Σε θολά νερά και πάλι για τη στήριξη οικονομιών και κοινωνιών 

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα γεγονότα, με την οποία επιδεινώνεται η κατάσταση - διεθνώς και εγχωρίως - είναι μεγάλη. Και τα νερά παραμένουν πολύ θολά.  Όχι μόνο για την πορεία της ίδιας της κρίσης, αλλά και για το αν θα βρεθούν τα λεφτά για επαρκή στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η ορατότητα είναι πολύ χαμηλή πρώτα απ' όλα στις Βρυξέλλες. Ακόμη και ο οδικός χάρτης για το πόσα μέτρα στήριξης θα μπορούν τα κράτη (και η Ελλάδα) να λαμβάνουν από τώρα έως και το 2023 δεν αναμένεται πριν τον Ιούλιο. Όσο για το μεγάλο μέτωπο των νέων δημοσιονομικών κανόνων (που ουσιαστικά καθορίζουν όλο το πακέτο μειώσεων φόρων, εισφορών, «χαρατσιών» των μνημονίων κλπ), έχει πλέον τελεσίδικα μεταφερθεί, για μία ακόμη φορά, για το προσεχές φθινόπωρο και… βλέπουμε. Γιατί, με δεδομένο πως η «κουβέντα» αυτή διακόπηκε για πρώτη φορά με αφορμή την πανδημία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μία νέα χρονοκαθυστέρηση για… μετά, για το 2023.

Μόνο που αυτή τη φορά, είπαμε, οι ταχύτητες είναι άλλες, πολύ υψηλές. Και οι κίνδυνοι πολύ πιο μεγάλοι, ακόμη και από μία υγειονομική κρίση.   

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτά που έχει. Επιχειρεί να κάνει διαχείριση όσων ορίζει η ίδια. Αυτήν την εβδομάδα, ελπίζει σε καλά νέα για το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου και για τα φορολογικά έσοδα, με τα οποία θα μπορεί να αρχίσει να υπολογίζει το νέο πακέτο στήριξης του Ιουλίου. Για να αντισταθμίσει – εν μέρει – την επέλαση της ακρίβειας που αναμένεται να πιστοποιηθεί εντός της εβδομάδας από την ΕΛΣΤΑΤ.

Η αλήθεια είναι όμως πως με τα όπλα που δίνει η Ευρώπη, με τους περιορισμούς που τίθενται και με την ασάφεια που διατηρείται, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά.  Η Ελλάδα θα πρέπει να κινείται  με σφικτό «ζωνάρι» και με… μετρημένα μέτρα στήριξης για αρκετό διάστημα ακόμα, χωρίς καν να γνωρίζει το «μετά». Με ότι αυτό θα συνεπάγεται σε οικονομικό, κοινωνικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Να θυμίσουμε ότι οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Δεν είναι μόνο τα μέτρα κάλυψης - πολιτών και επιχειρήσεων - από τη νέα κρίση που, προφανώς, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είναι και τα υπέρογκα «χαράτσια» από το παρελθόν που θα μπορούσαν - υπό άλλες συνθήκες ευελιξίας- να έχουν μειωθεί ταχύτερα και με μόνιμο τρόπο.

Να μην ξεχνάμε και τις μεγάλες ελλείψεις πού υπάρχουν, λόγω της μνημονιακής λιτότητας ετών, σε πολλά πεδία: στην παιδεία, στην υγεία ή στο κοινωνικό κράτος. Και στο περιβάλλον οι ανάγκες αυξάνονται, αφού  δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μία πιο γρήγορη και επώδυνη ενεργειακή μετάβαση, αλλά και με μία πολύ πιο έντονη κλιματική αλλαγή και κρίση, όπως αποδεικνύεται - δυστυχώς - ήδη και φέτος από τις πυρκαγιές και όχι μόνο.

Η ανάγκη λοιπόν για ορατότητα είναι μεγάλη. Όπως μεγάλη, και ανεκπλήρωτη, είναι η ανάγκη για άμεση ισχυρή στήριξη.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Μελέτη ΕΚΤ: Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διακυβέρνησης Δεδομένων και οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής

23:54

WSJ: Η Verizon θα καταργήσει 15.000 θέσεις εργασίας

23:48

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η ενεργειακή ανεξαρτησία ισούται άμεσα με εθνική ασφάλεια και κυριαρχία

23:41

Καραϊβική: Τέσσερις νεκροί κατά την επίθεση αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε σκάφος

23:37

ΕΟΔΥ: Έξι νέοι θάνατοι από Covid-19 και ένας νέος θάνατος από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

23:32

Γαλλία: Ήρθη η ταξιδιωτική απαγόρευση για τον CEO του Telegram

23:27

Το BBC ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τον Τραμπ - Αρνείται να πληρώσει αποζημίωση

23:23

Ανταρκτική: Ο πληθυσμός των θαλάσσιων ελεφάντων αποδεκατίστηκε από τη γρίπη των πτηνών

23:15

Ευρύ selloff στη Wall Street - Έχασε 797 μονάδες ο Dow μετά το ρεκόρ

23:06

ΗΠΑ: Αγωγή κατά της Καλιφόρνια από το υπ. Δικαιοσύνης για ανασχεδιασμό των εκλογικών περιφερειών

22:49

Ρωσία: Μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη στην Καρελία - Νεκροί οι δύο πιλότοι

22:35

ΟΗΕ: Η ζήτηση του ελαιολάδου θα συνεχίσει να αυξάνεται, παρά τους δασμούς Τραμπ

22:13

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης στην Οκλαχόμα έλαβε χάρη, λίγο πριν εκτελεστεί

21:57

Το BBC εξετάζει καταγγελία για μοντάζ ομιλίας του Τραμπ από άλλη εκπομπή

21:46

Rebound για το πετρέλαιο μετά την «κατρακύλα»

21:42

Το ΝΑΤΟ εγκαταλείπει το σχέδιο απόκτησης Boeing E-7 Wedgetail

21:38

Σε υψηλό άνω των τριών εβδομάδων ο χρυσός

21:28

Μελόνι: Επαναστατική η διαχείριση του μεταναστευτικού από Ιταλία - Αλβανία

21:18

Οι ΗΠΑ μπορούν να αρνηθούν βίζα λόγω παχυσαρκίας

21:12

Νέα συντριβή τουρκικού αεροσκάφους - Νεκρός ο πιλότος

21:02

Μερτς σε Ζελένσκι: Περιμένουμε δυναμική καταπολέμηση τις διαφθοράς

20:53

Λαζαρίδης: Υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλεται για απάτη εκατ. ευρώ μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ

20:41

Η ΕΤΑΑ δανείζει 22 εκατ. ευρώ σε ουκρανική εταιρεία ενέργειας

20:32

Οι Antifa σε λίστα τρομοκρατών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μέσα και δύο ελληνικές οργανώσεις

20:23

Εγκρίσεις καταλληλότητας έλαβε η Euronext από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

20:15

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πρώτη με «αέρα» 13,3 μονάδων η ΝΔ - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

20:04

Πηγές ΝΔ: «Ομολογία Κέντρου»: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο για τα σκοτεινά ΚΥΔ

20:00

Η επόμενη ημέρα στις ΗΠΑ: Το shutdown τελείωσε, όμως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν

19:52

Ο Mr. Beast ανοίγει Theme Park στη Σαουδική Αραβία

19:52

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της Frigoglass

gazzetta
gazzetta reader insider insider