Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ωφέλιμη για όλους

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όπως όλα δείχνουν προχωράει η νέα μείωση κατά 0,6% των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή η τελευταία εκκρεμότητα στο εν λόγω πεδίο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Μπορεί μάλιστα, αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, η μείωση να είναι μεγαλύτερη. Το έχει προαναγγείλει άλλωστε και ο Πρωθυπουργός, συνδέοντας τις  τελικές αποφάσεις με την πορεία του προϋπολογισμού και της πληθωριστικής κρίσης.

Καλό θα ήταν η κίνηση αυτή να γίνει σύντομα και να είναι όσο γίνεται πιο γενναία, γιατί είναι επωφελής για όλους: και για τους εργοδότες και για τους εργαζόμενους και για την ίδια την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της. Να μην ξεχνάμε ότι όταν οι επιχειρήσεις πάνε καλά, τότε και οι εργαζόμενοι στηρίζονται γιατί οι θέσεις εργασίας διατηρούνται ή και αυξάνονται και οι απολαβές μπορούν να ενισχυθούν, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη ελληνική αγορά λόγω της συγκυρίας που διανύουμε.

Βεβαίως και η αύξηση του κατώτατου είναι μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση, αλλά για αυτόν ακριβώς το λόγο έχει σημασία να συνοδευτεί από κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες θα παράσχουν χείρα βοηθείας όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στον εργοδοτικό κόσμο. Άλλωστε και  ο ΣΕΒ υποστηρίζει την εν λόγω κίνηση, δίνοντας μάλιστα και εναλλακτικές: για παράδειγμα μία ισχυρότερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους έχουν χαμηλές απολαβές, αν δεν φτάνει ο δημοσιονομικός χώρος για όλους.

Στην Ελλάδα το μη μισθολογικό κόστος είναι πολύ υψηλό καθώς κινήσεις ελάφρυνσης έγιναν τα τελευταία χρόνια αλλά και η επιβάρυνση ήταν πάρα πολύ μεγάλη και το βάρος έπεσε στα μέτρα της πανδημίας και μετά της πληθωριστικής κρίσης. Tο μη μισθολογικό κόστος στην επιχειρηματική οικονομία ως ποσοστό του συνολικού κόστους εργασίας ήταν στην Ελλάδα (25,5%) πάνω από το μέσο όρο  των χωρών της ζώνης του Ευρώ (24,6%), ενώ παρέμεινε ψηλότερο από τα προ – κρίσης επίπεδα (23,3% το 2008). Παράλληλα, άλλες χώρες της περιφέρειας είχαν χαμηλότερο μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους στο σύνολο του κόστους εργασίας στην επιχειρηματική οικονομία (Πορτογαλία: 20,7%, Ιρλανδία: 7,9%) από ότι η Ελλάδα.

Και να μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα, παρά τις αυξήσεις στον κατώτατο και τις μόνιμες ελαφρύνσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, τα εισοδήματα των εργαζομένων παραμένουν χαμηλά συγκριτικά με το μέσο όρο της ΕΕ. Είναι απολύτως κατανοητό πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και πιθανόν θα στενέψουν και άλλο. Είναι επίσης απολύτως κατανοητό ότι δεν μπορούν να γίνουν στραβοτιμονιές. Ανάμεσα ωστόσο στα μέτρα θα καταστεί εφικτό να προχωρήσουν, είναι σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα σε μια παρέμβαση στις ασφαλιστικές εισφορές γιατί είναι μία κίνηση που και πρέπει να γίνει και μπορεί να ωφελήσει πολλαπλά και την οικονομία και την κοινωνία.

Όλες οι ειδήσεις

22:37

Τραμπ: Η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει σύντομα τα αρχεία για τα UFO

22:26

ΞΕΕ: Με νέο ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε ο 7ος Διαγωνισμός Idea Platform

22:15

Κεφαλογιάννη: Η προώθηση του γαμήλιου τουρισμού στο επίκεντρο της στρατηγικής του υπουργείου

22:05

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 118 δολάρια το Brent μετά τη νέα απειλή Τραμπ

21:59

Ο Πάουελ παραδίδει τα σκήπτρα αλλά μένει στο ΔΣ της Fed - Πώς «είδε» πληθωρισμό, ενέργεια, Ιράν

21:58

Υπουργείο Εργασίας: Λαϊκίστικη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μειωμένο ωράριο εργασίας

21:49

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση 2,5 μονάδων για τη ΝΔ - Η εικόνα για Τσίπρα - Καρυστιανού

21:39

Απώλειες για τον χρυσό μετά το «φρένο» της Fed

21:31

Επιτελικό ή μη, το Κράτος οφείλει να είναι συντονισμένο

21:27

Παρουσίαση του προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης

21:19

Βρετανία: Ο Φάρατζ κατηγορείται ότι δεν δήλωσε δωρεά άνω του 1 εκατ. λιρών από επενδυτή crypto

21:02

Προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία πρότεινε ο Πούτιν σε επικοινωνία του με τον Τραμπ

21:01

Επιτόκια Fed: Τρίτο «φρένο» στο «φινάλε» Πάουελ - Διχασμός 34ετίας στη FOMC

20:52

ΠΟΥ: Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον Οργανισμό

20:47

Σχοινάς στο 4ο Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης Θεσσαλίας: Νέα εθνική εκκίνηση για τον πρωτογενή τομέα - Από τις πληρωμές στην προοπτική

20:42

Ιδρύεται η Ειδική Γραμματεία Ορεινών Περιοχών – Στόχος η ενίσχυση της συνοχής και της προοπτικής των κοινοτήτων

20:39

Μιχαηλίδου: Συμπληρώθηκαν οι 100 αιτήσεις για το Σήμα Διαφορετικότητας

20:34

Το έργο GREGY στο 3SI Business Forum 2026 της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην Κροατία

20:24

Παπασταύρου: Μέχρι μέσα Μαΐου η παρουσίαση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ

20:15

Μετάθεση προθεσμιών για δήλωση και πληρωμή 1ης δόσης φόρου πλοίων Α’ κατηγορίας έως 30 Ιουνίου

20:06

Ρεύμα: Το σχέδιο της Κομισιόν για χαμηλότερους φόρους και το «αγκάθι» για την Ελλάδα

19:57

Νέα συμφωνία AKTOR για πώληση αμερικανικού LNG: 20ετές deal με ALUMINIJ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

19:48

Ανοίγει ο δρόμος για τον διορισμό Γουόρς στην προεδρία της Fed

19:39

Τριμερής Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό - Iκανοποίηση Πλεύρη για τη σημαντική μείωση των ροών

19:30

ΟΔΔΗΧ: Η Ελλάδα μειώνει το χρέος της και το καθιστά βιώσιμο

19:23

Απώλειες στις ευρωαγορές σε φόντο OPEC - «Άλμα» 8% για την Adidas

19:22

Τέμπη: Το Δημόσιο δεν θα ασκεί ένδικα μέσα για αποζημιώσεις και παραιτείται από όσα έχουν ήδη ασκηθεί

19:14

Τραμπ: Το Ιράν πρέπει να παραδοθεί, δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά

19:05

Alpha Real Estate Services: Στα 7,52 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 - Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,50 ευρώ/μετοχή

19:04

Δρομέας: Πτώση τζίρου 19% το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider