Η ΕΕ άφησε άδειο το ρεζερβουάρ των κρατικών ταμείων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Άνθρακες ο θησαυρός για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Χρειάστηκαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις, μετά από πολλές αναβολές και εντατική προεργασία για μία συμβιβαστική λύση που έγινε κυρίως για... να γίνει. Είναι ένας συμβιβασμός με πολλά «κενά» και «ουρές» για κάτι που, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν μία τυπική διαδικασία απόφασης των «μονιμάδων».

Για να εξηγούμαστε. Δεν μιλάμε για μία συμφωνία για ενιαία δράση στήριξης των οικονομιών και των πολιτών. Κουβέντα, δεν ακούστηκε για αυτό το ζήτημα. Μιλάμε κυρίως για μία συμφωνία/εντολή προς τις μόνιμες αντιπροσωπείες (Coreper) για το 6ο πακέτο κυρώσεων. Ένα πακέτο για το οποίο παλεύουν έναν μήνα και βάλε στην ΕΕ για να συμφωνήσουν. Να θυμίσουμε πως κατά τα προηγούμενα 5 πακέτα η συμφωνία έγινε «ομαλά» σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων.

Το πρώτο λοιπόν συμπέρασμα, αυτό που φαίνεται πάνω από όλα και πρώτα από όλα, είναι η δυστοκία στη λήψη αποφάσεων, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Όχι μόνο γιατί άργησαν αλλά και γιατί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε πολλές εξαιρέσεις και ειδικές προβλέψεις ώστε να υπάρξει μία συμφωνία στη Σύνοδο.

Όλα αυτά προφανώς αποδεικνύουν πως οι διαφορές μεγεθύνονται στο εσωτερικό της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που, ειδικά τώρα, θα έπρεπε να διαμορφώνει με ενιαία στάση και φωνή το σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Για την Ελλάδα, η πρώτη και προφανής επίπτωση είναι οι τιμές των καυσίμων, στις οποίες, αν δεν αλλάξει κάτι, θα πρέπει να κληθεί να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση χωρίς επαρκή καύσιμα στο «ρεζερβουάρ» των κρατικών ταμείων.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Eurostat για νέα, μεγάλη, επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων τον Μάιο προφανώς δεν καλύπτουν αυτή τη δυσμενή εξέλιξη στο πεδίο των καυσίμων. Οι μετρήσεις στην αγορά έγιναν ημέρες πριν. Κατά συνέπεια, υπό αυτές τις συνθήκες, ο Ιούνιος αναμένεται ένας πραγματικά καυτός μήνας, τόσο για την αγορά και την κοινωνία, όσο και για τις διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα.

Όλες οι ειδήσεις

11:25

Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου «Η Οικονομία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Αξιοποιώντας το παρελθόν για ένα βιώσιμο μέλλον»

11:18

Μπορεί η… Νορβηγία να κάνει τη διαφορά στο Ρωσοουκρανικό;

11:15

Η επιτυχία πίσω από το λανσάρισμα της φετινής φανέλας της AEK F.C

11:15

Ράλι για τις αποδόσεις των ομολόγων με βλέμμα σε πληθωρισμό και επιτόκια

10:58

Δωρεά εξοπλισμού στο Αγαθονήσι από τη Eurobank

10:53

Καφούνης: Σύγχρονη ΕΣΕΕ για το Εμπόριο του 2030

10:43

Επ. Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η αγορά της Rainbow Waters και Ροή Αγαθών Μεταφορική από την Osmosis Buyers

10:40

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο Τραμπ - Ιράν

10:28

Ryanair: Έχουμε σχέδιο για ένα σενάριο «Αρμαγεδδώνα» - Ορισμένες αεροπορικές ίσως βάλουν λουκέτο

10:20

Eurobank: Αυξάνει στα 5 ευρώ την τιμή στόχο η Citi

10:19

Χατζηδάκης: Οικονομία - άμυνα - θεσμική επανεκκίνηση το τρίπτυχο της ΝΔ για το 2030

10:14

Deal 3,88 δισ. δολαρίων για Anglo American και Dhilmar - Τι περιλαμβάνει

10:06

ΔΑΑ: Αυξήθηκε 8,1% η επιβατική κίνηση το α' τρίμηνο - Στα 18,9 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

10:05

Ινδία: Νέο ιστορικό χαμηλό για τη ρουπία

09:53

Λαγκάρντ: Είναι η δουλειά μου να ανησυχώ για την πτώση των αγορών ομολόγων

09:49

Προεδρικές εκλογές στο Περού: Φουχιμόρι εναντίον Σάντσες στον β΄ γύρο

09:36

ΝΔ: Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την Πολιτική Επιτροπή - Ποιοι εκλέγονται

09:28

Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία όλης της χώρας

09:15

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη

09:03

Yψηλό 2 εβδομάδων για το πετρέλαιο μετά την νέα απειλή Τραμπ

08:50

Αλέξης Τσίπρας: Στις 26 Μαΐου η ανακοίνωση για το νέο κόμμα - «Τώρα είναι η ώρα»

08:41

Meravia: Το νέο adults-only ξενοδοχείο της Leonardo στην Χαλκιδική

08:36

Η Gina Rinehart ποντάρει 100 εκατ. δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες κατασκευής όπλων

08:35

ΔΕΗ: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ - «Ταβάνι» τα 19,75 ευρώ ανά νέα μετοχή

08:05

Σούπερ μάρκετ: Πώς «ξαναμοιράζει την τράπουλα» το deal Μασούτης - Κρητικός

08:01

Πόσα ζητά για το σπίτι του ο Πιτ Ντέιβιντσον

07:59

Γιατί ο Τραμπ ανέβασε συνέντευξη του Στ. Παπασταύρου στο Truth Social

07:49

Κλοπές βοοειδών στη Γερμανία: Δεν είναι μόνο το ακριβό κρέας αλλά και τα γενετικά χαρακτηριστικά

07:47

Πώς μπορούν να πάρουν σύνταξη 50.000 «εγκλωβισμένοι» οφειλέτες του ΕΦΚΑ

07:42

ΜΕΤΚΑ: «Βλέπει» EBITDA 140-150 εκατ. ευρώ το 2026 - Οι «πυλώνες» ανάπτυξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider