Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ωφέλιμη για όλους

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όπως όλα δείχνουν προχωράει η νέα μείωση κατά 0,6% των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή η τελευταία εκκρεμότητα στο εν λόγω πεδίο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Μπορεί μάλιστα, αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, η μείωση να είναι μεγαλύτερη. Το έχει προαναγγείλει άλλωστε και ο Πρωθυπουργός, συνδέοντας τις  τελικές αποφάσεις με την πορεία του προϋπολογισμού και της πληθωριστικής κρίσης.

Καλό θα ήταν η κίνηση αυτή να γίνει σύντομα και να είναι όσο γίνεται πιο γενναία, γιατί είναι επωφελής για όλους: και για τους εργοδότες και για τους εργαζόμενους και για την ίδια την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της. Να μην ξεχνάμε ότι όταν οι επιχειρήσεις πάνε καλά, τότε και οι εργαζόμενοι στηρίζονται γιατί οι θέσεις εργασίας διατηρούνται ή και αυξάνονται και οι απολαβές μπορούν να ενισχυθούν, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη ελληνική αγορά λόγω της συγκυρίας που διανύουμε.

Βεβαίως και η αύξηση του κατώτατου είναι μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση, αλλά για αυτόν ακριβώς το λόγο έχει σημασία να συνοδευτεί από κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες θα παράσχουν χείρα βοηθείας όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στον εργοδοτικό κόσμο. Άλλωστε και  ο ΣΕΒ υποστηρίζει την εν λόγω κίνηση, δίνοντας μάλιστα και εναλλακτικές: για παράδειγμα μία ισχυρότερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους έχουν χαμηλές απολαβές, αν δεν φτάνει ο δημοσιονομικός χώρος για όλους.

Στην Ελλάδα το μη μισθολογικό κόστος είναι πολύ υψηλό καθώς κινήσεις ελάφρυνσης έγιναν τα τελευταία χρόνια αλλά και η επιβάρυνση ήταν πάρα πολύ μεγάλη και το βάρος έπεσε στα μέτρα της πανδημίας και μετά της πληθωριστικής κρίσης. Tο μη μισθολογικό κόστος στην επιχειρηματική οικονομία ως ποσοστό του συνολικού κόστους εργασίας ήταν στην Ελλάδα (25,5%) πάνω από το μέσο όρο  των χωρών της ζώνης του Ευρώ (24,6%), ενώ παρέμεινε ψηλότερο από τα προ – κρίσης επίπεδα (23,3% το 2008). Παράλληλα, άλλες χώρες της περιφέρειας είχαν χαμηλότερο μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους στο σύνολο του κόστους εργασίας στην επιχειρηματική οικονομία (Πορτογαλία: 20,7%, Ιρλανδία: 7,9%) από ότι η Ελλάδα.

Και να μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα, παρά τις αυξήσεις στον κατώτατο και τις μόνιμες ελαφρύνσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, τα εισοδήματα των εργαζομένων παραμένουν χαμηλά συγκριτικά με το μέσο όρο της ΕΕ. Είναι απολύτως κατανοητό πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και πιθανόν θα στενέψουν και άλλο. Είναι επίσης απολύτως κατανοητό ότι δεν μπορούν να γίνουν στραβοτιμονιές. Ανάμεσα ωστόσο στα μέτρα θα καταστεί εφικτό να προχωρήσουν, είναι σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα σε μια παρέμβαση στις ασφαλιστικές εισφορές γιατί είναι μία κίνηση που και πρέπει να γίνει και μπορεί να ωφελήσει πολλαπλά και την οικονομία και την κοινωνία.

Όλες οι ειδήσεις

15:04

Ο Στάρμερ καταδίκασε τη βία κατά μεταναστών στο Μπέλφαστ - «Οι υπεύθυνοι θα αισθανθούν την πλήρη δύναμη του νόμου»

15:04

Μελόνι: «Η Ιταλία δεν είναι μπανανία» - Όχι στην έκτακτη φορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων

14:59

Όμιλος Ηρακλής: 3 χρόνια παρουσίας στα κατασκευαστικά ορόσημα στο Ελληνικό

14:57

Ρομποτική Χειρουργική: Όταν η τεχνολογία προσφέρει απόλυτη ακρίβεια στο χειρουργείο

14:53

Νέες απειλές Τραμπ κατά Ιράν: «Ο νταής της Μέσης Ανατολής είναι νεκρός»

14:50

Εθνική Τράπεζα: Εκτίμηση για ανάπτυξη 1,7% το 2026 παρά την αυξημένη αβεβαιότητα

14:46

Ανδρουλάκης: Η συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί σοβαρότητα και όχι φθηνούς τακτικισμούς

14:40

Μόνο 11% των Ευρωπαίων θεωρούν σύμμαχο τις ΗΠΑ

14:34

Δ. Μιχαηλίδου: Από τις 15/6 ανοίγει η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» - Έρχεται και νέο πρόγραμμα για ιδιοκατοίκηση

14:30

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Μόντι: «Ο μακροβιότερος εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ινδίας»

14:29

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: 65% αύξηση στις ρυθμίσεις Μαΐου

14:26

Lamda Development: Έναρξη Διαπραγμάτευσης του Νέου Κοινού Ομολογιακού Δανείου

14:25

Ιράν: Περίπου 20.000 άνθρωποι δεν έχουν νερό μετά τα αμερικανικά πλήγματα

14:20

UKMTO: Φωτιά στο μηχανοστάσιο τάνκερ ανοικτά του Ομάν - Ένας νεκρός, δύο αγνοούμενοι

14:14

Ξενοκώστας: Το πρώτο υποβρύχιο κατασκευασμένο στην Ελλάδα μπορεί να παραδοθεί σε 8 χρόνια

14:13

Παραμένει σε ισχύ το πλαφόν στα σούπερ μάρκετ

14:11

Κοινωνικός Τουρισμός: Έρχονται 30.000 νέες επιταγές για επιλαχόντες - Πώς θα ενημερωθούν οι δικαιούχοι

14:06

Adecco: Μόλις το 6% των οργανισμών είναι πραγματικά «future-ready» στην εποχή της AI

14:04

Πεντακόσιες κλίνες ανακουφιστικής φροντίδας θα αναπτυχθούν στην επικράτεια σε νοσοκομεία, ξενώνες

14:01

Oυκρανικές δυνάμεις έπληξαν το λιμάνι της Μαριούπολης «περιορίζοντας σημαντικά» τη χρήση του

13:53

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του στις φετινές εκλογές

13:48

ΓΣΕΒΕΕ: Η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα της Ευρώπης προϋποθέτουν ισχυρές ΜμΕ

13:35

Αυτοψίες στην Β. Εύβοια: 26 «κίτρινα» κτίρια, κανένα «κόκκινο» κτίριο έως σήμερα

13:34

Ρωσία: Καταδικάζει το σχέδιο της ΕΕ για ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο

13:34

Bank of America: Οι γεωπολιτικές εντάσεις συντηρούν την ανησυχία για το φυσικό αέριο

13:21

Πακιστάν: Aεροπορικές επιδρομές στα σύνορα με το Αφγανιστάν - 26 νεκροί

13:14

Ουκρανία: Το κοινοβούλιο εγκρίνει επιπλέον αμυντικές δαπάνες ύψους 34,5 δισ. δολ.

13:11

Οι τιμές ενέργειας στο επίκεντρο ενόψει της απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια

12:51

Βρετανία: Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Μασκ ότι τροφοδοτεί την αναταραχή μετά την επίθεση στο Μπέλφαστ

12:37

Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ υπονομεύουν τη διπλωματική διαδικασία μέσω παραβιάσεων της εκεχειρίας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider