Τα πολλά –και συγκοινωνούντα- μέτωπα στην οικονομία

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο κατώτατος αυξήθηκε για μία ακόμη φορά και μάλιστα πιο πολύ από ότι είχε εξαγγελθεί αρχικά. Το σχέδιο κάλυψης των – πολύ μεγάλων – οικιστικών αναγκών των νέων άρχισε να ξεδιπλώνεται. Οι ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία, προς τα ταμεία και προς τους ΟΤΑ ξεκινούν και αυτές, ενώ ενισχύεται το σχήμα των ευάλωτων δανειοληπτών και επιχειρείται να επιταχυνθεί επιπλέον ο εξωδικαστικός.

Η περιγραφή αφορά σε κάποια από τα μέτρα στήριξης που ενεργοποιούνται ή που τρέχουν αυτές τις ημέρες. Eπιχειρούν να καλύψουν – εν μέρει – τις απώλειες που προκαλούν τα  μέτωπα που μαίνονται στο οικονομικό πεδίο.  

Αυτό είναι άλλωστε και το πρόβλημα: τα μέτωπα είναι πολλά,  σε μεγάλο βαθμό «εξωγενή», αλλά και «συγκοινωνούντα» μεταξύ τους. Και έτσι η διαχείριση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, αλλά και η εύρεση λύσεων κρίσιμη. Με τη σκυτάλη σιγά σιγά να παραδίδεται στην κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη.

Να δούμε λίγο κάποια από τα μέτωπα. Η επιμονή του δομικού πληθωρισμού σε όλη την Ευρωζώνη, και στην Ελλάδα, διαψεύδει κάθε προσδοκία για ορατή (χρονικά) ολοκλήρωση όχι μόνο της ανόδου της ακρίβειας στην αγορά, αλλά και του κύκλου αύξησης του κόστους δανεισμού που έχει (με τη σειρά του) προφανείς επιπτώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτος, χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Η εν λόγω πίεση προκαλεί από μόνη της ανάγκες για κρατικές παρεμβάσεις στήριξης.  Μόνο που υπάρχουν κι άλλες παράμετροι οι οποίες κάνουν πιο περίπλοκο πλέον το χειρισμό της κατάστασης. Η ακρίβεια «απαιτεί» απόσυρση της στήριξης για να μειωθεί η ζήτηση, η κατανάλωση και να αποκλιμακωθεί η άνοδος στις τιμές.

Απόσυρση της στήριξης απαιτεί και ο στόχος επιστροφής σε ισχυρά πλεονάσματα που προκύπτει από τις «ντιρεκτίβες» στην ΕΕ (ειδικά για κράτη με υψηλό χρέος) και μάλιστα χωρίς να είναι δεδομένο το αν θα υπάρξουν κάποια «παράθυρα» λόγου χάριν για παροχή ρευστότητας στην αγορά μέσα από αμιγώς κρατικές επενδυτικές δαπάνες. Δεν είναι δεδομένο τι κανόνες θα ισχύουν όσο πλησιάζουμε στο 2024 και…. μετά όσο δεν υπάρχει απόφαση για τους νέους Δημοσιονομικούς Κανόνες. Και ανάλογα με το που θα «κλειδώσει» ο συμβιβασμός για τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά και με το τι θα συμβεί με την ενεργειακή κρίση το 2ο εξάμηνο του 2023 θα διαμορφωθεί και το τελικό «μείγμα» στήριξης της οικονομίας.

Υπάρχουν και άλλα μέτωπα. Θα πρέπει να κλείσουν οι πληγές (που ξαναμάτωσαν με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη) στο πεδίο των διαχρονικών ελλείψεων του δημοσίου που δεν έχουν καλυφθεί και πλήττουν όχι μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας προς τα «έξω».

Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας με τη σειρά του φαίνεται στο (ελλειμματικό) εξωτερικό ισοζύγιο Μόνο που τώρα το εξωτερικό ισοζύγιο βάλλεται και από την ακρίβεια. Και τούτο γιατί το ενεργειακό κόστος φουσκώνει τις εισαγωγές, αλλά και διότι  παραμένουμε μία οικονομία η οποία πολύ περισσότερο εισάγει παρά παράγει. Όσο λοιπόν θα αποσύρεται η κρατική στήριξη, τόσο θα πρέπει η οικονομία να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, βοηθούμενη (και) από ένα σύγχρονο κράτος.

Όλα αυτά λοιπόν τα μέτωπα της ακρίβειας, του υψηλού κόστους δανεισμού, της (υποχρεωτικά) σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, της ανάγκης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και για αντιμετώπιση του νέου μετώπου του εξωτερικού ισοζυγίου συνιστούν ένα πολύ απαιτητικό εγχείρημα. Έχουν σαφέστατη σύνδεση μεταξύ τους και η διαχείριση τους το επόμενο διάστημα συνιστά σαφέστατα μία πολύ απαιτητική αλλά και κρίσιμη πρόκληση.  

Όλες οι ειδήσεις

10:06

ΗΠΑ: Δικαστής αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της προσφυγής Τραμπ εναντίον της αμερικανικής εφορίας

09:54

Ταραντίλης (EY Ελλάδος): Άμεσα μέτρα και εκπαίδευση για την παραπληροφόρηση από το AI

09:37

Φόρουμ των Δελφών: Αδήριτη η ανάγκη για την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας

09:08

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τραμ από το Σάββατο

09:02

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει το διεθνές δίκαιο

08:54

Άνω Σύρος: Βόλτα στον μεσαιωνικό οικισμό με τη μαγευτική θέα

08:48

ΗΠΑ: Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων χωρίς τον όρο «γενοκτονία»

08:38

ΔΕΣΦΑ: Η ενεργειακή ασφάλεια δεν έχει «κλειδώσει» – Το νέο ρίσκο πριν τον χειμώνα

08:28

Luxury real estate: Επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα και τα «μπλε ακίνητα» - Ποιες περιοχές επιλέγουν οι ξένοι

08:13

Fuel Pass, diesel και καύσιμα: Πώς και για πόσο «τρέχουν» οι επιδοτήσεις

08:06

Πώς θα παραχωρηθούν/αξιοποιηθούν τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια – Οι 2,5 εκατ. επιβάτες και τα «φιλέτα»

08:00

Φορολογικές δηλώσεις: Ώρα διορθώσεων για λάθη και παραλείψεις – Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν υποβάλει δήλωση

07:43

Πακιστάν: Αβέβαιο αν θα διεξαχθεί νέος γύρος επαφών ΗΠΑ - Ιράν

23:57

S&P: Αμετάβλητη στο «ΒΒΒ» η αξιολόγηση της Ελλάδας

23:54

Ισπανία: Το ιατρικό περιοδικό Lancet αρνείται να καταθέσει στη Γερουσία των ΗΠΑ για την προέλευση της Covid-19

23:39

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 16% για το Brent

23:36

ΗΠΑ: Η διοίκηση Τραμπ επιδιώκει ευκολότερες ομοσπονδιακές εκτελέσεις

23:24

ΕΛΑΣ: EΔΕ για τα επεισόδια έξω από το Εφετείο Αθηνών

23:16

G7: Ανησυχία για την ενίσχυση των πυρηνικών οπλοστασίων της Ρωσίας και της Κίνας

23:09

Wall Street: Intel και Ιράν ώθησαν τους δείκτες σε νέα ρεκόρ

22:48

Χρυσός: Άνοδος με φόντο την επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν

22:28

Συνάντηση Τασούλα - Μακρόν: «Ιστορικοί οι δεσμοί Ελλάδας - Γαλλίας»

22:11

Ζελένσκι: Επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν για να μιλήσει για ασφάλεια και ενέργεια

22:01

Παιδιά online, αλλά με όρια: Το νέο πλαίσιο προστασίας στον ψηφιακό κόσμο

21:49

Ντέγιαν Μποντιρόγκα: «Πάνω από 400.000 αιτήσεις για τα εισιτήρια του Final 4»

21:43

Παπασταύρου: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών

21:35

Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank): Οι 6 πυλώνες ανάπτυξης του νέου παραγωγικού μοντέλου

21:26

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το μεγάλο στοίχημα του επιχειρηματικού μετασχηματισμού

21:03

Σκέρτσος: Τις επόμενες εβδομάδες η πρόταση για το νέο ενιαίο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας

20:57

Chips και quantum στο επίκεντρο: Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο στον νέο τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης

gazzetta
gazzetta reader insider insider