Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, ειδικά τώρα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Έναν οδικό χάρτη, που απαιτεί από όλο σχεδόν το κράτος να λειτουργήσει με άλλους ρυθμούς και ενδεχομένως σε κάποια πεδία να κάνει την υπέρβαση, διαμορφώνουν τα κείμενα των συστάσεων των δανειστών για την Ελλάδα, που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα. Ευτυχώς πλέον δεν μιλάμε για νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, δεν μιλάμε για χαράτσια. Μιλάμε για μεταρρυθμίσεις και κινήσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα να πάει μπροστά. Για παρεμβάσεις που επιπλέον, στηρίζοντας την ανάπτυξη ή «νοικοκυρεύοντας» το κράτος θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ο χώρος για να μειωθούν οι φόροι του παρελθόντος ή, έστω, αν χειροτερεύσει το μέτωπο της κρίσης, να ληφθούν και άλλα μέτρα στήριξης.

Αυτό είναι και το... μεγάλο ζήτημα. Οι στόχοι είναι απαιτητικοί, αλλά και η ανάγκη να εκπληρωθούν μέχρι κεραίας είναι μεγάλη, ειδικά τώρα που μαίνεται η νέα κρίση.

Για να δούμε λοιπόν τι έχουμε για τους επόμενους μήνες. Πρέπει να γίνουν όλες οι «ουρές» από τα προαπαιτούμενα που αποφασίσθηκαν το 2018 για την ενισχυμένη εποπτεία που λήγει και εκτείνονται από την πλήρη αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, έως την απαίτηση για συγκεκριμένη πρόοδο στο Κτηματολόγιο και στους δασικούς χάρτες, για την είσπραξη του clawback και την εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για τις ιδιωτικοποιήσεις ή για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Σε αυτά προστίθεται η νέα πρόκληση για διπλασιασμό των επενδύσεων που πρέπει να «παράγει» ετησίως η κρατική μηχανή, ώστε μαζί με τα ΕΣΠΑ και τη ΚΑΠ να τρέξει το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και να καταστεί εφικτή η υλοποίηση των δεκάδων (για φέτος) μεταρρυθμίσεων που συνοδεύουν τις επενδύσεις. Να προσθέσουμε και τις νέες συστάσεις του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» αλλά και τις νέες ανάγκες των εργαλείων της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση.    

Δεν θα είναι περίπατος η ολοκλήρωση αυτών των παρεμβάσεων, αυτών των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Το καλό νέο είναι πως ήδη πολλές από τις κινήσεις προχωρούν ή είναι στο δρόμο. Το αποδεικνύουν τα καλά σχόλια των δανειστών.

Πρέπει ωστόσο αυτή η πορεία να συνεχισθεί και σε πολλά πεδία να επιταχυνθεί. Για να στηριχθεί η Ελλάδα και να θωρακισθεί, όσο, γίνεται και από τη νέα κρίση, αλλά και για να διατηρήσει έστω μέρος της δυναμικής που θα έδιδαν όλες αυτές οι παρεμβάσεις σε συνθήκες διεθνούς «κανονικότητας» η οποία δυστυχώς ούτε υπάρχει, ούτε είναι ορατό πότε θα αποκατασταθεί. 

Όλες οι ειδήσεις

13:46

Το «στοίχημα» της ΕΕ για την αύξηση αμυντικών δαπανών στο διάστημα - Σε «αναζήτηση» για 25 δισ. ευρώ

13:40

Συμμετοχή Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία

13:38

Κομισιόν: Εκταμίευση 2,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του «NextGenerationEU»

13:34

Τα παράνομα προϊόντα καπνού αντιστοιχούν στο 11% της διεθνούς αγοράς - Καμπανάκι από τον ΠΟΥ

13:25

ΣΥΡΙΖΑ: Από τα εκατομμύρια των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ

13:24

Το δημογραφικό στο επίκεντρο της Ελλάδας του 2040 – Το μήνυμα του Φωκίωνα Καραβία

13:23

Χονγκ Κονγκ: Τέσσερις νεκροί από πυρκαγιά σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών

13:15

«Χαλύβδινος Θόλος»: Ενισχύεται η αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας με deals 6,5 δισ. δολαρίων

13:13

Κρεμλίνο: Απαράδεκτη η διαρροή της επικοινωνίας Ουσάκοφ - Γουίτκοφ

13:12

Γάζα: Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς παρέλαβε τις σορούς 15 Παλαιστίνιων κρατούμενων

13:10

«Overweight» για Ελλάδα η JP Morgan - Ποια είναι τα top-picks του οίκου

13:09

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη δίκη με 14 κατηγορούμενους για παράνομες επιδοτήσεις - Την ενοχή όλων ζήτησε ο εισαγγελέας

12:58

ΟΔΔΗΧ: Στο 1,78% η απόδοση για εξάμηνα έντοκα 500 εκατ. ευρώ - Υπερκάλυψη κατά 1,84 φορές

12:53

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Οκτωβρίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

12:51

Η Thrakon επεκτείνεται στα ΗΑΕ και το Ομάν

12:46

Μπρατάκος: Το ενεργειακό κόστος βασικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

12:39

Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον εντοπισμό υπόγειων αγωγών από την ΕΥΑΘ

12:37

Συμφωνία Κύπρου - Λιβάνου για οριοθέτηση ΑΟΖ - Deal και σε ηλεκτρική διασύνδεση

12:33

Κακοκαιρία Adel: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχές θα χτυπήσει

12:24

Βέλγιο: Σημαντικά προβλήματα σε πτήσεις και ΜΜΜ την τρίτη ημέρα της πανεθνικής απεργίας

12:19

Πειραιώς και Διοτίμα συνεχίζουν τη συνεργασία για πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

12:16

Κακοκαιρία: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Σε επιφυλακή οι αρχές

12:09

Περιβάλλον: Η κλιματική αλλαγή στα βουνά επιταχύνεται ταχύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί

12:01

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για Γερμανία: Η ανάπτυξη κινδυνεύει χωρίς μεταρρυθμίσεις

11:58

Σεμερτζίδου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν ισχύει ότι μέρος των επιδοτήσεων δεν διατέθηκε για τον δηλωθέντα σκοπό

11:54

Ρόδος: Έκρηξη χειροβομβίδας σε πεδίο βολής - Νεκρός 19χρονος στρατιώτης, ένας τραυματίας

11:49

Μαρινάκης: Κανένα σενάριο συνεργασίας με Τσίπρα - Ανδρουλάκη

11:47

Λάιεν: «Αν νομιμοποιήσουμε την υπονόμευση των συνόρων, ανοίγουμε την πόρτα για περισσότερους πολέμους»

11:36

Κρεμλίνο για ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για Ουκρανία: Έχει ορισμένα θετικά σημεία

11:34

ΣΤΑΣΥ: Θανάσιμος τραυματισμός εργαζομένου στην επισκευαστική βάση στον Πειραιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider