Τα self tests, τα σχολεία και το ρίσκο του... αυτογκόλ

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι περισσότεροι νομίζω θα συμφωνήσουν ότι στο θέμα των εμβολιασμών η κυβέρνηση έχει να επιδείξει μέχρι στιγμής θετικό έργο. Η οργάνωση του δύσκολου εγχειρήματος θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και υποδειγματική. Και τούτο έχει συμβάλει σημαντικά στο να ξεχαστούν ή έστω να περάσουν σε δεύτερο πλάνο κάποιες αστοχίες που κατά περιόδους υπήρξαν στη συνολική στρατηγική. Τόσο το περσινό καλοκαίρι όσο και με κάποιες αρρυθμίες που παρατηρήθηκαν στο μακρύ lockdown του χειμώνα.

Όμως, καμία στρατηγική δεν μπορεί να είναι αλάνθαστη, ιδιαίτερα όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις πρωτοφανείς και εντελώς απρόβλεπτες καταστάσεις. Και το τελικό ισοζύγιο, ιδιαίτερα σε σύγκριση με όσα συνέβησαν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι που η μεγάλη επιτυχία από την αναθέρμανση του προβλήματος μπορεί να μην απέχουν πολύ.

Έχουμε να διαχειριστούμε το άνοιγμα του τουρισμού και την εύλογη - κακά τα ψέμματα....- χαλάρωση της προσοχής της εγχώριας κοινωνίας μετά την άρση μακροχρόνιων περιοριστικών μέτρων που απέφεραν λογικά μία κόπωση. Ωστόσο, την ώρα που τα ποσοστά των εμβολιασθέντων σταθερά αυξάνονται και σταδιακά χτίζεται το τείχος ανοσίας, από την άλλη πλευρά τα κρούσματα παραμένουν πολλά και ο κίνδυνος κάθε άλλο παρά έχει παρέλθει.

Και είναι σαφές ότι τους επόμενους μήνες κρίνονται όλα. Για το σήμερα και το αύριο. Και προφανώς δεν υπάρχουν περιθώρια για αυτογκόλ. Και ίσως όχι για αύξηση του ρίσκου όπου δεν είναι απαραίτητο. Επιτρέψτε μου ένα σχετικό παράδειγμα. Δύο εβδομάδες πριν τις διακοπές του Πάσχα άνοιξαν τα Λύκεια. Και στη συνέχεια και τα υπόλοιπα σχολεία. Και αποδείχθηκε ορθό το προληπτικό μέτρο των self tests. Όσο και αν δεν αποτελούν απόλυτη διάγνωση, έχουν συμβάλει αποφασιστικά στο να εντοπίζονται κρούσματα στα σχολεία τα οποία πολλές φορές θα είχαν τη μορφή του ασυμπτωματικού. Και έτσι, όπως τόνιζαν και οι ειδικοί αποφεύχθηκαν σε σημαντικό βαθμό πολλαπλασιαστικές συνέπειες μετάδοσης.

Από αυτή τη βδομάδα όμως, αντί για δύο φορές, τα self tests θα γίνονται μία φορά. Και αναρωτιέται κανείς γιατί; Πέρασε ο κίνδυνος; Αποδείχθηκαν ανεπαρκή; Έγινε λάθος αρχικά με τη διπλή κάθε εβδομάδα εξέταση; Γιατί και κρούσματα στα σχολεία συνεχίζονται να ανακαλύπτονται, αυξάνεται μάλιστα ο αριθμός των σχολείων με πρόβλημα και σε επίπεδο νοσηλείας και απωλειών ακόμα μετράμε υψηλά νούμερα.

Γιατί λοιπόν μειώνεται τώρα ο έλεγχος στα σχολεία σε μία μάλιστα περίοδο που όλοι κυκλοφορούν περισσότερο μετά την άρση των μέτρων; Τι συμβαίνει; Δεν έχουμε αρκετά τεστ; Δεν επαρκούν; Γιατί αυξάνουμε το ρίσκο στα σχολεία; Και εντέλει ποιο είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσει; Της προσοχής και της πρόληψης και του ελέγχου ή της χαλάρωσης; Μήπως να το ξαναβλέπαμε το πράγμα για να μην ρισκάρουμε κανένα αυτογκόλ;

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Ομοσπονδιακή δικαστής στις ΗΠΑ μπλόκαρε το διάταγμα Τραμπ για τους κανόνες επιστολικής ψήφου

23:45

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να στείλει 50 διασώστες στη Βενεζουέλα

23:32

Ελβετία: Ρεκόρ 80ετίας έσπασε η ζέστη τον Ιούνιο - Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος

23:20

Πυρκαγιές: Στις 122 οι συλλήψεις για εμπρησμό μέσα στο 2026 - Από αμέλεια οι 115

23:14

Διχασμένη η Wall Street μετά τον PCE: Ρεκόρ ο Dow Jones, στο -6% η Apple

23:03

Ορμούζ: Αναστέλλεται η επιχείρηση απομάκρυνσης πλοίων μετά την επίθεση στον Κόλπο του Ομάν

22:48

Goolsbee (Fed): «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση»

22:32

Το διυλιστήριο NORSI της Ρωσίας ανέστειλε τη λειτουργία του μετά από ουκρανική επίθεση με drone

22:21

Helleniq Energy: Εγκρίθηκε τελικό μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή - Από 8 Ιουλίου η καταβολή

22:09

ΗΠΑ: Έκλεισε το «Αλκατράζ με αλιγάτορες», η φυλακή για μετανάστες στη Φλόριντα

21:56

Τουρνάς: Έρχονται δύσκολες ημέρες – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

21:51

Αλλαγή σκηνικού στο πετρέλαιο - Η ιρανική επίθεση σε πλοίο το έφερε ξανά σε ανοδική πορεία

21:37

ΕΟΔΥ: Σχεδόν 380 θάνατοι από πνιγμό καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα - Οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση

21:22

Μαρινάκης για συνέντευξη Τσίπρα: «Ή αγνοεί τους κανόνες ή οδηγεί τη χώρα σε νέες περιπέτειες - Να εξηγήσει πού θα βρει τα 6 δισ.»

21:11

Η Michelin θα κλείσει εργοστάσιο 1.200 εργαζομένων στις ΗΠΑ

21:04

Πολωνία: Σύγκρουση τρένων κοντά στην πόλη Μπιαλοσλίβιε

21:00

Τσίπρας: «Στόχος η νίκη στις εκλογές και ο σχηματισμός κυβέρνησης»

20:54

Απάντηση Chevron σε Τραμπ: Θα χρειαστεί χρόνος για να πέσουν οι τιμές της βενζίνης

20:50

Γαλλία: Το α' τρίμηνο του 2026, το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 3,5 τρισ. ευρώ

20:35

Βουλή: Ο Ευ. Μπακέλας συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

20:27

Ομάν: Αναφορές για πλήγμα σε φορτηγό πλοίο

20:14

Ο Δ. Αβραμόπουλος ζητά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ακυρωθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του

20:07

ΑΑΔΕ: Παρουσίαση της νέας εφαρμογής για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026

19:55

ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για μαζική απέλαση χιλιάδων μεταναστών που καλύπτονταν από το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας

19:43

Ποιος θα «καλλιεργήσει» τη χώρα το 2035;

19:41

Autohellas: Στο 61,27% αυξήθηκε το ποσοστό της Main Stream S.A.

19:38

Ισραήλ: «Τα στρατεύματά μας θα παραμείνουν στις ζώνες ασφαλείας σε Λίβανο, Συρία και Γάζα»

19:33

Κεραμέως: «Παραδώσαμε οικισμό εργατικών κατοικιών στην Κυρακαλή Γρεβενών που εκκρεμούσε για πάνω από 20 χρόνια»

19:32

Κομισιόν για Αβραμόπουλο: Δεν διαπιστώθηκε παραβίαση όρων στη συνεργασία του με τη Fight Impunity

19:20

Bayer: Ράλι 18% μετά την «αθώωση» για αγωγή 1,25 εκατ. δολαρίων σχετικά με το ζιζανιοκτόνο Roundup


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider