Το μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα από την αύξηση των συντάξεων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού, αλλά και του περιθωρίου που δίνει η - ισχυρότερη τελικά - ανάπτυξη, η αύξηση των συντάξεων αναμένεται να είναι τελικά της τάξης του 7,5%. Προφανώς δεν αρκεί αυτή η άνοδος για να καλύψει την απώλεια διαθεσίμου εισοδήματος που προκαλεί η νέα αυτή η κρίση. Ωστόσο, μαζί με τα επιδόματα που θα δοθούν και τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις παρέχει μία αξιοσημείωτη και απολύτως αναγκαία βοήθεια.

Το θέμα είναι ότι η άνοδος αυτή στις συντάξεις (να θυμίσουμε πως υπολογίζεται βάση νόμου ως το 50% της ανόδου του πληθωρισμού και του ΑΕΠ του προηγούμενου έτους) δίνει το «σήμα» για το που μπορεί να κινηθεί η νέα άνοδος του κατώτατου μισθού στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στην αρχή του νέου έτους. Και σε αυτήν την αύξηση έχει λόγο η κυβέρνηση. Αντιθέτως, αυτό που δεν μπορεί να ορίσει είναι το τι θα γίνει γενικότερα με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Γιατί, όπως και να το κάνουμε, παρά το πλήγμα που έχουν υποστεί λόγω της ακρίβειας και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, αρκετοί κλάδοι φέτος πήγαν καλά, κάποιοι εξ αυτών πολύ καλύτερα από αυτό που περίμεναν. Για να συνεχίσουν λοιπόν να πηγαίνουν καλά - ειδικά αν τα σύννεφα στον Ευρωπαϊκό ορίζοντα πυκνώσουν όπως ανέφερε η Κομισιόν στις εκτιμήσεις της - θα πρέπει να δίνουν όλο και πιο μεγάλη έμφαση στην εγχώρια αγορά: στους Έλληνες καταναλωτές. Άρα, πρέπει να νιώθουν και οι εργαζόμενοι ότι έχουν στήριξη. Όχι μόνο για να μοιρασθούν τα «βάρη» ισόποσα, αλλά και για το καλό των ίδιων των επιχειρήσεων.

Γιατί, να μην ξεχνάμε, ένα μεγάλο μέρος από τα μέτρα στήριξης για την πανδημία των 43 δις ευρώ (που πληρώθηκαν από τους φόρους όλων), κατέληξαν στις επιχειρήσεις που έπρεπε να επιβιώσουν. Και εκ του αποτελέσματος, ορθώς υπήρξε αυτή η στήριξη γιατί οι επιχειρήσεις επιβίωσαν και οι θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν.

Έτσι και τώρα που η νέα κρίση ακρίβειας είναι μεν οριζόντια, αλλά πλήττει πιο πολύ όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, πρέπει όχι μόνο η πολιτεία αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να κάνει το καθήκον του. Είτε πρόκειται για μία αύξηση στις απολαβές (που να μπορεί βεβαίως ανταγωνιστικά και ταμειακά να αντέξει), είτε μέσα από την τιμολογιακή πολιτική που θα επιλέξει συγκρατώντας τις τιμές σε οτιδήποτε επηρεάζει το κόστος ζωής.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

Αύξηση 3,7% για τις γεννήσεις στην Πορτογαλία το 2025

23:37

ΗΠΑ: Το Κέντρο Κένεντι αφαιρεί το όνομα του Τραμπ από τον ιστότοπό του

23:24

Ουκρανία: Ποινή φυλάκισης για υπόθεση διαφθοράς στον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου

23:15

Επιφυλακτικότητα στην Wall Street μετά το τεχνολογικό sell off

23:03

Σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στο Προκόπι Ευβοίας

22:58

Με μικρή άνοδο έκλεισε το πετρέλαιο παρά το ενδοσυνεδριακό +5%

22:50

Bank of America: Πολλά τα «καμπανάκια» για τις αμερικανικές μετοχές - «Κατοχυρώστε κέρδη»

22:47

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο προσωρινά κρατούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις σε Κοζάνη και Αγρίνιο

22:33

Οι ΗΠΑ βίωσαν τη δεύτερη πιο θερμή της άνοιξη που έχει καταγραφεί ποτέ

22:15

ΥΠΑΑΤ: Πρόσκληση ύψους 4 εκατ. ευρώ για τον χωροταξικό σχεδιασμό στις υδατοκαλλιέργειες

22:00

Γερμανία: Μέλη της AfD καταγγέλλουν το κόμμα τους για «μεθόδους Γκέμπελς»

21:52

Γεραπετρίτης: Τα δικαιώματα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αποτελούν υπόθεση όλου του Ελληνισμού

21:38

Γιατί η επόμενη κονσόλα παιχνιδιών μπορεί να κοστίζει 1.000 δολάρια

21:30

Ουγγαρία: Μειώνονται κατά 40% οι απολαβές των βουλευτών

21:19

Βόρεια Εύβοια: Αυτοψίες και καταγραφή ζημιών στις σεισμόπληκτες περιοχές

21:15

Υπ. Μεταφορών: Επτά κράτη - μέλη συνυπογράφουν ελληνική πρόταση για μείωση γραφειοκρατίας

21:06

Κόσοβο: Η εκλογική νίκη Κούρτι δεν εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα - Η ΕΕ ζητάει συμβιβασμούς

20:59

ΔΕΗ: Δάνειο 175 εκατ. ευρώ από EBRD για νέα έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία

20:56

Το Ισραήλ απορρίπτει τους όρους του Ιράν και «θα συνεχίσει να επιχειρεί» στον Λίβανο

20:49

Συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο κατά στόχων της Χεζμπολάχ

20:44

Αμερικανικές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν

20:39

Έρχεται το «ισχυρότερο Ελ Νίνιο που έχει καταγραφεί ποτέ»: Πώς θα επηρεάσει τον καιρό στην Ελλάδα

20:33

Νετανιάχου προς Τραμπ: Το Ισραήλ ασκεί το δικαίωμά του να αμυνθεί «όποτε είναι απαραίτητο»

20:22

Πυροσβεστική: 74 συλλήψεις από 1η Ιανουαρίου έως σήμερα για πυρκαγιές

20:20

Σ. Αραβία: Βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη είχε κατεύθυνση προς «χώρα της περιοχής»

20:14

Ιταλία: «Ισοπαλία» στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών - Νικήτρια η αντιπολίτευση στις πρωτεύουσες νομών

20:09

Το μέτωπο του Λιβάνου δοκιμάζει τη συμμαχία Τραμπ - Νετανιάχου

20:01

Θεοδωρικάκος: «Tο νομοσχέδιο για την καταναλωτική πίστη προστατεύει από τραπεζικές καταχρηστικές συμπεριφορές»

19:44

Μεικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά ταμπλό

19:44

Dassault και Airbus δεν έλυσαν τις διαφορές τους σχετικά με την κατασκευή των μαχητικών FCAS


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider