Το τελευταίο; «παράθυρο ευκαιρίας» του φυσικού αερίου

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με την επίσπευση των διαδικασιών για τη διερεύνηση έξι περιοχών στην ελληνική επικράτεια, υποψήφιων για τον εντοπισμό εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων ορυκτού πλούτου συνιστούν ένα ηχηρό μήνυμα - εντός και εκτός συνόρων –  για τη φιλοεπενδυτική στάση που έχει η Ελλάδα στον τομέα της έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου. Ίσως όμως να είναι ακόμη πιο σημαντικό ένα άλλο μήνυμα που προκύπτει από τις ίδιες ανακοινώσεις: Γίνεται η μετάβαση από τις πολιτικές θέσεις σε μία καθαρά τεχνοκρατική ανάλυσης, με αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των επιμέρους σταδίων των ερευνών, σε κάθε μία από τις έξι παραχωρήσεις. 

Τα εν λόγω χρονοδιαγράμματα έχουν ειδική σημασία. Απαντούν στην ανάγκη επίσπευσης των ερευνών, ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει ίσως το τελευταίο «παράθυρο ευκαιρίας» που της δίνεται για την παραγωγή φυσικού αερίου. Ένα «παράθυρο ευκαιρίας» που μπορεί να κλείσει τα επόμενα χρόνια αν οι έρευνες παραμείνουν τελματωμένες, με δεδομένο το πλαίσιο της απανθρακοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Δηλαδή, μπορεί μεν το αέριο να έχει προς ώρας σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή αυτονομία κάθε χώρας, ωστόσο είναι ήδη προδιαγεγραμμένο πως η συμμετοχή του θα περιορίζεται ολοένα περισσότερο τις επόμενες 10ετίες.

Μία δεύτερη σημασία, αλλά και «πρόκληση» που έχουν αυτά τα χρονοδιαγράμματα για τις έρευνες σε κάθε παραχώρηση είναι πως η αναγκαιότητα επιτάχυνσης, θα «αναμετρηθεί» με τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν, για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση κάθε ερευνητικής φάσης. Με άλλα λόγια, τα χρονικά ορόσημα που ανακοινώθηκαν για κάθε ένα μπλοκ είναι δεσμευτικά και για τα δύο μέρη: Τόσο για την πολιτεία, όσο και για τους επενδυτές.

Αυτό σημαίνει πολλά, και για το κράτος αλλά και για τους ιδιώτες. Από την πλευρά της πολιτείας, για να καταστεί εφικτή η τήρηση των σχετικών προθεσμιών, είναι απαραίτητο να άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, που εδώ και χρόνια έχει προκαλέσει σειρά προσκομμάτων στις έρευνες. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να συμβάλουν και τα μέτρα που εξήγγειλε χθες και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών, αλλά και η σύσταση μιας νέας task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξή τους. 

Παράλληλα, δημιουργείται και η υποχρέωση να «βάλουν πλάτη» και οι παραχωρησιούχες εταιρείες, πραγματοποιώντας διόλου ευκαταφρόνητες επενδύσεις σε κάθε παραχώρηση αλλά και δεσμεύοντας τις εταιρείες που κατέχουν τα δικαιώματα έρευνας, ώστε να προχωρήσουν εγκαίρως στα στάδια που απαιτούνται για το «σκανάρισμα» των μπλοκ.

Είναι λοιπόν αναμφισβήτητα μία μεγάλη πρόκληση. Αλλά και μία ανάγκη να ξέρει η Ελλάδα – μεσούσης αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης- κατά πόσο έχει φυσικό αέριο και σε ποια ποσότητα. Για να μη χαθεί το «παράθυρο ευκαιρίας» αλλά και για να χαραχθεί η σωστή ενεργειακή στρατηγική των επόμενων ετών.

Όλες οι ειδήσεις

16:55

ΗΠΑ: Η «πρωτοφανής οικονομική πίεση» στο Ιράν έχει πολλά εμπόδια για την Ουάσινγκτον

16:45

Ινδία: Πρόγραμμα φορολογικής αμνηστίας για μικροφορολογούμενους με αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό

15:41

Nvidia: Στο επίκεντρο των αγορών ιδιωτικού κεφαλαίου για ανάπτυξη υποδομών ΑΙ

15:20

Σαλαμίνα: Μεγάλη πυρκαγια σε Περιστέρια και Σελήνια - Δύο νεκροί, σπίτια στις φλόγες

15:10

CNBC: Καταρρίπτοντας τους «μύθους» για τις ευρωπαϊκές μετοχές που δεν αγαπούν οι επενδυτές

14:57

Μάχη σε δύο μέτωπα δίνουν οι πυροσβέστες στη Σκύρο

14:19

Βρετανία: Αντιμέτωπη με νέες πληθωριστικές πιέσεις

14:00

Μισθοί, κρατήσεις και επιδόματα: Το εισόδημα των εργαζομένων στο επίκεντρο της ΔΕΘ

13:51

Τουρκία: 25 χρόνια ΑΚP - Ο «ιστορικός μετασχηματισμός» του Ερντογάν

13:44

Ισραήλ: Η οικονομία ανακάμπτει μετά τη συρρίκνωση που προκάλεσε ο πόλεμος με το Ιράν

13:36

Ιράν: Κατηγορεί το Κατάρ ότι καθυστερεί την έρευνα για την τύχη Ιρανών πιλότων μαχητικών αεροσκαφών

13:32

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 35χρονης επειδή προμήθευε αλκοόλ σε ανηλίκους

13:25

Σκέρτσος: Η αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για μεγάλη καταστροφή στη Χαλκιδική ακυρώνει το έργο των πυροσβεστών

13:12

Βέλγιο: Η μεγάλη δασική πυρκαγιά που έκαψε 30.000 στρέμματα κατευθύνεται προς τη Γερμανία

13:04

Ινδία: Εντολή σε κρατικές εταιρείες και ιδιωτικά διυλιστήρια για σημαντική αύξηση της παραγωγής LPG

12:58

Παράταση προσωρινής διαμονής πυρόπληκτων στην περιοχή του Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής

12:48

Κίνα: Επιταχύνει τους νέους κανόνες για την ανακύκλωση εξοπλισμού ΑΠΕ και των αποβλήτων τους

12:41

Ιράν: Άνδρας εκτελέστηκε για τη συμμετοχή του στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

12:26

Η αγορά ομολόγων ανησυχεί για «κρυφές» εγγυήσεις πιστώσεων ύψους 70 δισ. δολαρίων σε εταιρείες AI

12:06

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων από τα λιμάνια της Αττικής

12:01

Ινδονησία: Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,7 βαθμών

11:53

Υεμένη: Φόβοι για αναζωπύρωση του πολέμου

11:40

Easily App: Η ελληνική εφαρμογή που κάνει το διαδίκτυο πιο προσβάσιμο για όλους

11:35

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τριετίας οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα

11:27

Ιαπωνία: Στους εννιά οι νεκροί εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών στο Τόκιο

11:22

Ουγγαρία: Δώδεκα νεκροί, τουλάχιστον 10 τραυματίες σε δυστύχημα με πολωνικό λεωφορείο

11:10

Οι καύσωνες πλήττουν ολοένα περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία

10:58

Επιθεώρηση Εργασίας: Θωράκιση των χώρων εργασίας απέναντι στη βία και στην παρενόχληση

10:53

Σεισμός 6,1 βαθμών σημειώθηκε βόρεια του Βανουάτου

10:42

ΑΑΔΕ: Πρόστιμο 1,32 εκατ. ευρώ σε επιχείρηση - Νοίκιαζε 132 αυτοκίνητα που είχε δηλώσει σε… ακινησία


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider