Η παγίδα μίας λανθασμένης εκτίμησης περί ανάπτυξης

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η Επιτροπή στις Εαρινές Προβλέψεις αναθεώρησε προς τα «πάνω» τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος (στο 2,4% από 1,2% που ανέμενε τον Φεβρουάριο). Είναι μία επίδοση υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ (στο 1%) και η μόνη «σκιά» που υπάρχει είναι πως αναθεωρείται οριακά προς τα «κάτω» η πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2024 (στο 1,9% από 2% πριν).

Γενικότερα, οι προβλέψεις για την αναπτυξιακή δυναμική τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την ΕΕ, είναι αρκετά συντηρητικές. Μιλάνε για δυνητικό ΑΕΠ της τάξης του 1,2% το 2027. Μια πρώτη ανάγνωση για αυτή τη «συντηρητική» στάση είναι πως καθώς τότε το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται,  τα σημαντικά αυτά κονδύλια της ΕΕ θα λείψουν από την αγορά (φτάνουν ετησίως στο 3,5% του ΑΕΠ στην περίπτωση της Ελλάδας). Έτσι, είναι λογικό να υπάρξει μία «καθίζηση» μεσοπρόθεσμα.

Υπάρχει όμως και μία άλλη άποψη, που διακινείται ειδικά ανάμεσα στα κράτη του «Νότου». Λέγεται πως μία συγκρατημένη πρόβλεψη για την ανάπτυξη ανά την ΕΕ «βολεύει» στο πλαίσιο του συμβιβασμού που επιχειρείται αναφορικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Ο λόγος είναι ο (υπό συζήτηση) νέος κανόνας των «καθαρών πρωτογενών δαπανών» που επιχειρείται να αντικαταστήσει αυτόν των πλεονασμάτων που ισχύει τώρα. Αν λοιπόν ένα κράτος έχει χαμηλή ανάπτυξη, μοιραία θα πρέπει – με βάση το νέο αυτό προτεινόμενο πλαίσιο - να συγκρατεί πιο πολύ τις δαπάνες του, γιατί θα υπάρχει «οροφή» στο πόσο θα μπορεί να ξοδέψει.

Υπάρχει όμως μία «παγίδα» εδώ. Αν ισχύσουν οι νέοι αυτοί κανόνες και εκτιμάται από τα όργανα της ΕΕ πως ένα κράτος έχει πιο χαμηλή ανάπτυξη από αυτή που τελικά επιτυγχάνει, τότε οι κανόνες θα το έχουν υποχρεώσει σε συγκράτηση δαπανών μεγαλύτερη από ότι απαιτούν τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας. Δηλαδή, θα υποβάλλεται σε υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή, κάτι που θα ωφελήσει μεν το χρέος, αλλά όχι την αγορά, την κοινωνία,  τις επενδύσεις και εν τέλει την ίδια την ανάπτυξη.

Το αν θα υπάρχει κάποια «κάλυψη» για αυτή τη διαφαινόμενη «παγίδα», αν δηλαδή θα μπει κάποια ρήτρα που να δίνει το δικαίωμα στο εν λόγω κράτος αν υπάρχουν τέτοια «υπερκέρδη» αυτά να μοιράζονται, δεν είναι ούτε γνωστό, ούτε δεδομένο. Θα φανεί τους επόμενους μήνες αν θα προκύψει κάτι τέτοιο από τη διαπραγμάτευση με το «Βορρά».

Αν κάτι πάντως μας «διδάσκει» όλη αυτή η ιστορία της πολυετούς πλέον διαμάχης για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες είναι πως είναι καλύτερο να προφυλαχθούμε με δικές μας δυνάμεις από τις «παγίδες», πριν διαμορφωθούν όροι που δεν μας βολεύουν. Πρέπει η αναπτυξιακή δυναμική να γίνει φανερό πως θα είναι βιώσιμα υψηλή, κάτι που είναι και δύσκολο και απαιτεί πολλές παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς: από τις επενδύσεις και από την αγορά εργασίας, έως την ποιότητα του δημοσίου και τη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Η Κομισιόν πάντως αναμένει φέτος από την Ελλάδα μία πολύ μεγάλη προσαρμογή: Πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ και στο 2,5% το 2024 με ρυθμό ανάπτυξης 2,4% και 1,9% αντίστοιχα. Που θα πάνε άραγε τα πλεονάσματα αν οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη πολύ υψηλότερη και από το 3% αποδειχθούν ορθές;

Όλες οι ειδήσεις

14:07

Ιράν: Δεν θα εγκρίνει καμία συμφωνία με την Ουάσινγκτον χωρίς εγγυήσεις για τα δικαιώματά του

13:56

Ανδρουλάκη: Η ανακύκλωση δεν είναι μπίζνα

13:48

SoftBank: Επενδύσεις 45 δισ. ευρώ στη Γαλλία για υποδομές ΑΙ

13:35

Κορκίδης: Η προστιθέμενη αξία των Ποσειδωνίων διαχέεται σε εμπόριο, μεταποίηση, υπηρεσίες, τουρισμό και απασχόληση

13:22

Ταχιάος: Τέλος Ιουλίου το Μετρό στην Καλαμαριά - Το 2027 το Flyover

13:00

Real Estate: Ποιες είναι οι τάσεις για το 2026 - Άνοδος τιμών με σημάδια εξισορρόπησης

12:54

Τσουκαλάς: Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για την κοινωνική συνοχή

12:35

Bloomberg για Ελλάδα: Το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό εγείρει το ενδεχόμενο χαοτικών εκλογών

12:11

ΕΕ: Εξετάζει προσωρινό πάγωμα του πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο λόγω του πολέμου στο Ιράν

11:54

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προσωρινά κρατούμενος ένας εκ των 22 κατηγορουμένων για τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη

11:48

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η «γενιά χωρίς καπνό»

11:37

Οι εμπρησμοί από αμέλεια στο στόχαστρο της ΔΑΕΕ για την αντιπυρική περίοδο 2026

11:29

Κίνα: Στάσιμη η βιομηχανική δραστηριότητα τον Μάιο καθώς η ζήτηση αποδυναμώνεται

11:17

Διεθνείς αγορές: Βίοι αντίθετοι για μετοχές και ομόλογα στο τρίμηνο του πολέμου στη Μέση Ανατολή

11:09

ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ τιμάται για την αντίσταση στις πιέσεις Τραμπ

10:59

Από τις 12 Ιουνίου τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

10:55

ΗΠΑ: Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό

10:49

Έρχεται το νέο «Ανακαινίζω» για περισσότερους δικαιούχους και με υψηλότερες επιδοτήσεις

10:33

Μητσοτάκης: Τέλος Ιουνίου η έκτακτη ενίσχυση των 150 ευρώ για κάθε παιδί χωρίς καμία αίτηση

10:25

Κεραμέως: Σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ισότητας στην εργασία

10:22

ΗΠΑ: Μετεωρίτης διαλύθηκε κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα

10:14

Φορέας Ακινήτων: Πώς θα λειτουργήσει η δεύτερη ευκαιρία για τους ευάλωτους οφειλέτες

10:09

Περέιρα (ΕΚΤ): Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δράσει για τον πληθωρισμό νωρίτερα παρά αργότερα

09:54

UNESCO: Ο ενεργειακός αποκλεισμός των ΗΠΑ στην Κούβα θέτει σε κίνδυνο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας

09:31

Ισραήλ: Η χερσαία επιχείρησή του εναντίον της Χεζμπολάχ επεκτείνεται σε άλλες περιοχές

09:20

Εντός Ιουνίου ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Ελευσίνας

09:10

Πάπας Λέων: Απηύθυνε έκκληση για ειρήνη σε όλες τις εμπόλεμες περιοχές του κόσμου

09:03

Τραμπ: Θέτει νέους σκληρότερους όρους στο Ιράν για το deal της εκεχειρίας

08:52

Ιράν: Το MoU με τις ΗΠΑ προβλέπει αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 12 δισ. δολαρίων

08:45

Κύθνος: Tο νησί της απλότητας με τις αμέτρητες παραλίες


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider