Η «μαύρη τρύπα» του φυσικού αερίου και η επικίνδυνη απραξία της Ευρώπης

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πριν από λίγους μήνες το ζήτημα στο πεδίο των μέτρων για την ενεργειακή κρίση ήταν το πως θα βρεθούν τα περίπου 320 εκατομμύρια ευρώ για την επιταγή ακριβείας που δόθηκε την άνοιξη, τα 250 εκατ. ευρώ για την παράταση 6 μηνών στο μειωμένο πακέτο ΦΠΑ σε εστίαση – μεταφορές ή τα 175 εκατ. ευρώ για το fuel pass 2. Σήμερα, όλα αυτά τα μέτρα μαζί, πιθανόν δεν φτάνουν σε αξία στο κόστος για τα κρατικά ταμεία (και όχι από άλλες πηγές) μόνο του πακέτου για το ρεύμα για έναν μόνο μήνα: για το Σεπτέμβριο.

Το πακέτο για το ρεύμα του μηνός Σεπτεμβρίου φτάνει σε αξία στα 1,9 δισ. ευρώ με κόστος που θα καλύψει το κράτος πολύ πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως τον Μάιο η κυβέρνηση υπολόγιζε - με τα τότε δεδομένα για τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου - πως το κόστος της παρέμβασης θα ήταν περίπου 2 δισ. ευρώ για όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και πως το κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα ήταν επίσης για τους 6 αυτούς μήνες περίπου 800 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πλέον οι 6 μήνες έγιναν... ένας!!!

Πλέον, ακόμη και αν δουλέψουν πολύ πιο αποδοτικά από ότι συνήθως τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ή οι ΑΠΕ (σ.σ. γιατί ο Σεπτέμβριος έχει αυξημένο κόστος και για εποχικούς λόγους), ακόμη και αν γίνουν όλες οι κινήσεις κάλυψης που είναι δυνατές εγχωρίως, το τελευταίο τρίμηνο είναι δεδομένο πως τα λεφτά που θα πρέπει να δώσει το κράτος θα είναι πολλά. Εκτός και αν γίνει ένα διεθνές «θαύμα» δραστικής υποχώρησης της τιμής του αερίου ή αφύπνισης της Ευρώπης που... κοιμάται.

Μιλάμε για μία μαύρη τρύπα. Για ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Γιατί, να θυμηθούμε επίσης, θεωρούσαμε την άνοιξη ότι έχουμε παγκόσμια ενεργειακή κρίση με πρόβλεψη για τιμή φυσικού αερίου στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν πλέον κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 270 ευρώ...

Η κάλυψη από τα κρατικά ταμεία και από διάφορες άλλες πηγές του επιπλέον κόστους του ρεύματος για όλους τους επόμενους μήνες αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η οποία, όπως αποδεικνύεται, ευτυχώς πραγματώνεται. Ευτυχώς, υπάρχουν τα «πυρομαχικά» μέσα από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα για διάφορους λόγους, συγκυριακού και μόνιμου χαρακτήρα.   

Μόνο που πλέον είναι φανερό πως η ενεργειακή κρίση μαίνεται και τρώει τα πάντα. Εξαερώνει κάθε όφελος από το υψηλότερο ΑΕΠ, από τον τουρισμό, από τις εξαγωγές. Περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας σε άλλα πεδία ή την προώθηση αναγκαίων για τη θωράκιση της χώρας δαπανών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η όποια λύση μπορεί να έρθει μόνο από το «εξωτερικό». Είναι αναγκαία μία, έστω και με χρονική υστέρηση, απόφαση για πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία στήριξης του κόστους του φυσικού αερίου, αλλά και για διαφορετική αντιμετώπιση των δαπανών των κρατών για την ενεργειακή κρίση. Προς το παρόν δεν υπάρχει κινητικότητα. Εθνικές πρωτοβουλίες, εμμονή στους κανόνες για επιστροφή σε πλεονάσματα και  συστάσεις για εξοικονόμηση ρεύματος. Αυτά είναι όμως ασπιρίνες. Θα πρέπει επιτέλους να παραδεχθεί η Ευρώπη ότι αν δεν ληφθούν άμεσα γενναίες αποφάσεις, τότε θα ρισκάρει οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς κλυδωνισμούς πολύ πιο μεγάλης έντασης και επίπτωσης. 

Όλες οι ειδήσεις

14:48

Κομισιόν: Πρόστιμο 120 εκατ. ευρώ στo «Χ» για το μπλε σήμα και «παραπλανητικές διαφημίσεις»

14:45

Κρεμλίνο: Ρωσία και ΗΠΑ σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες για την Ουκρανία

14:45

Θεοχάρης για IMEC: Είναι αρκετά νωρίς αλλά η αξία του ως διαδρόμου είναι αδιαμφισβήτητη

14:35

Μπρατάκος: Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 ευκαιρία για μετατροπή της σταθερότητας σε ανάπτυξη

14:32

Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Πούτιν αναμένει συνέχιση των παραδόσεων πετρελαίου στην Ινδία

14:28

Τι ισχύει για το δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

14:27

Τσιάρας: Η μετάβαση στη γεωργία έντασης κεφαλαίου είναι το κλειδί για ανταγωνιστικό Έλληνα παραγωγό

14:19

Η Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros σε ένα deal 82,7 δισ. δολαρίων

14:17

Κακοκαιρία Byron: Ποιοι δρόμοι άνοιξαν και ποιοι παραμένουν κλειστοί

14:17

Werner (Κομισιόν): Σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας στην ψηφιοποίηση της γεωργίας

14:15

Ένα με τα σύννεφα: 5 από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας

14:05

Υπερταμείο: Νέος διαγωνισμός για αξιοποίηση του ακινήτου «Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου»

13:58

Ρωσία σε Μερτς: «Αποκλείστηκες λόγω πολεμοκαπηλίας και πεισματικής βλακείας»

13:55

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναπροσαρμόζει την αμυντική στρατηγική της Ουάσινγκτον

13:44

Ινδονησία: Πάνω από 860 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Στους 520 οι αγνοούμενοι

13:39

Axios: O Τραμπ στήνει κυβέρνηση στη Γάζα πριν τις γιορτές

13:39

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συζητήθηκε το θέμα των δανείων με ελβετικό φράγκο

13:29

Δ. Όχθη: Οι Βεδουίνοι αφήνουν τα σπίτια τους λόγω παρενόχλησης από Εβραίους εποίκους

13:22

Η BofA περιμένει πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές - Ποιοι είναι οι αμυντικοί κλάδοι που προτιμά

13:20

Γερμανία: Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία

13:20

Μακρόν: Να διατηρηθεί η «πολεμική προσπάθεια» υπέρ της Ουκρανίας

13:19

Κικίλιας: «Η δουλειά μας είναι να σκύβουμε πάνω από τα προβλήματα της καθημερινότητας»

13:12

Γαλλία: Πτήσεις drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων στη Βρέστη

13:01

Ευ. Βενιζέλος: Σημαντικό το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση προτείνοντας Πενταμερή Διάσκεψη

12:55

Σε λειτουργία η νέα Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης του Κέντρου Κατάρτισης- Επιμόρφωσης Κτηνοτρόφων

12:54

Eurostat: Στο 1,6% η ανάπτυξη στην ΕΕ το γ' τρίμηνο

12:41

Πετραλιάς: Προωθούμε ρύθμιση για τα παρακρατηθέντα 13 εκατ. των εργαζομένων της ΕΝΑΕ

12:40

Διαβάσατε τα νέα της εβδομάδας; Κάντε το κουίζ του Insider!

12:36

Brain Regain: Διαχρονικά στην πρώτη γραμμή του επαναπατρισμού ταλέντων η Alpha Bank

12:35

Γαλλία: Κρίνεται σήμερα το αίτημα της κυβέρνησης για τρίμηνη αναστολή της Shein

gazzetta
gazzetta reader insider insider