Είμαστε σε καλό δρόμο στην ανεργία αλλά η πληγή δεν έχει ακόμα κλείσει

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat για τη μεγάλη μείωση του ποσοστού των ανέργων στην Ελλάδα στο 12,7% του εργατικού δυναμικού το Δεκέμβριο (από 13,3% το Νοέμβριο και από 15,6% έναν χρόνο πριν) είναι - προφανέστατα - μία πολύ καλή είδηση. Και αυτό γιατί λόγω του τουρισμού ο χειμώνας ήταν πάντα μία πολύ δύσκολη περίοδος για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, αλλά και γιατί δεν έχουν αρχίσει οι νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το πρώτο ένσημο αλλά και για τα προγράμματα κατάρτισης του Ταμείου Ανάκαμψης που ευελπιστούν να περιορίσουν και άλλο το πρόβλημα από το 2022 και μετά.

Οι νέοι δείκτες αποτελούν μία απόδειξη πως τα μέτρα στήριξης αλλά και οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες λειτουργούν και στην αγορά εργασίας. Αλλά, είναι επίσης προφανές πως ο αγώνας δεν έχει τελειώσει...

Στην Ευρώπη, οι ανάλογες πρωτοβουλίες οδήγησαν σε ποσοστό ανεργίας 7% το Δεκέμβριο από 8,2% έναν χρόνο πριν. Ο λόγος για ένα ποσοστό που είναι ιστορικά το χαμηλότερο για την Ευρώπη, προκαλώντας πανηγυρισμούς από εκπροσώπους των θεσμών.

Στην Ελλάδα, η επίδοση του 12,7% συνιστά το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 2010. Δηλαδή, η χώρα ακόμη παλεύει να φτάσει στα προ μνημονίων επίπεδα. 

Προφανέστατα ο δρόμος που διανύθηκε είναι πολύ μεγάλος από το «μαύρο» ιστορικό υψηλό το Σεπτέμβριο του 2015, όταν ο δείκτης είχε σκαρφαλώσει στο 24,9%, αλλά και με ιστορικό χαμηλό το Μάιο του 2008 στο 7,4%.

Με άλλα λόγια, η πληγή ήταν πολύ μεγάλη και – όπως είναι φυσικό – δεν έχει κλείσει. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν όχι μόνο για να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν τα μνημόνια (και σε θέσεις εργασίας και σε αμοιβές), αλλά και για να πάμε ακόμη πιο καλά.

Γιατί ποτέ η Ελλάδα δεν είχε χαμηλά «φυσικά» ποσοστά ανεργίας. Ποτέ δεν είχε υψηλά ποσοστά απασχόλησης. Η ελληνική αγορά δεν ήταν ποτέ αρκετά ανταγωνιστική για να παράγει πολλές, και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Α, και να μην ξεχνάμε το brain drain. Όλους αυτούς/αυτές που «έφυγαν» αναζητώντας σε άλλη χώρα εργασία και ναι μεν βοηθούν τις στατιστικές, αλλά όχι και την οικονομική πρόοδο της χώρας, αφού της στερούν ανθρώπινο κεφάλαιο. Να μην ξεχνάμε και όσους έχουν «παραιτηθεί». Δηλαδή όσους στα ερωτηματολόγια της ΕΛΣΤΑΤ/Eurostat απαντούν «δεν αναζητώ εργασία», εντασσόμενοι έτσι στον «μη ενεργό πληθυσμό» και όχι στη δεξαμενή των ανέργων.

Είναι λοιπόν πολύ κρίσιμο να κλείσουν οι πληγές. Αυτές που προκλήθηκαν από την κρίση αλλά και αυτές που προϋπήρχαν. 

Όλες οι ειδήσεις

23:55

«Βαποράκι» με μισό κιλό κοκαΐνης συνελήφθη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά

23:40

Κούβα: Είκοσι κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν από τη φυλακή Λα Λίμα

23:30

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 7 του Τραμ

23:19

Μελόνι για σχέσεις με ΗΠΑ: «Υπερασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντα και όταν δεν συμφωνούμε, πρέπει να το λέμε»

23:15

Παρατείνονται έως τις 15/4 τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη

23:00

Ο Τραμπ αναζητά 152 εκατ. δολ. για να ανοίξει εκ νέου το Αλκατράζ ως φυλακή

22:52

Σκλαβενίτης: Αυξάνει τον εισαγωγικό μισθό στα 1.000 ευρώ

22:38

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 8 νεκροί από σεισμό των 5,9 βαθμών

22:26

Ουκρανία: Σχεδόν μηδενικά τα εδαφικά κέρδη της Μόσχας τον Μάρτιο

22:17

ΠΟΥ: Το Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν αδυνατεί πλέον να λειτουργήσει

22:09

Άμπου Ντάμπι: Δώδεκα τραυματίες από θραύσματα έπειτα από αναχαίτιση επίθεσης από αέρος

21:55

Τραμπ: Η κατάρριψη μαχητικού των ΗΠΑ δεν επηρεάζει τις συνομιλίες - «Είναι πόλεμος»

21:38

Τραμπ: Προτείνει ιστορικό προϋπολογισμό με 1,5 τρισ. για άμυνα - Πού μπαίνει «μαχαίρι»

21:23

Τραμπ: Κίνδυνος να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου όσο αψηφεί τις Συνθήκες της Γενεύης

20:59

ΟΠΕΚΕ: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες

20:49

Τουλάχιστον πέντε πλοία πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από τα Στενά του Ορμούζ

20:39

WSJ: Το Ιράν απορρίπτει συνάντηση στο Πακιστάν και τρολάρει τον Τραμπ

20:24

Ο Τραμπ προτείνει την ιδιωτικοποίηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας των αεροδρομίων

20:17

Η ανάγκη για άλμα προς τα εμπρός

20:06

Την Πέμπτη 16 Απριλίου η συζήτηση στη Βουλή για το Κράτος Δικαίου

19:47

ΗΠΑ: Διπλασιάζουν τις εγγυήσεις για τα Στενά του Ορμούζ στα 40 δισ. δολάρια

19:36

Παναγόπουλος: «Αναζητούνται επί ματαίω στοιχεία για να κρατηθεί ζωντανή μία ανύπαρκτη υπόθεση»

19:29

ΝΑΤΟ: Επίσκεψη Ρούτε στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα

19:16

Καύσιμα: Το ράλι του πετρελαίου «ροκανίζει» Fuel Pass και επιδότηση στο ντίζελ

18:59

Ταξίδι «εκτός προγράμματος» της Μελόνι σε χώρες του Περσικού Κόλπου

18:46

Ο Λευκός Οίκος προτείνει μείωση 23% στον προϋπολογισμό της NASA για το 2027

18:41

Τέμπη: Επιδικάστηκε αποζημίωση 420.000 ευρώ στους συγγενείς θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

18:19

Ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο LNG πέρασε τα Στενά του Ορμούζ

18:18

Ξεφεύγει πάνω από 3% ο πληθωρισμός - Προς τα κάτω οι προβλέψεις για ανάπτυξη το 2026

18:16

Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider