Το ΑΕΠ της Ελλάδας λάμπει σαν χρυσός, είναι όμως;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η επίδοση της Ελλάδας από άποψη ρυθμού ανάκαμψης είναι εντυπωσιακή. Μιλάμε για άνοδο του ΑΕΠ κατά 13,4% το τρίτο τρίμηνο, μετά από μία αύξηση κατά 16,6% το δεύτερο τρίμηνο.  Η επίδοση ξεπερνά - κατά πολύ - το μέσο όρο της Ευρωζώνης και οδηγεί το πρώτο εννεάμηνο σε ρυθμό ανάκαμψης πάνω από 9,3%.

Με άλλα λόγια, ότι κι αν γίνει το τελευταίο τρίμηνο, όποια αναθεώρηση και αν υπάρξει από την ΕΛΣΤΑΤ, θα πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ρυθμό επαναφοράς της οικονομίας στην «κανονικότητα».

Να πούμε ωστόσο, πως δεν μιλάμε ακόμη για ανάπτυξη, αλλά για ανάκαμψη. Αυτό που παρακολουθούμε είναι η επαναφορά της οικονομίας - και κυρίως του τουριστικού κλάδου  - σε μία μερική κανονικότητα. Αφού το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα επανέλθει ο τζίρος στο 55% του επιπέδου του 2019 και τον επόμενο χρόνο στο 85%. 

Προφανώς τα νέα είναι πέρα για πέρα καλά. Εμπνέουν αισιοδοξία για τις αντοχές της οικονομίας. Δείχνουν επίσης ότι τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν θωράκισαν την αγορά και την κοινωνία σε ικανοποιητικό βαθμό (με την ιδιωτική κατανάλωση να αυξάνονται κατά 7,3%).

Το ζήτημα είναι όμως τι θα γίνει στη συνέχεια. Αν δηλαδή αυτή η ανάκαμψη θα δώσει τη σκυτάλη σε μία διατηρήσιμη και υψηλή ανάπτυξη. Και αυτό απαιτεί και μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα αποδώσουν με τρόπο διατηρήσιμο.

Γιατί, επιμέρους στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν ότι ευαλωτότητες παραμένουν. Είτε πρόκειται για τη μεγάλη άνοδο των εισαγωγών που χτυπάει «καμπανάκι» για την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής αγοράς, είτε πρόκειται για διάρθρωση της ανόδου των επενδύσεων πού βασίζεται και στην επάνοδο της αγοράς κατοικίας. 

Ας μη ξεχνάμε πως ούτε η υγειονομική ούτε ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει. Τουναντίον οι επόμενοι μήνες θα είναι πάρα πολύ δύσκολοι. Και ναι μεν η οικονομία αρχίζει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, αλλά πλέον υπάρχει μία επιπλέον παράμετρος: από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα θεσπίστηκαν μέτρα στήριξης αξίας 43 δισ. ευρώ τα οποία στήριξαν και την αγορά και τους «δείκτες». Τώρα αυτά αποσύρονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και η οικονομία θα πρέπει να σταθεί στα «δικά» της πόδια.

Υπάρχει λοιπόν μία πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία με την εκκίνηση των μεταρρυθμίσεων  και των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του νέου ΕΣΠΑ να γυρίσει η χώρα σελίδα. Να προσελκύσει πραγματικά ξένες επενδύσεις, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές της και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμα υψηλή ανάπτυξη.

Όλες οι ειδήσεις

17:09

ΑΑΔΕ: Σύσταση Τελωνειακού Ελεγκτικού Σταθμού στο Πλωμάρι Λέσβου από 3 Αυγούστου

17:02

Γερμανία: Ο Τόρστεν Φράι εξελέγη επικεφαλής της ΚΟ CDU/CSU με 91,9%

17:00

Wyndham: Ισχυρό πρώτο εξάμηνο με 25 νέες συμφωνίες ξενοδοχείων και 13 νέα ανοίγματα

16:58

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε ένα τέμενος στη Λωρίδα της Γάζας

16:55

Πυρκαγιές σε Ισπανία: Αίρεται η εντολή εκκένωσης για όλες τις κοινότητες της Άβιλα και για άλλες δύο στη Μαδρίτη

16:49

Wall Street: Απώλειες με φόντο τη νέα εντάση στο Ιράν, το ράλι πετρελαίου και την Fed

16:34

Τρεις συλλήψεις για την πυρκαγιά στο παλιό κτίριο του Μπάντμιντον στο Πάρκο Γουδή

16:30

Κρατικές ενισχύσεις (de minimis) ύψους 24,6 εκατ. ευρώ για ρυζοπαραγωγούς

16:18

Άπω Ανατολή: Κινεζικά και ρωσικά πολεμικά ολοκλήρωσαν τις περιπολίες σε βασικές θαλάσσιες οδούς

16:12

Κρήτη: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Νέα Κρύα Βρύση Ρεθύμνου, αναφορές για δύο νεκρούς

16:09

Σχοινάς: Ευρωπαϊκή στήριξη για την είσοδο νέων σε αλιεία και υδατοκαλλιέργεια

16:05

Βρετανία: Περισσότερο από το ήμισυ της έκτασης της Αγγλίας κηρύχθηκε σε κατάσταση ξηρασίας

16:02

Απώλειες άνω του 1 τρισ. δολαρίων για τις μετοχές τσιπ την τελευταία εβδομάδα

15:55

Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Θα χτυπήσουμε δυνατά το Ιράν»

15:53

Θα μας «πνίξουν» οι πάνες, προειδοποιεί μελέτη - 200 εκατ. τόνοι πετιούνται ετησίως και ρυπαίνουν το περιβάλλον

15:42

ΟΗΕ: Η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εξακολουθεί να επιδεινώνεται

15:33

Κοντογεώργης: Στο επίκεντρο της ΔΕΘ συνταξιούχοι, οικογένειες, μεσαία τάξη, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες

15:28

Μεγαλόπνοο πρότζεκτ 100 δισ. δολαρίων με data centers από NextEra Energy και Brookfield

15:20

Ιράν: Η Τεχεράνη καταδικάζει τα πλήγματα ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας στο Ιράκ

15:19

Reuters: Το Ιράν αγοράζει έως 400 κινεζικά αντιαεροπορικά συστήματα

15:18

Μεγάλου (Πειραιώς): Περιθώριο υπέρβασης πέραν του αναβαθμισμένου guidance

15:03

Πτώση για τη μετοχή της P&G μετά τα «μοιρασμένα» μεγέθη τριμήνου

15:02

Capital Clean Energy Carriers: Αύξηση εσόδων 8% στο β' τρίμηνο - Μέρισμα 0,15 δολάρια/μετοχή

14:54

ΟΠΕΚΑ: Αύριο η καταβολή των επιδομάτων Ιουλίου σε πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους

14:48

ΟΤΕ: Απαντά στον ανταγωνισμό, ενισχύει το αποτύπωμά του στο ICT και επενδύει στην AI

14:48

Οι παράξενες παραλίες της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείτε έστω και μία φορά

14:47

Ουκρανικά drones πλήττουν διυλιστήρια και αποθήκες της Wildberries στη Ρωσία

14:45

IWG: Η Αθήνα στους Top 15 προορισμούς για εργασία εξ αποστάσεως

14:38

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα άλλαξε την ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό»

14:33

Ποια Ελληνίδα κατέκτησε το βραβείο Albert Einstein - Ιστορική στιγμή για την ελληνική επιστήμη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider