Τα πολλά –και συγκοινωνούντα- μέτωπα στην οικονομία

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο κατώτατος αυξήθηκε για μία ακόμη φορά και μάλιστα πιο πολύ από ότι είχε εξαγγελθεί αρχικά. Το σχέδιο κάλυψης των – πολύ μεγάλων – οικιστικών αναγκών των νέων άρχισε να ξεδιπλώνεται. Οι ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία, προς τα ταμεία και προς τους ΟΤΑ ξεκινούν και αυτές, ενώ ενισχύεται το σχήμα των ευάλωτων δανειοληπτών και επιχειρείται να επιταχυνθεί επιπλέον ο εξωδικαστικός.

Η περιγραφή αφορά σε κάποια από τα μέτρα στήριξης που ενεργοποιούνται ή που τρέχουν αυτές τις ημέρες. Eπιχειρούν να καλύψουν – εν μέρει – τις απώλειες που προκαλούν τα  μέτωπα που μαίνονται στο οικονομικό πεδίο.  

Αυτό είναι άλλωστε και το πρόβλημα: τα μέτωπα είναι πολλά,  σε μεγάλο βαθμό «εξωγενή», αλλά και «συγκοινωνούντα» μεταξύ τους. Και έτσι η διαχείριση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, αλλά και η εύρεση λύσεων κρίσιμη. Με τη σκυτάλη σιγά σιγά να παραδίδεται στην κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη.

Να δούμε λίγο κάποια από τα μέτωπα. Η επιμονή του δομικού πληθωρισμού σε όλη την Ευρωζώνη, και στην Ελλάδα, διαψεύδει κάθε προσδοκία για ορατή (χρονικά) ολοκλήρωση όχι μόνο της ανόδου της ακρίβειας στην αγορά, αλλά και του κύκλου αύξησης του κόστους δανεισμού που έχει (με τη σειρά του) προφανείς επιπτώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτος, χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Η εν λόγω πίεση προκαλεί από μόνη της ανάγκες για κρατικές παρεμβάσεις στήριξης.  Μόνο που υπάρχουν κι άλλες παράμετροι οι οποίες κάνουν πιο περίπλοκο πλέον το χειρισμό της κατάστασης. Η ακρίβεια «απαιτεί» απόσυρση της στήριξης για να μειωθεί η ζήτηση, η κατανάλωση και να αποκλιμακωθεί η άνοδος στις τιμές.

Απόσυρση της στήριξης απαιτεί και ο στόχος επιστροφής σε ισχυρά πλεονάσματα που προκύπτει από τις «ντιρεκτίβες» στην ΕΕ (ειδικά για κράτη με υψηλό χρέος) και μάλιστα χωρίς να είναι δεδομένο το αν θα υπάρξουν κάποια «παράθυρα» λόγου χάριν για παροχή ρευστότητας στην αγορά μέσα από αμιγώς κρατικές επενδυτικές δαπάνες. Δεν είναι δεδομένο τι κανόνες θα ισχύουν όσο πλησιάζουμε στο 2024 και…. μετά όσο δεν υπάρχει απόφαση για τους νέους Δημοσιονομικούς Κανόνες. Και ανάλογα με το που θα «κλειδώσει» ο συμβιβασμός για τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά και με το τι θα συμβεί με την ενεργειακή κρίση το 2ο εξάμηνο του 2023 θα διαμορφωθεί και το τελικό «μείγμα» στήριξης της οικονομίας.

Υπάρχουν και άλλα μέτωπα. Θα πρέπει να κλείσουν οι πληγές (που ξαναμάτωσαν με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη) στο πεδίο των διαχρονικών ελλείψεων του δημοσίου που δεν έχουν καλυφθεί και πλήττουν όχι μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας προς τα «έξω».

Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας με τη σειρά του φαίνεται στο (ελλειμματικό) εξωτερικό ισοζύγιο Μόνο που τώρα το εξωτερικό ισοζύγιο βάλλεται και από την ακρίβεια. Και τούτο γιατί το ενεργειακό κόστος φουσκώνει τις εισαγωγές, αλλά και διότι  παραμένουμε μία οικονομία η οποία πολύ περισσότερο εισάγει παρά παράγει. Όσο λοιπόν θα αποσύρεται η κρατική στήριξη, τόσο θα πρέπει η οικονομία να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, βοηθούμενη (και) από ένα σύγχρονο κράτος.

Όλα αυτά λοιπόν τα μέτωπα της ακρίβειας, του υψηλού κόστους δανεισμού, της (υποχρεωτικά) σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, της ανάγκης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και για αντιμετώπιση του νέου μετώπου του εξωτερικού ισοζυγίου συνιστούν ένα πολύ απαιτητικό εγχείρημα. Έχουν σαφέστατη σύνδεση μεταξύ τους και η διαχείριση τους το επόμενο διάστημα συνιστά σαφέστατα μία πολύ απαιτητική αλλά και κρίσιμη πρόκληση.  

Όλες οι ειδήσεις

15:31

Ενιαίος Αμυντικός Χώρος Ελλάδας-Κύπρου: Ενεργοποιείται για πρώτη φορά σε συνθήκες πολεμικής σύγκρουσης

15:30

H Ισπανία αρνείται να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις της για επιθέσεις στο Ιράν

15:29

Ελεγχόμενη έκρηξη έξω από το προξενείο της Ρωσίας στο Χαλάνδρι

15:28

Σαουδική Αραβία: Θα στοχεύσουμε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις εάν επιτεθούν συντονισμένα στην Aramco

15:26

«Χαστούκι» για την Μελόνι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας

15:25

Σε μόλις 60 δευτερόλεπτα η εκτέλεση του Αλί Χαμενεΐ

15:22

Βρετανός ΥΦΥΠΕΞ: Το Λονδίνο δεν βρίσκεται σε πόλεμο

15:18

Φυσικό αέριο: Πάνω από 47 ευρώ το TTF μετά την διακοπή παραγωγής LNG από την QatarEnergy

15:12

Τέταρτος νεκρός Αμερικανός στρατιώτης από τις επιθέσεις στο Ιράν

15:02

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους Πρέσβεις: Προτεραιότητα η ασφάλεια των Ελλήνων στη Μέση Ανατολή

15:01

Η Qatar Energy σταματά την παραγωγή LNG μετά από ιρανικές επιθέσεις

14:56

Άμεση ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό για Μ. Ανατολή ζητά ο Ανδρουλάκης

14:52

Ρωσία: ΗΠΑ και Ισραήλ βύθισαν τη Μέση Ανατολή «σε μια άβυσσο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης»

14:51

Δυσαρέσκεια της Λευκωσίας προς το Λονδίνο για τις βρετανικές βάσεις

14:50

Κεφαλογιάννης για αντιπυρική περίοδο: Η πρόληψη δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση

14:43

Ισραηλινή πρεσβεία: Η Ελλάδα εντός εμβέλειας των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν

14:36

Ιράν: Απουσία Χαμενεΐ, ο Λαριτζανί αναδεικνύεται σε ρυθμιστή εξουσίας

14:29

Φον ντερ Λάιεν: Η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι κρίσιμη

14:26

Το οπλοστάσιο του Ιράν προκαλεί τρόμο: Βεληνεκές και στρατηγική

14:20

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει λόγος παραπάνω ανησυχίας και καλλιέργειας φόβου στους πολίτες

13:43

Δύο τραυματίες από την επίθεση άνδρα με μαχαίρι στο Εδιμβούργο

13:39

Ρωσία: Σε διαρκή επικοινωνία με το Ιράν για την «αναμφισβήτητη επιθετικότητα» κατά της Τεχεράνης

13:35

Η Ελλάδα στέλνει δύο φρεγάτες και δύο F-16 στην Κύπρο

13:34

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως στοχοθέτησαν τα γραφεία του Νετανιάχου

13:31

Ινστιτούτο Τσίπρα: Το αφήγημα περί «φθηνής ενέργειας» στην Ελλάδα είναι εντελώς ανακριβές και παραπλανητικό

13:22

Σαουδική Αραβία: Διακόπηκαν ορισμένες δραστηριότητες στο διυλιστήριο της Saudi Aramco

13:19

Νέα εθελούσια έξοδος από Εθνική - Τι προβλέπει, «ταβάνι» οι 300.000 ευρώ

13:16

Χειμερινές εκπτώσεις: Πτώση τζίρου για τις μισές επιχειρήσεις, 1 στις 3 ζητούν μείωση της διάρκειας του θεσμού

13:02

ΔΕΗ και Georgetown συνεργάζονται για τη δημιουργία νέου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα

12:56

Κύπρος: Aντιμετωπίστηκαν δυο drones στο Ακρωτήρι - Eκκενώνεται το αεροδρόμιο της Πάφου

gazzetta
gazzetta reader insider insider