Τα φορολογικά βάρη πρέπει να μειωθούν για όλους

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ναι, έχουμε βγει από την ενισχυμένη εποπτεία, δεν υπάρχει κάποιος που να μας επιβάλλει αύξηση σε φόρους και σε εισφορές και τα χαράτσια των μνημονίων μειώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Έστω και με άλλο ρυθμό αφού λόγω της πανδημίας πρώτα και τώρα λόγω της νέας κρίσης η κυβέρνηση έπρεπε να στραφεί και σε μέτρα στήριξης. Αλλά η «υποχρέωση» σε υψηλά πλεονάσματα γίνεται ξεκάθαρη διαρκώς από όλους και σε αυτό το πλαίσιο άσκησης πολιτικής οι επιλογές δεν είναι πολλές.

Είναι συνεπώς πολύ σημαντικό για μία οικονομία και κοινωνία που έχει περάσει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια να μη βιώσει αύξηση κάποιου φόρου, έστω και για να δοθεί περιθώριο για μείωση ενός άλλου φόρου. Η κουβέντα γίνεται με αφορμή την πρόταση του ΟΟΣΑ για αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα ώστε να μειωθεί η φορολογία εισοδήματος στη μεσαία τάξη. Προφανώς πρέπει να μειωθεί η φορολογία εισοδήματος στη μεσαία τάξη. Όπως πρέπει να μειωθούν και διάφοροι άλλοι φόροι αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές. Προφανώς επίσης θα πρέπει να εξεταστεί αν για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης κάποιοι φορολογικοί συντελεστές (π.χ. στα μερίσματα) έχουν μειωθεί υπερβολικά. Αλλά, το βασικό μέλημα είναι να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να πιαστούν αφανή κομμάτια της οικονομίας και να δημιουργηθεί επιπλέον φοροδοτική ικανότητα με υγιή τρόπο, μέσω της ανάπτυξης. Με στόχο επιπλέον μείωση των φόρων και των εισφορών.

Το ίδιο ισχύει και για μια άλλη πρόταση που κατεγράφη, για την περικοπή της επιδότησης στο ρεύμα με στήριξη μόνο για ευάλωτους. Προτείνεται τώρα και από τον ΟΟΣΑ όπως έγινε πριν από την Ε.Ε.. Δεν είναι όμως απαραίτητο ότι κινήσεις που συνδέονται με κριτήρια προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, ειδικά σε κράτη όπως η Ελλάδα. Ένας από τους λόγους είναι ότι το ποιος δηλώνει ευάλωτος και φτωχός σε κράτη με υψηλή φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή είναι ένα ζήτημα που χωρά μεγάλη συζήτηση. Καθώς λοιπόν θα διαμορφώνονται τα προεκλογικά πακέτα των κομμάτων μπορεί ίσως να μπει στο τραπέζι και αυτή η παράμετρος. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι, μαζί προφανώς με την ανάπτυξη, η μόνη διέξοδος ώστε τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά βάρη να μπορέσουν υγιώς να συνεχίσουν να μειώνονται χωρίς να διαταράξουν τη δημοσιονομική ισορροπία και τις προοπτικές της χώρας.

Όλες οι ειδήσεις

19:07

ΗΠΑ: «Δεν μπορεί να υπάρξει μοράτοριουμ για το AI, η Κίνα θα έπαιρνε πλεονέκτημα»

19:06

Ευρωαγορές: Σε χαμηλό τριών μηνών ο Stoxx - Πιέσεις από Μέση Ανατολή, ομόλογα και AI

19:00

Πώς ο φόβος της ακροδεξιάς οδηγεί σε πολιτική στροφή τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου

18:54

Σαουδική Αραβία: Αναστέλλονται οι φορτώσεις πετρελαίου στο λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα

18:50

Μερτς: Θα ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης από την ηγεσία του κόμματός του

18:45

ΕΚΤ: Η επιτροπή προσωπικού καλεί την Λαγκάρντ να ξεκαθαρίσει πότε σκοπεύει να αποχωρήσει

18:42

Star Bulk: Πώς κατανεμήθηκαν οι μετοχές στη Δημόσια Προσφορά

18:41

Κομισιόν: Νέα δέσμη μέτρων διευκόλυνσης της κινητικότητας των εργαζομένων στην ΕΕ

18:33

Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ολλανδία προειδοποιούν για κακόβουλο λογισμικό από το Ιράν

18:24

Συνεργασία OpenAI με Anthropic και Google για ζητήματα ασφαλείας στην ΑΙ

18:18

Coca-Cola: Επενδύσεις 10 δισ. ευρώ για υποδομές στις ΗΠΑ έως το 2030

18:13

Υποψήφιος με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές ο Γιώργος Φλωρίδης

18:05

Χρηματιστήριο: Αμετάβλητος ο Γενικός Δείκτης, μικτή εικόνα σε τράπεζες και blue chips

18:03

Η Moda Bagno απέκτησε το 75% της Estia έναντι 3,9 εκατ. ευρώ

17:58

Qualco: Ετήσια αύξηση 16% στα έσοδα - Ρεκόρ EBITDA στα 43,6 εκατ. ευρώ

17:53

Bitcoin: «Χάνει» τα 76.000 δολ. πριν από το κρίσιμο νομοσχέδιο και την Fed

17:47

CNBC: Οι αναλυτές βλέπουν τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους 12 μήνες

17:38

Λάιεν: «Ανεύθυνη και επικίνδυνη» η συμπεριφορά της Ρωσίας

17:31

H Ιταλία παρατείνει για άλλες 15 ημέρες την αναστολή της Σένγκεν με την Ισπανία

17:24

Ρωσία προς Δυτικούς πολιτικούς και διπλωμάτες: «Να αξιολογούν νηφάλια τους κινδύνους όταν ταξιδεύουν στην Ουκρανία»

17:20

Πολωνία: Νομοσχέδιο για έκτακτο φόρο 60% στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών

17:15

Ομάν: Στις φλόγες τάνκερ μετά από επίθεση κοντά στο Ορμούζ - Αγνοούνται δύο ναυτικοί

17:14

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα

17:03

Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν τις επιθέσεις σε ενεργειακούς στόχους

16:54

Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αττική

16:48

Εγκαινιάστηκε το Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Ορλεάνη

16:48

Μαρινάκης: «Το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει κόμμα - δορυφόρος του κ. Τσίπρα»

16:47

Wall Street: Πτωτικές κινήσεις με τριπλό «πονοκέφαλο» Fed, AI και ομόλογα

16:46

Βασιλάκης (Aegean): Στις κρίσεις δημιουργούνται και ευκαιρίες - Έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη θέση μας

16:41

Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι διαθέτουν όπλα σε τροχιά - «Αποσταθεροποιητική κίνηση»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider