Πληθωρισμός: H δειλή Ευρώπη ετοιμάζεται να κάνει και άλλο λάθος

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι πρωτοετείς φοιτητές είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν στα οικονομικά Πανεπιστήμια. Μαθαίνουν πως είναι άλλο πράγμα ο πληθωρισμός ζήτησης, δηλαδή η άνοδος των τιμών που προκαλείται από την άνοδο του ΑΕΠ, των εισοδημάτων και της κατανάλωσης και άλλο ένας πληθωρισμός που κυρίως (όχι αποκλειστικά) προκαλείται από θέματα επάρκειας προσφοράς, όπως συμβαίνει εν προκειμένω (κατά κύριο λόγο) στην περίπτωση της Ευρώπης.

Δεν ζούμε στις ΗΠΑ, που πολύ λίγο επηρεάζονται από τον πόλεμο. Ο τρόμος για την έλλειψη φυσικού αερίου, τα προβλήματα στην τροφοδοσία με σιτηρά, αλουμίνιο και πολλά άλλα είδη δεν συνδέονται με την ανάκαμψη από την πανδημία αλλά με τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας και με τις οικονομικές κυρώσεις.

Έχουμε έναν πληθωρισμό κόστους. Και μάλιστα ενός αυξημένου κόστους που δεν είναι αποτέλεσμα δομικών προβλημάτων της Ευρώπης αλλά μίας εξωγενούς κρίσης που πλέον συνδέεται με ορατό κίνδυνο ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού.

Απαιτεί λύσεις στη ρίζα του προβλήματος… χθες, όχι αύριο. Επάρκεια προσφοράς και πάταξη των ανατιμήσεων εκεί που δημιουργούνται, δηλαδή στο κόστος ενέργειας, αλλά και πολύ δραστικά μέτρα για όσους τολμούν να κερδοσκοπήσουν.

Προφανώς το πρόβλημα πυροδοτείται και από άλλα θέματα επάρκειας πρώτων υλών και τροφίμων που συνδέονται με τη γενικότερη κρίση που προϋπήρχε στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Προφανώς συνδέεται και με την παγκόσμια ανάκαμψη, αλλά και με τη διαρκή κατρακύλα του ευρώ έναντι του δολαρίου που χειροτερεύει τα πράγματα...

Επίσης είναι λογικό για τον ίδιο λόγο τα μέτρα πολιτικής να είναι διαφοροποιημένα σε σχέση με αυτά της πανδημίας. Δηλαδή, πρέπει να φύγουμε από το «δώστε κι άλλα» που ενδεχομένως να μην έπρεπε ποτέ να γίνει σε τέτοιο βαθμό για να υπάρχει απόθεμα (όχι σε όρους ταμειακών διαθεσίμων αλλά σε όρους αύξησης του χρέους), αλλά ας όψεται και η πλειοδοσία παροχών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Πρέπει όμως τα νέα μέτρα για τη νέα αυτή κρίση να είναι επαρκή για όλους όσους τα χρειάζονται. Να μην δίδονται με βάση τα «υπερέσοδα», αλλά με βάση τις ανάγκες. Να πάνε σε αυτούς που πλήττονται πραγματικά από το ρεύμα, τα καύσιμα, την ακρίβεια στα τρόφιμα και όχι σε όσους ορίζονται ως «ευάλωτοι» στα φορολογικά δεδομένα που όλοι γνωρίζουμε τι ποσοστό φοροαποφυγής περικλείουν.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει διαρκώς και ορθώς, όπως και άλλα κράτη του Νότου, την ανάγκη για μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Και όντως ένα πακέτο ανακοινώσεων έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου.

Ωστόσο, με βάση όσα είχαν προαποφασιστεί και ανακοινώθηκαν στο Eurogroup αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, την επιστροφή σε πειθαρχία, την εμμονή σε πολιτικές οι οποίες μειώνουν τη ζήτηση στην οικονομία (για να μην τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις με βάση την μανιέρα που ακολουθείται σε περιόδους ανατιμήσεων), είναι απολύτως κατανοητό ότι η Ευρώπη συνεχίζει και σκέφτεται με «κουτάκια» προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στα διαφορετικά «θέλω» του Βορρά και του Νότου. Η Ευρώπη κάνει δειλά βήματα και ετοιμάζεται ένα ακόμη μεγάλο λάθος. Ελπίζουμε, έστω και στο… και πέντε, για το καλό όλων, να το αποφύγει.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Στην Πολωνία το νέο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της Kumho

23:45

Θεσσαλονίκη: Στήνεται αύριο στην Νικήτη το πρώτο μελισσοκομικό/αγροτικό μπλόκο στην Π.Ε. Χαλκιδικής

23:35

Γαλλία: Το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ μετονομάζει τους τερματικούς του σταθμούς

23:28

Νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής ΑΠΔ οικοδομοτεχνικών έργων του e-ΕΦΚΑ

23:14

Νευρικότητα στη Wall Street μια «ανάσα» πριν από τη Fed

22:58

Απάντηση ΕΕ σε Μασκ: Εκτιμούμε την ελευθερία της έκφρασης, αλλά οι νομοθεσίες ισχύουν για όλους

22:43

Μπρούνερ: Νέοι κανόνες ΕΕ για αλληλεγγύη και επιστροφή μεταναστών

22:31

Πτώση για το πετρέλαιο εν μέσω των συνομιλιών για το Ουκρανικό

22:15

«Παραγωγικές» χαρακτήρισε ο πρόεδρος Ζελένσκι τις συνομιλίες στο Λονδίνο

22:00

ΗΠΑ: Ο Μαμντάνι θα μετακομίσει στην επίσημη κατοικία του δημάρχου της Νέας Υόρκης

21:45

Οριακές απώλειες για τον χρυσό ενόψει της συνεδρίασης της Fed

21:32

ΔΣΑ: Νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Α. Κουτσόλαμπρος

21:28

Ο Τραμπ επιτέθηκε στη νέα διοίκηση του CBS για συνέντευξη της Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν

21:14

Lamda: Παρουσιάστηκε ο αφιερωματικός τόμος «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών»

21:10

Δένδιας: Με την «Ατζέντα 2030» η Άμυνα μετατρέπεται σε παραγωγικό πολλαπλασιαστή ισχύος

21:00

Λάιεν: Ενισχυμένη υποστήριξη στην Ουκρανία και αύξηση της ευρωπαϊκής αμυντικής ετοιμότητας

20:48

Ηράκλειο: Κλειστό και πάλι το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» - Αύριο το πρωί η νέα συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής

20:34

Γερμανία: Δεν υπάρχει λόγος ρήξης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

20:30

Καταιγίδα στο bitcoin: Κατάρρευση τιμών, ιστορικές ρευστοποιήσεις και φόβοι για νέο «χειμώνα»

20:18

Δήμος Αθηναίων: Σταθερά τα δημοτικά τέλη για το 2026, μηδενικά για όσους αποκτήσουν παιδί

20:07

Βρετανία: Οι καταναλωτές μειώνουν τα έξοδα για τα Χριστούγεννα - Στο σπίτι το εορταστικό γεύμα

19:58

Πιτσιλής: Η ΑΑΔΕ μετασχηματίζεται για να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο επενδυτικό περιβάλλον

19:45

Κρήτη: Σε λειτουργία τα αεροδρόμια σε Ηράκλειο και Χανιά, πότε θα ξανακλείσουν

19:34

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

19:32

Σ. Αραβία: Συμφωνία με το Κατάρ για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής

19:21

Λάρισα: Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας απέκλεισαν και τους παραδρόμους της εθνικής οδού

19:19

Prodea: Πώληση 100 ακινήτων στην Εθνική Τράπεζα έναντι 510,7 εκατ. ευρώ

19:10

Όρμπαν: Η Τουρκία θα εγγυηθεί τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία

18:56

Συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας για διαγραφή όλων των εκκρεμών υποθέσεων του παρελθόντος

18:46

TREK Development: Ανάληψη δύο νέων εκτελεστικών συμβάσεων από το Υπουργείο Υποδομών

gazzetta
gazzetta reader insider insider