Χρειάζεται ευελιξία για να διατηρηθεί η δυνατότητα πληρωμών

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Προφανώς και η κουλτούρα πληρωμών είναι πάρα πολύ σημαντική. Προφανώς και η τακτική των συνεχών ρυθμίσεων που κυριαρχούσε στο παρελθόν δεν ήταν, ούτε είναι, η λύση. Αλλά, οι καιροί είναι δύσκολοι. Η ακρίβεια είναι πλέον ολοφάνερο πως δεν θα μαζευτεί εύκολα όπως παραδέχονται και οι «έξω», στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη. Το ίδιο ισχύει και για την άνοδο του κόστους δανεισμού, που θα συνεχιστεί.

Τα βήματα που γίνονται  από την κυβέρνηση για την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι σαφές και αποδεκτό ότι καλύπτουν ένα μέρος των απωλειών.  Είναι αδύνατο να καλυφθεί πλήρως το κόστος της νέας αυτής κρίσης. Όλοι όσοι πληρώνουν οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ ή όποιες άλλες υποχρεώσεις έχουν, αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες.

Δεν μιλάμε μόνο για αυτούς που χρωστούν, αλλά και για αυτούς που πληρώνουν εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους. Χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο, ευελιξία. Ένα σχήμα διευκολύνσεων είναι αναγκαίο όχι μόνο για αυτούς που είχαν ρύθμιση και την έχασαν αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν τώρα προβλήματα, λόγω της νέας κρίσης. Είναι αναγκαίο ακόμη και για να διατηρεί τη ροή πληρωμών όσο διαρκεί και αυτή η νέα κρίση.

Να θυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία με την πάγια ρύθμιση σε 24 ή σε 48 δόσεις χωρίς να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά  κριτήρια. Παλαιότερες ή τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων (όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) μπορούν να εξοφληθούν σε έως 24 έντοκες δόσεις, ενώ σε έως 48 μηνιαίες έντοκες δόσεις μπορούν να ενταχθούν έκτακτες φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων (όπως από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, από φόρους μεταβίβασης ακινήτων,  πρόστιμα κ.λ.π.).

Για τα χρέη της πανδημίας υπήρξε ρύθμιση για οφειλές προς την Εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία (έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%), ενώ οι δυο παλιές ρυθμίσεις που καλύπτουν χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα έως το τέλος του 2018 έφταναν στις 100 και στις 120 δόσεις.

Όλες οι ειδήσεις

21:56

Έξυπνες πόλεις: Από τη θεωρία στην πράξη - Τα εννέα βήματα

21:28

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Μία δεύτερη ανάγνωση των στατιστικών των βάσεων εισαγωγής

21:14

Τουλάχιστον 5 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

21:00

Οι επενδύσεις όταν οι παγκόσμιες κρίσεις δεν σταματούν ποτέ

20:48

Γαλάτσι: Βρέθηκε νεκρός 80χρονος μέσα στο σπίτι του - Έφερε τραύματα στον λαιμό

20:36

Τουλάχιστον 19 νεκροί σήμερα σε Ουκρανία και Ρωσία - Ζελένσκι: «Το Κρεμλίνο θέλει να στρατολογήσει 30.000 Βορειοκορεάτες»

20:22

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά να γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία της Συρίας

20:08

Πυροσβεστική: 40 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:54

Όλυμπος: Το «βουνό των θεών» διεκδικεί θέση στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

19:40

Δυτική Όχθη: 4 Παλαιστίνιοι νεκροί μετά από συγκρούσεις με Ισραηλινούς εποίκους

19:26

Καλαφάτης: Ζωντανό εργαστήριο καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης η Χάλκη

19:12

ΕΛΓΑ: Ξεκίνησαν οι καταγραφές ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις - Τροπολογία για 100% αποζημιώσεις

18:58

Κρήτη: Δίχρονο παιδί ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από πισίνα - Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

18:44

Εκτός ελέγχου οι πύρινες γλώσσες σε Γαλλία και Ισπανία - Ένας νεκρός στη Βαλένθια

18:30

Πρόεδρος Καζακστάν στον Πούτιν: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει»

18:16

Πότε θα άρει την απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ η Μόσχα

18:02

Συρία: Τουλάχιστον 35 νεκροί σε φονική σύγκρουση δύο λεωφορείων

17:48

Γεωργιάδης: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΣ

17:34

Καρίμ Χαν: Αποπέμφθηκε ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

17:20

Στο στόχαστρο των Χούθι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco - Παρεμπόδιση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ από Ιράν

17:06

Υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στη Χαλκιδική - Φωτιά στο Ηράκλειο

16:52

Συμφωνίες 16 δισ. δολαρίων για Κουβέιτ με Blackstone, Brookfield και KKR

16:38

Νέα στοιχεία για τη «Μαφία της Κρήτης» - Στο μικροσκόπιο ιατροδικαστής και τοξικολόγος

16:24

Κικίλιας: «Το λιμάνι της Πάτρας μπορεί να δώσει στα παιδιά μας μία καλύτερη ζωή»

16:10

AI deals 950 δισ. δολαρίων για Samsung και SK Group με Nvidia και Broadcom

15:56

Συνελήφθη άνδρας με χειροβομβίδα στο κέντρο της Αθήνας

15:42

Η Ελλάδα έστειλε 2 Canadair στη μάχη με τις φλόγες στην Ισπανία

15:28

Ρωσία: Οκτώ νεκροί σε επίθεση της Ουκρανίας σε κατασκηνώσεις στη Ζαπορίζια

15:14

Από αμέλεια το 88% των πυρκαγιών φέτος - Πρόστιμα 858.177 ευρώ και 221 συλλήψεις

15:00

Πληθαίνουν οι εμβληματικές επενδύσεις των funds στη βιομηχανία τροφίμων και την εστίαση


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider