Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι το «εισιτήριο»

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Βγήκαν από τις Βρυξέλλες οι προτάσεις για τους νέους δημοκρατικούς κανόνες που θα διέπουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Δεν πρόκειται για κάποια απόφαση σε πολιτικό επίπεδο, ενδεχομένως τούτο να είναι ακόμα κάτι… μακρινό. Ωστόσο, τα νομικά κείμενα είναι μία ακόμα κίνηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιθυμεί να μεταφέρει και το μήνυμα ότι κάτι κινείται. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και μετά από πολλούς διαξιφισμούς μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.

Το θετικό της πρότασης είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει παρεκκλίνει σημαντικά από τις θέσεις που ανακοίνωσε το 2022. Δηλαδή, σε μεγάλο βαθμό το περίφημο “non paper” των χωρών του Bορρά δεν ενσωματώθηκε, τουλάχιστον όχι εμφανώς στην… πρώτη ανάγνωση. Από την άλλη πλευρά συνεχίζουν να «λείπουν» βασικά αιτήματα της Αθήνας και άλλων κρατών όπως το δικαίωμα να εξαιρεθούν από τους στόχους για τα πλεονάσματα του μέλλοντος συγκεκριμένες επενδύσεις ή αμυντικές δαπάνες. Υπάρχει επίσης και ένα πλέγμα ισχυρής παρακολούθησης, ανά χώρας στόχων, αλλά και ανάγκης  ισχυρότερης προσαρμογής για τις χώρες υψηλού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, το ξεκάθαρο «μήνυμα» είναι ότι oι δημοσιονομικοί στόχοι θα παρακολουθούνται στενά και στο μέλλον. Αυτό το μήνυμα μετέφερε και από την Αθήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας το προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο περιέχει με σαφήνεια αυτά που είναι εφικτό να γίνουν και δεσμεύεται για περαιτέρω παρεμβάσεις, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Κάνει σαφές πως αν υπάρχουν περιθώρια τότε θα «μειώσουμε ακόμα φορολογικούς συντελεστές» και αν «η απόδοση του προϋπολογισμού μάς εκπλήξει ευχάριστα, μπορούμε να πάμε και πέρα από αυτές τις δεσμεύσεις» που ήδη παρουσίασε. Δεν θα μπορούσε να ειπωθεί κάτι διαφορετικό, κάτι πιο «εύρωστο» σε μία περίοδο πού η Ελλάδα είναι μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα, από την επιστροφή στην πραγματικότητα. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι πόσο σημαντική είναι η υπεραπόδοση της εισπραξιμότητας των φόρων που κατέστη εφικτή και το (πλεονασματικό) 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Δίνει ελπίδες για μεγαλύτερα περιθώρια  μείωσης των φορολογικών και των ασφαλιστικών βαρών, αλλά και για  εισοδηματική σύγκλιση.

Η  δημοσιονομική προσαρμογή λοιπόν είναι το εισιτήριο για όλα αυτά. Αλλά, για να διασφαλισθεί «υγιώς» και με περιθώριο άσκησης πολιτικής πρέπει τα ταμεία να «γεμίζουν». Και τούτο απαιτεί μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στη λειτουργία του Κράτους και του ανταγωνισμού (άρα και στη τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων),  ταυτόχρονα με ακόμη μεγαλύτερη αναπτυξιακή και επενδυτική ορμή. 

Όλες οι ειδήσεις

23:09

Ήπιες απώλειες στην Wall Street ενόψει του πληθωρισμού

22:54

Cosco: «Τα δέκα χρόνια στον ΟΛΠ είναι μια επένδυση εμπιστοσύνης στις δυνατότητες του λιμανιού»

22:38

Σε σπινθήρες από καλώδια του ΔΕΔΗΕΕ αποδίδεται η πυρκαγιά στον Κουβαρά

22:22

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κολομβία μετά τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ, τουλάχιστον 111 νεκροί

22:05

Ρωσία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε σε αντιπολιτευόμενο κόμμα τη συμμετοχή στις εκλογές

21:47

Ήπια άνοδος για τον χρυσό και νέα υψηλά 7 εβδομάδων

21:33

ΗΠΑ: Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα

21:19

Bally’s Intralot: Νέα αγορά 1,01 εκατ. μετοχών από τη Deutsche Bank

20:56

Πετρέλαιο: Άνοδος 5% εν μέσω αβεβαιότητας για το άνοιγμα του Ορμούζ

20:40

Κωτσόβολος: Ιστορικό υψηλό πωλήσεων το 2025 με ενισχυμένη λειτουργική κερδοφορία

20:25

O Τραμπ προαναγγέλει πως θα ζητήσει αποζημιώσεις από την Τεχεράνη «για όσους έχουν σκοτώσει»

20:08

Ιράν: Αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε o Μοτζταμπά Χαμενεΐ

19:52

Η Σουηδία απέτρεψε επιχείρηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών

19:45

Ρωσία: Ουκρανική επίθεση με drones σε διυλιστήριο πετρελαίου - 13 νεκροί και 75 τραυματίες

19:30

Αναδιάταξη ισχύος γύρω από το Ιράν - Η συμφωνία της Μέκκας και η εσωτερική διαμάχη στην Τεχεράνη

19:25

Ζαπορίζια: Διακοπή ηλεκτροδότησης μετά από ουκρανικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές

19:20

Κίνα: Απέτυχε η εκτόξευση του δορυφόρου ChinaSat-4B, εξερράγη ο πύραυλος

19:08

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600 με μικτά πρόσημα στα ταμπλό

18:52

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Κοκκινόχωμα Καβάλας - Μήνυμα από το 112

18:41

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ - Στενός συντονισμός Αθήνας και Καΐρου

18:25

Το Ομάν λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει πετρελαιοκηλίδα κοντά στις ακτές του

18:20

Μελόνι-Φρεντέρικσεν: «Όχι στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση» -Σε κοινή δήλωση ζητούν κέντρα επαναπατρισμού σε τρίτες χώρες

18:15

Mέτρα περιορισμού της χρήσης του νερού σχεδόν στο 70% της Γαλλίας

17:47

Ισπανία: Πύρινος εφιάλτης σε Βαλένθια και Ανδαλουσία - Χιλιάδες στρέμματα στις φλόγες

17:41

Εποχικοί Πυροσβέστες: Υπεγράφη η απόφαση για επιπλέον υπερωρίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμα

17:40

Χρηματιστήριο: «Άντεξαν» ξανά οι 2.600 μονάδες - Αντίρροπες δυνάμεις σε τράπεζες και blue chips

17:38

Βρετανία: Επιδεινώνεται η ξηρασία - Ποτάμια και ταμιευτήρες σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα

17:34

Σαουδική Αραβία: Νεκροί 16 εργάτες σε εργοστάσιο κατασκευής καναπέδων στο Ριάντ

17:19

Μάικλ Μπέρι (The Big Short): Η Berkshire Hathaway δεν είναι ελκυστική χωρίς τον Μπάφετ

16:56

Wall Street: Μικτά πρόσημα με το βλέμμα σε Ιράν και τεχνητή νοημοσύνη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider