

Ο e-ΕΦΚΑ εγκαινιάζει το νέο Dashboard - myEFKA

18:39

Χολέρα: Αύξηση σε κρούσματα και θανάτους για δεύτερη χρονιά παρά την ύπαρξη εμβολίου

18:36

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο απένειμε χάρη σε 25 ακόμη κρατούμενους,

18:24

ΝΥΤ: «Προσπάθεια φίμωσης και αποθάρρυνσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας» η μήνυση Τραμπ

18:18

Ρωσία: Μόσχα και Μινσκ υιοθετούν «υπεύθυνη προσέγγιση» στα πυρηνικά όπλα

18:12

Επ. Κεφαλαιαγοράς: ΟΚ στο ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -Διαγραφή μετοχών Metlen από ΧΑ

18:04

Δαμασκός: Ιορδανία και ΗΠΑ υποστηρίζουν σχέδιο ειρήνευσης στη Σουέιντα, επαρχία των Δρούζων

18:03

Noval Property: Αύξηση 17% στη λειτουργική κερδοφορία - Στα 679 εκατ. ευρλω το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

17:59

ΧΑ: Υπέκυψε στις πιέσεις ο Γενικός Δείκτης

17:57

Πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο εταιρείας στου Ρέντη

17:56

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναχώρησε για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο

17:52

Κεδίκογλου (Eldorado Gold): Στην τελική ευθεία η επένδυση στις Σκουριές

17:47

Aegean: Αύξηση 109% στα κέρδη μετά από φόρους το α' εξάμηνο - Ενισχυμένη επιβατική κίνηση

17:44

Βρετανία: Ο όμιλος ΜΜΕ Sky σχεδιάζει να καταργήσει 600 θέσεις εργασίας

17:43

Χατζηδάκης: Καταλύτης για προσέλκυση επενδύσεων το νέο Ταμείο Καινοτομίας και Υποδομών

17:41

Κικίλιας: Η ελληνική ναυτιλία συμβάλλει στην ευημερία της πατρίδας μας

17:37

«Δεν ξέρω πολλά γι' αυτό»: Ο Ντόναλντ Τραμπ για την ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας

17:34

BofA: Το success story της Alpha Bank στο μεγαλύτερο τραπεζικό συνέδριο του Λονδίνου

17:33

Παπαθανάσης: Στόχος το σύνολο των διαθέσιμων πόρων να κατευθυνθεί στην οικονομία

17:28

Πιερρακάκης στο AIIS: Επιταχύνουμε τις αλλαγές για να πετύχουμε ισχυρή ανάπτυξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider