Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ωφέλιμη για όλους

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όπως όλα δείχνουν προχωράει η νέα μείωση κατά 0,6% των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή η τελευταία εκκρεμότητα στο εν λόγω πεδίο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Μπορεί μάλιστα, αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, η μείωση να είναι μεγαλύτερη. Το έχει προαναγγείλει άλλωστε και ο Πρωθυπουργός, συνδέοντας τις  τελικές αποφάσεις με την πορεία του προϋπολογισμού και της πληθωριστικής κρίσης.

Καλό θα ήταν η κίνηση αυτή να γίνει σύντομα και να είναι όσο γίνεται πιο γενναία, γιατί είναι επωφελής για όλους: και για τους εργοδότες και για τους εργαζόμενους και για την ίδια την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της. Να μην ξεχνάμε ότι όταν οι επιχειρήσεις πάνε καλά, τότε και οι εργαζόμενοι στηρίζονται γιατί οι θέσεις εργασίας διατηρούνται ή και αυξάνονται και οι απολαβές μπορούν να ενισχυθούν, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη ελληνική αγορά λόγω της συγκυρίας που διανύουμε.

Βεβαίως και η αύξηση του κατώτατου είναι μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση, αλλά για αυτόν ακριβώς το λόγο έχει σημασία να συνοδευτεί από κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες θα παράσχουν χείρα βοηθείας όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στον εργοδοτικό κόσμο. Άλλωστε και  ο ΣΕΒ υποστηρίζει την εν λόγω κίνηση, δίνοντας μάλιστα και εναλλακτικές: για παράδειγμα μία ισχυρότερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους έχουν χαμηλές απολαβές, αν δεν φτάνει ο δημοσιονομικός χώρος για όλους.

Στην Ελλάδα το μη μισθολογικό κόστος είναι πολύ υψηλό καθώς κινήσεις ελάφρυνσης έγιναν τα τελευταία χρόνια αλλά και η επιβάρυνση ήταν πάρα πολύ μεγάλη και το βάρος έπεσε στα μέτρα της πανδημίας και μετά της πληθωριστικής κρίσης. Tο μη μισθολογικό κόστος στην επιχειρηματική οικονομία ως ποσοστό του συνολικού κόστους εργασίας ήταν στην Ελλάδα (25,5%) πάνω από το μέσο όρο  των χωρών της ζώνης του Ευρώ (24,6%), ενώ παρέμεινε ψηλότερο από τα προ – κρίσης επίπεδα (23,3% το 2008). Παράλληλα, άλλες χώρες της περιφέρειας είχαν χαμηλότερο μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους στο σύνολο του κόστους εργασίας στην επιχειρηματική οικονομία (Πορτογαλία: 20,7%, Ιρλανδία: 7,9%) από ότι η Ελλάδα.

Και να μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα, παρά τις αυξήσεις στον κατώτατο και τις μόνιμες ελαφρύνσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, τα εισοδήματα των εργαζομένων παραμένουν χαμηλά συγκριτικά με το μέσο όρο της ΕΕ. Είναι απολύτως κατανοητό πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και πιθανόν θα στενέψουν και άλλο. Είναι επίσης απολύτως κατανοητό ότι δεν μπορούν να γίνουν στραβοτιμονιές. Ανάμεσα ωστόσο στα μέτρα θα καταστεί εφικτό να προχωρήσουν, είναι σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα σε μια παρέμβαση στις ασφαλιστικές εισφορές γιατί είναι μία κίνηση που και πρέπει να γίνει και μπορεί να ωφελήσει πολλαπλά και την οικονομία και την κοινωνία.

Όλες οι ειδήσεις

12:52

Έχετε κρυπτονομίσματα; Υπολογίστε τον φόρο σας

12:47

Ρούτε: «Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας οφείλουν να βοηθούν καθημερινά μέχρι να τελειώσουν οι σφαγές»

12:45

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για 400 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία για «καθαρές» επενδύσεις

12:44

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντός της ημέρας τα πορίσματα των κομμάτων

12:41

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις αποδοχών των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών

12:40

O Μακρόν υπογραμμίζει την «τριπλή αποτυχία» της Ρωσίας στην Ουκρανία

12:36

ΒΙΚΟΣ: Το φυσικό μεταλλικό νερό που εμπιστεύονται οι Έλληνες - και όχι τυχαία

12:35

Κρεμλίνο: «Οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί»

12:29

Μαύρος (ΔΕΗ): «Έχουμε διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ μας στη Ρουμανία»

12:25

Η FedEx στρέφεται κατά της κυβέρνησης Τραμπ για να της επιστραφούν δασμοί

12:24

Έρευνα - ορόσημο φωτίζει την διαφορετική ανάπτυξη του εγκεφάλου στο σύνδρομο Down

12:20

Ελάφρυνση 3,7 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές έως το 2034 από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ

12:20

Το Revolut Pay ενσωματώνεται στις επιλογές πληρωμής του efood

12:13

Μητσοτάκης: «Επαναβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας»

12:12

Ανοίγουν αύριο 5 φυσικά καταστήματα Shein στη Γαλλία

12:08

H ΑΒ Βασιλόπουλος επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των καταστημάτων της

11:46

Η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις στη ρωσική Transneft

11:39

Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία: «Ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να ανταμειφθεί» και «τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία»

11:33

Ουκρανία - Ρωσία: Τέσσερα χρόνια πολέμου σε πέντε σημαντικές φάσεις

11:30

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας αποτρέπει τις γυναίκες να κάνουν παιδιά - Και αυτό θα μπορούσε να σημάνει οικονομική καταστροφή

11:21

Διάστημα: Έλληνες αστρονόμοι μελετούν την εξέλιξη ενός υπεργίγαντα αστέρα σε πραγματικό χρόνο

11:21

ΧΑ: Νέες πιέσεις στις τράπεζες, στήριξη στον Γενικό Δείκτη από μη τραπεζικά blue chips

11:13

Ιράν: Οι φοιτητές έχουν «δικαίωμα» να διαδηλώνουν, δεν πρέπει να παραβιάζουν τις «κόκκινες γραμμές»

11:04

Χάνουν έδαφος οι ευρωαγορές στο νέο δασμολογικό τοπίο που διαμορφώνεται

10:28

Δασμοί ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέτρεψε μία ύφεση, αλλά ο κίνδυνος παραμένει

10:26

Η Netcompany ανέλαβε την ψηφιακή αναβάθμιση του αεροδρομίου Heathrow

10:23

Euroxx: Ισχυρό το δ’ τρίμηνο των τραπεζών - Το βλέμμα στις προοπτικές του 2026

10:03

Βρέθηκε κάτω από τα 63.000 δολάρια το bitcoin

10:02

Ζελένσκι: Ο Πούτιν «δεν έχει πετύχει τους στόχους του»

09:53

Ουκρανία - Ρωσία: Λάιεν και Κόστα στο Κίεβο για την 4η επέτειο από την εισβολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider