Το ΑΕΠ της Ελλάδας λάμπει σαν χρυσός, είναι όμως;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η επίδοση της Ελλάδας από άποψη ρυθμού ανάκαμψης είναι εντυπωσιακή. Μιλάμε για άνοδο του ΑΕΠ κατά 13,4% το τρίτο τρίμηνο, μετά από μία αύξηση κατά 16,6% το δεύτερο τρίμηνο.  Η επίδοση ξεπερνά - κατά πολύ - το μέσο όρο της Ευρωζώνης και οδηγεί το πρώτο εννεάμηνο σε ρυθμό ανάκαμψης πάνω από 9,3%.

Με άλλα λόγια, ότι κι αν γίνει το τελευταίο τρίμηνο, όποια αναθεώρηση και αν υπάρξει από την ΕΛΣΤΑΤ, θα πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ρυθμό επαναφοράς της οικονομίας στην «κανονικότητα».

Να πούμε ωστόσο, πως δεν μιλάμε ακόμη για ανάπτυξη, αλλά για ανάκαμψη. Αυτό που παρακολουθούμε είναι η επαναφορά της οικονομίας - και κυρίως του τουριστικού κλάδου  - σε μία μερική κανονικότητα. Αφού το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα επανέλθει ο τζίρος στο 55% του επιπέδου του 2019 και τον επόμενο χρόνο στο 85%. 

Προφανώς τα νέα είναι πέρα για πέρα καλά. Εμπνέουν αισιοδοξία για τις αντοχές της οικονομίας. Δείχνουν επίσης ότι τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν θωράκισαν την αγορά και την κοινωνία σε ικανοποιητικό βαθμό (με την ιδιωτική κατανάλωση να αυξάνονται κατά 7,3%).

Το ζήτημα είναι όμως τι θα γίνει στη συνέχεια. Αν δηλαδή αυτή η ανάκαμψη θα δώσει τη σκυτάλη σε μία διατηρήσιμη και υψηλή ανάπτυξη. Και αυτό απαιτεί και μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα αποδώσουν με τρόπο διατηρήσιμο.

Γιατί, επιμέρους στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν ότι ευαλωτότητες παραμένουν. Είτε πρόκειται για τη μεγάλη άνοδο των εισαγωγών που χτυπάει «καμπανάκι» για την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής αγοράς, είτε πρόκειται για διάρθρωση της ανόδου των επενδύσεων πού βασίζεται και στην επάνοδο της αγοράς κατοικίας. 

Ας μη ξεχνάμε πως ούτε η υγειονομική ούτε ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει. Τουναντίον οι επόμενοι μήνες θα είναι πάρα πολύ δύσκολοι. Και ναι μεν η οικονομία αρχίζει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, αλλά πλέον υπάρχει μία επιπλέον παράμετρος: από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα θεσπίστηκαν μέτρα στήριξης αξίας 43 δισ. ευρώ τα οποία στήριξαν και την αγορά και τους «δείκτες». Τώρα αυτά αποσύρονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και η οικονομία θα πρέπει να σταθεί στα «δικά» της πόδια.

Υπάρχει λοιπόν μία πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία με την εκκίνηση των μεταρρυθμίσεων  και των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του νέου ΕΣΠΑ να γυρίσει η χώρα σελίδα. Να προσελκύσει πραγματικά ξένες επενδύσεις, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές της και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμα υψηλή ανάπτυξη.

Όλες οι ειδήσεις

21:11

Καλαφάτης: Τα Κέντρα Αριστείας είναι πηγή καινοτόμων και εξειδικευμένων λύσεων

20:59

Πού θα κατευθύνει η Aktor τα 140 εκατ. ευρώ του ομολογιακού δανείου

20:48

Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

20:47

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Ιταλό Υπουργό Οικονομικών στη Ρώμη

20:39

Βουλγαρία: Αποσύρθηκε ο προϋπολογισμός του 2026

20:30

«Παγωμένη» διπλωματία: Η Μόσχα μπλοκάρει - Η Ουάσιγκτον περιμένει απαντήσεις

20:27

Φιντάν: Oι επιθέσεις σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα είναι «πολύ τρομακτικές»

20:17

Σδούκου: Οι αγρότες θα δουν μέσα στο μήνα τα χρήματα στους λογαριασμούς τους

20:09

Μητσοτάκης: Έχουμε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και γι’ αυτό μειώνουμε φόρους

20:02

Το ΝΑΤΟ απαντά στον Πούτιν: Δεν πάμε πουθενά - Είμαστε εδώ για να μείνουμε

19:59

Η Γερμανία αναπτύσσει αντιαεροπορικά συστήματα Arrow απέναντι στη ρωσική απειλή

19:45

Τσίπρας: Δεν είμαι αμετανόητος, είμαι υπερήφανος - Live η ομιλία στην παρουσίαση της «Ιθάκης»

19:33

Κέρδη στις ευρωαγορές - Άλμα 7% για την Stellantis

19:29

Υεμένη: Απελευθερώθηκαν οι ναυτικοί του Eternity C

19:25

Συνάντηση Παπασταύρου - Μπέργκαμ στις ΗΠΑ για ενεργειακά deals: Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο

19:20

Κικίλιας: Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία

19:08

Βιολογία: Οι χάρτες των ανθρώπινων γονιδίων στερούνται παγκόσμιας εκπροσώπησης

18:57

Στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Κ. Κυρανάκης

18:45

Δήμας: Προτεραιότητα μας η ολοκλήρωση έργων εντός προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος

18:37

Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε την στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ σε επενδύσεις, βιομηχανία και καινοτομία

18:34

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως για έκδοση ομολογιακού δανείου της Aktor

18:21

e-ΕΦΚΑ: Με τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ εισάγεται μια νέα εποχή για την πιστοποίηση αναπηρίας στην Ελλάδα

18:15

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου μετά από 40 και πλέον χρόνια

18:07

Πολιτική συνοχής ΕΕ: Ανάγκη να ενταθεί η επαναχρησιμοποίηση των διατιθέμενων πόρων

18:04

Βουλή: Εγκρίθηκε η επέκταση της Σύμβασης υποστήριξης των Rafale

18:03

Δέσμη μέτρων για την οικονομική ασφάλεια από Κομισιόν - Οι 2 πρωτοβουλίες

18:00

Eurobank: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η απορρόφηση της Eurobank Holdings - Τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης 9/12

18:00

Μπούγας: Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την ισότητα, τη συμμετοχή και τα εν γένει δικαιώματα των ΑμεΑ

17:58

Ονδούρα - Προεδρικές εκλογές: Ο Σαλβαδόρ Νασράλα προηγείται με οριακή διαφορά

17:56

«Γιατί αυτοί πέτυχαν»: O Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda) παρουσίασε το βιβλίο του

gazzetta
gazzetta reader insider insider