Τα φορολογικά βάρη πρέπει να μειωθούν για όλους

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ναι, έχουμε βγει από την ενισχυμένη εποπτεία, δεν υπάρχει κάποιος που να μας επιβάλλει αύξηση σε φόρους και σε εισφορές και τα χαράτσια των μνημονίων μειώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Έστω και με άλλο ρυθμό αφού λόγω της πανδημίας πρώτα και τώρα λόγω της νέας κρίσης η κυβέρνηση έπρεπε να στραφεί και σε μέτρα στήριξης. Αλλά η «υποχρέωση» σε υψηλά πλεονάσματα γίνεται ξεκάθαρη διαρκώς από όλους και σε αυτό το πλαίσιο άσκησης πολιτικής οι επιλογές δεν είναι πολλές.

Είναι συνεπώς πολύ σημαντικό για μία οικονομία και κοινωνία που έχει περάσει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια να μη βιώσει αύξηση κάποιου φόρου, έστω και για να δοθεί περιθώριο για μείωση ενός άλλου φόρου. Η κουβέντα γίνεται με αφορμή την πρόταση του ΟΟΣΑ για αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα ώστε να μειωθεί η φορολογία εισοδήματος στη μεσαία τάξη. Προφανώς πρέπει να μειωθεί η φορολογία εισοδήματος στη μεσαία τάξη. Όπως πρέπει να μειωθούν και διάφοροι άλλοι φόροι αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές. Προφανώς επίσης θα πρέπει να εξεταστεί αν για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης κάποιοι φορολογικοί συντελεστές (π.χ. στα μερίσματα) έχουν μειωθεί υπερβολικά. Αλλά, το βασικό μέλημα είναι να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να πιαστούν αφανή κομμάτια της οικονομίας και να δημιουργηθεί επιπλέον φοροδοτική ικανότητα με υγιή τρόπο, μέσω της ανάπτυξης. Με στόχο επιπλέον μείωση των φόρων και των εισφορών.

Το ίδιο ισχύει και για μια άλλη πρόταση που κατεγράφη, για την περικοπή της επιδότησης στο ρεύμα με στήριξη μόνο για ευάλωτους. Προτείνεται τώρα και από τον ΟΟΣΑ όπως έγινε πριν από την Ε.Ε.. Δεν είναι όμως απαραίτητο ότι κινήσεις που συνδέονται με κριτήρια προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, ειδικά σε κράτη όπως η Ελλάδα. Ένας από τους λόγους είναι ότι το ποιος δηλώνει ευάλωτος και φτωχός σε κράτη με υψηλή φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή είναι ένα ζήτημα που χωρά μεγάλη συζήτηση. Καθώς λοιπόν θα διαμορφώνονται τα προεκλογικά πακέτα των κομμάτων μπορεί ίσως να μπει στο τραπέζι και αυτή η παράμετρος. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι, μαζί προφανώς με την ανάπτυξη, η μόνη διέξοδος ώστε τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά βάρη να μπορέσουν υγιώς να συνεχίσουν να μειώνονται χωρίς να διαταράξουν τη δημοσιονομική ισορροπία και τις προοπτικές της χώρας.

Όλες οι ειδήσεις

09:28

Στο 3,3% επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία

09:05

Η κρίση στη Μέση Ανατολή «στενεύει» το πορτοφόλι των τουριστών

08:41

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πώς γίνονται «mini power plants» και γιατί η Ελλάδα μένει πίσω

08:38

To Πακιστάν χαιρετίζει την παράταση της κατάπαυσης του πυρός ΗΠΑ-Ιράν

08:27

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ολομέλεια η συζήτηση για άρση ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ

08:24

Το κρασί του αύριο: Όλες οι αλλαγές και οι νέες τάσεις

08:11

Το ενεργειακό κόστος «σβήνει» εργοστάσια: 101 λουκέτα στην Ευρώπη σε 2 χρόνια

07:56

ΜΜΜ: Χρειάζεται… «μισός ΟΑΣΑ» (επιπλέον) σε βάθος 20ετίας - Το στρατηγικό σχέδιο μεταφορών και τα άμεσα μέτρα

07:54

Τα νέα μέτρα, η σέλφι του Ανδρουλάκη και ο αμετανόητος Τσίπρας

07:43

Οι μεγάλες μπίζνες του Elikonos Capital στη βιομηχανία τροφίμων

07:34

Δημογραφική «βόμβα»: Η Ελλάδα θα χάσει το 1/3 του πληθυσμού έως το 2100 - Βαριές απώλειες και για την Ευρώπη

07:28

Πλεόνασμα 2025: Πώς το «δώρο» της Eurostat αλλάζει τον σχεδιασμό στο Μαξίμου

07:16

Ποιοι κατασκευαστές θα «χτίσουν» τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό

07:08

Μεταβιβάσεις ακινήτων μόνο στον συμβολαιογράφο - Πώς ξεμπλοκάρουν τα κατασχεμένα

07:05

Έρχεται η στήριξη - Τα παραλειπόμενα από Πειραιώς - Ο πόλεμος της Έλαστρον

23:58

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες και drones εναντίον του Ισραήλ

23:44

Rosatom: Τουρκικές εταιρείες ενδιαφέρονται για μερίδιο στον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου

23:30

Reuters: Η άρση κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο θα εκτοξεύσει τις εξαγωγές στην Ινδία

23:19

Τραμπ: Παράταση της εκεχειρίας μέχρι να καταθέσει πρόταση το Ιράν

23:12

Νέα πτώση στη Wall Street στο παρά πέντε της λήξης της εκεχειρίας

22:59

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Λιβάνου

22:46

Moody's: Νέες αξιολογήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

22:34

Νέο χαμηλό εβδομάδας για χρυσό με απώλειες 2%

22:21

Πετρέλαιο: Σχεδόν στα 100 δολάρια το Brent με τη διορία εκεχειρίας ΗΠΑ - Ιράν να λήγει

22:09

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 5,9 εκατ. ευρώ

22:00

Τσίπρας: H κοινωνική ιδιοτέλεια και η διαφθορά, είναι απειλές για την χώρα

21:49

Πάνω από 500.000 ευρώ θα κοστίζει το πρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητο supercar της Ferrari

21:45

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 28 εκατ. ευρώ

21:36

Μ. Ανατολή: Ο Λίβανος αξιώνει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα εδάφη του

21:30

AVAX: Κάτω από 5% το ποσοστό του Στέλιου Χριστοδούλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider