Τι προσφέρει η επιστροφή σε πλεονάσματα από το 2022

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο δημοσιονομικός δρόμος που πρέπει να διαβεί η ελληνική οικονομία φέτος είναι τελικά πολύ πιο… σύντομος. Τούτο με τη σειρά του δίδει μεγαλύτερα περιθώρια για μέτρα στήριξης (αν χρειαστούν, ανάλογα και με την πορεία  των κρίσεων), αλλά και για μόνιμες κινήσεις ελάφρυνσης.  

Αυτό είναι το πιο εμφανές όφελος από το - πολύ καλύτερο του αναμενόμενου = δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022. Ανακοινώθηκε από το αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στην εκδήλωση που έλαβε χώρα παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου ο οποίος με τις δηλώσεις στήριξης που διατύπωσε, ουσιαστικά πιστοποίησε σε πολιτικό επίπεδο την εικόνα της Ελληνικής οικονομίας.

Εδώ ξεκίνα το δεύτερο όφελος, το οποίο συνδέεται με την προσπάθεια επιστροφής της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 αλλά και προσέλκυσης ώριμων κεφαλαίων που θα βοηθήσουν να κλείσει το (πολύ μεγάλο) επενδυτικό κενό και γενικότερα να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Γιατί, είναι πλέον σαφές πως, οι επενδύσεις θα είναι η μόνη βιώσιμη διέξοδος σε καθεστώς περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής  και συγκράτησης της ζήτησης.

Ας δούμε που είμασταν και που βρισκόμαστε τώρα. Τελικά η κυβέρνηση πέτυχε να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα ένα χρόνο νωρίτερα, από το 2022. Δεν αποκλείεται μάλιστα να κλείσει το 2022 και με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ στα στοιχεία που θα πιστοποιηθούν από την Eurostat μετά το Πάσχα, όταν αρχικά ο στόχος ήταν για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.

Φέτος, ο στόχος επισήμως είναι  πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ αν και το ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείει να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, πρέπει να «διανυθεί» φέτος μία διαδρομή «προσαρμογής» πολύ μικρότερη: της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή των 2,23 δις ευρώ, αντί για 2,3% του ΑΕΠ ή  5,15 δις….

Υπάρχουν και άλλες «παράμετροι» που βελτιώθηκαν. Η ανεργία πλέον υπολογίζεται χαμηλότερη του 12%. Όχι πως αυτή η επίδοση προκαλεί πανηγυρισμούς αλλά είναι χαμηλότερη από ότι αναμενόταν. Και τούτο φαίνεται στο «ταμείο» των ασφαλιστικών εισφορών που βοήθησαν και στη δημοσιονομική επίδοση. Αλλά και το ίδιο το ΑΕΠ αναμένεται σε τουλάχιστο 2,3% φέτος από 1,8% που πριν αναμενόταν.  

Αυτοί λοιπόν οι αναθεωρημένοι στόχοι για τα δημοσιονομικά και για την οικονομία γενικότερα, δημιουργούν μία πορεία, έναν δρόμο, που πρέπει να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί. Να μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι στόχοι θα δυσκολέψουν και άλλο στην πορεία: τα πλεονάσματα θα ανέβουν προς το 2% του ΑΕΠ στη συνέχεια ή και πιο ψηλά αν στυλώσει τα πόδια ο «Βορράς», ενώ η μείωση του χρέους θα βασίζεται όλο και πιο λίγο στις (ευτυχώς φθίνουσες) πληθωριστικές πιέσεις. Θα πρέπει λοιπόν η πολιτική που τώρα χαράσσεται να είναι τέτοια που να διασφαλίζει πως θα συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει εύσημα και όχι «εντολές» για προσαρμογή, αλλά και που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ξεδιπλωθεί μία πορεία στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας.   

Όλες οι ειδήσεις

17:23

Κεραμέως: Υπάρχει αλλαγή φιλοσοφίας - Αντί να επιδοτείται η ανεργία, στηρίζουμε την εργασία

17:15

Χατζηδάκης - Χάνσεν για ΟΠΕΚΕΠΕ: Σημαντική πρόοδος - Τι ανέφεραν για καταβολή των ενισχύσεων

17:05

Βιέννη: Ανακαλύφθηκε αποθήκη όπλων που συνδέεται με τη Χαμάς

17:01

Κικίλιας: Έρχονται στρατηγικές αμερικανικές επενδύσεις σε λιμάνια και ναυπηγεία

17:01

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street - AI και δασμοί στο επίκεντρο

16:58

Θεοχάρης: Η Ελλάδα στο επίκεντρο της ενεργειακής σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής

16:53

Αποσύρεται από το Κογκρέσο μετά από 4 δεκαετίες η Νάνσι Πελόζι

16:48

Πετραλιάς: Οι μειώσεις φόρων είναι αναλογικές και καταπολεμούν την ανισότητα

16:39

Αγορά ακινήτου στο Α’ Επιχειρηματικό Πάρκο Βόλου από ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ

16:37

Αγροτικό Πετρέλαιο: Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε 83.000 δικαιούχους

16:29

Νταγκ Μπέργκμαν: Η ηθική υπεροχή ανήκει στους ανθρώπους που πιστεύουν σε προσιτή και ασφαλή ενέργεια

16:28

Παπαστεργίου: Πυλώνας της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας η ψηφιακή μεταρρύθμιση

16:25

Citi για Metlen: Διατηρεί τη σύσταση buy - Στα 52 ευρώ η τιμή στόχος

16:22

Μάριος Θεμιστοκλέους: Διορθώνουμε διαχρονικές παθογένειες, δημιουργούμε το σύγχρονο ΕΣΥ

16:22

Η σημασία διαχείρισης του βάρους στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

16:21

Ουκρανία, Μέση Ανατολή και δυτικά Βαλκάνια στο επίκεντρο της συνάντησης Γεραπετρίτη - Κάλας

16:18

H EE καλεί τη Ρωσία να απέχει από πυρηνικές απειλές

16:08

ΠΕΤΑΚ: Ικανοποίηση για τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ανελκυστήρων

16:04

Τιτάν: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Vracs De L’Estuaire

16:03

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Στα 9,5 δισ. ευρώ η αξία της εφοδιαστικής αλυσίδας στη Ελλάδα

16:02

Πειραιώς και Unicef ενώνουν τις δυνάμεις τους για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού

16:02

Sky Express: Αναδείχθηκε «Αεροπορική Εταιρεία της Χρονιάς» στην Ευρώπη από την ERA

16:01

Το μουσείο του Λούβρου θα χρειαστεί μια εξαετία για να διορθώσει τα προβλήματα ασφαλείας

15:57

Ισραήλ: «Κλειστή στρατιωτική ζώνη» τα σύνορα με Αίγυπτο για να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο όπλων

15:56

Air France-KLM: Βουτιά 14% της μετοχής μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα

15:53

Συνάντηση Τσιάρα - Χάνσεν: Η νέα ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μοχλός ανάπτυξης, καινοτομίας και κοινωνικής συνοχής

15:53

Κλίμα: Η Συμφωνία του Παρισιού το 2015 επιβράδυνε την υπερθέρμανση, αλλά δεν την περιόρισε σε βιώσιμα επίπεδα

15:51

ΟΣΕ: Διαψεύδει ότι μπήκε τρένο σε λάθος γραμμή στη Λάρισα

15:50

Τουρκία: Στην αστυνομία οδηγήθηκαν έξι δημοσιογράφοι ως ύποπτοι για την υπόθεση Ιμάμογλου

15:49

Πιερρακάκης: 82,1% η εγκρισιμότητα στον Εξωδικαστικό - Ρυθμίστηκαν οφειλές 14,6 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider