Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ωφέλιμη για όλους

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όπως όλα δείχνουν προχωράει η νέα μείωση κατά 0,6% των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή η τελευταία εκκρεμότητα στο εν λόγω πεδίο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Μπορεί μάλιστα, αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, η μείωση να είναι μεγαλύτερη. Το έχει προαναγγείλει άλλωστε και ο Πρωθυπουργός, συνδέοντας τις  τελικές αποφάσεις με την πορεία του προϋπολογισμού και της πληθωριστικής κρίσης.

Καλό θα ήταν η κίνηση αυτή να γίνει σύντομα και να είναι όσο γίνεται πιο γενναία, γιατί είναι επωφελής για όλους: και για τους εργοδότες και για τους εργαζόμενους και για την ίδια την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της. Να μην ξεχνάμε ότι όταν οι επιχειρήσεις πάνε καλά, τότε και οι εργαζόμενοι στηρίζονται γιατί οι θέσεις εργασίας διατηρούνται ή και αυξάνονται και οι απολαβές μπορούν να ενισχυθούν, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη ελληνική αγορά λόγω της συγκυρίας που διανύουμε.

Βεβαίως και η αύξηση του κατώτατου είναι μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση, αλλά για αυτόν ακριβώς το λόγο έχει σημασία να συνοδευτεί από κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες θα παράσχουν χείρα βοηθείας όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στον εργοδοτικό κόσμο. Άλλωστε και  ο ΣΕΒ υποστηρίζει την εν λόγω κίνηση, δίνοντας μάλιστα και εναλλακτικές: για παράδειγμα μία ισχυρότερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους έχουν χαμηλές απολαβές, αν δεν φτάνει ο δημοσιονομικός χώρος για όλους.

Στην Ελλάδα το μη μισθολογικό κόστος είναι πολύ υψηλό καθώς κινήσεις ελάφρυνσης έγιναν τα τελευταία χρόνια αλλά και η επιβάρυνση ήταν πάρα πολύ μεγάλη και το βάρος έπεσε στα μέτρα της πανδημίας και μετά της πληθωριστικής κρίσης. Tο μη μισθολογικό κόστος στην επιχειρηματική οικονομία ως ποσοστό του συνολικού κόστους εργασίας ήταν στην Ελλάδα (25,5%) πάνω από το μέσο όρο  των χωρών της ζώνης του Ευρώ (24,6%), ενώ παρέμεινε ψηλότερο από τα προ – κρίσης επίπεδα (23,3% το 2008). Παράλληλα, άλλες χώρες της περιφέρειας είχαν χαμηλότερο μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους στο σύνολο του κόστους εργασίας στην επιχειρηματική οικονομία (Πορτογαλία: 20,7%, Ιρλανδία: 7,9%) από ότι η Ελλάδα.

Και να μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα, παρά τις αυξήσεις στον κατώτατο και τις μόνιμες ελαφρύνσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, τα εισοδήματα των εργαζομένων παραμένουν χαμηλά συγκριτικά με το μέσο όρο της ΕΕ. Είναι απολύτως κατανοητό πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και πιθανόν θα στενέψουν και άλλο. Είναι επίσης απολύτως κατανοητό ότι δεν μπορούν να γίνουν στραβοτιμονιές. Ανάμεσα ωστόσο στα μέτρα θα καταστεί εφικτό να προχωρήσουν, είναι σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα σε μια παρέμβαση στις ασφαλιστικές εισφορές γιατί είναι μία κίνηση που και πρέπει να γίνει και μπορεί να ωφελήσει πολλαπλά και την οικονομία και την κοινωνία.

Όλες οι ειδήσεις

18:20

Όμιλος Αλουμύλ: Στα 30,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 με αύξηση 61,57%

18:17

Space Hellas: Αυξημένα κατά 70% τα κέρδη μετά φόρων το 2025 - Στα 152,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος

18:13

Δομικές προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής γεωργίας: Ένας κλάδος σε… σταυροδρόμι

18:01

Η Παγκόσμια Τράπεζα «βλέπει» άνοδο τιμών ενέργειας 24% το 2026

18:00

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες απώλειες με χαμηλό τζίρο

17:59

Πληρωμή 20,7 εκατ. σε 88.069 δικαιούχους για την α' δόση επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου

17:39

Σαουδική Αραβία: Οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου συζητούν στην Τζέντα την κρίση στη Μέση Ανατολή

17:34

Βιολάντα: «Οι αναφορές περί εξαγοράς είναι αναληθείς»

17:26

Το Ισραήλ δηλώνει ότι δεν έχει «καμιά εδαφική βλέψη» στον Λίβανο

17:25

Πώς μπορεί να επηρεαστούν οι τιμές καυσίμων στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση ΗΑΕ από OPEC

17:22

Το Καζακστάν θα κατευθύνει σε ρωσικά λιμάνια το πετρέλαιο που προορίζεται για τη Γερμανία

17:21

Η ΕΕ προτείνει σχέδιο για πιο απλή και αποτελεσματική νομοθέτηση

17:18

Τραμπ: «Το Ιράν θέλει οι ΗΠΑ να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ το συντομότερο δυνατό»

17:10

Πυροβολισμοί σε ΕΦΚΑ και Λουκάρεως: Εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 89χρονος, ετοιμαζόταν για εξωτερικό

16:59

Wall Street: Πιέσεις στην τεχνολογία από τις «αδυναμίες» της OpenAI

16:57

Συμφωνία Κομισιόν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για στενότερη συνεργασία

16:51

Εσύ έχεις Σήμα στην επιχείρησή σου;

16:51

Υπογραφή σύμβασης για τη μετάπτωση του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο

16:44

Ρωσία: Τουλάχιστον 7 νεκροί από πυρκαγιά σε υπό κατασκευή κτίριο στη Μόσχα

16:23

Θεοδωρικάκος: «Έμπρακτη στήριξη του νέου παραγωγικού προτύπου στη Θεσσαλία με ενίσχυση της βιομηχανίας και της καινοτομίας»

16:13

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στη Σκιάθο - Αισθητός στην Αττική

16:06

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Υπουργικό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Η ατζέντα

16:03

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι νέοι αυστηροί κανόνες για τα ζώα συντροφιάς - Πότε μπαίνουν σε ισχύ, τι αλλάζει

15:59

ΥΠΑΑΤ: Αποζημιώσεις 22,7 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους λόγω ευλογιάς

15:44

Η Google άρχισε την κατασκευή τεράστιου κέντρου για το AI στην Ινδία - Στα 15 δισ. η επένδυση

15:39

Τριήμερο Πρωτομαγιάς: 7 προορισμοί για να πιάσετε τον Μάη μέσα στη φύση

15:36

Μέση Ανατολή: Το Κατάρ προειδοποιεί ενάντια σε μια «παγωμένη σύγκρουση» στον Κόλπο

15:31

Αποχωρούν από OPEC και OPEC+ την 1η Μαΐου τα ΗΑΕ

15:25

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητά προϋπολογισμό στο 1,27% του ΑΕΠ χωρίς τα δάνεια του NextGenerationEU

15:21

UBS: Περιουσιακά στοιχεία 83 τρισ. δολαρίων θα αλλάξουν χέρια τις επόμενες δύο δεκαετίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider