Η νέα κρίση επιβεβαιώνει γιατί πρέπει να παραμείνουν γερά τα θεμέλια

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα τελευταία χρόνια, εκεί που πάμε να σηκώσουμε για τα καλά «κεφάλι» στο πεδίο της οικονομίας, κάτι μας χτυπά, ξανά και ξανά. Πρώτα ο κορονοϊός, μετά η ενεργειακή (και πληθωριστική) κρίση και τώρα, το νέο αυτό μέτωπο. Παράλληλα – προφανώς - με το προσφυγικό, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και με τα ελληνικά γεωπολιτικά μέτωπα που δεν έχουν κλείσει.

Όσο για τη νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική τρικυμία, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί και πόσο μεγάλη έκταση θα λάβει, αλλά και τι μέτωπα θα ανοίξει ή θα ενεργοποιήσει. Προς το παρόν, σίγουρα μας ανακαλεί στη μνήμη τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2010 την πορεία της Ελλάδας. 

Βεβαίως, πλέον τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι θωρακισμένο και η οικονομία είναι πολύ περισσότερο ανθεκτική. Δεν είμαστε στο επίκεντρο της νέας αυτής αναταραχής, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές πως όταν πιάσει καταιγίδα, όλοι γίνονται μούσκεμα.

Η νέα κρίση επιβεβαιώνει λοιπόν γιατί τα θεμέλια πρέπει να είναι και να παραμείνουν γερά. Πρέπει να αντέχουν. Το μήνυμα και αυτής της νέας περιπέτειας είναι ότι δεν πρέπει να γίνουμε ξανά ευάλωτοι, αλλά και ότι πρέπει να κλείσουμε – γρήγορα και πλήρως – τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά από το παρελθόν.

Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται στους δείκτες της οικονομίας. Παρά τα μέτρα στήριξης, το 2022 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα στο φάσμα του 1% του ΑΕΠ (αντί για 1,6% που είχε υπολογισθεί), τα κρατικά ταμεία συνεχίζουν και φέτος να συλλέγουν πιο πολλά φορολογικά έσοδα από όσα περίμεναν, ενώ το ΑΕΠ υπολογίζεται πλέον πως θα αυξηθεί με ρυθμό 2,3% αντί για 1,8%. Το οικονομικό κλίμα επίσης αντέχει, το ίδιο και ο τζίρος των επιχειρήσεων, η άνοδος των επενδύσεων παραμένει διψήφια και, βεβαίως, τα κόκκινα δάνεια έχουν απομειωθεί δραστικά με τη βοήθεια του «Ηρακλή».

Να μη γελιόμαστε όμως, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να βελτιωθούν και σε πολλά διαφορετικά πεδία της οικονομίας: από τη διψήφια ανεργία, έως το πολύ μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα της χώρας, τους υψηλούς δείκτες φτώχειας και τις παραφωνίες στην κατάταξη της χώρας σε πολλά πεδία ανταγωνιστικότητας κυρίως με έμφαση στη λειτουργία του κράτους και στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Και βεβαίως, όλα αυτά υπό τη δαμόκλειο σπάθη του υψηλότατου χρέους που θα περιορίζει την άσκηση οικονομικής, κοινωνικής και επενδυτικής πολιτικής για πάρα πολλά χρόνια.

Είναι λοιπόν σαφές, πως οι προκλήσεις είναι και πολλές και μεγάλες και απαιτούν - καθώς η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές - να γίνουν οι σωστές κινήσεις από όλους όσους έχουν την ευθύνη. Με ωριμότητα και με μόνη προτεραιότητα το κοινό καλό. Για να διασφαλίσουμε πως δεν θα επιστρέψουμε σε εποχές που δεν θέλουμε καν να θυμόμαστε, αλλά και για να πάμε μπροστά σε όρους οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.

Όλες οι ειδήσεις

15:12

Επίσκεψη Ζαχαράκη στο ΑΠΘ: «Αυτό είναι το μέλλον, καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά στη στέγαση»

15:09

Εξάρχου: Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου περιβάλλοντος και θα πρέπει να αναλάβει δράση

15:00

Πυρκαγιές: Πάνω από 5 εκατ. στρέμματα κάηκαν στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι

14:45

Οι καύσωνες επηρεάζουν τους ταξιδιώτες σε 5 μεσογειακούς προορισμούς - Τι δείχνει νέα έρευνα για Ελλάδα

14:38

Πλεύρης: Στόχος η λειτουργία «Return Hubs» εκτός ΕΕ το 2027 - Μείωση 20.000 στις αφίξεις στην Ελλάδα

14:34

Επιστροφή στην τάξη με τα Public: Όλα όσα χρειάζονται μαθητές και γονείς

14:34

ΕΛΓΑ: Προκαταβολή 5 εκατ. ευρώ για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από τις πυρκαγιές του 2024

14:34

«Εγκαταλείπει» τα αμερικανικά ομόλογα το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας

14:28

Γαλλία: Ξέσπασμα σαλμονέλας συνδέεται με κολοκυθόσπορους, 81 τα κρούσματα

14:10

Ποιες περιοχές θα βρίσκονται σε κατάσταση Red Code και με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αύριο

14:04

Εκλογές στη Γερμανία: Ελπίδες λόγω AfD στη Μόσχα, ανησυχία στο Κίεβο

14:03

Από την Πρέβεζα στα Σύβοτα: Ένα απολαυστικό road trip στην Ηπειρώτικη Ριβιέρα

13:56

Κοντογεώργης: «Πλάνο τετραετίας για να γίνει η Ελλάδα μια από τις καλύτερες χώρες της Ευρώπης»

13:51

Το Ισραήλ εδραίωσε τη «ζώνη ασφαλείας» στον νότιο Λίβανο με την κατάληψη στρατηγικής θέσης

13:50

Ασφαλισμένες κατοικίες: Στο 72,6% η κάλυψη για καιρικά φαινόμενα και σεισμό

13:45

Κρεμλίνο: «Πιθανή μια ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία» - Στη Μόσχα οι Κούσνερ και Γουίτκοφ

13:40

Χτυπήθηκε αποθήκη του ΠΟΥ με ιατρικές προμήθειες σε νυχτερινή επίθεση στην Ουκρανία

13:33

Μπενρουμπή (ΜΕΤΚΑ): «Αλλάζει η Ελλάδα, η κοινωνία και ο τρόπος που οι υποδομές υλοποιούνται»

13:23

Γαλλία - καύσωνες: Μέχρι τον Ιούλιο η χώρα κατέγραψε 7.000 πλεονάζοντες θανάτους

13:15

Ενέργεια και περιβάλλον μετά το Ταμείο Ανάκαμψης - Τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται

13:05

Ο Τραμπ ζητάει πίσω από την Ευρώπη τη βοήθεια που έστειλε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ουκρανία

13:02

Καιρός: Πότε έρχεται καύσωνας και πότε επιστρέφουμε στα μελτέμια

12:59

Μαρινάκης: «Οι αυταπάτες του Α. Τσίπρα έχουν μετατραπεί ξεκάθαρα σε πολιτικές απάτες»

12:46

ΕΕ: Αμφίβολη η αμυντική ετοιμότητα έως το 2030 - Βαριά η εξάρτηση από τις ΗΠΑ

12:43

Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Επίσκεψη στο 4o Γυμνάσιο Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη

12:43

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Αργιθέα Παιανίας

12:23

Β. Καραμούζης: Οι μεγάλες διαρθρωτικές προκλήσεις στην αγορά ΑΠΕ και ο ρόλος των τραπεζών

12:22

Στο 7,9% η ανεργία το β' τρίμηνο

12:06

Οι ΗΠΑ ερευνούν το πλήγμα σε γάμο - Πιθανό απευθείας χτύπημα από αμερικανικά πυρομαχικά

12:06

Τράπεζες: Πού θα πάνε τα δάνεια μετά το RRF


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider