Η «μαύρη τρύπα» του φυσικού αερίου και η επικίνδυνη απραξία της Ευρώπης

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πριν από λίγους μήνες το ζήτημα στο πεδίο των μέτρων για την ενεργειακή κρίση ήταν το πως θα βρεθούν τα περίπου 320 εκατομμύρια ευρώ για την επιταγή ακριβείας που δόθηκε την άνοιξη, τα 250 εκατ. ευρώ για την παράταση 6 μηνών στο μειωμένο πακέτο ΦΠΑ σε εστίαση – μεταφορές ή τα 175 εκατ. ευρώ για το fuel pass 2. Σήμερα, όλα αυτά τα μέτρα μαζί, πιθανόν δεν φτάνουν σε αξία στο κόστος για τα κρατικά ταμεία (και όχι από άλλες πηγές) μόνο του πακέτου για το ρεύμα για έναν μόνο μήνα: για το Σεπτέμβριο.

Το πακέτο για το ρεύμα του μηνός Σεπτεμβρίου φτάνει σε αξία στα 1,9 δισ. ευρώ με κόστος που θα καλύψει το κράτος πολύ πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως τον Μάιο η κυβέρνηση υπολόγιζε - με τα τότε δεδομένα για τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου - πως το κόστος της παρέμβασης θα ήταν περίπου 2 δισ. ευρώ για όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και πως το κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα ήταν επίσης για τους 6 αυτούς μήνες περίπου 800 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πλέον οι 6 μήνες έγιναν... ένας!!!

Πλέον, ακόμη και αν δουλέψουν πολύ πιο αποδοτικά από ότι συνήθως τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ή οι ΑΠΕ (σ.σ. γιατί ο Σεπτέμβριος έχει αυξημένο κόστος και για εποχικούς λόγους), ακόμη και αν γίνουν όλες οι κινήσεις κάλυψης που είναι δυνατές εγχωρίως, το τελευταίο τρίμηνο είναι δεδομένο πως τα λεφτά που θα πρέπει να δώσει το κράτος θα είναι πολλά. Εκτός και αν γίνει ένα διεθνές «θαύμα» δραστικής υποχώρησης της τιμής του αερίου ή αφύπνισης της Ευρώπης που... κοιμάται.

Μιλάμε για μία μαύρη τρύπα. Για ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Γιατί, να θυμηθούμε επίσης, θεωρούσαμε την άνοιξη ότι έχουμε παγκόσμια ενεργειακή κρίση με πρόβλεψη για τιμή φυσικού αερίου στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν πλέον κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 270 ευρώ...

Η κάλυψη από τα κρατικά ταμεία και από διάφορες άλλες πηγές του επιπλέον κόστους του ρεύματος για όλους τους επόμενους μήνες αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η οποία, όπως αποδεικνύεται, ευτυχώς πραγματώνεται. Ευτυχώς, υπάρχουν τα «πυρομαχικά» μέσα από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα για διάφορους λόγους, συγκυριακού και μόνιμου χαρακτήρα.   

Μόνο που πλέον είναι φανερό πως η ενεργειακή κρίση μαίνεται και τρώει τα πάντα. Εξαερώνει κάθε όφελος από το υψηλότερο ΑΕΠ, από τον τουρισμό, από τις εξαγωγές. Περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας σε άλλα πεδία ή την προώθηση αναγκαίων για τη θωράκιση της χώρας δαπανών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η όποια λύση μπορεί να έρθει μόνο από το «εξωτερικό». Είναι αναγκαία μία, έστω και με χρονική υστέρηση, απόφαση για πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία στήριξης του κόστους του φυσικού αερίου, αλλά και για διαφορετική αντιμετώπιση των δαπανών των κρατών για την ενεργειακή κρίση. Προς το παρόν δεν υπάρχει κινητικότητα. Εθνικές πρωτοβουλίες, εμμονή στους κανόνες για επιστροφή σε πλεονάσματα και  συστάσεις για εξοικονόμηση ρεύματος. Αυτά είναι όμως ασπιρίνες. Θα πρέπει επιτέλους να παραδεχθεί η Ευρώπη ότι αν δεν ληφθούν άμεσα γενναίες αποφάσεις, τότε θα ρισκάρει οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς κλυδωνισμούς πολύ πιο μεγάλης έντασης και επίπτωσης. 

Όλες οι ειδήσεις

13:36

Τσαγγάρη: Εργαλείο διαφάνειας το Poso Kanei - Δικαίωμα του πολίτη και όχι πολυτέλεια η ενημέρωση για τις τιμές

13:25

ΙΕΑ: Νέα καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τη ζήτηση πετρελαίου το 2026

13:23

Ταμειακό έλλειμμα 2,39 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2026

13:19

Τουρνάς: Από τις 23 Ιουνίου ξεκινούν οι έλεγχοι - Η κλιματική κρίση δεν μας δίνει άλλη παράταση

13:15

Μητσοτάκης: Η μάχη κατά της ακρίβειας συνεχίζεται και θα κερδηθεί μόνο με ρεαλιστικές πράξεις

13:05

Μαρινάκης: «Η χώρα πλήρωσε ακριβά τη λογική του τζάμπα»

13:05

IEA για Μέση Ανατολή: Υπερπροσφορά πετρελαίου το 2027 εάν διατηρηθεί η ειρήνη

12:51

BNP Paribas: Η αγορά πετρελαίου μεταξύ ανακούφισης και αβεβαιότητας

12:45

G7: Κοινή γραμμή για στήριξη Ουκρανίας και κατάπαυση πυρός στον Λίβανο

12:44

Η Visa επεκτείνει το Click to Pay για τους κατόχους καρτών της Revolut

12:41

Αμοιβαία Κεφάλαια: Οι λήξεις, τα νέα κουπόνια και η επόμενη ημέρα στα target maturity

12:38

12 + 1 λόγοι για να επισκεφτείτε τη Beyond 2026

12:35

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1,5% στη διακίνηση επιβατών στους ελληνικούς λιμένες το δ' τρίμηνο 2025

12:32

Αύξηση 8,4% τον Φεβρουάριο στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας

12:29

Δίκη για τα Τέμπη: Ένταση μεταξύ συγγενών θυμάτων και Ζωής Κωνσταντοπούλου

12:20

ΓΣΕΒΕΕ: Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων ενισχύει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

12:20

Ο Όμιλος AKTOR ωριμάζει σχέδιο απανθρακοποίησης της λειτουργίας του

12:13

Βαρδινογιάννης: Κενά ενεργειακής ασφάλειας στην ΕΕ - Ανάγκη επανεξέτασης του ρυθμού της ενεργειακής μετάβασης

12:11

ΔΥΠΑ - ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Στήριξη σε σπουδαστές στη Λάρισα με Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

12:08

Attica Group: Σε προκαταρκτικές συζητήσεις για τη συμμετοχή της η Strix Holdings

11:58

Βρετανία: Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στο Μάντσεστερ, κρίνεται το μέλλον Στάρμερ

11:56

Νέα προσυνεδριακή άνοδος για SpaceX - «Κλείδωσε» κεφαλαιοποίηση 2,65 τρισ. δολαρίων

11:55

Με νέες ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης

11:50

Έρευνα EY-Parthenon: Οι CEOs επικεντρώνονται σε κερδοφορία, AI και στρατηγικές συμφωνίες

11:39

Ανδρουλάκης: Αν το ΠΑΣΟΚ λάβει την εντολή, η Ελλάδα θα έχει σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση

11:27

Ευρωζώνη: Η νέα πραγματικότητα του χρέους και η αναβάθμιση της περιφέρειας

11:10

Αντιμέτωπος με αυστηρότερη ποινική μεταχείριση ο Λιγνάδης, δεκτή η έφεση της Εισαγγελίας

11:05

Χρηματιστήριο: Ήπιες εναλλαγές προσήμου κοντά στα νέα υψηλά

11:01

ΒΕΑ: Οι 72 δόσεις δεν αρκούν - Χαμηλότερα επιτόκια και προστασία των ΜμΕ

10:57

Ευρωαγορές: Μεικτές τάσεις με τον Stoxx 600 να παραμένει σε τροχιά ρεκόρ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider