Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι το «εισιτήριο»

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Βγήκαν από τις Βρυξέλλες οι προτάσεις για τους νέους δημοκρατικούς κανόνες που θα διέπουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Δεν πρόκειται για κάποια απόφαση σε πολιτικό επίπεδο, ενδεχομένως τούτο να είναι ακόμα κάτι… μακρινό. Ωστόσο, τα νομικά κείμενα είναι μία ακόμα κίνηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιθυμεί να μεταφέρει και το μήνυμα ότι κάτι κινείται. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και μετά από πολλούς διαξιφισμούς μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.

Το θετικό της πρότασης είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει παρεκκλίνει σημαντικά από τις θέσεις που ανακοίνωσε το 2022. Δηλαδή, σε μεγάλο βαθμό το περίφημο “non paper” των χωρών του Bορρά δεν ενσωματώθηκε, τουλάχιστον όχι εμφανώς στην… πρώτη ανάγνωση. Από την άλλη πλευρά συνεχίζουν να «λείπουν» βασικά αιτήματα της Αθήνας και άλλων κρατών όπως το δικαίωμα να εξαιρεθούν από τους στόχους για τα πλεονάσματα του μέλλοντος συγκεκριμένες επενδύσεις ή αμυντικές δαπάνες. Υπάρχει επίσης και ένα πλέγμα ισχυρής παρακολούθησης, ανά χώρας στόχων, αλλά και ανάγκης  ισχυρότερης προσαρμογής για τις χώρες υψηλού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, το ξεκάθαρο «μήνυμα» είναι ότι oι δημοσιονομικοί στόχοι θα παρακολουθούνται στενά και στο μέλλον. Αυτό το μήνυμα μετέφερε και από την Αθήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας το προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο περιέχει με σαφήνεια αυτά που είναι εφικτό να γίνουν και δεσμεύεται για περαιτέρω παρεμβάσεις, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Κάνει σαφές πως αν υπάρχουν περιθώρια τότε θα «μειώσουμε ακόμα φορολογικούς συντελεστές» και αν «η απόδοση του προϋπολογισμού μάς εκπλήξει ευχάριστα, μπορούμε να πάμε και πέρα από αυτές τις δεσμεύσεις» που ήδη παρουσίασε. Δεν θα μπορούσε να ειπωθεί κάτι διαφορετικό, κάτι πιο «εύρωστο» σε μία περίοδο πού η Ελλάδα είναι μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα, από την επιστροφή στην πραγματικότητα. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι πόσο σημαντική είναι η υπεραπόδοση της εισπραξιμότητας των φόρων που κατέστη εφικτή και το (πλεονασματικό) 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Δίνει ελπίδες για μεγαλύτερα περιθώρια  μείωσης των φορολογικών και των ασφαλιστικών βαρών, αλλά και για  εισοδηματική σύγκλιση.

Η  δημοσιονομική προσαρμογή λοιπόν είναι το εισιτήριο για όλα αυτά. Αλλά, για να διασφαλισθεί «υγιώς» και με περιθώριο άσκησης πολιτικής πρέπει τα ταμεία να «γεμίζουν». Και τούτο απαιτεί μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στη λειτουργία του Κράτους και του ανταγωνισμού (άρα και στη τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων),  ταυτόχρονα με ακόμη μεγαλύτερη αναπτυξιακή και επενδυτική ορμή. 

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Οι ρωσικές αρχές εξετάζουν τον αποκλεισμό πρόσβασης στο Telegram από τις αρχές Απριλίου

23:49

Βουλγαρία: Στο τελικό στάδιο ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου

23:42

H Warner Bros. προτιμά την πρόταση της Paramount - Ξεκινά η διορία 4 ημερών της Netflix

23:35

Wall Street: Κάτω ο S&P 500 χωρίς τη βοήθεια της Nvidia

23:17

Πετρέλαιο: Άνοδος τιμών εν μέσω κρίσιμων συνομιλιών ΗΠΑ–Ιράν και γεωπολιτικού ρίσκου

23:06

ΟΣΕ: Αποκαταστάθηκε η βλάβη λόγω δολιοφθοράς στα καλώδια τηλεδιοίκησης μεταξύ των σταθμών Πλατέως και Αιγινίου

22:47

Στάση εργασίας στο μετρό μεθαύριο Σάββατο

22:33

Γεραπετρίτης μετά τον Λευκό Οίκο: Στο ανώτατο επίπεδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

22:21

Σταθερός ο χρυσός, με το «βλέμμα» στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

22:02

ebay: Θα περικόψει το 6% του δυναμικού της

21:57

Ρουμανία: Μαχητικά αεροσκάφη σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν ρωσικό drone

21:43

ΕΕΣ: Ο γεωργικός τομέας στην ΕΕ δεν εστιάζει επαρκώς στην καλλιέργεια καινοτομίας

21:39

H Ford ανακαλεί 4 εκατομμύρια οχήματα λόγω σφάλματος λογισμικού

21:29

Deutsche Welle: Επιστολή προς την Bundestag για τη διατήρηση της Ελληνικής Υπηρεσίας

21:16

Γερμανία: Δικαστική απόφαση απαγορεύει την ταξινόμηση της AfD ως «επιβεβαιωμένα ακροδεξιά»

20:59

Μαρινάκης για υποκλοπές: «Η αντιπολίτευση να αποφασίσει αν εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη»

20:55

H ΓΣΕΕ καλεί σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για τη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

20:33

Η Κομισιόν ζητά από την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης να ερευνήσει τον Μάντελσον

20:22

Ζαχάροβα: «Μόνο ένας τρελός θα πρότεινε μόνιμη απαγόρευση στο ρωσικό πετρέλαιο»

20:17

Τσίπρας για εξώδικο Γρ. Δημητριάδη: «Ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο»

20:11

Ολοκληρώθηκαν με «εξαιρετική» πρόοδο οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν στη Γενεύη

19:59

Απαλαγάκη (ΕΕΤ): Δεν υπάρχει συγκέντρωση τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα

19:55

Οι ΗΠΑ επιβραδύνουν την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής Lukoil

19:50

Πίεση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν- Ο Αραγτσί στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων

19:46

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε εταιρικά αποτελέσματα

19:42

Οι ενεργειακές συμφωνίες που παρουσιάστηκαν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο

19:34

Διεκόπη η κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση της Χίλαρι Κλίντον για την υπόθεση Έπστιν

19:31

Πολωνία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καθορίσει ποιος θα είναι ο «τρίτος πυλώνας» της νέας παγκόσμιας τάξης

19:19

Μαρινάκης: Οι 8 άξονες παρεμβάσεων για την πάταξη του παράνομου στοιχηματισμού

19:15

Καραβίας (Eurobank): Διψήφια αύξηση των κερδών ανά μετοχή και 50% υψηλότερη επιβράβευση μετόχων στην τριετία

gazzetta
gazzetta reader insider insider