Στρίβειν δια του αρραβώνος, για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Παλιά οι πολιτικοί έλεγαν ότι αν δεν θες να νομοθετήσεις κάνεις μία επιτροπή. Κάπως έτσι χθες και στις Βρυξέλλες η Επιτροπή τελικά δεν πρότεινε αλλαγές στους κανόνες περί πλεονασμάτων και χρέους. Ούτε καν έδωσε ένα περίγραμμα αλλαγών. Απλά ανακοίνωσε την εκκίνηση μίας διαβούλευσης, για να ενσωματωθεί το αποτέλεσμά της σε προτάσεις που θα κοινοποιήσει... του χρόνου. Κάπου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μάλιστα, ειπώθηκε πως έως τότε θα δώσει κάποιες κατευθύνσεις για τους προϋπολογισμούς του 2023 (σ.σ. που θα αρχίζουν να υφαίνονται από την επόμενη άνοιξη). Αφήνοντας και ένα παράθυρο για μεταβατικότητα το 2023, είτε για καλό (δηλαδή για να υπάρχει ευελιξία) είτε για... κακό (για περίπτωση νέας χρονοκαθυστέρησης).

Να μην ξεχνάμε πως αυτή η περίφημη αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων θα ξεκίναγε την άνοιξη του 2020, αλλά την σταμάτησε η πανδημία. Μετά ήταν να αρχίσει την άνοιξη του 2021, αλλά αναβλήθηκε για το φθινόπωρο.

Η νέα αναβολή δείχνει πως τα πράγματα αρχίζουν και σοβαρεύουν. Προφανώς η Κομισιόν θέλει αλλαγές, το δηλώνουν τα στελέχη της. Η ΕΚΤ και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν κάνει γνωστή τη θέση τους, αλλά και ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM το ίδιο.

Εντάξει υπάρχει πολιτικό κενό σε Γερμανία και Γαλλία. Ναι, το χάσμα Βορρά Νότου είναι γνωστό. Αλλά υπάρχουν κρίσεις σε εξέλιξη. Όχι μία, αλλά πολλές.

Όταν ξέσπασε η πανδημία ένα από τα «καλά» που έφερε ήταν πως η αντίδραση της Κομισιόν την άνοιξη του 2020 ήταν άμεση. Ενεργοποίησε (με τεράστια ταχύτητα) αρχικά την απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες και - εν συνεχεία - για πρώτη φορά τη ρήτρα γενικής διαφυγής που επέτρεψε τα μέτρα στήριξης. Ακολούθησε λίγες εβδομάδες αργότερα το πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης (περιλαμβανομένου του SURE και του - αχρείαστου ευτυχώς προς το παρόν - προγράμματος του ESM) και μετά το Ταμείο Ανάπτυξης.

Τότε δημιουργήθηκε μία ελπίδα πως η ανταπόκριση της Ευρώπης θα είναι πιο άμεση από εδώ και πέρα. Πως δεν θα επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης κρίσης όταν η αντίδραση ήρθε πολύ λίγο και πολύ... αργά. Με τα γνωστά αποτελέσματα και «ουλές» στα κράτη και στο οικοδόμημα της ΕΕ.

Η πανδημία είναι ακόμα εδώ και μας πιέζει. Όχι μόνο υγειονομικά αλλά και οικονομικά. Και πλαισιώνεται από νέες κρίσεις: Την κλιματική, την ενεργειακή και όχι μόνο. Η κοινωνία και η οικονομία της Ευρώπης χρειάζεται και μία ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης αλλά και γενναιότητας από αυτούς που βρίσκονται στις θέσεις εξουσίας. Γιατί ο δρόμος προς την επόμενη ημέρα τώρα χαράσσεται.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Iσραήλ: «Ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και να σταθεί απέναντι στον αντισημιτισμό»

23:45

Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και άλλες διασημότητες θα πληρώσουν 9,5 εκατ. λίρες στη Daily Mail

23:34

Η Λάιεν καταδικάζει μαζί με ευρωπαϊκές χώρες το σχέδιο του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη

23:18

Wall Street: Crypto και πρώτες ύλες στήριξαν την αγορά - Απώλειες στην εβδομάδα

22:56

Apple: Περικοπές άνω των 200 θέσεων εργασίας σε Siri και Vision Pro

22:43

Τουρκία για Νετανιάχου: «Χρησιμοποιεί μικροπολιτικές τακτικές για εκλογικά οφέλη»

22:21

ΟΗΕ: Η Ροντρίγκες Μπίρκετ προηγείται στη δεύτερη άτυπη ψηφοφορία του ΣA για τον επόμενο Γενικό Γραμματέα

22:00

Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 6% στην εβδομάδα για το Brent υπό τον φόβο νέων κυρώσεων στο Ιράν

21:43

Χάλκινος ο Λευτέρης Πετρούνιας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ

21:33

Εβδομαδιαία κέρδη 5% για τον χρυσό

21:18

Μέλη του ΝΑΤΟ συζητούν επιλογές για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς εμπλοκή της Συμμαχίας

20:54

Ντάλιο: «Πουλήστε ομόλογα, αγοράστε χρυσό και Bitcoin καθώς πλησιάζει κρίση χρέους»

20:35

Γαλλία 2027: Όλοι οι «παλιοί» θέλουν το Ελιζέ - Γιατί η εμπειρία γίνεται το νέο trend

20:27

Ρωσία: Το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το Mediazona «ξένο πράκτορα»

20:07

Πρόστιμο 825 εκατ. ευρώ στην Uber από την Ολλανδία για παραβίαση του GDPR

19:54

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 28 Αυγούστου

19:45

Σουηδία: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από επίθεση με σπαθί σε λύκειο

19:27

Broadcom: Συζητά χρηματοδότηση 80 δισ. δολαρίων για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

19:23

Ουκρανία: Έξι νεκροί και 91 τραυματίες από ρωσική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Κρίβιι Ριχ

19:09

Ευρωαγορές: Κέρδη μετά το αρνητικό 7x7 αλλά απώλειες στην εβδομάδα

18:59

«Αντισημίτης δικτάτορας» ο Ερντογάν, λέει ο Νετανιάχου

18:43

Κροατία: Υπό κράτηση Ουκρανός ύποπτος για την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream

18:24

BBC: Οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία έφθασαν τους 241.088 στρατιωτικούς

18:04

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά χωρίς… τυμπανοκρουσίες

17:57

Πύρινο μέτωπο και στην Αρκαδία - Επιχειρούν 5 εναέρια μέσα

17:56

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022 η επιχειρηματική δραστηριότητα

17:42

Ημέρα ανόδου για τα κρυπτονομίσματα

17:41

Μακρόν, Μπέρναμ και Μερτς θα συμπροεδρεύσουν σε συνάντηση για την Ουκρανία

17:31

UBS: Τέλος η εποχή των φθηνών τροφίμων - Οι 5 καταλύτες που αλλάζουν το τοπίο

17:28

Στο «κόκκινο» η κίνηση στα λιμάνια - Πάνω από 80.000 αναχωρήσεις έως την Κυριακή


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider