Το μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα από την αύξηση των συντάξεων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού, αλλά και του περιθωρίου που δίνει η - ισχυρότερη τελικά - ανάπτυξη, η αύξηση των συντάξεων αναμένεται να είναι τελικά της τάξης του 7,5%. Προφανώς δεν αρκεί αυτή η άνοδος για να καλύψει την απώλεια διαθεσίμου εισοδήματος που προκαλεί η νέα αυτή η κρίση. Ωστόσο, μαζί με τα επιδόματα που θα δοθούν και τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις παρέχει μία αξιοσημείωτη και απολύτως αναγκαία βοήθεια.

Το θέμα είναι ότι η άνοδος αυτή στις συντάξεις (να θυμίσουμε πως υπολογίζεται βάση νόμου ως το 50% της ανόδου του πληθωρισμού και του ΑΕΠ του προηγούμενου έτους) δίνει το «σήμα» για το που μπορεί να κινηθεί η νέα άνοδος του κατώτατου μισθού στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στην αρχή του νέου έτους. Και σε αυτήν την αύξηση έχει λόγο η κυβέρνηση. Αντιθέτως, αυτό που δεν μπορεί να ορίσει είναι το τι θα γίνει γενικότερα με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Γιατί, όπως και να το κάνουμε, παρά το πλήγμα που έχουν υποστεί λόγω της ακρίβειας και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, αρκετοί κλάδοι φέτος πήγαν καλά, κάποιοι εξ αυτών πολύ καλύτερα από αυτό που περίμεναν. Για να συνεχίσουν λοιπόν να πηγαίνουν καλά - ειδικά αν τα σύννεφα στον Ευρωπαϊκό ορίζοντα πυκνώσουν όπως ανέφερε η Κομισιόν στις εκτιμήσεις της - θα πρέπει να δίνουν όλο και πιο μεγάλη έμφαση στην εγχώρια αγορά: στους Έλληνες καταναλωτές. Άρα, πρέπει να νιώθουν και οι εργαζόμενοι ότι έχουν στήριξη. Όχι μόνο για να μοιρασθούν τα «βάρη» ισόποσα, αλλά και για το καλό των ίδιων των επιχειρήσεων.

Γιατί, να μην ξεχνάμε, ένα μεγάλο μέρος από τα μέτρα στήριξης για την πανδημία των 43 δις ευρώ (που πληρώθηκαν από τους φόρους όλων), κατέληξαν στις επιχειρήσεις που έπρεπε να επιβιώσουν. Και εκ του αποτελέσματος, ορθώς υπήρξε αυτή η στήριξη γιατί οι επιχειρήσεις επιβίωσαν και οι θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν.

Έτσι και τώρα που η νέα κρίση ακρίβειας είναι μεν οριζόντια, αλλά πλήττει πιο πολύ όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, πρέπει όχι μόνο η πολιτεία αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να κάνει το καθήκον του. Είτε πρόκειται για μία αύξηση στις απολαβές (που να μπορεί βεβαίως ανταγωνιστικά και ταμειακά να αντέξει), είτε μέσα από την τιμολογιακή πολιτική που θα επιλέξει συγκρατώντας τις τιμές σε οτιδήποτε επηρεάζει το κόστος ζωής.

Όλες οι ειδήσεις

20:02

«Κόκκινος» ο χρυσός μετά από 3 εβδομάδες κερδών

19:46

Μύκονος: Λουκέτο σε περίπτερο - Δεν εξέδωσε αποδείξεις 90.000 ευρώ σε 4 μήνες

19:38

Μητσοτάκης: Κατώτατος μισθός πάνω από 950 ευρώ πριν τις εκλογές

19:37

Τουρισμός για Όλους: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης

19:33

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Είναι ώρα να περάσει το χρήμα των κεντρικών τραπεζών στο blockchain

19:31

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες λύσης και παύσης της εταιρείας Q&R USA LTD

19:17

Εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο με πτώση 5%

19:03

Το Βερολίνο καλεί τον Τραμπ να τερματίσει τον «ανεύθυνο» πόλεμο με το Ιράν

18:57

Πέμπτος σερί μήνας κερδών στις ευρωαγορές

18:41

Ιαπωνία: Στήριξη του γεν με παρέμβαση - ρεκόρ 96 δισ. δολαρίων

18:23

OPEC: Τρίζει η συνοχή του καρτέλ

18:19

Η παρέμβαση Γουόρς ρίχνει το Bitcoin κάτω από τα 80.000 δολάρια

18:09

Μαρινάκης: Πρωθυπουργός των μουσαμάδων ο Τσίπρας – Παραμένει αμετανόητος

17:58

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία κέρδη 1,74%, κράτησε «επαφή» με τις 2.700 μονάδες

17:52

ΜΕΓΑ: Αύξηση τζίρου το 2025 - Στήριξη εργαζομένων και καταναλωτών

17:41

Τουρνάς: «Ο πολίτης θέλει να γνωρίζει πότε θα λάβει την αρωγή και θα επιστρέψει στην κανονικότητα»

17:31

Επιστροφή ενοικίου: Διπλή πληρωμή το φθινόπωρο για εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές

17:26

Ποιες εταιρείες τροφίμων γύρισαν «σελίδα» μέσα στο καλοκαίρι

17:11

Νεπάλ: Υπό παρακολούθηση δύο λίμνες - Ο κίνδυνος πλημμύρας παραμένει

17:11

«Καμπανάκι» Γουόρς στο Τζάκσον Χολ για τον πληθωρισμό - «Έχουμε δουλειά να κάνουμε»

16:51

Τουρνάς: «Δύσκολη και η αυριανή ημέρα - Απαιτείται αυξημένη προσοχή από όλους»

16:50

«Διαγράφει» τα κέρδη της Wall Street ο Γουόρς

16:42

Ιταλία: Συνεχίζει να αυξάνει τα ποσοστά της η ακροδεξιά, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις

16:31

Πρωτοποριακή μέθοδος χαρτογράφησης προβλημάτων ψυχικής υγείας σε συνομιλίες με AI

16:23

Με νέο διοικητικό συμβούλιο ο ΟΑΣΘ

16:16

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους

16:08

Δομική Κρήτης: Νέα σύμβαση 5,45 εκατ. ευρώ για έργα στη Μεσσηνία

16:06

Μητσοτάκης από Πτολεμαΐδα: «Μία υγιής και κερδοφόρος ΔΕΗ επιτρέπει τη στήριξη της κοινωνίας»

16:03

ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση βαφτίζει προστασία την εγκατάλειψη των οφειλετών»

15:48

Μητσοτάκης: Η πλήρης ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ αποτελεί κεντρική προτεραιότητα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider