Στρίβειν δια του αρραβώνος, για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Παλιά οι πολιτικοί έλεγαν ότι αν δεν θες να νομοθετήσεις κάνεις μία επιτροπή. Κάπως έτσι χθες και στις Βρυξέλλες η Επιτροπή τελικά δεν πρότεινε αλλαγές στους κανόνες περί πλεονασμάτων και χρέους. Ούτε καν έδωσε ένα περίγραμμα αλλαγών. Απλά ανακοίνωσε την εκκίνηση μίας διαβούλευσης, για να ενσωματωθεί το αποτέλεσμά της σε προτάσεις που θα κοινοποιήσει... του χρόνου. Κάπου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μάλιστα, ειπώθηκε πως έως τότε θα δώσει κάποιες κατευθύνσεις για τους προϋπολογισμούς του 2023 (σ.σ. που θα αρχίζουν να υφαίνονται από την επόμενη άνοιξη). Αφήνοντας και ένα παράθυρο για μεταβατικότητα το 2023, είτε για καλό (δηλαδή για να υπάρχει ευελιξία) είτε για... κακό (για περίπτωση νέας χρονοκαθυστέρησης).

Να μην ξεχνάμε πως αυτή η περίφημη αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων θα ξεκίναγε την άνοιξη του 2020, αλλά την σταμάτησε η πανδημία. Μετά ήταν να αρχίσει την άνοιξη του 2021, αλλά αναβλήθηκε για το φθινόπωρο.

Η νέα αναβολή δείχνει πως τα πράγματα αρχίζουν και σοβαρεύουν. Προφανώς η Κομισιόν θέλει αλλαγές, το δηλώνουν τα στελέχη της. Η ΕΚΤ και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν κάνει γνωστή τη θέση τους, αλλά και ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM το ίδιο.

Εντάξει υπάρχει πολιτικό κενό σε Γερμανία και Γαλλία. Ναι, το χάσμα Βορρά Νότου είναι γνωστό. Αλλά υπάρχουν κρίσεις σε εξέλιξη. Όχι μία, αλλά πολλές.

Όταν ξέσπασε η πανδημία ένα από τα «καλά» που έφερε ήταν πως η αντίδραση της Κομισιόν την άνοιξη του 2020 ήταν άμεση. Ενεργοποίησε (με τεράστια ταχύτητα) αρχικά την απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες και - εν συνεχεία - για πρώτη φορά τη ρήτρα γενικής διαφυγής που επέτρεψε τα μέτρα στήριξης. Ακολούθησε λίγες εβδομάδες αργότερα το πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης (περιλαμβανομένου του SURE και του - αχρείαστου ευτυχώς προς το παρόν - προγράμματος του ESM) και μετά το Ταμείο Ανάπτυξης.

Τότε δημιουργήθηκε μία ελπίδα πως η ανταπόκριση της Ευρώπης θα είναι πιο άμεση από εδώ και πέρα. Πως δεν θα επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης κρίσης όταν η αντίδραση ήρθε πολύ λίγο και πολύ... αργά. Με τα γνωστά αποτελέσματα και «ουλές» στα κράτη και στο οικοδόμημα της ΕΕ.

Η πανδημία είναι ακόμα εδώ και μας πιέζει. Όχι μόνο υγειονομικά αλλά και οικονομικά. Και πλαισιώνεται από νέες κρίσεις: Την κλιματική, την ενεργειακή και όχι μόνο. Η κοινωνία και η οικονομία της Ευρώπης χρειάζεται και μία ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης αλλά και γενναιότητας από αυτούς που βρίσκονται στις θέσεις εξουσίας. Γιατί ο δρόμος προς την επόμενη ημέρα τώρα χαράσσεται.

Όλες οι ειδήσεις

16:16

Στάρμερ: «Η Βρετανία δεν θα εμπλακεί στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής»

16:15

Τρ. Πειραιώς: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία - Τι θα κρίνει την επίπτωση από τη γεωπολιτική ένταση

16:13

ΗΠΑ: Άνοδος 0,6% για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

16:05

Ο Τραμπ λέει ότι ο Ιρανός ηγέτης ζήτησε κατάπαυση του πυρός

16:02

Νομοσχέδιο ΥΠΕΝ για ανανεώσιμες πηγές - αποθήκευση, πολεοδομικές, δασικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις

15:59

LVMH: Η μετοχή σημειώνει τις χειρότερες απώλειες πρώτου τριμήνου στην ιστορία της

15:59

Και εγένετο… Euronext Athens

15:55

ΗΠΑ: 62.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Μάρτιο

15:50

Μαρινάκης: Τέλος στη χρόνια ομηρία των περιφερειακών σταθμών - Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για αδειοδότηση

15:47

Ιαπωνία: Ριζική αλλαγή στην επιμέλεια παιδιών, μετά το διαζύγιο

15:42

Παλαιστίνη: Διάχυτη ανησυχία για μαζικές καταδίκες σε θάνατο μετά τη θέσπιση νέου νόμου στο Ισραήλ

15:25

Artemis II: Γιατί η ανθρωπότητα επιστρέφει στο φεγγάρι 50 χρόνια μετά;

15:17

Υγεία: Ισχυρός συσχετισμός της έκθεσης σε φυτοφάρμακα με τον κινδύνο εμφάνισης καρκίνου

15:12

Αντίθετος με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Γ. Στουρνάρας

15:12

Ψήφος εμπιστοσύνης σε Credia - Πάνω από 1,13 δισ. ευρώ προσφορές για την ΑΜΚ

15:04

Ληξιπρόθεσμα χρέη 113,86 δισ. ευρώ στην εφορία το 2025

15:00

Έδεσσα: Οι καταρράκτες και όσα αξίζει να δείτε στην πόλη των νερών

14:53

Βατικανό: Έκκληση του Πάπα Λέοντα για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή ενόψει Πάσχα

14:40

Κρεμλίνο: «Οι ουκρανικές δυνάμεις θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί χθες από το Ντονμπάς»

14:25

Καμπανάκι ΔΟΕ για Ευρώπη: «Διπλάσιες οι απώλειες πετρελαίου τον Απρίλιο»

14:24

Ήχησε το 112 για τις μετακινήσεις στην Αττική

14:21

Έρευνα kariera.gr: 7 στους 10 εργαζόμενους σκέφτονται να αλλάξουν εργασία

14:20

ETS: Η Κομισιόν «χτίζει» νέο δίχτυ ασφαλείας στην αγορά άνθρακα – Τέλος στην ακύρωση δικαιωμάτων

14:04

CEO Geely: «Η επιβίωση της Volvo εξαρτάται από τη στενότερη συνεργασία μαζί μας»

13:53

Στις 27 Μαΐου η λήξη μαθημάτων για Γυμνάσια, 15 Μαΐου για Λύκεια

13:52

ΥΠΑΑΤ: Ως 4/4 οι αιτήσεις για 45 θέσεις ΙΔΟΧ για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

13:50

Συγκροτήθηκε η Υποεπιτροπή Εκτίμησης Πλημμυρικού Κινδύνου

13:45

Θεοδωρικάκος: «Εφαρμογή του νόμου ενάντια στην αισχροκέρδεια - Θα επιβληθούν πρόστιμα»

13:44

Αυστραλία: «Το σοκ του πολέμου στη Μέση Ανατολή θα είναι αισθητό για μήνες» λέει ο πρωθυπουργός

13:42

Στάρμερ προς Τραμπ για ΝΑΤΟ: «Θα ενεργήσω προς το εθνικό συμφέρον»

gazzetta
gazzetta reader insider insider