Το μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα από την αύξηση των συντάξεων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού, αλλά και του περιθωρίου που δίνει η - ισχυρότερη τελικά - ανάπτυξη, η αύξηση των συντάξεων αναμένεται να είναι τελικά της τάξης του 7,5%. Προφανώς δεν αρκεί αυτή η άνοδος για να καλύψει την απώλεια διαθεσίμου εισοδήματος που προκαλεί η νέα αυτή η κρίση. Ωστόσο, μαζί με τα επιδόματα που θα δοθούν και τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις παρέχει μία αξιοσημείωτη και απολύτως αναγκαία βοήθεια.

Το θέμα είναι ότι η άνοδος αυτή στις συντάξεις (να θυμίσουμε πως υπολογίζεται βάση νόμου ως το 50% της ανόδου του πληθωρισμού και του ΑΕΠ του προηγούμενου έτους) δίνει το «σήμα» για το που μπορεί να κινηθεί η νέα άνοδος του κατώτατου μισθού στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στην αρχή του νέου έτους. Και σε αυτήν την αύξηση έχει λόγο η κυβέρνηση. Αντιθέτως, αυτό που δεν μπορεί να ορίσει είναι το τι θα γίνει γενικότερα με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Γιατί, όπως και να το κάνουμε, παρά το πλήγμα που έχουν υποστεί λόγω της ακρίβειας και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, αρκετοί κλάδοι φέτος πήγαν καλά, κάποιοι εξ αυτών πολύ καλύτερα από αυτό που περίμεναν. Για να συνεχίσουν λοιπόν να πηγαίνουν καλά - ειδικά αν τα σύννεφα στον Ευρωπαϊκό ορίζοντα πυκνώσουν όπως ανέφερε η Κομισιόν στις εκτιμήσεις της - θα πρέπει να δίνουν όλο και πιο μεγάλη έμφαση στην εγχώρια αγορά: στους Έλληνες καταναλωτές. Άρα, πρέπει να νιώθουν και οι εργαζόμενοι ότι έχουν στήριξη. Όχι μόνο για να μοιρασθούν τα «βάρη» ισόποσα, αλλά και για το καλό των ίδιων των επιχειρήσεων.

Γιατί, να μην ξεχνάμε, ένα μεγάλο μέρος από τα μέτρα στήριξης για την πανδημία των 43 δις ευρώ (που πληρώθηκαν από τους φόρους όλων), κατέληξαν στις επιχειρήσεις που έπρεπε να επιβιώσουν. Και εκ του αποτελέσματος, ορθώς υπήρξε αυτή η στήριξη γιατί οι επιχειρήσεις επιβίωσαν και οι θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν.

Έτσι και τώρα που η νέα κρίση ακρίβειας είναι μεν οριζόντια, αλλά πλήττει πιο πολύ όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, πρέπει όχι μόνο η πολιτεία αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να κάνει το καθήκον του. Είτε πρόκειται για μία αύξηση στις απολαβές (που να μπορεί βεβαίως ανταγωνιστικά και ταμειακά να αντέξει), είτε μέσα από την τιμολογιακή πολιτική που θα επιλέξει συγκρατώντας τις τιμές σε οτιδήποτε επηρεάζει το κόστος ζωής.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Η Εσθονία είναι έτοιμη να στείλει έναν λόχο στην Ουκρανία στο πλαίσιο ειρηνευτικής αποστολής

23:45

Δανία: Καταργεί τους φόρους στον καφέ και τη σοκολάτα για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά

23:35

Πολλοί νεκροί και τραυματίες από ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη

23:25

Ισραήλ: Εκτοξεύθηκε πύραυλος από την Υεμένη - Πιθανότατα διαλύθηκε στον αέρα

23:16

Wall Street: «Ράλι» δια χειρός Πάουελ - Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

22:56

Πούτιν: Βλέπει «φως στο τέρμα του τούνελ» στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ - «Συζητάμε για έργα σε Αλάσκα και Αρκτική»

22:40

Οριακή άνοδος για το πετρέλαιο την Παρασκευή - Κέρδη στην εβδομάδα

22:25

Κέρδη άνω του 1% για τον χρυσό με ώθηση από τα σχόλια Πάουελ

22:09

Οι ΗΠΑ αποκτούν μερίδιο 10% στην Intel - Τραμπ: «Εξαιρετική συμφωνία για αυτούς»

21:58

Τραμπ: Οι Εθνοφρουροί στην Ουάσινγκτον «σύντομα θα οπλοφορούν»

21:40

Βρετανία για κήρυξη κατάστασης λιμού στη Γάζα: «Ηθικό σκάνδαλο» που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί

21:27

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 32 εκατ. ευρώ

21:15

Τραμπ: Σε δύο εβδομάδες θα ξέρω αν θα επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

21:00

Ντράγκι: Το 2025 έβαλε τέλος στην «ψευδαίσθηση» της ευρωπαϊκής ισχύος

20:40

ΗΠΑ: Οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμα κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία

20:21

Hellenic Train: Επανέρχονται σε κυκλοφορία τα δρομολόγια στο τμήμα Τσουκαλέικα – Καμίνια

20:05

Ιράν: Nέες διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες για το πυρηνικό πρόγραμμα στις 26/8

19:43

Ανοδικά οι ευρωαγορές - Νέο ρεκόρ για τον FTSE 100

19:37

Νετανιάχου: «Χονδροειδές ψέμα» η έκθεση του ΟΗΕ που κηρύσσει κατάσταση λιμού στη Γάζα

19:20

Παπασταύρου: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του σε Αμοργό, Λιάδια, Κίναρο και Λέβιθα

19:08

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι - «Θα προτιμούσα να μην παραστώ»

18:53

Ρούτε: Ζητεί να δοθούν «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία

18:42

Τραμπ: Θα απολύσω την Λίσα Κουκ από την Fed, εάν δεν παραιτηθεί

18:37

Bloomberg: Ο Καναδάς αίρει μέρος των δασμών-αντιποίνων κατά των ΗΠΑ

18:20

Χαρδαλιάς: Με τη συμβολή του Παπαθανάση συνεχίζεται το αντιπλημμυρικό έργο στα Βριλήσσια

18:08

Υπεγράφη η ΚΥΑ με το νέο πλαίσιο για διαπίστωση ανηλικότητας αιτούντων άσυλο

17:59

ΧΑ: Μικρά κέρδη για τον ΓΔ, αρνητικό το εβδομαδιαίο πρόσημο

17:54

Λαβρόφ: Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση Πούτιν με Ζελένσκι - «Έτοιμος» ο Ρώσος πρόεδρος

17:32

Intralot: Εκπληρώθηκε η τελευταία αίρεση της δημόσιας πρότασης

17:17

Φωτιά τώρα στην Καρδίτσα: Επιχειρούν εναέρια μέσα

gazzetta
gazzetta reader insider insider