Τι προσφέρει η επιστροφή σε πλεονάσματα από το 2022

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο δημοσιονομικός δρόμος που πρέπει να διαβεί η ελληνική οικονομία φέτος είναι τελικά πολύ πιο… σύντομος. Τούτο με τη σειρά του δίδει μεγαλύτερα περιθώρια για μέτρα στήριξης (αν χρειαστούν, ανάλογα και με την πορεία  των κρίσεων), αλλά και για μόνιμες κινήσεις ελάφρυνσης.  

Αυτό είναι το πιο εμφανές όφελος από το - πολύ καλύτερο του αναμενόμενου = δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022. Ανακοινώθηκε από το αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στην εκδήλωση που έλαβε χώρα παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου ο οποίος με τις δηλώσεις στήριξης που διατύπωσε, ουσιαστικά πιστοποίησε σε πολιτικό επίπεδο την εικόνα της Ελληνικής οικονομίας.

Εδώ ξεκίνα το δεύτερο όφελος, το οποίο συνδέεται με την προσπάθεια επιστροφής της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 αλλά και προσέλκυσης ώριμων κεφαλαίων που θα βοηθήσουν να κλείσει το (πολύ μεγάλο) επενδυτικό κενό και γενικότερα να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Γιατί, είναι πλέον σαφές πως, οι επενδύσεις θα είναι η μόνη βιώσιμη διέξοδος σε καθεστώς περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής  και συγκράτησης της ζήτησης.

Ας δούμε που είμασταν και που βρισκόμαστε τώρα. Τελικά η κυβέρνηση πέτυχε να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα ένα χρόνο νωρίτερα, από το 2022. Δεν αποκλείεται μάλιστα να κλείσει το 2022 και με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ στα στοιχεία που θα πιστοποιηθούν από την Eurostat μετά το Πάσχα, όταν αρχικά ο στόχος ήταν για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.

Φέτος, ο στόχος επισήμως είναι  πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ αν και το ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείει να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, πρέπει να «διανυθεί» φέτος μία διαδρομή «προσαρμογής» πολύ μικρότερη: της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή των 2,23 δις ευρώ, αντί για 2,3% του ΑΕΠ ή  5,15 δις….

Υπάρχουν και άλλες «παράμετροι» που βελτιώθηκαν. Η ανεργία πλέον υπολογίζεται χαμηλότερη του 12%. Όχι πως αυτή η επίδοση προκαλεί πανηγυρισμούς αλλά είναι χαμηλότερη από ότι αναμενόταν. Και τούτο φαίνεται στο «ταμείο» των ασφαλιστικών εισφορών που βοήθησαν και στη δημοσιονομική επίδοση. Αλλά και το ίδιο το ΑΕΠ αναμένεται σε τουλάχιστο 2,3% φέτος από 1,8% που πριν αναμενόταν.  

Αυτοί λοιπόν οι αναθεωρημένοι στόχοι για τα δημοσιονομικά και για την οικονομία γενικότερα, δημιουργούν μία πορεία, έναν δρόμο, που πρέπει να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί. Να μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι στόχοι θα δυσκολέψουν και άλλο στην πορεία: τα πλεονάσματα θα ανέβουν προς το 2% του ΑΕΠ στη συνέχεια ή και πιο ψηλά αν στυλώσει τα πόδια ο «Βορράς», ενώ η μείωση του χρέους θα βασίζεται όλο και πιο λίγο στις (ευτυχώς φθίνουσες) πληθωριστικές πιέσεις. Θα πρέπει λοιπόν η πολιτική που τώρα χαράσσεται να είναι τέτοια που να διασφαλίζει πως θα συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει εύσημα και όχι «εντολές» για προσαρμογή, αλλά και που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ξεδιπλωθεί μία πορεία στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας.   

Όλες οι ειδήσεις

18:45

Πρώην ειδικός εισαγγελέας: Ο Τραμπ επιχείρησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020

18:38

Societe Generale: «Ψαλίδι» σε 1.800 θέσεις εργασίας για μείωση εξόδων

18:27

ΕΧΑΕ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο

18:14

Ubisoft: «Παγώνει» έξι παιχνίδια, κλείνει δύο στούντιο - «Γκρεμίζεται» -36% η μετοχή

18:14

ICAP CRIF: Η εικόνα των 5.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας πλην χρηματοπιστωτικού τομέα το 2024

18:11

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον διορίζει νέα επιτετραμμένη για τη Βενεζουέλα

18:10

ΧΑ: Εκτίναξη σε νέα υψηλά για τον Γενικό Δείκτη και αυξημένος τζίρος

17:59

Ισπανία: Στους 45 οι νεκροί από την σύγκρουση τρένων στην Ανδαλουσία

17:58

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: «Απαράδεκτο να προσπαθούν να παραχωρήσουν τη χώρα μας»

17:48

Παπανικολάου (δήμαρχος Γλυφάδας): Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να μην έχουμε στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις

17:45

Μαζαράκης (Εθνική Ασφαλιστική): Μεσοσταθμικές αυξήσεις 6,8% στα ισόβια ασφάλιστρα υγείας το 2026

17:37

Ζελένσκι: Αύριο η πρώτη «τριμερής» Ουκρανίας-Ρωσίας-ΗΠΑ - Σχεδόν έτοιμα τα έγγραφα για τον τερματισμό του πολέμου

17:34

ΝΑΤΟ: Μας ανησυχεί η συνεργασία Ρωσίας - Κίνας στην Αρκτική

17:32

Μακρόν: Το γαλλικό πολεμικό ναυτικό αναχαίτισε ρωσικό τάνκερ στη Μεσόγειο

17:27

Παράταση πολεοδομικών προθεσμιών και έργων αποθήκευσης ενέργειας - Τροπολογία από ΥΠΕΝ

17:24

Τραμπ: Υπό επεξεργασία ακόμη η συμφωνία για τη Γροιλανδία - Αντίποινα στις χώρες που θα πουλήσουν αμερικανικά ομόλογα

17:22

Εγκρίθηκε το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αττικής ύψους 578 εκατ. ευρώ

17:16

Κομισιόν: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας

17:10

Αλλάζει χέρια η αγορά των ΑΠΕ - Οι κινήσεις fund, μεγάλων παικτών και μικροεπενδυτών

17:07

Σκυλακάκης για πρωτογενή τομέα: Χωρίς επενδύσεις και τεχνολογία δεν πάμε πουθενά

17:03

Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ σήμερα στις Βρυξέλλες

16:58

Wall Street: Χτίζει momentum ανακούφισης λόγω Γροιλανδίας - Έξτρα ώθηση από τα μάκρο

16:49

Υπ. Υγείας: Έγκριση επαναπροκήρυξης 95 θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ

16:43

Γερμανία: Το Βερολίνο απελαύνει Ρώσο διπλωμάτη για διενέργεια κατασκοπείας

16:31

Brit Awards 2026: Οι γυναίκες καλλιτέχνιδες «σαρώνουν» τις υποψηφιότητες

16:25

ΗΠΑ: Στο αναθεωρημένο 4,4% η ανάπτυξη - Ο ταχύτερος ρυθμός της τελευταίας διετίας

16:19

Η Lidl Ελλάς προχωρά σε μόνιμη μείωση των τιμών προϊόντων περιόδου

16:15

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

16:10

Oscars 2026: Οι υποψηφιότητες - Πόσα βραβεία διεκδικεί η «Βουγονία» του Λάνθιμου

16:09

ΗΠΑ: Σε χαμηλά επίπεδα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider