Τα «χαράτσια» των μνημονίων, η ατυχία της κρίσης και το νέο στοίχημα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023, για την οποία  δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός μαζί με το ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από 12 χρόνια, μεταφέρει προφανώς το μήνυμα της επιστροφής σε μία (άλλη) κανονικότητα. Γιατί υπό πραγματικά κανονικές συνθήκες αυτές οι κινήσεις θα είχαν γίνει νωρίτερα και θα ήταν πιο διευρυμένες. Το αρχικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία των 43 δισ. ευρώ μέτρων στήριξης και η πληθωριστική κρίση των 8,5 δισ. ευρώ (μέχρι στιγμής) παρεμβάσεων, προέβλεπε και άλλα.

Για παράδειγμα, έως και το 2023 θα έπρεπε να καταργηθεί σταδιακά και το τέλος επιτηδεύματος (ένα θέμα που τώρα επαναφέρουν οι ίδιοι οι δανειστές ως προτεραιότητα για την επιχειρηματικότητα). Θα έπρεπε να μειωθεί και ο ΦΠΑ στο 11% και 22% (από 13% και 24% που ήταν και παραμένει), αλλά και να φτάσει στο 20% από 28% (προς το παρόν μειώθηκε στο 22%) ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων.

Βεβαίως έχουν γίνει πολλά. Έχουν υλοποιηθεί (πριν και εν μέσω των κρίσεων) πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, παράλληλα με τα μέτρα στήριξης. Για παράδειγμα τελικά ο ΕΝΦΙΑ δεν μειώθηκε κατά 30% αλλά κατά 37%, ενώ μόνο για φέτος οι μόνιμες μειώσεις φόρων έχουν αξία 1 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, υπό συνθήκες «κανονικότητας», αν η πληθωριστική κρίση δεν είχε ροκανίσει τα οφέλη των ελαφρύνσεων αλλά και τη δυνατότητά τους να γίνουν πιο γρήγορα, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Η κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος θα είχε πάρει πιο μεγάλη ανάσα, θα έβλεπε πιο αισιόδοξα το μέλλον. Αλλά και η οικονομία μας θα ήταν λιγότερο ευάλωτη και η προοπτική της πιο ξεκάθαρη.

Η Ελλάδα ήταν άτυχη σε αυτό το πεδίο. Το στοίχημα είναι, με βάση την «πικρή» πείρα των προηγούμενων ετών της οικονομικής κρίσης, να διαχειρισθεί σωστά την κατάσταση για να βγει με τις λιγότερες απώλειες και από το νέο αυτό (εξωγενές) πρόβλημα.

Γιατί  δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χώρα μας είναι πιο ευάλωτη από άλλα κράτη. Το ΙΟΒΕ στην 3μηναία του έκθεση για την ελληνική οικονομία δίνει ένα σαφές περίγραμμα της κατάστασης και του στοιχήματος.  Κάνει σαφές πως στη νέα αυτή κρίση «αν και σχεδόν όλες οι οικονομίες πλήττονται, η δική μας είναι σε κρίσιμο σημείο. Και τούτο γιατί είναι στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, με την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας ως κομβικό ενδιάμεσο στόχο». Εξηγεί πως «οικονομίες όπως η δική μας, με χρόνιες δομικές υστερήσεις, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού κυρίως με επιδοματικές πολιτικές. Αν και είναι απαραίτητα μέτρα υποστήριξης προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και πολιτικές προσαρμογής της ρύθμισης σε βασικές αγορές, είναι επείγον να υπάρξει υποστήριξη της παραγωγής, με απλούστευση διαδικασιών και κανόνων και μεταρρυθμίσεις για αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων».

Πρέπει λοιπόν να ακουστεί το μήνυμα της προσπάθειας για δομικές αλλαγές που ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν, αλλά και για αποτελεσματική χρήση κάθε μέσου που δίδει η ΕΕ. Και τούτο για να κερδηθεί το στοίχημα της ανάσχεσης των απειλών που υπάρχουν, αλλά και της διατήρησης της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής δυνατότητας για την πλήρη άρση των «χαρατσιών» των μνημονίων.

Όλες οι ειδήσεις

07:30

ΗΠΑ - Ιράν: No deal ύστερα από 21 ώρες διαπραγματεύσεων

23:58

Ιράν: Διατηρεί επαφή με το Λίβανο αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων της εκεχειρίας σε όλα τα μέτωπα

23:38

Θεσσαλονίκη: Άντρας βρέθηκε νεκρός σε ρέμα στην Ευκαρπία

23:16

Επίσκεψη Ν. Δένδια στην έδρα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Θράκης

22:48

Σαλαμίνα: Κατασχέθηκαν πάνω από 2.000 κροτίδες και φωτοβολίδες - Πέντε συλλήψεις

22:18

Λιβύη: Έγκριση του πρώτου ενοποιημένου προϋπολογισμού πλέον της δεκαετίας

21:47

Τα έθιμα του Πάσχα στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες

21:18

Θεσσαλονίκη: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 20χρονου συνελήφθη άνδρας στη Σταυρούπολη

21:00

Αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

20:24

ΗΠΑ: Δύο πολεμικά πλοία διέπλευσαν σήμερα το Στενό του Ορμούζ

20:00

Εκλογές Ουγγαρία: Τα προγνωστικά για νίκη Μαγιάρ – Η «παγίδα» Όρμπαν στις μονοεδρικές

19:47

Έφτασε στην Ελλάδα το Άγιο Φως

19:22

ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκαν 229 πολυτελή ΙΧ με ξένες πινακίδες

19:17

Γερμανία: Απεργία των πιλότων της Lufthansa στις 13 και 14 Απριλίου

19:10

Κύπρος: Νεκρός ανασύσρθηκε εγκλωβισμένος στο κτίριο που κατέρρευσε στη Γερμασόγεια

18:11

Φάμελλος: Το φως της Ανάστασης μας δείχνει τον δρόμο για την κοινωνία που αξίζουμε

17:58

Ιράν: Αμερικανικό πολεμικό ανέκρουσε πρύμναν στο Ορμούζ μετά από προειδοποίηση μας - Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

17:28

Καβάλα: Ένα παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο

17:16

Μητσοτάκης: Mπορούμε να υπερβούμε κάθε εμπόδιο, αρκεί να έχουμε ενότητα μεταξύ μας και πίστη στο αύριο

17:00

Το ενεργειακό κόστος βαρίδι για τον τουρισμό

16:54

Τραμπ: Αδεια τάνκερ κατευθύνονται στις ΗΠΑ για να φορτώσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο

16:46

Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για την Ελλάδα της ελπίδας

16:37

Μακρόν: Βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας για το Ιράν

16:19

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών ΗΠΑ και Ιράν - Αδιέξοδο για το Ορμούζ

16:07

ΒοΕ: Σε επαφές με τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές για το Mythos της Anthropic

15:52

Κύπρος: Κατέρρευσε πολυκατοικία στα Γερμασόγεια - Τρεις τραυματίες

15:42

Μακρόν - Ερντογάν συζήτησαν για Ιράν και Ουκρανία

15:10

Μισισιπής: Αντιδράσεις για την κατασκευή τεράστιου εργοστάσιου παραγωγής ενέργειας για την xAI

14:47

Καταδίωξη διαρρηκτών με πυροβολισμούς στη Βάρη

14:42

Ουκρανία: Υποδοχή 175 αιχμαλώτων πολέμου και επτά αμάχων από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι

gazzetta
gazzetta reader insider insider