Η νέα κρίση επιβεβαιώνει γιατί πρέπει να παραμείνουν γερά τα θεμέλια

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα τελευταία χρόνια, εκεί που πάμε να σηκώσουμε για τα καλά «κεφάλι» στο πεδίο της οικονομίας, κάτι μας χτυπά, ξανά και ξανά. Πρώτα ο κορονοϊός, μετά η ενεργειακή (και πληθωριστική) κρίση και τώρα, το νέο αυτό μέτωπο. Παράλληλα – προφανώς - με το προσφυγικό, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και με τα ελληνικά γεωπολιτικά μέτωπα που δεν έχουν κλείσει.

Όσο για τη νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική τρικυμία, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί και πόσο μεγάλη έκταση θα λάβει, αλλά και τι μέτωπα θα ανοίξει ή θα ενεργοποιήσει. Προς το παρόν, σίγουρα μας ανακαλεί στη μνήμη τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2010 την πορεία της Ελλάδας. 

Βεβαίως, πλέον τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι θωρακισμένο και η οικονομία είναι πολύ περισσότερο ανθεκτική. Δεν είμαστε στο επίκεντρο της νέας αυτής αναταραχής, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές πως όταν πιάσει καταιγίδα, όλοι γίνονται μούσκεμα.

Η νέα κρίση επιβεβαιώνει λοιπόν γιατί τα θεμέλια πρέπει να είναι και να παραμείνουν γερά. Πρέπει να αντέχουν. Το μήνυμα και αυτής της νέας περιπέτειας είναι ότι δεν πρέπει να γίνουμε ξανά ευάλωτοι, αλλά και ότι πρέπει να κλείσουμε – γρήγορα και πλήρως – τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά από το παρελθόν.

Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται στους δείκτες της οικονομίας. Παρά τα μέτρα στήριξης, το 2022 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα στο φάσμα του 1% του ΑΕΠ (αντί για 1,6% που είχε υπολογισθεί), τα κρατικά ταμεία συνεχίζουν και φέτος να συλλέγουν πιο πολλά φορολογικά έσοδα από όσα περίμεναν, ενώ το ΑΕΠ υπολογίζεται πλέον πως θα αυξηθεί με ρυθμό 2,3% αντί για 1,8%. Το οικονομικό κλίμα επίσης αντέχει, το ίδιο και ο τζίρος των επιχειρήσεων, η άνοδος των επενδύσεων παραμένει διψήφια και, βεβαίως, τα κόκκινα δάνεια έχουν απομειωθεί δραστικά με τη βοήθεια του «Ηρακλή».

Να μη γελιόμαστε όμως, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να βελτιωθούν και σε πολλά διαφορετικά πεδία της οικονομίας: από τη διψήφια ανεργία, έως το πολύ μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα της χώρας, τους υψηλούς δείκτες φτώχειας και τις παραφωνίες στην κατάταξη της χώρας σε πολλά πεδία ανταγωνιστικότητας κυρίως με έμφαση στη λειτουργία του κράτους και στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Και βεβαίως, όλα αυτά υπό τη δαμόκλειο σπάθη του υψηλότατου χρέους που θα περιορίζει την άσκηση οικονομικής, κοινωνικής και επενδυτικής πολιτικής για πάρα πολλά χρόνια.

Είναι λοιπόν σαφές, πως οι προκλήσεις είναι και πολλές και μεγάλες και απαιτούν - καθώς η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές - να γίνουν οι σωστές κινήσεις από όλους όσους έχουν την ευθύνη. Με ωριμότητα και με μόνη προτεραιότητα το κοινό καλό. Για να διασφαλίσουμε πως δεν θα επιστρέψουμε σε εποχές που δεν θέλουμε καν να θυμόμαστε, αλλά και για να πάμε μπροστά σε όρους οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.

Όλες οι ειδήσεις

17:54

Νετανιάχου σε Ιράν: Δεν θα έχετε ηρεμία εάν μας επιτεθείτε

17:52

Ετοιμάζεται placement μετοχών της CrediaBank από την Thrivest

17:48

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας ο Πόρος για τρεις μήνες

17:24

Επιχείρηση «Παπουτσωμένος Γάτος»: Πώς η Μοσάντ προσπάθησε να στρατολογήσει πρώην πρόεδρο του Ιράν

17:23

Κώτσηρας: Σε πλήρη εξέλιξη η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων - Στην κυκλοφορία 125 νέα ηλεκτρικά

17:17

Λίβανος-Ισραήλ: Στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρώμη ξεκίνησε ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων

17:14

Πυρκαγιά σε εργοτάξιο στις Βρυξέλλες - Τουλάχιστον 2 νεκροί

17:13

Οι περιοχές της Ελλάδας με τον πιο μολυσμένο αέρα - Αρνητική πρωτιά για τη Λαμία

17:06

Το SMERemediumCap επενδύει 22 εκατ. ευρώ στον Όμιλο Πλακεντία

17:01

Άνοδος στη Wall Street με ώθηση από πληθωρισμό - Κατρακύλα για IBM

16:56

Ο Μπάφετ επιταχύνει τη διάθεση της περιουσίας του - Εκτός δωρεών το Ίδρυμα Gates

16:53

ΑΑΔΕ: Πρεμιέρα στις 16/7 για το νέο myPoint στον Πειραιά – Πιτσιλής: «Μια νέα εμπειρία εξυπηρέτησης»

16:48

Ουκρανία: Το κοινοβούλιο αποδέχθηκε την παραίτηση της πρωθυπουργού Γιούλια Σβιριντένκο

16:33

Μαρινάκης: «Από τους 19.000 μετανάστες στη Λέσβο, σε μόλις 277 σήμερα»

16:29

Γουόρς (Fed): Με την άσκηση ορθής νομισματικής πολιτικής, ο υψηλός πληθωρισμός θα γίνει παρελθόν

16:23

Μέση Ανατολή: Χίλιες ημέρες πολέμου και ανατροπών που αναδιαμόρφωσαν τις ισορροπίες

16:18

Citi: Άνοδος 45% στα κέρδη τριμήνου, στα 24,77 δισ. δολ. τα έσοδα

16:15

Ουκρανία: Ο Ιούνιος του 2026 ήταν ο μήνας με τα περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων

16:05

Πέντε λόγοι που θα σας πείσουν να επισκεφθείτε τη Σκύρο

16:00

«Ομοβροντία» ευνοϊκών ρυθμίσεων για χρέη προς Δημόσιο, ΕΦΚΑ, τράπεζες και servicers

15:58

Γιατί η τέχνη πρέπει να γίνει μέρος της ζωής σου

15:52

Goldman Sachs: Νέο ρεκόρ 7,42 δισ. δολαρίων στις συναλλαγές μετοχών

15:42

Motor Oil: «Θα πράξουμε στο πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί από την πολιτεία»

15:41

Πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση στις ΗΠΑ τον Ιούνιο - Στο 3,5% ο CPI

15:39

Ο πληθυσμός της ΕΕ πλησιάζει σε ιστορική κορύφωση, πριν αρχίσει να φθίνει

15:33

Χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας από νέους κατόχους διδακτορικού σε ΑΕΙ

15:28

Μπρατάκος: Οι 10 βασικές προτάσεις για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Βιομηχανίας και Εφοδιαστικής Αλυσίδας

15:28

Ο EASA συστήνει στις αεροπορικές να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από τον Κόλπο

15:19

Δείπνο Υποστήριξης «An Evening of Purpose» του Ιδρύματος «Θεοτόκος»

15:19

Γαλλία: Η στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου με μήνυμα ισχύος και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider