Καλά τα νέα, αλλά όταν σηκώσεις ψηλά τον πήχη...

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν ο πήχης σηκώνεται ψηλά το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορείς και στη συνέχεια να περάσεις από «πάνω». Είμαστε στο δρόμο ανάκτησης όσων χάθηκαν από την πανδημία και πραγματικά τα χθεσινά στοιχεία για το ΑΕΠ είναι εντυπωσιακά. Δείχνουν πως καλύφθηκε πλήρως το 2ο τρίμηνο του 2021 η απώλεια που υπέστη το ΑΕΠ έναν χρόνο πριν, στο ξέσπασμα της πανδημίας και στο πρώτο lockdown που ακολούθησε. Από τα 45,97 δισ. ευρώ το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος του 2019, το ΑΕΠ «βυθίστηκε» στα 39,58 δισ. ευρώ πέρυσι (πτώση 13,9%) για να ανέβει στα 45,99 δισ. ευρώ φέτος ( άνοδος 16,2%).

Οι επόμενες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ (δηλαδή για το τρίτο τρίμηνο του έτους) αναμένονται επίσης θετικές, λόγω της καλής μέχρι τώρα πορείας του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεδομένου ότι η σύγκριση θα γίνει και πάλι σε σχέση με μία περίοδο μεγάλης ύφεσης. Όλα αυτά λοιπόν οδηγούν στελέχη της κυβέρνησης σε μία πρώτη εκτίμηση για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στο «φάσμα» του 5% έναντι 3,6% που επισήμως αναφέρει ο προϋπολογισμός.

Προφανώς λοιπόν ανακτούμε ένα μέρος από την τεράστια απώλεια της πανδημίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε στην αρχή της διαδρομής προς την ανάκαμψη και – κυρίως – προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Δεδομένο είναι πως ό,τι και να συμβεί το τελευταίο τρίμηνο του 2021  δεν θα ανακτηθεί το σύνολο των απωλειών. Επίσης, είναι σαφές πως η νέα πρόβλεψη για πολύ ταχύτερη από το 3,6% ανάπτυξη φέτος δημιουργεί προσδοκίες. Σκεφτείτε ότι στο ίδιο (μετριοπαθές εκ του αποτελέσματος) σενάριο του προϋπολογισμού η εκτίμηση για το 2022 ήταν για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ πάνω από 6%...

Προφανώς το 2022 είναι ένα έτος που μπορεί να φέρει τόσο υψηλές επιδόσεις. Είναι η χρονιά που τα λεφτά του Σχεδίου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ θα πέσουν στην αγορά συνδεδεμένα με πολλές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Είναι και η χρονιά που (πρέπει να) θα επιστρέψει υγειονομικά η παγκόσμια οικονομία στην «κανονικότητα».

Είναι όμως επίσης σαφές πως ο πήχης πλέον είναι υψηλός. Επιπλέον, οι χθεσινές ανακοινώσεις είχαν και κάποια «γκρίζα» σημεία στο αναπτυξιακό «story». Η πολύ μεγάλη άνοδος των εισαγωγών περιόρισε τον ρυθμό ανάπτυξης. Το εν λόγω πρόβλημα υπερκαλύφθηκε από την εντυπωσιακή άνοδο της δημόσιας και της ιδιωτικής κατανάλωσης, των τουριστικών ροών αλλά και των επενδύσεων. Όλα αυτά όμως αυξήθηκαν πολύ σε σχέση με μία σχεδόν «παγωμένη» περίοδο.

Από του χρόνου, η σύγκριση θα γίνεται με την «κανονικότητα». Θα συγκριθούν με μία σχετικά λειτουργική αγορά, ενώ οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να περιοριστούν.

Για να περάσει λοιπόν τον «πήχη» η ανάκαμψη πρέπει να γίνουν πράξη όλα όσα θα δημιουργήσουν μία νέα δυναμική. Οι μεταρρυθμίσεις, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης (σ.σ. γιατί να μην ξεχνάμε θα σταματήσουν να έρχονται σε λίγα χρόνια), οι κινήσεις που θα φέρουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα.

Γιατί το 2022 η χώρα πρέπει να αποδείξει πολλά με «όπλο» το ΑΕΠ. Θα πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να βγει από την Ενισχυμένη Εποπτεία και πως θα μπορεί να απομειώνει επαρκώς και σε βάθος χρόνου λόγω ανάπτυξης το χρέος της. Επίσης θα πρέπει (σ.σ. μην ξεχνάμε θα έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο) να αποδείξει πως θα μειώνει με ασφάλεια αλλά και σταθερότητα φόρους και εισφορές. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που μπορεί να έχει ακόμη αβεβαιότητες: Από την υγειονομική κρίση και την «ουλή» του πληθωρισμού,  έως την κλιματική αλλαγή ή τη γεωπολιτική αστάθεια.

Όλες οι ειδήσεις

18:14

«Βέρτιγκο» στο Χρηματιστήριο λόγω brent και… STOXX

18:03

Πράσινο φως Κομισιόν για την τελική αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης - Ποια προγράμματα ενισχύονται

18:01

JP Morgan: «Πρωταθλήτρια» στo comeback των εταιρικών κερδών η Ευρώπη

17:55

Κέρδη 434 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο για τη Nokia

17:55

Η ΕΚΤ παρουσιάζει τα 10 σχέδια για τα νέα χαρτονομίσματα - Από τη Μαρία Κάλλας έως τον Μπετόβεν

17:43

CNL Capital: Έκδοση ομολογιακού δανείου 265.000 ευρώ - Καλύφθηκε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης

17:36

Σύγχυση με τη STOXX: Κανονικά τον Σεπτέμβριο η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

17:31

Επιθέσεις με drones σε δύο δεξαμενόπλοια κοντά στον τερματικό σταθμό της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

17:25

Υπουργείο Ανάπτυξης: Επίδοση-ρεκόρ με φοροαπαλλαγές άνω των 134 εκατ. ευρώ για 90 επενδυτικά σχέδια

17:18

Εγκαίνια της νέας γέφυρας του Αλμυρού από Χατζηδάκη - Δήμα και αυτοψίες έργων σε Φάρσαλα και Δομοκό

17:10

American Airlines: Πτώση εσόδων και άνοδος κερδών στο β' τρίμηνο - Απώλειες για μετοχή

17:01

Τηλεοπτική συνέντευξη και ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή την Παρασκευή

16:51

Wall Street: Ισχυρές πιέσεις από τις «κόκκινες» Alphabet - Tesla και το «100άρι» πετρέλαιο

16:47

Πρόταση ΕΒΕΠ στο ΥΠΕΘΟΟ με «δεκάλογο» παρεμβάσεων για ΜμΕ ενόψει ΔΕΘ

16:36

Αυτές είναι οι πιο εντυπωσιακές «δίδυμες» παραλίες της Ελλάδας

16:32

Πτολεμαΐδα: Στην έναρξη εργασιών του θερμοκηπίου υδροπονίας της Wonderplant οι Παπαθανάσης - Γεωργιάδης

16:23

Κακοκαιρία: Σε red code 11 περιοχές την Παρασκευή - Πού θα εκδηλωθούν ισχυροί άνεμοι, χαλάζι και κεραυνοί

16:17

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969 έπεσαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

16:17

Οι επενδυτές υποτίμησαν τη στρατηγική της Τεχεράνης

16:09

Επτά νεκροί από πλήγματα σε Ουκρανία και Ρωσία - Οι κινήσεις Ζελένσκι

16:06

Κικίλιας: «Εκπτώσεις υπάρχουν στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, όχι στην ασφάλεια»

16:06

Λαγκάρντ: Το ενεργειακό σοκ κρατά ψηλά τον πληθωρισμό - «Δεν θα φύγω πριν το 2027»

15:57

Τραμπ: Σε νέα επίθεση των Χούθι, θα θεωρήσουμε υπεύθυνο το Ιράν

15:55

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Άνοδος βάσεων για 6 στις 10 σχολές

15:49

Τουρκία: Αμετάβλητα για 4η διαδοχική φορά τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας

15:45

Πρόγραμμα SAFE: Η Ελλάδα έλαβε την πρώτη δόση ύψους 118,2 εκατ. ευρώ

15:44

Ο Σταύρος Ντογιάκος αναλαμβάνει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου

15:32

Χωρίς πόθεν έσχες 8.500 υπόχρεοι - Ποιοι μπήκαν στο ραντάρ της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

15:20

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο της ακτοπλοΐας

15:15

Πώς να μη βγάλεις πανάδες στο σώμα φέτος το καλοκαίρι


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider