Τα φορολογικά βάρη πρέπει να μειωθούν για όλους

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ναι, έχουμε βγει από την ενισχυμένη εποπτεία, δεν υπάρχει κάποιος που να μας επιβάλλει αύξηση σε φόρους και σε εισφορές και τα χαράτσια των μνημονίων μειώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Έστω και με άλλο ρυθμό αφού λόγω της πανδημίας πρώτα και τώρα λόγω της νέας κρίσης η κυβέρνηση έπρεπε να στραφεί και σε μέτρα στήριξης. Αλλά η «υποχρέωση» σε υψηλά πλεονάσματα γίνεται ξεκάθαρη διαρκώς από όλους και σε αυτό το πλαίσιο άσκησης πολιτικής οι επιλογές δεν είναι πολλές.

Είναι συνεπώς πολύ σημαντικό για μία οικονομία και κοινωνία που έχει περάσει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια να μη βιώσει αύξηση κάποιου φόρου, έστω και για να δοθεί περιθώριο για μείωση ενός άλλου φόρου. Η κουβέντα γίνεται με αφορμή την πρόταση του ΟΟΣΑ για αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα ώστε να μειωθεί η φορολογία εισοδήματος στη μεσαία τάξη. Προφανώς πρέπει να μειωθεί η φορολογία εισοδήματος στη μεσαία τάξη. Όπως πρέπει να μειωθούν και διάφοροι άλλοι φόροι αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές. Προφανώς επίσης θα πρέπει να εξεταστεί αν για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης κάποιοι φορολογικοί συντελεστές (π.χ. στα μερίσματα) έχουν μειωθεί υπερβολικά. Αλλά, το βασικό μέλημα είναι να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να πιαστούν αφανή κομμάτια της οικονομίας και να δημιουργηθεί επιπλέον φοροδοτική ικανότητα με υγιή τρόπο, μέσω της ανάπτυξης. Με στόχο επιπλέον μείωση των φόρων και των εισφορών.

Το ίδιο ισχύει και για μια άλλη πρόταση που κατεγράφη, για την περικοπή της επιδότησης στο ρεύμα με στήριξη μόνο για ευάλωτους. Προτείνεται τώρα και από τον ΟΟΣΑ όπως έγινε πριν από την Ε.Ε.. Δεν είναι όμως απαραίτητο ότι κινήσεις που συνδέονται με κριτήρια προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, ειδικά σε κράτη όπως η Ελλάδα. Ένας από τους λόγους είναι ότι το ποιος δηλώνει ευάλωτος και φτωχός σε κράτη με υψηλή φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή είναι ένα ζήτημα που χωρά μεγάλη συζήτηση. Καθώς λοιπόν θα διαμορφώνονται τα προεκλογικά πακέτα των κομμάτων μπορεί ίσως να μπει στο τραπέζι και αυτή η παράμετρος. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι, μαζί προφανώς με την ανάπτυξη, η μόνη διέξοδος ώστε τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά βάρη να μπορέσουν υγιώς να συνεχίσουν να μειώνονται χωρίς να διαταράξουν τη δημοσιονομική ισορροπία και τις προοπτικές της χώρας.

Όλες οι ειδήσεις

15:39

Τουρκία: «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα» του Νετανιάχου

15:31

Υψηλό εξαμήνου για τη στερλίνα

15:23

Ρουμανικό F-16 κατέστρεψε θαλάσσιο drone με εκρηκτικά στη Μαύρη Θάλασσα

15:19

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ επιστρέφουν στη Βρετανία

15:18

Κομισιόν: Δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο

15:06

Φωτιά τώρα στην Κρεμαστή Λακωνίας - Επιχειρούν 3 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο

15:00

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών: Στην Αττική τα πρωτεία του ιού Δυτικού Νείλου

14:50

Μία νεκρή και εκτεταμένες ζημιές από σφοδρές καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους σε περιοχές της Γερμανίας

14:48

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα - Και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας «γκριζάρει» το Αιγαίο

14:45

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Στέγαση και χαμηλοί μισθοί κρατούν τους νέους στο πατρικό

14:42

Καύσωνας στην Ευρώπη: 14.000 θάνατοι στη Γερμανία και 4.500 στην Ισπανία συνδέονται με τη ζέστη

14:27

Bundesbank: Σε τροχιά ανάκαμψης η γερμανική οικονομία

14:23

Walmart: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα έσοδα, αναβαθμίζει το ετήσιο guidance - Γιατί πέφτει 7% η μετοχή

14:02

Μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ - Μεταφορά 10 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως

13:57

Η σπάνια κρίση που δοκίμασε την Αθήνα το 1933

13:53

ΕΒΕΠ: Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού πρέπει να περάσει από τους δείκτες στο ράφι και το καλάθι

13:39

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε περισσότερους από δέκα βαλλιστικούς πυραύλους προς τη θάλασσα

13:31

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Ψυχικό

13:27

Σε υψηλό άνω του 1,5 έτους το φοινικέλαιο λόγω βιοκαυσίμων και Ελ Νίνιο

13:26

«Βουτιά» 75% στα κέρδη της Alibaba μετά την αύξηση δαπανών ΑΙ

13:20

Πυρκαγιές: Το νέο «μάτι» της Πολιτικής Προστασίας - Κάμερες, drones και δορυφόροι

13:04

Τουλάχιστον 13 νεκροί στο Κίεβο, με τον Ζελένσκι να καταγγέλλει «κλιμάκωση»

12:51

Οι νέοι και οι νέες τομεάρχες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

12:41

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Δήμου Αθηναίων: Πότε ξεκινούν οι εγγραφές με voucher ΕΣΠΑ

12:39

Η Morgan Stanley βλέπει νέο κύκλο αναβαθμίσεων στις ευρωτράπεζες

12:36

Ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ ο τζίρος στο λιανεμπόριο το β΄ τρίμηνο - Αύξηση 2,8%

12:32

Aύξηση 19,6% στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούνιο

12:23

Ετήσια μείωση 10,1% στους εγγεγραμμένους ανέργους στη ΔΥΠΑ τον Ιούλιο

12:12

Έχασε και την τελευταία εξωτερική γραμμή ηλεκτροδότησης ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

12:07

Σουηδία: Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Riksbank, πιθανή μία αύξηση φέτος


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider