Η νέα κρίση επιβεβαιώνει γιατί πρέπει να παραμείνουν γερά τα θεμέλια

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα τελευταία χρόνια, εκεί που πάμε να σηκώσουμε για τα καλά «κεφάλι» στο πεδίο της οικονομίας, κάτι μας χτυπά, ξανά και ξανά. Πρώτα ο κορονοϊός, μετά η ενεργειακή (και πληθωριστική) κρίση και τώρα, το νέο αυτό μέτωπο. Παράλληλα – προφανώς - με το προσφυγικό, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και με τα ελληνικά γεωπολιτικά μέτωπα που δεν έχουν κλείσει.

Όσο για τη νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική τρικυμία, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί και πόσο μεγάλη έκταση θα λάβει, αλλά και τι μέτωπα θα ανοίξει ή θα ενεργοποιήσει. Προς το παρόν, σίγουρα μας ανακαλεί στη μνήμη τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2010 την πορεία της Ελλάδας. 

Βεβαίως, πλέον τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι θωρακισμένο και η οικονομία είναι πολύ περισσότερο ανθεκτική. Δεν είμαστε στο επίκεντρο της νέας αυτής αναταραχής, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές πως όταν πιάσει καταιγίδα, όλοι γίνονται μούσκεμα.

Η νέα κρίση επιβεβαιώνει λοιπόν γιατί τα θεμέλια πρέπει να είναι και να παραμείνουν γερά. Πρέπει να αντέχουν. Το μήνυμα και αυτής της νέας περιπέτειας είναι ότι δεν πρέπει να γίνουμε ξανά ευάλωτοι, αλλά και ότι πρέπει να κλείσουμε – γρήγορα και πλήρως – τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά από το παρελθόν.

Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται στους δείκτες της οικονομίας. Παρά τα μέτρα στήριξης, το 2022 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα στο φάσμα του 1% του ΑΕΠ (αντί για 1,6% που είχε υπολογισθεί), τα κρατικά ταμεία συνεχίζουν και φέτος να συλλέγουν πιο πολλά φορολογικά έσοδα από όσα περίμεναν, ενώ το ΑΕΠ υπολογίζεται πλέον πως θα αυξηθεί με ρυθμό 2,3% αντί για 1,8%. Το οικονομικό κλίμα επίσης αντέχει, το ίδιο και ο τζίρος των επιχειρήσεων, η άνοδος των επενδύσεων παραμένει διψήφια και, βεβαίως, τα κόκκινα δάνεια έχουν απομειωθεί δραστικά με τη βοήθεια του «Ηρακλή».

Να μη γελιόμαστε όμως, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να βελτιωθούν και σε πολλά διαφορετικά πεδία της οικονομίας: από τη διψήφια ανεργία, έως το πολύ μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα της χώρας, τους υψηλούς δείκτες φτώχειας και τις παραφωνίες στην κατάταξη της χώρας σε πολλά πεδία ανταγωνιστικότητας κυρίως με έμφαση στη λειτουργία του κράτους και στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Και βεβαίως, όλα αυτά υπό τη δαμόκλειο σπάθη του υψηλότατου χρέους που θα περιορίζει την άσκηση οικονομικής, κοινωνικής και επενδυτικής πολιτικής για πάρα πολλά χρόνια.

Είναι λοιπόν σαφές, πως οι προκλήσεις είναι και πολλές και μεγάλες και απαιτούν - καθώς η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές - να γίνουν οι σωστές κινήσεις από όλους όσους έχουν την ευθύνη. Με ωριμότητα και με μόνη προτεραιότητα το κοινό καλό. Για να διασφαλίσουμε πως δεν θα επιστρέψουμε σε εποχές που δεν θέλουμε καν να θυμόμαστε, αλλά και για να πάμε μπροστά σε όρους οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.

Όλες οι ειδήσεις

18:06

Στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ και διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της G7 ο Πιερρακάκης

18:03

Ρώσος δημοσιογράφος έκανε πρόταση γάμου σε απευθείας μετάδοση, κατά την ετήσια συνέντευξη του Πούτιν

17:58

Πούτιν: Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο - Απάντηση στην ουκρανική επίθεση στο τάνκερ

17:41

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει όλα τα αρχεία της υπόθεσης 'Επστιν

17:35

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ «απονέμει» το Βραβείο Λένιν στον Όρμπαν

17:19

Μετρό: Ενίσχυση δρομολογίων λόγω ανοιχτών καταστημάτων - Ποιες ημέρες

17:05

Δύο σύγχρονα ρυμουλκά από ONEX και MEGATUGS - Τι είπαν Κικίλιας, Γκιλφόιλ

17:00

Τα καλύτερα δώρα τεχνολογίας για τα Χριστούγεννα 2025 είναι Huawei

16:50

Μάχη για να σωθεί το πρόσημο της εβδομάδας στη Wall Street

16:43

Γαλλία: Η Shein θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα επαλήθευσης της ηλικίας των πελατών της, σύμφωνα με δικαστήριο

16:38

Τα παιδιά είναι το μέλλον: Ασφάλεια, Design, Λειτουργικότητα - Το τρίπτυχο επιτυχίας της CYBEX

16:24

Γουίλιαμς (Fed): Δεν βλέπω ανάγκη για περαιτέρω προσαρμογή των επιτοκίων

16:13

Καύσιμα: Οι χώρες με τις φθηνότερες τιμές στον κόσμο και πώς συγκρίνονται με την Ελλάδα

16:10

Χατζηθεοδοσίου: Η συνεχής εκπαίδευση, μονόδρομος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων

16:10

Κάνετε το Κουίζ της Εβδομάδας

16:04

ΟΠΑΠ: Φρέσκια και δυναμική καμπάνια για το Υπεύθυνο Παιχνίδι με Χριστουγεννιάτικη διάθεση

15:57

Eurobank: Άνοδος 8,1% για το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το β΄ τρίμηνο - Αρνητική η αποταμίευση

15:52

Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν εξέδρα άντλησης πετρελαίου στην Κασπία Θάλασσα

15:45

ΑΑΔΕ: Νέες αναβαθμίσεις στο Ψηφιακό Πελατολόγιο και την εφαρμογή myDATAapp

15:30

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Νοεμβρίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

15:29

ΠΟΥ: 2 δισ. άνθρωποι στερούνται πρόσβαση στην περίθαλψη - Κρίσιμος ο ρόλος της παραδοσιακής ιατρικής

15:25

Ελληνικός Χρυσός: Σύγχρονες μεταλλευτικές επενδύσεις και ολοκληρωμένο πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

15:15

Ποιο είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό που έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες

15:11

Πηγές ΥπΑΑΤ: Τα 20 από τα 27 αιτήματα των αγροτών υλοποιούνται

15:06

Γαλλία: Σε πρωτόγνωρα ύψη το δημόσιο χρέος - Στα 3,482 τρισ. ευρώ (117,4% του ΑΕΠ)

15:02

ΔΥΠΑ: Στους 894.065 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι για τον Νοέμβριο

14:48

Άνοιξε ξανά το Μουσείο του Λούβρου - Τερματισμός των κινητοποιήσεων

14:42

Γουόλερ: Ο υποψήφιος για την προεδρία της Fed συζήτησε με τον Τραμπ για την αγορά εργασίας

14:33

Η Ουκρανία έπληξε πετρελαιοφόρο του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο

14:31

Χαμάς: Οι συνομιλίες στις ΗΠΑ πρέπει να θέσουν τέλος στις ισραηλινές παραβιάσεις στη Γάζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider