Τα φορολογικά βάρη πρέπει να μειωθούν για όλους

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ναι, έχουμε βγει από την ενισχυμένη εποπτεία, δεν υπάρχει κάποιος που να μας επιβάλλει αύξηση σε φόρους και σε εισφορές και τα χαράτσια των μνημονίων μειώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Έστω και με άλλο ρυθμό αφού λόγω της πανδημίας πρώτα και τώρα λόγω της νέας κρίσης η κυβέρνηση έπρεπε να στραφεί και σε μέτρα στήριξης. Αλλά η «υποχρέωση» σε υψηλά πλεονάσματα γίνεται ξεκάθαρη διαρκώς από όλους και σε αυτό το πλαίσιο άσκησης πολιτικής οι επιλογές δεν είναι πολλές.

Είναι συνεπώς πολύ σημαντικό για μία οικονομία και κοινωνία που έχει περάσει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια να μη βιώσει αύξηση κάποιου φόρου, έστω και για να δοθεί περιθώριο για μείωση ενός άλλου φόρου. Η κουβέντα γίνεται με αφορμή την πρόταση του ΟΟΣΑ για αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα ώστε να μειωθεί η φορολογία εισοδήματος στη μεσαία τάξη. Προφανώς πρέπει να μειωθεί η φορολογία εισοδήματος στη μεσαία τάξη. Όπως πρέπει να μειωθούν και διάφοροι άλλοι φόροι αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές. Προφανώς επίσης θα πρέπει να εξεταστεί αν για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης κάποιοι φορολογικοί συντελεστές (π.χ. στα μερίσματα) έχουν μειωθεί υπερβολικά. Αλλά, το βασικό μέλημα είναι να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να πιαστούν αφανή κομμάτια της οικονομίας και να δημιουργηθεί επιπλέον φοροδοτική ικανότητα με υγιή τρόπο, μέσω της ανάπτυξης. Με στόχο επιπλέον μείωση των φόρων και των εισφορών.

Το ίδιο ισχύει και για μια άλλη πρόταση που κατεγράφη, για την περικοπή της επιδότησης στο ρεύμα με στήριξη μόνο για ευάλωτους. Προτείνεται τώρα και από τον ΟΟΣΑ όπως έγινε πριν από την Ε.Ε.. Δεν είναι όμως απαραίτητο ότι κινήσεις που συνδέονται με κριτήρια προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, ειδικά σε κράτη όπως η Ελλάδα. Ένας από τους λόγους είναι ότι το ποιος δηλώνει ευάλωτος και φτωχός σε κράτη με υψηλή φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή είναι ένα ζήτημα που χωρά μεγάλη συζήτηση. Καθώς λοιπόν θα διαμορφώνονται τα προεκλογικά πακέτα των κομμάτων μπορεί ίσως να μπει στο τραπέζι και αυτή η παράμετρος. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι, μαζί προφανώς με την ανάπτυξη, η μόνη διέξοδος ώστε τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά βάρη να μπορέσουν υγιώς να συνεχίσουν να μειώνονται χωρίς να διαταράξουν τη δημοσιονομική ισορροπία και τις προοπτικές της χώρας.

Όλες οι ειδήσεις

19:36

Από τα passwords στα synthetic faces: Πώς η AI αλλάζει τους κανόνες της κυβερνοασφάλειας

19:34

Ρωσία και Καζακστάν θα υπογράψουν συμφωνία για κατασκευή πυρηνικού σταθμού

19:21

Σπανάκης: Τέλη Ιουλίου ολοκληρώνονται τα έργα στον Ιλισσό, ενόψει ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

19:17

Εγκρίθηκε από το υπουργικό η σύμβαση λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας

19:16

Το Ισραήλ καρατόμησε τη στρατιωτική εισαγγελέα για βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστινίων

19:15

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή

19:05

Μητσοτάκης: Συμμετοχή σε συζήτηση με θέμα «Το κοινωνικό συμβόλαιο της υγείας: Ο ασθενής στο επίκεντρο»

19:04

ΕΤΑΔ: Ενέργειες αποκατάστασης της νομιμότητας στον αιγιαλό των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας Ρόδου

18:55

Micron: Έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση

18:48

Netcompany: Παραδόθηκε το Εθνικό Μητρώο Βιοϊατρικής Έρευνας

18:40

Γαλλία: Ως και 39 βαθμούς ενδέχεται να φτάσει ο υδράργυρος - Προειδοποιούν οι ειδικοί

18:38

Στον δείκτη Large Cap του Χρηματιστηρίου Αθηνών η CrediaBank

18:36

Το 80% των αντηλιακών δεν προσφέρουν επαρκή προστασία - Τα μισά δεν θα έπρεπε να πωλούνται στην ΕΕ

18:33

Λεκορνί για κρίση στη Μέση Ανατολή: «Αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει»

18:27

ΕΕ: Σταθερό το ποσοστό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας

18:24

Safe Bulkers: «Πράσινο φως» για παράλληλη εισαγωγή στο Euronext Athens

18:22

Πενθήμερο ράλι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

18:11

Χατζηδάκης: «Χρωστάει μια απάντηση ο κ. Τσίπρας για τη ΔΕΗ»

18:10

Λάιεν: «Η Ρωσία επιδιώκει την αποσταθεροποίηση των ευρωπαϊκών δημοκρατιών»

17:54

Ο Λαβρόφ εξήγησε στον Ρούμπιο τη νέα στάση της Ρωσίας για τις επιθέσεις στο Κίεβο

17:40

Λίβανος: Τουλάχιστον 11 νεκροί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

17:38

Όμιλος METRO: Επενδυτικό πλάνο άνω των 280 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2026-2029

17:29

Τουρκία: Ο καθαιρεθείς ηγέτης της αντιπολίτευσης καταγγέλλει μεθοδεύσεις της εξουσίας

17:23

Ανάκληση μη ασφαλών προϊόντων από τον ΕΦΕΤ

17:18

Η Βρετανία στοχοποιεί τα ρωσικά δίκτυα κρυπτονομισμάτων με νέα δέσμη κυρώσεων

16:56

Δήμας: Το επόμενο διάστημα οι προσωρινοί ανάδοχοι για δύο οδικά ΣΔΙΤ στη Μακεδονία

16:54

Άνοδος στη Wall Street με τεχνολογική ώθηση

16:49

Mango: Ο κατηγορούμενος γιος του ιδρυτή παραιτείται από τη διοίκηση - Αρνείται τις κατηγορίες

16:48

Λύσεις «5 αστέρων» για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την CrediaBank

16:42

Τσάπαλος για παλιά χρέη: Ρύθμιση 72 δόσεων και χαμηλότερα όρια για εξωδικαστικό


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider