Καλά τα νέα, αλλά όταν σηκώσεις ψηλά τον πήχη...

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν ο πήχης σηκώνεται ψηλά το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορείς και στη συνέχεια να περάσεις από «πάνω». Είμαστε στο δρόμο ανάκτησης όσων χάθηκαν από την πανδημία και πραγματικά τα χθεσινά στοιχεία για το ΑΕΠ είναι εντυπωσιακά. Δείχνουν πως καλύφθηκε πλήρως το 2ο τρίμηνο του 2021 η απώλεια που υπέστη το ΑΕΠ έναν χρόνο πριν, στο ξέσπασμα της πανδημίας και στο πρώτο lockdown που ακολούθησε. Από τα 45,97 δισ. ευρώ το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος του 2019, το ΑΕΠ «βυθίστηκε» στα 39,58 δισ. ευρώ πέρυσι (πτώση 13,9%) για να ανέβει στα 45,99 δισ. ευρώ φέτος ( άνοδος 16,2%).

Οι επόμενες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ (δηλαδή για το τρίτο τρίμηνο του έτους) αναμένονται επίσης θετικές, λόγω της καλής μέχρι τώρα πορείας του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεδομένου ότι η σύγκριση θα γίνει και πάλι σε σχέση με μία περίοδο μεγάλης ύφεσης. Όλα αυτά λοιπόν οδηγούν στελέχη της κυβέρνησης σε μία πρώτη εκτίμηση για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στο «φάσμα» του 5% έναντι 3,6% που επισήμως αναφέρει ο προϋπολογισμός.

Προφανώς λοιπόν ανακτούμε ένα μέρος από την τεράστια απώλεια της πανδημίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε στην αρχή της διαδρομής προς την ανάκαμψη και – κυρίως – προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Δεδομένο είναι πως ό,τι και να συμβεί το τελευταίο τρίμηνο του 2021  δεν θα ανακτηθεί το σύνολο των απωλειών. Επίσης, είναι σαφές πως η νέα πρόβλεψη για πολύ ταχύτερη από το 3,6% ανάπτυξη φέτος δημιουργεί προσδοκίες. Σκεφτείτε ότι στο ίδιο (μετριοπαθές εκ του αποτελέσματος) σενάριο του προϋπολογισμού η εκτίμηση για το 2022 ήταν για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ πάνω από 6%...

Προφανώς το 2022 είναι ένα έτος που μπορεί να φέρει τόσο υψηλές επιδόσεις. Είναι η χρονιά που τα λεφτά του Σχεδίου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ θα πέσουν στην αγορά συνδεδεμένα με πολλές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Είναι και η χρονιά που (πρέπει να) θα επιστρέψει υγειονομικά η παγκόσμια οικονομία στην «κανονικότητα».

Είναι όμως επίσης σαφές πως ο πήχης πλέον είναι υψηλός. Επιπλέον, οι χθεσινές ανακοινώσεις είχαν και κάποια «γκρίζα» σημεία στο αναπτυξιακό «story». Η πολύ μεγάλη άνοδος των εισαγωγών περιόρισε τον ρυθμό ανάπτυξης. Το εν λόγω πρόβλημα υπερκαλύφθηκε από την εντυπωσιακή άνοδο της δημόσιας και της ιδιωτικής κατανάλωσης, των τουριστικών ροών αλλά και των επενδύσεων. Όλα αυτά όμως αυξήθηκαν πολύ σε σχέση με μία σχεδόν «παγωμένη» περίοδο.

Από του χρόνου, η σύγκριση θα γίνεται με την «κανονικότητα». Θα συγκριθούν με μία σχετικά λειτουργική αγορά, ενώ οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να περιοριστούν.

Για να περάσει λοιπόν τον «πήχη» η ανάκαμψη πρέπει να γίνουν πράξη όλα όσα θα δημιουργήσουν μία νέα δυναμική. Οι μεταρρυθμίσεις, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης (σ.σ. γιατί να μην ξεχνάμε θα σταματήσουν να έρχονται σε λίγα χρόνια), οι κινήσεις που θα φέρουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα.

Γιατί το 2022 η χώρα πρέπει να αποδείξει πολλά με «όπλο» το ΑΕΠ. Θα πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να βγει από την Ενισχυμένη Εποπτεία και πως θα μπορεί να απομειώνει επαρκώς και σε βάθος χρόνου λόγω ανάπτυξης το χρέος της. Επίσης θα πρέπει (σ.σ. μην ξεχνάμε θα έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο) να αποδείξει πως θα μειώνει με ασφάλεια αλλά και σταθερότητα φόρους και εισφορές. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που μπορεί να έχει ακόμη αβεβαιότητες: Από την υγειονομική κρίση και την «ουλή» του πληθωρισμού,  έως την κλιματική αλλαγή ή τη γεωπολιτική αστάθεια.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στον πρόεδρο της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο

23:55

Δηλώσεις Πόθεν Έσχες: Παράταση της προθεσμίας έως 15/11 - Τι προβλέπει η τροπολογία

23:50

Πετρέλαιο: Άλμα 7% αν και οι κυρώσεις στη Ρωσία προβληματίζουν την αγορά

23:34

Βρετανία: 17 χρόνια κάθειρξη στον δράστη εμπρησμών «ρωσικής έμπνευσης»

23:22

Νέα ρεκόρ στην Wall Street - Ξεπέρασε το φράγμα των 47.000 μονάδων ο Dow Jones

23:09

ΗΠΑ: Το αεροπλανοφόρο Gerald Ford θα αναπτυχθεί στη ζώνη της Νότιας Αμερικής

23:02

Fitch: Aναβαθμίζει Alpha Bank και Πειραιώς σε «BBB-» - Θετικό outlook για Εθνική και Eurobank

22:47

Καναδάς: Το Οντάριο διακόπτει τη διαφημιστική εκστρατεία κατά των δασμών για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

22:30

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα-Πειραιά λόγω των μαθητικών παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου

22:07

Ο Τραμπ ανοίγει την πόρτα σε νέους δασμούς στην Κίνα ενόψει της συνάντησης με τον Σι

21:46

Χρυσός: Τέλος σε εννέα εβδομάδες κερδοφορίας με πτώση άνω του 3%

21:34

Πίνακας του Πικάσο πωλήθηκε σε δημοπρασία για 32 εκατομμύρια ευρώ

21:23

Έτοιμη δήλωσε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Γάζας

21:10

ΗΠΑ: Αθώα δηλώνει η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης στις κατηγορίες Τραμπ - Στις 26 Ιανουαρίου η δίκη

20:55

Απεσταλμένος του Πούτιν βρίσκεται στις ΗΠΑ: «Οι κυρώσεις για το πετρέλαιο θα γυρίσουν μπούμερανγκ»

20:46

Ρούτε: «Οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη εάν θα δώσουν Τόμαχοκ στο Κίεβο» - Η Γαλλία θα παραδώσει πυραύλους Aster και αεροσκάφη Mirage

20:40

Ζελένσκι: Ζήτησε κυρώσεις σε όλες τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, στον σκιώδη τους στόλο και στους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου

20:33

Τρ. Πειραιώς: Πρόγραμμα διάθεσης έως 10,7 εκατ. δωρεάν μετοχών σε στελέχη και εργαζομένους

20:20

Porsche: Βουλιάζει στις ζημίες - 1,1 δισ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο

20:16

Πορτογαλία: Μαζική συμμετοχή στην απεργία των δημοσίων υπαλλήλων - Ζητούν αυξήσεις μισθών 15%

20:05

Στις 200 χιλ. οι απάτες με κάρτα το πρώτο εξάμηνο, αυξήθηκαν τα ποσά που υπεκλάπησαν

19:52

Γάζα: Χαμάς και παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν να αναλάβει τη διακυβέρνηση προσωρινή, ανεξάρτητη επιτροπή

19:40

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τη «Συμμαχία των Προθύμων» όπλα μεγάλου βεληνεκούς

19:32

Η Κροατία επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία

19:24

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με όρους οι πρώτοι 11 κατηγορούμενοι για την εγκληματική οργάνωση

19:20

Συνεργασία ΥΠΕΝ, Περ. Δυτικής Ελλάδας και Coca-Cola 3E για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών στην Αχαΐα

19:19

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες από έκρηξη σε αποβάθρα σιδηροδρομικού σταθμού

19:06

Ινδία: Ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου της χώρας θα συμμορφωθεί με τις δυτικές κυρώσεις

19:06

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό των ΗΠΑ - Νέο ιστορικό υψηλό για FTSE 100

18:55

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για την λειψυδρία στην Αττική

gazzetta
gazzetta reader insider insider