Το ΑΕΠ της Ελλάδας λάμπει σαν χρυσός, είναι όμως;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η επίδοση της Ελλάδας από άποψη ρυθμού ανάκαμψης είναι εντυπωσιακή. Μιλάμε για άνοδο του ΑΕΠ κατά 13,4% το τρίτο τρίμηνο, μετά από μία αύξηση κατά 16,6% το δεύτερο τρίμηνο.  Η επίδοση ξεπερνά - κατά πολύ - το μέσο όρο της Ευρωζώνης και οδηγεί το πρώτο εννεάμηνο σε ρυθμό ανάκαμψης πάνω από 9,3%.

Με άλλα λόγια, ότι κι αν γίνει το τελευταίο τρίμηνο, όποια αναθεώρηση και αν υπάρξει από την ΕΛΣΤΑΤ, θα πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ρυθμό επαναφοράς της οικονομίας στην «κανονικότητα».

Να πούμε ωστόσο, πως δεν μιλάμε ακόμη για ανάπτυξη, αλλά για ανάκαμψη. Αυτό που παρακολουθούμε είναι η επαναφορά της οικονομίας - και κυρίως του τουριστικού κλάδου  - σε μία μερική κανονικότητα. Αφού το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα επανέλθει ο τζίρος στο 55% του επιπέδου του 2019 και τον επόμενο χρόνο στο 85%. 

Προφανώς τα νέα είναι πέρα για πέρα καλά. Εμπνέουν αισιοδοξία για τις αντοχές της οικονομίας. Δείχνουν επίσης ότι τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν θωράκισαν την αγορά και την κοινωνία σε ικανοποιητικό βαθμό (με την ιδιωτική κατανάλωση να αυξάνονται κατά 7,3%).

Το ζήτημα είναι όμως τι θα γίνει στη συνέχεια. Αν δηλαδή αυτή η ανάκαμψη θα δώσει τη σκυτάλη σε μία διατηρήσιμη και υψηλή ανάπτυξη. Και αυτό απαιτεί και μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα αποδώσουν με τρόπο διατηρήσιμο.

Γιατί, επιμέρους στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν ότι ευαλωτότητες παραμένουν. Είτε πρόκειται για τη μεγάλη άνοδο των εισαγωγών που χτυπάει «καμπανάκι» για την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής αγοράς, είτε πρόκειται για διάρθρωση της ανόδου των επενδύσεων πού βασίζεται και στην επάνοδο της αγοράς κατοικίας. 

Ας μη ξεχνάμε πως ούτε η υγειονομική ούτε ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει. Τουναντίον οι επόμενοι μήνες θα είναι πάρα πολύ δύσκολοι. Και ναι μεν η οικονομία αρχίζει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, αλλά πλέον υπάρχει μία επιπλέον παράμετρος: από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα θεσπίστηκαν μέτρα στήριξης αξίας 43 δισ. ευρώ τα οποία στήριξαν και την αγορά και τους «δείκτες». Τώρα αυτά αποσύρονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και η οικονομία θα πρέπει να σταθεί στα «δικά» της πόδια.

Υπάρχει λοιπόν μία πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία με την εκκίνηση των μεταρρυθμίσεων  και των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του νέου ΕΣΠΑ να γυρίσει η χώρα σελίδα. Να προσελκύσει πραγματικά ξένες επενδύσεις, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές της και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμα υψηλή ανάπτυξη.

Όλες οι ειδήσεις

07:50

ΕΣΠΑ: Ευκαιρία για επιδοτήσεις 120 εκατ. ευρώ στην Αττική – Οι όροι και προϋποθέσεις

07:41

ΑΔΜΗΕ: Παύση πληρωμών για το Κρήτη - Κύπρος αν δεν αλλάξει στάση η Λευκωσία – Προχωρά το Κύπρος-Ισραήλ

07:28

Κυκλοφοριακό: Παρεμβάσεις στην Αττική Οδό και νέα έργα - Το Ελληνικό και το Μετρό

07:18

Οι εξαγορές της Euronext δεν είναι πάντα αναίμακτες…

07:15

Φορολογικές δηλώσεις: Ευκαιρία για διορθώσεις χωρίς πρόστιμο

07:06

Εξετάζονται επιδοτήσεις στο ρεύμα – Η αποτίμηση θα καθορίσει το deal - Οι βιαστικοί της Intralot

23:55

ΗΠΑ: Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε «μη εφαρμόσιμο» νόμο του 1849 που απαγόρευε τις αμβλώσεις

23:45

La Croix: Στην Ελλάδα 10.000 Ισραηλινοί μετά την 7η Οκτωβρίου 2023

23:35

Γερμανία: Κορυφώθηκε σήμερα το κύμα καύσωνα - Ακολουθούν καταιγίδες

23:25

Τορίνο: Απαγορεύει τις παραδόσεις «ντελίβερι» τις μεσημεριανές ώρες λόγω καύσωνα

23:16

Υπερψηφίστηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο με βελτιωτικές αλλαγές

23:06

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 μετά το deal ΗΠΑ-Βιετνάμ

22:52

Κερδοφόρο «3x3» για τον χρυσό

22:40

Γαλλία: Απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας - Οι αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τα δρομολόγιά τους

22:24

Politico: Πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

22:09

Ζελένσκι: Σε διαδικασία «διευκρίνισης» της στρατιωτικής βοήθειας που θα συνεχίσει να χορηγείται από τις ΗΠΑ

22:00

Ράλι 3% για το πετρέλαιο μετά τη ρήξη Ιράν - ΔΟΑΕ

21:46

Τραμπ: Οργανώνει σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον με Αφρικανούς ηγέτες

21:31

ΟΗΕ: «Ανησυχητική» η απόφαση του Ιράν να αναστείλει τη συνεργασία με τον ΔΟΑΕ

21:29

Σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού η Γαλλία, σύμφωνα με το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο

21:18

Συνάντηση Ανδρουλάκη - Σουλτς: Οι διεθνείς εξελίξεις και οι προκλήσεις για την Ευρώπη στο επίκεντρο

21:13

Τζιτζικώστας: Ο τουρισμός στην Ευρώπη σπάει νέα ρεκόρ

21:11

Παπασταύρου: Τα μέιλ του κ. Σημανδράκου επιβεβαιώνουν ότι καμία ανάμειξη, πέραν του ιδίου, δεν υπήρξε για τις επιδοτήσεις

20:55

Pulse: Προβάδισμα 15 μονάδων η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ - Τι λένε οι πολίτες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

20:39

Συνάντηση Θεοχάρη με τον Υφυπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν

20:35

Η Δανία θα συνεργαστεί με ουκρανικές εταιρείες κατασκευής όπλων

20:31

Μητσοτάκης στον Economist: Σε τάξη τα οικονομικά της Ελλάδας - Ισότιμη κατανομή της προόδου

20:27

ΠΟΥ: Σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% μέσω φορολόγησης σε ζάχαρη, αλκοόλ και καπνό

20:27

Μουζάκης: Στις 10 Ιουλίου ξεκινά η περίοδος άσκησης δικαιώματος για το ΜΟΔ

20:24

Intralot: Δημόσια πρόταση από την PE Sub Holdings με 1,07 ευρώ ανά μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider