Τα μηνύματα από τον συνωστισμό για το Market Pass

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η ζήτηση για το Market Pass είναι πολύ μεγάλη, όπως φάνηκε από τον συνωστισμό αιτήσεων τις πρώτες ώρες λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, μεταφέροντας το μήνυμα της ανάγκης για στήριξη που υπάρχει μεταξύ των νοικοκυριών. Είναι  φανερό πως τα λεφτά που θα πάρουν πίσω τα νοικοκυριά (και καλύπτονται δημοσιονομικά από τα κέρδη των διυλιστηρίων, κομίζοντας έτσι και ένα μήνυμα αναδιανομής εισοδήματος) δεν λύνουν το πρόβλημα της ακριβείας, απλά το περιορίζουν.  Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει αυτή τη στιγμή με ρυθμό της τάξης του 15% και μέσω του νέου αυτού εργαλείου επιστρέφεται το 10% του κόστους των αγορών. Δηλαδή 42 ευρώ τον μήνα για μία οικογένεια με 2 παιδιά.

Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι το νέο αυτό εργαλείο είναι μια ανάσα την οποία οι οικογένειες την έχουν μεγάλη ανάγκη. Επίσης αφορά πολύ μεγάλο μέρος των νοικοκυριών: το 85% του συνόλου ή  2,3 εκατομμύρια. Δηλαδή ο αριθμός των δικαιούχων είναι διπλάσιος από αυτούς του επιδόματος θέρμανσης που προηγήθηκε. Προηγήθηκαν βεβαίως και άλλες παρεμβάσεις όπως το Fuel Pass, αλλά και οι επιταγές ακρίβειας που δόθηκαν σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους. Υπάρχουν επίσης και άλλες παρεμβάσεις στήριξης που έρχονται (όπως η άνοδος στον κατώτατο μισθό), ή που τώρα άρχισαν να υλοποιούνται, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και οι διαδοχικές αυξήσεις στους συνταξιούχους και στους δημοσίους υπαλλήλους.

Γίνονται λοιπόν συνεχείς κινήσεις στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος, απλώς λόγω των δημοσιονομικών αλλά και οικονομικών περιορισμών που υπάρχουν διεθνώς (πολιτική συγκράτησης ακρίβειας μέσω μείωσης ζήτησης) δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως το πλήγμα από την κρίση τιμών που βιώνει και η ελληνική οικονομία. Η ευχή λοιπόν είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν οι πόροι ούτως ώστε να παρέχεται στήριξη στην κοινωνία, όσο αυτό θα είναι αναγκαίο. Θα πρέπει ωστόσο κυρίως να διασφαλισθεί η πορεία και οι πολιτικές για την αντιστάθμιση του πλήγματος, σε βάθος χρόνου, μέσω μίας πραγματικής αύξησης των εισοδημάτων. Αλλά και να θωρακισθεί η καλή λειτουργία της αγοράς, ώστε οι ανατιμήσεις να αποκλιμακωθούν όταν οι εξωγενείς παράγοντες που προκαλούν αυτή την κρίση πάψουν να επηρεάζουν και την εγχώρια οικονομία.    

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Θεσσαλονίκη: Αστυνομική επιχείρηση στον Δ. Λαγκαδά για την παραβατικότητα ανηλίκων

23:15

Χαρακόπουλος: Αποδραματοποίηση των βουλευτικών παρεμβάσεων

22:46

ΥΠΠΟ- ΕΚΚΟΜΕΔ: Νέα εποχή για την οπτικοακουστική δημιουργία

22:20

Αεροπορικές υπό πίεση: Το Λονδίνο επιτρέπει συγχώνευση πτήσεων το καλοκαίρι

22:19

Συνελήφθησαν πέντε ανήλικοι για κλοπές στο κέντρο της Αθήνας

21:47

Γαλλία: Δύο μετανάστριες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διασχίσουν τη Μάγχη

21:18

Γεραπετρίτης: Συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

21:14

Τραμπ: Μελέτησα την ιρανική πρόταση - Δεν είναι αποδεκτή

20:59

Βρετανία: Δύο νεκροί, τρεις τραυματίες από έκρηξη σε σπίτι στο Μπρίστολ

20:48

ΗΠΑ: Εξακριβώθηκε ότι ο δράστης της επίθεσης στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου πυροβόλησε έναν αστυνομικό

20:32

Επίθεση σε φορτηγό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

20:22

DW: Βαρύτερο πλήγμα για τη Γερμανία θα ήταν η απομάκρυνση των πυραύλων Tomahawk

20:07

Παρουσιάζεται το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

19:54

Ιράν: Λύση «πακέτο» εντός 30 ημερών προτείνει η Τεχεράνη

19:30

Ολοταχώς προς εκλογική ήττα ο Ντοναλντ Τραμπ

19:29

Μπέσεντ: Οι ΗΠΑ προκαλούν ασφυξία στο ιρανικό καθεστώς με τον οικονομικό αποκλεισμό

19:15

Μητσοτάκης: Άλμα της Ελλάδας στο διάστημα

18:57

Δύο κρατούμενοι νεκροί στις Φυλακές Νιγρίτας Σερρών

18:52

Ιταλία: O ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο πρόκειται να επισκεφθεί το Βατικανό και τη Ρώμη

18:18

Στουρνάρας: Ανησυχίες για ύφεση στη ζώνη του ευρώ είναι πραγματικές και δικαιολογημένες

18:00

Επίσκεψη Τασούλα στην Αρμενία

17:49

ΔΟΑE: Drone έθεσε στο στόχαστρο εργαστήριο ελέγχου ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

17:39

Μαρινάκης για παγκόσμια ημέρα ελευθερίας Τύπου: Αυτά έκανε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και άλλαξε το τοπίο στα ΜΜΕ

17:29

Μαρόκο: Αγνοούνται δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην άσκηση "African Lion 2026"

17:20

Τσίπρας: Γιατί αρνήθηκα να συμμετάσχω στη σειρά ντοκιμαντέρ του Σκάι

17:01

Οι επιθέσεις Τραμπ κατά Ευρωπαίων ηγετών επιδεινώνουν το ψυχρό κλίμα στις διατλαντικές σχέσεις

16:24

Σδούκου: Αναξιόπιστο το ΠΑΣΟΚ

16:16

ΠΟΜΙΔΑ: Τα 10 βήματα της νέας διαδικασίας διαταγής απόδοσης μισθίου

16:13

Τα μνημόνια δεν χτίζονται σε μια μέρα

16:00

Παπασταύρου: Κάνουμε πράξη την ενεργειακή δημοκρατία

gazzetta
gazzetta reader insider insider