Η ακρίβεια και... το καλάθι της νοικοκυράς 

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το πακέτο μέτρων στήριξης από την ακρίβεια αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ για το μήνα Ιανουάριο είναι σημαντικό σε αξία και προφανώς καλοδεχούμενο και κρίσιμο γιατί καλύπτει πλέον ευρύτερα και το βιομηχανικό κόσμο (αν και με περιορισμούς πλέον στα νοικοκυριά). Εμμέσως καλείται να παράσχει στήριξη και για τον καταναλωτή γιατί συγκρατεί το κόστος παραγωγής από τα βαρίδια της ενεργειακής κρίσης και έτσι επιχειρεί να περιορίσει το κίνδυνο ανατιμήσεων. 

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ωστόσο δείχνουν πως το πρόβλημα είναι ήδη οξύ. Σύμφωνα με τη Eurostat στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν πολύ υψηλές (σε σχέση με άλλα κράτη) ανατιμήσεις και στην ενέργεια και στα τρόφιμα αλλά και σε βιομηχανικά ήδη. Η ακρίβεια, με άλλα λόγια, επηρεάζει πλέον και… αποδεδειγμένα το καλάθι της νοικοκυράς.

Το πρόβλημα δεν είναι προφανώς ελληνικό, είναι παγκόσμιο και οι τελευταίες εκτιμήσεις διεθνώς λένε ότι δεν θα καμφθεί γρήγορα. Το ζήτημα όμως είναι πόσο ευάλωτο είναι κάθε κράτος και κάθε κοινωνία, αλλά και πόσο θωρακισμένη είναι η κάθε αγορά. Το εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού είναι ήδη πολύ χαμηλό λόγω της ύφεσης και της υπερφορολόγησης που προηγήθηκε και τα κρατικά ταμεία της χώρας να έχουν ήδη πληρώσει 43,3 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης. 

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει. Είναι προφανές πως όταν υπάρχει μία κρίση, υπάρχουν και απώλειες. Μόνο που στην περίπτωση της ακρίβειας δεν πληρώνουν όλοι το ίδιο τίμημα. Όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα κάποιου και όσο πιο πολλές ανάγκες έχει, τόσο πιο μεγάλο μέρος του εισοδήματος καταλήγει  σε κατανάλωση και έτσι τόσο πιο ευάλωτος είναι. Σε αυτό το πλαίσιο είναι προφανώς καλοδεχούμενη η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022, αλλά, από μόνη της δεν φτάνει. 

Θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα όχι μόνο στήριξης των νοικοκυριών (στο μέτρο προφανώς που αντέχουν τα κρατικά ταμεία), αλλά και θωράκισης της αγοράς. Ούτως ώστε ο ανταγωνισμός να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα και φαινόμενα κερδοσκοπίας να αποφευχθούν εν τη γενέσει τους.

Γιατί άλλωστε αν ο καταναλωτής περιορίσει τη δαπάνη του, ζημιωμένοι θα είναι όλοι: και ο επιχειρηματικός κόσμος που περιμένει τις εκπτώσεις, αλλά και η οικονομία γενικότερα.

Όλες οι ειδήσεις

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2 εκατ. ευρώ

21:50

Βρετανία: Μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη στο Λονδίνο

21:35

Κλήρωση Eurojackpot 25/11/25: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:28

Λάιεν: Θα αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία μέχρι να δεχτεί «μια αξιόπιστη πορεία προς την ειρήνη»

21:16

Νέοι κανόνες για τα διπλώματα οδήγησης: Τι ισχύει από σήμερα

21:04

Κέρδη για τον χρυσό - Ενισχύονται οι προσδοκίες για τα επιτόκια

20:56

Μητσοτάκης: Να δημιουργήσουμε ένα υπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

20:49

Βραζιλία: Προβάδισμα Λούλα έναντι των πιθανών αντιπάλων του στις εκλογές του 2026

20:40

ΕΛΑΣ: Πάνω από 19.000 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας το 2025 - 47 συλλήψεις ημερησίως κατά μ.o.

20:34

Η Σουηδία ενισχύει την αντιαεροπορική της άμυνα

20:21

Ζελένσκι: Το Κίεβο είναι έτοιμο να προχωρήσει προς τα εμπρός με το ειρηνευτικό σχέδιο

20:06

Μακρόν στη «Συμμαχία των Προθύμων»: Υπάρχει μια ευκαιρία για διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία

19:55

Yπ. Παιδείας: Ενεργοποιείται η χρηματοδότηση για την εγκατάσταση ατομικών σχολικών θυρίδων στα δημοτικά

19:49

Στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων» συμμετείχε ο Κ. Μητσοτάκης

19:35

Βρυξέλλες για Ελλάδα: Ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, πιθανά βαρίδια λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΤΑΔ

19:22

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στο επίκεντρο η Fed

19:21

Στάρμερ: Βρετανία και ΕΕ θα προχωρήσουν στο θέμα των παγωμένων ρωσικών assets

19:08

Ακρίτας: Από 26 Νοεμβρίου σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές

19:02

Συνομιλίες στην Αίγυπτο για τη β' φάση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

18:54

Χατζηδάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είναι μονόδρομος να βάλουμε τάξη στα πράγματα

18:50

Στο Μουσείο της Ακρόπολης για εκδήλωση του υπ. Τουρισμού αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης

18:47

Στάρμερ: Η Βρετανία θα στείλει περισσότερους πυραύλους για την άμυνα της Ουκρανίας

18:42

Αισιοδοξία Τραμπ για Ουκρανία: «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, θα τα καταφέρουμε»

18:34

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Αναστολή αδειών και χρηματικά πρόστιμα σε τρεις φορείς πιστοποίησης

18:30

Fourlis: Στα 9,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο - Αύξηση εσόδων 10,4%

18:26

Enaon EDA: Επίσημη έναρξη λειτουργίας του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Καστοριά

18:24

ΟΠΑΠ: Στα 361,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο - Αύξηση 6,3%

18:19

«Η εξαίρεση γίνεται κανονικότητα»: Ο απολογισμός Κεφαλογιάννη για τη δυσκολότερη αντιπυρική περίοδο της Ευρώπης από το 2006

18:16

ΧΑ: Σε υψηλό 6 εβδομάδων ο Γενικός Δείκτης - Ανοδικό «ξέσπασμα» για Metlen

18:15

«Ξεκλειδώνει» το πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIP)

gazzetta
gazzetta reader insider insider