Σε θολά νερά και πάλι για τη στήριξη οικονομιών και κοινωνιών 

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα γεγονότα, με την οποία επιδεινώνεται η κατάσταση - διεθνώς και εγχωρίως - είναι μεγάλη. Και τα νερά παραμένουν πολύ θολά.  Όχι μόνο για την πορεία της ίδιας της κρίσης, αλλά και για το αν θα βρεθούν τα λεφτά για επαρκή στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η ορατότητα είναι πολύ χαμηλή πρώτα απ' όλα στις Βρυξέλλες. Ακόμη και ο οδικός χάρτης για το πόσα μέτρα στήριξης θα μπορούν τα κράτη (και η Ελλάδα) να λαμβάνουν από τώρα έως και το 2023 δεν αναμένεται πριν τον Ιούλιο. Όσο για το μεγάλο μέτωπο των νέων δημοσιονομικών κανόνων (που ουσιαστικά καθορίζουν όλο το πακέτο μειώσεων φόρων, εισφορών, «χαρατσιών» των μνημονίων κλπ), έχει πλέον τελεσίδικα μεταφερθεί, για μία ακόμη φορά, για το προσεχές φθινόπωρο και… βλέπουμε. Γιατί, με δεδομένο πως η «κουβέντα» αυτή διακόπηκε για πρώτη φορά με αφορμή την πανδημία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μία νέα χρονοκαθυστέρηση για… μετά, για το 2023.

Μόνο που αυτή τη φορά, είπαμε, οι ταχύτητες είναι άλλες, πολύ υψηλές. Και οι κίνδυνοι πολύ πιο μεγάλοι, ακόμη και από μία υγειονομική κρίση.   

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτά που έχει. Επιχειρεί να κάνει διαχείριση όσων ορίζει η ίδια. Αυτήν την εβδομάδα, ελπίζει σε καλά νέα για το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου και για τα φορολογικά έσοδα, με τα οποία θα μπορεί να αρχίσει να υπολογίζει το νέο πακέτο στήριξης του Ιουλίου. Για να αντισταθμίσει – εν μέρει – την επέλαση της ακρίβειας που αναμένεται να πιστοποιηθεί εντός της εβδομάδας από την ΕΛΣΤΑΤ.

Η αλήθεια είναι όμως πως με τα όπλα που δίνει η Ευρώπη, με τους περιορισμούς που τίθενται και με την ασάφεια που διατηρείται, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά.  Η Ελλάδα θα πρέπει να κινείται  με σφικτό «ζωνάρι» και με… μετρημένα μέτρα στήριξης για αρκετό διάστημα ακόμα, χωρίς καν να γνωρίζει το «μετά». Με ότι αυτό θα συνεπάγεται σε οικονομικό, κοινωνικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Να θυμίσουμε ότι οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Δεν είναι μόνο τα μέτρα κάλυψης - πολιτών και επιχειρήσεων - από τη νέα κρίση που, προφανώς, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είναι και τα υπέρογκα «χαράτσια» από το παρελθόν που θα μπορούσαν - υπό άλλες συνθήκες ευελιξίας- να έχουν μειωθεί ταχύτερα και με μόνιμο τρόπο.

Να μην ξεχνάμε και τις μεγάλες ελλείψεις πού υπάρχουν, λόγω της μνημονιακής λιτότητας ετών, σε πολλά πεδία: στην παιδεία, στην υγεία ή στο κοινωνικό κράτος. Και στο περιβάλλον οι ανάγκες αυξάνονται, αφού  δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μία πιο γρήγορη και επώδυνη ενεργειακή μετάβαση, αλλά και με μία πολύ πιο έντονη κλιματική αλλαγή και κρίση, όπως αποδεικνύεται - δυστυχώς - ήδη και φέτος από τις πυρκαγιές και όχι μόνο.

Η ανάγκη λοιπόν για ορατότητα είναι μεγάλη. Όπως μεγάλη, και ανεκπλήρωτη, είναι η ανάγκη για άμεση ισχυρή στήριξη.

Όλες οι ειδήσεις

07:28

Πάσχα, ΑΠΕ και γεωπολιτικό ρίσκο: Η ισορροπία του συστήματος ενέργειας υπό πίεση

07:25

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Real estate χαρτοφυλάκιο αξίας 124 εκατ. σε Ελλάδα, Βαλκάνια – Assets και στρατηγική

07:24

«Τρέχει» η ανάπτυξη των Foot Locker - Τα νέα καταστήματα

07:23

Ποιοι είναι οι 4+2 «μνηστήρες» για το «σύνθετο» ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών - πολιτισμού Δυτικής Αττικής

07:22

Social media και ανήλικοι: Τα νέα όρια της Ελλάδας, η ευρωπαϊκή συζήτηση και τα παραδείγματα άλλων χωρών

07:20

Τράπεζες: Κυνηγώντας προμήθειες μέσω asset management

07:14

Fuel Pass: «Φρένο - γκάζι» στις αιτήσεις με νέα προβλήματα

07:09

Το ξέσπασμα - Τα μηνύματα του ΔΝΤ - Στους ισχυρούς η Ιντερκάτ

23:57

Θάνατος Μάθιου Πέρι: Κάθειρξη 15 ετών στη «Βασίλισσα της κεταμίνης»

23:44

Τέμπη: Δεκτό το πρώτο αίτημα συγγενών για εξετάσεις σε εργαστήρια του εξωτερικού

23:31

Η Ουγγαρία θα αγοράσει έως και 10 μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες από τις ΗΠΑ

23:18

Relief rally στη Wall Street - Η καλύτερη ημέρα του Dow Jones εδώ και 1 έτος

23:05

Πετρέλαιο: Ημερήσιες απώλειες εξαετίας για WTΙ με φόντο τα «σύννεφα» στα Στενά του Ορμούζ

22:52

Το Μ. Σάββατο ο πρώτος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ με Ιράν - «Κλειστά τα Στενά του Ορμούζ»

22:39

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 4,1 εκατ. ευρώ

22:26

Δένδιας: Προγραμματική συμφωνία με ΕΤΕπ για ενεργειακή αναβάθμιση στρατοπέδων

22:13

Πρόεδρος κοινοβουλίου Ιράν: 3 από τα 10 σημεία της συμφωνίας έχουν ήδη παραβιαστεί

22:00

«Πυρά» Τραμπ στο NATO και νέο ζήτημα αποχώρησης - «Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν»

21:47

Shell: «Ρίχνει» τις προβλέψεις για παραγωγή LNG, αλλά τα κέρδη από το πετρέλαιο θα είναι «σημαντικά υψηλότερα» το Q1

21:34

Σε υψηλό σχεδόν τριών εβδομάδων ο χρυσός με βλέμμα στην εκεχειρία

21:21

Πρακτικά Fed: Επιβεβαίωση για μία μείωση επιτοκίων φέτος - Η ανάγνωση για πόλεμο και δασμούς

21:08

Νετανιάχου: «Δεν είναι το τέλος του πολέμου - Το δάχτυλο παραμένει στη σκανδάλη»

20:55

Μητσοτάκης στο CNN: Η διεθνής κοινότητα δεν θα δεχτεί διόδια στα Στενά του Ορμούζ

20:42

ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει μετά την εκεχειρία με το Ιράν»

20:26

Λευκός Οίκος: Tο σχέδιο 10 σημείων που δημοσίευσε το Ιράν δεν είναι αυτό που διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ

20:13

Παγκόσμιος αντίκτυπος για το ελληνικό «Age Ban» στα social media: Τα διεθνή δίκτυα για την πρωτοβουλία της Αθήνας

20:00

Μέση Ανατολή: Εκεχειρία σε «τεντωμένο σχοινί» - Η διαμεσολάβηση του Πακιστάν και το παρασκήνιο

19:56

Στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου τα διαγωνίσματα Προσομοίωσης Πανελλαδικών Εξετάσεων

19:45

Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης από Meta - Στην κούρσα απέναντι σε Google και OpenAI

19:36

Prodea: Εκτίναξη για Adjusted EBITDA το 2025 - Πρόταση για συνολικό μέρισμα 420 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider