Η «μαύρη τρύπα» του φυσικού αερίου και η επικίνδυνη απραξία της Ευρώπης

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πριν από λίγους μήνες το ζήτημα στο πεδίο των μέτρων για την ενεργειακή κρίση ήταν το πως θα βρεθούν τα περίπου 320 εκατομμύρια ευρώ για την επιταγή ακριβείας που δόθηκε την άνοιξη, τα 250 εκατ. ευρώ για την παράταση 6 μηνών στο μειωμένο πακέτο ΦΠΑ σε εστίαση – μεταφορές ή τα 175 εκατ. ευρώ για το fuel pass 2. Σήμερα, όλα αυτά τα μέτρα μαζί, πιθανόν δεν φτάνουν σε αξία στο κόστος για τα κρατικά ταμεία (και όχι από άλλες πηγές) μόνο του πακέτου για το ρεύμα για έναν μόνο μήνα: για το Σεπτέμβριο.

Το πακέτο για το ρεύμα του μηνός Σεπτεμβρίου φτάνει σε αξία στα 1,9 δισ. ευρώ με κόστος που θα καλύψει το κράτος πολύ πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως τον Μάιο η κυβέρνηση υπολόγιζε - με τα τότε δεδομένα για τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου - πως το κόστος της παρέμβασης θα ήταν περίπου 2 δισ. ευρώ για όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και πως το κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα ήταν επίσης για τους 6 αυτούς μήνες περίπου 800 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πλέον οι 6 μήνες έγιναν... ένας!!!

Πλέον, ακόμη και αν δουλέψουν πολύ πιο αποδοτικά από ότι συνήθως τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ή οι ΑΠΕ (σ.σ. γιατί ο Σεπτέμβριος έχει αυξημένο κόστος και για εποχικούς λόγους), ακόμη και αν γίνουν όλες οι κινήσεις κάλυψης που είναι δυνατές εγχωρίως, το τελευταίο τρίμηνο είναι δεδομένο πως τα λεφτά που θα πρέπει να δώσει το κράτος θα είναι πολλά. Εκτός και αν γίνει ένα διεθνές «θαύμα» δραστικής υποχώρησης της τιμής του αερίου ή αφύπνισης της Ευρώπης που... κοιμάται.

Μιλάμε για μία μαύρη τρύπα. Για ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Γιατί, να θυμηθούμε επίσης, θεωρούσαμε την άνοιξη ότι έχουμε παγκόσμια ενεργειακή κρίση με πρόβλεψη για τιμή φυσικού αερίου στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν πλέον κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 270 ευρώ...

Η κάλυψη από τα κρατικά ταμεία και από διάφορες άλλες πηγές του επιπλέον κόστους του ρεύματος για όλους τους επόμενους μήνες αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η οποία, όπως αποδεικνύεται, ευτυχώς πραγματώνεται. Ευτυχώς, υπάρχουν τα «πυρομαχικά» μέσα από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα για διάφορους λόγους, συγκυριακού και μόνιμου χαρακτήρα.   

Μόνο που πλέον είναι φανερό πως η ενεργειακή κρίση μαίνεται και τρώει τα πάντα. Εξαερώνει κάθε όφελος από το υψηλότερο ΑΕΠ, από τον τουρισμό, από τις εξαγωγές. Περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας σε άλλα πεδία ή την προώθηση αναγκαίων για τη θωράκιση της χώρας δαπανών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η όποια λύση μπορεί να έρθει μόνο από το «εξωτερικό». Είναι αναγκαία μία, έστω και με χρονική υστέρηση, απόφαση για πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία στήριξης του κόστους του φυσικού αερίου, αλλά και για διαφορετική αντιμετώπιση των δαπανών των κρατών για την ενεργειακή κρίση. Προς το παρόν δεν υπάρχει κινητικότητα. Εθνικές πρωτοβουλίες, εμμονή στους κανόνες για επιστροφή σε πλεονάσματα και  συστάσεις για εξοικονόμηση ρεύματος. Αυτά είναι όμως ασπιρίνες. Θα πρέπει επιτέλους να παραδεχθεί η Ευρώπη ότι αν δεν ληφθούν άμεσα γενναίες αποφάσεις, τότε θα ρισκάρει οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς κλυδωνισμούς πολύ πιο μεγάλης έντασης και επίπτωσης. 

Όλες οι ειδήσεις

08:33

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως και 35% στα ποσά που λαμβάνουν

08:31

Δασμοί των ΗΠΑ 50% σε καναδικά προϊόντα - Ναυάγησαν οι συνομιλίες

08:19

Τράπεζες: Το πάρτι των μετόχων συνεχίζεται – Πόσα θα πάνε σε μέρισμα και buybacks

08:05

Καύσιμα: Έξι μήνες πολέμου στην αντλία - Στο +15% η βενζίνη, στο +29% το diesel

23:58

Iσραήλ: «Ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και να σταθεί απέναντι στον αντισημιτισμό»

23:45

Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και άλλες διασημότητες θα πληρώσουν 9,5 εκατ. λίρες στη Daily Mail

23:34

Η Λάιεν καταδικάζει μαζί με ευρωπαϊκές χώρες το σχέδιο του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη

23:18

Wall Street: Crypto και πρώτες ύλες στήριξαν την αγορά - Απώλειες στην εβδομάδα

22:56

Apple: Περικοπές άνω των 200 θέσεων εργασίας σε Siri και Vision Pro

22:43

Τουρκία για Νετανιάχου: «Χρησιμοποιεί μικροπολιτικές τακτικές για εκλογικά οφέλη»

22:21

ΟΗΕ: Η Ροντρίγκες Μπίρκετ προηγείται στη δεύτερη άτυπη ψηφοφορία του ΣA για τον επόμενο Γενικό Γραμματέα

22:00

Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 6% στην εβδομάδα για το Brent υπό τον φόβο νέων κυρώσεων στο Ιράν

21:43

Χάλκινος ο Λευτέρης Πετρούνιας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ

21:33

Εβδομαδιαία κέρδη 5% για τον χρυσό

21:18

Μέλη του ΝΑΤΟ συζητούν επιλογές για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς εμπλοκή της Συμμαχίας

20:54

Ντάλιο: «Πουλήστε ομόλογα, αγοράστε χρυσό και Bitcoin καθώς πλησιάζει κρίση χρέους»

20:35

Γαλλία 2027: Όλοι οι «παλιοί» θέλουν το Ελιζέ - Γιατί η εμπειρία γίνεται το νέο trend

20:27

Ρωσία: Το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το Mediazona «ξένο πράκτορα»

20:07

Πρόστιμο 825 εκατ. ευρώ στην Uber από την Ολλανδία για παραβίαση του GDPR

19:54

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 28 Αυγούστου

19:45

Σουηδία: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από επίθεση με σπαθί σε λύκειο

19:27

Broadcom: Συζητά χρηματοδότηση 80 δισ. δολαρίων για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

19:23

Ουκρανία: Έξι νεκροί και 91 τραυματίες από ρωσική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Κρίβιι Ριχ

19:09

Ευρωαγορές: Κέρδη μετά το αρνητικό 7x7 αλλά απώλειες στην εβδομάδα

18:59

«Αντισημίτης δικτάτορας» ο Ερντογάν, λέει ο Νετανιάχου

18:43

Κροατία: Υπό κράτηση Ουκρανός ύποπτος για την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream

18:24

BBC: Οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία έφθασαν τους 241.088 στρατιωτικούς

18:04

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά χωρίς… τυμπανοκρουσίες

17:57

Πύρινο μέτωπο και στην Αρκαδία - Επιχειρούν 5 εναέρια μέσα

17:56

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022 η επιχειρηματική δραστηριότητα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider