Η νέα κρίση επιβεβαιώνει γιατί πρέπει να παραμείνουν γερά τα θεμέλια

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα τελευταία χρόνια, εκεί που πάμε να σηκώσουμε για τα καλά «κεφάλι» στο πεδίο της οικονομίας, κάτι μας χτυπά, ξανά και ξανά. Πρώτα ο κορονοϊός, μετά η ενεργειακή (και πληθωριστική) κρίση και τώρα, το νέο αυτό μέτωπο. Παράλληλα – προφανώς - με το προσφυγικό, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και με τα ελληνικά γεωπολιτικά μέτωπα που δεν έχουν κλείσει.

Όσο για τη νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική τρικυμία, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί και πόσο μεγάλη έκταση θα λάβει, αλλά και τι μέτωπα θα ανοίξει ή θα ενεργοποιήσει. Προς το παρόν, σίγουρα μας ανακαλεί στη μνήμη τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2010 την πορεία της Ελλάδας. 

Βεβαίως, πλέον τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι θωρακισμένο και η οικονομία είναι πολύ περισσότερο ανθεκτική. Δεν είμαστε στο επίκεντρο της νέας αυτής αναταραχής, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές πως όταν πιάσει καταιγίδα, όλοι γίνονται μούσκεμα.

Η νέα κρίση επιβεβαιώνει λοιπόν γιατί τα θεμέλια πρέπει να είναι και να παραμείνουν γερά. Πρέπει να αντέχουν. Το μήνυμα και αυτής της νέας περιπέτειας είναι ότι δεν πρέπει να γίνουμε ξανά ευάλωτοι, αλλά και ότι πρέπει να κλείσουμε – γρήγορα και πλήρως – τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά από το παρελθόν.

Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται στους δείκτες της οικονομίας. Παρά τα μέτρα στήριξης, το 2022 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα στο φάσμα του 1% του ΑΕΠ (αντί για 1,6% που είχε υπολογισθεί), τα κρατικά ταμεία συνεχίζουν και φέτος να συλλέγουν πιο πολλά φορολογικά έσοδα από όσα περίμεναν, ενώ το ΑΕΠ υπολογίζεται πλέον πως θα αυξηθεί με ρυθμό 2,3% αντί για 1,8%. Το οικονομικό κλίμα επίσης αντέχει, το ίδιο και ο τζίρος των επιχειρήσεων, η άνοδος των επενδύσεων παραμένει διψήφια και, βεβαίως, τα κόκκινα δάνεια έχουν απομειωθεί δραστικά με τη βοήθεια του «Ηρακλή».

Να μη γελιόμαστε όμως, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να βελτιωθούν και σε πολλά διαφορετικά πεδία της οικονομίας: από τη διψήφια ανεργία, έως το πολύ μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα της χώρας, τους υψηλούς δείκτες φτώχειας και τις παραφωνίες στην κατάταξη της χώρας σε πολλά πεδία ανταγωνιστικότητας κυρίως με έμφαση στη λειτουργία του κράτους και στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Και βεβαίως, όλα αυτά υπό τη δαμόκλειο σπάθη του υψηλότατου χρέους που θα περιορίζει την άσκηση οικονομικής, κοινωνικής και επενδυτικής πολιτικής για πάρα πολλά χρόνια.

Είναι λοιπόν σαφές, πως οι προκλήσεις είναι και πολλές και μεγάλες και απαιτούν - καθώς η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές - να γίνουν οι σωστές κινήσεις από όλους όσους έχουν την ευθύνη. Με ωριμότητα και με μόνη προτεραιότητα το κοινό καλό. Για να διασφαλίσουμε πως δεν θα επιστρέψουμε σε εποχές που δεν θέλουμε καν να θυμόμαστε, αλλά και για να πάμε μπροστά σε όρους οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.

Όλες οι ειδήσεις

11:50

Μητσοτάκης: Θα έχουμε μία καινούργια ΔΕΘ το 2030 και ένα μεγάλο χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης

11:45

Γερμανία: Αεροσκάφος της DHL συγκρούστηκε με άγνωστο αντικείμενο κοντά στο αεροδρόμιο της Λειψίας

11:42

Coolcation: Καύσωνες, πυρκαγιές και υπερτουρισμός εκτοξεύουν τη ζήτηση για διακοπές στη βόρεια Ευρώπη

11:37

Πάνω από 100 νεκροί σε πλημμύρες και κατολισθήσεις από τον Ιούλιο στην Ινδία

11:33

Novo Nordisk: «Δεν έπεισε» η αναθεώρηση του guidance - Πτώση 7% της μετοχής

11:12

Νέα έκκληση Ζελένσκι προς τους συμμάχους για προμήθεια αντιβαλλιστικών συστημάτων

11:12

Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεν έχει δεχθεί το σχέδιο για τη Γάζα της Ουάσινγκτον

11:09

Χρηματιστήριο: Μικτή εικόνα με κατοχύρωση κερδών και stock picking

10:52

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές αναμένοντας τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

10:40

ΔΑΑ: Αυξήθηκε κατά 4,7% η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο

10:30

Ηλεκτροδοτήθηκε το νέο αιολικό πάρκο 18,8 MW της FARIA Renewables

10:29

ΑΒΑΞ: Σύμβαση για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 800 ΜW στη Λάρισα

10:20

Διπλωματική κρίση μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας

09:58

Η Alibaba παρουσίασε ισχυρότερο AI μοντέλο της μέχρι σήμερα

09:38

ΔΥΠΑ: Ανοίγουν σήμερα οι αιτήσεις για 8.000 θέσεις εργασίας για ανέργους 55 έως 74 ετών

09:35

Στεγαστική κρίση: Το πρόβλημα είναι ότι λείπουν οι προσιτές κατοικίες

09:24

Τράπεζα Πειραιώς: Από σήμερα η έναρξης καταβολής κεφαλαίου 0,4 ευρώ ανά μετοχή

09:15

Morgan Stanley: Βλέπει συνέχεια στο ανοδικό story των τραπεζών - Αυξάνει τιμές στόχους για Alpha, ΕΤΕ

09:13

Coca-Cola HBC: Αύξηση 9,6% στα έσοδα από πωλήσεις - Αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το 2026

08:55

Τουρισμός για Όλους: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για έως 600 ευρώ

08:39

Heineken: Άνοδος πωλήσεων στο β' τρίμηνο με ώθηση από Ασία και Αφρική

08:19

Το μεγάλο reset στην παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών

08:11

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική - Στάχτη 144.243 στρέμματα

08:09

Τραμπ για Ορμούζ: «Θα ανοίξει πολύ σύντομα» ή το Ιράν θα υποστεί «πολύ δυνατά» πλήγματα

07:55

Red Code: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες όταν ενεργοποιείται

07:48

Τρίτη χρονιά με διεθνές ρεκόρ εσόδων για Ρεάλ Μαδρίτης - «Κλειδί» το γήπεδο

07:38

Πυρκαγιές: Πώς τα σκουπίδια μπορούν να γίνουν η σπίθα μιας μεγάλης καταστροφής στα νησιά

07:30

Σβήνει την κληρονομιά των ανακτηθέντων ακινήτων η Τράπεζα Κύπρου

07:26

Ρεκόρ εισπράξεων, άδεια τραπέζια

07:21

Καλάθι ΔΕΘ: Μείωση φορολογίας, εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, κίνητρα για επενδύσεις ζητά η αγορά


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider