Τα μηνύματα από τον συνωστισμό για το Market Pass

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η ζήτηση για το Market Pass είναι πολύ μεγάλη, όπως φάνηκε από τον συνωστισμό αιτήσεων τις πρώτες ώρες λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, μεταφέροντας το μήνυμα της ανάγκης για στήριξη που υπάρχει μεταξύ των νοικοκυριών. Είναι  φανερό πως τα λεφτά που θα πάρουν πίσω τα νοικοκυριά (και καλύπτονται δημοσιονομικά από τα κέρδη των διυλιστηρίων, κομίζοντας έτσι και ένα μήνυμα αναδιανομής εισοδήματος) δεν λύνουν το πρόβλημα της ακριβείας, απλά το περιορίζουν.  Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει αυτή τη στιγμή με ρυθμό της τάξης του 15% και μέσω του νέου αυτού εργαλείου επιστρέφεται το 10% του κόστους των αγορών. Δηλαδή 42 ευρώ τον μήνα για μία οικογένεια με 2 παιδιά.

Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι το νέο αυτό εργαλείο είναι μια ανάσα την οποία οι οικογένειες την έχουν μεγάλη ανάγκη. Επίσης αφορά πολύ μεγάλο μέρος των νοικοκυριών: το 85% του συνόλου ή  2,3 εκατομμύρια. Δηλαδή ο αριθμός των δικαιούχων είναι διπλάσιος από αυτούς του επιδόματος θέρμανσης που προηγήθηκε. Προηγήθηκαν βεβαίως και άλλες παρεμβάσεις όπως το Fuel Pass, αλλά και οι επιταγές ακρίβειας που δόθηκαν σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους. Υπάρχουν επίσης και άλλες παρεμβάσεις στήριξης που έρχονται (όπως η άνοδος στον κατώτατο μισθό), ή που τώρα άρχισαν να υλοποιούνται, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και οι διαδοχικές αυξήσεις στους συνταξιούχους και στους δημοσίους υπαλλήλους.

Γίνονται λοιπόν συνεχείς κινήσεις στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος, απλώς λόγω των δημοσιονομικών αλλά και οικονομικών περιορισμών που υπάρχουν διεθνώς (πολιτική συγκράτησης ακρίβειας μέσω μείωσης ζήτησης) δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως το πλήγμα από την κρίση τιμών που βιώνει και η ελληνική οικονομία. Η ευχή λοιπόν είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν οι πόροι ούτως ώστε να παρέχεται στήριξη στην κοινωνία, όσο αυτό θα είναι αναγκαίο. Θα πρέπει ωστόσο κυρίως να διασφαλισθεί η πορεία και οι πολιτικές για την αντιστάθμιση του πλήγματος, σε βάθος χρόνου, μέσω μίας πραγματικής αύξησης των εισοδημάτων. Αλλά και να θωρακισθεί η καλή λειτουργία της αγοράς, ώστε οι ανατιμήσεις να αποκλιμακωθούν όταν οι εξωγενείς παράγοντες που προκαλούν αυτή την κρίση πάψουν να επηρεάζουν και την εγχώρια οικονομία.    

Όλες οι ειδήσεις

10:06

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ συνδέουν τις εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο με την παραχώρηση του Ντονμπάς στη Ρωσία

10:06

Συνολικά 146 εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ τον Απρίλιο

10:03

Barclays: Στα 110 δολάρια «βλέπει» το πετρέλαιο αν συνεχιστούν οι διαταραχές στο Ορμούζ

10:01

Γιατί φρενάραν τα φορολογικά έσοδα το πρώτο δίμηνο

09:58

Συνάντηση Παπασταύρου με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ

09:37

Νέα άνοδος για το πετρέλαιο με φόντο τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

09:28

Όλα όσα μάθαμε για την τεχνητή νοημοσύνη στο συνέδριο του MIT στην Αθήνα

09:17

Υγεία: Το μαγείρεμα σπιτικού γεύματος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους

09:15

Πρότυπα, Ωνάσεια και Πειραματικά Σχολεία: Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων

09:02

Το Ισραήλ μοιάζει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

08:54

ΟΗΕ: Το δουλεμπόριο Αφρικανών «το πιο βαρύ έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

08:40

Για τα ρολόγια της Swatch, ο χρόνος είναι χρήμα

08:16

Σκλαβενίτης: Η «πρεμιέρα» στα έτοιμα γεύματα και οι big business που έπονται

08:14

Social media και αγροτική ενημέρωση: Δύναμη ή παγίδα;

08:05

«Πράσινο» για τις 1.000 κάμερες (ΚΟΚ) κατά των παραβάσεων

07:54

Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν - Τραμπ: «Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν»

07:43

Εορταστικό ωράριο Πάσχα - Πότε ξεκινάει

07:38

Ακίνητα - Danos: Πόσα «έριξαν» οι επενδυτές στα γραφεία - Έρχονται 350.000 τ.μ., που φτάνουν τα ενοίκια

07:31

Οι χρυσοφόρες οικονομίες του Κόλπου απειλούνται - Μπορεί ο πόλεμος να «σβήσει» τα πετροδολάρια;

07:21

«Ολυμπία Οδός»: «Ψήνεται» επιστροφή κεφαλαίου σε ΑΒΑΞ, AKTOR, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Vinci;

07:14

Οι τράπεζες στην ουρά για στήριξη - Τα χαμένα κέρδη - Οι αντοχές της Aegean

07:12

Patriot υπάρχουν - Αντ' αυτού Μιλένα - Ο φόβος Ανδρουλάκη και το Καταστατικό

07:06

Σήμερα «κληρώνει» για τον νέο κατώτατο μισθό - Πως θα οδηγηθεί στα 1.000€ το 2027

23:48

Αυστραλία: Οι δημοσιογράφοι του ABC απεργούν, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια

23:34

SpaceX: Σχεδιάζει IPO με στόχο την άντληση έως 75 δισ. δολαρίων ίσως εντός της εβδομάδας

23:18

Δικαστήριο των ΗΠΑ καταδίκασε Meta και Youtube για εθισμό στα social media

23:00

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ καλεί τα κράτη να τερματίσουν την εξαιρετικά επικίνδυνη σύγκρουση στο Ιράν

22:49

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι οι συνομιλίες με το Ιράν συνεχίζονται - Διαψεύδει ο Αραγτσί

22:37

Πτώση 2% για το πετρέλαιο εν μέσω σεναρίων για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

22:26

Ανησυχίες της BlackRock για «παγκόσμια ύφεση»

gazzetta
gazzetta reader insider insider