Η ακρίβεια και... το καλάθι της νοικοκυράς 

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το πακέτο μέτρων στήριξης από την ακρίβεια αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ για το μήνα Ιανουάριο είναι σημαντικό σε αξία και προφανώς καλοδεχούμενο και κρίσιμο γιατί καλύπτει πλέον ευρύτερα και το βιομηχανικό κόσμο (αν και με περιορισμούς πλέον στα νοικοκυριά). Εμμέσως καλείται να παράσχει στήριξη και για τον καταναλωτή γιατί συγκρατεί το κόστος παραγωγής από τα βαρίδια της ενεργειακής κρίσης και έτσι επιχειρεί να περιορίσει το κίνδυνο ανατιμήσεων. 

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ωστόσο δείχνουν πως το πρόβλημα είναι ήδη οξύ. Σύμφωνα με τη Eurostat στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν πολύ υψηλές (σε σχέση με άλλα κράτη) ανατιμήσεις και στην ενέργεια και στα τρόφιμα αλλά και σε βιομηχανικά ήδη. Η ακρίβεια, με άλλα λόγια, επηρεάζει πλέον και… αποδεδειγμένα το καλάθι της νοικοκυράς.

Το πρόβλημα δεν είναι προφανώς ελληνικό, είναι παγκόσμιο και οι τελευταίες εκτιμήσεις διεθνώς λένε ότι δεν θα καμφθεί γρήγορα. Το ζήτημα όμως είναι πόσο ευάλωτο είναι κάθε κράτος και κάθε κοινωνία, αλλά και πόσο θωρακισμένη είναι η κάθε αγορά. Το εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού είναι ήδη πολύ χαμηλό λόγω της ύφεσης και της υπερφορολόγησης που προηγήθηκε και τα κρατικά ταμεία της χώρας να έχουν ήδη πληρώσει 43,3 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης. 

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει. Είναι προφανές πως όταν υπάρχει μία κρίση, υπάρχουν και απώλειες. Μόνο που στην περίπτωση της ακρίβειας δεν πληρώνουν όλοι το ίδιο τίμημα. Όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα κάποιου και όσο πιο πολλές ανάγκες έχει, τόσο πιο μεγάλο μέρος του εισοδήματος καταλήγει  σε κατανάλωση και έτσι τόσο πιο ευάλωτος είναι. Σε αυτό το πλαίσιο είναι προφανώς καλοδεχούμενη η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022, αλλά, από μόνη της δεν φτάνει. 

Θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα όχι μόνο στήριξης των νοικοκυριών (στο μέτρο προφανώς που αντέχουν τα κρατικά ταμεία), αλλά και θωράκισης της αγοράς. Ούτως ώστε ο ανταγωνισμός να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα και φαινόμενα κερδοσκοπίας να αποφευχθούν εν τη γενέσει τους.

Γιατί άλλωστε αν ο καταναλωτής περιορίσει τη δαπάνη του, ζημιωμένοι θα είναι όλοι: και ο επιχειρηματικός κόσμος που περιμένει τις εκπτώσεις, αλλά και η οικονομία γενικότερα.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

«Το παράκανε»: Ο Τραμπ απαιτεί από το ABC την απόλυση Τζίμι Κίμελ

23:45

Νιγηρία: Τουλάχιστον 29 νεκροί εξαιτίας επίθεσης ενόπλων στην πολιτεία Ανταμάουα

23:32

Uni Systems: Αυξημένα κατά 22% τα EBITDA το 2025 - Στα 268 εκατ. ευρώ ο τζίρος

23:20

Ο Τραμπ υπέρ της ιδέας να μετονομαστεί σε "NICE" η αστυνομία μετανάστευσης

23:07

Φρέσκα ρεκόρ αλλά με επιφυλακτικότητα στην Wall Street

22:53

Κέρδη σχεδόν 3% για το πετρέλαιο με φόντο την αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή

22:40

Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ για τη λήψη μέτρων Πολιτικής Προστασίας στη Σαντορίνη

22:27

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας

22:20

Απώλειες 1% για τον χρυσό αναμένοντας αποφάσεις κεντρικών τραπεζών

22:12

ΗΠΑ: Για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ και οπλοκατοχή διώκεται ο Κόουλ Τόμας Άλεν

22:05

Η κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν δικάζεται στην Ελβετία για ξέπλυμα χρήματος

21:51

ΗΠΑ: Οι απώλειες μέσω social media οκταπλασιάστηκαν από το 2020

21:46

Ο Τραμπ συζήτησε τους όρους του Ιράν με τους συμβούλους του - Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση

21:43

Η Τέιλορ Σουίφτ θέλει να καταστήσει τη φωνή της καταχωρηθέν εμπορικό σήμα

21:40

Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ

21:39

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων

21:35

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Έρευνα για απάτη 1,5 εκατ. ευρώ σε προμήθειες εξοπλισμού Covid στη Ρουμανία

21:29

Ισραήλ: «Το 2026 θα μπορούσε ακόμη να είναι μια χρονιά μαχών σε όλα τα μέτωπα» λέει ο αρχηγός του στρατού

21:21

Επίθεση στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών: Το Hilton λέει ότι τηρούσε τα πρωτόκολλα της Μυστικής Υπηρεσίας

21:06

Μερτς: «Η ιρανική ηγεσία προσπαθεί να ταπεινώσει τις ΗΠΑ - Χωρίς σχέδιο εξόδου ο Τραμπ»

20:55

Τρίκαλα: Ελεύθερο με περιοριστικούς όρους διευθυντικό στέλεχος της «Βιολάντα»

20:49

Το EFA GROUP αποκτά το 90% της Superior Air και επεκτείνεται σε MRO, εκπαίδευση και αεροπορικές υπηρεσίες

20:44

Αλεξόπουλος: «Τα διυλιστήρια στην Ελλάδα εξάγουν προϊόντα και καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς»

20:38

Νετανιάχου: «Οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ επιβάλλουν τη συνέχιση της δράσης στον Λίβανο»

20:30

Γιατί η Κίνα τα βάζει ξανά με το «Made In Europe»

20:29

Η Trastor οδεύει προς ΑΜΚ για άντληση νέων κεφαλαίων

20:24

Μαρινάκης: «Επικίνδυνη για τη Δημοκρατία η επίθεση στη δικαιοσύνη από τον κ. Ανδρουλάκη»

20:19

Ο Μακρόν υπόσχεται να μιλήσει με το Ιράν για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

20:10

Ταχιάος: «Αδύνατον η οδός Πόντου να παραδοθεί ταυτόχρονα με την επέκταση της γραμμής του Μετρό προς Καλαμαριά»

20:02

Πρωτοψάλτης για Λέσβο: «Κανένα περιθώριο για λάθος, αυστηρή τήρηση των μέτρων»

gazzetta
gazzetta reader insider insider