Καλά τα νέα, αλλά όταν σηκώσεις ψηλά τον πήχη...

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν ο πήχης σηκώνεται ψηλά το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορείς και στη συνέχεια να περάσεις από «πάνω». Είμαστε στο δρόμο ανάκτησης όσων χάθηκαν από την πανδημία και πραγματικά τα χθεσινά στοιχεία για το ΑΕΠ είναι εντυπωσιακά. Δείχνουν πως καλύφθηκε πλήρως το 2ο τρίμηνο του 2021 η απώλεια που υπέστη το ΑΕΠ έναν χρόνο πριν, στο ξέσπασμα της πανδημίας και στο πρώτο lockdown που ακολούθησε. Από τα 45,97 δισ. ευρώ το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος του 2019, το ΑΕΠ «βυθίστηκε» στα 39,58 δισ. ευρώ πέρυσι (πτώση 13,9%) για να ανέβει στα 45,99 δισ. ευρώ φέτος ( άνοδος 16,2%).

Οι επόμενες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ (δηλαδή για το τρίτο τρίμηνο του έτους) αναμένονται επίσης θετικές, λόγω της καλής μέχρι τώρα πορείας του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεδομένου ότι η σύγκριση θα γίνει και πάλι σε σχέση με μία περίοδο μεγάλης ύφεσης. Όλα αυτά λοιπόν οδηγούν στελέχη της κυβέρνησης σε μία πρώτη εκτίμηση για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στο «φάσμα» του 5% έναντι 3,6% που επισήμως αναφέρει ο προϋπολογισμός.

Προφανώς λοιπόν ανακτούμε ένα μέρος από την τεράστια απώλεια της πανδημίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε στην αρχή της διαδρομής προς την ανάκαμψη και – κυρίως – προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Δεδομένο είναι πως ό,τι και να συμβεί το τελευταίο τρίμηνο του 2021  δεν θα ανακτηθεί το σύνολο των απωλειών. Επίσης, είναι σαφές πως η νέα πρόβλεψη για πολύ ταχύτερη από το 3,6% ανάπτυξη φέτος δημιουργεί προσδοκίες. Σκεφτείτε ότι στο ίδιο (μετριοπαθές εκ του αποτελέσματος) σενάριο του προϋπολογισμού η εκτίμηση για το 2022 ήταν για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ πάνω από 6%...

Προφανώς το 2022 είναι ένα έτος που μπορεί να φέρει τόσο υψηλές επιδόσεις. Είναι η χρονιά που τα λεφτά του Σχεδίου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ θα πέσουν στην αγορά συνδεδεμένα με πολλές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Είναι και η χρονιά που (πρέπει να) θα επιστρέψει υγειονομικά η παγκόσμια οικονομία στην «κανονικότητα».

Είναι όμως επίσης σαφές πως ο πήχης πλέον είναι υψηλός. Επιπλέον, οι χθεσινές ανακοινώσεις είχαν και κάποια «γκρίζα» σημεία στο αναπτυξιακό «story». Η πολύ μεγάλη άνοδος των εισαγωγών περιόρισε τον ρυθμό ανάπτυξης. Το εν λόγω πρόβλημα υπερκαλύφθηκε από την εντυπωσιακή άνοδο της δημόσιας και της ιδιωτικής κατανάλωσης, των τουριστικών ροών αλλά και των επενδύσεων. Όλα αυτά όμως αυξήθηκαν πολύ σε σχέση με μία σχεδόν «παγωμένη» περίοδο.

Από του χρόνου, η σύγκριση θα γίνεται με την «κανονικότητα». Θα συγκριθούν με μία σχετικά λειτουργική αγορά, ενώ οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να περιοριστούν.

Για να περάσει λοιπόν τον «πήχη» η ανάκαμψη πρέπει να γίνουν πράξη όλα όσα θα δημιουργήσουν μία νέα δυναμική. Οι μεταρρυθμίσεις, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης (σ.σ. γιατί να μην ξεχνάμε θα σταματήσουν να έρχονται σε λίγα χρόνια), οι κινήσεις που θα φέρουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα.

Γιατί το 2022 η χώρα πρέπει να αποδείξει πολλά με «όπλο» το ΑΕΠ. Θα πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να βγει από την Ενισχυμένη Εποπτεία και πως θα μπορεί να απομειώνει επαρκώς και σε βάθος χρόνου λόγω ανάπτυξης το χρέος της. Επίσης θα πρέπει (σ.σ. μην ξεχνάμε θα έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο) να αποδείξει πως θα μειώνει με ασφάλεια αλλά και σταθερότητα φόρους και εισφορές. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που μπορεί να έχει ακόμη αβεβαιότητες: Από την υγειονομική κρίση και την «ουλή» του πληθωρισμού,  έως την κλιματική αλλαγή ή τη γεωπολιτική αστάθεια.

Όλες οι ειδήσεις

16:43

Υπ. Ανάπτυξης: Σύσταση ομάδας για την ορθή τήρηση επιβολής κυρώσεων από το ΓΕΜΗ

16:42

ΕΛΤΑ: Τα 11 πρώτα καταστήματα που μετασχηματίζονται, όλο το νέο πλάνο - Aναλυτικός χάρτης

16:36

Market In για πρόστιμο ΔΙΜΕΑ: «Η πολιτεία να σταματήσει να στοχοποιεί τα σούπερ μάρκετ»

16:34

Allwyn - ΟΠΑΠ: Ισχυρή υποστήριξη των μετόχων στη συνένωση, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης

16:28

Δένδιας: Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και τη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

16:25

Αμετάβλητες οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο

16:24

Η Ρωσία επιβάλλει περιοριστικά μέτρα στο Telegram - «Το χρησιμοποιούν για τρομοκρατικούς σκοπούς»

16:20

Κάλας: Η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει στη Ρωσία τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου

16:15

Όταν η στήριξη γίνεται πράξη: η bwin και η Αμυμώνη ενώνουν δυνάμεις

15:57

Στις ΗΠΑ αύριο ο Νετανιάχου για τη συνάντηση με Τραμπ - «Πρώτο θέμα στην ατζέντα το Ιράν»

15:48

Πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω ανήλικων τέκνων - Ευνοϊκή ρύθμιση μόνο για γυναίκες και χήρους πατέρες

15:40

Alphabet: Σχεδιάζει το «ομόλογο του αιώνα» - To πρώτο 100ετές από την εποχή της dot-com

15:20

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί ζελεδάκια που περιέχουν μουσκιμόλη

15:17

HMVO: Ο ελληνικός οργανισμός που προστατεύει 6.606 γνήσια φαρμακευτικά σκευάσματα της εγχώριας αγοράς

15:16

ΕΟΦ: Νέα ανάκληση παρτίδων προϊόντων βρεφικού γάλακτος

15:12

Χατζηδάκης: H κοσμοπλημμύρα στο ΟΑΚΑ επιβεβαιώνει τη σταθερή στήριξη των πολιτών στη ΝΔ

15:12

Bain & Company: Η παγκόσμια αγορά M&A αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της το 2026

15:07

Μιχαηλίδου: Το ασφαλές διαδίκτυο είναι υπόθεση όλων μας – Πρώτα και πάνω απ’ όλα η προστασία των παιδιών

14:53

Σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση τεχνιτών επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης

14:48

Coca-Cola HBC: Βλέπει ένα δυνατό 2026 με «ισορροπημένες» ανατιμήσεις – Ορόσημο το mega deal στην Αφρική

14:40

Κορκίδης: Γιατί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα δεν ακολουθεί τον ρυθμό της Ευρωζώνης

14:29

Αίγυπτος: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβρη ο πληθωρισμός, ανοίγει ο δρόμος για μείωση επιτοκίων

14:29

Λίβανος: Ο ΟΗΕ θα αποσύρει τους περισσότερους κυανόκρανους ως τα μέσα του 2027

14:27

Κικίλιας: Παραδόθηκαν 138 SUV οχήματα στο Λιμενικό με κόστος περίπου 5,34 εκατ. ευρώ

14:25

6 οικογενειακοί προορισμοί για την Καθαρά Δευτέρα κοντά στην Αθήνα

14:09

ΑΣΕΠ: Προκήρυξη για την πλήρωση 510 θέσεων σε νοσοκομεία

14:05

Moltbook: Το social media αποκλειστικά για AI bots όπου απαγορεύονται οι άνθρωποι

14:00

Μητσοτάκης: Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας

13:56

Παπασταύρου: Την επόμενη εβδομάδα η Chevron στην Ελλάδα - Υπογραφές σε «χρόνο ρεκόρ»

13:49

Παράταση στο «Εξοικονομώ - Επιχειρώ» - Ανοικτή η πλατφόρμα έως 13 Φεβρουαρίου 2026

gazzetta
gazzetta reader insider insider