Η «μαύρη τρύπα» του φυσικού αερίου και η επικίνδυνη απραξία της Ευρώπης

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πριν από λίγους μήνες το ζήτημα στο πεδίο των μέτρων για την ενεργειακή κρίση ήταν το πως θα βρεθούν τα περίπου 320 εκατομμύρια ευρώ για την επιταγή ακριβείας που δόθηκε την άνοιξη, τα 250 εκατ. ευρώ για την παράταση 6 μηνών στο μειωμένο πακέτο ΦΠΑ σε εστίαση – μεταφορές ή τα 175 εκατ. ευρώ για το fuel pass 2. Σήμερα, όλα αυτά τα μέτρα μαζί, πιθανόν δεν φτάνουν σε αξία στο κόστος για τα κρατικά ταμεία (και όχι από άλλες πηγές) μόνο του πακέτου για το ρεύμα για έναν μόνο μήνα: για το Σεπτέμβριο.

Το πακέτο για το ρεύμα του μηνός Σεπτεμβρίου φτάνει σε αξία στα 1,9 δισ. ευρώ με κόστος που θα καλύψει το κράτος πολύ πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως τον Μάιο η κυβέρνηση υπολόγιζε - με τα τότε δεδομένα για τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου - πως το κόστος της παρέμβασης θα ήταν περίπου 2 δισ. ευρώ για όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και πως το κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα ήταν επίσης για τους 6 αυτούς μήνες περίπου 800 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πλέον οι 6 μήνες έγιναν... ένας!!!

Πλέον, ακόμη και αν δουλέψουν πολύ πιο αποδοτικά από ότι συνήθως τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ή οι ΑΠΕ (σ.σ. γιατί ο Σεπτέμβριος έχει αυξημένο κόστος και για εποχικούς λόγους), ακόμη και αν γίνουν όλες οι κινήσεις κάλυψης που είναι δυνατές εγχωρίως, το τελευταίο τρίμηνο είναι δεδομένο πως τα λεφτά που θα πρέπει να δώσει το κράτος θα είναι πολλά. Εκτός και αν γίνει ένα διεθνές «θαύμα» δραστικής υποχώρησης της τιμής του αερίου ή αφύπνισης της Ευρώπης που... κοιμάται.

Μιλάμε για μία μαύρη τρύπα. Για ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Γιατί, να θυμηθούμε επίσης, θεωρούσαμε την άνοιξη ότι έχουμε παγκόσμια ενεργειακή κρίση με πρόβλεψη για τιμή φυσικού αερίου στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν πλέον κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 270 ευρώ...

Η κάλυψη από τα κρατικά ταμεία και από διάφορες άλλες πηγές του επιπλέον κόστους του ρεύματος για όλους τους επόμενους μήνες αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η οποία, όπως αποδεικνύεται, ευτυχώς πραγματώνεται. Ευτυχώς, υπάρχουν τα «πυρομαχικά» μέσα από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα για διάφορους λόγους, συγκυριακού και μόνιμου χαρακτήρα.   

Μόνο που πλέον είναι φανερό πως η ενεργειακή κρίση μαίνεται και τρώει τα πάντα. Εξαερώνει κάθε όφελος από το υψηλότερο ΑΕΠ, από τον τουρισμό, από τις εξαγωγές. Περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας σε άλλα πεδία ή την προώθηση αναγκαίων για τη θωράκιση της χώρας δαπανών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η όποια λύση μπορεί να έρθει μόνο από το «εξωτερικό». Είναι αναγκαία μία, έστω και με χρονική υστέρηση, απόφαση για πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία στήριξης του κόστους του φυσικού αερίου, αλλά και για διαφορετική αντιμετώπιση των δαπανών των κρατών για την ενεργειακή κρίση. Προς το παρόν δεν υπάρχει κινητικότητα. Εθνικές πρωτοβουλίες, εμμονή στους κανόνες για επιστροφή σε πλεονάσματα και  συστάσεις για εξοικονόμηση ρεύματος. Αυτά είναι όμως ασπιρίνες. Θα πρέπει επιτέλους να παραδεχθεί η Ευρώπη ότι αν δεν ληφθούν άμεσα γενναίες αποφάσεις, τότε θα ρισκάρει οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς κλυδωνισμούς πολύ πιο μεγάλης έντασης και επίπτωσης. 

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Γάζα: Ένας Παλαιστίνιος νεκρός κι ένας τραυματίας από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών

23:38

Μενδώνη: Απένειμε σε οργάνωση με δράση στην Κένυα το διεθνές βραβείο UNESCO – Ελλάδας «Μελίνα Μερκούρη»

23:16

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση απαξιώνει τα ΕΛΤΑ προκειμένου να προετοιμαστεί η ιδιωτικοποίησή τους

22:49

Πάτρα: Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι μαθητές για διακίνηση και χρήση ναρκωτικών μέσα σε σχολείο

22:17

Πούτιν: Αναβάθμισε τον υφυπουργό Άμυνας Αντρέι Μπουλίγκα τοποθετώντας τον στο Συμβούλιο Ασφάλειας της Ρωσίας

21:47

Ηράκλειο: Σύλληψη 39χρονου για δύο περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης στο Ρέθυμνο με λεία 8.000 ευρώ

21:18

Έλεγχοι της ΕΛΑΣ σε οίκους ανοχής στην Αθήνα – Έγιναν 15 συλλήψεις

20:59

Σουδάν: Φόβοι για επίθεση παραστρατιωτικών στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Κορντοφάν

20:35

ΠΑΣΟΚ: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση γύρισε την πλάτη στην κυβέρνηση

20:10

Κίνα: Ενημέρωσε την ΕΕ ότι θα χορηγεί εξαιρέσεις για εξαγωγές προϊόντων της Nexperia για πολιτική χρήση

19:58

Γερμανία: Έτοιμη να εγκρίνει πακέτο $3,5 δισ. για αμυντικές δαπάνες

19:46

Βραζιλία: Έξι νεκροί από ανεμοστρόβιλο που σάρωσε μια κωμόπολη στο νότιο τμήμα της χώρας

19:32

ΠΑΣΟΚ: Το ΥΠΠΟ δεν νοείται να μπει στα σπίτια και στα timelines των υπαλλήλων του

19:20

Βραβεία αριστείας σε εξέχοντες ομογενείς από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

19:00

Η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των στρατηγικών πρώτων υλών

18:44

Ρωσία: Σε εξέλιξη η επεξεργασία εντολής Πούτιν για διεξαγωγή πυρηνικής δοκιμής

18:22

Τραμπ: Πρόταση στους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας για απευθείας αποστολή χρημάτων στους δικαιούχους παρακάμπτοντας τις ασφαλιστικές

17:47

ΗΠΑ: Εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων λόγω shutdown και θα γίνει χειρότερο

17:30

Μελόνι: Με τη δεξιά στην κυβέρνηση δεν θα εγκριθεί ποτέ ειδικός φόρος για τις μεγάλες περιουσίες

17:00

Θέρμανση: Ποιες περιοχές της Ελλάδας θα… κρυώσουν περισσότερο

16:43

Κικίλιας: Η αποτύπωση των συμφωνιών Ελλάδας – ΗΠΑ θα είναι η μείωση του κόστους ζωής των Ελλήνων

16:29

Γαλλία: Τρεις γυναίκες, ηλικίας περίπου 20 ετών κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν «τζιχαντιστική επίθεση» στο Παρίσι

16:05

Πάτρα: Συνελήφθη εκπαιδευτικός για πορνογραφία ανηλίκων και κοινοποίηση γυμνών φωτογραφιών

15:48

UPS - FedEx: Καθηλώνουν τα αεροσκάφη MD-11 που διαθέτουν μετά από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο Λούισβιλ

15:36

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο πάγωσε την καταβολή του επιδόματος αγοράς τροφίμων σε εκατομμύρια ευπαθείς Αμερικανούς

15:28

Παπαστεργίου: Η προστασία των παιδιών μας, τόσο στο αναλογικό όσο και στο ψηφιακό περιβάλλον είναι θέμα ευθύνης

15:21

Κοντογεώργης: Εθνικό πρόγραμμα για την Ελλάδα του 2035

15:14

Συνάντηση του πρωθυπουργού με μαραθωνοδρόμους

15:06

Γάζα: Ταυτοποιήθηκε η σορός που παρέδωσε χθες στον IDF η Χαμάς

15:03

Πηγές ΝΔ: Στο φως οι «πράσινες» διασυνδέσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider