Σε θολά νερά και πάλι για τη στήριξη οικονομιών και κοινωνιών 

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα γεγονότα, με την οποία επιδεινώνεται η κατάσταση - διεθνώς και εγχωρίως - είναι μεγάλη. Και τα νερά παραμένουν πολύ θολά.  Όχι μόνο για την πορεία της ίδιας της κρίσης, αλλά και για το αν θα βρεθούν τα λεφτά για επαρκή στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η ορατότητα είναι πολύ χαμηλή πρώτα απ' όλα στις Βρυξέλλες. Ακόμη και ο οδικός χάρτης για το πόσα μέτρα στήριξης θα μπορούν τα κράτη (και η Ελλάδα) να λαμβάνουν από τώρα έως και το 2023 δεν αναμένεται πριν τον Ιούλιο. Όσο για το μεγάλο μέτωπο των νέων δημοσιονομικών κανόνων (που ουσιαστικά καθορίζουν όλο το πακέτο μειώσεων φόρων, εισφορών, «χαρατσιών» των μνημονίων κλπ), έχει πλέον τελεσίδικα μεταφερθεί, για μία ακόμη φορά, για το προσεχές φθινόπωρο και… βλέπουμε. Γιατί, με δεδομένο πως η «κουβέντα» αυτή διακόπηκε για πρώτη φορά με αφορμή την πανδημία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μία νέα χρονοκαθυστέρηση για… μετά, για το 2023.

Μόνο που αυτή τη φορά, είπαμε, οι ταχύτητες είναι άλλες, πολύ υψηλές. Και οι κίνδυνοι πολύ πιο μεγάλοι, ακόμη και από μία υγειονομική κρίση.   

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτά που έχει. Επιχειρεί να κάνει διαχείριση όσων ορίζει η ίδια. Αυτήν την εβδομάδα, ελπίζει σε καλά νέα για το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου και για τα φορολογικά έσοδα, με τα οποία θα μπορεί να αρχίσει να υπολογίζει το νέο πακέτο στήριξης του Ιουλίου. Για να αντισταθμίσει – εν μέρει – την επέλαση της ακρίβειας που αναμένεται να πιστοποιηθεί εντός της εβδομάδας από την ΕΛΣΤΑΤ.

Η αλήθεια είναι όμως πως με τα όπλα που δίνει η Ευρώπη, με τους περιορισμούς που τίθενται και με την ασάφεια που διατηρείται, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά.  Η Ελλάδα θα πρέπει να κινείται  με σφικτό «ζωνάρι» και με… μετρημένα μέτρα στήριξης για αρκετό διάστημα ακόμα, χωρίς καν να γνωρίζει το «μετά». Με ότι αυτό θα συνεπάγεται σε οικονομικό, κοινωνικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Να θυμίσουμε ότι οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Δεν είναι μόνο τα μέτρα κάλυψης - πολιτών και επιχειρήσεων - από τη νέα κρίση που, προφανώς, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είναι και τα υπέρογκα «χαράτσια» από το παρελθόν που θα μπορούσαν - υπό άλλες συνθήκες ευελιξίας- να έχουν μειωθεί ταχύτερα και με μόνιμο τρόπο.

Να μην ξεχνάμε και τις μεγάλες ελλείψεις πού υπάρχουν, λόγω της μνημονιακής λιτότητας ετών, σε πολλά πεδία: στην παιδεία, στην υγεία ή στο κοινωνικό κράτος. Και στο περιβάλλον οι ανάγκες αυξάνονται, αφού  δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μία πιο γρήγορη και επώδυνη ενεργειακή μετάβαση, αλλά και με μία πολύ πιο έντονη κλιματική αλλαγή και κρίση, όπως αποδεικνύεται - δυστυχώς - ήδη και φέτος από τις πυρκαγιές και όχι μόνο.

Η ανάγκη λοιπόν για ορατότητα είναι μεγάλη. Όπως μεγάλη, και ανεκπλήρωτη, είναι η ανάγκη για άμεση ισχυρή στήριξη.

Όλες οι ειδήσεις

13:55

Πού υπάρχει ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο, Παρασκευή

13:50

Χατζηδάκης: Στη Θεσσαλονίκη μιλάμε με έργα - Η Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνει

13:45

Παπαθανάσης: 15,28 εκατ. ευρώ για Κέντρο Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ στην Πτολεμαΐδα

13:33

ΤτΕ: Μειώθηκαν κατά 2,01 δισ. ευρώ οι καταθέσεις ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο

13:21

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Κάτω Μονοκαρυά, στην Εύβοια

12:57

ΒΕΑ: 13+1 προτάσεις για μεταποίηση και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

12:54

Κομισιόν: Εγκρίθηκε το ελληνικό κοινωνικό σχέδιο για το κλίμα των 4,8 δισ. ευρώ - Επίδομα θέρμανσης σε 800.000 ευάλωτα νοικοκυριά

12:52

Για τι πληρώνουν συνδρομή οι Ευρωπαίοι στο Ίντερνετ - Ταινίες και σειρές σαρώνουν

12:44

Θεσσαλονίκη: Από την «αλλαγή σελίδας» της πόλης στο «πιο σύγχρονο Μετρό» - Τοποθετήσεις στελεχών

12:44

Φωτιά σε δασική έκταση στη Χίο - Επιχειρούν εναέρια μέσα

12:40

Allwyn: Ισχυρό τρίμηνο με άλμα 27% στα καθαρά έσοδα

12:37

Ρωσία: Η Γαλλία και η Βρετανία «παίζουν με τη φωτιά»

12:34

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,7% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Ιούνιο

12:23

Σκέρτσος για Μετρό Θεσσαλονίκης: «Αποτελεσματική διακυβέρνηση που τιμά τις υποσχέσεις της»

12:20

Νεπάλ: Προσομοίωση δείχνει πώς κατάρρευση παγετώνα οδηγεί σε βιβλική καταστροφή

12:10

57η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη: Πάνω από 100 επιχειρήσεις με περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας

12:07

Εξάρχου: «Η επέκταση του Μετρό Καλαμαριάς θα αλλάξει τη ζωή χιλιάδων πολιτών»

11:52

Γιατί ο συμβιβασμός της Meta είναι πολύ μεγάλη «υπόθεση»

11:46

H Nvidia προχωρά στην εξαγορά της Hugging Face

11:34

Επίσημα εκτός ΣΥΡΙΖΑ Κασιμάτη και Γεροβασίλη - Με 10 βουλευτές μένει η ΚΟ

11:16

Μητσοτάκης: Η Θεσσαλονίκη καμαρώνει ένα από τα πιο σύγχρονα Μετρό στην Ευρώπη - Ξεκινά ο σχεδιασμός της επέκτασης στα βορειοδυτικά

11:13

Αγροτικές ενισχύσεις: Στον «αέρα» το χρονοδιάγραμμα πληρωμών – Τι καταγγέλλουν τα ΚΥΔ Κρήτης

11:07

Ανδρουλάκης: «Αλλάζουμε τους κανόνες, δίνοντας δίκαιη λύση για το ιδιωτικό χρέος

10:57

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές μετά την Nvidia

10:54

Χρηματιστήριο: Αντιμέτωπος με το «φράγμα» των 2.700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

10:53

ΕΟΔΥ - Ιός δυτικού Νείλου: Συνεχίζεται η αυξημένη καταγραφή νέων κρουσμάτων

10:51

Hellenic Train: Θανατηφόρα παράσυρση ατόμου από αμαξοστοιχία έξω από τη Λάρισα

10:34

Η ακραία ζέστη συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας - Οι επιπτώσεις σε παιδιά

10:26

ΥΠΕΞ για πλημμύρες στο Νεπάλ: «Η σκέψη μας στις οικογένειες των θυμάτων και των αγνοουμένων»

10:19

Alpha Bank: Έως τις 20 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό καινοτομίας FinQuest 2026


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider