Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, ειδικά τώρα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Έναν οδικό χάρτη, που απαιτεί από όλο σχεδόν το κράτος να λειτουργήσει με άλλους ρυθμούς και ενδεχομένως σε κάποια πεδία να κάνει την υπέρβαση, διαμορφώνουν τα κείμενα των συστάσεων των δανειστών για την Ελλάδα, που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα. Ευτυχώς πλέον δεν μιλάμε για νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, δεν μιλάμε για χαράτσια. Μιλάμε για μεταρρυθμίσεις και κινήσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα να πάει μπροστά. Για παρεμβάσεις που επιπλέον, στηρίζοντας την ανάπτυξη ή «νοικοκυρεύοντας» το κράτος θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ο χώρος για να μειωθούν οι φόροι του παρελθόντος ή, έστω, αν χειροτερεύσει το μέτωπο της κρίσης, να ληφθούν και άλλα μέτρα στήριξης.

Αυτό είναι και το... μεγάλο ζήτημα. Οι στόχοι είναι απαιτητικοί, αλλά και η ανάγκη να εκπληρωθούν μέχρι κεραίας είναι μεγάλη, ειδικά τώρα που μαίνεται η νέα κρίση.

Για να δούμε λοιπόν τι έχουμε για τους επόμενους μήνες. Πρέπει να γίνουν όλες οι «ουρές» από τα προαπαιτούμενα που αποφασίσθηκαν το 2018 για την ενισχυμένη εποπτεία που λήγει και εκτείνονται από την πλήρη αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, έως την απαίτηση για συγκεκριμένη πρόοδο στο Κτηματολόγιο και στους δασικούς χάρτες, για την είσπραξη του clawback και την εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για τις ιδιωτικοποιήσεις ή για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Σε αυτά προστίθεται η νέα πρόκληση για διπλασιασμό των επενδύσεων που πρέπει να «παράγει» ετησίως η κρατική μηχανή, ώστε μαζί με τα ΕΣΠΑ και τη ΚΑΠ να τρέξει το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και να καταστεί εφικτή η υλοποίηση των δεκάδων (για φέτος) μεταρρυθμίσεων που συνοδεύουν τις επενδύσεις. Να προσθέσουμε και τις νέες συστάσεις του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» αλλά και τις νέες ανάγκες των εργαλείων της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση.    

Δεν θα είναι περίπατος η ολοκλήρωση αυτών των παρεμβάσεων, αυτών των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Το καλό νέο είναι πως ήδη πολλές από τις κινήσεις προχωρούν ή είναι στο δρόμο. Το αποδεικνύουν τα καλά σχόλια των δανειστών.

Πρέπει ωστόσο αυτή η πορεία να συνεχισθεί και σε πολλά πεδία να επιταχυνθεί. Για να στηριχθεί η Ελλάδα και να θωρακισθεί, όσο, γίνεται και από τη νέα κρίση, αλλά και για να διατηρήσει έστω μέρος της δυναμικής που θα έδιδαν όλες αυτές οι παρεμβάσεις σε συνθήκες διεθνούς «κανονικότητας» η οποία δυστυχώς ούτε υπάρχει, ούτε είναι ορατό πότε θα αποκατασταθεί. 

Όλες οι ειδήσεις

19:07

Rebound στις ευρωαγορές - Καταβαράθρωση 43,56% για Abivax

19:06

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα εργαστεί για να εξαλείψει το «καθεστώς τρομοκρατίας» του Ιράν

18:59

ΗΠΑ και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ξεκινούν στρατιωτικές ασκήσεις μειωμένης κλίμακας στη Βαλτική

18:52

Πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ENACT απέκτησε η Motor Oil

18:45

Χατζηδάκης από Open Cosmos Aegean: Τον Ιούλιο η εκτόξευση με τον πρώτο δορυφόρο Hyperion GR1

18:33

Κρεμλίνο: Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα συμμετάσχει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια στο «Ρωσικό Νταβός»

18:27

Σε υψηλό σχεδόν διετίας οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο

18:23

Πώς προκύπτει η αύξηση 200% στα πάγια της ΕΥΔΑΠ και τι αλλάζει στα τιμολόγια

18:21

Σπανάκης: Νέες θέσεις σε τρία ΚΕΠ της χώρας

18:16

Βουλή: Κυρώθηκε ο Κώδικας Χωροταξίας και Πολεοδομίας

18:01

Alphabet: Αντλεί 80 δισ. δολάρια από πώληση μετοχών για AI επενδύσεις

18:00

Ιρανικά ΜΜΕ: Η ανταλλαγή μηνυμάτων για συμφωνία με τις ΗΠΑ διεκόπη πριν λίγες ημέρες

17:50

CrediaBank First Home: Στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα 2 έτη από 2,15%

17:48

Κομισιόν: Επιχείρηση-ρεκόρ για τις δασικές πυρκαγιές - Στο σχέδιο και η Ελλάδα

17:48

Χρηματιστήριο Αθηνών: Stock picking κοντά στα υψηλά έτους

17:39

Όλα αλλάζουν στα κοινοτικά κονδύλια

17:32

Κερδοφορία οκταετίας για HPE στο β' τρίμηνο - Προς ιστορικό υψηλό η μετοχή

17:24

Το νοσοκομείο Μεταξά αποκτά πληροφοριακό σύστημα σε υποδομή cloud

17:19

Βουλή: Εντός του Ιουνίου η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

17:08

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Λιβάνου στην Ουάσινγκτον

16:58

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη οι απολογίες των φερόμενων αρχηγών της οργάνωσης στη Βόρεια Ελλάδα

16:58

Wall Street: Κοιτάνε νέα ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq - Διψήφιο άλμα για HPE και Marvel

16:48

Fais Group: Ολοκληρώθηκε η πώληση ξενοδοχειακής μονάδας στη Σαντορίνη έναντι 28,3 εκατ. ευρώ

16:44

Τι κατέγραψαν σεισμογράφοι στις συναυλίες Metallica, Iron Maiden και στο Final Four

16:40

«Εξοικονομώ»: Αντιδράσεις από ΓΣΕΒΕΕ και 7 κλάδους για το on-bill financing

16:37

Σε πάνω από 15 νέες χώρες ανοίγει τα «φτερά» του το Mythos της Anthropic

16:32

Κομισιόν: Συνιστά σε εννέα κράτη-μέλη τη σταδιακή κατάργηση των ελέγχων στον χώρο Σένγκεν

16:30

Ο κρίσιμος Ιούνιος στη μάχη κατά της ακρίβειας

16:26

Lidl Ελλάς: Επένδυση 1,9 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό καταστήματος στην Αλεξανδρούπολη

16:25

«Τεχνητή Νοημοσύνη - Η Εκτόπιση της Εργασίας» το νέο βιβλίο του Θόδωρου Σκυλακάκη - Παρουσίαση τη Δευτέρα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider