Σε θολά νερά και πάλι για τη στήριξη οικονομιών και κοινωνιών 

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα γεγονότα, με την οποία επιδεινώνεται η κατάσταση - διεθνώς και εγχωρίως - είναι μεγάλη. Και τα νερά παραμένουν πολύ θολά.  Όχι μόνο για την πορεία της ίδιας της κρίσης, αλλά και για το αν θα βρεθούν τα λεφτά για επαρκή στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η ορατότητα είναι πολύ χαμηλή πρώτα απ' όλα στις Βρυξέλλες. Ακόμη και ο οδικός χάρτης για το πόσα μέτρα στήριξης θα μπορούν τα κράτη (και η Ελλάδα) να λαμβάνουν από τώρα έως και το 2023 δεν αναμένεται πριν τον Ιούλιο. Όσο για το μεγάλο μέτωπο των νέων δημοσιονομικών κανόνων (που ουσιαστικά καθορίζουν όλο το πακέτο μειώσεων φόρων, εισφορών, «χαρατσιών» των μνημονίων κλπ), έχει πλέον τελεσίδικα μεταφερθεί, για μία ακόμη φορά, για το προσεχές φθινόπωρο και… βλέπουμε. Γιατί, με δεδομένο πως η «κουβέντα» αυτή διακόπηκε για πρώτη φορά με αφορμή την πανδημία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μία νέα χρονοκαθυστέρηση για… μετά, για το 2023.

Μόνο που αυτή τη φορά, είπαμε, οι ταχύτητες είναι άλλες, πολύ υψηλές. Και οι κίνδυνοι πολύ πιο μεγάλοι, ακόμη και από μία υγειονομική κρίση.   

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτά που έχει. Επιχειρεί να κάνει διαχείριση όσων ορίζει η ίδια. Αυτήν την εβδομάδα, ελπίζει σε καλά νέα για το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου και για τα φορολογικά έσοδα, με τα οποία θα μπορεί να αρχίσει να υπολογίζει το νέο πακέτο στήριξης του Ιουλίου. Για να αντισταθμίσει – εν μέρει – την επέλαση της ακρίβειας που αναμένεται να πιστοποιηθεί εντός της εβδομάδας από την ΕΛΣΤΑΤ.

Η αλήθεια είναι όμως πως με τα όπλα που δίνει η Ευρώπη, με τους περιορισμούς που τίθενται και με την ασάφεια που διατηρείται, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά.  Η Ελλάδα θα πρέπει να κινείται  με σφικτό «ζωνάρι» και με… μετρημένα μέτρα στήριξης για αρκετό διάστημα ακόμα, χωρίς καν να γνωρίζει το «μετά». Με ότι αυτό θα συνεπάγεται σε οικονομικό, κοινωνικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Να θυμίσουμε ότι οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Δεν είναι μόνο τα μέτρα κάλυψης - πολιτών και επιχειρήσεων - από τη νέα κρίση που, προφανώς, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είναι και τα υπέρογκα «χαράτσια» από το παρελθόν που θα μπορούσαν - υπό άλλες συνθήκες ευελιξίας- να έχουν μειωθεί ταχύτερα και με μόνιμο τρόπο.

Να μην ξεχνάμε και τις μεγάλες ελλείψεις πού υπάρχουν, λόγω της μνημονιακής λιτότητας ετών, σε πολλά πεδία: στην παιδεία, στην υγεία ή στο κοινωνικό κράτος. Και στο περιβάλλον οι ανάγκες αυξάνονται, αφού  δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μία πιο γρήγορη και επώδυνη ενεργειακή μετάβαση, αλλά και με μία πολύ πιο έντονη κλιματική αλλαγή και κρίση, όπως αποδεικνύεται - δυστυχώς - ήδη και φέτος από τις πυρκαγιές και όχι μόνο.

Η ανάγκη λοιπόν για ορατότητα είναι μεγάλη. Όπως μεγάλη, και ανεκπλήρωτη, είναι η ανάγκη για άμεση ισχυρή στήριξη.

Όλες οι ειδήσεις

22:47

Στη Θεσσαλονίκη το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη χορογραφία ζεϊμπέικου

22:16

Ρωσία: Ένας νεκρός από επίθεση ουκρανικών drones σε πολυκατοικία στη πόλη Οριόλ

21:47

Μελέτη του Yale: Πώς το ελαιόλαδο διαμορφώνει ένα πιο υγιές εντερικό μικροβίωμα

21:28

Σεισμός 5,3 βαθμών νοτιοδυτικά της Μεθώνης

21:18

Εκατοντάδες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας βεβαιώθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης

20:54

Λουόμενος εντόπισε πυρομαχικό υλικό - πιθανώς νάρκη - σε θαλάσσια περιοχή της Πιερίας

20:40

Ελβετία: Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στη Γενεύη σε πορεία κατά της G7

20:21

Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν ότι Αμερικανοί απεσταλμένοι θα επισκεφθούν «σύντομα» τη Ρωσία

20:05

Επιμένει ο Τραμπ: Αργότερα απόψε η συμφωνία με το Ιράν

19:53

Πεζεσκιάν: Το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν υποστηρίζει την οδό του διαλόγου

19:43

Ομπάμα: Δεν αναμένει μια συμφωνία με το Ιράν να είναι πολύ διαφορετική από τη συμφωνία του 2015

19:34

Γαλλία: Μέση Ανατολή και Ουκρανία αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σύνοδο κορυφής του G7 στο Εβιάν

19:20

Τηλεφωνική συνομιλία Ζελένσκι - Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

19:00

Από τη Starbase στο 1 τρισ. δολάρια: Πώς ο Μασκ χτίζει την αυτοκρατορία του

18:52

Χάμιλτον: Πανηγύρισε την πρώτη του νίκη με τη Ferrari στη Βαρκελώνη

18:38

Κομισιόν: Υπό αξιολόγηση ο αποκλεισμός απ' τα εξελιγμένα μοντέλα ΑΙ της Anthropic

18:09

Τραμπ σε Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Ας μην τινάξουμε την ειρήνη στον αέρα

17:47

Έλαβε εξιτήριο ο Γιώργος Μυλωνάκης

17:00

Με αργούς ρυθμούς η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου – Παραμένει το κενό στις επενδύσεις με την ΕΕ

16:44

Ελβετία δημοψήφισμα: Με 55% απέρριψαν τον περιορισμό του πληθυσμού της χώρας στα 10 εκατομμύρια

16:26

Reuters: Υποχωρεί έντονα η στήριξη στον Τραμπ στις αγροτικές ΗΠΑ

15:55

Σδούκου: Οι μικρές νίκες κάνουν στο τέλος τη μεγάλη διαφορά

15:44

Μητσοτάκης: Παρουσιάζει τη Δευτέρα τον Εθνικό Μηχανισμό Προστασίας Ζώων σε Καταστροφές

15:24

Τραμπ: Με «μάχες» μικτών πολεμικών τεχνών γιορτάζει τα 80α του γενέθλια

15:13

ΣΤΑΣΥ: Εργασίες από 15/6 στη Γραμμή 3 του Μετρό στο τμήμα Πανόρμου - Νομισματοκοπείο

15:04

Σχοινάς: Πάνω από 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα την επόμενη εξαετία

14:57

Η εκρηκτική άνοδος της SpaceX ενισχύει την περιουσία Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχου πρίγκιπα

14:42

Νέα Εκτελεστική Γραμματεία και αλλαγές στη δομή της ΝΔ

14:33

Γεραπετρίτης: Στόχος η ένταξη μίας ή περισσότερων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έως την ελληνική προεδρία του 2027

14:24

Ισραήλ: Χτύπησε θέσεις της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider