Τι προσφέρει η επιστροφή σε πλεονάσματα από το 2022

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο δημοσιονομικός δρόμος που πρέπει να διαβεί η ελληνική οικονομία φέτος είναι τελικά πολύ πιο… σύντομος. Τούτο με τη σειρά του δίδει μεγαλύτερα περιθώρια για μέτρα στήριξης (αν χρειαστούν, ανάλογα και με την πορεία  των κρίσεων), αλλά και για μόνιμες κινήσεις ελάφρυνσης.  

Αυτό είναι το πιο εμφανές όφελος από το - πολύ καλύτερο του αναμενόμενου = δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022. Ανακοινώθηκε από το αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στην εκδήλωση που έλαβε χώρα παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου ο οποίος με τις δηλώσεις στήριξης που διατύπωσε, ουσιαστικά πιστοποίησε σε πολιτικό επίπεδο την εικόνα της Ελληνικής οικονομίας.

Εδώ ξεκίνα το δεύτερο όφελος, το οποίο συνδέεται με την προσπάθεια επιστροφής της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 αλλά και προσέλκυσης ώριμων κεφαλαίων που θα βοηθήσουν να κλείσει το (πολύ μεγάλο) επενδυτικό κενό και γενικότερα να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Γιατί, είναι πλέον σαφές πως, οι επενδύσεις θα είναι η μόνη βιώσιμη διέξοδος σε καθεστώς περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής  και συγκράτησης της ζήτησης.

Ας δούμε που είμασταν και που βρισκόμαστε τώρα. Τελικά η κυβέρνηση πέτυχε να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα ένα χρόνο νωρίτερα, από το 2022. Δεν αποκλείεται μάλιστα να κλείσει το 2022 και με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ στα στοιχεία που θα πιστοποιηθούν από την Eurostat μετά το Πάσχα, όταν αρχικά ο στόχος ήταν για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.

Φέτος, ο στόχος επισήμως είναι  πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ αν και το ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείει να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, πρέπει να «διανυθεί» φέτος μία διαδρομή «προσαρμογής» πολύ μικρότερη: της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή των 2,23 δις ευρώ, αντί για 2,3% του ΑΕΠ ή  5,15 δις….

Υπάρχουν και άλλες «παράμετροι» που βελτιώθηκαν. Η ανεργία πλέον υπολογίζεται χαμηλότερη του 12%. Όχι πως αυτή η επίδοση προκαλεί πανηγυρισμούς αλλά είναι χαμηλότερη από ότι αναμενόταν. Και τούτο φαίνεται στο «ταμείο» των ασφαλιστικών εισφορών που βοήθησαν και στη δημοσιονομική επίδοση. Αλλά και το ίδιο το ΑΕΠ αναμένεται σε τουλάχιστο 2,3% φέτος από 1,8% που πριν αναμενόταν.  

Αυτοί λοιπόν οι αναθεωρημένοι στόχοι για τα δημοσιονομικά και για την οικονομία γενικότερα, δημιουργούν μία πορεία, έναν δρόμο, που πρέπει να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί. Να μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι στόχοι θα δυσκολέψουν και άλλο στην πορεία: τα πλεονάσματα θα ανέβουν προς το 2% του ΑΕΠ στη συνέχεια ή και πιο ψηλά αν στυλώσει τα πόδια ο «Βορράς», ενώ η μείωση του χρέους θα βασίζεται όλο και πιο λίγο στις (ευτυχώς φθίνουσες) πληθωριστικές πιέσεις. Θα πρέπει λοιπόν η πολιτική που τώρα χαράσσεται να είναι τέτοια που να διασφαλίζει πως θα συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει εύσημα και όχι «εντολές» για προσαρμογή, αλλά και που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ξεδιπλωθεί μία πορεία στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας.   

Όλες οι ειδήσεις

16:23

Κατώτατος μισθός: Νέες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους από τον Απρίλιο - Οκτώ παραδείγματα

16:21

Η Σάρα Μάλαλι ανέλαβε την ηγεσία της Εκκλησίας της Αγγλίας - Η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση

16:15

Η Τεχεράνη απάντησε επίσημα στο σχέδιο των 15 σημείων του Τραμπ

16:13

ΕΦΕΤ: Ανάκληση φυστικιού αράπικου λόγω παρουσίας αφλατοξινών

16:11

SAVE THE DATE: Το «Personas» του Reader βγαίνει από την οθόνη και ανεβαίνει στη σκηνή!

16:01

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υπό όρους έγκριση στην εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ

15:56

Γερμανία: Μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων ψήφισε η Bundestag

15:49

Πούτιν: Οι συνέπειες του πολέμου στο Ιράν μπορεί να είναι τόσο σοβαρές όσο της πανδημίας

15:48

Τεχνολογικές πιέσεις στην Wall Street - «Βαρίδι» οι τιμές του αργού

15:37

Ζαχαράκη: Η ίδρυση της ΑΣΠΤ εκπληρώνει το όραμα χρόνων του καλλιτεχνικού και δημιουργικού κόσμου της χώρας

15:36

Κεραμέως: Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα ακόμη βήμα προς τη διεύρυνση του εισοδήματος των πολιτών

15:24

Αποχωρεί ο τουρκικός στρατός από το Ιράκ με απόφαση του ΝΑΤΟ

15:15

Δύο νέα στελέχη στο εποπτικό συμβούλιο της tbi bank

15:08

Μικρή αύξηση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ

14:52

ΒΕΑ: «Ναι» στην αύξηση εισοδήματος, αλλά ταυτόχρονη στήριξη στις ΜμΕ

14:38

Κύπρος: Τα οκτώ μέτρα που ανακοίνωσε ο Χριστοδουλίδης για τον αντίκτυπο του πολέμου στο Ιράν

14:31

Καρδαμύλη: Η ήρεμη γοητεία της Μεσσηνιακής Μάνης

14:20

Συνεργασία ΔΥΠΑ - ΟΟΣΑ: Νέα στρατηγική για την ενίσχυση επανένταξης των πιο ευάλωτων ανέργων

14:11

Mastercard: Στα 15,6 τρισ. δολάρια το ετήσιο κόστος του κυβερνοεγκλήματος το 2030

14:05

ΕΚΤΕΡ: Δεν υπάρχει απόφαση του ΣτΕ για την Πάρο

14:05

Πακιστάν: Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Αφγανιστάν έπειτα από προσωρινή παύση

14:04

Καταδίκη - σταθμός των Meta και Google στις ΗΠΑ για εθιστικούς αλγορίθμους

14:00

Το στρατηγικό δίλημμα των τραπεζών στα αμοιβαία κεφάλαια

13:54

Χατζηθεοδοσίου: «Σωστή η αύξηση του κατώτατου, να δούμε και πως θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα»

13:52

Πρόστιμο έως 100 ευρώ για εισιτηριοδιαφυγή στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

13:44

Κώτσηρας: Στόχος μας η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών

13:41

ΓΣΕΕ: Επιστολή σε τρία υπουργεία για καταβολή δεδουλευμένων εργαζομένων στη Φλώρινα

13:40

ΤτΕ: Μειώθηκαν κατά 445 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο

13:33

ΥΠΑΑΤ: 45 προσλήψεις για την ευλογιά των αιγοπροβάτων - Ποιες ειδικότητες ζητούνται

13:23

Ιράν: Νεκρός από ισραηλινό πλήγμα ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης

gazzetta
gazzetta reader insider insider