Το ΑΕΠ της Ελλάδας λάμπει σαν χρυσός, είναι όμως;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η επίδοση της Ελλάδας από άποψη ρυθμού ανάκαμψης είναι εντυπωσιακή. Μιλάμε για άνοδο του ΑΕΠ κατά 13,4% το τρίτο τρίμηνο, μετά από μία αύξηση κατά 16,6% το δεύτερο τρίμηνο.  Η επίδοση ξεπερνά - κατά πολύ - το μέσο όρο της Ευρωζώνης και οδηγεί το πρώτο εννεάμηνο σε ρυθμό ανάκαμψης πάνω από 9,3%.

Με άλλα λόγια, ότι κι αν γίνει το τελευταίο τρίμηνο, όποια αναθεώρηση και αν υπάρξει από την ΕΛΣΤΑΤ, θα πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ρυθμό επαναφοράς της οικονομίας στην «κανονικότητα».

Να πούμε ωστόσο, πως δεν μιλάμε ακόμη για ανάπτυξη, αλλά για ανάκαμψη. Αυτό που παρακολουθούμε είναι η επαναφορά της οικονομίας - και κυρίως του τουριστικού κλάδου  - σε μία μερική κανονικότητα. Αφού το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα επανέλθει ο τζίρος στο 55% του επιπέδου του 2019 και τον επόμενο χρόνο στο 85%. 

Προφανώς τα νέα είναι πέρα για πέρα καλά. Εμπνέουν αισιοδοξία για τις αντοχές της οικονομίας. Δείχνουν επίσης ότι τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν θωράκισαν την αγορά και την κοινωνία σε ικανοποιητικό βαθμό (με την ιδιωτική κατανάλωση να αυξάνονται κατά 7,3%).

Το ζήτημα είναι όμως τι θα γίνει στη συνέχεια. Αν δηλαδή αυτή η ανάκαμψη θα δώσει τη σκυτάλη σε μία διατηρήσιμη και υψηλή ανάπτυξη. Και αυτό απαιτεί και μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα αποδώσουν με τρόπο διατηρήσιμο.

Γιατί, επιμέρους στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν ότι ευαλωτότητες παραμένουν. Είτε πρόκειται για τη μεγάλη άνοδο των εισαγωγών που χτυπάει «καμπανάκι» για την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής αγοράς, είτε πρόκειται για διάρθρωση της ανόδου των επενδύσεων πού βασίζεται και στην επάνοδο της αγοράς κατοικίας. 

Ας μη ξεχνάμε πως ούτε η υγειονομική ούτε ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει. Τουναντίον οι επόμενοι μήνες θα είναι πάρα πολύ δύσκολοι. Και ναι μεν η οικονομία αρχίζει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, αλλά πλέον υπάρχει μία επιπλέον παράμετρος: από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα θεσπίστηκαν μέτρα στήριξης αξίας 43 δισ. ευρώ τα οποία στήριξαν και την αγορά και τους «δείκτες». Τώρα αυτά αποσύρονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και η οικονομία θα πρέπει να σταθεί στα «δικά» της πόδια.

Υπάρχει λοιπόν μία πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία με την εκκίνηση των μεταρρυθμίσεων  και των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του νέου ΕΣΠΑ να γυρίσει η χώρα σελίδα. Να προσελκύσει πραγματικά ξένες επενδύσεις, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές της και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμα υψηλή ανάπτυξη.

Όλες οι ειδήσεις

20:30

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία, αλλά δυσκολεύεται να την εμπιστευτεί

20:21

Ιδρυτικό Μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Άμυνα και Ασφάλεια (DSRB) η Ελλάδα

20:12

Άλμα 2,5% για πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ

20:12

Μερτς: Καλά νέα για την ασφάλεια και την οικονομία η συμφωνία Καναδά - Γερμανίας για 12 υποβρύχια

19:59

Νέες απώλειες για τον χρυσό με φόντο τα πρακτικά Fed

19:48

ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα ανάμεσα στις πέντε χώρες που θα αυξήσουν στο 3,5% του ΑΕΠ τις αμυντικές δαπάνες

19:34

Ευρωαγορές: Πτώση στο ταμπλό με φόντο τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

19:28

Πυροσβεστική: 37 φωτιές σε 24 ώρες

19:20

Παρέμβαση 18 βουλευτών στο Κογκρέσο κατά της επανένταξης της Τουρκίας στα F-35

19:15

ΑΑΔΕ: Εγκαινιάστηκε το myPoint Κηφισιάς - Πάνω από 4.000 πολίτες εμπιστεύτηκαν το νέο δίκτυο φυσικής εξυπηρέτησης

19:03

QnR: Εξαγόρασε το 51% της πολωνικής E-XIM IT S.A έναντι 6,9 εκατ. ευρώ

19:00

Τραμπ για Μελόνι: «Την αγαπώ πολύ όμως έκανε λάθος - Δεν ήταν εκεί για εμάς και αυτό δεν μου άρεσε»

18:51

TallyBoat: Γυρνά σελίδα το ελληνικό yachting με το νέο e-Ναυλοσύμφωνο

18:42

Lamda Development: Αύξηση 35% στις πωλήσεις το α' τρίμηνο - Νέο ρεκόρ EBITDA για Operating Malls και Μαρίνα Φλοίσβου

18:34

Γιατί επιμένει το «ξεπούλημα» στις μετοχές των τσιπ μνήμης;

18:26

Συνάντηση Παπασταύρου με δικομματική Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ

18:17

Τρίτη επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ τις τελευταίες 24 ώρες

18:08

Τιμές λιπασμάτων: «Πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο για ενίσχυση των αγροτών

18:05

Χρηματιστήριο: Διόρθωση με αυξημένο τζίρο μετά τα αλλεπάλληλα υψηλά

17:53

Τραμπ: Η Γροιλανδία θα έπρεπε να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, όχι της Δανίας

17:41

Ευρωπαϊκή στήριξη σε Κύπρο, Ισπανία, Ρουμανία για φυσικές καταστροφές

17:36

Coolcation στην Ευρώπη: Οι top 6 προορισμοί για να αποδράσετε από τη ζέστη

17:35

«Κοκκινίζει» η Rivian: Πουλά 75 εκατ. μετοχές της για άντληση κεφαλαίων

17:31

Αεροπορικά ταξίδια: Τι αλλάζει σε αποζημιώσεις για καθυστερήσεις πτήσεων, θέσεις παιδιών και χειραποσκευές

17:26

Spoiler Alert: Ο βαθμός των Πανελληνίων δεν ορίζει το πόσο έξυπνος ή πετυχημένος θα γίνεις

17:18

Τραμπ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διευθετηθεί, αν όλα πάνε καλά σύντομα

17:04

Βρετανία: Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Νάιτζελ Φάρατζ

16:51

Wall Street: Χτίζει νέο ρεκόρ με βάση τις 53.000 μονάδες ο Dow Jones - «Κοκκινίζουν» τα τσιπ

16:39

ΗΠΑ: Στα 77,6 δισ. δολ. διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Μάιο - Σε ιστορικό υψηλό οι εισαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών

16:27

«Παράθυρο» Τραμπ για F-35 στην Τουρκία: «Κλάδος ελαίας» στον Ερντογάν, «πυρά» σε ΕΕ, αιχμές για Γροιλανδία


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider