Η ακρίβεια και... το καλάθι της νοικοκυράς 

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το πακέτο μέτρων στήριξης από την ακρίβεια αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ για το μήνα Ιανουάριο είναι σημαντικό σε αξία και προφανώς καλοδεχούμενο και κρίσιμο γιατί καλύπτει πλέον ευρύτερα και το βιομηχανικό κόσμο (αν και με περιορισμούς πλέον στα νοικοκυριά). Εμμέσως καλείται να παράσχει στήριξη και για τον καταναλωτή γιατί συγκρατεί το κόστος παραγωγής από τα βαρίδια της ενεργειακής κρίσης και έτσι επιχειρεί να περιορίσει το κίνδυνο ανατιμήσεων. 

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ωστόσο δείχνουν πως το πρόβλημα είναι ήδη οξύ. Σύμφωνα με τη Eurostat στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν πολύ υψηλές (σε σχέση με άλλα κράτη) ανατιμήσεις και στην ενέργεια και στα τρόφιμα αλλά και σε βιομηχανικά ήδη. Η ακρίβεια, με άλλα λόγια, επηρεάζει πλέον και… αποδεδειγμένα το καλάθι της νοικοκυράς.

Το πρόβλημα δεν είναι προφανώς ελληνικό, είναι παγκόσμιο και οι τελευταίες εκτιμήσεις διεθνώς λένε ότι δεν θα καμφθεί γρήγορα. Το ζήτημα όμως είναι πόσο ευάλωτο είναι κάθε κράτος και κάθε κοινωνία, αλλά και πόσο θωρακισμένη είναι η κάθε αγορά. Το εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού είναι ήδη πολύ χαμηλό λόγω της ύφεσης και της υπερφορολόγησης που προηγήθηκε και τα κρατικά ταμεία της χώρας να έχουν ήδη πληρώσει 43,3 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης. 

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει. Είναι προφανές πως όταν υπάρχει μία κρίση, υπάρχουν και απώλειες. Μόνο που στην περίπτωση της ακρίβειας δεν πληρώνουν όλοι το ίδιο τίμημα. Όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα κάποιου και όσο πιο πολλές ανάγκες έχει, τόσο πιο μεγάλο μέρος του εισοδήματος καταλήγει  σε κατανάλωση και έτσι τόσο πιο ευάλωτος είναι. Σε αυτό το πλαίσιο είναι προφανώς καλοδεχούμενη η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022, αλλά, από μόνη της δεν φτάνει. 

Θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα όχι μόνο στήριξης των νοικοκυριών (στο μέτρο προφανώς που αντέχουν τα κρατικά ταμεία), αλλά και θωράκισης της αγοράς. Ούτως ώστε ο ανταγωνισμός να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα και φαινόμενα κερδοσκοπίας να αποφευχθούν εν τη γενέσει τους.

Γιατί άλλωστε αν ο καταναλωτής περιορίσει τη δαπάνη του, ζημιωμένοι θα είναι όλοι: και ο επιχειρηματικός κόσμος που περιμένει τις εκπτώσεις, αλλά και η οικονομία γενικότερα.

Όλες οι ειδήσεις

11:09

METRO AEBE (My market & METRO Cash & Carry): 11 διακρίσεις στα e-volution awards 2026!

11:08

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων τυχερών παιχνιδιών - 17 συλλήψεις

11:07

Τραπεζική εκτίναξη στο ΧΑ - Προσπάθεια για τις 2.200 από τον Γενικό Δείκτη

10:55

Η τουρκική τράπεζα Halkbank διευθέτησε στις ΗΠΑ την ποινική υπόθεση για κυρώσεις στο Ιράν

10:55

Η VW «ψαλιδίζει» 50.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία έως το 2030

10:48

Μιχαηλίδου: «400 εκατομμύρια ευρώ σε ευάλωτους συμπολίτες μας»

10:47

Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ - Προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού για ιρανικούς πυραύλους

10:43

Ανδρουλάκης: «Δεν θα συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία σε καμία εκδοχή της»

10:31

Νετανιάχου: «Σπάμε τα κόκκαλα του ιρανικού καθεστώτος» - Νέα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

10:25

Ευρωαγορές: Εκρηκτική αντίδραση μετά το μήνυμα Τραμπ

10:21

Στενά του Ορμούζ: «Οι ιρανικές δυνάμεις θα εμποδίζουν τις εξαγωγές πετρελαίου για όσο διαρκεί ο πόλεμος»

10:14

Σύγχρονος εξοπλισμός για 11 Καλλιτεχνικά Σχολεία, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ

10:13

Διψήφια πτώση για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Η μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά από το 2023

10:03

Δημοσκόπηση Interview: 9 στους 10 «φοβούνται» τις ανατιμήσεις - «Ναι» για την στρατιωτική βοήθεια στην Κύπρο

09:48

Από σήμερα οι αιτήσεις για το voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα

09:47

Η Τουρκία αναπτύσσει Patriot στη Μαλάτια για την «ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας»

09:39

Ιράκ: 4 νεκροί μαχητές φιλοϊρανικής οργάνωσης από πλήγμα που αποδόθηκε στις ΗΠΑ

09:37

ΕΒΕΠ: Συμφωνία με το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Οικονομίας

09:33

Tι καύσιμα σταματά να εξάγει η Ουγγαρία - Ποιες χώρες βάζουν πλαφόν στις τιμές

09:29

Κεφαλογιάννης: Το αποτέλεσμα της αντιπυρικής περιόδου κρίνεται πολύ νωρίτερα

09:22

Πετρέλαιο: Ο Τραμπ αίρει κυρώσεις λόγω Μέσης Ανατολής - Κερδισμένη η Ρωσία

09:15

Copernicus: Ο Φεβρουάριος στους πιο θερμούς παγκοσμίως στα χρονικά, ακραίες βροχοπτώσεις στην Ευρώπη

09:08

Ισχυρό το 2025 για Saudi Aramco - Καθαρά κέρδη 104,7 δισ. δολαρίων

09:05

Αλλαγή νοοτροπίας απαιτεί η ανάγκη για νέα εκβιομηχάνιση της χώρας

08:44

Νέα πτώση 8% για το πετρέλαιο - Σημάδια αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

08:35

Ο πιο καλοπληρωμένος hedge fund μάνατζερ του 2025

08:27

Στενά του Ορμούζ: Σε ποιους υπόσχονται ασφαλή διέλευση οι Φρουροί της Επανάστασης

08:18

Σούπερ μάρκετ: Τα απολύτως αναγκαία, προσφορές και ιδιωτική ετικέτα αγοράζει ο σύγχρονος καταναλωτής

08:18

Αττική: Ξεκινά η προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο

08:08

Βουλή: Σήμερα στην ολομέλεια το πόρισμα της εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider