Η νέα κρίση επιβεβαιώνει γιατί πρέπει να παραμείνουν γερά τα θεμέλια

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα τελευταία χρόνια, εκεί που πάμε να σηκώσουμε για τα καλά «κεφάλι» στο πεδίο της οικονομίας, κάτι μας χτυπά, ξανά και ξανά. Πρώτα ο κορονοϊός, μετά η ενεργειακή (και πληθωριστική) κρίση και τώρα, το νέο αυτό μέτωπο. Παράλληλα – προφανώς - με το προσφυγικό, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και με τα ελληνικά γεωπολιτικά μέτωπα που δεν έχουν κλείσει.

Όσο για τη νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική τρικυμία, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί και πόσο μεγάλη έκταση θα λάβει, αλλά και τι μέτωπα θα ανοίξει ή θα ενεργοποιήσει. Προς το παρόν, σίγουρα μας ανακαλεί στη μνήμη τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2010 την πορεία της Ελλάδας. 

Βεβαίως, πλέον τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι θωρακισμένο και η οικονομία είναι πολύ περισσότερο ανθεκτική. Δεν είμαστε στο επίκεντρο της νέας αυτής αναταραχής, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές πως όταν πιάσει καταιγίδα, όλοι γίνονται μούσκεμα.

Η νέα κρίση επιβεβαιώνει λοιπόν γιατί τα θεμέλια πρέπει να είναι και να παραμείνουν γερά. Πρέπει να αντέχουν. Το μήνυμα και αυτής της νέας περιπέτειας είναι ότι δεν πρέπει να γίνουμε ξανά ευάλωτοι, αλλά και ότι πρέπει να κλείσουμε – γρήγορα και πλήρως – τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά από το παρελθόν.

Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται στους δείκτες της οικονομίας. Παρά τα μέτρα στήριξης, το 2022 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα στο φάσμα του 1% του ΑΕΠ (αντί για 1,6% που είχε υπολογισθεί), τα κρατικά ταμεία συνεχίζουν και φέτος να συλλέγουν πιο πολλά φορολογικά έσοδα από όσα περίμεναν, ενώ το ΑΕΠ υπολογίζεται πλέον πως θα αυξηθεί με ρυθμό 2,3% αντί για 1,8%. Το οικονομικό κλίμα επίσης αντέχει, το ίδιο και ο τζίρος των επιχειρήσεων, η άνοδος των επενδύσεων παραμένει διψήφια και, βεβαίως, τα κόκκινα δάνεια έχουν απομειωθεί δραστικά με τη βοήθεια του «Ηρακλή».

Να μη γελιόμαστε όμως, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να βελτιωθούν και σε πολλά διαφορετικά πεδία της οικονομίας: από τη διψήφια ανεργία, έως το πολύ μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα της χώρας, τους υψηλούς δείκτες φτώχειας και τις παραφωνίες στην κατάταξη της χώρας σε πολλά πεδία ανταγωνιστικότητας κυρίως με έμφαση στη λειτουργία του κράτους και στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Και βεβαίως, όλα αυτά υπό τη δαμόκλειο σπάθη του υψηλότατου χρέους που θα περιορίζει την άσκηση οικονομικής, κοινωνικής και επενδυτικής πολιτικής για πάρα πολλά χρόνια.

Είναι λοιπόν σαφές, πως οι προκλήσεις είναι και πολλές και μεγάλες και απαιτούν - καθώς η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές - να γίνουν οι σωστές κινήσεις από όλους όσους έχουν την ευθύνη. Με ωριμότητα και με μόνη προτεραιότητα το κοινό καλό. Για να διασφαλίσουμε πως δεν θα επιστρέψουμε σε εποχές που δεν θέλουμε καν να θυμόμαστε, αλλά και για να πάμε μπροστά σε όρους οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.

Όλες οι ειδήσεις

08:54

Aπεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις φορολογικές και κτηματικές υπηρεσίες

08:53

Απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους: Χρήσιμες ερωταπαντήσεις

08:48

Οι Ινδοί βγάζουν τον άφθονο χρυσό από τα σεντούκια τους

08:38

Επιστρέφει τα κέρδη του 2026 ο χαλκός

08:29

Σε παύση οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία λόγω Ιράν

07:59

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Δεύτερος «παίκτης» στην αγορά με επενδύσεις 30 εκατ. και έμφαση στο non-alcohol

07:51

Τα 20 πρόσωπα με τα 12 ψηφία

07:44

Ο Τραμπ απειλεί να «ανατινάξει» το μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου στο Ιράν μετά τις επιθέσεις στο Κατάρ

07:40

Υπερταμείο: Διαγωνισμός 55,8 εκατ. για έργο - «ασπίδα» για Λιμενικό Σώμα - Ακτοφυλακή

07:38

«Ανάχωμα» στη δημογραφική κατάρρευση η silver economy - Αύξηση ΑΕΠ κατά 0,6% φέρνει η επιμήκυνση του εργασιακού βίου

07:31

Βενζίνη: Από το Brent των 100 δολαρίων στην αντλία και τι «κόβει» το πλαφόν - Παραδείγματα

07:21

Σύνοδος Κορυφής με ανοιχτά ενεργειακά μέτωπα

07:13

Trade Estates: Έρχονται retail park Ελληνικού και νέες επενδύσεις - Οι στόχοι για portfolio, free float

07:11

Ενεργειακή κρίση: Μέτρα στήριξης σε δύο φάσεις με το βλέμμα στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

07:06

Καλά λόγια στο ΕΛΚ για Κυριάκο - Πιο ηθικά θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ λέει ο Ανδρουλάκης - Χρειάζεται κάτι, σημειώνει ο Γερουλάνος

07:00

Πολεμικό vertigo - Τα μηνύματα από Λονδίνο - Οι μεταλλευτικές μπίζνες της AKTOR

00:08

Μετσόλα: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τώρα η Ελλάδα αποτελεί success story

23:57

Επιστήμονες δημιουργούν ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο απευθείας στο σώμα

23:46

Επιχείρηση «Κιβωτός»: 101 Έλληνες επαναπατρίστηκαν από Μέση Ανατολή με τα 45 κατοικίδιά τους

23:35

Μακρόν: «Ελεύθερη Γαλλία» το αεροπλανοφόρο που θα αντικαταστήσει το Σαρλ ντε Γκωλ

23:24

Συνάντηση Χριστοδουλίδη - Φον ντερ Λάιεν: Ικανοποίηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Κύπρο

23:13

Η Ιταλία μειώνει τους φόρους στα καύσιμα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες

23:02

Σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα έσοδα της Μicron το β' τρίμηνο - Στα 13,8 δισ. δολάρια τα καθαρά κέρδη

22:51

Στη Λέσβο ο Κέλλας - Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο περιορισμού του αφθώδους πυρετού

22:40

Νόμος στη Σλοβακία επιτρέπει την επιβολή υψηλότερων τιμών στα καύσιμα για ξένους

22:29

Wall Street: Fed και Πάουελ έριξαν σε χαμηλό έτους τον Dow Jones - Φόβοι αναθέρμανσης του πληθωρισμού

22:14

Θωρακίζεται από κυβερνοεπιθέσεις η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

22:00

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 107 δολάρια το Brent με κέρδη 4%

21:58

ΗΠΑ, Γερμανία και Ισραήλ συνεργάζονται για συστήματα προστασίας κρίσιμων υποδομών από drones

21:46

Χαμηλό ενός μήνα για τον χρυσό στην σκιά των επιτοκίων της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider