Τι προσφέρει η επιστροφή σε πλεονάσματα από το 2022

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο δημοσιονομικός δρόμος που πρέπει να διαβεί η ελληνική οικονομία φέτος είναι τελικά πολύ πιο… σύντομος. Τούτο με τη σειρά του δίδει μεγαλύτερα περιθώρια για μέτρα στήριξης (αν χρειαστούν, ανάλογα και με την πορεία  των κρίσεων), αλλά και για μόνιμες κινήσεις ελάφρυνσης.  

Αυτό είναι το πιο εμφανές όφελος από το - πολύ καλύτερο του αναμενόμενου = δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022. Ανακοινώθηκε από το αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στην εκδήλωση που έλαβε χώρα παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου ο οποίος με τις δηλώσεις στήριξης που διατύπωσε, ουσιαστικά πιστοποίησε σε πολιτικό επίπεδο την εικόνα της Ελληνικής οικονομίας.

Εδώ ξεκίνα το δεύτερο όφελος, το οποίο συνδέεται με την προσπάθεια επιστροφής της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 αλλά και προσέλκυσης ώριμων κεφαλαίων που θα βοηθήσουν να κλείσει το (πολύ μεγάλο) επενδυτικό κενό και γενικότερα να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Γιατί, είναι πλέον σαφές πως, οι επενδύσεις θα είναι η μόνη βιώσιμη διέξοδος σε καθεστώς περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής  και συγκράτησης της ζήτησης.

Ας δούμε που είμασταν και που βρισκόμαστε τώρα. Τελικά η κυβέρνηση πέτυχε να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα ένα χρόνο νωρίτερα, από το 2022. Δεν αποκλείεται μάλιστα να κλείσει το 2022 και με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ στα στοιχεία που θα πιστοποιηθούν από την Eurostat μετά το Πάσχα, όταν αρχικά ο στόχος ήταν για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.

Φέτος, ο στόχος επισήμως είναι  πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ αν και το ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείει να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, πρέπει να «διανυθεί» φέτος μία διαδρομή «προσαρμογής» πολύ μικρότερη: της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή των 2,23 δις ευρώ, αντί για 2,3% του ΑΕΠ ή  5,15 δις….

Υπάρχουν και άλλες «παράμετροι» που βελτιώθηκαν. Η ανεργία πλέον υπολογίζεται χαμηλότερη του 12%. Όχι πως αυτή η επίδοση προκαλεί πανηγυρισμούς αλλά είναι χαμηλότερη από ότι αναμενόταν. Και τούτο φαίνεται στο «ταμείο» των ασφαλιστικών εισφορών που βοήθησαν και στη δημοσιονομική επίδοση. Αλλά και το ίδιο το ΑΕΠ αναμένεται σε τουλάχιστο 2,3% φέτος από 1,8% που πριν αναμενόταν.  

Αυτοί λοιπόν οι αναθεωρημένοι στόχοι για τα δημοσιονομικά και για την οικονομία γενικότερα, δημιουργούν μία πορεία, έναν δρόμο, που πρέπει να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί. Να μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι στόχοι θα δυσκολέψουν και άλλο στην πορεία: τα πλεονάσματα θα ανέβουν προς το 2% του ΑΕΠ στη συνέχεια ή και πιο ψηλά αν στυλώσει τα πόδια ο «Βορράς», ενώ η μείωση του χρέους θα βασίζεται όλο και πιο λίγο στις (ευτυχώς φθίνουσες) πληθωριστικές πιέσεις. Θα πρέπει λοιπόν η πολιτική που τώρα χαράσσεται να είναι τέτοια που να διασφαλίζει πως θα συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει εύσημα και όχι «εντολές» για προσαρμογή, αλλά και που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ξεδιπλωθεί μία πορεία στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας.   

Όλες οι ειδήσεις

19:09

Κλιμακώνουν οι αγρότες: Κλειστή η Αθηνών - Θεσσαλονίκης στη Νίκαια, αύριο η κρίσιμη σύσκεψη

19:06

Συνάντηση Μητσοτάκη με την απεσταλμένη ΟΗΕ για την Κύπρο

18:53

Πτωτικό κλείσιμο στις ευρωαγορές με το focus σε νέα μάκρο

18:45

Q&R: ΑΜΚ με μετρητά ύψους 2,249 εκατ. ευρώ - Στα 1,10 ευρώ οι νέες μετοχές

18:32

Τζιτζικώστας: Το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο στην Ελλάδα

18:19

ΧΑ: «Μαγνήτης» για τον Γενικό Δείκτη οι 2.100 μονάδες

18:16

Φίτσο για Ουκρανία: Δεν θα υποστηρίξω τίποτα - Ας καθίσουμε στις Βρυξέλλες και Πρωτοχρονιά

18:12

ΥΠΑΑΤ: 96 εκατ. ευρώ για μείωση αποτυπώματος άνθρακα σε αρόσιμες καλλιέργειες

18:08

AS Company: Διανομή έκτακτου μερίσματος 0,06 ευρώ/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

18:06

Τουρκικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο επλήγη από πύραυλο σε λιμάνι της Οδησσού

18:05

Ο πιο ατάραχος άνθρωπος στο δωμάτιο για το τρίγωνο Netflix, Warner Bros και Paramount

17:58

Τηλεφωνική επικοινωνία Κόστα με ηγέτες της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

17:49

Μαρινάκης: Ο κ. Ανδρουλάκης πήγε να παίξει το παιχνίδι «της κουμπάρας ή της κουμπαριάς ή του κουμπάρου»

17:32

Υπερκαλύφθηκε το SAFE - Η Κομισιόν εξετάζει νέο πρόγραμμα δανεισμού για άμυνα

17:19

Το ΠΑΣΟΚ αναστέλλει την κομματική ιδιότητα του Γιώργου Λαμπράκη

17:13

Το Your Directors Club παρουσιάζει τη νέα πρωτοβουλία White Paper Series – Θέμα Πρώτης Έκδοσης η Κυβερνοασφάλεια

17:01

Γκούλσμπι (Fed): Εξηγεί γιατί ψήφισε «παύση»... αλλά είναι από τους πιο αισιόδοξους για μειώσεις επιτοκίων το 2026

16:59

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τη συμμετοχή AfD σε γκαλά της νεολαίας των Ρεπουμπλικανών

16:53

Ημαθία: Ενισχύσεις de minimis 563,5 ευρώ ανά στρέμμα στους παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας

16:53

Aπώλειες στη Wall Street - Συνεχίζονται οι πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο

16:48

ΕΦΕΤ: Ανάκληση του προϊόντος «Oreo Cheesecakes»

16:44

Ζελένσκι: Η Ουκρανία ανακατέλαβε τμήματα του Κουπιάνσκ από τις δυνάμεις της Ρωσίας

16:37

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες επαναπροσδιορίζουν τις στρατηγικές και τους στόχους τους

16:26

Παπασταύρου: Η μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη

16:22

Άλμα 17 ετών για την UBS: Το πολιτικό «σήμα» που ελάφρυνε τον φόβο των επενδυτών

16:19

Θεοδωρικάκος: Ανοίγει ο δρόμος για νέες ισχυρές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

16:08

ΠΑΣΟΚ: Ποιον προστάτευσε με την σιωπή του ο κ. Ξυλούρης;

16:08

Εστίαση: Κερδίζει το delivery, δίνει «μάχη» η σάλα

16:07

Ουκρανία: Εκεχειρία στις ενεργειακές εγκαταστάσεις και τα λιμάνια πρότεινε ο Ερντογάν στον Πούτιν

16:01

Δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για το σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων

gazzetta
gazzetta reader insider insider