Το μεγάλο στοίχημα του εξωτερικού «ανοίγματος» και τα –σχετικά- καλά νέα

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αυτές τις μέρες τα φώτα  στρέφονται σε ένα από τα μεγάλα μέτωπα της πραγματικής οικονομίας, στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας. Εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι αισιόδοξοι.

Ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε τη μεγάλη άνοδο των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια: φτάνουν σήμερα στο 40% περίπου του ΑΕΠ όπως είπε αν συνυπολογιστούν αγαθά και υπηρεσίες. Σύστησε επίσης στην επόμενη κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, παραδεχόμενος ότι ακόμα και μετά τη μείωση των τιμών εισαγωγών καυσίμων θα παραμείνει ένα αρκετά μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. 

Η Εθνική Τράπεζα εκτίμησε σε ειδική έκδοση για το θέμα ότι από φέτος θα υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση (όχι μηδενισμός) στο 4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την διετία 2024 – 2026, καθώς θα  αναστραφούν παράγοντες που εκτόξευσαν το πρόβλημα. Δηλαδή οι τιμές των καυσίμων, η αύξηση της ζήτησης λόγω της αναβαλλόμενης κατανάλωσης που προκάλεσε η Πανδημία και (προφανώς) οι γενικότερες αναμνήσεις.

Βεβαίως, έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 4% του ΑΕΠ δεν είναι και ιδιαίτερα καλά νέα. Αφήστε που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά  πως το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 6% του ΑΕΠ του 2024, ενώ το αναμένει στο 8% του ΑΕΠ, δηλαδή αναμένει μία επίδοση η οποία είναι η χειρότερη ανάμεσα στις «ανεπτυγμένες» οικονομικά χώρες που εξετάζει.

Το πρόβλημα είναι γνωστό και σύνθετο. Είναι επίσης δεδομένο  - με βάση και τους πιο αισιόδοξους  - ότι ακόμα και αν περιοριστεί δραστικά δεν θα μηδενιστεί. Η Ελλάδα θα παραμείνει μία ελλειμματική χώρα στο εξωτερικό ισοζυγίων τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα τράβηξε πάρα πολλά λόγω των διδύμων ελλειμμάτων και όσων ακολούθησαν. Ναι, πλέον σε δημοσιονομικό επίπεδο επιστρέφει σε πλεονάσματα και μάλιστα ταχύτερα από ότι αναμενόταν.

 Ωστόσο, ακόμη και αυτή η ανισορροπία ανάμεσα στο δημοσιονομικό πλεόνασμα και στο εξωτερικό έλλειμμα συνιστά επίσης ένα καμπανάκι, ένα στοιχείο κινδύνου το οποίο προφανώς θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη. Θα πρέπει να το διαχειρισθεί με πολιτικές οι οποίες θα πρέπει να οδηγήσουν στην εξάλειψη των αδυναμιών που εμποδίζουν αυτή τη στιγμή την περαιτέρω άνοδο των εξαγωγών και την ενίσχυση της ροής ξένων καθαρά επενδυτικών κεφαλαίων. Και επειδή θα είναι τα τελευταία βήματα που πρέπει να γίνουν σε αυτά τα πεδία, θα είναι και τα πιο δύσκολα. Θα πρέπει να επεκταθούν σε δύσβατα σημεία της γραφειοκρατίας, του τρόπου που λειτουργεί το νομικό σύστημα και όχι μόνο για να οδηγήσουν, μαζί με την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, στη θωράκιση του εξωτερικού τομέα της χώρας.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΔΟΜ: 53 νεκροί και αγνοούμενοι μετά την ανατροπή λέμβου με μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης

23:46

Βρετανία: Ο ηγέτων των Εργατικών της Σκωτίας ζητά την παραίτηση του Στάρμερ

23:33

Στη Γροιλανδία αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών για να «αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη»

23:24

ΗΠΑ: Το Discord εισάγει την αναγνώριση προσώπου για να επαληθεύει την ηλικία

23:19

Μικρά κέρδη για το πετρέλαιο με φόντο τις εντάσεις Ιράν - ΗΠΑ

23:11

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Down Jones με τεχνολογικό boost

22:58

Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία του ΝΑΤΟ

22:47

Mega deal στην αγορά άντλησης πετρελαίου: Η Transocean εξαγοράζει την Valaris για 5,8 δισ.

22:40

ΗΠΑ: Τερματίζεται μετά από ένα μήνα η απεργία χιλιάδων νοσηλευτών στη Νέα Υόρκη

22:28

Hellenic Train: Καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων στη γραμμή Κιάτο - Πειραιάς

22:20

Gazzetta Awards 2025: Η βραδιά που μας θύμισε γιατί αγαπάμε τον αθλητισμό

22:10

ΑΑΔΕ: Ανοιχτό για διορθώσεις το σύστημα υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 και 2025

21:57

Ισχυρά κέρδη για χρυσό και ασήμι με φόντο την πτώση του δολαρίου

21:44

Η Eli Lilly προχωρά στην εξαγορά της Orna Therapeutics έναντι 2,4 δισ. δολαρίων

21:32

Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύει τη δική της παραγωγική βάση, ιδίως σε στρατηγικούς τομείς

21:19

Ισπανία: Αναστέλλεται η απεργία των σιδηροδρομικών - Κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση

21:06

Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα η στήριξη της ελληνικής γλώσσας

20:54

Αρμενία και ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

20:43

Υπόθεση Παναγόπουλου: Η Αρχή για το Ξέπλυμα ερευνά και συγγενικά πρόσωπα εμπλεκομένων

20:36

Δένδιας: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα οι σχέσεις με την Ινδία

20:11

Ουκρανία και Γαλλία θέλουν να αναπτύξουν την κοινή τους παραγωγή όπλων

19:55

Σε διαδικασία πιστοποίησης τα νέα Coradia Stream της Hellenic Train

19:46

Σκάνδαλο Έπστιν: Εντείνονται οι τριγμοί στη Βρετανία - Το σύστημα εξουσίας της ελίτ

19:37

Στο «πράσινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Άλμα 6,3% για την UniCredit

19:22

Κώτσηρας: 3.250 δημοπρασίες για παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας ως τον Μάρτιο

19:09

Ευ. Βενιζέλος: «Η κοινωνία αξιώνει, και ορθά, να αλλάξει ριζικά το άρθρο 86»

18:56

Η Κούβα προειδοποιεί τις αεροπορικές ότι για 1 μήνα δεν θα διαθέτει καύσιμα για αεροσκάφη

18:52

Ουγγαρία: «Πράσινο φως» στη λειτουργία εργοστασίου της Samsung παρά τα περιστατικά δηλητηριάσεων

18:40

Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ η νεανική ανεργία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Στο 13%

18:36

Η ΕΕ θα απαγορεύσει σε εταιρείες την καταστροφή απούλητων ρούχων και υποδημάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider