Το τελευταίο; «παράθυρο ευκαιρίας» του φυσικού αερίου

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με την επίσπευση των διαδικασιών για τη διερεύνηση έξι περιοχών στην ελληνική επικράτεια, υποψήφιων για τον εντοπισμό εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων ορυκτού πλούτου συνιστούν ένα ηχηρό μήνυμα - εντός και εκτός συνόρων –  για τη φιλοεπενδυτική στάση που έχει η Ελλάδα στον τομέα της έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου. Ίσως όμως να είναι ακόμη πιο σημαντικό ένα άλλο μήνυμα που προκύπτει από τις ίδιες ανακοινώσεις: Γίνεται η μετάβαση από τις πολιτικές θέσεις σε μία καθαρά τεχνοκρατική ανάλυσης, με αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των επιμέρους σταδίων των ερευνών, σε κάθε μία από τις έξι παραχωρήσεις. 

Τα εν λόγω χρονοδιαγράμματα έχουν ειδική σημασία. Απαντούν στην ανάγκη επίσπευσης των ερευνών, ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει ίσως το τελευταίο «παράθυρο ευκαιρίας» που της δίνεται για την παραγωγή φυσικού αερίου. Ένα «παράθυρο ευκαιρίας» που μπορεί να κλείσει τα επόμενα χρόνια αν οι έρευνες παραμείνουν τελματωμένες, με δεδομένο το πλαίσιο της απανθρακοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Δηλαδή, μπορεί μεν το αέριο να έχει προς ώρας σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή αυτονομία κάθε χώρας, ωστόσο είναι ήδη προδιαγεγραμμένο πως η συμμετοχή του θα περιορίζεται ολοένα περισσότερο τις επόμενες 10ετίες.

Μία δεύτερη σημασία, αλλά και «πρόκληση» που έχουν αυτά τα χρονοδιαγράμματα για τις έρευνες σε κάθε παραχώρηση είναι πως η αναγκαιότητα επιτάχυνσης, θα «αναμετρηθεί» με τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν, για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση κάθε ερευνητικής φάσης. Με άλλα λόγια, τα χρονικά ορόσημα που ανακοινώθηκαν για κάθε ένα μπλοκ είναι δεσμευτικά και για τα δύο μέρη: Τόσο για την πολιτεία, όσο και για τους επενδυτές.

Αυτό σημαίνει πολλά, και για το κράτος αλλά και για τους ιδιώτες. Από την πλευρά της πολιτείας, για να καταστεί εφικτή η τήρηση των σχετικών προθεσμιών, είναι απαραίτητο να άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, που εδώ και χρόνια έχει προκαλέσει σειρά προσκομμάτων στις έρευνες. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να συμβάλουν και τα μέτρα που εξήγγειλε χθες και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών, αλλά και η σύσταση μιας νέας task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξή τους. 

Παράλληλα, δημιουργείται και η υποχρέωση να «βάλουν πλάτη» και οι παραχωρησιούχες εταιρείες, πραγματοποιώντας διόλου ευκαταφρόνητες επενδύσεις σε κάθε παραχώρηση αλλά και δεσμεύοντας τις εταιρείες που κατέχουν τα δικαιώματα έρευνας, ώστε να προχωρήσουν εγκαίρως στα στάδια που απαιτούνται για το «σκανάρισμα» των μπλοκ.

Είναι λοιπόν αναμφισβήτητα μία μεγάλη πρόκληση. Αλλά και μία ανάγκη να ξέρει η Ελλάδα – μεσούσης αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης- κατά πόσο έχει φυσικό αέριο και σε ποια ποσότητα. Για να μη χαθεί το «παράθυρο ευκαιρίας» αλλά και για να χαραχθεί η σωστή ενεργειακή στρατηγική των επόμενων ετών.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Το κρασί, το ελαιόλαδο και ο πολιτισμός της Πελοποννήσου «κέρδισαν» τους Ιταλούς

23:47

Δικογραφία για τα επεισόδια στο μπλόκο των αγροτών κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

23:38

Σρι Λάνκα: Στους 607 οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

23:29

ΗΠΑ: Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τη συνταγματικότητα διατάγματος Τραμπ για μετανάστες

23:20

Μελόνι: Οι Αμερικανοί αποφασίζουν να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους - Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ευρώπη

23:17

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λιθουανία – «Εισβολή» αερόστατων από τη Λευκορωσία

23:13

Wall Street: Έκανε το 4Χ4 ο S&P 500 και περιμένει την Fed

22:52

Τράπεζα Πειραιώς: Δωρεάν διάθεση 291.874 ιδίων μετοχών σε 39 δικαιούχους

22:40

Γκιλφόιλ: Ζωτικής σημασίας για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ η Βόρεια Ελλάδα

22:31

Πετρέλαιο: Δεύτερη εβδομάδα ανόδου για Brent και WTI

22:18

Βραζιλία: Υποψήφιος πρόεδρος ο γιος του Μπολσονάρο, Φλάβιο

22:05

Τσιάρας: Η πόρτα του υπουργείου είναι ανοικτή για συντεταγμένο διάλογο με τους αγρότες

21:58

Σύμβουλος Κρεμλίνου: Πούτιν και Γουίτκοφ καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο

21:46

Σύσκεψη συντονισμού το Σάββατο στο δημαρχείο Μεγαρέων για την καταγραφή ζημιών στη Δυτική Αττική

21:35

Μικρή πτώση για τον χρυσό - Νέο ρεκόρ για το ασήμι

21:26

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωση του ν/σ για τη δέσμευση, χρήση, μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

21:10

H Tράπεζα Πειραιώς απορροφά την Piraeus Financial Ηοlding

20:55

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο στηρίζει τον μεγαλύτερο γιο του για υποψήφιο πρόεδρο στις εκλογές του 2026

20:37

Ο Τραμπ θα συζητήσει εμπόριο και μεταναστευτικό με Κάρνεϊ και Σέινμπαουμ

20:27

ΗΠΑ: Καταργείται η σύσταση για τον εμβολιασμό όλων των νεογέννητων κατά της ηπατίτιδας Β

20:25

Σουηδία: Βάζει τέλος στη οικονομική της βοήθεια σε τέσσερις αφρικανικές χώρες υπέρ της Ουκρανίας

20:18

Τραμπ: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «πολιτισμικό αφανισμό»

20:06

Ρούμπιο: Το πρόστιμο της ΕΕ στην πλατφόρμα Χ συνιστά «επίθεση στον αμερικανικό λαό»

20:03

Ιαπωνία: Η κεντρική τράπεζα απειλεί να αναστατώσει τις διεθνείς αγορές

20:01

Ο Γκουτέρες χαιρετίζει την υπογραφή των Συμφωνιών των ΗΠΑ μεταξύ ΛΔ Κονγκό και Ρουάντας

19:59

Ο Τραμπ παρέλαβε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

19:52

Τα εντάλματα κατά του Πούτιν και άλλων Ρώσων θα ισχύουν και μετά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας

19:46

Κακοκαιρία Byron: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σχεδόν σε όλη την Αττική

19:44

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικάνους στη Φλόριντα μετά τη συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας

19:36

Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα και οριακά «κόκκινος» ο Stoxx 600

gazzetta
gazzetta reader insider insider