Καλά τα νέα, αλλά όταν σηκώσεις ψηλά τον πήχη...

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν ο πήχης σηκώνεται ψηλά το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορείς και στη συνέχεια να περάσεις από «πάνω». Είμαστε στο δρόμο ανάκτησης όσων χάθηκαν από την πανδημία και πραγματικά τα χθεσινά στοιχεία για το ΑΕΠ είναι εντυπωσιακά. Δείχνουν πως καλύφθηκε πλήρως το 2ο τρίμηνο του 2021 η απώλεια που υπέστη το ΑΕΠ έναν χρόνο πριν, στο ξέσπασμα της πανδημίας και στο πρώτο lockdown που ακολούθησε. Από τα 45,97 δισ. ευρώ το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος του 2019, το ΑΕΠ «βυθίστηκε» στα 39,58 δισ. ευρώ πέρυσι (πτώση 13,9%) για να ανέβει στα 45,99 δισ. ευρώ φέτος ( άνοδος 16,2%).

Οι επόμενες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ (δηλαδή για το τρίτο τρίμηνο του έτους) αναμένονται επίσης θετικές, λόγω της καλής μέχρι τώρα πορείας του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεδομένου ότι η σύγκριση θα γίνει και πάλι σε σχέση με μία περίοδο μεγάλης ύφεσης. Όλα αυτά λοιπόν οδηγούν στελέχη της κυβέρνησης σε μία πρώτη εκτίμηση για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στο «φάσμα» του 5% έναντι 3,6% που επισήμως αναφέρει ο προϋπολογισμός.

Προφανώς λοιπόν ανακτούμε ένα μέρος από την τεράστια απώλεια της πανδημίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε στην αρχή της διαδρομής προς την ανάκαμψη και – κυρίως – προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Δεδομένο είναι πως ό,τι και να συμβεί το τελευταίο τρίμηνο του 2021  δεν θα ανακτηθεί το σύνολο των απωλειών. Επίσης, είναι σαφές πως η νέα πρόβλεψη για πολύ ταχύτερη από το 3,6% ανάπτυξη φέτος δημιουργεί προσδοκίες. Σκεφτείτε ότι στο ίδιο (μετριοπαθές εκ του αποτελέσματος) σενάριο του προϋπολογισμού η εκτίμηση για το 2022 ήταν για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ πάνω από 6%...

Προφανώς το 2022 είναι ένα έτος που μπορεί να φέρει τόσο υψηλές επιδόσεις. Είναι η χρονιά που τα λεφτά του Σχεδίου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ θα πέσουν στην αγορά συνδεδεμένα με πολλές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Είναι και η χρονιά που (πρέπει να) θα επιστρέψει υγειονομικά η παγκόσμια οικονομία στην «κανονικότητα».

Είναι όμως επίσης σαφές πως ο πήχης πλέον είναι υψηλός. Επιπλέον, οι χθεσινές ανακοινώσεις είχαν και κάποια «γκρίζα» σημεία στο αναπτυξιακό «story». Η πολύ μεγάλη άνοδος των εισαγωγών περιόρισε τον ρυθμό ανάπτυξης. Το εν λόγω πρόβλημα υπερκαλύφθηκε από την εντυπωσιακή άνοδο της δημόσιας και της ιδιωτικής κατανάλωσης, των τουριστικών ροών αλλά και των επενδύσεων. Όλα αυτά όμως αυξήθηκαν πολύ σε σχέση με μία σχεδόν «παγωμένη» περίοδο.

Από του χρόνου, η σύγκριση θα γίνεται με την «κανονικότητα». Θα συγκριθούν με μία σχετικά λειτουργική αγορά, ενώ οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να περιοριστούν.

Για να περάσει λοιπόν τον «πήχη» η ανάκαμψη πρέπει να γίνουν πράξη όλα όσα θα δημιουργήσουν μία νέα δυναμική. Οι μεταρρυθμίσεις, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης (σ.σ. γιατί να μην ξεχνάμε θα σταματήσουν να έρχονται σε λίγα χρόνια), οι κινήσεις που θα φέρουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα.

Γιατί το 2022 η χώρα πρέπει να αποδείξει πολλά με «όπλο» το ΑΕΠ. Θα πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να βγει από την Ενισχυμένη Εποπτεία και πως θα μπορεί να απομειώνει επαρκώς και σε βάθος χρόνου λόγω ανάπτυξης το χρέος της. Επίσης θα πρέπει (σ.σ. μην ξεχνάμε θα έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο) να αποδείξει πως θα μειώνει με ασφάλεια αλλά και σταθερότητα φόρους και εισφορές. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που μπορεί να έχει ακόμη αβεβαιότητες: Από την υγειονομική κρίση και την «ουλή» του πληθωρισμού,  έως την κλιματική αλλαγή ή τη γεωπολιτική αστάθεια.

Όλες οι ειδήσεις

11:09

Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στη Σελήνη

10:58

Σχέδιο ειρήνης 20 σημείων για Ουκρανία από Ζελένσκι - Αναλυτικά τι προβλέπει

10:58

Οριακές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

10:43

Alpha Bank: Η Ελληνική Οικονομία το 2026 - Επιδόσεις, Προκλήσεις και Κίνδυνοι

10:33

Απολογισμός έτους στην Ασία: Ποιοι κέρδισαν -και ποιοι πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα- το 2025

10:25

Alpha Bank: Η Κεντρική Μακεδονία ο νέος σταθμός του προγράμματος «Μαζί με στόχο την υγεία»

10:16

Διαθέσιμη η ψηφιακή εφαρμογή Μητρώου Δεξαμενών Ιδιωτικών Πρατηρίων Καυσίμων

10:11

Μία Ελληνίδα μεταξύ των θυμάτων από τη συντριβή του Falcon

10:01

Elbisco: Ενισχυμένη εμπορική δυναμική και επέκταση σε νέες κατηγορίες

09:55

Λαμία: Άρχισε η αποσυμφόρηση από Ριτσώνα μέχρι Θήβα

09:47

Αισιόδοξες επιστημονικές ιστορίες του 2025, σύμφωνα με το Nature

09:47

Κυρανάκης: 23 νέα τρένα και ανακαίνιση υποδομών - Αλλαγές στον σιδηρόδρομο έως το 2027

09:36

Στα χέρια της Sanofi η Dynavax για 2,2 δισ. δολάρια

09:22

Η BP πουλά το 65% των μετοχών της Castrol έναντι 6 δισ. δολαρίων

09:08

Μπλόκο στο σχέδιο του Τραμπ για ανάπτυξη εθνοφρουράς από το Ανώτατο Δικαστήριο

09:02

Κυρώσεις των ΗΠΑ: «Άνεμο μακαρθισμού» καταγγέλλει ο πρώην επίτροπος Μπρετόν

08:58

Κίνα: Προσωρινά μέτρα κατά των επιδοτήσεων σε κάποια ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά προϊόντα

08:56

Παπαθανάσης: Νέα αύξηση του προϋπολογισμού κατά 250 εκατ. ευρώ για τουριστικές ΜμΕ

08:56

Η Κοινωνική Διάσταση της Οικονομικής Υπευθυνότητας: Η Αποστολή του doResponsible Financial Center της doValue

08:54

Η Βενεζουέλα κατηγορεί τις ΗΠΑ για τον «μεγαλύτερο εκβιασμό στην ιστορία μας» - Το χρονικό

08:44

Μπλόκα αγροτών: Με χαμηλές ταχύτητες τα ΙΧ – Από παρακαμπτηρίους η κυκλοφορία στη Νίκαια

08:30

Η Ουκρανία βάζει ξανά στο στόχαστρο με drones την πρωτεύουσα της Ρωσίας

08:16

Ιστορικό ράλι για τα πολύτιμα μέταλλα - Πάνω από τα 4.500 δολάρια ο χρυσός

08:08

Χριστουγεννιάτικες αγορές: Τι πρέπει να προσέχετε

07:56

Πάρτι, χορός και διασκέδαση - Οι 10 πόλεις με την καλύτερη νυχτερινή ζωή

07:53

Η πικρή αλήθεια για το μελομακάρονο

07:50

Λαμία: Αυξημένη κίνηση στην έξοδο προς Κεντρική Ελλάδα

07:47

Μνημόνια ΕΥΔΑΠ – Περιφέρειας Αττικής για την αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου

07:46

Πόση ενέργεια «τρώμε»; -Το κρυφό ενεργειακό κόστος πίσω από ένα μπέργκερ, μια πίτσα και έναν καφέ

07:42

Σιδηρόδρομος: Τι συμβαίνει με δύο έργα συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ σε Πελοπόννησο και Β. Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider