Το μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα από την αύξηση των συντάξεων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού, αλλά και του περιθωρίου που δίνει η - ισχυρότερη τελικά - ανάπτυξη, η αύξηση των συντάξεων αναμένεται να είναι τελικά της τάξης του 7,5%. Προφανώς δεν αρκεί αυτή η άνοδος για να καλύψει την απώλεια διαθεσίμου εισοδήματος που προκαλεί η νέα αυτή η κρίση. Ωστόσο, μαζί με τα επιδόματα που θα δοθούν και τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις παρέχει μία αξιοσημείωτη και απολύτως αναγκαία βοήθεια.

Το θέμα είναι ότι η άνοδος αυτή στις συντάξεις (να θυμίσουμε πως υπολογίζεται βάση νόμου ως το 50% της ανόδου του πληθωρισμού και του ΑΕΠ του προηγούμενου έτους) δίνει το «σήμα» για το που μπορεί να κινηθεί η νέα άνοδος του κατώτατου μισθού στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στην αρχή του νέου έτους. Και σε αυτήν την αύξηση έχει λόγο η κυβέρνηση. Αντιθέτως, αυτό που δεν μπορεί να ορίσει είναι το τι θα γίνει γενικότερα με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Γιατί, όπως και να το κάνουμε, παρά το πλήγμα που έχουν υποστεί λόγω της ακρίβειας και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, αρκετοί κλάδοι φέτος πήγαν καλά, κάποιοι εξ αυτών πολύ καλύτερα από αυτό που περίμεναν. Για να συνεχίσουν λοιπόν να πηγαίνουν καλά - ειδικά αν τα σύννεφα στον Ευρωπαϊκό ορίζοντα πυκνώσουν όπως ανέφερε η Κομισιόν στις εκτιμήσεις της - θα πρέπει να δίνουν όλο και πιο μεγάλη έμφαση στην εγχώρια αγορά: στους Έλληνες καταναλωτές. Άρα, πρέπει να νιώθουν και οι εργαζόμενοι ότι έχουν στήριξη. Όχι μόνο για να μοιρασθούν τα «βάρη» ισόποσα, αλλά και για το καλό των ίδιων των επιχειρήσεων.

Γιατί, να μην ξεχνάμε, ένα μεγάλο μέρος από τα μέτρα στήριξης για την πανδημία των 43 δις ευρώ (που πληρώθηκαν από τους φόρους όλων), κατέληξαν στις επιχειρήσεις που έπρεπε να επιβιώσουν. Και εκ του αποτελέσματος, ορθώς υπήρξε αυτή η στήριξη γιατί οι επιχειρήσεις επιβίωσαν και οι θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν.

Έτσι και τώρα που η νέα κρίση ακρίβειας είναι μεν οριζόντια, αλλά πλήττει πιο πολύ όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, πρέπει όχι μόνο η πολιτεία αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να κάνει το καθήκον του. Είτε πρόκειται για μία αύξηση στις απολαβές (που να μπορεί βεβαίως ανταγωνιστικά και ταμειακά να αντέξει), είτε μέσα από την τιμολογιακή πολιτική που θα επιλέξει συγκρατώντας τις τιμές σε οτιδήποτε επηρεάζει το κόστος ζωής.

Όλες οι ειδήσεις

13:47

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη σε 5 Περιφέρειες

13:45

Ο Ζελένσκι παρασημοφόρησε τον Μασκ - Του απένειμε το Τάγμα της Ελευθερίας

13:34

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Νέα αντιπρόεδρος της Βουλής η Έλενα Ακρίτα

13:25

Νετανιάχου: Συμμορία αγρίων οι Ιρανοί - Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία

13:21

ΤτΕ: Αυξημένο κατά 978 εκατ. ευρώ το ενεργητικό των ασφαλιστικών το β' τρίμηνο

13:17

Μπρατάκος: 120 δόσεις, μείωση προκαταβολής φόρου και εισφορών ζητά η αγορά ενόψει ΔΕΘ

12:57

Ουγγαρία: «Aπειλή για την Ευρώπη και τη διεθνή τάξη η Ρωσία»

12:49

Bloomberg: Mεγαλύτερη πληθωριστική απειλή για την Ευρώπη το φυσικό αέριο - «Εκθρόνισε» το πετρέλαιο

12:37

Ξεκινά η ηλεκτρονική εγγραφή επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

12:23

Anytime: Νέα στρατηγική συνεργασία στη Ρουμανία με την BRD Groupe Société Générale

12:15

Γεωργιάδης: Προς τον Φεβρουάριο του 2027 σε λειτουργία το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο στο «Σωτηρία»

12:03

Θεμιστοκλέους: Δεν μιλάμε για επιδημία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

12:02

Bitcoin: Ψάχνει στήριξη στην αντίσταση των 80.000 δολαρίων με βλέμμα στον PCE

11:54

ΠΣΦ: Μνημόνιο Συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης

11:54

4+1 παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους στο πακέτο μέτρων της ΔΕΘ

11:45

Politico: Πώς η Ελλάδα επιχειρεί να επωφεληθεί από την «Οδύσσεια»

11:35

Startups: Έως πότε οι αιτήσεις για 2 προγράμματα του Envolve - Προεγγραφές για τον νέο κύκλο του EnvolveXL

11:31

Σύλληψη για εμπρησμό από πρόθεση στο Αιγάλεω

11:27

ΔΥΠΑ: 108 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Σεπτέμβριο

11:23

UBS: Προς το 3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

11:20

Θα πλήρωνες έναν αλγόριθμο για να σου διαλέξει φίλους;

11:20

Πυροσβεστικό Σώμα: Προκήρυξη για την πρόσληψη 26 Πλοηγών Κυβερνητών και Πλοηγών Μηχανικών

11:12

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Αμφίρροπες 38 από τις 435 έδρες - Ο ρόλος του gerrymandering

11:06

Austriacard: Στο 96,55% η DNP – Προς squeeze-out και διαγραφή από Αθήνα και Βιέννη

11:01

Κρεμλίνο: Ο διευθυντής της CIA είχε επαφές με τις υπηρεσίες πληροφοριών - Δεν συναντήθηκε με Πούτιν

10:56

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια για νέα υψηλά

10:53

Η Revolut μπαίνει στα stablecoins με το EURR

10:40

Κεραμέως: Ξεκινά η καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας στους δικαιούχους

10:40

Νέα κέρδη στις ευρωαγορές με προσοχή σε πετρέλαιο και Nvidia

10:34

Τουρνάς: 4 πυρκαγιές έκαψαν 200.000 στρέμματα - Πότε «προσγειώνονται» τα νέα Καναντέρ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider