Καλά τα νέα, αλλά όταν σηκώσεις ψηλά τον πήχη...

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν ο πήχης σηκώνεται ψηλά το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορείς και στη συνέχεια να περάσεις από «πάνω». Είμαστε στο δρόμο ανάκτησης όσων χάθηκαν από την πανδημία και πραγματικά τα χθεσινά στοιχεία για το ΑΕΠ είναι εντυπωσιακά. Δείχνουν πως καλύφθηκε πλήρως το 2ο τρίμηνο του 2021 η απώλεια που υπέστη το ΑΕΠ έναν χρόνο πριν, στο ξέσπασμα της πανδημίας και στο πρώτο lockdown που ακολούθησε. Από τα 45,97 δισ. ευρώ το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος του 2019, το ΑΕΠ «βυθίστηκε» στα 39,58 δισ. ευρώ πέρυσι (πτώση 13,9%) για να ανέβει στα 45,99 δισ. ευρώ φέτος ( άνοδος 16,2%).

Οι επόμενες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ (δηλαδή για το τρίτο τρίμηνο του έτους) αναμένονται επίσης θετικές, λόγω της καλής μέχρι τώρα πορείας του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεδομένου ότι η σύγκριση θα γίνει και πάλι σε σχέση με μία περίοδο μεγάλης ύφεσης. Όλα αυτά λοιπόν οδηγούν στελέχη της κυβέρνησης σε μία πρώτη εκτίμηση για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στο «φάσμα» του 5% έναντι 3,6% που επισήμως αναφέρει ο προϋπολογισμός.

Προφανώς λοιπόν ανακτούμε ένα μέρος από την τεράστια απώλεια της πανδημίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε στην αρχή της διαδρομής προς την ανάκαμψη και – κυρίως – προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Δεδομένο είναι πως ό,τι και να συμβεί το τελευταίο τρίμηνο του 2021  δεν θα ανακτηθεί το σύνολο των απωλειών. Επίσης, είναι σαφές πως η νέα πρόβλεψη για πολύ ταχύτερη από το 3,6% ανάπτυξη φέτος δημιουργεί προσδοκίες. Σκεφτείτε ότι στο ίδιο (μετριοπαθές εκ του αποτελέσματος) σενάριο του προϋπολογισμού η εκτίμηση για το 2022 ήταν για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ πάνω από 6%...

Προφανώς το 2022 είναι ένα έτος που μπορεί να φέρει τόσο υψηλές επιδόσεις. Είναι η χρονιά που τα λεφτά του Σχεδίου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ θα πέσουν στην αγορά συνδεδεμένα με πολλές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Είναι και η χρονιά που (πρέπει να) θα επιστρέψει υγειονομικά η παγκόσμια οικονομία στην «κανονικότητα».

Είναι όμως επίσης σαφές πως ο πήχης πλέον είναι υψηλός. Επιπλέον, οι χθεσινές ανακοινώσεις είχαν και κάποια «γκρίζα» σημεία στο αναπτυξιακό «story». Η πολύ μεγάλη άνοδος των εισαγωγών περιόρισε τον ρυθμό ανάπτυξης. Το εν λόγω πρόβλημα υπερκαλύφθηκε από την εντυπωσιακή άνοδο της δημόσιας και της ιδιωτικής κατανάλωσης, των τουριστικών ροών αλλά και των επενδύσεων. Όλα αυτά όμως αυξήθηκαν πολύ σε σχέση με μία σχεδόν «παγωμένη» περίοδο.

Από του χρόνου, η σύγκριση θα γίνεται με την «κανονικότητα». Θα συγκριθούν με μία σχετικά λειτουργική αγορά, ενώ οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να περιοριστούν.

Για να περάσει λοιπόν τον «πήχη» η ανάκαμψη πρέπει να γίνουν πράξη όλα όσα θα δημιουργήσουν μία νέα δυναμική. Οι μεταρρυθμίσεις, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης (σ.σ. γιατί να μην ξεχνάμε θα σταματήσουν να έρχονται σε λίγα χρόνια), οι κινήσεις που θα φέρουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα.

Γιατί το 2022 η χώρα πρέπει να αποδείξει πολλά με «όπλο» το ΑΕΠ. Θα πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να βγει από την Ενισχυμένη Εποπτεία και πως θα μπορεί να απομειώνει επαρκώς και σε βάθος χρόνου λόγω ανάπτυξης το χρέος της. Επίσης θα πρέπει (σ.σ. μην ξεχνάμε θα έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο) να αποδείξει πως θα μειώνει με ασφάλεια αλλά και σταθερότητα φόρους και εισφορές. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που μπορεί να έχει ακόμη αβεβαιότητες: Από την υγειονομική κρίση και την «ουλή» του πληθωρισμού,  έως την κλιματική αλλαγή ή τη γεωπολιτική αστάθεια.

Όλες οι ειδήσεις

11:18

Η Google χάνει τη μάχη για το πρόστιμο-ρεκόρ των 4,1 δισ. ευρώ που επέβαλε η ΕΕ

11:17

Κίνα - ΕΕ: Επίσημη ίδρυση κοινού μηχανισμού διαβούλευσης για το εμπόριο και τις επενδύσεις

11:12

Χρηματιστήριο: Απόπειρα ανάκτησης των 2.500 μονάδων

11:08

Χατζηδάκης: Ορισμένα κόμματα εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τη βία

11:08

Βενεζουέλα: Συνεχίζεται η μάχη των διασωστών για εντοπισμό επιζώντων - Σχεδόν 60.000 κτίρια με ζημιές

11:02

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την τριπλή επίθεση στη Θεσσαλονίκη

11:02

Η Gen Z σχεδιάζει την επαγγελματική της πορεία με ευέλικτη εργασία, AI και εναλλακτικά εισοδήματα

11:02

Ελληνικός Χρυσός: Το έργο στρατηγικής σημασίας των Σκουριών στην τελική ευθεία προς παραγωγή

10:50

Ευρωαγορές: Ήπια άνοδος με ώθηση από τις γεωπολιτικές εξελίξεις

10:34

Τραμπ: «Πολύ καλές» επαφές με την Τεχεράνη - Το Ιράν θα αγοράζει αγαθά μετά το ξεπάγωμα πόρων

10:28

Σκέρτσος: Ο τοξικός πολιτικός λόγος υποθάλπει τη δολοφονική βία

10:25

Νέα Ιατρική Διευθύντρια της Pfizer Hellas η Χριστίνα Μιχαηλίδη

10:25

Μέσα στον Ιούλιο ανοίγει τις πύλες της η ανακαινισμένη Στοά Αρσακείου

10:13

Η VW ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στα χρονικά - Ως και 100.000 περικοπές θέσεων εργασίας

10:02

Περού: Ο υποψήφιος της αριστεράς αμφισβητεί τη νίκη της αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές

09:52

Ξέρετε τι σημαίνει το σήμα CE πάνω στα γυαλιά ηλίου «μαϊμού»; Γιατί αν ξέρατε, δεν θα τα αγοράζατε

09:36

Ουκρανία: Τουλάχιστον 13 νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες από μαζική ρωσική επίθεση στο Κίεβο

09:33

Πιερρακάκης: «Το Eurogroup θα πρέπει να εστιάσει στην τεχνητή νοημοσύνη και στην τεχνολογική καινοτομία»

09:27

Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα της ΝΔ απέναντι στην τρομοκρατία έξω από το ΓΝΘ Ιπποκράτειο

09:22

Μέση Ανατολή: «Θετική πρόοδος» στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν

09:15

Σε κλοιό αβεβαιότητας το επιχειρείν στην Ελλάδα: Τα εμπόδια και οι προοπτικές

09:14

Γερμανία: Πυρκαγιά σε νοσοκομείο - Τουλάχιστον δυο νεκροί, δεκάδες τραυματίες

09:10

Η Τέιλορ Σουίφτ υπερδιπλασίασε την περιουσία της σε τρία χρόνια

09:10

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, με αμετάβλητη καταναλωτική εμπιστοσύνη

09:00

ΟΣΔΕ: Γιατί η φετινή γενναιοδωρία στα οικολογικά σχήματα μπορεί να φέρει «εκπτώσεις» το 2026;

08:55

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου εμποδίζουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

08:51

Έληξε η μίσθωση, αλλά ο ενοικιαστής δεν φεύγει - Τι μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης

08:28

Από τη Γροιλανδία μέχρι την Ελλάδα: Πώς ο ακραίος Ιούνιος του 2026 έβαλε τη μισή Ευρώπη σε κατάσταση συναγερμού για φωτιές

08:11

ΣΔΙΤ: Πέντε ισχυροί «μονομάχοι» για τη διαχείριση αποβλήτων Χαλκίδας - Λαμίας, αξίας 158,8 εκατ.

07:56

Hi-tech η γαλάζια ΚΟ - Ο Αρβανίτης «ψήνεται» για αρχηγός - Το αντίο στον Λεβέντη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider