Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ωφέλιμη για όλους

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όπως όλα δείχνουν προχωράει η νέα μείωση κατά 0,6% των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή η τελευταία εκκρεμότητα στο εν λόγω πεδίο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Μπορεί μάλιστα, αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, η μείωση να είναι μεγαλύτερη. Το έχει προαναγγείλει άλλωστε και ο Πρωθυπουργός, συνδέοντας τις  τελικές αποφάσεις με την πορεία του προϋπολογισμού και της πληθωριστικής κρίσης.

Καλό θα ήταν η κίνηση αυτή να γίνει σύντομα και να είναι όσο γίνεται πιο γενναία, γιατί είναι επωφελής για όλους: και για τους εργοδότες και για τους εργαζόμενους και για την ίδια την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της. Να μην ξεχνάμε ότι όταν οι επιχειρήσεις πάνε καλά, τότε και οι εργαζόμενοι στηρίζονται γιατί οι θέσεις εργασίας διατηρούνται ή και αυξάνονται και οι απολαβές μπορούν να ενισχυθούν, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη ελληνική αγορά λόγω της συγκυρίας που διανύουμε.

Βεβαίως και η αύξηση του κατώτατου είναι μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση, αλλά για αυτόν ακριβώς το λόγο έχει σημασία να συνοδευτεί από κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες θα παράσχουν χείρα βοηθείας όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στον εργοδοτικό κόσμο. Άλλωστε και  ο ΣΕΒ υποστηρίζει την εν λόγω κίνηση, δίνοντας μάλιστα και εναλλακτικές: για παράδειγμα μία ισχυρότερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους έχουν χαμηλές απολαβές, αν δεν φτάνει ο δημοσιονομικός χώρος για όλους.

Στην Ελλάδα το μη μισθολογικό κόστος είναι πολύ υψηλό καθώς κινήσεις ελάφρυνσης έγιναν τα τελευταία χρόνια αλλά και η επιβάρυνση ήταν πάρα πολύ μεγάλη και το βάρος έπεσε στα μέτρα της πανδημίας και μετά της πληθωριστικής κρίσης. Tο μη μισθολογικό κόστος στην επιχειρηματική οικονομία ως ποσοστό του συνολικού κόστους εργασίας ήταν στην Ελλάδα (25,5%) πάνω από το μέσο όρο  των χωρών της ζώνης του Ευρώ (24,6%), ενώ παρέμεινε ψηλότερο από τα προ – κρίσης επίπεδα (23,3% το 2008). Παράλληλα, άλλες χώρες της περιφέρειας είχαν χαμηλότερο μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους στο σύνολο του κόστους εργασίας στην επιχειρηματική οικονομία (Πορτογαλία: 20,7%, Ιρλανδία: 7,9%) από ότι η Ελλάδα.

Και να μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα, παρά τις αυξήσεις στον κατώτατο και τις μόνιμες ελαφρύνσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, τα εισοδήματα των εργαζομένων παραμένουν χαμηλά συγκριτικά με το μέσο όρο της ΕΕ. Είναι απολύτως κατανοητό πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και πιθανόν θα στενέψουν και άλλο. Είναι επίσης απολύτως κατανοητό ότι δεν μπορούν να γίνουν στραβοτιμονιές. Ανάμεσα ωστόσο στα μέτρα θα καταστεί εφικτό να προχωρήσουν, είναι σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα σε μια παρέμβαση στις ασφαλιστικές εισφορές γιατί είναι μία κίνηση που και πρέπει να γίνει και μπορεί να ωφελήσει πολλαπλά και την οικονομία και την κοινωνία.

Όλες οι ειδήσεις

19:49

Ουκρανία: Πλήγμα με drone σε τρένο κοντά στα σύνορα με την Πολωνία - Σε μπροστινό συρμό βρίσκονταν ο Μπόρις Τζόνσον

19:25

Κόσοβο: Η Βουλή ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι αλλά η θεσμική κρίση παραμένει

19:19

Τσουκαλάς: Η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική αλλαγή έχει αρχίσει

19:14

Καλλιόπη Καλαιτζή: Αρκετά με το χυδαίο «τσουβάλιασμα» - Ας ακούσουμε, επιτέλους, τι λέει η επιστήμη!

19:00

UBS: Δημοσιονομικό «ναρκοπέδιο» η Γαλλία πριν τις εκλογές του 2027

18:53

Το χρονικό της «μετατροπής» της πλασμαφαίρεσης από θεραπεία για σοβαρά νοσήματα σε lifestyle τάση για «αιώνια νεότητα»

18:25

Έλισον: Ακύρωσε την πώληση 50 εκατ. μετοχών της Oracle

17:48

Τραμπ: Εμμένει στα περί ενωμένης Ιρλανδίας - Βάζει και τη Σκωτία στο «κάδρο»

17:21

Bloomberg: Η Ελλάδα μετατράπηκε σε «μαγνήτη» των ελίτ Hedge Fund

17:00

Οι «πράσινες» επιδόσεις της Ελλάδας – Πως φτάσαμε στο πλεόνασμα των 438 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο ρεύματος

16:54

Anthropic: Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ ήδη χρησιμοποιούν τα ΑΙ μοντέλα μας

16:36

Πιερρακάκης: Τριάντα επενδυτικές ευκαιρίες μπορούν να φέρουν 20 δισ. ευρώ στη χώρα την επόμενη δεκαετία

16:25

Μαρινάκης: Το μόνο που «ξέχασε» να μας πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό

16:05

Κίνα: Αυξήθηκαν οι επενδύσεις των γερμανικών εταιρειών

15:55

Σ. Αραβία: Αναγκαία για τον παγκόσμιο πετρελαϊκό εφοδιασμό η λειτουργία του πετρελαϊκού αγωγού προς την Ερυθρά Θάλασσα

15:41

Κουφονικολάκου (ΕΛΑΣ): Ο κ. Μαρινάκης δεν είπε την προσωπική του θέση για περιορισμό του χρόνου παροχής του επιδόματος ανεργίας

15:34

ΣΥΡΙΖΑ: Κύριε Μητσοτάκη, η επανάληψη δεν αλλάζει την πραγματικότητα

15:27

Ηράκλειο: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 22χρονο μοτοσικλετιστή

15:24

Ρωσία: Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν ένα διυλιστήριο στην περιοχή του Κρασνοντάρ

15:14

Σπανάκης: Δεν καταλαβαίνω γιατί πέσατε να φάτε τον κ. Μαρινάκη για το επίδομα ανεργίας

15:08

Κακλαμάνης: Η Βουλή θα επισκευάσει δύο κατοικίες στο Καστελλόριζο για αγροτικούς ιατρούς/νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς

15:04

Ο «κουμπαράς» των παιδιών: Πώς η Ελλάδα πρωτοπορεί σε σχέση με την ΕΕ και τους G20

14:50

Ανδρουλάκης: Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η πρώτη θέση για να προκύψει η πολιτική αλλαγή

14:28

Καλαφάτης: Οι τρεις πηγές χρηματοδότησης για τις ΜμΕ

14:12

Κοντογεώργης: Η αυτοδυναμία εξυπηρετεί καλύτερα τη δυνατότητα της χώρας να κάνει άλματα προόδου

13:53

Χατζηδάκης: Η ΔΕΘ είναι μόνο η αρχή - Έχουμε σημαντικές μάχες μπροστά μας

13:26

Πυροβολισμοί έξω από beach bar στην Ανάβυσσο

13:19

Λιμενικό: 3.391 συλλήψεις αλλοδαπών για παράτυπη είσοδο τον Αύγουστο

13:14

Το μεγάλο στοίχημα των τσιπ με νιτρίδιο του γαλλίου - Η επαναστατική ελληνική τεχνολογία που μπορεί να μπει στα πιο εξελιγμένα ραντάρ

13:00

Ακίνητα - Retail: Που φτάνουν ενοίκια και yields στις top εμπορικές «πιάτσες» - Νέες «αφίξεις» και φίρμες


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider