Το μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα από την αύξηση των συντάξεων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού, αλλά και του περιθωρίου που δίνει η - ισχυρότερη τελικά - ανάπτυξη, η αύξηση των συντάξεων αναμένεται να είναι τελικά της τάξης του 7,5%. Προφανώς δεν αρκεί αυτή η άνοδος για να καλύψει την απώλεια διαθεσίμου εισοδήματος που προκαλεί η νέα αυτή η κρίση. Ωστόσο, μαζί με τα επιδόματα που θα δοθούν και τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις παρέχει μία αξιοσημείωτη και απολύτως αναγκαία βοήθεια.

Το θέμα είναι ότι η άνοδος αυτή στις συντάξεις (να θυμίσουμε πως υπολογίζεται βάση νόμου ως το 50% της ανόδου του πληθωρισμού και του ΑΕΠ του προηγούμενου έτους) δίνει το «σήμα» για το που μπορεί να κινηθεί η νέα άνοδος του κατώτατου μισθού στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στην αρχή του νέου έτους. Και σε αυτήν την αύξηση έχει λόγο η κυβέρνηση. Αντιθέτως, αυτό που δεν μπορεί να ορίσει είναι το τι θα γίνει γενικότερα με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Γιατί, όπως και να το κάνουμε, παρά το πλήγμα που έχουν υποστεί λόγω της ακρίβειας και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, αρκετοί κλάδοι φέτος πήγαν καλά, κάποιοι εξ αυτών πολύ καλύτερα από αυτό που περίμεναν. Για να συνεχίσουν λοιπόν να πηγαίνουν καλά - ειδικά αν τα σύννεφα στον Ευρωπαϊκό ορίζοντα πυκνώσουν όπως ανέφερε η Κομισιόν στις εκτιμήσεις της - θα πρέπει να δίνουν όλο και πιο μεγάλη έμφαση στην εγχώρια αγορά: στους Έλληνες καταναλωτές. Άρα, πρέπει να νιώθουν και οι εργαζόμενοι ότι έχουν στήριξη. Όχι μόνο για να μοιρασθούν τα «βάρη» ισόποσα, αλλά και για το καλό των ίδιων των επιχειρήσεων.

Γιατί, να μην ξεχνάμε, ένα μεγάλο μέρος από τα μέτρα στήριξης για την πανδημία των 43 δις ευρώ (που πληρώθηκαν από τους φόρους όλων), κατέληξαν στις επιχειρήσεις που έπρεπε να επιβιώσουν. Και εκ του αποτελέσματος, ορθώς υπήρξε αυτή η στήριξη γιατί οι επιχειρήσεις επιβίωσαν και οι θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν.

Έτσι και τώρα που η νέα κρίση ακρίβειας είναι μεν οριζόντια, αλλά πλήττει πιο πολύ όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, πρέπει όχι μόνο η πολιτεία αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να κάνει το καθήκον του. Είτε πρόκειται για μία αύξηση στις απολαβές (που να μπορεί βεβαίως ανταγωνιστικά και ταμειακά να αντέξει), είτε μέσα από την τιμολογιακή πολιτική που θα επιλέξει συγκρατώντας τις τιμές σε οτιδήποτε επηρεάζει το κόστος ζωής.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Europol: Οι ληστείες μουσείων έχουν γίνει βιαιότερες - Oι κλέφτες στρατολογούνται μέσω social media

23:50

Στα 117 εκατ. ευρώ οι δωρεές προς το ΥΠΕΘΑ από τον Ιούλιο του 2023

23:42

Χέγκσεθ: « Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων εναντίον του Ιράν»

23:30

Τυνησία: Νοσοκομείο έχει παραλάβει 19 σορούς μετά από ναυάγιο σκάφους με μετανάστες

23:25

Το Ιράν υπόσχεται μία νέα «ήττα» για τις ΗΠΑ μετά τις νέες κυρώσεις

23:14

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street με φόντο δασμούς, Ιράν και Nvidia

22:55

Φωτιά στη Νεβάδα: Σχεδόν 90.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

22:46

Παραιτήθηκε από σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Σωτήρης Σέρμπος

22:25

Οι πρώτοι AI δορυφόροι της SpaceX με τσιπ της Nvidia θα εκτοξευθούν το 2027

22:17

Ποια πόλη στην Ελλάδα «έβρασε» με 41,5 βαθμούς Κελσίου σήμερα

22:01

Στη Βουλή το νέο πλαίσιο κρατικής αρωγής μετά από φυσικές καταστροφές

21:52

Reuters: Ποιες είναι οι επιλογές του Ιράν για κλιμάκωση της έντασης μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

21:34

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση σε πετρελαιοφόρο ανοιχτά της Σαουδικής Αραβίας

21:28

Σε νέο υψηλό 3,5 μηνών ο χρυσός με προσοχή σε PCE και Τζάκσον Χολ

21:16

Πυροσβεστική: 49 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

21:04

Νετανιάχου: «Το Ιράν επιχείρησε να δολοφονήσει έναν από τους γιους μου»

21:02

Απώλειες 2,5% για το πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις Μπέσεντ στο Ιράν

20:51

Βρετανία: 12 συλλήψεις έπειτα από πολύνεκρο δυστύχημα σε αυτοκινητόδρομο

20:45

Ο ουκρανικός στρατός «χτύπησε» στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ροστόφ

20:31

Η Ρωσία έπληξε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία

20:20

Austriacard: Στο 96,29% το ποσοστό της Dai Nippon Printing

20:17

Νέες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν με έμφαση σε 5 τομείς - Μπέσεντ: «Κομμένη κάθε οικονομική γραμμή ζωής»

20:14

«Περιφέρεια 2030»: Το κυβερνητικό σχέδιο για ορεινές περιοχές και νησιά

20:02

«Πακέτο» ΔΕΘ για μικρομεσαίους: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να τους ξανακερδίσει

19:58

Τι συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο

19:54

Εκτός λειτουργίας το ρωσικό διυλιστήριο στην Περμ

19:41

Παπουτσάνης: Από 2 Νοεμβρίου η πληρωμή καθαρού προμερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή

19:30

Κεφαλογιάννη: «Προτεραιότητα η νησιωτικότητα και ιδιαίτερα η στήριξη των μικρών νησιών»

19:18

Πούτιν: Υπό ρωσικό κρατικό έλεγχο οι επιχειρήσεις που δεν προστατεύονται από ουκρανικά drones

19:05

Φλατ οι ευρωαγορές με βλέμμα στον Μπέσεντ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider