Το ΑΕΠ της Ελλάδας λάμπει σαν χρυσός, είναι όμως;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η επίδοση της Ελλάδας από άποψη ρυθμού ανάκαμψης είναι εντυπωσιακή. Μιλάμε για άνοδο του ΑΕΠ κατά 13,4% το τρίτο τρίμηνο, μετά από μία αύξηση κατά 16,6% το δεύτερο τρίμηνο.  Η επίδοση ξεπερνά - κατά πολύ - το μέσο όρο της Ευρωζώνης και οδηγεί το πρώτο εννεάμηνο σε ρυθμό ανάκαμψης πάνω από 9,3%.

Με άλλα λόγια, ότι κι αν γίνει το τελευταίο τρίμηνο, όποια αναθεώρηση και αν υπάρξει από την ΕΛΣΤΑΤ, θα πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ρυθμό επαναφοράς της οικονομίας στην «κανονικότητα».

Να πούμε ωστόσο, πως δεν μιλάμε ακόμη για ανάπτυξη, αλλά για ανάκαμψη. Αυτό που παρακολουθούμε είναι η επαναφορά της οικονομίας - και κυρίως του τουριστικού κλάδου  - σε μία μερική κανονικότητα. Αφού το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα επανέλθει ο τζίρος στο 55% του επιπέδου του 2019 και τον επόμενο χρόνο στο 85%. 

Προφανώς τα νέα είναι πέρα για πέρα καλά. Εμπνέουν αισιοδοξία για τις αντοχές της οικονομίας. Δείχνουν επίσης ότι τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν θωράκισαν την αγορά και την κοινωνία σε ικανοποιητικό βαθμό (με την ιδιωτική κατανάλωση να αυξάνονται κατά 7,3%).

Το ζήτημα είναι όμως τι θα γίνει στη συνέχεια. Αν δηλαδή αυτή η ανάκαμψη θα δώσει τη σκυτάλη σε μία διατηρήσιμη και υψηλή ανάπτυξη. Και αυτό απαιτεί και μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα αποδώσουν με τρόπο διατηρήσιμο.

Γιατί, επιμέρους στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν ότι ευαλωτότητες παραμένουν. Είτε πρόκειται για τη μεγάλη άνοδο των εισαγωγών που χτυπάει «καμπανάκι» για την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής αγοράς, είτε πρόκειται για διάρθρωση της ανόδου των επενδύσεων πού βασίζεται και στην επάνοδο της αγοράς κατοικίας. 

Ας μη ξεχνάμε πως ούτε η υγειονομική ούτε ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει. Τουναντίον οι επόμενοι μήνες θα είναι πάρα πολύ δύσκολοι. Και ναι μεν η οικονομία αρχίζει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, αλλά πλέον υπάρχει μία επιπλέον παράμετρος: από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα θεσπίστηκαν μέτρα στήριξης αξίας 43 δισ. ευρώ τα οποία στήριξαν και την αγορά και τους «δείκτες». Τώρα αυτά αποσύρονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και η οικονομία θα πρέπει να σταθεί στα «δικά» της πόδια.

Υπάρχει λοιπόν μία πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία με την εκκίνηση των μεταρρυθμίσεων  και των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του νέου ΕΣΠΑ να γυρίσει η χώρα σελίδα. Να προσελκύσει πραγματικά ξένες επενδύσεις, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές της και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμα υψηλή ανάπτυξη.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τραμπ: «Πολύ λυπηρή η σύλληψη του πρώην πρίγκιπα Άντριου»

23:44

Σπανάκης: «115 έργα ύψους 58,5 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα»

23:30

Το χρονικό της σύλληψης του πρώην πρίγκιπα Άντριου για το σκάνδαλο Έπστιν

23:16

«Λύγισε» η Wall Street υπό το βάρος ιδιωτικής πίστωσης και Τεχεράνης

23:02

Παπαστεργίου: «Η AI πρέπει να συνδέεται με ίσες ευκαιρίες και καθολική πρόσβαση»

22:50

Times: «Όχι» Στάρμερ σε Τραμπ στη χρήση βρετανικών βάσεων για επίθεση στο Ιράν

22:38

Βlue Owl: Διακόπτει τις αναλήψεις κεφαλαίων σε fund της - Πουλά assets 1,4 δισ. δολαρίων

22:25

Το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν έστειλε το πετρέλαιο σε υψηλό 6 μηνών

22:13

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,8 εκατ. ευρώ

22:02

BioNTech: Αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας στο εμβόλιο κατά της Covid-19

21:52

Ελεύθερος μετά από ανάκριση ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου - Παραμένει υπό έρευνα

21:37

Σταθεροποιητικές τάσεις για χρυσό με φόντο ιρανο-αμερικανικό και πληθωρισμό

21:24

Ζαχαράκη: «12 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού σε Αρεταίειο και Αιγινήτειο»

21:13

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μπροστά με 12,1 μονάδες η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για Τσίπρα και Καρυστιανού

21:04

Τα τυχερά παιχνίδια «μπαίνουν» στον πληθωρισμό - Τι σημαίνει για τον μέσο παίκτη

20:53

Αγαπηδάκη: Τα Προγράμματα «Προλαμβάνω» έχουν αποδοχή άνω του 90% στον γενικό πληθυσμό

20:43

Λιβάνιος: «Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι νίκη των Ελλήνων του εξωτερικού»

20:36

Η Γαλλία παροτρύνει ΗΠΑ και Ιράν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις

20:27

Συνάντηση Δένδια με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ την Παρασκευή

20:23

Πανελλαδική έρευνα για τον παράνομο τζόγο: Στο μικροσκόπιο 800 παίκτες σε όλη τη χώρα

20:17

Αττική Οδός: Την Παρασκευή σε κυκλοφορία η σήραγγα των Λιοσίων προς αεροδρόμιο

20:12

Πώς οι κλιματικές καταστροφές μπορούν να αυξήσουν το κόστος του χρέους

20:10

Νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης στα ειδησεογραφικά μέσα της United Group

19:54

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαισιόδοξες οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες για επίτευξη συμφωνίας ειρήνης

19:43

2,2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από ζωονόσους ετησίως - Τι διδάσκει η έρευνα της ενιαίας προσέγγισης στην υγεία

19:35

Πέντε χώρες στέλνουν στρατεύματα στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης για Γάζα

19:18

ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας για τον εορτασμό των Αποκριών

19:04

Βγήκαν οι πωλητές στις ευρωαγορές μετά το ιστορικό υψηλό - «Βαρίδια» Renault και Airbus

18:58

Γεωργιάδης: «Το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας βελτιώνει την ποιότητα της επείγουσας φροντίδας»

18:43

Η Εθνική Επιτροπή Διοίκησης για τη Γάζα ξεκίνησε τη διαδικασία πρόσληψης αστυνομικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider