Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, ειδικά τώρα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Έναν οδικό χάρτη, που απαιτεί από όλο σχεδόν το κράτος να λειτουργήσει με άλλους ρυθμούς και ενδεχομένως σε κάποια πεδία να κάνει την υπέρβαση, διαμορφώνουν τα κείμενα των συστάσεων των δανειστών για την Ελλάδα, που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα. Ευτυχώς πλέον δεν μιλάμε για νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, δεν μιλάμε για χαράτσια. Μιλάμε για μεταρρυθμίσεις και κινήσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα να πάει μπροστά. Για παρεμβάσεις που επιπλέον, στηρίζοντας την ανάπτυξη ή «νοικοκυρεύοντας» το κράτος θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ο χώρος για να μειωθούν οι φόροι του παρελθόντος ή, έστω, αν χειροτερεύσει το μέτωπο της κρίσης, να ληφθούν και άλλα μέτρα στήριξης.

Αυτό είναι και το... μεγάλο ζήτημα. Οι στόχοι είναι απαιτητικοί, αλλά και η ανάγκη να εκπληρωθούν μέχρι κεραίας είναι μεγάλη, ειδικά τώρα που μαίνεται η νέα κρίση.

Για να δούμε λοιπόν τι έχουμε για τους επόμενους μήνες. Πρέπει να γίνουν όλες οι «ουρές» από τα προαπαιτούμενα που αποφασίσθηκαν το 2018 για την ενισχυμένη εποπτεία που λήγει και εκτείνονται από την πλήρη αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, έως την απαίτηση για συγκεκριμένη πρόοδο στο Κτηματολόγιο και στους δασικούς χάρτες, για την είσπραξη του clawback και την εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για τις ιδιωτικοποιήσεις ή για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Σε αυτά προστίθεται η νέα πρόκληση για διπλασιασμό των επενδύσεων που πρέπει να «παράγει» ετησίως η κρατική μηχανή, ώστε μαζί με τα ΕΣΠΑ και τη ΚΑΠ να τρέξει το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και να καταστεί εφικτή η υλοποίηση των δεκάδων (για φέτος) μεταρρυθμίσεων που συνοδεύουν τις επενδύσεις. Να προσθέσουμε και τις νέες συστάσεις του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» αλλά και τις νέες ανάγκες των εργαλείων της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση.    

Δεν θα είναι περίπατος η ολοκλήρωση αυτών των παρεμβάσεων, αυτών των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Το καλό νέο είναι πως ήδη πολλές από τις κινήσεις προχωρούν ή είναι στο δρόμο. Το αποδεικνύουν τα καλά σχόλια των δανειστών.

Πρέπει ωστόσο αυτή η πορεία να συνεχισθεί και σε πολλά πεδία να επιταχυνθεί. Για να στηριχθεί η Ελλάδα και να θωρακισθεί, όσο, γίνεται και από τη νέα κρίση, αλλά και για να διατηρήσει έστω μέρος της δυναμικής που θα έδιδαν όλες αυτές οι παρεμβάσεις σε συνθήκες διεθνούς «κανονικότητας» η οποία δυστυχώς ούτε υπάρχει, ούτε είναι ορατό πότε θα αποκατασταθεί. 

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Qualcomm: Απώλειες άνω του 4% μετά την αδύναμη πρόβλεψη για τα κέρδη

23:48

Meta: Πτώση 14% στα καθαρά κέρδη, εκτόξευση 55% στις δαπάνες - «Βουτιά» 6% της μετοχής

23:34

Microsoft: Ισχυρότερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα τριμήνου - Τα ετήσια έσοδα του Azure ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολ.

23:17

Wall Street: «Γκρεμίστηκε» 1.150 μονάδες ο Dow καθώς η Fed έστειλε υψηλότερα τα ομόλογα

23:10

Ερντογάν: Καμία επίλυση του Κυπριακού χωρίς την αποδοχή των θέσεων για τους Τουρκοκυπρίους

23:10

Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα 2025-2026

22:48

AtmoHub: Παρακολούθηση καπνού από την πυρκαγιά σε Κρήτη, Λέσβο και Τουρκία - Ποιες περιοχές αναμένεται να επηρεαστούν

22:31

Πυρκαγιά σε χώρο εργοστασίου ανακύκλωσης στο Μαρκόπουλο Αττικής

22:24

Χρυσός: Η Fed «έσβησε» τις απώλειες και έφερε κέρδη πάνω από 1%

22:08

Σε κατάσταση ξηρασίας πάνω από το 50% της Αγγλίας - Ξηρότερος μήνας στην ιστορία ο Ιούλιος

21:57

Γουόρς: H Fed «δεν θα διστάσει» να αναλάβει δράση για τον πληθωρισμό

21:56

Γαλλία: Καύσωνας και άνεμοι τροφοδοτούν τη φωτιά στη Ζιρόντ - 126 τραυματίες πυροσβέστες

21:55

Αιγαίο: 6 παραβιάσεις εναέριου χώρου και 3 παραβάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη

21:43

Ιός Δυτικού Νείλου: Συνολικά 4 θάνατοι μέσα στο 2026 - 21 κρούσματα σε μία εβδομάδα

21:26

«Ράλι» σχεδόν 8% για το Brent - Εκτοξεύεται ξανά πάνω από τα 90 δολ. μετά τις νέες απειλές Τραμπ

21:20

Ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

21:12

Γερμανία: Συγγνώμη Μερτς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα CDU/CSU – Υποσχέθηκε καλύτερη επικοινωνία

21:01

Fed: Αμετάβλητα αλλά χωρίς ομοφωνία τα επιτόκια - Ποιοι και γιατί μειοψήφησαν

20:51

Πετρέλαιο: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2018 τα αμερικανικά αποθέματα αργού

20:37

Το Κρεμλίνο επιτρέπει σε αντιπολεμικό κόμμα να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές

20:35

Συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς στο Πλωμάρι Λέσβου - Νεκρός πυροσβέστης στο Γύθειο

20:28

Γερουσιαστές ζητούν να ερευνηθεί η «πρώιμη πρόσβαση» επενδυτών στις αναρτήσεις Τραμπ

20:15

e-ΕΦΚΑ: Επιστρέφονται 1,77 εκατ. ευρώ σε 491 εργαζόμενους συνταξιούχους

20:02

Lufthansa και Air France-KLM υπέβαλαν στο «παρά 5» προσφορές για την πορτογαλική TAP

19:49

Τουρνάς: «Σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα θρηνεί την απώλεια δύο ανθρώπων του»

19:45

Το μεγάλο στοίχημα των Βρυξελλών: Η μεταμόρφωση του Ευρωπαίου αποταμιευτή

19:44

ΗΠΑ: Ο Φάουτσι αρνήθηκε να μιλήσει στη Γερουσία για την Covid-19 - Απειλείται με παραπομπή στη Δικαιοσύνη

19:39

Αίγυπτος: Έκρηξη στο λιμάνι Νταμιέτα, αναφορές για πλήγμα drone σε αμερικανικό τάνκερ

19:35

Τουρκία για Κυπριακό: Στήριξη στις προσπάθειες Γκουτέρες και επιμονή στην «κυριαρχική ισότητα»

19:25

Ευρωαγορές: H γεωπολιτική ένταση έφερε απώλειες - «Βουτιά» 11% η Hermès, «εκτίναξη» 17% η Kering


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider