Σε θολά νερά και πάλι για τη στήριξη οικονομιών και κοινωνιών 

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα γεγονότα, με την οποία επιδεινώνεται η κατάσταση - διεθνώς και εγχωρίως - είναι μεγάλη. Και τα νερά παραμένουν πολύ θολά.  Όχι μόνο για την πορεία της ίδιας της κρίσης, αλλά και για το αν θα βρεθούν τα λεφτά για επαρκή στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η ορατότητα είναι πολύ χαμηλή πρώτα απ' όλα στις Βρυξέλλες. Ακόμη και ο οδικός χάρτης για το πόσα μέτρα στήριξης θα μπορούν τα κράτη (και η Ελλάδα) να λαμβάνουν από τώρα έως και το 2023 δεν αναμένεται πριν τον Ιούλιο. Όσο για το μεγάλο μέτωπο των νέων δημοσιονομικών κανόνων (που ουσιαστικά καθορίζουν όλο το πακέτο μειώσεων φόρων, εισφορών, «χαρατσιών» των μνημονίων κλπ), έχει πλέον τελεσίδικα μεταφερθεί, για μία ακόμη φορά, για το προσεχές φθινόπωρο και… βλέπουμε. Γιατί, με δεδομένο πως η «κουβέντα» αυτή διακόπηκε για πρώτη φορά με αφορμή την πανδημία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μία νέα χρονοκαθυστέρηση για… μετά, για το 2023.

Μόνο που αυτή τη φορά, είπαμε, οι ταχύτητες είναι άλλες, πολύ υψηλές. Και οι κίνδυνοι πολύ πιο μεγάλοι, ακόμη και από μία υγειονομική κρίση.   

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτά που έχει. Επιχειρεί να κάνει διαχείριση όσων ορίζει η ίδια. Αυτήν την εβδομάδα, ελπίζει σε καλά νέα για το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου και για τα φορολογικά έσοδα, με τα οποία θα μπορεί να αρχίσει να υπολογίζει το νέο πακέτο στήριξης του Ιουλίου. Για να αντισταθμίσει – εν μέρει – την επέλαση της ακρίβειας που αναμένεται να πιστοποιηθεί εντός της εβδομάδας από την ΕΛΣΤΑΤ.

Η αλήθεια είναι όμως πως με τα όπλα που δίνει η Ευρώπη, με τους περιορισμούς που τίθενται και με την ασάφεια που διατηρείται, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά.  Η Ελλάδα θα πρέπει να κινείται  με σφικτό «ζωνάρι» και με… μετρημένα μέτρα στήριξης για αρκετό διάστημα ακόμα, χωρίς καν να γνωρίζει το «μετά». Με ότι αυτό θα συνεπάγεται σε οικονομικό, κοινωνικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Να θυμίσουμε ότι οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Δεν είναι μόνο τα μέτρα κάλυψης - πολιτών και επιχειρήσεων - από τη νέα κρίση που, προφανώς, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είναι και τα υπέρογκα «χαράτσια» από το παρελθόν που θα μπορούσαν - υπό άλλες συνθήκες ευελιξίας- να έχουν μειωθεί ταχύτερα και με μόνιμο τρόπο.

Να μην ξεχνάμε και τις μεγάλες ελλείψεις πού υπάρχουν, λόγω της μνημονιακής λιτότητας ετών, σε πολλά πεδία: στην παιδεία, στην υγεία ή στο κοινωνικό κράτος. Και στο περιβάλλον οι ανάγκες αυξάνονται, αφού  δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μία πιο γρήγορη και επώδυνη ενεργειακή μετάβαση, αλλά και με μία πολύ πιο έντονη κλιματική αλλαγή και κρίση, όπως αποδεικνύεται - δυστυχώς - ήδη και φέτος από τις πυρκαγιές και όχι μόνο.

Η ανάγκη λοιπόν για ορατότητα είναι μεγάλη. Όπως μεγάλη, και ανεκπλήρωτη, είναι η ανάγκη για άμεση ισχυρή στήριξη.

Όλες οι ειδήσεις

15:47

«Πώς το πράσινο γίνεται μπλε»: Το βίντεο της περιοδείας Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία

15:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον 37 οι νεκροί σε ρωσική επιδρομή με drones στο Κίεβο

15:16

Πώς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία παράγουν «αόρατο» τοπικό ΑΕΠ;

15:00

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα πορεία κι αυτή η στιγμή είναι τώρα

14:46

Διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για το νέο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης

14:32

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Κρήτη και νησιά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου - Οι περιοχές σε «Red Code»

14:18

Η Τουρκία χάνει το πλεονέκτημα των φθηνών διακοπών

14:02

Μενδώνη: Το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερα από 900 έργα σε όλη την Ελλάδα

13:57

Νεπάλ: «Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια» το κόστος ανοικοδόμησης από τις φονικές πλημμύρες, εκτιμά η κυβέρνηση

13:45

Κομισιόν για ευλογιά αιγοπροβάτων: Υπάρχουν εργαλεία στήριξης των κτηνοτρόφων

13:25

Η Ρωσία εκπαιδεύει τα παιδιά της για τους πολέμους του μέλλοντος

13:03

Ο πρόεδρος του Ιράν καλεί τους Ιρανούς «να αποδεχθούν» τις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων

12:53

Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο «πακέτο» της ΔΕΘ - Πόσο κερδίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

12:51

Π. Μαρινάκης: Έμφαση στη μεσαία τάξη, τις MμΕ, τους συνεπείς και τις οικογένειες - Το στίγμα των εξαγγελιών στη ΔΕΘ

12:36

Ο συμβιβασμός των 18 δισ. δολαρίων της Meta προειδοποιεί TikTok και YouTube – Ποιος παίρνει σειρά;

12:29

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Ένα ολιστικό σχέδιο σύγκλισης σε όλα τα επίπεδα με την Ευρώπη

12:10

Α. Ευθυμίου: Πιο ισχυρός και προσβάσιμος ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης – Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο

11:52

Πυκνώνουν τα δρομολόγια του Τραμ - Μικρότεροι χρόνοι αναμονής για τους επιβάτες

11:37

Οι πειρατές επιστρέφουν στον Κόλπο του Άντεν – Τριπλασιάστηκαν οι επιθέσεις

11:32

Γ. Μανιάτης προς Κομισιόν: «Κυρώσεις για τουρκικές παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη»

11:22

Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα δουλεύει και συγκλίνει με την Ευρώπη (πίνακας)

11:01

Ο Τραμπ εξαντλεί την τεχνική του αντιπερισπασμού κάνοντας φασαρία για να καλύψει τον βόμβο στο βάθος

10:51

Τι ψηφίζουν σήμερα οι Ισλανδοί

10:39

Μητσοτάκης: Ζητώ από τους πολίτες να μας κρίνουν αντικειμενικά γι' αυτά που έχουμε κάνει

10:05

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το σερί που έχει να εμφανιστεί από το 1990

09:49

myAGRO: Τι αλλάζει στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026 – Οι απλουστεύσεις για τους παραγωγούς

09:45

Πλημμύρα στο Νεπάλ: Στους 633 οι νεκροί, σύμφωνα με τον νέο προσωρινό απολογισμό

09:43

Fitch: Κράτησε τη Γαλλία στο A+ – Τα «αγκάθια» για χρέος, έλλειμμα και πολιτική αβεβαιότητα

09:17

ΗΠΑ και Βενεζουέλα ανακοίνωσαν «ιστορική» πετρελαϊκή συμφωνία

09:10

Νέα υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο – Ενίσχυση στην ΕΕ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider