Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, ειδικά τώρα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Έναν οδικό χάρτη, που απαιτεί από όλο σχεδόν το κράτος να λειτουργήσει με άλλους ρυθμούς και ενδεχομένως σε κάποια πεδία να κάνει την υπέρβαση, διαμορφώνουν τα κείμενα των συστάσεων των δανειστών για την Ελλάδα, που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα. Ευτυχώς πλέον δεν μιλάμε για νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, δεν μιλάμε για χαράτσια. Μιλάμε για μεταρρυθμίσεις και κινήσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα να πάει μπροστά. Για παρεμβάσεις που επιπλέον, στηρίζοντας την ανάπτυξη ή «νοικοκυρεύοντας» το κράτος θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ο χώρος για να μειωθούν οι φόροι του παρελθόντος ή, έστω, αν χειροτερεύσει το μέτωπο της κρίσης, να ληφθούν και άλλα μέτρα στήριξης.

Αυτό είναι και το... μεγάλο ζήτημα. Οι στόχοι είναι απαιτητικοί, αλλά και η ανάγκη να εκπληρωθούν μέχρι κεραίας είναι μεγάλη, ειδικά τώρα που μαίνεται η νέα κρίση.

Για να δούμε λοιπόν τι έχουμε για τους επόμενους μήνες. Πρέπει να γίνουν όλες οι «ουρές» από τα προαπαιτούμενα που αποφασίσθηκαν το 2018 για την ενισχυμένη εποπτεία που λήγει και εκτείνονται από την πλήρη αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, έως την απαίτηση για συγκεκριμένη πρόοδο στο Κτηματολόγιο και στους δασικούς χάρτες, για την είσπραξη του clawback και την εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για τις ιδιωτικοποιήσεις ή για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Σε αυτά προστίθεται η νέα πρόκληση για διπλασιασμό των επενδύσεων που πρέπει να «παράγει» ετησίως η κρατική μηχανή, ώστε μαζί με τα ΕΣΠΑ και τη ΚΑΠ να τρέξει το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και να καταστεί εφικτή η υλοποίηση των δεκάδων (για φέτος) μεταρρυθμίσεων που συνοδεύουν τις επενδύσεις. Να προσθέσουμε και τις νέες συστάσεις του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» αλλά και τις νέες ανάγκες των εργαλείων της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση.    

Δεν θα είναι περίπατος η ολοκλήρωση αυτών των παρεμβάσεων, αυτών των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Το καλό νέο είναι πως ήδη πολλές από τις κινήσεις προχωρούν ή είναι στο δρόμο. Το αποδεικνύουν τα καλά σχόλια των δανειστών.

Πρέπει ωστόσο αυτή η πορεία να συνεχισθεί και σε πολλά πεδία να επιταχυνθεί. Για να στηριχθεί η Ελλάδα και να θωρακισθεί, όσο, γίνεται και από τη νέα κρίση, αλλά και για να διατηρήσει έστω μέρος της δυναμικής που θα έδιδαν όλες αυτές οι παρεμβάσεις σε συνθήκες διεθνούς «κανονικότητας» η οποία δυστυχώς ούτε υπάρχει, ούτε είναι ορατό πότε θα αποκατασταθεί. 

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τσίπρας: Η ΕΛ.Α.Σ γεννήθηκε για να επανιδρύσει μια ισχυρή προοδευτική παράταξη

23:53

Καύσωνας Ιουνίου: Τουλάχιστον 12.000 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν στην Ευρώπη

23:45

Netflix: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη τριμήνου, έχασε τα έσοδα - Πτώση 7% της μετοχής

23:28

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση drones «καμικάζι» προς την Ελλάδα

23:11

Wall Street: Η πτώση 5% των chip κοκκίνισε τους δείκτες

22:53

Ιράν: Οι δικαστικές αρχές διαψεύδουν την αποφυλάκιση Αμερικανίδας που είχε ανακοινώσει ο Τραμπ

22:35

Βρετανία: Σχεδιάζεται απαγόρευση πώλησης σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη

22:17

Μουντιάλ: «Παρών» στον τελικό Αργεντινή-Ισπανία ο Τραμπ

22:12

Μητσοτάκης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα, αλλά κρύβει μεγάλους κινδύνους

21:59

Πετρέλαιο: Πτώση σχεδόν 1% αλλά παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα

21:40

Χρυσός: Έπεσε κάτω από τα 4.000 δολάρια λόγω Ιράν και πιθανής αύξησης επιτοκίων

21:22

Απολύθηκε ο χειριστής του οτοκιού του Τραμπ επειδή έβαζε στοιχήματα για το περιεχόμενο των ομιλιών του

21:10

Η efood περνά στην SSW Partners μετά το deal της Delivery Hero με την Uber

21:02

Συλλήψεις σε Καβάλα και Κομοτηνή για πρόκληση πυρκαγιών

20:53

Χατζηδάκης: «Η ευρωπαϊκή εισαγγελία οφείλει να είναι προσεκτική»

20:42

Κύμα αμερικανικών επιθέσεων κοντά στο Ορμούζ - Λευκός Οίκος: Το Ιράν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία

20:37

Reuters: Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ στις 23 Ιουλίου - Πιθανή νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο

20:23

Bally’s Intralot: H Deutsche Bank απέκτησε 1,9 εκατομμύρια μετοχές

20:14

Ο Ζελένσκι όρισε υπουργό Άμυνας τον ασκώντα χρέη επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) Γιεβγκένιι Χμάρα

20:12

Τι οδηγεί τους Ευρωπαίους στις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου

20:06

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Σοφό Ασπροπύργου

19:51

Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για τις αιτήσεις ενίσχυσης αγοράς λιπασμάτων

19:43

Φωτιά στην Εργάνη Ροδόπης - Επιχειρούν εναέρια μέσα

19:29

Η Ουκρανία αρνείται την ευθύνη για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

19:20

Ιράν: Αμερικανικοί πύραυλοι έπληξαν το νησί Κεσμ

19:14

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με φόντο γεωπολιτική και μάκρο

19:01

Η Κομισιόν αξιολογεί θετικά την εφαρμογή του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ελλάδα

18:57

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

18:52

Prodea: Στις 31 Ιουλίου η πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου 120 εκατ.

18:50

Καταγγελία της ΕΚΠΟΙΖΩ για χρεωστικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider