Το μεγάλο στοίχημα του εξωτερικού «ανοίγματος» και τα –σχετικά- καλά νέα

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αυτές τις μέρες τα φώτα  στρέφονται σε ένα από τα μεγάλα μέτωπα της πραγματικής οικονομίας, στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας. Εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι αισιόδοξοι.

Ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε τη μεγάλη άνοδο των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια: φτάνουν σήμερα στο 40% περίπου του ΑΕΠ όπως είπε αν συνυπολογιστούν αγαθά και υπηρεσίες. Σύστησε επίσης στην επόμενη κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, παραδεχόμενος ότι ακόμα και μετά τη μείωση των τιμών εισαγωγών καυσίμων θα παραμείνει ένα αρκετά μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. 

Η Εθνική Τράπεζα εκτίμησε σε ειδική έκδοση για το θέμα ότι από φέτος θα υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση (όχι μηδενισμός) στο 4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την διετία 2024 – 2026, καθώς θα  αναστραφούν παράγοντες που εκτόξευσαν το πρόβλημα. Δηλαδή οι τιμές των καυσίμων, η αύξηση της ζήτησης λόγω της αναβαλλόμενης κατανάλωσης που προκάλεσε η Πανδημία και (προφανώς) οι γενικότερες αναμνήσεις.

Βεβαίως, έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 4% του ΑΕΠ δεν είναι και ιδιαίτερα καλά νέα. Αφήστε που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά  πως το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 6% του ΑΕΠ του 2024, ενώ το αναμένει στο 8% του ΑΕΠ, δηλαδή αναμένει μία επίδοση η οποία είναι η χειρότερη ανάμεσα στις «ανεπτυγμένες» οικονομικά χώρες που εξετάζει.

Το πρόβλημα είναι γνωστό και σύνθετο. Είναι επίσης δεδομένο  - με βάση και τους πιο αισιόδοξους  - ότι ακόμα και αν περιοριστεί δραστικά δεν θα μηδενιστεί. Η Ελλάδα θα παραμείνει μία ελλειμματική χώρα στο εξωτερικό ισοζυγίων τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα τράβηξε πάρα πολλά λόγω των διδύμων ελλειμμάτων και όσων ακολούθησαν. Ναι, πλέον σε δημοσιονομικό επίπεδο επιστρέφει σε πλεονάσματα και μάλιστα ταχύτερα από ότι αναμενόταν.

 Ωστόσο, ακόμη και αυτή η ανισορροπία ανάμεσα στο δημοσιονομικό πλεόνασμα και στο εξωτερικό έλλειμμα συνιστά επίσης ένα καμπανάκι, ένα στοιχείο κινδύνου το οποίο προφανώς θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη. Θα πρέπει να το διαχειρισθεί με πολιτικές οι οποίες θα πρέπει να οδηγήσουν στην εξάλειψη των αδυναμιών που εμποδίζουν αυτή τη στιγμή την περαιτέρω άνοδο των εξαγωγών και την ενίσχυση της ροής ξένων καθαρά επενδυτικών κεφαλαίων. Και επειδή θα είναι τα τελευταία βήματα που πρέπει να γίνουν σε αυτά τα πεδία, θα είναι και τα πιο δύσκολα. Θα πρέπει να επεκταθούν σε δύσβατα σημεία της γραφειοκρατίας, του τρόπου που λειτουργεί το νομικό σύστημα και όχι μόνο για να οδηγήσουν, μαζί με την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, στη θωράκιση του εξωτερικού τομέα της χώρας.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Ουκρανία: Ο δήμαρχος του Κιέβου προτρέπει τους κατοίκους να φύγουν

23:54

ΟΗΕ: Ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τους θανάτους κατά τις διαδηλώσεις στο Ιράν

23:46

Ο Τραμπ ζητά 100 δισ. δολάρια από πετρελαϊκές εταιρείες για επενδύσεις στη Βενεζουέλα

23:37

Κέρδη 2% για το πετρέλαιο λόγω Ιράν

23:30

Γκουτέρες: Καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις κατά πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας

23:17

Wall Street: Με κέρδη η πρώτη εβδομάδα του 2026 - Νέα ρεκόρ για Dow και S&P 500

22:59

Ανοδικά ο χρυσός με φόντο απασχόληση και γεωπολιτικά

22:44

Σε ποια σημεία των οδικών δικτύων της Δυτικής Ελλάδας παραμένουν μπλόκα

22:28

Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία καταδικάζουν τις δολοφονίες διαδηλωτών στο Ιράν

22:06

Συμφωνία OpenAI - SoftBank για επένδυση 1 δισ. δολαρίων στην SB Energy

22:04

Η Γαλλία άλλαξε την ημερομηνία της G7 για να ληφθεί υπόψη η ατζέντα του Τραμπ

21:48

Ιράν: Περισσότεροι από 50 νεκροί διαδηλωτές μέχρι ώρας - Πάνω από 24 ώρες το μπλακάουτ στο διαδίκτυο

21:37

Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός Γέτεν θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας

21:20

Συνομιλία Ρούτε - Ρούμπιο για τη σημασία της Αρκτικής για την κοινή ασφάλεια της συμμαχίας

21:05

Βενεζουέλα: Αμερικανοί διπλωμάτες εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της πρεσβείας των ΗΠΑ

20:51

Ζελένσκι: Η επίθεση της Ρωσίας με πύραυλο Oreshnik πραγματοποιήθηκε «επιδεικτικά» κοντά στα σύνορα με την ΕΕ

20:38

Hellenic Train: Ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας και καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Πατρών

20:30

Καύσιμα: Φθηνότερα στα χαρτιά, ακριβά στην πράξη - Τι πληρώνουν οι Έλληνες σε σχέση με πέρυσι

20:20

Ελβετία: Υπό κράτηση ο ιδιοκτήτης του μπαρ στο Κραν Μοντανά

20:14

Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις με drones έπληξαν δύο ξένα πλοία στην περιοχή της Οδησσού

20:02

Συμφωνία Mercosur: Τα μέτρα προστασίας για τους Έλληνες παραγωγούς και τα 21 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα

19:51

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 16 Ιανουαρίου

19:40

Νέα ιστορικά υψηλά στις ευρωαγορές - Άλμα σχεδόν 10% για την Glencore

19:28

Πιερρακάκης: Έξι υποψήφιοι για τον θώκο της αντιπροεδρίας της ΕΚΤ

19:24

Η Σέινμπαουμ επιδιώκει καλύτερη επικοινωνία με τον Τραμπ μετά τις δηλώσεις του για το Μεξικό

19:10

Λάιεν για Mercosur: Ιστορική συμφωνία - Δημιουργείται κοινή αγορά 700 εκατ. ανθρώπων

19:05

Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social media στοιχεία για τις θέσεις εργασίας πριν από την επίσημη ανακοίνωση

18:45

Μητσοτάκης: Το 2025 ήταν μια καλή χρονιά για τα δημόσια πανεπιστήμια

18:30

Βουλή: Eγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο νέος «Χάρτης μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή»

18:18

Σε τι κόσμο ζούμε φέτος…

gazzetta
gazzetta reader insider insider