Η «μαύρη τρύπα» του φυσικού αερίου και η επικίνδυνη απραξία της Ευρώπης

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πριν από λίγους μήνες το ζήτημα στο πεδίο των μέτρων για την ενεργειακή κρίση ήταν το πως θα βρεθούν τα περίπου 320 εκατομμύρια ευρώ για την επιταγή ακριβείας που δόθηκε την άνοιξη, τα 250 εκατ. ευρώ για την παράταση 6 μηνών στο μειωμένο πακέτο ΦΠΑ σε εστίαση – μεταφορές ή τα 175 εκατ. ευρώ για το fuel pass 2. Σήμερα, όλα αυτά τα μέτρα μαζί, πιθανόν δεν φτάνουν σε αξία στο κόστος για τα κρατικά ταμεία (και όχι από άλλες πηγές) μόνο του πακέτου για το ρεύμα για έναν μόνο μήνα: για το Σεπτέμβριο.

Το πακέτο για το ρεύμα του μηνός Σεπτεμβρίου φτάνει σε αξία στα 1,9 δισ. ευρώ με κόστος που θα καλύψει το κράτος πολύ πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως τον Μάιο η κυβέρνηση υπολόγιζε - με τα τότε δεδομένα για τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου - πως το κόστος της παρέμβασης θα ήταν περίπου 2 δισ. ευρώ για όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και πως το κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα ήταν επίσης για τους 6 αυτούς μήνες περίπου 800 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πλέον οι 6 μήνες έγιναν... ένας!!!

Πλέον, ακόμη και αν δουλέψουν πολύ πιο αποδοτικά από ότι συνήθως τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ή οι ΑΠΕ (σ.σ. γιατί ο Σεπτέμβριος έχει αυξημένο κόστος και για εποχικούς λόγους), ακόμη και αν γίνουν όλες οι κινήσεις κάλυψης που είναι δυνατές εγχωρίως, το τελευταίο τρίμηνο είναι δεδομένο πως τα λεφτά που θα πρέπει να δώσει το κράτος θα είναι πολλά. Εκτός και αν γίνει ένα διεθνές «θαύμα» δραστικής υποχώρησης της τιμής του αερίου ή αφύπνισης της Ευρώπης που... κοιμάται.

Μιλάμε για μία μαύρη τρύπα. Για ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Γιατί, να θυμηθούμε επίσης, θεωρούσαμε την άνοιξη ότι έχουμε παγκόσμια ενεργειακή κρίση με πρόβλεψη για τιμή φυσικού αερίου στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν πλέον κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 270 ευρώ...

Η κάλυψη από τα κρατικά ταμεία και από διάφορες άλλες πηγές του επιπλέον κόστους του ρεύματος για όλους τους επόμενους μήνες αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η οποία, όπως αποδεικνύεται, ευτυχώς πραγματώνεται. Ευτυχώς, υπάρχουν τα «πυρομαχικά» μέσα από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα για διάφορους λόγους, συγκυριακού και μόνιμου χαρακτήρα.   

Μόνο που πλέον είναι φανερό πως η ενεργειακή κρίση μαίνεται και τρώει τα πάντα. Εξαερώνει κάθε όφελος από το υψηλότερο ΑΕΠ, από τον τουρισμό, από τις εξαγωγές. Περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας σε άλλα πεδία ή την προώθηση αναγκαίων για τη θωράκιση της χώρας δαπανών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η όποια λύση μπορεί να έρθει μόνο από το «εξωτερικό». Είναι αναγκαία μία, έστω και με χρονική υστέρηση, απόφαση για πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία στήριξης του κόστους του φυσικού αερίου, αλλά και για διαφορετική αντιμετώπιση των δαπανών των κρατών για την ενεργειακή κρίση. Προς το παρόν δεν υπάρχει κινητικότητα. Εθνικές πρωτοβουλίες, εμμονή στους κανόνες για επιστροφή σε πλεονάσματα και  συστάσεις για εξοικονόμηση ρεύματος. Αυτά είναι όμως ασπιρίνες. Θα πρέπει επιτέλους να παραδεχθεί η Ευρώπη ότι αν δεν ληφθούν άμεσα γενναίες αποφάσεις, τότε θα ρισκάρει οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς κλυδωνισμούς πολύ πιο μεγάλης έντασης και επίπτωσης. 

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Επιστολή Ρεπουμπλικανού βουλευτή στον Τραμπ κατά της πώλησης F-35 στην Τουρκία

23:44

Ξεπαγώνουν ιρανικά κεφάλαια - Συμφωνία με ΗΠΑ για μηχανισμό παρακολούθησης της εκεχειρίας

23:30

Αυστρία και Βρετανία βίωσαν τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ

23:16

Με το «αριστερό» στον Ιούλιο η Wall Street - Άλμα 8,81% για Meta

23:02

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια σε Πρέβεζα και Χαλκιδική

22:48

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΑΕ στο Μαξίμου

22:34

Τετ α τετ Δένδια - Ανδρουλάκη την Πέμπτη

22:20

ΗΠΑ: Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αραβική Θάλασσα - 1 αγνοούμενος

22:06

«Παράθυρο» Στουρνάρα για «πάγο» στα επιτόκια από ΕΚΤ τον Ιούλιο

21:52

Δημοσκόπηση Marc: Νέες εκλογές θέλει το 56,7% σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας

21:38

Θεοδωρικάκος: Είναι θέμα τιμής να συλληφθούν οι δολοφόνοι

21:24

Χρυσός: «Απεγκλωβίστηκε» από το χαμηλό 7 μηνών με κέρδη 2,1%

21:10

Επταήμερο εθνικό πένθος στη Βενεζουέλα - Σχεδόν 2.300 οι νεκροί από τους σεισμούς

20:56

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου μετά τα θετικά μηνύματα για τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

20:45

Ρωσικό «καμπανάκι» στην Apple για πρόστιμο 52 εκατ. δολαρίων

20:33

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν ανανεώνει την τριμερή εμπορική συμφωνία USMCA με Καναδά και Μεξικό

20:21

Fitch: Αναβάθμισε Eurobank, ΕΤΕ - Θετικές προοπτικές για Πειραιώς

20:13

Δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου προς τιμήν της Γκίλφοϊλ για τα 250 έτη από την αμερικανική ανεξαρτησία

20:09

ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική στάση εργασίας στις 14 Ιουλίου ενάντια στη Συνταγματική Αναθεώρηση

20:00

Οι λόγοι που έστειλαν το γεν σε χαμηλό τεσσάρων δεκαετιών

19:58

Οι ΗΠΑ ζητούν από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ να μπουν σε «αξιόπιστη πορεία» προς το 5%

19:56

Μητσοτάκης για Νέστορα: Καμία ανοχή στο αίμα και τον διχασμό των άκρων

19:46

Πυροσβεστική: 40 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

19:37

Αύριο ψηφίζεται στη Βουλή το ν/σ για ίση αμοιβή και ένταξη υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά

19:32

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές φυλάκισης 1 έως 3 ετών με αναστολή στους 57 παραγωγούς από Κρήτη

19:24

Ταχιάος: «Η Θράκη χρειάζεται μια ενιαία αναπτυξιακή στρατηγική»

19:18

Το αεροδρόμιο της Βιέννης επιτρέπει τη μεταφορά έως 2 λίτρων υγρών στις αποσκευές

19:13

Πέθανε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα μετά την εμπρηστική επίθεση - Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

19:07

Κατοχύρωση κερδών στις ευρωαγορές μετά το ρεκόρ

18:56

Ισραήλ: Οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για κατασκευή μόνιμης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider