Αυτά τα λεφτά να πιάσουν τόπο

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Κεντρικά η κυβέρνηση πέτυχε. Οι μεταρρυθμίσεις έγιναν και προεγκρίθηκε η 2η  δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, λαμβάνοντας μάλιστα εύσημα από τις Βρυξέλλες αφού και πάλι η χώρα βρέθηκε ανάμεσα στις πρώτες ανά την ΕΕ που έχουν τόσο ώριμα σχέδια. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το νέο ΕΣΠΑ αφού μετά την έγκρισή του προχωρούν ταχύτατα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Μόνο που από εδώ και πέρα, για να συνεχισθεί αυτή η ορμή, η «ευθύνη» διαχέεται. Πρέπει ο κάθε φορέας να κάνει τη δουλειά του γιατί η σκυταλοδρομία ξεκίνησε και είναι δύσκολη.

Πλέον πρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά και αυτό προϋποθέτει να γίνουν με ταχύτητα οι προκηρύξεις διαγωνισμών και δράσεων αλλά και να προχωρήσουν γρήγορα οι αξιολογήσεις και οι συμβασιοποιήσεις. Γιατί, ξέρουμε από το παρελθόν, ότι αυτά συνήθως αργούν.

Δεν είναι όμως μόνο η ταχύτητα που παίζει ρόλο. Είναι και η ποιότητα.

Αυτή τη φορά πρέπει τα λεφτά να πιάσουν τόπο. Έχουν προγραμματιστεί να διατεθούν το 2023 11,9 δισ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που «μοιράζει» το ΕΣΠΑ, τα γεωργικά κονδύλια, αλλά και τον Αναπτυξιακό Νόμο (ο οποίος - να μην το ξεχνάμε - είναι εθνικό χρήμα που δεν χρηματοδοτούν οι Βρυξέλλες αλλά οι φόροι που πληρώνουν οι πολίτες για ιδιωτικές επενδύσεις).

Είναι μεγάλη λοιπόν η ανάγκη να ξεκινήσει με ταχύτητα η στήριξη της αγοράς μέσα από επενδυτικές δράσεις (αφού προς το παρόν πρόθεση  της ΕΕ είναι τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση να δίνονται με το σταγονόμετρο). Και είναι επίσης ανάγκη αυτή η ταχύτητα να μην οδηγήσει σε «εκπτώσεις», αλλά τα χρήματα να φτάσουν σε αυτούς που πρέπει.

Να σημειωθεί ότι τα χρόνια των μνημονίων το πιο μεγάλο και το πιο εύκολο «θύμα» όταν υπήρχε απαίτηση για μείωση δαπανών ήταν οι δημόσιες επενδύσεις. Και τούτο γιατί ήταν  χρήμα που δεν φαινόταν άμεσα στην τσέπη του πολίτη. Έτσι ενώ προηγουμένως ξεπερνούσαν αρκετά τα 10 δισ. ευρώ, κόπηκαν σε κάτω από 6 δισ. ευρώ. Και μετά το 2019 άρχισε η άνοδος.

Άρα, η κρατική μηχανή μπορεί να τα μοιράσει. Υπάρχει σίγουρα η «μνήμη» στους μηχανισμούς των φορέων. Αρκεί να ανατρέξουν σε αυτήν την εμπειρία, αλλά και να πάνε πιο… κάτω. Αυτή τη φορά τα κονδύλια θα πρέπει να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και να βοηθήσουν την Ελλάδα να γλυτώσει από την ύφεση, αλλά και να γυρίσει σελίδα.

Όλες οι ειδήσεις

12:30

Πετρέλαιο: «Ψαλιδίζει» τις προβλέψεις του για προσφορά και ζήτηση ο ΔΟΕ

12:25

Σάντσεθ: «Το Πεκίνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή»

12:24

Σικελία: 9 λόγοι για να επισκεφτείτε το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου

12:13

Διαβουλεύσεις Γερμανίας - Ουκρανίας στο Βερολίνο για πρώτη φορά από το 2004

12:07

«Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πάνω από 1.070 παραβάσεις

11:59

Έρευνα IWG: Το 44% σκέφτεται επιστροφή στην εργασία λόγω υβριδικού μοντέλου

11:56

Ποντάρει στους δορυφόρους η Amazon - «Κλειδώνει» το deal εξαγοράς της Globalstar

11:44

ΔΥΠΑ: Από 20 Απριλίου οι αιτήσεις επιχειρήσεων για δράση απασχόλησης σε περιοχές απολιγνιτοποίησης

11:41

Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο Πούτιν χάνει «τον Δούρειο Ίππο του στην ΕΕ» με την ήττα Όρμπαν

11:34

Ρεν (ΕΚΤ): Επιτάχυνση του πληθωρισμού λόγω πολέμου - Καμία προδέσμευση για τα επιτόκια

11:27

Πρακτική άσκηση στο ΝΑΤΟ με μισθό 1.477 ευρώ - Πώς θα κάνετε αίτηση

11:15

Γερμανία: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2023 οι τιμές χονδρικής

11:09

Κέρδη άνω του 2% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με το «βλέμμα» στη Μέση Ανατολή

10:54

Greenpeace: Κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας αν καταρρεύσει η προστατευτική δομή του Τσερνόμπιλ

10:53

Συμμαχία Novo Nordisk - OpenAI για ανάπτυξη νέων φαρμάκων

10:50

Οι γεννήσεις με καισαρικές αυξάνονται συνεχώς στην Ελλάδα - Το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ

10:41

Πάσχα με «πράσινο πλεόνασμα»: Πώς το σύστημα άντεξε τα 4 GW περίσσειας και πέρασε σε νέα εποχή ελέγχου

10:36

Ευρωαγορές: Άνοδος με την ελπίδα πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν θα ξαναρχίσουν

10:31

Καύσιμα: Τι αλλάζει σε βενζίνη και diesel και γιατί οι τιμές παραμένουν εύθραυστες

10:25

Ο Κινέζος πρόεδρος ζητεί τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών της Μέσης Ανατολής

10:20

Bally’s Intralot: Νέο συμβόλαιο με την British Columbia Lottery Corporation

10:15

Διελεύσεις πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ - Reuters: Προς νέο γύρο συνομιλιών ΗΠΑ και Ιράν

10:00

Πόλεμος στο Σουδάν: 7 στους 10 ζουν πλέον στη φτώχεια

09:53

Μία νεκρή, 5 τραυματίες στη δυτική Ρωσία σε επιδρομή της Ουκρανίας με drones

09:36

Eurobank: Αγορά 677.073 ιδίων μετοχών έναντι 2,52 εκατ. ευρώ

09:23

ΕΒΕΠ: 1,5 δισ. ευρώ ο πασχαλινός τζίρος - Σηματωρός τα τρόφιμα

09:10

Σε υψηλό 4 μηνών το Bitcoin με βλέμμα σε ΗΠΑ - Ιράν

09:00

Το πολιτικό ρίσκο επιστρέφει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

08:53

Πτώση για το πετρέλαιο με φόντο τα Στενά του Ορμούζ

08:41

Κάλεσμα Λαβρόφ στον Ιρανό ΥΠΕΞ να μην ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider