Η νέα κρίση επιβεβαιώνει γιατί πρέπει να παραμείνουν γερά τα θεμέλια

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα τελευταία χρόνια, εκεί που πάμε να σηκώσουμε για τα καλά «κεφάλι» στο πεδίο της οικονομίας, κάτι μας χτυπά, ξανά και ξανά. Πρώτα ο κορονοϊός, μετά η ενεργειακή (και πληθωριστική) κρίση και τώρα, το νέο αυτό μέτωπο. Παράλληλα – προφανώς - με το προσφυγικό, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και με τα ελληνικά γεωπολιτικά μέτωπα που δεν έχουν κλείσει.

Όσο για τη νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική τρικυμία, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί και πόσο μεγάλη έκταση θα λάβει, αλλά και τι μέτωπα θα ανοίξει ή θα ενεργοποιήσει. Προς το παρόν, σίγουρα μας ανακαλεί στη μνήμη τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2010 την πορεία της Ελλάδας. 

Βεβαίως, πλέον τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι θωρακισμένο και η οικονομία είναι πολύ περισσότερο ανθεκτική. Δεν είμαστε στο επίκεντρο της νέας αυτής αναταραχής, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές πως όταν πιάσει καταιγίδα, όλοι γίνονται μούσκεμα.

Η νέα κρίση επιβεβαιώνει λοιπόν γιατί τα θεμέλια πρέπει να είναι και να παραμείνουν γερά. Πρέπει να αντέχουν. Το μήνυμα και αυτής της νέας περιπέτειας είναι ότι δεν πρέπει να γίνουμε ξανά ευάλωτοι, αλλά και ότι πρέπει να κλείσουμε – γρήγορα και πλήρως – τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά από το παρελθόν.

Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται στους δείκτες της οικονομίας. Παρά τα μέτρα στήριξης, το 2022 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα στο φάσμα του 1% του ΑΕΠ (αντί για 1,6% που είχε υπολογισθεί), τα κρατικά ταμεία συνεχίζουν και φέτος να συλλέγουν πιο πολλά φορολογικά έσοδα από όσα περίμεναν, ενώ το ΑΕΠ υπολογίζεται πλέον πως θα αυξηθεί με ρυθμό 2,3% αντί για 1,8%. Το οικονομικό κλίμα επίσης αντέχει, το ίδιο και ο τζίρος των επιχειρήσεων, η άνοδος των επενδύσεων παραμένει διψήφια και, βεβαίως, τα κόκκινα δάνεια έχουν απομειωθεί δραστικά με τη βοήθεια του «Ηρακλή».

Να μη γελιόμαστε όμως, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να βελτιωθούν και σε πολλά διαφορετικά πεδία της οικονομίας: από τη διψήφια ανεργία, έως το πολύ μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα της χώρας, τους υψηλούς δείκτες φτώχειας και τις παραφωνίες στην κατάταξη της χώρας σε πολλά πεδία ανταγωνιστικότητας κυρίως με έμφαση στη λειτουργία του κράτους και στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Και βεβαίως, όλα αυτά υπό τη δαμόκλειο σπάθη του υψηλότατου χρέους που θα περιορίζει την άσκηση οικονομικής, κοινωνικής και επενδυτικής πολιτικής για πάρα πολλά χρόνια.

Είναι λοιπόν σαφές, πως οι προκλήσεις είναι και πολλές και μεγάλες και απαιτούν - καθώς η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές - να γίνουν οι σωστές κινήσεις από όλους όσους έχουν την ευθύνη. Με ωριμότητα και με μόνη προτεραιότητα το κοινό καλό. Για να διασφαλίσουμε πως δεν θα επιστρέψουμε σε εποχές που δεν θέλουμε καν να θυμόμαστε, αλλά και για να πάμε μπροστά σε όρους οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.

Όλες οι ειδήσεις

09:50

Προϋπολογισμός: Φοροέσοδα 6,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

09:45

Επ. Ανταγωνισμού: Κατά προτεραιότητα εξέταση και αιφνίδιοι έλεγχοι σε εταιρεία παραγωγής ραδιοφαρμάκων

09:38

Ξεκίνησε σήμερα η δωρεάν διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους - Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι

09:23

Χρυσός: Πέφτει κάτω από τα 5.000 δολάρια λόγω profit taking

09:03

Η Warner Bros εξετάζει την επανέναρξη συνομιλιών με την Paramount - «Τρίζει» το deal με Netflix

08:51

Στη Γενεύη ο Ιρανός ΥΠΕΞ για να διαπραγματευθεί με την Ουάσινγκτον

08:41

Αττική Οδός: Παρατείνεται ο αποκλεισμός των κόμβων εισόδου από Μάνδρα έως Αιγάλεω

08:38

Πιερρακάκης: Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup/ECOFIN

08:32

Έρχεται τριήμερη απεργία ταξί από την Τρίτη στην Αττική

08:21

myBusinessSupport: Τα βήματα για αίτηση ενίσχυσης πυρκαγιών Χίου

08:17

Citi: «Ψηλώνει» στα 4,70 ευρώ την τιμή στόχο για Eurobank

08:11

To MyStreet επεκτείνεται: Υποδομές ΑμεΑ, ράμπες και διαβάσεις στο χάρτη - Σύντομα το Μητρώο Απινιδωτών

08:06

Χειμερινοί Ολυμπιακοί 2026: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές

07:58

Νέες επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για την ΑΒΕΚ Βεκράκος

07:52

Ηλίανθος - Ηλιέλαιο: Μεγάλη πτώση παραγωγής σε Ευρώπη και Ουκρανία

07:41

Προϋπολογισμός: Τα στοιχεία Ιανουαρίου «κλειδώνουν» το πλεόνασμα

07:35

Υδρογονάνθρακες: Το roadmap των ερευνών από Chevron & Helleniq Energy - Το ορόσημο για γεωτρήσεις

07:29

Fly Over Θεσσαλονίκης (ΣΔΙΤ): «Παράθυρο» για αποζημιώσεις σε ΑΒΑΞ - ΜΕΤΚΑ;

07:24

Ένα Eurogroup με ειδικό ενδιαφέρον: Στο επίκεντρο οι παγκόσμιες ανισορροπίες και η ομάδα των 6

07:19

Σε εφαρμογή από σήμερα το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ - Τι αλλάζει για εργοδότες και εργαζόμενους

07:15

ΕΝΦΙΑ 2026: Πότε έρχεται ο λογαριασμός σε 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - Κλείνει η πλατφόρμα του Ε9

07:07

Πάλι ετοιμάζεται για λάθος κίνηση η Γερμανία - Συνέδριο με φοβικούς αποκλεισμούς στο ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο

07:00

Εβδομάδα Αρείου Πάγου - Πιέσεις για την «αρχιτεκτονική» της ενέργειας - Ο κίνδυνος των margins

23:58

Κίνα: Eπιβεβαιώνει την απαλλαγή από υποχρέωση βίζας για Καναδούς και Βρετανούς επισκέπτες από τις 17 Φεβρουαρίου

23:35

Καλαφάτης: Εθνική και ευρωπαϊκή συμμαχία Έρευνας και ΑΙ στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου

23:15

Ασπρόπυργος: Εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος διαπιστώθηκε από τις Αρχές σε επιχείρηση - Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια

22:19

Δένδιας: Ελληνικότητα δεν είναι μόνο κυριαρχία, είναι και ποιότητα ζωής

22:16

Λάρισα: Δύο συλλήψεις για παραβίαση μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

21:47

Συνελήφθη 40χρονη στο «Ελ. Βενιζέλος» με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα

21:18

Συνελήφθη 45χρονος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος γυναικών στα Εξάρχεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider