Τα μηνύματα από τον συνωστισμό για το Market Pass

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η ζήτηση για το Market Pass είναι πολύ μεγάλη, όπως φάνηκε από τον συνωστισμό αιτήσεων τις πρώτες ώρες λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, μεταφέροντας το μήνυμα της ανάγκης για στήριξη που υπάρχει μεταξύ των νοικοκυριών. Είναι  φανερό πως τα λεφτά που θα πάρουν πίσω τα νοικοκυριά (και καλύπτονται δημοσιονομικά από τα κέρδη των διυλιστηρίων, κομίζοντας έτσι και ένα μήνυμα αναδιανομής εισοδήματος) δεν λύνουν το πρόβλημα της ακριβείας, απλά το περιορίζουν.  Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει αυτή τη στιγμή με ρυθμό της τάξης του 15% και μέσω του νέου αυτού εργαλείου επιστρέφεται το 10% του κόστους των αγορών. Δηλαδή 42 ευρώ τον μήνα για μία οικογένεια με 2 παιδιά.

Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι το νέο αυτό εργαλείο είναι μια ανάσα την οποία οι οικογένειες την έχουν μεγάλη ανάγκη. Επίσης αφορά πολύ μεγάλο μέρος των νοικοκυριών: το 85% του συνόλου ή  2,3 εκατομμύρια. Δηλαδή ο αριθμός των δικαιούχων είναι διπλάσιος από αυτούς του επιδόματος θέρμανσης που προηγήθηκε. Προηγήθηκαν βεβαίως και άλλες παρεμβάσεις όπως το Fuel Pass, αλλά και οι επιταγές ακρίβειας που δόθηκαν σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους. Υπάρχουν επίσης και άλλες παρεμβάσεις στήριξης που έρχονται (όπως η άνοδος στον κατώτατο μισθό), ή που τώρα άρχισαν να υλοποιούνται, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και οι διαδοχικές αυξήσεις στους συνταξιούχους και στους δημοσίους υπαλλήλους.

Γίνονται λοιπόν συνεχείς κινήσεις στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος, απλώς λόγω των δημοσιονομικών αλλά και οικονομικών περιορισμών που υπάρχουν διεθνώς (πολιτική συγκράτησης ακρίβειας μέσω μείωσης ζήτησης) δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως το πλήγμα από την κρίση τιμών που βιώνει και η ελληνική οικονομία. Η ευχή λοιπόν είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν οι πόροι ούτως ώστε να παρέχεται στήριξη στην κοινωνία, όσο αυτό θα είναι αναγκαίο. Θα πρέπει ωστόσο κυρίως να διασφαλισθεί η πορεία και οι πολιτικές για την αντιστάθμιση του πλήγματος, σε βάθος χρόνου, μέσω μίας πραγματικής αύξησης των εισοδημάτων. Αλλά και να θωρακισθεί η καλή λειτουργία της αγοράς, ώστε οι ανατιμήσεις να αποκλιμακωθούν όταν οι εξωγενείς παράγοντες που προκαλούν αυτή την κρίση πάψουν να επηρεάζουν και την εγχώρια οικονομία.    

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Πανελλαδικές: Συνέχεια την Τρίτη στα ΓΕΛ με Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

23:44

Politico: Το Πεντάγωνο σκοπεύει να ακυρώσει την αποστολή Tomahawk στη Γερμανία

23:35

Το Ιράν «βλέπει αμφισημίες που πρέπει να διευκρινιστούν» στο προσχέδιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ

23:29

ONEX: Συμφωνία με Λιμένα Αμβέρσας-Μπριζ για ανάπτυξη λιμενικών και logistics υποδομών

23:15

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones με «καύσιμα» από Μέση Ανατολή

23:10

THEON: Μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η ετήσια γενική συνέλευση

22:56

Νέα βέλη της Ryanair κατά της Fraport Greece για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

22:52

Πετρέλαιο: Φρένο στο τριήμερο ανοδικό σερί με «βουτιά» 3%

22:44

ΑΙΓΙΣ: Η Πυροσβεστική παρέλαβε 10 νέους τράκτορες με επικαθήμενα ημιρυμουλκούμενα

22:36

Ανδρουλάκης: «Είναι αρκετά δώδεκα χρόνια πισωγυρίσματος»

22:22

Άνοδος 1% για τον χρυσό, ξανά πάνω από τα 4.500 δολάρια

22:10

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως ανοίγει την πρώτη του πρεσβεία στη Σλοβενία

21:58

Επιστολή Ζελένσκι σε Πούτιν: Τον καλεί σε συνάντηση ζητώντας «κατάπαυση πυρός»

21:43

Σένγκεν, φύλαξη συνόρων και εσωτερική ασφάλεια στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων

21:37

Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απαγόρευση επισκέψεων της ΔΕΕΣ στις φυλακές

21:25

ΔΟΑΕ: Η έλλειψη πρόσβασης στις ιρανικές εγκαταστάσεις προκαλεί «ανησυχία»

21:16

Ειδική αστυνομική επιχείρηση στις Αχαρνές: 7 συλλήψεις για ρευματοκλοπές

21:10

Μεσόγειος: Δηλητηριώδες ψάρι που «καμουφλάρεται» στην άμμο απειλεί και την Ελλάδα

21:03

Πούτιν για Ουκρανία: «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς» - Στο τραπέζι η υπογραφή συμφωνίας με Ζελένσκι

20:57

Κυρανάκης προς δήμαρχο Καλαβρύτων: «Σταματήστε να κρύβεστε και υπογράψτε για να ανοίξει ξανά ο Οδοντωτός»

20:43

Σύμμαχος των ογκολογικών ασθενών το «stopKapnisma.gr» - Ποιο σύνδρομο απειλεί τους εφήβους

20:37

Metron Analysis: Σταθερά 2η η ΕΛΑΣ, ντέρμπι ΠΑΣΟΚ - Καρυστιανού για την τρίτη θέση

20:32

Επίσκεψη Γεωργιάδη στα «ΑΧΕΠΑ», «Ιπποκράτειο» και Γ.Ν. Καβάλας

20:18

Συνάντηση Μητσοτάκη - Βούτσιτς: Στην ατζέντα η ενταξιακή πορεία της Σερβίας

20:03

AI, Τραμπ και γεωπολιτικό χάος: Γιατί οι αγορές αγνοούν τους κινδύνους

20:03

Βιομηχανία - Εφοδιαστική Αλυσίδα: Σε διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο

19:53

Λαβρόφ: «Ο πόλεμος του Μπάιντεν στην Ουκρανία έχει γίνει πλέον πόλεμος του Τραμπ»

19:49

Δημοσκόπηση στη Γαλλία: Τα επεισόδια μετά τη νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν τονώνουν την ακροδεξιά

19:36

Ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για την MTIS στα Ποσειδώνια 2026

19:22

ΗΠΑ: Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, θα δηλώσει ένοχος για «κακό χειρισμό απόρρητων εγγράφων»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider