Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι το «εισιτήριο»

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Βγήκαν από τις Βρυξέλλες οι προτάσεις για τους νέους δημοκρατικούς κανόνες που θα διέπουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Δεν πρόκειται για κάποια απόφαση σε πολιτικό επίπεδο, ενδεχομένως τούτο να είναι ακόμα κάτι… μακρινό. Ωστόσο, τα νομικά κείμενα είναι μία ακόμα κίνηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιθυμεί να μεταφέρει και το μήνυμα ότι κάτι κινείται. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και μετά από πολλούς διαξιφισμούς μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.

Το θετικό της πρότασης είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει παρεκκλίνει σημαντικά από τις θέσεις που ανακοίνωσε το 2022. Δηλαδή, σε μεγάλο βαθμό το περίφημο “non paper” των χωρών του Bορρά δεν ενσωματώθηκε, τουλάχιστον όχι εμφανώς στην… πρώτη ανάγνωση. Από την άλλη πλευρά συνεχίζουν να «λείπουν» βασικά αιτήματα της Αθήνας και άλλων κρατών όπως το δικαίωμα να εξαιρεθούν από τους στόχους για τα πλεονάσματα του μέλλοντος συγκεκριμένες επενδύσεις ή αμυντικές δαπάνες. Υπάρχει επίσης και ένα πλέγμα ισχυρής παρακολούθησης, ανά χώρας στόχων, αλλά και ανάγκης  ισχυρότερης προσαρμογής για τις χώρες υψηλού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, το ξεκάθαρο «μήνυμα» είναι ότι oι δημοσιονομικοί στόχοι θα παρακολουθούνται στενά και στο μέλλον. Αυτό το μήνυμα μετέφερε και από την Αθήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας το προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο περιέχει με σαφήνεια αυτά που είναι εφικτό να γίνουν και δεσμεύεται για περαιτέρω παρεμβάσεις, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Κάνει σαφές πως αν υπάρχουν περιθώρια τότε θα «μειώσουμε ακόμα φορολογικούς συντελεστές» και αν «η απόδοση του προϋπολογισμού μάς εκπλήξει ευχάριστα, μπορούμε να πάμε και πέρα από αυτές τις δεσμεύσεις» που ήδη παρουσίασε. Δεν θα μπορούσε να ειπωθεί κάτι διαφορετικό, κάτι πιο «εύρωστο» σε μία περίοδο πού η Ελλάδα είναι μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα, από την επιστροφή στην πραγματικότητα. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι πόσο σημαντική είναι η υπεραπόδοση της εισπραξιμότητας των φόρων που κατέστη εφικτή και το (πλεονασματικό) 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Δίνει ελπίδες για μεγαλύτερα περιθώρια  μείωσης των φορολογικών και των ασφαλιστικών βαρών, αλλά και για  εισοδηματική σύγκλιση.

Η  δημοσιονομική προσαρμογή λοιπόν είναι το εισιτήριο για όλα αυτά. Αλλά, για να διασφαλισθεί «υγιώς» και με περιθώριο άσκησης πολιτικής πρέπει τα ταμεία να «γεμίζουν». Και τούτο απαιτεί μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στη λειτουργία του Κράτους και του ανταγωνισμού (άρα και στη τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων),  ταυτόχρονα με ακόμη μεγαλύτερη αναπτυξιακή και επενδυτική ορμή. 

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Γαλλία: Πρώην πράκτορες κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας μιας «κατασκόπου» κατ' εντολή μασονικής στοάς

23:45

Τσεχία: Συνδικάτα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προειδοποιούν με απεργία

23:29

Tesla: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη πρώτου τριμήνου, τις έχασαν τα έσοδα

23:13

Wall Street: Νέα ρεκόρ για Nasdaq - S&P 500 με tech ράλι

23:00

Βρετανία: Έρευνα σε τρεις εταιρίες για απάτη σε πρόγραμμα καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας

22:47

Περού: Παραιτήσεις υπουργών μετά την απόφαση του προέδρου να καθυστερήσει η αγορά μαχητικών F-16

22:30

Τραμπ: «Νοθευμένο» δημοψήφισμα στη Βιρτζίνια για την αλλαγή του εκλογικού χάρτη

22:24

Κέρδη για τον χρυσό με το βλέμμα στο Ιράν

22:12

Νέο κατάστημα IKEA στη Ρόδο: Αναβαθμισμένη εμπειρία αγορών στο νησί

21:58

Politico: Ο Τραμπ έχει λίστα με «κακούς» συμμάχους του ΝΑΤΟ

21:50

Πετρέλαιο: Ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το Brent

21:41

Τα κύρια εμπόδια στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν: «Έως Κυριακή η παράταση της εκεχειρίας»

21:36

Μερτς: Η Γερμανία αποφασισμένη να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

21:17

Φλωρίδης: Έρχεται ρύθμιση για επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών για τα πολιτικά πρόσωπα

21:07

Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Σοβαρή ανησυχία για τους 1,2 εκατ. εκτοπισμένους από τον Λίβανο

20:56

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπερταμείου και του Αλβανικού Επενδυτικού Ταμείου (AIC)

20:48

11ο Φόρουμ Δελφών: Πρόληψη και ασφάλεια από φυσικές καταστροφές - Νέα μοντέλα και αλλαγή κουλτούρας

20:44

Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ στην Ευρώπη στη μείωση του δημόσιου χρέους»

20:35

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια στήριξης για πολίτες και επιχειρήσεις

20:26

Ζελένσκι: Ζητά την επανάληψη των τριμερών συνομιλιών για την Ουκρανία

20:24

11ο Φόρουμ Δελφών: Επανασχεδιάζοντας τον Χάρτη Αποβλήτων και Κυκλικής Οικονομίας της Ελλάδας

20:16

Νέα στρατηγική για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις - «Κύρια απειλή η Ρωσία»

20:07

Εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Ούτε πόλεμος, ούτε ειρήνη

20:01

Κρι Κρι: Στα 34,11 εκατ. τα καθαρά κέρδη, αύξηση τζίρου 28,2% το 2025 - Διανομή μερίσματος €0,45/μετοχή

19:56

Μητσοτάκης για Μ. Ανατολή: Plan B εάν η κρίση παραταθεί - Κανείς δεν θα τα καταφέρει χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη

19:50

Ουγγαρία: Η νέα κυβέρνηση θα ανοίξει τα αρχεία της μυστικής αστυνομίας της κομμουνιστικής περιόδου

19:41

Σε προχωρημένες συνομιλίες για πακέτο διάσωσης της Spirit Airlines η κυβέρνηση Τραμπ

19:35

Γκιλφόιλ: «Ο Πρόεδρος Τραμπ θεωρεί την Ελλάδα βασικό στρατηγικό εταίρο σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας»

19:31

Σημαντικό βήμα για την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ

19:27

Φραγκίσκη Μελίσσα: «Η Alpha Bank επαναπροσδιορίζει το ταλέντο στην εποχή του AI»

gazzetta
gazzetta reader insider insider