Οι επενδύσεις ευκαιρία να αλλάξει η ατζέντα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η οικονομική ατζέντα τον τελευταίο καιρό είναι αρκετά βαριά. Η ακρίβεια πλέον επιβαρύνεται από την κατρακύλα του ευρώ έχοντας και το βλέμμα στη στρόφιγγα του φυσικού αερίου. Πληθαίνουν συνεχώς τα μέτωπα.

Είναι ευχάριστο λοιπόν το γεγονός ότι γίνεται μία προσπάθεια να αλλάξει λίγο αυτή η ατζέντα. Μιλάμε για το κομμάτι των επενδύσεων που φαίνεται πως σιγά - σιγά αρχίζει να παίρνει λίγο μπρος. Όχι στις εξαγγελίες αλλά στην πράξη, δηλαδή στην προκήρυξη δημόσιων έργων και ιδιωτικών επενδύσεων και στην απορρόφηση πόρων της ΕΕ.

Υπάρχουν τα πρώτα δείγματα. Πριν από λίγο διάστημα άρχισαν να εγγράφονται απορροφήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, παράλληλα με τη μαζική προκήρυξη των προσκλήσεων προς μικρομεσαίους για το σκέλος των επιδοτήσεων. Φαίνεται επίσης πως το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται και τα πρώτα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Αλλά  και στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που εγκρίθηκαν από τις Βρυξέλλες, ακούγεται πως επιχειρείται να έρθουν μαζικές εξαγγελίες με...  άρωμα ΔΕΘ για προκηρύξεις το φθινόπωρο.

Είναι σημαντικό λοιπόν να αρχίσει να υπάρχει αυτό το σκέλος των επενδύσεων, στο οποίο άλλωστε η κυβέρνηση έχει θετικό πρόσημο. Γιατί διαφορετικά, αυτό που επικρατεί είναι η απραξία της Ευρώπης στο μέτωπο των κρίσεων που οδηγεί στην αδυναμία των κρατικών πόρων, παρά την υπέρβαση στόχου φορολογικών εσόδων, να τροφοδοτήσουν γενικευμένα μέτρα στήριξης.

Τα λεφτά λοιπόν των επενδύσεων δεν είναι μόνο πολλά, αλλά και ειδικής αξίας λόγω των πολύ δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Άρα, ναι, η ευκαιρία είναι μεγάλη. Αλλά και η ευθύνη και η δυσκολία είναι εξ ίσου υψηλή.

Έχουμε στο παρελθόν και καθυστερήσεις στη λήψη κοινοτικών κονδυλίων και απώλεια πόρων. Απαιτείται λοιπόν η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση στον κρατικό μηχανισμό σε όλα τα επίπεδα, κεντρικά και περιφερειακά. Γιατί καλείται να διαχειριστεί διπλάσιο όγκο επενδύσεων και έργων. Για να φτάσει το χρήμα έγκαιρα, αποδοτικά και αξιοκρατικά στην αγορά και στη κοινωνία. 

Όλες οι ειδήσεις

09:37

Φόρουμ των Δελφών: Αδήριτη η ανάγκη για την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας

09:08

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τραμ από το Σάββατο

09:02

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει το διεθνές δίκαιο

08:54

Άνω Σύρος: Βόλτα στον μεσαιωνικό οικισμό με τη μαγευτική θέα

08:48

ΗΠΑ: Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων χωρίς τον όρο «γενοκτονία»

08:38

ΔΕΣΦΑ: Η ενεργειακή ασφάλεια δεν έχει «κλειδώσει» – Το νέο ρίσκο πριν τον χειμώνα

08:28

Luxury real estate: Επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα και τα «μπλε ακίνητα» - Ποιες περιοχές επιλέγουν οι ξένοι

08:13

Fuel Pass, diesel και καύσιμα: Πώς και για πόσο «τρέχουν» οι επιδοτήσεις

08:06

Πώς θα παραχωρηθούν/αξιοποιηθούν τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια – Οι 2,5 εκατ. επιβάτες και τα «φιλέτα»

08:00

Φορολογικές δηλώσεις: Ώρα διορθώσεων για λάθη και παραλείψεις – Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν υποβάλει δήλωση

07:43

Πακιστάν: Αβέβαιο αν θα διεξαχθεί νέος γύρος επαφών ΗΠΑ - Ιράν

23:57

S&P: Αμετάβλητη στο «ΒΒΒ» η αξιολόγηση της Ελλάδας

23:54

Ισπανία: Το ιατρικό περιοδικό Lancet αρνείται να καταθέσει στη Γερουσία των ΗΠΑ για την προέλευση της Covid-19

23:39

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 16% για το Brent

23:36

ΗΠΑ: Η διοίκηση Τραμπ επιδιώκει ευκολότερες ομοσπονδιακές εκτελέσεις

23:24

ΕΛΑΣ: EΔΕ για τα επεισόδια έξω από το Εφετείο Αθηνών

23:16

G7: Ανησυχία για την ενίσχυση των πυρηνικών οπλοστασίων της Ρωσίας και της Κίνας

23:09

Wall Street: Intel και Ιράν ώθησαν τους δείκτες σε νέα ρεκόρ

22:48

Χρυσός: Άνοδος με φόντο την επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν

22:28

Συνάντηση Τασούλα - Μακρόν: «Ιστορικοί οι δεσμοί Ελλάδας - Γαλλίας»

22:11

Ζελένσκι: Επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν για να μιλήσει για ασφάλεια και ενέργεια

22:01

Παιδιά online, αλλά με όρια: Το νέο πλαίσιο προστασίας στον ψηφιακό κόσμο

21:49

Ντέγιαν Μποντιρόγκα: «Πάνω από 400.000 αιτήσεις για τα εισιτήρια του Final 4»

21:43

Παπασταύρου: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών

21:35

Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank): Οι 6 πυλώνες ανάπτυξης του νέου παραγωγικού μοντέλου

21:26

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το μεγάλο στοίχημα του επιχειρηματικού μετασχηματισμού

21:03

Σκέρτσος: Τις επόμενες εβδομάδες η πρόταση για το νέο ενιαίο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας

20:57

Chips και quantum στο επίκεντρο: Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο στον νέο τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης

20:55

Stanton Chase Athens: Η ηγεσία ως καταλύτης ανθεκτικότητας σε μια εποχή συνεχούς αβεβαιότητας

20:42

Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider