Χρειάζεται ευελιξία για να διατηρηθεί η δυνατότητα πληρωμών

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Προφανώς και η κουλτούρα πληρωμών είναι πάρα πολύ σημαντική. Προφανώς και η τακτική των συνεχών ρυθμίσεων που κυριαρχούσε στο παρελθόν δεν ήταν, ούτε είναι, η λύση. Αλλά, οι καιροί είναι δύσκολοι. Η ακρίβεια είναι πλέον ολοφάνερο πως δεν θα μαζευτεί εύκολα όπως παραδέχονται και οι «έξω», στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη. Το ίδιο ισχύει και για την άνοδο του κόστους δανεισμού, που θα συνεχιστεί.

Τα βήματα που γίνονται  από την κυβέρνηση για την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι σαφές και αποδεκτό ότι καλύπτουν ένα μέρος των απωλειών.  Είναι αδύνατο να καλυφθεί πλήρως το κόστος της νέας αυτής κρίσης. Όλοι όσοι πληρώνουν οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ ή όποιες άλλες υποχρεώσεις έχουν, αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες.

Δεν μιλάμε μόνο για αυτούς που χρωστούν, αλλά και για αυτούς που πληρώνουν εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους. Χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο, ευελιξία. Ένα σχήμα διευκολύνσεων είναι αναγκαίο όχι μόνο για αυτούς που είχαν ρύθμιση και την έχασαν αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν τώρα προβλήματα, λόγω της νέας κρίσης. Είναι αναγκαίο ακόμη και για να διατηρεί τη ροή πληρωμών όσο διαρκεί και αυτή η νέα κρίση.

Να θυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία με την πάγια ρύθμιση σε 24 ή σε 48 δόσεις χωρίς να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά  κριτήρια. Παλαιότερες ή τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων (όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) μπορούν να εξοφληθούν σε έως 24 έντοκες δόσεις, ενώ σε έως 48 μηνιαίες έντοκες δόσεις μπορούν να ενταχθούν έκτακτες φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων (όπως από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, από φόρους μεταβίβασης ακινήτων,  πρόστιμα κ.λ.π.).

Για τα χρέη της πανδημίας υπήρξε ρύθμιση για οφειλές προς την Εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία (έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%), ενώ οι δυο παλιές ρυθμίσεις που καλύπτουν χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα έως το τέλος του 2018 έφταναν στις 100 και στις 120 δόσεις.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Αγαπηδάκη: Οι ΚΟΜΥ ενισχύονται - 5.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν σε 15 ημέρες

23:25

Γερμανία: Το συνταξιοδοτικό απειλεί τη σταθερότητα της κυβέρνησης Μερτς

22:56

Πλημμύρες στο Βιετνάμ: Τουλάχιστον 90 νεκροί

22:27

Δεύτερος θάνατος στις ΗΠΑ φέτος εξαιτίας της γρίπης των πτηνών

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,7 εκατ. ευρώ

21:58

Έξι αεροπορικές ακυρώνουν τις πτήσεις προς και από τη Βενεζουέλα

21:29

«Πολύ παραγωγική» η συνάντηση δηλώνουν Τραμπ και Μαμντάνι

21:00

Οι αμυντικές βιομηχανίες δοκιμάζουν τα όριά τους

20:45

Ρεάλ Μαδρίτης: Βγάζει στην αγορά μειοψηφικό πακέτο μετοχών της

20:30

Μερτς: Μη ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα Τραμπ - Τι είπε για «παγωμένα» ρωσικά assets

20:16

Ρούμπιο για Ουκρανικό: Η πιο παραγωγική και σημαντική μέχρι στιγμής συνάντηση

20:02

Ένοπλες Δυνάμεις: Νέο μισθολόγιο και δωρεάν στέγη - Τα επτά μέτρα Δένδια

19:48

Στουμπ – Μελόνι σε Τραμπ: Η Ευρώπη ζητά αναθεώρηση στο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

19:34

Ο Ζελένσκι δηλώνει «ευγνώμων σε Τραμπ και κάθε ηγέτη που στηρίζει την Ουκρανία»

19:20

Ψήφισε ο Μητσοτάκης στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ

19:06

Telegraph: Όλο το σχέδιο - απάντηση στον Τραμπ - Αναλυτικά τα 24 σημεία της ΕΕ

18:52

Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας - Συνάντηση με τον ΓΓ Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος της ΕΕ

18:38

Ισραήλ: Νεκρός ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Χεζμπολάχ

18:24

Reuters: Η αντιπρόταση της Ευρώπης στο σχέδιο Τραμπ για Ουκρανία - Τι περιλαμβάνει

18:10

Παλαιός Παντελεήμονας: Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Βόρειας Ελλάδας

17:56

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τασούλα τη Δευτέρα

17:42

Καλαφάτης: Η Ελλάδα τοποθετείται δυναμικά στον ευρωπαϊκό χάρτη της καινοτομίας

17:28

Επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν για Ουκρανία τη Δευτέρα

17:14

«Πυρά» Τραμπ σε Ζελένσκι - ΕΕ: Καμία ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειές μας

17:00

Πόσο θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις το 2026 - Το πλάνο της κυβέρνησης και οι αστάθμητοι παράγοντες

16:45

Στους δρόμους οι αγρότες - Από 30 Νοεμβρίου τα πρώτα μπλόκα

16:30

Επιφυλακτικός o Μερτς για επίτευξη συμφωνίας ειρήνης για Ουκρανία έως την Πέμπτη

16:16

Συνάντηση Μελόνι - Ερντογάν στο περιθώριο της G20

16:02

Σδούκου: Εντυπωσιακή η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ

15:48

Κορυφώνονται οι συνομιλίες για Ουκρανία: Οι κίνδυνοι για το Κίεβο - Το μήνυμα Ζελένσκι

gazzetta
gazzetta reader insider insider