Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ωφέλιμη για όλους

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όπως όλα δείχνουν προχωράει η νέα μείωση κατά 0,6% των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή η τελευταία εκκρεμότητα στο εν λόγω πεδίο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Μπορεί μάλιστα, αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, η μείωση να είναι μεγαλύτερη. Το έχει προαναγγείλει άλλωστε και ο Πρωθυπουργός, συνδέοντας τις  τελικές αποφάσεις με την πορεία του προϋπολογισμού και της πληθωριστικής κρίσης.

Καλό θα ήταν η κίνηση αυτή να γίνει σύντομα και να είναι όσο γίνεται πιο γενναία, γιατί είναι επωφελής για όλους: και για τους εργοδότες και για τους εργαζόμενους και για την ίδια την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της. Να μην ξεχνάμε ότι όταν οι επιχειρήσεις πάνε καλά, τότε και οι εργαζόμενοι στηρίζονται γιατί οι θέσεις εργασίας διατηρούνται ή και αυξάνονται και οι απολαβές μπορούν να ενισχυθούν, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη ελληνική αγορά λόγω της συγκυρίας που διανύουμε.

Βεβαίως και η αύξηση του κατώτατου είναι μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση, αλλά για αυτόν ακριβώς το λόγο έχει σημασία να συνοδευτεί από κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες θα παράσχουν χείρα βοηθείας όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στον εργοδοτικό κόσμο. Άλλωστε και  ο ΣΕΒ υποστηρίζει την εν λόγω κίνηση, δίνοντας μάλιστα και εναλλακτικές: για παράδειγμα μία ισχυρότερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους έχουν χαμηλές απολαβές, αν δεν φτάνει ο δημοσιονομικός χώρος για όλους.

Στην Ελλάδα το μη μισθολογικό κόστος είναι πολύ υψηλό καθώς κινήσεις ελάφρυνσης έγιναν τα τελευταία χρόνια αλλά και η επιβάρυνση ήταν πάρα πολύ μεγάλη και το βάρος έπεσε στα μέτρα της πανδημίας και μετά της πληθωριστικής κρίσης. Tο μη μισθολογικό κόστος στην επιχειρηματική οικονομία ως ποσοστό του συνολικού κόστους εργασίας ήταν στην Ελλάδα (25,5%) πάνω από το μέσο όρο  των χωρών της ζώνης του Ευρώ (24,6%), ενώ παρέμεινε ψηλότερο από τα προ – κρίσης επίπεδα (23,3% το 2008). Παράλληλα, άλλες χώρες της περιφέρειας είχαν χαμηλότερο μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους στο σύνολο του κόστους εργασίας στην επιχειρηματική οικονομία (Πορτογαλία: 20,7%, Ιρλανδία: 7,9%) από ότι η Ελλάδα.

Και να μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα, παρά τις αυξήσεις στον κατώτατο και τις μόνιμες ελαφρύνσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, τα εισοδήματα των εργαζομένων παραμένουν χαμηλά συγκριτικά με το μέσο όρο της ΕΕ. Είναι απολύτως κατανοητό πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και πιθανόν θα στενέψουν και άλλο. Είναι επίσης απολύτως κατανοητό ότι δεν μπορούν να γίνουν στραβοτιμονιές. Ανάμεσα ωστόσο στα μέτρα θα καταστεί εφικτό να προχωρήσουν, είναι σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα σε μια παρέμβαση στις ασφαλιστικές εισφορές γιατί είναι μία κίνηση που και πρέπει να γίνει και μπορεί να ωφελήσει πολλαπλά και την οικονομία και την κοινωνία.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Γιγάντιο σπίτι της ταινίας «Home Alone» από τζίντζερμπρεντ κατέρριψε ρεκόρ Γκίνες

23:35

ΗΠΑ: Έξι νεκροί από τη συντριβή μεξικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους κοντά στο Τέξας

23:19

Λ. Οίκος για Βενεζουέλα: Οι στρατιωτικές επιλογές εξακολουθούν να υπάρχουν

23:05

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 24/12/2025: Δείτε τα αποτελέσματα - Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:42

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν ουκρανικά drones που κατευθύνονταν προς τη Μόσχα

22:20

Ο πρεσβευτής της Πολωνίας στη Γαλλία συνελήφθη για υπόθεση διακίνησης πλαστών πτυχίων

22:02

Ουκρανία: Ρύπανση από ηλιέλαιο στη Μαύρη Θάλασσα, μετά τα ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό

21:48

Μ. Ανατολή: Δεκατέσσερις χώρες καταδικάζουν το εποικιστικό σχέδιο του Ισραήλ στην Δυτική Όχθη

21:35

Ρωσία: Η πλειοψηφία των πολιτών αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026

21:12

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά SOS πριν από τη συντριβή

20:58

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 2 Ιανουαρίου

20:36

Wall Street: Χριστούγεννα με ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500

20:29

Γερμανία: Αντιδράσεις για τις κυρώσεις σε στελέχη οργάνωσης για την προστασία στο διαδίκτυο

20:13

Οι 26 κορυφαίοι Ασφαλιστές που ξεχώρισαν στα Insurance Awards «Φίλιππος Μωράκης»

20:00

Γιατί το 2025 ήταν η χρονιά των μετάλλων

19:48

Οι αγρότες παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας - Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και μετά τις γιορτές

19:32

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατάσχεσαν τάνκερ για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

19:18

Bloomberg: Η Ρωσία θα ζητήσει αλλαγές στο σχέδιο των 20 σημείων για την Ουκρανία

19:13

Κακοκαιρία: Μεγάλα ύψη βροχής στην Αττική - Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

18:57

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν τον Τραμπ να ακυρώσει τις μαζικές ανακλήσεις πρεσβευτών

18:42

Λιβύη: Τριήμερο εθνικό πένθος σε όλη τη χώρα για τον θάνατο του αντιστράτηγου αλ Χαντάντ

18:28

Ρύθμιση οφειλών και χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων

18:19

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε στέλεχος της Χαμάς σε πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας

18:12

Αγροτικά μπλόκα: Ποια είναι η κατάσταση στους δρόμους - Πού γίνεται εκτροπή των οχημάτων

17:51

Λάιεν: Η ΕΕ θα συνεχίσει να προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης

17:46

ΟΗΕ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

17:32

Υδατοκαλλιέργειες: Κατά 10,2% μειώθηκε η παραγωγή το 2024

17:29

Πώς οι τράπεζες φέρνουν το «ψηφιακό χατζιλίκι» για τους νέους

17:16

Πώς έγινε η συντριβή του τουρκικού Falcon που επέβαινε ο Λίβυος στρατηγός

17:11

Ρωσία: Η FSB απέτρεψε «επίθεση» σε εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου της Transneft

gazzetta
gazzetta reader insider insider