Οι συνθήκες απαιτούν ακόμη πιο γενναία μέτρα στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι κατανοητή η αγωνία της κυβέρνησης να μην υπάρξει σημαντική απόκλιση από τους στόχους σε ό, τι αφορά τα ελλείμματα. Δεν λησμονούμε άλλωστε ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες ενισχυμένης εποπτείας, από την οποία προσδοκά να εξέλθει ομαλά το καλοκαίρι. Και ακριβώς για αυτό έχει ακόμα περιορισμένες δυνατότητες παρεμβάσεων και αντίδρασης για να μην χαλάσει την ύστατη στιγμή ότι έχει κερδηθεί όλον τον προηγούμενο καιρό και μάλιστα σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες.

Και οι δράσεις για την ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων εκδηλώνονται ανάλογα με τα περιθώρια που δίνει η πορεία των εσόδων. Όπως από τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ «χρηματοδοτήθηκε» η δυνατότητα μείωσής του, σύμφωνα και με τις τελευταίες εξαγγελίες. Ή όπως το «περίσσευμα» που έχει δημιουργηθεί από το αποτέλεσμα των δημοπρασιών ρύπων, έχει ήδη τροφοδοτήσει παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Όμως, οι παρεμβάσεις αυτές, λόγω της ιδιαίτερα δυσμενούς εξέλιξης σε σχέση με την ακρίβεια, δεν μπορεί να δώσουν το αποτέλεσμα που θα ήταν επιθυμητό στην καθημερινότητα και στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα μάλιστα καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αποδεικνύεται ιδιαίτερα επίμονος και ισχυρός -5,5% (και ίσως παραπάνω) στην Ελλάδα τον Ιανουάριο- και όπως επισήμανε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χθες, μεγαλύτερης διάρκειας από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Αυτό στο δια ταύτα σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη υπό αυτές τις συνθήκες κρίσης, να βρει τον τρόπο και το δημοσιονομικό χώρο ώστε να διαθέσει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη ιδιαίτερα σε σχέση με το ενεργειακό κόστος. Αυτό είναι ο άμεσος «εχθρός» που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αν και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το ζήτημα της ακρίβειας -και της αύξησης του πληθωρισμού βεβαίως- είχε αρχίσει να τίθεται πριν ξεσπάσει βίαια η ενεργειακή κρίση. 

Και καθώς προφανώς δεν επιθυμεί αυτό να στοιχίσει και πολιτικά σε μία περίοδο που καλώς ή κακώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, μάλλον θα κληθεί εκ των πραγμάτων να βγάλει κι άλλο λαγό από το καπέλο το οικονομικό επιτελείο. Και επειδή πολύς θόρυβος έχει γίνει εσχάτως για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ή για τον ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα, κατανοητές ως ενός σημείου οι αδυναμίες, αλλά να δώσω και ένα παράδειγμα. Ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε την περασμένη Τρίτη ότι θα προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό σε απάντηση στην έκρηξη τιμών στην ενέργεια.

Το Βέλγιο θα περικόψει λοιπόν τον ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό ως μέρος ενός πακέτου που θα αποτελέσει την ασπίδα για τους καταναλωτές από την άνοδο των ενεργειακών τιμών. Βεβαίως το Βέλγιο δεν βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όπου το θέμα του ΦΠΑ δεν μπαίνει εύκολα στο τραπέζι. Και αυτό έχει τη σημασία του. Γιατί όμως το παράδειγμα; Η αναφορά στο Βέλγιο γίνεται γιατί είναι μία χώρα με  υψηλό χρέος το οποίο θυμίζουμε ότι ήταν στο 114,1% του ΑΕΠ το 2020. Μη συγκρίσιμο με εμάς, αλλά ωστόσο το Βέλγιο είναι στην ομάδα των χωρών με σχετικά χαμηλή ευχέρεια λήψης μέτρων. 

Και υπάρχει και κάτι ακόμη. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών, διαμορφώθηκαν το 2021 στα 1,749 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 321 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 που είχαν διαμορφωθεί σε 1,428 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβάλλεται στα ενεργειακά προϊόντα υπάρχει μία υπέρβαση στόχου 112 εκατ. ευρώ. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε πλέον να γίνουμε λίγο πιο... γενναίοι - απερίσκεπτοι αν προτιμάτε - και ίσως και λίγο πιο... υπερβατικοί, καθώς το πρόβλημα είναι μείζον και αφορά όλους; Δύσκολο τα παζλ, κατανοητό, σημαντική η προσπάθεια που ήδη καταβάλλεται - όπως φάνηκε και με την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ-, επίσης κατανοητό. Αλλά οι καιροί απαιτούν ακόμα περισσότερα και αυτό δυστυχώς στις τρέχουσες συνθήκες δεν αποτελεί λαϊκισμό... 

Όλες οι ειδήσεις

14:56

Εξαγωγές: Η Ελλάδα κερδίζει τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές

14:46

Κοντογεώργης: Προεκλογική αλλά όχι παροχολογική η ΔΕΘ

14:40

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές «παίρνουν φωτιά» και προσελκύουν επενδυτές

14:21

Φιντάν: Η συμμαχία Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν θα μπορούσε να διευρυνθεί με την Αίγυπτο

14:10

ΓΓΠΠ: Σε Red Code για πυρκαγιές πολλές περιφέρειες τη Δευτέρα

13:59

ΠΑΚΟΕ: Θάλαμος επικίνδυνων αερίων το Μετρό της Αθήνας

13:29

Amazon: Έτοιμη να γίνει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος ρυπαντής στις ΗΠΑ

13:00

Ακίνητα: Πώς Παγκράτι, Μετς, Νέος Κόσμος αναδεικνύονται σε hot αστικές γειτονιές της Αθήνας

12:56

Μαρινάκης: Το δημογραφικό δεν μπορεί να περιμένει

12:50

Δύο τραυματίες αστυνομικοί της ΔΙΑΣ σε τροχαίο στο Λαγονήσι

12:34

Τραμπ: Ασφυκτικές πιέσεις σε μεγιστάνα του πετρελαίου να αποεπενδύσει απ' τη Βενεζουέλα

12:21

Χανιά: Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για κλοπές

12:18

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στην Τούμπα

12:12

Αυστραλία: Παρ' ολίγο σύγκρουση επιβατικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ

11:57

Τουρνάς: Πάνω από 400 πυρκαγιές σε δέκα ημέρες

11:51

Κίνα: Ο πληθωρισμός στις τιμές παραγωγού υποχώρησε σε χαμηλό τριμήνου τον Ιούλιο

11:37

ΗΠΑ: Η Γερουσία προωθεί ιστορικό νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα

11:26

Προς εκτύπωση το πολλαπλό βιβλίο

11:16

Γερμανία: Διευρύνεται το έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα

11:04

Τουρκία: Ζητεί από τη Ρωσία και την Ουκρανία «μορατόριουμ» στις επιθέσεις στα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

10:57

Περού: Δεκατρείς νεκροί και τέσσερις τραυματίες σε τροχαίο

10:48

Υεμένη: Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι έπληξαν σαουδαραβικό διυλιστήριο στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας

10:36

Καρτάλης: Η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από άλλες ηπείρους

10:28

ΠΑΣΟΚ: Η «Εστία» ανάλωσε τη μισή ύλη της για να μην πει απολύτως τίποτα και να επαναλάβει το φαντασιόπληκτο ρεπορτάζ της

10:21

Ιράν: Η Τεχεράνη θέτει όρους για οποιοδήποτε εκ νέου άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

09:47

Δεύτερη πηγή εισοδήματος για τους επαγγελματίες ψαράδες ο αλιευτικός τουρισμός

09:35

Το κομμάτι πύραυλου που προσέκρουσε στη Σελήνη γίνεται χρυσή ευκαιρία μελέτης για ειδικούς επιστήμονες

09:22

Υπ. Μεταφορών: Οριστική λύση στο ζήτημα των πινακίδων κυκλοφορίας

09:12

Τράπεζες: Στα 15 δισ. ευρώ ο στόχος για νέα δάνεια το 2026

09:00

Γερμανία: Επεκτείνεται η έρευνα για την ασφάλεια από τα drones μετά το περιστατικό σε αεροδρόμιο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider