Στρίβειν δια του αρραβώνος, για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Παλιά οι πολιτικοί έλεγαν ότι αν δεν θες να νομοθετήσεις κάνεις μία επιτροπή. Κάπως έτσι χθες και στις Βρυξέλλες η Επιτροπή τελικά δεν πρότεινε αλλαγές στους κανόνες περί πλεονασμάτων και χρέους. Ούτε καν έδωσε ένα περίγραμμα αλλαγών. Απλά ανακοίνωσε την εκκίνηση μίας διαβούλευσης, για να ενσωματωθεί το αποτέλεσμά της σε προτάσεις που θα κοινοποιήσει... του χρόνου. Κάπου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μάλιστα, ειπώθηκε πως έως τότε θα δώσει κάποιες κατευθύνσεις για τους προϋπολογισμούς του 2023 (σ.σ. που θα αρχίζουν να υφαίνονται από την επόμενη άνοιξη). Αφήνοντας και ένα παράθυρο για μεταβατικότητα το 2023, είτε για καλό (δηλαδή για να υπάρχει ευελιξία) είτε για... κακό (για περίπτωση νέας χρονοκαθυστέρησης).

Να μην ξεχνάμε πως αυτή η περίφημη αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων θα ξεκίναγε την άνοιξη του 2020, αλλά την σταμάτησε η πανδημία. Μετά ήταν να αρχίσει την άνοιξη του 2021, αλλά αναβλήθηκε για το φθινόπωρο.

Η νέα αναβολή δείχνει πως τα πράγματα αρχίζουν και σοβαρεύουν. Προφανώς η Κομισιόν θέλει αλλαγές, το δηλώνουν τα στελέχη της. Η ΕΚΤ και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν κάνει γνωστή τη θέση τους, αλλά και ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM το ίδιο.

Εντάξει υπάρχει πολιτικό κενό σε Γερμανία και Γαλλία. Ναι, το χάσμα Βορρά Νότου είναι γνωστό. Αλλά υπάρχουν κρίσεις σε εξέλιξη. Όχι μία, αλλά πολλές.

Όταν ξέσπασε η πανδημία ένα από τα «καλά» που έφερε ήταν πως η αντίδραση της Κομισιόν την άνοιξη του 2020 ήταν άμεση. Ενεργοποίησε (με τεράστια ταχύτητα) αρχικά την απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες και - εν συνεχεία - για πρώτη φορά τη ρήτρα γενικής διαφυγής που επέτρεψε τα μέτρα στήριξης. Ακολούθησε λίγες εβδομάδες αργότερα το πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης (περιλαμβανομένου του SURE και του - αχρείαστου ευτυχώς προς το παρόν - προγράμματος του ESM) και μετά το Ταμείο Ανάπτυξης.

Τότε δημιουργήθηκε μία ελπίδα πως η ανταπόκριση της Ευρώπης θα είναι πιο άμεση από εδώ και πέρα. Πως δεν θα επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης κρίσης όταν η αντίδραση ήρθε πολύ λίγο και πολύ... αργά. Με τα γνωστά αποτελέσματα και «ουλές» στα κράτη και στο οικοδόμημα της ΕΕ.

Η πανδημία είναι ακόμα εδώ και μας πιέζει. Όχι μόνο υγειονομικά αλλά και οικονομικά. Και πλαισιώνεται από νέες κρίσεις: Την κλιματική, την ενεργειακή και όχι μόνο. Η κοινωνία και η οικονομία της Ευρώπης χρειάζεται και μία ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης αλλά και γενναιότητας από αυτούς που βρίσκονται στις θέσεις εξουσίας. Γιατί ο δρόμος προς την επόμενη ημέρα τώρα χαράσσεται.

Όλες οι ειδήσεις

10:06

Τεχνολογικό sell off στην Ασία - «Βουτιά» 10% της Softbank

10:03

Βουλή: Συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

10:00

Ουκρανικά drones έπληξαν ιστορικό μουσείο στην κατεχόμενη Κριμαία

09:55

H CrediaBank στηρίζει το έργο του ΕΚΑΒ

09:43

Β. Ιρλανδία: Ολονύχτιες ταραχές στο Μπέλφαστ μετά από διαδηλώσεις κατά μεταναστών

09:40

Τέταρτη ημέρα απωλειών για τον χρυσό

09:33

ΟΤΕ: Η επόμενη μέρα της Telekom φέρνει AI στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο

09:28

Σεισμός στις Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 46 νεκροί σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

09:20

Κοινή εταιρεία για τα δίκτυα οπτικών ινών σχεδιάζουν ΔΕΗ και Vodafone

09:15

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική για κύκλωμα ναρκωτικών και όπλων - Οκτώ συλλήψεις

09:09

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Πιερρακάκης για συναντήσεις με Γκεοργκίεβα και Ρούτε

09:03

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει κονδύλι 70 δισ. για επιχειρήσεις κατά μεταναστών

09:03

Τουλάχιστον 13 νεκροί στο Αφγανιστάν εξαιτίας βομβαρδισμών του Πακιστάν

08:58

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

08:40

Κλίμα: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μετατρέπονται σε «κανόνα»

08:29

«Αυλαία» σήμερα στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση

08:14

Τι αλλάζει με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους δανειολήπτες - Ποιοι εξοφλούν και ποιοι θα ζητούν αναδρομικά

08:07

Αυτό είναι το όραμα για τα Attica ως το 2030

07:54

Τι δικαιώματα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων απέναντι στους ενοικιαστές;

07:45

Δεν είναι μόνο το Μουντιάλ

07:37

Οι αφανείς ήρωες των πυρκαγιών: Πώς ενισχύθηκαν 2.888 εθελοντές δασοπυροσβέστες

07:32

Τη Δευτέρα η μελέτη της Athlos Energy για την χωροθέτηση των πυρηνικών στην Ελλάδα

07:24

Υβριδικά αυτοκίνητα: Στο τραπέζι διορθώσεις στα φορο-κίνητρα μετά τις αντιδράσεις

07:12

Το ChatGPT δείχνει εκλογές το 2027 - Σενάρια για νέο ανασχηματισμό - Ο ένας ψάχνει τον άλλον στον ΣΥΡΙΖΑ

07:00

Aς ετοιμαζόμαστε για εκδόσεις - Πάνε με όλα ΔΕΗ και Coca Cola - Τα ακίνητα τραβούν την ανηφόρα

01:10

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Ανταλλαγή πληγμάτων ΗΠΑ - Ιράν μετά την κατάρριψη ελικοπτέρου

23:59

Ουκρανία: Οι ηγέτες σκανδιναβικών και βαλτικών χωρών υποστηρίζουν την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

23:51

Axios - New York Times: Ιρανικό drone κατέρριψε το αμερικανικό ελικόπτερο στo Ορμούζ

23:45

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Καθυστερήσεις στις πτήσεις Τετάρτη και Πέμπτη

23:35

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider